karotka_plus
23.01.19, 16:23
Mam pracę X. Określony zakres obowiązków. Praca ok 30 km od domu, dojazd darmowym autobusem pracowniczym. Minus to to, że nie ma mnie w domu ok 10-12 godzin dziennie. Wstaję o 4 rano i wracam ok 15 lub wychodzę o 12:30 i wracam ok 23.
Mam ofertę pracy w mieście Y. Zakres obowiązków identyczny jak w X z tym, że praca 9 km od domu. Dojazd we własnym zakresie, płaca minimalna - zarabiałabym prawie 1 k mniej niż obecnie. Dochodzą więc koszta dojazdu, nawet jakbym z kimś dojeżdżała to i tak dokładałbym się do paliwa.
Czy mniejsza wypłata zmieniłabym nasz styl życia? Tak, na niekorzyść. Z obecnej wypłaty starcza nam na wszystko i więcej a jeszcze odłożę. Dodatkowo w tym roku będziemy brać kredyt na dom (obecnie wynajmujemy mieszkanie które jest drogie) więc każda złotówka ma znaczenie.
Nowa praca korci mnie chyba tylko i wyłącznie ze względu na bliskość. W ciepłe dni mogłabym dojeżdżać rowerem. W sprawie przyszłej pracy mam spotkanie w przyszłym tygodni. Pojadę i tak, posłucham co mają do powiedzenia.