Dodaj do ulubionych

Narty okolice Karpacza

03.01.19, 21:37
Poradźcie dobre kobiety, bo w tych rejonach nie byłam nigdy na nartach. Czeka mnie wyjazd z dzieciakami i szukam miejsca, gdzie a) smog nie zabija, b) gdzie są trasy i dla zaawansowanych i dla słabo zaawansowanych wink, c) gdzie jest dobra baza noclegowa.
Może być Polska, mogą być Czechy, ale jak najbliżej granicy.

Thank you from the mountain.
Obserwuj wątek
    • ida_listopadowa Re: Narty okolice Karpacza 03.01.19, 22:22
      To akurat moje drugie po Gdyni ulubione miejsce na ziemismile wlasnie wrocilam. w Szklarskiej Porębie (30 km od Karpacza) masz przeogromna bazę noclegową, na każdą kieszeń. Polecam apartamenty, bedzie najwygodniej. W samej Szklarskiej jest SkiArena Szrenica, gdzie jest kilka tras, wyciagi krzesełkowe w tym jeden ekspresowy. Dwa niebieskie, bardzo łagodne. Wieczorem jeden z nich (Puchatek) oświetlony.
      Obok, 8 km po dobrej drodze, jest Harrachov z drugą, jeszcze lepszą bazą koło skoczni narciarskiej. Parking 10 zł, można płacić złotówkami. Warunki na stoku dobre, ale sam stok nieco bardziej wymagający. Duzo miejsc obok, gdzie można iść z dziećmi na sanki!
      Miedzy jednym a drugim masz Jakuszyce z najlepszą w Polsce bazą do narciarstwa biegowego (uwielbiam!). Obok liczne wypozyczalnie. Warto sie wybrac nawet na jeden dzień, fajne przezycie.
      • xantostrephomonas Re: Narty okolice Karpacza 03.01.19, 22:33
        Jakuszyce i Szklarską znam z czasów studenckich w wersji letniej (ech to wieczorne piwo w Bombaju...). Skoro polecasz, to może poznam wersję zimowąsmile
        • annajustyna Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 09:54
          Szklarska w zimie jest super.
      • xantostrephomonas Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 18:55
        A podpowiesz, gdzie nocowałaś?
      • karme-lowa Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 20:45
        Ale opinie o Szrenicy są bardzo słabe.
    • princy-mincy Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 09:15
      Karpacz jest okropny, smierdzi strasznie a trasy zjazdowe takie se.
      Do tego drogo, wszedzie golą za parking, jedzenie wszedzie takie samo.
      Wolę Szklarską Porębę lub Czechy- Pec pod Sniezką.
    • ida_listopadowa Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 10:02
      Wez ze soba łańcuchy (jak masz). W Szklarskiej nigdzie sie nie da kupić. Mieszkałam teraz w pensjonacie na takiej górce 820 m nad Szklarska, widoki przepiękne, ale podjechać sie nie dało
    • ida_listopadowa Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 10:04
      i jeszcze a propos smogu. Szklarska ma (usredniony rocznie) jeden z najlepszych wskaznikow czystego powietrza, porownywalny z Gdynia.
    • aguar Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 11:09
      Wybieram się niedługo do Świeradowa, po 23.01 będę mogła coś napisać. Tylko nam narciarsko wystarczają stoki dla początkujących, wybór noclegów był duży.
      • aguar Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 11:09
        A w Szklarskiej najeździłam się za młodu i dobrze wspominamsmile
        • xantostrephomonas Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 14:35
          No to poszukam w Szklarskiej. łańcuchy mam, choć wieki nie zakładałamsmile .
      • tol8 Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 16:41
        To powodzenia w Świeradowie w szukaniu stoków dla początkujących smile
        • aguar Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 19:01
          Już znalazłam - są trzy. Aktualnie działają, nie wiadomo tylko czy za te dwa tygodnie nadal będzie śnieg.
          • aguar Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 19:03
            W sensie, że działają wyciągi, wypożyczalnie i instruktorzy tam pracują.
            • aguar Re: Narty okolice Karpacza 24.01.19, 11:01
              Wróciliśmy i potwierdzam, że warunki do nauki ok - syn i mąż mieli lekcje u instruktorów szkółki przy wyciągu Bajtek, bardzo kameralnie i miło, dobre przygotowanie tego małego stoku. W okolicy było kilka większych wyciągów i nartostrada przy gondoli na Stóg Izerski, raczej dobrze przygotowane, naśnieżane, "ratrakowane", ale nie jestem w stanie ich ocenić pod kątem trudności i atrakcyjności. My teraz mamy ferie, ale "lokalsi"- nie, zatłoczenie umiarkowane, bez większych kolejek, nie brakowało miejsc na parkingach przy stokach.
              • ida_listopadowa Re: Narty okolice Karpacza 24.01.19, 11:12
                Fajnie, ze piszeszsmile Ten stok przy gondoli w Swieradowie widzialam w zeszlym roku i on jest prawie pionowo w dol! i wąski. Dla wytrawnych narciarzy raczej (wg mnie)
    • berber_rock Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 16:32
      Narty w PL to pomylka. Efektywnie zrobisz 20% tego co w Alpach.
      • xantostrephomonas Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 17:35
        Niestety mam za mało czasu i kasy na wypad w Alpy i Polska musi wystarczyć smile
        • berber_rock Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 20:12
          Za czasów jak mialam za malo kasy na Alpy (czyli jakos pod koniec studiów) podjelam strategiczna decyzje ze lepiej jechac raz na 2 lata w Alpy niz co roku stac w kolejkach w PL po to aby, jazd trwal 3 minuty.
          • xantostrephomonas Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 20:28
            Ja przyjęłam inną strategię. Dzieciaki mają jeździć co roku i się uczyć.
            • berber_rock Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 20:59
              Uczyc czego?
              Bo jazde na nartach to przecietne dziecko opanowuje w 3-5 dni.
              • xantostrephomonas Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 21:11
                Owszem, jazdę w znaczeniu zjeżdżam z góry na dół i żyję opanuje szybko. jednak nad techniką pracuje się dłużej niż 3 dni. Ja kilka lat jeździłam na 2 tygodniowe obozy z jazdą z instruktorem po kilka godzin dziennie i ciągle było co ćwiczyć.
                • xantostrephomonas Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 21:13
                  I nie oznacza to że byłam nieogarnieta, choć jak na standardy ematki to pewnie wyjdzie ze byłam, bo po 5 dniach nie zasuwałam na czas slalomie po trasach fisowskich...
                  • berber_rock Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 21:22
                    Moje dziecko zaczelo jako 3 latka. W tej chwili po 4 razie na nartach technicznie jezdzi lepiej ode mnie.
                    Inna kwestia ze ja jestem po dosyc powaznym wypadku, wiec przeszkody siedza glownie w glowie.
                    • xantostrephomonas Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 21:48
                      Ja jeżdżę dość dobrze. Chłopaki jeżdżą od 5 lat i zjadą z każdej góry, ale technicznie mnie nie dogonili, choć są na dobrej drodze.
    • gulcia77 Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 17:36
      Moje chłopaki jeżdżą do Szklarskiej. Są zadowoleni.
    • alfa36 Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 18:59
      A gdzie szukać noclegu w miarę blisko stoku (ski arena?)? Są tam może skibusy?
      • tol8 Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 19:39
        Jest parking z wolnymi miejscami, płatny. Busów nie ma. Arena jest wysoko nad miastem, na nogach nie polecam iść ze sprzętem pod górę.
      • ida_listopadowa Re: Narty okolice Karpacza 05.01.19, 01:37
        Naprzeciwko sa apartamenty firmy na S (nie wiem cxy moge nazwe podac). Parkingi platne slono. Co do knajp - moim zdaniem ani w Karpaczu ani w Szklarskiej nie da sie nic sensownego zjesc, mimo windowanych cen. Wole juz makaron z sosem ze sloika!
    • eilian Re: Narty okolice Karpacza 04.01.19, 22:11
      Szklarską bardzo lubię, ale w sezonie nie polecam. Kocioł straszny. Kolejki potężne, (więcej stoisz niż jeździsz), zaparkować nie ma gdzie, w knajpach walki o stolik, z wypoczynkiem ma to mało wspólnego.
    • awroobel Re: Narty okolice Karpacza 24.01.19, 14:21
      Ja w zeszłym roku zaczęłam szukać alternatywy dla Karpacza, bo byłam tam już zbyt wiele razy i znajomi polecili słowacką miejscowość Poprad - mniej więcej pół godziny drogi od Zakopanego, tuż przy granicy polskiej, jest gdzie pojeździć na nartach (ponad 7 km tras zjazdowych) a przy okazji trafiliśmy tam na park wodny AquaCity - można wygrzać się w termalnym basenie po całym dniu spędzonym na stoku big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka