Dodaj do ulubionych

Zabawa z dziećmi

13.01.19, 17:09
Tak w codzinnym życiu bawicie się ze swoimi dziećmi? Karmicie, dbacie, uprawiacie sport z dziećmi, ale czy się bawicie? Jeździcie autkami po dywanie?
Bo ja przyznaję, że mnie to nudzi i unikam ... Zastanawiam się, kiedy ten etap minie.
Obserwuj wątek
    • maaria33 Re: Zabawa z dziećmi 13.01.19, 17:23
      Partner był lepszy..mnie kiedyś zdarzyło sie uśnięcie na podłodze przy zabawie "w autka". Dlatego Bogu dziękuję też za przedszkole. Na swoje usprawiedliwienie mam , że nie mam wizji , że wsyztsko musi byc idealnie i tak jak ja chcę, więc nie męczyło mnie specjalnie wspólnie robienie czegoś w kuchni itp.
      • mikams75 Re: Zabawa z dziećmi 13.01.19, 22:06
        ja tez przysypiala, kiedys przysnelam jak bylam uczniem w klasie (pomiedzy maskotkami i lalkami), taka fascynujaca lekcja byla big_grin
        • bywalec.hoteli Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 17:13
          Lubię się bawić z moimi dziećmi, tańczyć, wygłupiać, czytać im. Fajne. Trochę wiadomo czasem się nie chce, ale jak już to jest to fajne i one potem się do taty garną.
          • mikams75 Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 18:58
            tanczyc, wyglupiac, czytac itp. nie zalicza sie do tych wszystich inscenizowanych przez dziecko zabaw.
            • bywalec.hoteli Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 19:05
              Te inscenizowane przez dzieci jak np klockami samochodami czy w gry planszowe tez.
              • mikams75 Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 19:57
                gra planszowa to jest cos innego; z klockow mozna cos fajnego wybudowac a mozna nadac im role i inscenizowac zabawe - zauwaz o jak nudnych zabawach pisza forumki, nie maja na mysli gier czy konstrukcji ale wlasnie scenki. Nudne i nielogiczne.
                • bywalec.hoteli Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 20:56
                  W watku startowym się pyta koto costam czy się bawicie z dziećmi, a nie czy się bawicie w inscenizowane zabawy.
                  • mikams75 Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 22:28
                    pytala o jezdzenie autkami - te autka zapewne jezdza wg jakiegos scenariusza.
                    • ichi51e Re: Zabawa z dziećmi 15.01.19, 14:14
                      Tak scenariusza brum brum i nie wybacze ci jesli mnie przegonisz wzglednie jesli mnie zlapiesz jesli jestes policja a ja przestepca...
                    • bywalec.hoteli Re: Zabawa z dziećmi 15.01.19, 14:20
                      mikams75 napisała:

> pytala o jezdzenie autkami - te autka zapewne jezdza wg jakiegos scenariusza.
                      Ja zrozumiałem, że pytała o zabawę z dzieckiem, jako przykład podała jeżdżenie autkami.
                      To u mnie jest tak: córka nie jeździ autkami a syn autkami jeździ sam i nie potrzeba mu pomocy rodziców do takich zabaw. Ze mną bawią się w inne zabawy i lubię to.
    • bo_gna Re: Zabawa z dziećmi 13.01.19, 21:11
      Bawię się, ostatnie kilka dni to zabawa w sklep, w zamienianie się w potwora, w lalki, klocki, robienie stempelków, kolorowanie, w samolot, w lekarza. Bawimy się z mężem na zmianę, nas to nie nudzi bo dodajemy przy tym humoru, także to nie jest bawienie się za karę, ale nie powiem, że zmęczona nie jestem...
    • kaka-llina Re: Zabawa z dziećmi 13.01.19, 21:16
      Oj nie... zrobiłam sobie drugie dziecko, żeby bawili sie razem...
      • sfornarina Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 11:03
        > Oj nie... zrobiłam sobie drugie dziecko, żeby bawili sie razem...

Ha ha, my też wink
        • leann32 Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 11:29
          My nawet dwoje 😃
          Poskutkowalo. Bawią sie razem.
          Aczkolwiek plusem zabaw rodzic - dziecko jest fakt, ze nie konczą sie nigdy awanturą/ bijatyką i ciągnącym się niczym echo po jaskini dzwiękiem „ mamooooooooooooooooo”
    • fomica Re: Zabawa z dziećmi 13.01.19, 21:19
      Tak, bawię się. Tak, nudzi mnie to, zwłaszcza powtarzane dziesiąty raz. Z niecierpliwością czekam na moment w którym młodszy podrośnie na tyle że obaj zwolnią mnie z prowadzenia autek i gadania dinozaurami.
    • ga-ti Re: Zabawa z dziećmi 13.01.19, 21:35
      Tak szczerze to nie lubię. Czytam, koloruję, lepię z plasteliny, wycinam - to tak, mogę często. Klocki tez nawet lubię układać. Ale większość zabaw mnie nudzi potwornie. Gdy dzieci były małe, przed przedszkolne, to tak, większość dnia spędzałam na dywanie i sie bawiłam. Ale zabawy przedszkolaków wymagające fabuły, ról - nie. Wczoraj musiałam być superagentką, a dziś pieskiem z psiego patrolu, wcześniej dżinem, księżniczką, fryzjerką, lekarką... Na szczęście mam starsze dzieci i one czasem mnie wyręczają, ja unikam.
    • kandyzowana3x Re: Zabawa z dziećmi 13.01.19, 21:38
      Jedna z zalet posiadania dzieci z mala roznica wieku jest to ze nie musze smile. Za to lubie wszelkie "rekodziela", puzzle I gry planszowe.
    • aaa-aaa-pl Re: Zabawa z dziećmi 13.01.19, 21:46
      Do dziś mi się głupio przyznać, ale bawiąc się z dzieckiem z boku miałam książkę (którą ukradkiem czytałam).
    • mikams75 Re: Zabawa z dziećmi 13.01.19, 22:05
      tak, choc staralam sie minimalizowac, bo tez mnie te zabawy w odgrywanie konkretnych scenek wg konkretnego scenariusza dziecka nudzily i meczyly, najgorzej jak cos pomylilam w scenariuszu i trzeba bylo od poczatku big_grin
      Moglam grac w jakies gry, rysowac, ukladac puzzle, robic wylepianki, wycinanki, budowanie, cudowanie z ciastoliny itp. Uszlo jeszcze jak ja zamawialam jedzenie a dziecko "gotowalo", ja probowalam na niby, dosalalam itp. W miare chetnie bylam tez widzem w teatrze, kupowalam bilet i nic nie musialam (oby tylko nie klaskac w nieodpowiednim momencie, bo jak nie, to bedzie od poczatku!)
    • zuleyka.z.talgaru Re: Zabawa z dziećmi 13.01.19, 22:09
      Bawię się, choć nie przepadam. Ale wtedy mogę przemycić ćwiczenia porazonej ręki, więc trwam...
    • summerland Re: Zabawa z dziećmi 13.01.19, 22:32
      Strasznie nie lubie, szczegolnie jak zabawy nie maja jakiegos sensu, a to czesto jest przy malych dzieciach.
    • molik28 Re: Zabawa z dziećmi 13.01.19, 22:39
      Nudziło mnie jak cholera ale się bawiłam. Tak samo jak po raz milionowy czytałam tę samą książkę. Dzieci tak mają.
    • kornelia_sowa Re: Zabawa z dziećmi 13.01.19, 23:12
      Bawię się, ale nie lubię.
      U nas króluje obecnie zabawa z podziałem na role. Scensriusz zna tylko córka wink a jest wymagajaca.

• solejrolia Re: Zabawa z dziećmi 13.01.19, 23:35
      Nie za bardzo, w zasadzie bardzo sporadycznie. Nudziło mnie to i szybko traciłam cierpliwość.

A teraz trochę mi szkoda, bo jednak mogłam nieco się wysilić.
      A może po prostu dojrzałam do tego?! (na bank będę świetną babcią wink)
    • cruella_demon Re: Zabawa z dziećmi 13.01.19, 23:41
      Podobnie jak większość, nie znoszę tego i mnie potwornie nudzi. Unikam, staram się zwalać na tatę tongue_out Specjalnie sobie zrobiłam drugie, żeby się razem bawili wink
      Za to lubię jak sobie czytamy, zwłaszcza wierszyki smile
    • mrs.solis Re: Zabawa z dziećmi 13.01.19, 23:56
      Moge wszystko tylko nie to. Nigdy nie bawilam sie z corka jej zabawkami, bo bylo to dla mnie nie do przejscia. Ona nauczyla sie ladnie bawic sama i to jej sie przydalo , bo jest jedynaczka. Teraz jak jest starsza to ucze ja gry w pokera i to jest cos ,co moge z nia robic, szczegolnie jak obstawia swoja kasa kieszonkowego i przegrywa.
    • same-old_mona Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 11:24
      Ze starszakiem się lubiłam bawić klockami, a że on wybitnie klockowy to jakoś nam to szło bez większego znudzenia. Młoda póki co mała, więc zabawy są dość nudne, typu "gdzie jest kaczuszka, gdzie lala ma oko" . A ostatnio jej ulubioną zabawą jest... stanie. Trzyma mnie za ręce i wygina się jak akrobatka na wszystkie strony. I to jest upierdliwe, bo ani poczytać nie można ani nic, trzeba uważać żeby na łeb nie poleciała przy łuku w tył. Co gorsza, z tatą się tak bawić nie chce. Tyle dobrego, że jak pobawię się z nią godzinę to ona się potem odkleja i idzie do kojca bawić się sama. Więc niejako bawię się żeby zyskać chwilę świętego spokoju. Niewybawiona jest uczepiona do nogi jak rzep :p
    • biankao Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 11:32
      Ponoć jeśli w innych sytuacjach poświęcasz dziecku dużo uwagi, niebawienie się jest wręcz korzystniejsze dla dziecka bo rozwija wyobraźnie, umiejetność podejmowania decyzji, pewność siebie itp. Itd. Ja się bawię, bo proszą, gdyby nie prosili tobym się nie bawiławink pewnie zależy tez od wieku dzieci. Moje wciąż małe.
      • bo_gna Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 12:42
        Pewnie zależy jak się bawisz, w zabawie nie chodzi o wyręczanie dziecka tylko raczej o uczenie współpracy i nowych rzeczy, np. jak bawię się z córką w lekarza przemycam wiedzę o przyrządach lekarskich, nazwy chorób, staram się niwelować lęk przed wizytą u lekarza itd. 3latek sam takich rzeczy nie wymyśli, uczy się bawiąc ze starszymi albo rodzicami
        • biankao Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 14:11
          Jasne, zgadzam się i nie mówię, zeby w ogóle się nie bawić, ale te info można tez przemycić np. Czytając książkę na ten temat. Chodzi o to, ze chcąc nie chcąc dorośli w zabawie narzucają dziecku często rozwiązania, robią różne rzeczy za nie itd. Ja sama po zabawie z corka widzę, ze im więcej ja robię tym ona się bardziej wycofuje. Np. Jak zaczynam cos lepić z plasteliny, rysować itp. To ona już nie chce - wie ze nie dorówna mi i nawet nie chce próbować.
          • bo_gna Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 16:33
            Ale w przedszkolu też znajdzie się ktoś kto lepiej namaluje, ulepi itd. Więc chyba lepiej jak to przełknie w domu i nauczy się przeżywać takie porażki? Akurat u mnie jest odwrotnie, im więcej się angażuję tym widzę większą chęć zabawy. Gdyby mi wyskoczyła, że nie będzie lepić bo jej nie idzie to bym ją zachęciła mówiąc, że robimy konkurs kto zrobi większego plastusiowego brzydala.
          • mikams75 Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 22:31
            eee tam, moje dziecko by sobie nie pozwolilo nic narzucic, musialo byc tak jak sobie obmyslilo, a jak sie wylamalam, to bylo od poczatku big_grin
    • hanusinamama Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 11:32
      Nie lubie bawić sie lalkami barbie. Moj maz za to jest w tym mistrzem i córka wprost mowi ze lalkami lepiej sie bawi z tatą. Za to ja uwielbiam układać z klocków czy budować maszyny (córka kcoha takie zestawy konstrukcyjne). Jak była młodsza bawiłysmy sie w gotowanie czy restauracje, sklep i ok. Tylko te lalki ble....
      • same-old_mona Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 12:53
        Ze mną lalkami najlepiej bawił się starszy brat :p na półkach robił im mieszkania, kanapy z drewnianych klocków, telewizory itp. To była taka analogowa wersja SIMS'ów :p
        • hanusinamama Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 13:12
          Ja córce zrobiłam domek dla barbie. Barbie ma 2 pokoje, łazienke i taras. Ma dywany, tapety i nawet kwiatki w doniczkach. Czesc ozdóbek robiłam z córką. I to ok moge robic...ale nienawidzę odgrywania ról. Co nie zmienia faktu ze sie tez w to bawię. Dzieci to nie tylko sama słodycz smile
          • same-old_mona Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 15:12
            Robic też mogę, czekam na to! Póki co to lalki są traktowane dość obcesowo:p ma jedną ze smoczkiem, taka pluszową z clementoni i jak zaczyna płakali to robi wylot z kojca :p bezuczuciowe to moje dziecię... to mi się szybciej robi żal tej lalki :p
            • same-old_mona Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 15:14
              Płakać *
    • rb_111222333 Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 14:17
      Bawię się, lubię się bawić z córką. Wyobraźnia dzieci jest nieskończoną, fajnie czasem popatrzeć ich oczami. Jak poszła do przedszkola, to musiała odreagować najbardziej stresującą rzecz i w domu bawiłyśmy się w usypianie misiów na drzemkę. Musiałam siedziec na krzesełku, głaskać misie i być cicho smile Ta zabawa akurat nie przypadła mi do gustu
    • princy-mincy Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 14:22
      Ja nie umiem się bawić w zabawy typu autkami po dywanie czy lalkami w dom- tu moje dzieci albo bawią się same albo we dwoje albo z kolezankami/ kolegami, czasami z moją mamą.
      Z moimi dziecmi bawię się w rózny sposob- gramy w rózne gry, razem budujemy z klockow, rysujemy. Nasze zabawy to tez granie w kregle (dzieci ustawiaja butelki wody mineralnej), 1-2-3 baba jaga patrzy i wiele, wiele innych, co tam jeszcze nam przyjdzie do glowy.
    • katja.katja Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 15:06
      Lubiłam się bawić z cudzymi dziećmi. Nie nudzi mnie to, a ile przy tym ruchu. Oprócz tego za dziećmi generalnie nie przepadam.
      • same-old_mona Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 15:26
        Noo, zanim miałam swoje, to z cudzymi raz w m-cu też lubiłam :p wydawało mi się taaakie relaksujące :p
        • katja.katja Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 15:34
          Fajne, nie powiem smile Kreatywne i to jeden z nielicznych lubianych przeze mnie form intensywnego ruchu, nic a nic nie męczy ani nie nudzi. Gdyby było jeszcze codziennie to kondycję miałabym ho ho...
          • same-old_mona Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 15:51
            Ale to akurat zależy Od wieku i temperamentu dziecka :p
          • mikams75 Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 16:14
            tylko ze my tutaj nie piszemy o zabawach ruchowych a o zabawach przy ktorych mamuski zasypiaja big_grin
          • summerland Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 20:02
            Ja kiedys opiekowalam sie malym chlopcem, ale byl upierdliwy bo caly czas tylko baw sie i baw sie, nic sam nie potrafil zrobic, w sensie zajac sie zabawa. Strasznie byl niesamodzielny. Nawet do lazienki musialam z nim chodzic i siedziec na kibelku i mu czytac :p.
            Zabawy polegaly na sciganiu sie zabawkami, samochodzikami, ktore zamienialy sie w samoloty czy tam innymi dinozaurami. Samochjody czy te inne pojazdy musialy jakby walczyc ze soba, rozbijac sie, i on zawsze musial wygrywac i byc pierwszy, lepszy, szybszy itd. To samo z pociagami. Chyba nie stworzona jestem do zabaw z chlopcami :p
      • hanusinamama Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 15:47
        Z cudzymi raz na ruski rok to mozna sie bawić...swoje nistety moga troche nudzić. I dzieci i zabwa z nnimi smile
        • maj18-98 Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 16:38
          Bardzo teraz żałuję że tak mało bawiłam się z synem, kiedy jeszcze tego chciał. Przywiązywałam zbyt dużą wagę do porządku bo wydawało mi się że czyściutkie dziecko i czyściutki dom to najlepszy wyraz mojej miłości. gdybym mogła cofnąć się w czasie sporo bym zmieniła.
    • mum2004 Re: Zabawa z dziećmi 14.01.19, 22:46
      Uffff - nie jestem sama. U mnie wprawdzie duża różnica wieku ale i tak starszaki zabawiają mi najmłodszą jeśli chodzi o takie typowe dziecięce zabawy np w księżniczki, policjantów czy co tam jeszcze... Zresztą mała świetnie bawi się sama. Szczerze to męczą mnie dzieci przyzwyczajone do ciągłego animatora, który wymyśla im zabawę za zabawą (mam koleżanki, które się wpuściły w taki kanał, mam wrażenie że trochę żałują, bo dziecko nie potrafi się nawet chwilę samo pobawić).

Ja z chęcią np czytam, gram w niektóre gry (np duble), cierpliwie znoszę np wspólne pieczenie ciasteczek itp. U nas się to sprawdza.
      • bo_gna Re: Zabawa z dziećmi 15.01.19, 09:19
        To jest właśnie problem, zachować równowagę, czyli nie przesadzać z tą zabawą z dzieckiem, żeby nauczyło się samo, ale też całkowicie nie zostawiać dziecka samemu sobie, szczególnie jak jest jedynakiem albo tym najstarszym. Mnie rodzice zostawiali samej sobie, ale miałam rodzeństwo i ogromną działkę do wybiegania, jakbym miała siedzieć w swoim pokoju i samej się bawić codziennie po parę godzin to bym chyba zwariowała.
    • potworia Re: Zabawa z dziećmi 15.01.19, 13:49
      Bawię się. Bardzo lubię, pod warunkiem, że tysiąc innych rzeczy nie czeka pilnie na zrobienie.
    • tsaria Re: Zabawa z dziećmi 15.01.19, 14:00
      Lubię układać klocki, potem z dwulatkiem rozwalać, wygłupiać się w łóżku, ze starszym jeszcze nie tak dawno bawiłam się w eskimosów, iglo mieliśmy z kołdry i chowaliśmy się przed najeźdźcami. Lubię zabawy z dziećmi, ale jak nie zmuszają mnie do tego codziennie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka