Dodaj do ulubionych

Tłuste włosy

04.12.18, 11:17
Mam. Coś mi się porobiło, zaczęły się przetłuszczać jak wściekłe.. wcześniej mogłabym i tydzień nie umyć i byłyby ok, a teraz mam wrażenie że zaraz po umyciu jakieś oślizgłe są... czapek nie noszę, z resztą nie ma potrzeby ( wczoraj było 16 stopni o 19tej), w pielęgnacji nic nie zmieniłam... Co za cholera? Hormony? Badać tarczycę? Chcę odzyskać moje włosy...
Obserwuj wątek
    • bulzemba Re: Tłuste włosy 04.12.18, 11:27
      Im częściej myjesz włosy tym częściej musisz myć.
      • same-old_mona Re: Tłuste włosy 04.12.18, 11:31
        Myłam wcześniej co 2-3 dni a teraz już na drugi dzień po umyciu są obleśne, oklapnięte strąki.
      • stara-a-naiwna Re: Tłuste włosy 04.12.18, 20:32
        to mit
        mi, moje mamie i mojej babci się włosy przetłuszczają
        tak po prostu
        w zasadzie każda z nas myje (babcia myła bo nie zyje) codziennie
        i nie ma mowy o odżywkach bez spłukiwania bo smalec już jest tego samego dnia wieczorem (ja i mama myjemy rano)
        i próbowałam metody mycia rzadziej - drugiego dnia wszystko mnie swędzi, wygląda koszmarnie i nic z tego nie wynika
        (oprócz tego, ze extra wypada mi garść włosów)

za to jak byłam w ciąży okazało się, ze moje włosy przestają się przetłuszczać
        mogłam myć co 2 dni, nawet co 3 (do mi sie nigdy nie zdarzało)
        tak samo miałam jak brałam tabletki antykoncepcyjne

tak mi działa gospodarka hormonalna

>Im częściej myjesz włosy tym częściej musisz myć.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Tłuste włosy 05.12.18, 09:18
          Potwierdzam. Wszystkie eksperymenty z myciem co 2-3 dni kończyły się fiaskiem, nawet jak raz udało mi się chyba przez miesiąc myć co te 2 dni. Nic to nie poprawiło kondycji moich włosów, jak były tłuste tak pozostały.
          • bulzemba Re: Tłuste włosy 05.12.18, 14:11
            Jak latami niszczycie sobie skórę głowy codziennym myciem to byście chciały w misiąc odbudować równowagę?
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: Tłuste włosy 05.12.18, 16:01
              A ile? Trudno, wolę codziennie myć włosy, niż chodzić z tłustymi nie wiadomo jak długo. Zresztą nie widzę, żeby jakoś to szkodziło skórze mojej głowy, nie mam łupieżu, ani żadnych niepokojących objawów. Cerę również mam tłustą. Twarzy też mam nie myć?
            • asia06 Re: Tłuste włosy 05.12.18, 16:09
              E tam, latami. Pamiętam, jak byłam dzieckiem... W moim domu włosy myło się raz na tydzień, w sobotę wieczorem smile Zawsze chodziłam w tlustych włosach do szkoły. To raczej jako 10 - latka równowagi nie miałam zaburzonej. Mój syn ma tak samo, od niedawna zaczął dojrzewać, włosy po dwóch dniach nadają się do mycia, syn myje znacznie włosy rzadziej, bo nie chce częściej, a ja walki toczyć nie zamierzam. Nie mniej, nie zmienia to częstotliwości tłuszczenia smile
    • mikams75 Re: Tłuste włosy 04.12.18, 11:55
      wlasnie powinnas cos zmienic w pielegnacji - moje wlosy jak zaczynaja zle wygladac, to znaczy, ze im sie "przejadl" szampon/odzywka i wystarczy zmienic na jakis czas i widac poprawe od razu. Po jakims czasie ten kolejny szampon tez daje ten sam efekt, wiec kolejna zmiana potrzebna. A i powrot po jakims czasie do poprzedniego szamponu tez wlosom sluzy.
      • same-old_mona Re: Tłuste włosy 04.12.18, 12:13
        Całe lata mogłam myć czymkolwiek i nagle im się odwidziało?
        • mikams75 Re: Tłuste włosy 04.12.18, 13:34
          spoko, po prostu chodzi o zmiane; jesli ostatnio mylas ciagle tym samym, to wlosom sie znudzil. Zmien na inny, tez jakikolwiek.
      • aerra Re: Tłuste włosy 17.12.18, 18:43
        To u mnie jakby jednak odwrotnie - jak zmienię, to zanim się włosy przyzwyczają, to mają focha i jest gorzej tongue_out
        Jak latami używam tego samego, to jest ok wink
    • chatgris01 Re: Tłuste włosy 04.12.18, 12:55
      A uzywasz szamponow z sodium laureth sulfate w skladzie?
      • same-old_mona Re: Tłuste włosy 04.12.18, 13:23
        No raczej tak, ale jakoś przez tyle lat im to zwisało..
        • chatgris01 Re: Tłuste włosy 04.12.18, 13:27
          Skora mogla w koncu przestac tolerowac SLS. Sprobuj szamponow bez.
          • same-old_mona Re: Tłuste włosy 04.12.18, 13:28
            Coś konkretnego polecasz?
            • mikams75 Re: Tłuste włosy 04.12.18, 13:36
              Lavera - ale nie wiem, czy kazdy ich szampon jest bez sls.
            • chatgris01 Re: Tłuste włosy 04.12.18, 13:37
              A masz dostep do francuskiej marki Natessance/Lea Nature? Glownie tych uzywam (aktualnie bardziej tych delikatnych do codziennego mycia). I w sumie mam podobny problem, tzn. po przejsciu na farbowanie roslinne wlosy przestaly byc przesuszone i zniszczone i ostatnio po dotychczas uzywanych szamponach mocno odzywczych jakby sie zaczely przetluszczac, no w kazdym razie sa oklaple. Pomaga pokrzywowy szampon Logony (ten na pewno znajdziesz, patrz w sklepach bio). Z tym, ze na dluzsze (wieloletnie) stosowanie go nie polecam, bo szampony Logony niestety zawieraja duzo alkoholu w skladzie, co moze po dluzszym czasie przesuszyc skore glowy (ale przez pare miesiecy nic sie nie powinno stac, a moze ureguluje wydzielanie sebum i bedziesz mogla przejsc na jakis delikatny bio przeznaczony do czestego stosowania).
              • same-old_mona Re: Tłuste włosy 04.12.18, 13:56
                Poszukam. Jak w NL nie znajdę to może w BE, mam rzut beretem. Dzięki 😊
    • kragina Re: Tłuste włosy 04.12.18, 13:06
      Dobrze kojarzę że masz małą córeczkę?
      Jeśli tak to po porodzie-hormony, witaj w klubie smile
      Kiedyś myłam co 3 dni, a mogłam nawet rzadziej, teraz codziennie maks co 2 dni.
      • same-old_mona Re: Tłuste włosy 04.12.18, 13:10
        10 miesięcy ma, a problem dopiero gdzieś z miesiąc temu się pojawił. Do tego wyrosła mi grzywka 😐
        • mikams75 Re: Tłuste włosy 04.12.18, 13:37
          a moze skonczylas karmic piersia? wlosy niestety sa podatne na wszelkie zmiany hormonalne i czesto reaguja z opoznieniem, skad ciezko znalezc przyczyne.
          • same-old_mona Re: Tłuste włosy 04.12.18, 13:41
            Nie, nadal karmię i jeszcze pewnie z pół roku pokarmię. wink
            • kragina Re: Tłuste włosy 04.12.18, 18:31
              Mój ma rok i się popsuło tak koło 8 miesiąca. Niestety, rozmawiałam z ginekologiem że po hormonach mogłoby sie polepszyć ale hormony mi nie służą, więc podziękowałam.
              A grzywkę z baby hair też mam big_grin
              • same-old_mona Re: Tłuste włosy 05.12.18, 08:15
                Mi ta grzywka już do połowy czoła urosła, muszę ulizywać na bok bo sterczy 😐
                • hanusinamama Re: Tłuste włosy 05.12.18, 14:20
                  Mnie w kazdej ciązy pojawia sie wiecej włosów. tzn sa bardziej gęste i chyba grubsze. A ze mam włsowó naprawde duzo to po 2 ciazy wygladam jak lew. Nie wiem co by było po 3 ciązy. Rosna jak szalone, jest ich wiecej i nie wypadaja alni po porodzie ani w trakcie karmenia, ani po ( a 2 razy byłam na ostrej diecie bo dzieci z alergiami). Komus sie moze wydawac ze nie mozna miec za duzo włosów...mozna
                  • mebloscianka_dziadka_franka Re: Tłuste włosy 05.12.18, 16:05
                    Możesz mi oddać część ;D Chociaz mi wszyscy fryzjerzy mówią, że mam dużo włosów, ale niestety cienkich i delikatnych, więc to tak jakbym ich miała mało tongue_out Mi też w ciąży włosy praktycznie przestały wypadać, ale po porodzie była masakra, aż mi się zakola porobiły uncertain Na szczęście uspokoiło się samo i zakola też zniknęły, uf!
                    • same-old_mona Re: Tłuste włosy 05.12.18, 16:12
                      Mi właśnie zakola zarosły 😂 miałam Mickey mouse na czole całe życie i już nie mam . Mam za to grzywkę której nie chcę :p
            • hanusinamama Re: Tłuste włosy 05.12.18, 14:18
              Ja tak miałam jak córka miała kolo 10 miesiecy. łosy ma takie ze moge myc co 4 dni a tu nagle musiałam codziennie. Zmieniłam szampon na delikatniejszy (bo wiecej łoju produkuje przesuszona skóra) i przeczekałam. Zeby nie przyzwyczaic włosów do codziennego mycia musiałam troche podziałas suchym szamponem ( a nie lubie), przeszło po około 2 miesiacach i etraz jest norma.
              • same-old_mona Re: Tłuste włosy 05.12.18, 14:33
                Moja właśnie ma 10 miesięcy. To może przeczekam I ja wink
    • b-b1 Re: Tłuste włosy 04.12.18, 13:33
      Pomagają peelingi trychologiczne- wystarczy raz w tygodniu. Zobacz co oferuje Twoja apteka, albo drogerie. Oczyści, i nawilży skórę głowy.
    • anika772 Re: Tłuste włosy 04.12.18, 16:39
      A Ty nie urodziłaś niedawno dziecka ? To by mogło być wyjaśnienie.
      Po prostu myj częściej, dopóki sytuacja się nie unormuje. Delikatnymi szamponami, bez SLS, które wysuszają skórę głowy, prowokując ją tym samym do nadmiernej produkcji łoju.
      Ja myję włosy codziennie (tak jak prysznic, bo dlaczego niby skóra głowy i włosy mają być czystsze niż skóra łydek?), nie widzę w tym żadnego problemu).
    • beneficia Re: Tłuste włosy 04.12.18, 16:56
      Możesz mieć łojotokowe zapalenie skóry. Idź do dermatologa.
    • lot_w_kosmos Re: Tłuste włosy 04.12.18, 17:21
      Po tygodniu to ja nie mylam włosów będąc 10 latką.
      Nie uwierzę, że włosy nie myte tydzień u dorosłych to cud miód i zaprawdę orzeszki.
      Zależy oczywiście, co dla kogo oznacza czyste i świeże....
      • same-old_mona Re: Tłuste włosy 05.12.18, 08:16
        Nikt nie mówi, że orzeszki, ale daleko im było do tego, co teraz mam po 2 dniach.
        • misia-your Re: Tłuste włosy 05.12.18, 10:16
          Kup szampon z dziegcia , śmierdzi ale zobaczysz różnice - polecił mi dermatolog
      • hanusinamama Re: Tłuste włosy 05.12.18, 14:21
        Ja po 4 dniach ma czyste włosy. Nie ze wyglądaja na czyste ale są czyste. Szczotkuje włosiek z dzika i szczotki czyszcze co 2 tygodnie, moze to szczotka sciaga nadmiar sebum nie wiem. Zawsze tak miałam. Za to zaraz po umyciu wygladam jak król lew
    • lacunalegis Re: Tłuste włosy 05.12.18, 11:29
      Zdarzyło mi się coś podobnego. Dermatolog wykluczył łojotokowe zapalenie skóry, tarczyca była w porządku. Już zaczęłam się godzić z nowym stanem rzeczy aż pewnego dnia po prostu mi przeszło. Być może pomogła zmiana szamponu na najtańszy z drogerii (pokrzywowy, rumiankowy - jaki jest) i suszenie włosów suszarką z zimnym powietrzem. Przetłuszczanie się skóry głowy może (chociaż, oczywiście, nie musi) wynikać z podrażnienia jakimś składnikiem szamponu albo gorącym powietrzem.
    • ms.piggy Re: Tłuste włosy 17.12.18, 16:35
      mam tak jak przejem sie orzechami, wówczas przetłuszczają mi się włosy, skóra - tak, że nie potrzebuję balsamu i twarz też. Jedyna rada to umyć to co tłuste. Ratunkiem jest też suchy szampon, bo 2 x dziennie to bym też nie myła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka