Dodaj do ulubionych

wybór liceum

05.02.19, 10:21
Wiem oczywiście, że wybór szkoły średniej to wyłącznie decyzja naszych dziubdziusiów, ale poproszę o podpowiedzi. Moja córka będzie w tym roku absolwentką SP. Obecnie dowozimy ją do prywatnej SP - odliegłość ok 15 km, czas dojazdu popołudniu to ok. 45 min (korki). Wraca z nami, więc dowozy to nie jest problem z samym dojazdem lecz z czasem spędzonym w samochodzie. Prognozowana ilość punktów na egzaminie i ze świadectwa itp. to ok. 160 ( dawało to w zeszłym roku szanse na dobre liceum, tak z pierwszej dziesiątki, ale nie topowe). Doradzcie więc co wybrać:
1) Liceum nr 1 - liceum istniejące od 2 lat (powstało na bazie dobrego gimnazjum), limit punktów w zeszłym roku - 130
Plusy: od września będzie się mieścić w nowowybudowanym budynku, 4 km od naszego domu (dojazd możliwy też rowerem), kadra oceniana dobrze z opinią że im się chce, szkoła ma być objęta patronatem znanej międzynarodowej firmy komputerowej, kameralna (po dwie klasy w roczniku),
Minusy: na peryferiach miasta, nie robili jeszcze matur, dość niski limit punktów w zeszłym roku, więc teoretycznie córka mogłaby dostać się do "lepszej", szkoła na razie mało znana - więcej opinii jest o gimnazjum z którego powstali, nie wiem jak na początek z wyposażeniem pracowni
2) liceum nr 2 - znane, stare, z renomą liceum, limit punktów w zeszłym roku to 155-160
Plusy: dobre wyniki matur, szkoła znana i ceniona, z stabilną (jak na razie kadrą), w centrum miasta, dobrze skomunikowana z różnymi instytucjami i szkołami wyższymi, gdzie odbywają się dodatkowe zajęcia
Minusy: dojazd, znowu 15 km i w korkach, po szkole oczekiwanie na nas lub skomplikowany, czasochłonny dojazd samodzielny (dwa autobusy), rano gdy lekcje nie na 8.00 to oczekiwanie w szkole, szkoła dość ciasna, w starym budynku (ale tu plus że wyposażone pracownie)

Obserwuj wątek
    • berdebul Re: wybór liceum 05.02.19, 10:42
      Progi skoczą w górę w tym roku, ryzykowny jest wybór drugiego liceum z limitem 155-160 pkt, jeżeli szacujecie punkty na 160.
      • euro18 Re: wybór liceum 05.02.19, 10:59
        To oczywiście też jest ryzyko, ale na razie zbieram opinie, czy w ogóle warto iść do tego nr2. Decyzja dotyczy tego które liceum postawić jako pierwszego wyboru,
        • berdebul Re: wybór liceum 05.02.19, 12:03
          Wybrałabym 1, nawet jeżeli nie będzie bardzo dobre to zyskacie czas na naukę (zaoszczędzony na dojazdach).
    • feliz_madre Re: wybór liceum 05.02.19, 13:14
      Zdecydowanie opcja 1.
      Po swoich dzieciach i ich znajonych wiem, że dlugie dojazdy to istny koszmar, niszczą życie towarzyskie, możlieosci zajęć dodatkowych, odbijaja się na psychice - zryw o 6 rano, niedosypianie, spóźnienia, jak sie czegos zapomnialo to bez szans na to, zeby wrocic czy dowieźć, trudno się umówić na projekt grupowy, słaba opcja z odwiedzaniem sie u znajomych, późnymi powrotami itp - a liceum to bardzo towarzyski etap życia.

Nowa szkoła często ma ten plus, że sie stara, zależy jej na dobrym starcie i współpracuje z dziecmi i rodziami. Szkola bardzo dobra od lat często (nie mowię że to standard) wymaga od uczniow dostosowania sie do swojej super renomy i zwyczajnie tych młodych ludzi gnębi.
      • euro18 Re: wybór liceum 05.02.19, 14:06
        No właśnie to biorę też pod uwagę. Jest szansa że szkoła nr 1 istotnie będzie się starać. Czekam na dalsze głosy. Pomóżcie, co wybralibyście jako rodzic albo uczeń. Moja córka nie ma w zasadzie zdania na ten temat, zależy jej na dobrej szkole, ale która to ta dobra?
        • neospasmina Re: wybór liceum 05.02.19, 14:53
          wybrałabym szkołę nr 1
    • mari.sol Re: wybór liceum 05.02.19, 14:53
      Gdynia jak widzę. Ostatnio wiele słyszę o tym nowym liceum, dyrektorce chce się wdrażać zmiany i nowoczesne rozwiązania.
      Na temat drugiego liceum nie mogę się wypowiedzieć.
      • euro18 Re: wybór liceum 05.02.19, 14:57
        Ano Gdynia. Brawo. Wiesz moze cos wiecej na temat tego lo?
        • euro18 Re: wybór liceum 05.02.19, 14:57
          To drugie to II lo sopot
          • chocolate-cakes Re: wybór liceum 05.02.19, 15:06
            A pierwsze? To ma być po gimnazjum w centrum miasta i przeniesione na obrzeża? To chyba wiem. To może być bardzo dobra szkoła, chyba bym ją wybrała. Zamiast ll LO w Sopocie na pewno. Tam uczy i będzie uczyć sporo nauczycieli, którzy pracują lub pracowali kiedyś w innych liceach w Trójmieście.
            • euro18 Re: wybór liceum 05.02.19, 15:12
              XVII gdynia
              • chocolate-cakes Re: wybór liceum 05.02.19, 15:17
                Tak.
                Słyszałam dużo dobrego o tej szkole.
        • mari.sol Re: wybór liceum 05.02.19, 14:59
          Jestem z zupełnie innej części Polski i jedyne co wiem, to właśnie to, że dyrektorka (pochodzi z mojej mieściny i mamy wspólnych znajomych) się stara i współpraca z Microsoftem oraz nowy budynek to ogromne plusy. Ja bym się zdecydowała.
          • chocolate-cakes Re: wybór liceum 05.02.19, 15:18
            Ja też
    • chocolate-cakes Re: wybór liceum 05.02.19, 15:15
      A czy ta szkoła prywatna to katolicka czy szkoła na Kapitańskiej?
      • euro18 Re: wybór liceum 05.02.19, 15:21
        Nie to sasp sopot
    • swiezynka77 Re: wybór liceum 05.02.19, 19:30
      Mój syn chodzi do szkoły jak z pkt 1, jest zadowolony. Szkoła ma za sobą 2 nabory, ilość punktów potrzebna do przyjęcia rosła mocno. W 1 roku kadra z topowego gimnazjum nieco grymasila że słaba młodzież przyszła, wiem że trochę uczniów zrezygnowało po 1 klasie. Poziom starają się utrzymać wysoki mimo 'gorszego materiału' ale nie ma ogromnego ciśnienia na wyniki jak wcześniej w topowym gimnazjum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka