Dodaj do ulubionych

Strzelające stawy w nogach

25.01.19, 22:05
Strzelały i trzeszczały mi kolana, teraz doszły biodra. Słabe to. Nie boli, ale ten dźwięk uncertain Jakbym miała zacząć jakieś treningi, to tylko przy głośnej muzyce wink
Jakie pierwsze kroki podjąć, jaki lekarz albo leki/potrawy? Czy galaretki rzeczywiście pomogą na stawy?
Obserwuj wątek
    • borem.lasem Re: Strzelające stawy w nogach 25.01.19, 22:11
      Mam to samo, plus głośno przeskakująca żuchwa, kiedy próbuję przeżuć coś o bardziej zbitej konsystencji. Stawy kolanowe nie wiem od czego, żuchwa przypuszczam, że od nadmiernego żucia gumy kiedyś tam w nastolęctwie.
      • mamablue Re: Strzelające stawy w nogach 25.01.19, 22:15
        Nie strasz! Jeszcze żuchwa mnie czeka?
        • borem.lasem Re: Strzelające stawy w nogach 25.01.19, 22:25
          Jak nie będziesz żuć paczki gumy dziennie to może nie 😁
          • nastjaa Re: Strzelające stawy w nogach 25.01.19, 22:30
            O, mi też strzelają stawy i żuchwa 😁
      • mum2004 Re: Strzelające stawy w nogach 25.01.19, 22:36
        Podobno jest jakaś szyna na żuchwę, dentystka mi wspominała, narazie nie ale za jakiś czas prawdopodobnie mnie to czeka.
        • borem.lasem Re: Strzelające stawy w nogach 25.01.19, 22:39
          To w takim razie zapytam o to swoją dentystkę, dzięki!
      • tyggrysio Re: Strzelające stawy w nogach 25.01.19, 22:43
        Na zuchwe moga pomoc cwiczenia miesni. Dentystka mi poradzila i przestalo strzelac.
        Cwiczenia polegaja na przesuwaniu dolnej szczeki w kolejnych plaszczyznach przy jednoczesnym stawianiu (z umiarem!) oporu dlonia.
    • piataziuta Re: Strzelające stawy w nogach 25.01.19, 22:16
      Jak nie boli, to nie marudź.
      Mi trzeszczą od dziecka. Zanim je "wyrobiłam" regularnym sportem, bolały (w podstawówce kostki, w liceum kolana, na studiach biodra).
      Teraz cieszę się, że nie bolą (teraz gdy boli to kręgosłup :p).
      Trzaskam czasami celowo, gdy chcę podrażnić potencjalnego współtowarzysza.

Galaretki polecam.
      Żelki, golonkę i pizzę też big_grin.
      • mamablue Re: Strzelające stawy w nogach 25.01.19, 22:18
        Ale wcześniej nie trzeszczały.... z wiekiem jakby zaczęły.
        • piataziuta Re: Strzelające stawy w nogach 25.01.19, 22:50
          Pewnie ubytek kolagenu.
          Nic, czym można by się przejmować. Niektórzy (ja i moi przodkowie) mają takie problemy od dziecka.
          Regularny sport + racjonalna dieta + porada lekarska na lajcie = z czasem odczujesz poprawę.
    • anika772 Re: Strzelające stawy w nogach 25.01.19, 22:19
      Kolagen brałam, jakieś 6 tygodni wystarczyło żeby kolanka ucichły.
      Potem straciłam motywację do pamiętania o tym proszku, zacznę znowu jak zajdzie potrzeba.
      • mamablue Re: Strzelające stawy w nogach 25.01.19, 22:32
        Jakiś konkretny? Bo zajrzałam i jest duży wybór tych kolagenów.
        • anika772 Re: Strzelające stawy w nogach 25.01.19, 22:35
          Mam dostęp do proszku 100% kolagenu, taki, z którego potem robi się suplementy diety. Niemiecki, ale nie pamiętam nazwy.
    • unaluna Re: Strzelające stawy w nogach 25.01.19, 23:12
      Mnie też strzela kolano...ale to nie stawy. To rozwalona rzepka. Dopóki nie boli, nie wybieram się na operację...dopiero co naprawiałam na cito kolano drugiej nogi...a tu ból był tak ,że chodzić nie mogłam, więc na razie muszę się wyrehabilitować porządnie i zacznę myśleć nad kolejnym kolanem wink
    • gryfna-frelka Re: Strzelające stawy w nogach 26.01.19, 10:45
      Rozne stawy strzelaja mi od nastolectwa i nic specjalnie im sie nie dzieje, tylko dzwieki potrafia wydac takie ze czasem robia wrazenie na otoczeniu wink
      Co do zuchwy, moze strzelac tez przez nieodpowiedni zgryz (nie mylic z krzywymi zebami, bo mozna miec proste a zgryz niepoprawny), przez to ze zeby sie wyrobily przez nocne zgrzytanie (vide zgryz) itd. To warto skonsultowac z dentysta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka