euro18
05.02.19, 10:21
Wiem oczywiście, że wybór szkoły średniej to wyłącznie decyzja naszych dziubdziusiów, ale poproszę o podpowiedzi. Moja córka będzie w tym roku absolwentką SP. Obecnie dowozimy ją do prywatnej SP - odliegłość ok 15 km, czas dojazdu popołudniu to ok. 45 min (korki). Wraca z nami, więc dowozy to nie jest problem z samym dojazdem lecz z czasem spędzonym w samochodzie. Prognozowana ilość punktów na egzaminie i ze świadectwa itp. to ok. 160 ( dawało to w zeszłym roku szanse na dobre liceum, tak z pierwszej dziesiątki, ale nie topowe). Doradzcie więc co wybrać:
1) Liceum nr 1 - liceum istniejące od 2 lat (powstało na bazie dobrego gimnazjum), limit punktów w zeszłym roku - 130
Plusy: od września będzie się mieścić w nowowybudowanym budynku, 4 km od naszego domu (dojazd możliwy też rowerem), kadra oceniana dobrze z opinią że im się chce, szkoła ma być objęta patronatem znanej międzynarodowej firmy komputerowej, kameralna (po dwie klasy w roczniku),
Minusy: na peryferiach miasta, nie robili jeszcze matur, dość niski limit punktów w zeszłym roku, więc teoretycznie córka mogłaby dostać się do "lepszej", szkoła na razie mało znana - więcej opinii jest o gimnazjum z którego powstali, nie wiem jak na początek z wyposażeniem pracowni
2) liceum nr 2 - znane, stare, z renomą liceum, limit punktów w zeszłym roku to 155-160
Plusy: dobre wyniki matur, szkoła znana i ceniona, z stabilną (jak na razie kadrą), w centrum miasta, dobrze skomunikowana z różnymi instytucjami i szkołami wyższymi, gdzie odbywają się dodatkowe zajęcia
Minusy: dojazd, znowu 15 km i w korkach, po szkole oczekiwanie na nas lub skomplikowany, czasochłonny dojazd samodzielny (dwa autobusy), rano gdy lekcje nie na 8.00 to oczekiwanie w szkole, szkoła dość ciasna, w starym budynku (ale tu plus że wyposażone pracownie)