Dodaj do ulubionych

Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku

02.02.19, 10:07
Nie wiem czy słyszałyście, bo wszystko dzieje się bardzo szybko.
Duch w narodzie nie ginie smile

Jeśli ktoś ma ochotę wpłacamy na Facebooku

www.newsweek.pl/polska/spoleczenstwo/internauci-uzbierali-ponad-poltora-miliona-zlotych-na-europejskie-centrum/vpel3ye

Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 10:24
      "Co więcej, z nieoficjalnych rozmów wynika, że PiS chciałoby umieścić na głównej wystawie informację, że Wałęsa był agentem SB o pseudonimie Bolek."

Ale to są taborety.
      • sumire Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 10:40
        Inne określenie mi się nasuwa, ale mnie wytną.

I po co pan Gliński z tego studia z takim rozmachem wychodził... 😂
        • sofia_87 Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 11:50
          Czego oczekujesz, jak Stalin doszedł do władzy to też wykreowal alternatywna historie rewolucji ze sobą w roli głównej
          • zlota.ptaszyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 12:04
            No wlasnie, mamy prawdziwa historie Walesy, i wasza alternatywna, w tej drugiej wychowujecie swoje dzieci czy jak?
          • bistian Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 12:04
            sofia_87 napisał(a):

> Czego oczekujesz, jak Stalin doszedł do władzy to też wykreowal alternatywna hi
            > storie rewolucji ze sobą w roli głównej

big_grin big_grin big_grin
          • super_hetero_dyna [...] 02.02.19, 15:36
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • echtom Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 16:14
              To ja już wolę "Bolka", niż miałoby się okazać, że całą tę Solidarność bracia bliźniacy zrobili.
              • bi_scotti Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 20:41
                echtom napisała:

> To ja już wolę "Bolka", niż miałoby się okazać, że całą tę Solidarność bracia b
                > liźniacy zrobili.

Same here. Solidarnosc to bylismy MY a imie Lecha zna caly swiat; w najmniejszych wioskach kazdego kontynentu jest to pierwsze skojarzenie z Polska - "Walesa" smile Ow "Bolek" dal ludziom nadzieje na calym swiecie i ta nadzieja wciaz trwa tak dlugo jak chce sie byc solidarnym. Nie ma wolnosci bez Solidarnosci! smile Cheers.
            • maslova Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 18:01
              > Stalin, choć ludobójca, był jednak człowiekiem dużego formatu.

Ciekawam bardzo, na czym polegał ten jego duży format
              • morekac Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 18:34
                maslova napisała:

> > Stalin, choć ludobójca, był jednak człowiekiem dużego formatu.
                >
                > Ciekawam bardzo, na czym polegał ten jego duży format

Na ilości wykończonych ludzi.
              • super_hetero_dyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 08:35
                Na tym, że odcisnął na długie lata piętno na polityce światowej. Na tym, że uczynił ze Związku Sowieckiego światowe mocarstwo i liczyli się z nim najpotężniejsi ludzie na świecie. Na tym też, że nawet dzisiaj, ponad pół wieku po śmierci, dyktuje Wam metody walki politycznej (nazywanie przeciwników faszystami). Bo to był WIELKI zbrodniarz. A Bolek jest tylko małym, nędznym kapusiem, który donosił do jego czwartorzędnych podwładnych.
                • bistian Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 09:02
                  super_hetero_dyna napisał(a):

> A Bolek jest tylko małym, nędznym kapusiem, który dono
                  > sił do jego czwartorzędnych podwładnych.

Nie wiem, kim był Bolek. Wiem za to kim był Wałęsa smile Człowiekiem, który dokładnie poznał i dzięki czemu później przechytrzył system. Zrobił to dzięki swojej determinacji, intuicji i autentycznemu poparciu milionów, co nie było takie oczywiste dla osób, które żyły w tamtych czasach, takiego poparcia mógł nie dostać, a dostał.

Czym się wyróżnił TW ŚPIOCH? big_grin
                  • super_hetero_dyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 09:44
                    Przechytrzył system? Biedaczek!

Ty w to naprawdę uwierzyłeś?
                    • bistian Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 12:37

> Przechytrzył system? Biedaczek!
                      >
                      > Ty w to naprawdę uwierzyłeś?

Ja w to nie wierzę, ja to wiem. Znam warunki PRL, znam dobrze Wałęsę, jestem w stanie przewidzieć, jak zareaguje. Jedyne, czego nie wiem, to jakimi środkami będzie dysponował i kto się pojawi w pobliżu.
                • maslova Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 09:15
                  > Na tym, że odcisnął na długie lata piętno na polityce światowej. Na tym, że uczynił ze Związku Sowieckiego światowe mocarstwo i liczyli się z nim najpotężniejsi ludzie na świecie.

Ale to ci imponuje? (chcę się upewnić, bo nie wiem, czy dobrze odczytuję intencje)
                  • super_hetero_dyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 09:42
                    Nie. Tak, jak nie imponują mi także inne postacie łajdaków, czasem nawet wprost nazywane wielkimi, żeby wspomnieć tylko Fryderyka czy Katarzynę. Ja tylko porównuję format.
      • zlota.ptaszyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 10:44
        Nie rozumiem, klamanie przez 50 lat na temat Katynia niczego cie nie nauczylo?
        • bistian Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 11:07
          zlota.ptaszyna napisała:

> Nie rozumiem, klamanie przez 50 lat na temat Katynia niczego cie nie nauczylo?

Mnie nauczyło, że siły zła są konsekwentne i nie odpuszczają przez lata. Jedynie oddolny ruch społeczny jest w stanie je pokonać. Trzeba się bronić przed okupantem, Trójmiasto jak zawsze w pierwszym szeregu i to jest optymistyczne.
          • zlota.ptaszyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 11:16
            Ale co zmieni udawanie ze Walesa nie wspolpracowal skoro to wyszlo na jaw?
            Czym to sie rozni od dzialan okupanta radzieckiego?
            • azja001 Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 11:35
              Niech pisiory zrobią sobie osobne muzeum na ten temat. Do ECS nikt ich nie wpuści. Jest masa ludzi którzy nad fakt podpisania lojajki w niewiadomych do końca okolicznościach doceniają charyzmę Wałęsy którą pociągnął tłumy do protestów. To zapoczątkowało bezkrawawe zmiany na lepsze. Myślę że jednak większość Polaków tak to widzi, mam taką nadzieję
              • zlota.ptaszyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 12:01
                No dokladnie, pociagnal i nikt mu nie umniejsza jego zaslug, wiec dziecinne jest udawanie ze nie podpisal….myslalam ze zyjemy w czasach kiedy nie traeba nic falszowac, ale wiedze pewne grupy by chcialy zyc jak w ZSRR....
                • sumire Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 12:06
                  Owszem, zwłaszcza jeden starszy pan. Nikt Polski tak pięknie nie komunizuje, jak on. A coś na temat ECS masz do powiedzenia tak w ogóle, czy tylko przyszłoś tłuc propagandę?
                • azja001 Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 12:07
                  Nikt niczego nie udaje. Po prostu ludzie dojrzali i rozsądni kładą na wadze zasługi i wady i wychodzi im coś innego niż patrzącym histerycznie na polską historię skrajnym prawicowcom
                  • super_hetero_dyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 15:41
                    A jakie są zasługi Bolka? Bo poza wyprodukowaniem gromady nowych podatników (co jest faktycznie jakąś zasługą) nic sobie nie przypominam.
                    • asia-loi Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 16:49

> A jakie są zasługi Bolka? Bo poza wyprodukowaniem gromady nowych podatników (co
                      > jest faktycznie jakąś zasługą) nic sobie nie przypominam.

😠😠😠
                      A chociażby to, że teraz możesz pisać co chcesz.
                      • zlota.ptaszyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 16:54
                        Ale o to chodzi ze tu nie mozna pisac co sie chce, tylko jest najprawdziwsza cenzura. Zrob eksperyment i zaloz jakis oparty na faktach post krytyczny o Owsiaku lub totalnej opozycji. To forum to dobra lekcja jak wygladaly by prawa obywatelskie jak do wladzy doszloby PO...
                        • bistian Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 16:57
                          zlota.ptaszyna napisała:

> Ale o to chodzi ze tu nie mozna pisac co sie chce, tylko jest najprawdziwsza ce
                          > nzura. Zrob eksperyment i zaloz jakis oparty na faktach post krytyczny o Owsiak
                          > u lub totalnej opozycji. To forum to dobra lekcja jak wygladaly by prawa obywat
                          > elskie jak do wladzy doszloby PO...

Elka, ale z Ciebie cudak smile Oszukiwać też trzeba umieć. Gadaj zdrów, tutaj nie TVP, nikt się nie nabierze.
                        • iwles Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 21:00
                          zlota.ptaszyna napisała:

> Ale o to chodzi ze tu nie mozna pisac co sie chce, tylko jest najprawdziwsza ce
                          > nzura. Zrob eksperyment i zaloz jakis oparty na faktach post krytyczny o Owsiak
                          > u lub totalnej opozycji. To forum to dobra lekcja jak wygladaly by prawa obywat
                          > elskie jak do wladzy doszloby PO...

Za to teraz bastionem jest niezalezna.pl, na ktorej wszystko antypisowskie jest kasowane.
                          No co sie dziwic, wlascicielem jest Srebrna 😜😜😜
                          A ty mozesz tutaj byc, pisac, prawda?
                          • zlota.ptaszyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 23:11
                            Jak mogę pisać?
                            A gdzie się podziało ponad 100 postów w wątku na temat Owsiaka ?
                            Może tu napiszesz w haki to sposób złamałam regulamin pisząc jeszcze przed tym jak podał się do dymisji ze powinen to zrobić ?
                      • super_hetero_dyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 23:26
                        To nie jest zasługa Bolka. Wierzysz w mity. To zasługa Reagana, który ekonomicznie znokautował Związek Sowiecki.
                      • super_hetero_dyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 08:41
                        Jak widzisz, nie mogę pisać, co chcę, bo wypromował największego w Polsce wroga wolnego słowa - Adama Michnika.
                        • sumire Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 08:44
                          Biedna dynia, znowu używałeś słowa na k?
                          • super_hetero_dyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 08:54
                            Chciałabyś? Napisałem po prostu, zgodnie z prawdą, że to nie Bolek obalił komunę, tylko Reagan, nokautując Związek Sowiecki ekonomicznie. Przypominanie o tym musi być z jakichś powodów na tyle niewygodne dla czerskiej narracji, że tną nie dbając o pozory.
                    • malia Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 16:56
                      Jarek nawet podatnika nie był w stanie wyprodukować big_grin
                • taki-sobie-nick Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 22:16
                  ale widze pewne grupy by chcialy zyc jak w ZSRR....

A jak się żyło w ZSRR, bo ja żyłam jedynie w Polsce? tongue_out
                  • zlota.ptaszyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 23:13
                    Załóż tutaj wątek o tym ze Owsiak powinien podać się do dymisji w związku z atakiem w Gdańsku i szybciutko się przekonasz jak się żyło w ZSRR wink
                    • taki-sobie-nick Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 23:16

Nie, najwyżej się przekonam, jak się żyje w Polsce w roku 2019.

Przez "życie w ZSRR" rozumiem życie z Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich, dosłownie.
                      • zlota.ptaszyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 23:29
                        Nie wiesz jak się żyło w ZSRR? Jesteś gimnazjalistka ?
                        • taki-sobie-nick Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 23:33
                          zlota.ptaszyna napisała:

> Nie wiesz jak się żyło w ZSRR? Jesteś gimnazjalistka ?

Jestem czterdziestoczterolatka i nigdy w życiu nie tylko nie żyłam w ZSRR, ale nawet tam nie byłam.

Przestań kręcić kotem i opisz proszę dokładnie życie w ZSRR. tongue_out
                          • zlota.ptaszyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 23:36
                            Dobra, w ZSRR gdyby istniały fora internetowe to nie mogłabyś napisać nic krytycznego przeciwko władzy zupełnie tak jak na forum ematka gdy coś piszesz co jest wbrew poglądom władzy
                            • taki-sobie-nick Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 23:42
                              zlota.ptaszyna napisała:

> Dobra, w ZSRR gdyby istniały fora internetowe to nie mogłabyś napisać nic kryty
                              > cznego przeciwko władzy

I co? To wszystko?... Sugerujesz, że w ZSRR żyło się IDENTYCZNIE TAK SAMO jak w Polsce 2019?
                            • taki-sobie-nick Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 23:48
                              zlota.ptaszyna napisała:

> Dobra, w ZSRR gdyby istniały fora internetowe

Ale nie istniały, jak więc wyglądało życie w ZSRR?
                          • zlota.ptaszyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 07:32
                            Dobra, w ZSRR gdyby istniały fora internetowe to nie mogłabyś napisać nic krytycznego przeciwko władzy zupełnie tak jak na forum ematka gdy coś piszesz co jest wbrew poglądom władzy
                            • morekac Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 08:21
                              Ty sobie lepiej poczytay"Archipelag Gułag" czy "Dzieci Arbatu", to może jakaś siła wyższa ześle ci na tyle rozumu, by nie porównywać banów na forach do prześladowań przez aparat państwowy.
                              • zlota.ptaszyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 15:09
                                Niech ta formuła poczyta, która nie wie jak to było. Ja czytałam
                    • tanebo2.0 Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 23:19
                      Koniec świata. Faszyści walczą o pluralizm...
            • bistian Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 11:42
              zlota.ptaszyna napisała:

> Ale co zmieni udawanie ze Walesa nie wspolpracowal skoro to wyszlo na jaw?
              > Czym to sie rozni od dzialan okupanta radzieckiego?

Co to za bzdurna analogia? Czy uważasz, że Wałęsa wymordował polskich oficerów?
              Ja żyłem w tamtych czasach i wiem, jak wszystko funkcjonowało. Ja sobie wyobrażam, jak było w jego przypadku, nie potrzebuję żadnych prawdziwych i sfałszowanych dokumentów, bo mam wiedzę na ten temat.
              Wałęsa, pomimo jakiś swoich wad, ma duże zasługi i zdecydowanie jest to postać pozytywna dla Polski.

Porównanie PiS do radzieckiego okupanta mnie rozśmieszyło. Dawaj dalej big_grin
              • asia-loi Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 12:18
                bistian napisał:

> Ja żyłem w tamtych czasach i wiem, jak wszystko funkcjonowało. Ja sobie wyobrażam, jak było w jego przypadku, nie potrzebuję żadnych prawdziwych i sfałszowanych dokumentów, bo mam wiedzę na ten temat.

To tak, jak ja. I żadne gumkowanie historii przez PiS tego nie zmieni.

> Wałęsa, pomimo jakiś swoich wad, ma duże zasługi i zdecydowanie jest to postać
                > pozytywna dla Polski.

Też tak uważam. Wałęsa dla mnie zawsze będzie bohaterem przez duże B. Wbrew pisiowym historykom.
                • super_hetero_dyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 15:42
                  B jak Bolek.
                  • livia.kalina Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 15:56
                    A może B jak Balbina? TW Balbina.
                  • asia-loi Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 16:51

> B jak Bolek.

B jak bohater.
                    • 1elka26 Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 17:05
                      Bohater??? Chyba żartujesz. Bohater ma odwagę i przyznaje się do popełnionych błędów. Tymczasem bohater zachowuje się jak żul spod budki z piwem obrzucając błotem tych którzy mówią o faktach.
                      Dokumenty istnieją i tylko ludzie zaslepieni będa negować ich istnienie.
                      Wałęsa jest po prostu wygodny dla ludzi którzy stali się beneficjantami Okrągłego Stołu.
                      • asia-loi Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 17:57
                        1elka26 napisał(a):

> Bohater??? Chyba żartujesz.

Tak bohater. I dlatego to jego, a nie jaśniepana możni tego świata zapraszają do siebie. Możni tego świata witają się z Wałęsą a nie np. PAD-em, co wszyscy mieli np. okazję zobaczyć na pogrzebie Busha.

> Dokumenty istnieją i tylko ludzie zaslepieni będa negować ich istnienie.

I o tych dokumentach nie wiedzą służby ani też przywódcy zagranicznych mocarstw i dlatego zapraszają Wałęsę. Przecież na to się nikt nie nabierze.

> Wałęsa jest po prostu wygodny dla ludzi którzy stali się beneficjantami Okrągłego Stołu.

L. Kaczyński też był przy Okrągłym Stole. I wszystko mu pasowało, dopóki Wałęsa się nie połapał w prawdziwej działalności bliźniaków i ich nie wyrzucił. Od tej pory bliźniacy zaczęli zionąć nienawiścią do Wałęsy i knuć intrygę za intrygą przeciwko Wałęsie.
                        • livia.kalina Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 18:19
                          Trudno znaleźć większego beneficjenta okrągłego stołu niż Kaczyński, który się uwłaszczył na prawie 2 miliardy. Ruski troll podejrzewa kogoś na forum o posiadanie działek o takiej wartości?
                          • 1elka26 Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 19:01
                            Rozumiem, że posidasz jakies dowody na to, że jestem ruskim trollem? Post zgłoszony.

Poza tym nie uprawiaj propagandy, tylko przypomnij sobie jak dzielono majątek RSW i kto był w komisji - m. in. Donald Tusk.
                            , Kongres Liberalno-Demokratyczny i część działaczy Unii Demokratycznej nabyło „Życie Warszawy”, natomiast Porozumienie Centrum "Ekspress Wieczorny". Tak więc przestań bic pianę.
                            • livia.kalina [...] 02.02.19, 19:11
                              • 1elka26 Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 19:28
                                Nie ekscytuj się. Każdy post zawierając tego typu insynuacje będzie przeze mnie zgłaszany. Co zrobi moderacja - nie moja sprawa, ale dośc tych pomowień.
                                I nie bredź - nawet Kaczynski nie jest omnipotentny i to nie Kaczynski wprowadził "złodziejskie prawo". Oczywiście nie pamiętasz kto mógl to zrobić. Przypominam przy okazji, że w okolicach Srebrnej juz stoi 5 wieżowców - nie można było na tym miejscu wybudować park, szkołę czy też żłobka?
                                Nie wiesz kto wtedy uwłaszczył się? - nawet na wikipedii jest stosowny artykuł.
                                • livia.kalina Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 19:32
                                  Jak ktoś nielegalnie w Warszawie coś dostał albo wybudował to niech mu pisowska prokuratura postawi zarzuty. A za karę niech napity koordynator służb specjalnych pocałuje jego psa w nos wink
                                • asia-loi Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 19:41
                                  1elka26 napisał(a):

....Przypominam przy okazji, że w okolicach Srebrnej juz stoi 5 wieżowców ...

Trzaskowski w telewizorze mówił, że w tym miejscu gdzie jaśniepan chce budować swoje wieże, można dostać pozwolenie na budowę, ale tylko do wysokość 11 pięter. A jaśniepan chce chyba wybudować 49 pięter i o to jest raban.
                                  Poza tym na komisji Jakiego wydało się, że do tego miejsca w którym jaśniepan chce budować, są roszczenia prawowitych właścicieli i na razie i tak budować nie można, bo działka nie jest "czysta".
                                  Swoją drogą na komisji Jakiego w tym tygodniu było bardzo zabawnie, jak zeznawał mecenas Robert N. Jaki aż mu z bezsilności i wściekłości wyłączał głos. A mecenas mówił bardzo ciekawe rzeczy na temat Srebrnej, aż Giertych Jakiemu gratulował jak pięknie "podłożył się" w temacie Srebrnej. Widziałam w telewizorze. big_grin
                              • tanebo2.0 Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 19:32
                                A czy któryś z tych inwestorów był politykiem?
                      • bi_scotti Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 20:51
                        1elka26 napisał(a):

> Wałęsa jest po prostu wygodny dla ludzi którzy stali się beneficjantami Okrągłe
                        > go Stołu.

Widzisz Elka (czy jak Ci tam jest), Ty przeminiesz, Kaczynski przeminie, ja przemine i miliony ludzi wokol nas znikna bez zadnego zapisu w ksiazkach do historii, a pamiec o Lechu pozostanie! Bo poszlismy za nim choc juz wtedy wiedzielismy, ze prosty, ze niezbyt madry, ze nie zawsze lojalny, ze taki czy inny ale poszlismy za nim, bo potrzebowalismy kogos kto wzialby na siebie ciezar bycia na czele. On ten ciezar, ten obowiazek, to zagrozenie i ten wyrok wzial. I nigdy sie na to nie poskarzyl! A gdy okazalo sie, ze movement moze byc zwycieski, gdy okazalo sie, ze leader moze otrzymac zaszczyty i nagrody, pojawily sie kundle podgryzajace kostki, szczekajace, ze on taki-owaki, ze bolek, ze elektryk, ze bledy, ze glupstwa gada, ze bez klasy ... Gdy juz bylo latwo i mozna bylo szczekac, zaczeli szczekac. Ale gdy nie bylo komu pojsc w pierwszym szeregu, bo nie bylo wiadomo czy/kiedy/jak czerwony zaatakuje, Lech stanal i trwal. I hats off za to jego trwanie. Forever!
                        • super_hetero_dyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 08:49
                          Tak, jak pozostała pamięć po Judaszu. Forever!
                        • 1elka26 Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 10:12
                          Nikt nie ma zamiaru odbierać zasług. Wałęsa swoje miejsce w historii ma, i to miejsce bardzo poczesne. Ale uszanowanie jego donioslej roli nie oznacza zgody na przemilczanie faktów które mogły odcisnąc swoje piętno na jego późniejszej działalności politycznej.
                          Dodatkowo , negowanie w chwili obecnej dokumentów oraz innych świadectw świadczy przy jednoczesnym obrzucaniu błotem ludzi którzy o tym mowią, nie swiadczy dobrze ani o Wałęsie ani o gronie jego zwolenników.
                          Z dokumentami nie dyskutuje się.
                          Może przypomnij sobie historię chociażby TW Znak i to jak wbrew faktom zaprzeczał dokumentom i jaki był efekt tego wypierania.
                          • super_hetero_dyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 10:40
                            Czy można coś dobrego napisać o Wałęsie? Pewnie, że można. Jak w starym, żydowskim dowcipie - pozostawił po sobie dwóch takich gagatków, że on przy nich to jak świątobliwy cadyk. smile
                            wpolityce.pl/kryminal/431150-wnuk-lecha-walesy-oskarzony-o-rozboj

• zlota.ptaszyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 15:07
                              O ja cię nie mogę
                      • super_hetero_dyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 08:48
                        Poznaj "bohatera" po jego piewcach.
      • super_hetero_dyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 15:38
        Popraw mnie, jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że muzea są po to, żeby pokazywać prawdę historyczną, a nie propagandę.
        • asia-loi Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 16:55

> Popraw mnie, jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że muzea są po to, żeby pokazyw
          > ać prawdę historyczną, a nie propagandę.

To przecież PiS próbuje zakłamać historię, ale tacy jak ja na to nie pozwolą, ponieważ żyłam w PRL-u i wiem jak było. Przekazy dnia z Nowogrodzkiej nie robią na mnie wrażenia i mało kto się na nie nabiera.
          • 1elka26 Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 17:10
            Jasne . To PIS spowodował, że nie ma w tym miejscu miejsca dla Anny Walentynowicz czy też Andrzeja Gwiazdy?

"Europejskie Centrum Solidarności jest miejscem fałszowania historii i instytucją związaną z grupą Wałęsy - wypowiedż A. Gwiazdy.
            wpolityce.pl/polityka/324287-andrzej-gwiazda-europejskie-centrum-solidarnosci-jest-miejscem-falszowania-historii-i-instytucja-zwiazana-z-grupa-walesy-nasz-wywiad?strona=1
            • nenia1 Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 17:26
              Ta nienawiść, to dzielenie Polaków, to tropienie spisków, to konfliktowanie się ze wszystkimi, ta przyjemność płynąca z obrażania naszych najbardziej rozpoznawanych bohaterów narodowych jest porażająca...
              a z drugiej strony za rączkę z Rydzykiem i usta pełne frazesów o chrześcijańskich wartościach.
              • 1elka26 Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 17:46
                Masz rację - to jest własnie to, co robiła przez osiem lat poprzednia, pozal się Panie Boże, koalicja.Poczynając od moherowych beretów itd. Wołowej skóry brakuje na spisanie tego wszystkiego co zorbiono aby podzielić społeczenstwo na "światlych Europejczyków i ciemnogród z Podkarpacia czy tez Podlasia.
                • sumire Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 17:50
                  Elciu, byłabym ostrożna z pisaniem o wołowej skórze, biorąc pod uwagę aferę z krowim mięsem big_grin
                • nenia1 Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 18:07
                  No dobrze, zakładając czysto hipotetycznie, że masz rację. Czy w takim razie nie powinniście być inni? Jak długo będzie usprawiedliwianie się na zasadzie dziecinnego "proszę pani, proszę pani, ale to on zaczął"?
                  • taki-sobie-nick Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 23:19
                    nenia1 napisała:

> No dobrze, zakładając czysto hipotetycznie, że masz rację. Czy w takim razie ni
                    > e powinniście być inni?

No a załóżmy teoretycznie, że PiS nagle staje się inny. Strona przeciwna od tego też wyszlachetnieje? I z czego będą żyły media, nie żebym była ich pracownikiem?
            • maslova Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 18:05
              > To PIS spowodował, że nie ma w tym miejscu miejsca dla Anny Walentynowicz

I dlaczego tak kłamiesz? Przecież w ETC jak najbardziej jest miejsce poświęcone Annie Walentynowicz.
              • 1elka26 Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 19:03
                Od poczatku było?
                • sko.wrona Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 19:46
                  Tak, kurczaki, teraz zrobili, a wcześniej nie było...
                  Wiem, że z trolami się nie dyskutuje, ale czasem ciężko się powstrzymać jak się takie głupoty czyta.
                  Przecież PiS mówi, że chce żeby Walentynowicz WIĘCEJ było. Bo jak powszechnie wiadomo to ona, wraz z braćmi K., obaliła w Polsce komunizm.

Swoją drogą wypowiadasz się, jakbyś tam był, a wszyscy wiemy, że nigdy Gdańska na oczy nie widziałeś.
                • claudel6 Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 19:56
                  ale co to zmieiai? jest? jest.
          • super_hetero_dyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 09:00
            Ja też żyłem w PRL i nic z tego nie wynika. Bo powszechna wiedza o Bolku wypłynęła później. Za PRL prawdę o nim znali tylko nieliczni.
    • livia.kalina [...] 02.02.19, 15:57
    • morekac Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 16:20
      Wygląda na to, że jeszcze przed kolacją minister będzie mógł się cmoknąć z tą swoją dotacją. 😁
      • zlota.ptaszyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 16:31
        Super, wiecej pieniedzy zostanie na prawdziwa i wartosciowa kulture a nie na szerzenie propagandy
        • livia.kalina [...] 02.02.19, 16:38
          • malia Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 16:57
            big_grin
        • morekac Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 19:37
          zlota.ptaszyna napisała:

> Super, wiecej pieniedzy zostanie na prawdziwa i wartosciowa kulture a nie na s
          > zerzenie propagandy

Lepiej wrzuć jakiś datek na pomnik smoleński, bo coś wam zbiórka słabo podobno idzie.
          Albo Rydzyka wspomóż - bo jak nie wspomożesz, to popełnisz grzech.
          • taki-sobie-nick Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 22:20

> Lepiej wrzuć jakiś datek na pomnik smoleński, bo coś wam zbiórka słabo podobno
            > idzie.

Już stoi.

> Albo Rydzyka wspomóż - bo jak nie wspomożesz, to popełnisz grzech.

Nie ma takiego grzechu.
            • morekac Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 22:35
              taki-sobie-nick napisała:

>
              > > Lepiej wrzuć jakiś datek na pomnik smoleński, bo coś wam zbiórka słabo po
              > dobno
              > > idzie.
              >
              > Już stoi.

Ma być jeszcze jeden.

>
              > > Albo Rydzyka wspomóż - bo jak nie wspomożesz, to popełnisz grzech.
              >
              > Nie ma takiego grzechu.

Jest. Grzech zaniechania. Rydzyk tak twierdzi, nie żebym sobie wymyśliła.
              • taki-sobie-nick Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 22:37

> > > idzie.
                > >
                > > Już stoi.
                >
                > Ma być jeszcze jeden.

O! Gdzie i jaki?
                >
                > >
                > > > Albo Rydzyka wspomóż - bo jak nie wspomożesz, to popełnisz grzech.
                > >
                > > Nie ma takiego grzechu.
                >
                > Jest. Grzech zaniechania. Rydzyk tak twierdzi, nie żebym sobie wymyśliła.

Istnieje grzech zaniechania i tego nie musi twierdzić Rydzyk. Nie istnieje grzech zaniechania wpłacania na o. Rydzyka.
                • asia-loi Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 22:39

>
                  > Istnieje grzech zaniechania i tego nie musi twierdzić Rydzyk. Nie istnieje grzech zaniechania wpłacania na o. Rydzyka.

Już ustanowili taki, też o tym czytałam. big_grin
                  • taniarada Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 22:44
                    asia-loi napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
                    >
                    > >
                    > > Istnieje grzech zaniechania i tego nie musi twierdzić Rydzyk. Nie
                    > istnieje grzech zaniechania wpłacania na o. Rydzyka.
                    >

>
                    > Już ustanowili taki, też o tym czytałam. big_grin
                    > I znowu mieszamy pojęcia.Co ma Rydzyk do tego?
                    >
                    >
                    • livia.kalina Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 23:01
                      Wątpisz w słowa ojca dyrektora????

( za bałtyckim)

"Pomóżcie nam kształtować jeszcze lepiej – religijnie i patriotycznie – Wasze dzieci i młodzież. Chodzi o możliwość przekazania 1% z podatku dochodowego na Fundację Nasza Przyszłość. Wszyscy płacą te podatki – emeryt, rencista i pracujący. W sprawozdaniu podatkowym wpiszcie ten numer, jeżeli na coś innego jeszcze nie wpisujecie: 0000091141. Powiedz też innym. Wstań z tego fotela, pójdź do ludzi, powiedz znajomym, powiedz rodzinie. Wykorzystaj telefon i porozmawiaj. Zrób to. Nie popełniajmy grzechu zaniedbanie. Należy wykorzystać każde, najmniejsze dobro i tak powstanie ogromne dobro, jeżeli będziemy działać razem."

www.radiomaryja.pl/informacje/1-proc-podatku-dla-fundacji-nasza-przyszlosc-4/
                • morekac Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 22:42
                  W tej chwili to dyskutujesz z twierdzeniami Rydzyka. Że też się piekła nie boisz.😈
                  • taki-sobie-nick Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 22:53
                    morekac napisała:

> W tej chwili to dyskutujesz z twierdzeniami Rydzyka.

Konkretny duchowny może się mylić.
                    • morekac Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 08:25
                      Powiedz to wyznawcom Rydzyka, że się myli.
            • baltycki Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 22:44

> > Albo Rydzyka wspomóż - bo jak nie wspomożesz, to popełnisz grzech.
              >
              > Nie ma takiego grzechu.

"Pomóżcie nam kształtować jeszcze lepiej – religijnie i patriotycznie – Wasze dzieci i młodzież. Chodzi o możliwość przekazania 1% z podatku dochodowego na Fundację Nasza Przyszłość. Wszyscy płacą te podatki – emeryt, rencista i pracujący. W sprawozdaniu podatkowym wpiszcie ten numer, jeżeli na coś innego jeszcze nie wpisujecie: 0000091141. Powiedz też innym. Wstań z tego fotela, pójdź do ludzi, powiedz znajomym, powiedz rodzinie. Wykorzystaj telefon i porozmawiaj. Zrób to. Nie popełniajmy grzechu zaniedbanie. Należy wykorzystać każde, najmniejsze dobro i tak powstanie ogromne dobro, jeżeli będziemy działać razem."

www.radiomaryja.pl/informacje/1-proc-podatku-dla-fundacji-nasza-przyszlosc-4/
    • kotomama Pozamiatane 02.02.19, 17:10
      STAN WPŁAT DLA ECS na 2.02, godz. 16.37
      SUBKONTO 712.756,73 zł
      FB 2.801.596,00
      ŁĄCZNIE 3.514.352,73

I mozecie sobie pisowskie trolle pluć tu ile chcecie. Zrobiliśmy to!
      • 1elka26 Re: Pozamiatane 02.02.19, 17:15
        Na razie to wy plujecie. Ale obrona III RP i jej "sukcesów" jest skazana na porażkę.

Swoistym chichotem historii sa słowa Czarzastego skierowane do Frasyniuka:
        "Żeście komunistów pokonali? Wyście się z nami, k...wa, przy Okrągłym Stole i 4 czerwca 1989 r. do-ga-da-li".

• asia-loi [...] 02.02.19, 18:21
          • asia-loi Re: Pozamiatane 02.02.19, 18:22
            asia-loi napisała:

> A dzisiaj jaśniepan i jego lizusy robią wszystko, aby Polacy byli skłóceni i to
            > im się niestety udaje. wink

Wstawił mi się zły emot. Miał być taki: suspicious suspicious suspicious
            • tanebo2.0 Re: Pozamiatane 02.02.19, 18:29
              Czego nie rozumiesz? Kaczyński pokazuje zachodowi że polacy to plebs który nie pasuje do zachodu. Za to pasuje do Rosji.
              • asia-loi Re: Pozamiatane 02.02.19, 18:57
                tanebo2.0 napisał:

> Czego nie rozumiesz? Kaczyński pokazuje zachodowi że polacy to plebs który nie
                > pasuje do zachodu. Za to pasuje do Rosji.

>

W zasadzie to się zgadzam z tym. Na pewno bardzo podoba się Rosji to, co robi jaśniepan i jego dwór. Rosja pięknie rozgrywa Polskę i Polaków.
          • 1elka26 Re: Pozamiatane 02.02.19, 19:15
            Masz jakieś dowody na to, że jestem tzw. kopiejkowym trollem?
            Jezeli nie wiesz jeszcze na czym polega skłócenie ludzi to właśnie tego typu wpisy przyczyniają sie do takiej a nie innej atmosfery.
            Post oczywiscie zgłaszam do moderacji.
            • asia-loi [...] 02.02.19, 19:20
              • 1elka26 Re: Pozamiatane 02.02.19, 19:31
                Nie będę pisać o czym swiadczy to, co ty wypisujesz - ale to już pozostawiam do oceny osobom bardziej kompetentnym. Wypowiedzi noszace znamiona insynuacji będę zgłaszać - co moderacja z tym zrobi, nie wiem. W kazdym bądź razie dośc tych pomowień.
                • livia.kalina [...] 02.02.19, 19:34
                • iwles Re: Pozamiatane 02.02.19, 21:11
                  1elka26 napisał(a):

> Nie będę pisać o czym swiadczy to, co ty wypisujesz - ale to już pozostawiam do
                  > oceny osobom bardziej kompetentnym. Wypowiedzi noszace znamiona insynuacji będ
                  > ę zgłaszać - co moderacja z tym zrobi, nie wiem. W kazdym bądź razie dośc tych
                  > pomowień.

Masz dosc?
                  Czyzby ematka juz przestala cie smieszyc?
                • super_hetero_dyna Re: Pozamiatane 02.02.19, 23:44
                  Śmiej się z tych ich złośliwości, bo są najlepszym dowodem na ich bezradność. Stać ich tylko na obsikiwanie nogawek.
                  • livia.kalina Re: Pozamiatane 03.02.19, 00:05
                    Myślisz, że Elka bez twojego pocieszania to by siedział przed kompem i ryczał?
                    • super_hetero_dyna [...] 03.02.19, 08:44
                      • livia.kalina [...] 03.02.19, 13:58
                        • 1elka26 Re: Pozamiatane 03.02.19, 14:54
                          Ponownie twoj post zostal zgloszony.
                          W ten sposób walczysz z hejtem i mową nienawiści? Piekny przykład praktycznego stosowania "zasad europejskich".
                          • livia.kalina Re: Pozamiatane 03.02.19, 15:19
                            Nie, nawiązałam do lektury, którą czytają wszystkie dzieci w polskich szkołach. Ale ty polskich szkół ne kończyłeś, to nie masz o tym pojęcia.
            • claudel6 Re: Pozamiatane 02.02.19, 20:01
              se zgłaszaj żałosny trollu. ona wyraziła tylko swoje poglądy na Twój temat. tak jak narodowcy wyrazili swoje poglądy na temat blokujących marsz kobiet spuszczając im łomot. wasza prokuratura umorzyła sprawę. jak łomot w waszym kraju to wyrażenie poglądów, to myślisz, że za pisanie "ruski płatny troll" powinny być jakieś konsekwencje? no proszę Cię big_grin
              stosujemy się do waszych standardów, i to w wersji lajt ;P
      • azja001 Re: Pozamiatane 02.02.19, 17:16
        🙂🙂
      • asia-loi Re: Pozamiatane 02.02.19, 18:16
        kotomama napisał(a):

> ŁĄCZNIE 3.514.352,73

https://emoty.blox.pl/resource/cwaniak.gif
        • super_hetero_dyna Re: Pozamiatane 02.02.19, 23:36
          Tylko nie zapomnijcie zrobić takiej samej zrzutki w następnym roku. I w następnym. I w następnym.....aż do końca świata i jeden dzień dłużej . smile
          • livia.kalina Re: Pozamiatane 02.02.19, 23:44
            Będzie normalny rząd, normalnie funkcjonujące państwo i nie będzie takiej potrzeby.
            • super_hetero_dyna Re: Pozamiatane 03.02.19, 08:46
              Jak będzie normalny rząd i normalnie funkcjonujące państwo, wtedy w ogóle nie będzie żadnych takich socjalistycznych dotacji i będziecie musieli zebrać znacznie więcej.
          • tanebo2.0 Re: Pozamiatane 02.02.19, 23:53
            Tak jak miesięcznice?
          • iwles Re: Pozamiatane 03.02.19, 00:36
            Czyli nie ma szans, zeby pis przestal partaczyc swoja wlasna robote?
            • zlota.ptaszyna Re: Pozamiatane 03.02.19, 15:10
              Skoro moderacja partaczy to PiS nie może ?
              • iwles Re: Pozamiatane 03.02.19, 15:52
                To mowisz, ze odpowiedzialnosc taka sama?
          • asia-loi Re: Pozamiatane 03.02.19, 14:32

> Tylko nie zapomnijcie zrobić takiej samej zrzutki w następnym roku.

Jeszcze nie wpłaciłam, zamierzam wpłacić dzisiaj wieczorem, jak będę robić przelewy swoich rachunków. Tak, że będzie ciut więcej. big_grin
            Dla mnie to jest o tyle ważne (że ja 4 czerwca - w pamiętnych wyborach), byłam w komisji wyborczej po stronie Solidarności.
    • yenna_m Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 02.02.19, 20:44
      Dorzuciłam się. Jest moc. 3.5 mln w niecałą dobę smile
      Myślę, że będzie więcej, gdy bank zaksięguje wszystkie wpłaty na konto.
    • tanebo2.0 Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 09:01
      Jak to? To komuny nie obalił Kaczyński?
    • wheels.of.fire [...] 03.02.19, 12:41
      • zlota.ptaszyna Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 15:11
        Niech te co wpłacały uważają żeby nie stanąć na drodze bartlomieja w. Czy tam jak się tan wnuk nazywa
        • livia.kalina Re: Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku 03.02.19, 15:18
          Bartłomiej M. Ale jemu się raczej starsi zamożni i wpływowi panowie podobają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka