Dodaj do ulubionych

Wasze wigilijne potrawy

10.12.18, 23:16
Co najbardziej lubicie z wigilijnych potraw i robicie tylko dla siebie a nie gości? Moja wigilia mogłaby ograniczać sie do sledzia w smietanie, sałatki jarzynowej, barszczu czerwonego z uszkami/pasztecikami, makowca i mandarynek. I co roku konsekwentnie przynoszę na rodzinną kolację te potrawy i coraz mniej mam ochoty na inne. A wokoło tylko jedz i jedz ...
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Wasze wigilijne potrawy 10.12.18, 23:25
      Nie chodzę w gości, a dla nas i dla swoich gości robię wyłącznie to co lubię. Śledzie marynowane, karp smażony, kapusta zasmażana, barszcz z uszkami, grzybowa z łazankami, kompot z suszu, pierogi z kapustą. I ciasta na koniec, poza tym nic więcej (no, jeszcze chleb i ziemniaki, wiadomo).
      • maniaczytania Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 07:38
        Ziemniaki? Jesteś z Wielkopolski? smile
        • 35wcieniu Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 09:21
          Ja nie jestem, a też mamy ziemniaki zamarynowane w ziołach i pieczone w piekarniku.

(W Wielkopolsce to by pyry miała a nie ziemniaki big_grin)
          • andaba Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 09:39
            A co mają ziemniaki wspólnego z Wielkopolską?
            Zarówno na Podkarpaciu, jak i w Małopolsce są ziemniaki, ewentualnie kartofle, ale rzadziej, akurat w naszych rodzinach są ziemniaki.
            • klerjeser Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 09:50
              Są, u nas z olejem lnianym i cebulą.
            • maniaczytania Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:06
              tylko raz w życiu widziałam ziemniaki na wigilii - jak przyniosła je ciotka, która pochodzi z Wielkopolski.
              Dlatego trochę mnie zdziwiło wink
              • vessss Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:34
                Mój mąż z Pomorza i co roku bitwa, że po cholerę mu te ziemniaki na Wigilię..
              • andaba Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:41
                A, o to chodzi! No to Ci powiem, że na Śląsku tez ziemniaki na Wigilii jedzą.

Może zapytam raczej - skąd jesteście Wy, które ziemniaków na Wigilię nie jecie?

• andaba Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:43
                  A i jeszcze - co jecie zamiast?
                  Bo jakoś nie widzi mi się wpychanie ryby z kapuchą samych. Niby można z chlebem, rybę zwłaszcza, ale postna kapusta z chlebem? Nieee...
                  • piekna_remedios4 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:52
                    z chlebem, z chlebem wink ziemniaki mi kompletnie nie pasują do żadnej wigilijnej potrawy. Kapustę można zagryzać pasztecikami albo pierogiem
                  • maniaczytania Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 12:08
                    z chlebem, jeśli już z czymś musi być wink

Pochodzę z Pomorza, dziadkowie z Kresów.
                  • cruella_demon Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 14:47
                    Zaliczyłam w życiu 3 regiony (mieszkając na stałe) Kujawy, Podkarpacie i Lubelskie i nigdzie nie spotkałam ziemniaków na wigilii. W ogóle do piero z ematki dowiedziałam się że ktoś tak w ogóle je.
                    Jako dodatek oczywiście chleb.
                    • bialeem Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 14:52
                      Dodałabym Wlkp (a niby kraina pyry) i Zachpom.
                    • molik28 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 15:46
                      My zachodnie Lubelskie i zawsze są ziemniaki. Z olejem lnianym, cebulką.
                    • lellapolella Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 17:45
                      Również. Trzy regiony: Małopolska, Jura i Pomorze- zero ziemniaków.
                  • aqua48 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 14:57
                    andaba napisała:

> A i jeszcze - co jecie zamiast?

Do ryby na Wigilię tradycyjnie jemy chałkę (rodzaj plecionej drożdżówki) oraz chrzan z jajkiem majonezem i śmietaną i sałatkę jarzynową.
                    Poza tym jemy kluski z makiem, barszcz z uszkami i kulebiak z farszem z kapusty i z sosem grzybowym. A ryba jest zawsze smażona, w galarecie i po żydowsku - z rodzynkami migdałami i cebulą.
                    • kocynder Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 21:39
                      Aquo - ty chyba jedna z niewielu, które kulebiaka robią. smile Dobra rzecz. smile Chociaż ktoś jeszcze pisał, że robi?
                • jak_matrioszka Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:45
                  Szczecin, drugie pokolenie lokalsów, napływowo z obecnej Litwy i Białorusi.
                  • jak_matrioszka Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:48
                    Ryba i kapusta z chlebem. Co do kapusty, to nie jestem pewna czy postna kiedykolwiek jadłam, raczej w kierunku bigosu to skreca, miesno i tłuszcz jak najbardziej jest w niej.
                    • 35wcieniu Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:56
                      U mnie kapusta jedzona tak "luzem" jest postna w sensie wege wink ale jest moim zdaniem na bogato bo jest to coś podobnego jak farsz do pierogów, czyli z grzybami.
                      • jak_matrioszka Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 11:02
                        No wiec u nas wege nie jest nigdy, i w sama wigilie nie jest podawana. O kapuście z grochem słyszałam, nigdy nie jadłam.
                        • 35wcieniu Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 11:09
                          A, jeszcze z grochem, też jest! Mój ojciec to jada, ja nigdy, wolę z grzybami.
                    • klerjeser Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 11:01
                      W postnej kapuscie nie ma mięsa, tłuszcz to olej lniany.
                      • klerjeser Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 11:02
                        U nas robi się ją z grochem.
                • dzikka Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:57
                  Nie znam nikogo, kto je ziemniaki w Wigilię. Kraków.
                  • arwena_11 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 22:12
                    Ja też nie znam - Warszawa
                • karme-lowa Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 15:00
                  andaba napisała:

> A, o to chodzi! No to Ci powiem, że na Śląsku tez ziemniaki na Wigilii jedzą.
                  >
                  > Może zapytam raczej - skąd jesteście Wy, które ziemniaków na Wigilię nie jec
                  > ie
                  ?
                  Zależy gdzie na Śląsku. U mnie, u rodziny i znajomych nie je się ziemniaków.
                • nangaparbat3 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 17:36
                  Galicja. Kartofle (które zresztą bardzo lubię) na wigilijnym stole są dla mnie nie do pomyślenia.
                • kocynder Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 21:34
                  Ja z Pomorza, ale rodziny moich rodziców z Kresów. Rodzina teścia tez Kresy, teściowa - Bydgoszczanka. Ani pyrów, ani ziemniaków, ani kartofli, ani gruli, ani jak to tam jeszcze zwać na Wiliję się nie podaje. smile U nas znaczy, nie że w ogóle. smile
                  • kocynder Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 21:36
                    A, do wszystkiego (oprócz chleba) są świetne pieczone pierożki. smile
                • pyza-wedrowniczka Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 22:18
                  Ja z Łodzi i nigdy nie jadłam ziemniaków na wigiilii. U mnie się ryby czy kapustę z grochem je same, ew. można z chlebem. Ale jest tyle dobrego żarcia, że nikt się chlebem nie dopyha i schodzi kromka na osobę
          • maniaczytania Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:08
            a skąd jesteś?

No tak, wiem, ew. grule wink
            • piekna_remedios4 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:13
              z Podkarpacia
    • heca7 Re: Wasze wigilijne potrawy 10.12.18, 23:28
      Pierogi z kapustą i grzybami oraz barszcz czerwony z uszkami. Mogłabym jeść tylko to. Z tym, że goście też lubią te potrawy więc mam towarzyszy wink
      • martialis Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:48
        Ja dodałabym do tego jeszcze makówki i wystarczy wink
    • black_magic_women Re: Wasze wigilijne potrawy 10.12.18, 23:49
      Termin porodu mam świąteczny więc w tym roku zostajemy w domu 😉 (okaże się...). Mama poda mi przez "konduktora" uszka smażone z nadzieniem grzybowym i na słodko 2wersje maku: mlecxko makowe do kisielu i mak z bakaliami, miodem i maleńkimi ciasteczkami od babci, czyli łamańcami. Dla męża będzie pewnie słoik zupy grzybowej. W domu zrobimy rybe po grecku i może łososia. Tym samym nikt nie będzie zmuszony jeść 12 potraw jak co roku.
      • bakis1 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 00:13
        Kiedyś na moment przed wigilia okazało się że moje małe dziecko jest chore na zapalenie oskrzeli i zostajemy w domu. My i nasze wigilijne dania czyli śledzik, sałatka i barszczyk. Mąż na szybko w zamykanym sklepie dokupił łososia wędzonego ( żeby ryba była), makowca i jakieś paszteciki do barszczu. To była moja najlepsza wigilia ever,bo dziecko dostało szybko antybiotyk i nie zdążyli się porządnie rozchorować... Ogldalismy Kevina (u mnie w domu rodzinnym nie ogląda się TV w wigilię), mieliśmy prawdziwa choinkę ( w domu rodzinnym zawsze sztuczna) i siedzielismy przez całe święta z chorowitkiem w domuwink
    • mia_mia Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 03:11
      Karp i pierogi. Na deser mogą być te mandarynki albo sernik z warstwą białek, do picia kompot z suszu, barszcz i wino.
      Ale cała nasza rodzina ma podobny gust, więc pozostałe potrawy, poza ciastami, są raczej w symbolicznych ilościach.
    • agnieszka_kak Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 03:58
      Lubie prawie wszystko. Nie jem jedynie ryby w galarecie.
    • maniaczytania Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 07:41
      Lubię wszystko poza karpiem i śledziami
    • mirkad Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 07:42
      kompot z suszu, sernik, moczka i makówki
    • jak_matrioszka Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 07:48
      Żeberka i deser ryżowy.
      Nie umiem robić pierogów, i jedynie ich mi brakuje z typowej polskiej wigilii. I makowca, którego też nie umiem zrobić i już od dawna nie ma nikogo, kto umie. Cała reszta jest dla mnie albo niejadalna, albo zwykłe dania.
      • piekna_remedios4 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:15
        żeberka! w wigilię! a kysz wink
        • jak_matrioszka Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:52
          Żeby nie żeberka, to bym głodna chodziła tongue_out Nie wiem czemu, ale świateczne potrawy wybitnie nie w moim smaku sa. I to w dwóch tradycjach, to prawdziwy pech!
      • lady.grey Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 11:34
        U mnie to samo!
        A propos makowca - umiesz kanelbolle upiec? To zamiast masła z cukrem i cynamonem dajesz masę makową i zrobione.
        Możesz tylko zrolowac i upieć długiego. Ja jednak kroję jak kanelbolle.
        A desere ryżowy (riskrem) będe robić pierwszy raz.
        • jak_matrioszka Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 11:43
          Nie umiem nic piec, poza miesem. Kiedyś zrobiłam brownie, urosło na jakieś 7cm (jak Młoda robi, to jest płaskie na 2-3cm). Mufinki za to rosna o 1-1,5cm ponad to co naleje do foremek tongue_out To był mój ostatni wyczyn, przeznaczenia nie oszukasz!
        • jak_matrioszka Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 11:45
          Riskrem z kupnym sosem smile Uwielbiam, jako jedyna w rodzinie, wiec podział wypada u nas nader korzystnie dla mnie big_grin
    • kosmos_pierzasty Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 07:50
      Grzybowa.
    • mala_czajka Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 09:06
      W mojej rodzinie hitem są pierożki z grzybami (nie z kapustą z grzybami, tylko z samymi grzybami właśnie, farsz jak do uszek), odsmażane na patelni przed podaniem. I krokiety - te jemy od wigilii do Nowego Roku.
      Poza tym moja mama uwielbia galaretę z ryby (goście patrzą na nią spode łba), ja - kutię.
      • heca7 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 09:18
        O to ja podobnie. Z karpia w galarecie lubię tylko galaretę z majonezem wink
        • klerjeser Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 09:24
          Lubię wszystko co tradycyjnie robione w moich i męża rodzinach. Poza karpiem.

Barszcz z uszkami, gołąbki z kaszą w sosie grzybowym, postna kapusta z grochem, pierogi z kapustą, grzybami, ruskie, z kaszą.

No i litry kompotu z suszu smile
        • mala_czajka Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 09:24
          Ja to nawet galarety nie lubię wink
    • werdipurke Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 09:12
      łosoś
      absolutnie
    • jolie Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 09:26
      Uwielbiam grzybową i kluski z makiem (a makaronu ogólnie nie lubię i nie jadam). Reszta może nie istnieć.
    • an.16 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 09:38
      Lubię to co mamy na Wigilię: grzybową z łazankami, smażonego karpia (najbardziej!), kapustę z grzybami, białą fasole do niej. Deser z makiem i kompot z suszu. Sałatka jarzynowa to potrawa wigilijna???
      • dziennik-niecodziennik Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 09:59
        Regionalnie tak.
    • hanusinamama Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 09:40
      Ja uwielbiam grzybową z pęczakiem i pierogi z kapustą (najlepsze robi moja babcia, zawsze dostaje do domu wielką michę). Wiecej moge nie jesc. karpia nie trawie. A jeszcze kompot z suszu uwielbiam
    • dziennik-niecodziennik Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 09:57
      Moja wigilia moglaby sie skladac z pierogow z kapusta i grzybami oraz barszczu z uszkami. W kategorii luksusu mieszczą sie mandarynki, grzybki marynowane i kompot z suszu.
      Calej reszty moze nie byc.
      • manon.lescaut4 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:42
        Mam identycznie, tylko ewentualnie na deser (jeśli bym zmieściłasmile ) dodałabym makowiec i sernik.
        Barszcz może być czerwony, ale w sumie wigilii nie wyobrażam sobie bez barszczu grzybowego. Barszczu, nie zupy, niewiele osób go zna, ale jest przepyszny.
    • cruella_demon Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:07
      Lubię w zasadzie wszystko poza rybami ( nie dotyczy śledzi, które uwielbiam) ale tak najbardziej to pierogi i kompot z suszu.
      • cruella_demon Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 14:57
        Zapomniałam o panierowanych i smażonych kapeluszach grzybów, to nasz wigilijny przysmak.
    • maaria33 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:14
      Kapusta wigilijna
      pierogi z kapusta i grzybami
      pierogi z pieczarkami, pietruszką i smietaną
      Barszcz czerwony
      śledź w smietanie
      łosoś
      sernikomakowiec
      marcepany w czekoladzie
    • piekna_remedios4 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:20
      lubię rybę po grecku, ale zwykle nie jadam jej w Wigilię - dojadam w 1sze lub 2gie święto
      na Wigilii jem głównie pierogi, krokiety z kapustą i grzybami, zupę grzybową mojej mamy, barszczyk, kiedyś uwielbiałam rolmopsy mojej babci i smażone śledzie w occie - ależ to było pyszne. Ale nikt już nie robi śledzi tak jak babcia, więc nie jadam. Lubię też sałatkę z tuńczyka i pastę jajeczną.
      W tym roku robię coś zabawnego - boczniaki a'la śledź po kaszubsku, może być smaczne
      • nihiru Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:50
        piekna_remedios4 napisał(a):

> sygnaturka usunięta na prośbę Nihiru

Dzięki Ci dobra kobieto!big_grin
        Moje życie (forumowe przynajmniej) odrazu nabrało blaskubig_grin

Obyś jeszcze zjadła takich śledzi, jak je babcia robiła!big_grin
        • piekna_remedios4 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:53
          hahahahaha, bardzo życiowe i przydatne życzenia, dziękuję smile
    • lilia.z.doliny Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:32
      pierogi, grzybowa z grzankamu, karp, sledzie po mojemu. Prosze mi natomiast zabrac ze stolu kompot z suszu! koszmar!
      • nihiru Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:52
        zależy jaki kompotbig_grin.
        nie wiem czy mi się smak zmienił, czy moja mama robi inny ten kompot niż kiedyś w internacie piłam ale teraz uwielbiam - ten lekko gorzkawy smak świetnie oczyszcza kubki smakowe po kakofonii smakówbig_grin
      • cruella_demon Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 14:56
        Uwielbiam kompot z suszu ale tylko w święta . Kiedyś zrobiłam sobie tak bez okazji i w sumie też mi smakował, bo kompot jak kompot, ale nie TAK.
    • ruscello Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 10:57
      Barszcz z uszkami, panierowane kapelusze grzybów, dowolne śledzie i racuchy mi wystarczą smile
    • czekoladazkremem Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 11:06
      Świąt nie obchodzę, ale zawsze o tej porze roku rozpoczynam polowanie na rybę faszerowaną w galarecie - taką prawdziwą, z kilku gatunków ryb i z mętną galaretą, ta przezroczysta przemysłowa jest do bani. Coraz trudniej taką rybę dostać, a sama sobie nie zrobię, bo nie umiem. Właśnie jutro jadę na polowanie - podobno w Otwocku jest jakaś garmażerka, gdzie mają. Gdyby któraś z mam mieszkała pod Warszawą i wiedziała, gdzie można kupić dobre wyroby garmażeryjne to proszę o cynkwink uwielbiam też dobre pierogi z kapustą, uszka, barszcz czerwony, śledziki pod każdą postacią.
    • mikams75 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 11:28
      sledz z cebulka, zupa grzybowa i pierogi z kapusta i grzybami a na deser makowiec. Reszta moze nie istniec.
    • katja.katja Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 11:32
      Ja praktycznie wszystkie wigilijne potrawy lubię (oprócz kutii, ale u nas i tak nikt nie robi i makowca).
      Uwielbiam karpia, barszcz, uszka, kompot, sernik, sałatkę jarzynową.
    • dzikka Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 11:42
      Poważnie nie jadacie ryby w galarecie? Ja uwielbiam i oczywiście robię, za to nie smażę ryby w Wigilię. Nie dodaje do ryby żelatyny, mięso z takiej rybki jest przepyszne.
      Poza tym barszcz z uszkami i pierogi. reszta może nie istnieć. A zamiast chleba u mnie jada się pszenną chałkę.
      • bialeem Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 21:44
        Niczego w galarecie. Ble.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka