royal283 14.02.19, 16:50 Czy któraś z Was odczuje skutki Brexitu? Ja prawdopodobnie stracę pracę Branża transportowa. Miejsce zamieszkania Polska. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katja.katja Re: Negatywne skutki Brexitu 14.02.19, 21:03 Wróci fala zmywaków i bandytów która wyemigrowała po 2004. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 07:05 Dokładnie. Ci, co mieli wrócić, już dawno to zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Negatywne skutki Brexitu 14.02.19, 21:14 Pewnie wszyscy dostaniemy po d... Już od paru lat ostro dywersyfikuję kierunki, ale za prosto nie jest. Dodatkowo więcej czasu i kasy ładuję w tą część działalności, która dotyczy usług tu w Polsce. Ale nie będę ukrywać, że jakoś mało we mnie optymizmu. Jak walnie kryzys (a walnie), to w ogóle może być kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Negatywne skutki Brexitu 14.02.19, 21:22 Przewiduje,ze w razie hard brexitu: - wiele rzeczy podrozeje w Uk (czesciowo z racji ze funt sie oslabi), turtystyka wszelka,podrozowanie - nhs (sluzba zdrowia) kolejki sie wydluza,a juz za dlugie - po 10 latach ciec deficit zostal prawie zlikwidowany (spadl kilkikukrotnie do ledwie ok.2% pkb) . Wreszcie mieli przestac przykrecac srube- ale beda musieli pewnie dalej przez wiele wiele lat. bo w panstwowej kasie bedzie nowa dziura. Moga byc niepokoje spoleczne. A winny nie bedzie Brexit tylko UE,politycy, imigranci ktorzy zostali itd - polityczny duzy kryzys, nie wiadomo czy cos paskudnego sie z tego nie urodzi. Oby nie Z pozytywow: - ceny domow, mieszkan powinny spasc albo przynajmniej nie rosnac - niektore,nieliczne produkty moga nawet nieco staniec (spoza UE). - polityka rolnicza moze byc nieco lepsza Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 00:12 polityka rolnicza moze byc nieco lepsza Bez doplat i taniej sily roboczej to nie wiem jak ma byc lepsza, ewentualnie rynek zaleje tani przemyslowy syf z usa Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 13:06 > i taniej sily roboczej przeciez juz sa tworzone wizy dla sezonowych pracownikow. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 14:33 przeciez juz sa tworzone wizy dla sezonowych pracownikow. i pracownicy z europy wschodniej beda sie uzerac z visami zeby zarabiac slabego funta jak m oga sobie pojechac do niemiec holandii danii i paru innych krajow Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 14:50 ojtam, jak druga gospodarka wyjdzie z EU to i na Euro to bedzie mialo wplyw przeciez. Nawet taki pikus jak Grecja miala a co dopiero UK. banda debili negocjuje to wyjscie po obu stronach moim zdaniem i bez powodu gospodarke Europy i Uk rozchwieja. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 14:59 tu masz video na temat ze poszkodowana po wyjsciu bedzie tak samo Europa a moze i bardziej www.youtube.com/watch?v=7vlBu0Ln5so UK jest jednym z 10 krajow ktorzy wiecej daja niz biora z EU. Zaiste koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:10 edition.cnn.com/2019/01/07/investing/brexit-banks-moving-assets/index.html The financial services industry employs 2.2 million people across the country, and contributes 12.5% of GDP. It generates £72 billion ($100 billion) in tax revenue each year, according to the City of London Corporation. Major manufacturers, including Airbus, have warned they may have to quit the United Kingdom if there's a no-deal Brexit. Zaiste koszmar mnie to bawi Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:27 narazie nie ma recesji bizganiacz. Po Brexicie moze byc niestety w okresie chaosu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:30 no i dodam ze akurat bankowoscia sie najmniej martwie po Brexicie bedzie tutaj znowu OffShore banking czyli pralnie brudnych pieniedzy jakie istnieja i w Szwajcarii caly czas i m. in tym ich gospodarka stoi. Brexit to masakra w okresie przejsciowym i po ch.... to. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:36 king czyli pralnie brudnych pieniedzy jakie istnieja i w Szwajcarii caly czas i m. in tym ich gospodarka stoi. szwajcaria jest krajem zjednoczonym z ue , luxemburg jest w ue uk nie bedzie , widzisz jakies roznice Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:42 >szwajcaria jest krajem zjednoczonym z ue , Slucham? Chyba zartujesz. Szwajcarski model opiera sie na tzw bilateral treaties dla poszczegolnych dziedzin i zajelo dluuugo by je wynegocjowac. Brak deal UK EU teraz nie znaczy ze bedzie mur i nie bedzie wlasnie modelu szwajcarskiego czyli negocjacji w sprawie konkretnych sektorow. Przeciez Szwajcaria tez na drodze referendum z 1992r wyszla z EEA. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:54 . Brak deal UK EU teraz nie znaczy ze bedzie mur i nie bedzie wlasnie modelu szwajcarskiego czyli negocjacji w sprawie konkretnych sektorow negocjacje zajma lata , uk bedzie co raz bardziej upadac i tak beda negocjowac z kolan Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:33 www.bbc.com/news/business-46774053 T) said 2.36 million new cars were registered in 2018 down 6.8% on the previous year, the biggest drop since an 11% fall in 2008 narazie nie ma recesji bizganiacz. oficjalnie nie ma , ale bedzie i to zajebista Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:42 pewno ze bedzie bizaganiacz. Przeciez caly czas to mowie. Bedzie i w UK i w UE. I po kie licho ten burdel Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:12 princesswhitewolf napisała: > UK jest jednym z 10 krajow ktorzy wiecej daja niz biora z EU. No właśnie. JEDNYM z 10-ciu. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:05 princesswhitewolf napisała: > ojtam, jak druga gospodarka wyjdzie z EU to i na Euro to bedzie mialo wplyw prz > eciez. Nawet taki pikus jak Grecja miala a co dopiero UK. > Wyjdź w końcu tej aroganckiej mydlanej bańki princesswhitewolf. Połowa z tego, co tam ta wasza prasa pisze, to bajki, bzdury i kłamstwa. Europa poradzi sobie gospodarczo lepiej bez UK niż myślisz. To nie UK jest motorem europejskiej gospodarki. Przecież wy tam na tej wyspie nic nie macie, żadnego przemysłu. Jak cała ta londyńska financjera wyporowadzi się do innych krajów, to mrzonki o drugiej gospodarce idą się stukać. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:15 Dokładnie, Francuzi też się brexitem przesadnie nie martwią (choć nie twierdzę, że wcale). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:17 wyjdz z tej aroganckiej mydlanej banki snakelilith. Polowa z tego, co tam ta wasza prasa pisze to bajki. To samo moge powiedziec. Video powyzej stworzyli ekonomisci a nie prasa czy politycy. Racjonalizuj sobie dalej. niemcy juz pokazuja znaki recesji www.rp.pl/Gospodarka/302079952-Niemcy-w-recesji-Kiedy-Europa-powinna-zaczac-sie-bac.html a jeszcze nie bylo Brexitu. Trzeci najwiekszy contributor w EU odchodzi to sobie wyobraz recesje w EU teraz. Czytam tez prase polska i nikt w niej nie gada glupot ze Brexit nie odbije sie na ekonomii Europy. Obejrzyj wideo bardzo dokladnie. Tam sa DANE. Liczby. Nie ma opinii sa dane i matematyczne wnioski. Ile UK daje i ile otrzymuje, jak wyglada trade, i dotacja. 14 billions a year to 13% ekonomii Europy. Trzeba byc ignorantem by twierdzic ze to sie nie odbije na EU. To masakra. Grecja byla przyczyna recesji a co dopiero wieksze kraje. A swoje emocje i widzimisie to juz zostaw dla siebie. Wg mnie myslisz zyczeniowo i jak zwykle " bo ja tak chce". Brexit to nie lada gooofno dla obu stron. Nie chce mi sie jak zwykle z Toba rozmawiac bo i w tym temacie jestes pewnym siebie buldogiem. Przypomne ci za pol roku jak bedzie powazna recesja w Europie. W Uk zreszta tez Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:28 Racjonalizuj sobie dalej. niemcy juz pokazuja znaki recesj z powodow wojny celnej usa chiny ki. Ile UK daje i ile otrzymuje, jak wyglada trade, i dotacja. 14 billions a year to 13% ekonomii Europy. Trzeba byc ignorantem by twierdzic ze jak wrzucilem wczesniej 12% gdp w uk jest zalezne od dzialalnosci finansowej jak nie beda w ue to tej dzialanosci nie beda prowadzic wszyscy wieksi sie juz wyniesli do amsterdamu albo frankfurtu o masakra. Grecja byla przyczyna recesji a co dopiero wieksze kraje. grecja to inna para kaloszy dlugi na 300 miliardow czy nawet nie wiadomo ile chyba zbytnio nie rozumiesz o czym piszesz mieszasz jedno z drugim bez zadnego zwiazku ze soba Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:37 bizganiacz, mowie ci ze bankowoscia bym sie nie martwila pod wzgl finansowym bo opcja mozliwosci bycia pralnia brudnych pieniedzy jak Szwajcaria sie otwiera. " Tax Heavens" www.youtube.com/watch?v=JRlndgfIpb4 UK banking sector to 2.5% ekonomii i z pewnoscia odzyje tworzac Tax Heavens ktore juz praktykuje wyspa Jersey macaulay.webarchive.hutton.ac.uk/machair/images/economy.gif Co nie znaczy ze jestem za wyjsciem z Unii Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:40 praktykuje wyspa Jersey no jakos monte carlo polnocy to jersey nie jest heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:44 bo to maly " kraik" i dosc ograniczona ma przez uklad z UK ( czesc unii) www.snl.com/articles/395990901.png Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 18:18 stan new jersey (USA) wedlug mojej wiedzy nie jest czesia unii Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:34 princesswhitewolf napisała: > wyjdz z tej aroganckiej mydlanej banki snakelilith. Polowa z tego, co tam ta wa > sza prasa pisze to bajki. Nie bredź princesswhitewolf. W czasie kiedy wasi politycy przepychają się i pielęgnują swoje ego, Niemcy już dawno wyliczyli, co ich będzie Brexit kosztował i są to na przygotowani. Regresję, to ty odczujesz na swoim tyłku, o prężną niemiecką gospodarkę z co najwyżej mniejszymi liczbami wzrostu się nie martw. I tymi "danymi" to May może dalej szantażować Unię, jak widać z wielkim efektem. I ja też nie chciałam Brexitu, ale teraz chyba nie ma innego wyjścia, oby był hard i oby jak najwcześniej. I nie bardzo wiem, co ty fandzolisz ciągle o tej Grecji. Kryzys w Grecji odczuli przed wszystkim Grecy i to bardzo boleśne. Na moje życie w Niemczech nie miało to żadnego wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
panpaniscus Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 18:25 Albo poczytaj cos innego niż Daily Hate czy Torygraph Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 07:14 No_easy_way_out, to czarny czy realny scenariusz? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 13:05 >- nhs (sluzba zdrowia) kolejki sie wydluza,a juz za dlugie a jaki to ma zwiazek z Brexitem? Wypedza lekarzy i pielegniarki czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 13:33 Nie muszą wypędzać, wystarczy popatrzyć na liczby. Większość znanych mi lekarzy wyemigrowała albo przeszła na prywatkę, albo myśli o emigracji. Wszyscy wyedukowani w UK. Na pielęgniarkę nie opłaca się studiować, bo z pensji w życiu nie spłacą studenckiego kredytu, kto jest pielęgniarką z UE bierze nogi za pas, bo funt leci na łeb na szyję, a atmosfera w kraju dla emigrantów fajna nie jest, a nowych kraj nie przyciąga, bo niestety minimalny próg zarobkowy dla emigrantów spoza UE jest o wiele wyższy niż pensja pielęgniarska. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 21:20 Dodam jeszcze zamykanie wydziałów medycznych kilka lat temu lub redukowanie miejsc (oszczędności), zmniejszenie czy nawet zlikwidowanie stypendiów przy wprowadzeniu opłat za te studia (ponoć żeby umożliwić podjęcie nauki większej liczbie studentów). Dzisiaj o dbija się to czkawką, bo pielęgniarek/pielęgniarzy różnych specjalności brakuje. Dodając do tego zmiany 12h w szpitalu za początkową szałową stawkę bodajże £11.6 za h, bardzo dużą odpowiedzialność i ściganie nawet po latach przy jakichkolwiek podejrzeniach niedopatrzeń (np. umiera starsza osoba nagle, koroner poejrzewa jakiś błąd w opiece, rodzina obwinia personel i po nawet 5 latach trzeba się tłumaczyć z pracy i obowiązków w owym czasie- przypadek znajomej, która już nie jest pielęgniarką). Nic dziwnego że brakuje chętnych do tego orania. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 13:57 princesswhitewolf napisała: > a jaki to ma zwiazek z Brexitem? Wypedza lekarzy i pielegniarki czy co? Jak pisała wczoraj, czy przedwczoraj niemiecka prasa, ze względu na braki w Niemczech w związku u Brexitem werbuje się intensywnie wśród pracowników służby zdrowia w UK. Chodzi głównie o lekarzy i pielęgniarki z Europy Wschodniej. Więc nikogo nie wypędzą, a ludzie pójdą sami. Przynajmniej jakaś część obywateli Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 14:48 albo beda musieli stac sie konkurencyjni cenowo. Moja kolezanka pielegniarka wynegocjowala pensje ostatnio, bo w jej dziedzinie opthalmology z jej doswiadczeniem jest takich niedomiar. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:10 Konkurencyjni cenowo? Stuknij ty się princesswhitewolf, ty naprawdę myślisz, że w UK zarabia się krocie i ludziom tam żyjce się tak cudownie? To już chyba dawno nie wyściubiłaś nosa poza Londyn. I pewno z tego bogactwa zarówno Irlandczycy, jak i Szkoci swoją przyszłość widzą w Unii, a nie w ubzduranej sobie kolejnej wersji Impire. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:24 >To już chyba dawno nie wyściubiłaś nosa poza Londyn znowu glupoty gadasz. NHS placi widelki pensje sa odgornie regulowane i w Londynie tez. W kwestii opieki zdrowotnej jak i np cen zywnosci wyglada to tak samo wszedzie. Specjalisci tylko maja mozliwosc negocjacji. Jakos nadal chodze do lekarza jak trzeba bdiresourcing.com/news/a-doctors-pay-within-the-nhs/119 no £103 tys funtow na rok dla specjalisty to malo ha ha... nie rozsmieszaj mnie. Pedza ochocza z calego swiata. Cudownie to w Niemczech tez nie jest wiec nie bredz. >Irlandczycy, jak i Szkoci swoją przyszłość widzą w Unii, a nie w ubzduranej sobie kolejnej wersji Impire. tak i jakos zamilkli w kwestii wychodzenia z UK tak widze swoja przyszlosc w EU >a nie w ubzduranej sobie kolejnej wersji Impire. ty sie powaznie umyslowo leczysz. Brexit, drogi Trollu to tragedia dla calej Europy. I przestan sie ludzic ze Deutschland über alles, über alles in der Welt bo recesja juz przed Brexitem zaczyna sie Bez odbioru. Get real Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:41 Cudownie, to nie jest nigdzie księżniczko. Ale twierdzić, że UK jest najatrakcyjniejszym krajem Europy dla zarobkowej emigracji, albo do życia, to może wywołać tylko puszy śmiech na sali. I te twoje egzaltowane "bez odbioru" i inne arognacje, które produkujesz, kiedy brakuje ci argumetów, to sobie wsadź w ten brytyjski tyłek, bez wazeliny, hard, very hard. Jak rąbnięcie grzywką o podłogę, to sama pomyślisz jeszcze o emigracji. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 18:01 Co za chamstwo. Kosz. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 [...] 15.02.19, 18:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 18:05 Kompromitacja to są pobożne życzenia Pricesswhitewolf i Saskia44 uważających, że UK to pępek świata i tak w zasadzie to UE na klęczkach powinna Brytyjczyków błagać, żeby zostali (chociaż nie, Saskia uważa, że jak UK wyjdzie z UE to jej będzie lepiej - w końcu już nie jest emigrantką bo dumnie nosi brytyjski paszport). Za dwa miesiące się ciężko zdziwią. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 22:55 >Kompromitacja to są pobożne życzenia Pricesswhitewolf i Saskia44 uważających, tworzysz cos. Gdzie ja napisalam ze to pepek swiata?. Jestem zirytowana tym ze po obu stronach plotu czyli w EU jak i rzad UK dogadac sie nie moga. Ale twierdzenie, ze odejscie UK z EU to taka mala czkawka bedzie dla EU swiadczy o nieznajomosci ekonomii i ilosci contribution UK w EU. Caly ten Brexit to szalenstwo Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 23:50 Ale ona ma dużo racji Rosa. Jak piszę o UK z mojego prowincjonalnego punktu widzenia, Saskio-Najmo- yamilca od lat zarzuca mi czarnowidztwo i pesymizm karząc wracać do Polski. Naprawdę wiele osób żyje w UK na dobrym poxiomie, wystarczy, że mają specjalistyczne wykształcenie i pracują w dużych lub uznanych firmach i w dużych lub bardzo dużych miastach. Ale reszta- ci od bardziej pospolitych zajęć, nawet nauczyciele, general nurses czy budowlańcy różnych specjalności, już tak różowo tutaj na prowincji nie mają. Ba tutaj nawet szeregowym księgowym oferuje się £20k rocznie. I niestety firmy się zwijają- w moim miasteczku zamknęły się 4 w ciągu ostatnich 5 miesięcy. To 30 miejsc pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 21:27 W NHS nie można za dużo wynegocjować, bo są górne granice zarobków ze względu na specjalizację, staż pracy, band czyli grupę zarobkową czy nawet miejsce pracy (health trust/board, kraj związkowy czy nawet oddział w danym szpitalu). Więc twoja znajoma mogła najwyżej ugrać pensję w okolicach górnej granicy. Z tym że to może jej spowalniać wzrost zarobków w przyszłości, bo powyżej tej granicy można zarabiać dopiero po zmianie stanowiska czy typu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 22:57 No wiec napisalam ze mozna wynegocjowac dla konkretnego bands w pewnych range of salary przeciez >Z tym że to może jej spowalniać wzrost zarobków w przyszłości, bo powyżej tej granicy można zarabiać dopiero po zmianie stanowiska czy typu pracy. Ona jest oddzialowa i za bardzo nie ma szans na dalszy awans Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 23:52 Więc wywalczyła ti, do czego za rok czy dwa i tak by doszła, a teraz poza oficjalnymi podwyżkami inflacyjnymi już raczej nic nie dostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja-jadrowa Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 20:43 > Z pozytywow: - ceny domow, mieszkan powinny spasc albo przynajmniej nie rosnac Pozytyw chyba tylko dla first time buyers. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Negatywne skutki Brexitu 14.02.19, 21:33 Na razie odkryłam, że muszę wyrobić sobie paszport, bo lecę do Londka 4 kwietnia Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Negatywne skutki Brexitu 14.02.19, 21:40 A co z tymi, którzy są w Anglii, paszportu nie mają, a chcieliby wrócić? Połowę znajomych mam w Wielkiej Brytanii Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 14.02.19, 22:02 Na pewno ich nie wypuszczą. Zamkną w celi, ale nie wypuszczą bez dowodu. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 14.02.19, 22:42 no to bez paszportu nie wypuszczą. Po prostu nie wpuszczą. I nie wpuszczą. Kurtyna. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 06:03 Nie wiem o co ci chodzi. Prosta sprawa: bedzie ustawa dzieki ktorej wroca tak jak pojechali czyli na dowod, czy musza wyrabiac paszport. Nie wiesz to napisz ze nie wiesz albo ze nie ma jeszcze decyzji, bo pewnie nie ma, zamiast dziwacznie reagowac. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 07:17 Śmieszy mnie panika paszportowa , to chyba jasne Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 07:26 Nie wiem kto panikuje. Zadaje normalne pytanie. Może ktoś inny wie i będzie uprzejmy napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 07:30 Sorry, nie wzięłam pod uwagę, że: A co z tymi, którzy są w Anglii, paszportu nie mają, a chcieliby wrócić? nie jest panikowaniem tylko normalnym pytaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 07:53 Nie mogę odpowiadać za to gdzie widzisz panikę, nie mam na to wpływu, wybacz. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 08:24 Tak, już pisałaś. Zrozumiałam. Nie mam wpływu na to że ją tam widzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 08:28 maaria33 napisała: > Na pewno ich nie wypuszczą. Zamkną w celi, ale nie wypuszczą bez dowodu. Z dowodem tez nie wypuszcza. "> Jak pokazuje paszport, to pod cos podkladaja, mozliwe, ze skaner. >Jak przechodze przez bramke sammobslugowa, to skanuje z pewn > oscia. Ale co, gdy przejezdzam z dowodem osobistym? Watpie, ze maja skaner pols > kich dowodow." Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 08:37 Tak, zatrzymają na zawsze, wbrew ich woli. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 00:04 Ale co ? Ambasadę Polski zamykają ? Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 00:14 Paszporty to raczej w konsulacie. Sama znałam przypadki pogniewania się na Polskę, ale bez żadnego formalnego odsiedlenia w UK, "bo przecież w Unii jesteśmy". Stąd ta ostatnia lawina wniosków o naturalizację czy stałą rezydenturę. I równolegle nagląca potrzeba odświeżenia polskich dokumentów 😙. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 07:39 Generalnie zawsze warto mieć ważne dokumenty podróży , z Brexitem i bez Brexitu. p.s. Ja uważam, że także paszport bo UE to nie cały świat i nigdy nie wiadomo czy "jutro" nie czeka nas szkolenie np w Singapurze, a nawet jak siedzimy twardo w UE to kiedy diabeł ogonem nakryje dowód, to zawsze pozostaje paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 07:45 p.s.2 i mały off top pomijając już to , że czasami na lotniskach w UK czekasz 5 minut, żeby wyjść z paszportem (kontrola elektroniczna) i dwie godziny z dowodem (kontrola "ludzka") . Dziwi mnie niechęć do paszportów, bo "nie muszę!". No "nie muszę", ale jaka to wygoda. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 09:47 Bo paszporty są płatne, a dowód za darmo. A i przy dzieciach muszą się stawić oboje rodzice składając wniosek Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 10:51 Ale bez przesady z tym kosztem i wysilkiem raz na 10 lat. Trudno uwierzyć, że ktos emigruje po to, żeby nie stac go było na paszport, nawet dla wygody. To znaczy ja wiem, że takie jest wytłumaczenie ("nie muszę") tylko czasami warto dla własnego komfortu zrobić to czego robić się nie musi, zwłaszcza, że koszt i wysiłek w persepktywie 10 lat jest niemal zerowy. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 11:00 Ale to nie jest kwestia stać-nie stać. Paszport w ramach UE i przynajmniej części EOG przestał być dokumentem potrzebnym zwłaszcza, jak się ma prawo jazdy (bo jednak samo ID w niektórych przypadkach może nie wystarczać) - więc się go nie wyrabia. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 11:20 Przy dorosłych nie wiem - chociaż rzeczywiście mnie sie skończył paszport i jeszcze nowego nie wyrobiłam, bo nie było potrzeby. Synowi wyrabialiśmy w wakacje - bo do Chin leciał. I trzeba było kombinacje alpejskie uskuteczniać, żebyśmy się całą trójką w jednym czasie pojawili w urzędzie Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 11:31 Moim zdaniem warto, ale co kto lubi. W ostatniej chwili czy mieć ten margines kilu miesięcy kiedy w przypadku małoletniego, cała trójka uzgodni wygodny dla wszytskich czas. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 12:14 arwena_11 napisała: > trzeba było kombinacje alpejskie uskuteczniać, żebyśmy się całą trójką > w jednym czasie pojawili w urzędzie Kto może złożyć wniosek o paszport dla dziecka - rodzice — oboje muszą być obecni przy składaniu wniosku, - jeden z rodziców albo opiekunów prawnych — jeśli: ---drugi rodzic albo opiekun zgodzi się na to i potwierdzi to na piśmie. Jego podpis na ---zgodzie musi zostać potwierdzony przez notariusza, konsula albo urzędnika punktu ---paszportowego, Pojawilem sie sam i w obecnosci urzednika podpisalem zgode. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 12:22 No u nas nie chcieli się zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 12:30 I w ciągu kilku miesięcy nie dało się wybrać WYGODNEJ dla wszytskich daty? Na tym własnie polega wygoda posiadania paszportu - wyrabiasz go kiedy masz więcej czasu a nie z nożem na gardle kiedy wyjazd jest "jutro" Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 14:02 Wygoda polega na tym, że paszportu w ogóle nie trzeba mieć. Mój praktycznie od momentu wyrobienia leży w szufladzie; aż będę musiał sprawdzić, czy mu się data ważności nie kończy - bo potrzebny mi nie był ani razu. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 14:11 No widzisz, a wielu ludziom potrzebny jest. Mnie dla przykładu jest nawet niezbędny. I o czym to świadczy?... Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 14:17 Świadczy o tym, że jak jest Ci niezbędny to go pilnujesz; jak nie jest to jest to zbędny papier który dla Maarii33 urasta do rangi dokumentu bez którego życie nie jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 14:21 Nie, jest to dokument, który podróżującym wydatnie ułatwia życie. Niepodróżujący mieć go istotnie nie muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 14:27 Ale od ładnych paru lat po UE podróżujesz bez tego dokumentu. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 14:30 Owszem, co nie zmienia faktu, że do UK zawsze ten dokument zabieram, bo 3 minuty vs godzina (lub więcej) stracona w kolejce do urzędnika Border Control to dla mnie różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:33 Do UK na passport - pisalam - million razy szybsza odprawa Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:34 Oczywicie, z e jest mozliwe. Ale ja wole wersje wygodniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 14:14 Bo on nie musi być potrzebny dosłownie. Ale wystarczy porównać kolejki do kontroli imigracyjnej automatycznej (potrzebny jest paszport) lub do "ludzkiej" Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 12:30 arwena_11 napisała: > No u nas nie chcieli się zgodzić. Nie wierze, pewnie nawet o tym nie pomyslalas. obywatel.gov.pl/dzieci/paszport-dla-dziecka-jak-wyrobic#/wiek-13-17-lat/wniosek-w-polsce Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 06:16 baltycki napisał: > > Kto może złożyć wniosek o paszport dla dziecka > > - rodzice — oboje muszą być obecni przy składaniu wniosku, > - jeden z rodziców albo opiekunów prawnych — jeśli: > ---drugi rodzic albo opiekun zgodzi się na to i potwierdzi to na piśmie. Jego p > odpis na ---zgodzie musi zostać potwierdzony przez notariusza, konsula albo urz > ędnika punktu ---paszportowego, > Nie wiem, kiedy tak miałeś, my musieliśmy osobiście stawić się w Konsulacie, żeby wyrobić dzieciom paszporty i również osobiście musieliśmy je odebrać. Nikt w Konsulacie nie poinformował nas, że jest taka możliwość, przeciwnie, na moje pytanie, czy paszporty zostaną przysłane do domu, odpowiedz brzmiała: musicie się stawić oboje. Sytuacja sprzed mniej więcej dekady. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 07:46 W ub. roku wyrabialiśmy paszport córce, do odbioru wystarczył jeden rodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 11:35 To się musiało zmienić stosunkowo niedawno, bo ja wyrabiałam dziewczynom paszporty osiem lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 13:25 rosapulchra-0 napisała: > To się musiało zmienić stosunkowo niedawno, bo ja wyrabiałam dziewczynom paszp > orty osiem lat temu. > Ustawa z dnia 13 lipca 2006 r. o dokumentach paszportowych Tekst ogłoszony: Art. 13. 1. W imieniu maloletniego wniosek o wydanie dokumentu paszportowego skladajà rodzice wspólnie,(...) ale 2. Wniosek złożony przez jednego rodzica wraz z pisemną zgodą drugiego rodzica, poświadczoną za zgodność podpisu przez organ paszportowy lub notariusza, uznaje się za złożony wspólnie przez rodziców. Art. 15. 3. Odbioru dokumentu paszportowego dla małoletniego może dokonać jeden z rodziców lub opiekunów. Małoletni lub osoba ubezwłasnowolniona, którzy ukończyli 13 lat, odbierają ten dokument osobiście, w obecności przynajmniej jednego z rodziców lub opiekunów. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 07:17 35wcieniu napisał(a): > A co z tymi, którzy są w Anglii, paszportu nie mają, a chcieliby wrócić? > Połowę znajomych mam w Wielkiej Brytanii Po pierwsze na razie jeszcze nie trzeba mieć paszportu, żeby przekroczyć granicę angielską. Dowód wystarczy. Po drugie paszport można sobie wyrobić nie wyjeżdżając z UK. Wystarczy udać się do Ambasady czy Konsulatu Polskiego. Prawo jazdy (jeśli zgubisz, np. polskie), to też bez wyjeżdżania do polski wyrobisz sobie na miejscu, ale z automatu będzie angielskie ofkors. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 07:29 Nie no to ja wiem, chodzi mi o to czy są jakieś projekty (bo klepniętych przepisów pewnie nie ma) ile czasu na przykład będzie na wyrobienie paszportu, tzn. jaki jest planowany okres, w którym nadal będzie można jeżdzić "na dowód" po brexicie. I czy w ogóle, czy też rozwiążą to jakoś inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 08:40 Przede wszystkim wyjazd z kraju trzeciego do kraju własnego bez ważnego paszportu z tego co wiem jest możliwy. Na pewno granicę Polski "z powrotem" na nieważnym polskim paszporcie można przekroczyć a nie przypuszczam też, żeby władze UK wyjeżdżającym robiły trudności. Natomiast powrót to już będzie inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 10:12 Podejrzewam, że nikt nic nie wie Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 10:58 Ale pewne rzeczy wynikają z wiedzy ogólnej. Bóg jeden wie (ale podejrzewam, że on już też nie ogarnia Brexitu ) jak długo będzie można WJEŻDŻAĆ do UK na dowodzie osobistym (dokumencie obcym ideowo Anglikom ). Natomiast nie wiem jak można mieć wątpliwość co do tego czy wypuszczą na WAŻNYM dowodzie osobistym. Tak jak pisałam w innym wątku - mam w kalendarzu 3 wizyty w UK po marcu i jakoś nie mam obaw co do tego czy mnie wpuszczą, o wypuszczeniu nie wspominając ( przy założeniu, że jestem w stanie powiedzieć urzędnikowi imigracyjnemu po co jade, na jak długo i nie plątać się w zeznaniach) Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 11:00 Ale już może się okazać, że do wjazdu do UK będziesz potrzebować wizy. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 11:13 Nawet jeśli, wątpliwe, żeby wprowadzono wizy w ciągu 6 tygodni. Przecież to by wymagało kolosalnej infrastruktury i biurokracji, biorąc pod uwagę, ile tysięcy Europejczyków codziennie wjeżdża i wyjeżdża z UK. To byłby totalny urzędowy i komunikacyjny paraliż. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 11:26 Szczerze wątpię. Już bardziej się boję pyłów wulkanicznych. Jest ryzyko tak małe, że branie go pod uwagę jest wbrew ekonomiczności, sensowności i wygodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 11:32 To co przyjdzie moim zdaniem pierwsze to niewygodne pytania na granicy: w jakim celu Pan przyleciał, na jak długo, jak tylko na 2 dni to dlaczego nie ma Pan biletu powrotnego itd. To może byc szok dla tych, którzy są zbyt młodzi i nie pamiętają straych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 11:45 Albo Kanadzie W sumie w wielu pozaunijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 14:25 maaria33 napisała: > (...) na dowodzie osobistym (dokumencie obcym ideowo Anglikom ). > Serio Anglicy nie mają dowodów osobistych albo odpowiednika? Francuzi mają (i też mogą podróżować z samą carte nationale d'identité po krajach UE). Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 14:29 Anglicy nie mają. Mają albo paszport albo prawo jazdy; dowody osobiste z tego co kojarzę zniknęły u nich po II wojnie światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 12:24 rosapulchra-0 napisała: > Po drugie paszport można sobie wyrobić nie wyjeżd > żając z UK. Wystarczy udać się do Ambasady czy Konsulatu Polskiego. >Prawo jazdy > (jeśli zgubisz, np. polskie), to też bez wyjeżdżania do polski wyrobisz sobie > na miejscu, ale z automatu będzie angielskie ofkors. > Dwie nieprawdy napisalas. Po pierwsze oczekiwanie na wizyte w konsulacie polskim w Londynie to sa miesiace. Po drugie, konsulat nie wyrobi Ci paszportu jesli nie mieszkasz w UK - wiem, przerabialam na samym poczatku mojego pobytu w UK gdzie musialam blagac konsula o zgode na zlozenie wniosku, bo wg niego nie ma dowodow, ze mieszkam w UK. Mialam wrocic do Polski i tam paszport wyrabiac... Co do prawa jazdy, to tez mialam to przerobione, tylko nie zgubione a ukradzione. NIE MA MOZLIWOSCI wymiany prawa jazdy na angielskie jesli nie masz polskiego do oddania. To byl w ogole paragraf 44, bo zeby wyrobic prawo jazdy, mozesz to zrobic wylacznie w Polsce i w miejscu zamieszkania. Jako, ze nie mam adresu zameldowania w Polsce - nie moglam wyrobic w Polsce prawa jazdy! Absurd. Wniosek o prawo jazdy jest tak skonstruowany, ze oswiadczasz, ze mieszkasz pod takim i takim adres pod odpowiedzialnoscia karna. Wiec sklamalam, pod odpowiedzialnoscia karna, zeby to prawo jazdy wyrobic. Wiec sprawa jest duzo bardziej skomplikowana niz to co napisalas. Nie ma mozliwosci wyrobienia brytyjskiego prawa jazdy jesli nie masz do okazania polskiego. Mozesz jedynie zdawac na prawo jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 14:20 To jest bardzo ciekawe jak bardzo rozny jest service w polskich placowkach konsularnych w zaleznosci od kraju a wlasciwie i miasta. Ciekawe z czego te differences wynikaja. Human factor? Cos jeszcze innego? To tak na marginesie watku Sorry za off topic. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 14:40 "Human factor? " Nie opisze tu swoich doświadczeń z konsulatem w Londynie bo by mnie zablokowali chyba. Za to mam bardzo dobre wspomnienia z konsulatem i ówczesnym konsulem z Kataru - zrobił dla mnie więcej niż musiał. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:00 No wiec ja tez mam fatalne doswiadczenia z wiekszosci wizyt w konsulacie w Toronto choc jeden (1) pan urzednik i jedna (!) pani urzedniczka byli fantastic - czy to duzo, czy malo na ponad 30 lat kontaktow? Hmmm ... Natomiast moja Najstarsza bardzo sobie chwalila kontakty z konsulami w Szwajcarii, we Francji, rowniez z urzednikami w ambasadzie w Ottawie. Najmlodszy ma jak najlepsze obserwacje na temat obslugi w Vancouver. Z kolei kanadyjska obsluga konsularna, ktora sie w jakims tam momencie zaopiekowala moim mezem w Irlandii byla ponoc amazing. Ale i okolicznosci byly special, moze dlatego. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:17 Paryz i Nowy Jork są naprawdę w porządku. Konsul w Paryżu specjalnie dla mnie przychodził do pracy wieczorem, żeby podbić i podpisać papiery. Ale konsulat w Londynie to jest porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:16 Tak, to jest human factor. Ludzka złośliwość, bo jak się już nablagasz, naprosisz i ukorzysz odpowiednio przed panem urzędnikiem (a najpierw panem ochroniarzem, żeby cię w ogóle wpuścił) to jednak da się załatwić... Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:28 No tak, bo na wejściu do konsulatu w Londynie stoi pan ochroniarz a jak musisz coś załatwić pilnie to znaczy że nie masz ze sobą kwitku potwierdzającego umówienie na wizytę, bo na takowa czzceka się kilka miesięcy. Wiec idziesz na żywca i najpierw pani ochroniarzowi musisz wyjaśnić np. całą historię zdrowotna i przedstawić wypis ze szpitala że masz wizytę na którą obowiązkowo musisz mieć paszport w celu identyfikacji - tym sposobem pan ochroniarz w konsulacie dowiedział się całej mojej historii o on vitro I wizycie na którą czekałam od wielu miesięcy i dlaczego nie mogę teraz jej odwołać. Komedia normalnie. Potem to samo przed konsulem dlaczego jestem bez rezerwacji internetowej. Poniżające. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:17 Na polski konsulat w Lyonie złego słowa nie powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 21:39 My mamy miłe doświadczenia z konsulatem w Manchesterze. Kiedyś dawno temu machnęli ręką na nieperfekcyjne zdjęcie syna, żeby tylko miał paszport przed zmianami. W Polsce z podobnego powodu (chociaż zupełnie inne zdjęcie) przeżyliśmy niemiłą przygodę w urzędzie paszportowym (bo głowa zajmowała 80% zdjęcia zamiast 70). Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:58 O, ja też nie mogę powiedzieć złego słowa o Konsulacie w Manchesterze. Wszystkie sprawy tam załatwiamy, zawsze szybko, perfekcyjnie, miło. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 15:49 Ja tez się podpisze pod konsulatem w Manchesterze. Obsługa, ze tak powiem na angielskim poziomie- panie uśmiechnięte, miłe, pomocne, wygadane, przy okazji wyrabiania paszportu dziecku, nie szczędzą komplementów na temat jego urody. Ochroniarz - ogolona, błyszcząca glaca, solarium, mięśnie, a do tego uprzejmy i elokwentny Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:35 IMHO wynika to z liczebnosci tzw Polonii. Zapewne łatwiej poświęcić klientowi czas w Katarze niż np w Chicago czy Londynie Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:44 Wiesz, ale to nawet nie chodzi o poświęcony czas, ale organizacje, empatię. Moje dwukrotne płaszczenie przed konsulem zajęło 10 razy więcej czasu niż złożenie wniosku paszportowego. To nie mogłam go po prostu złożyć, tylko musiałam przechodzić procedurę upokorzenia? Wkurza mnie że nie ma szybkiej ścieżki wystawienia paszportu - niech by była 5 razy droższa ale niech jest. Każda sytuacja pt. zagubienie czy kradzież paszportu to jest ogromny stres, a konsulat jeszcze cię dobija, bo nie przyszła jak normalny klient z 3 msc wyprzedzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:46 Organizacja i empatia wynika często z czasu. Prawdopodobnie jest tam mniej pracowników niż powinno być. Przeciez UK to był/jest(?) glowny cel migracji - million Polaków wyjechało? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:53 Ta emigracja wyjeżdża od 2004 roku - no to może należałoby w końcu w MSZ pomyśleć nad wzmocnieniem obsady placówki skoro wiadomo, że w UK i Irlandii jest jedna z największych Polonii na świecie? Powoli i tak się wszystko zmienia na lepsze - siostra np. uzyskała w konsulatach w Irlandii czy Australii podpis konsula poświadczający odrzucenie spadku - jeszcze kilka lat temu można było o tym zapomnieć; nawet notariusze się dziwili, że się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 16:48 I dlatego przedluzaja sobie wizyte z jednym petentem do godziny, zamiat w 5 minut pozwolic mu zlozyc wniosek? Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 16:59 Pytanie czy oni sobie przedluzajá czy inny petent im przedłuża. Czy upierdliwych petentów albo średnio pojętnych petentów wyrzucać siłą? Nie wiem, ale doświadczenia pracowników z Zagrzebia pokazują jakiś problem. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 21:40 W Manchester załatwiają to szybciej i prościej 😁. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 15:48 Ale we Francji też jest dużo Polaków, a ambasady i konsulaty dają radę. Są uprzejmi, doradzą i generalnie idą na rękę (mnie proponowali odesłanie gotowego paszportu pocztą, choć mam do nich niedaleko-nie skorzystałam, jednak jeśli ktoś ma do nich kilkaset km, to bardzo cenne, że nie musi przyjeżdżać dwukrotnie). Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 16:01 Mnie przypomniał się ten artykuł wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,23821766,ambasada-w-chorwacji-ma-dosc-polakow-dzwonia-rodzice-doroslych.html Może we Francji jest więcej pracowników? Albo rodacy bardziej rozgarnięci? Nie wiem. Na pewno tam gdzie system przestaje być wydolny trzeba pomyśleć o reorganizacji itp p.s Sorry, ale jak sobie wyobrażę, że można po północy zadzwonić, bo 30 letni synek ma niedobry obiad to nie wiem czy śmiac się czy płakać. Problem polega , że ci ludzie zajmują kolejke, czas, telefon itd Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 16:13 Artykuł miodzio Choć to bardziej przerażające, niż śmieszne (ale i tak się uchichrałam ) Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 16:20 Nie ukrywam, że po tym artykule wzrósł mi poziom współczucia dla pracowników Nie wiem czy jest jakaś metoda oddzielnia ziarna od plew - bo metoda na ochroniarza, ktoremu trzeba się zwierzać najlepsza też nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 16:16 Ja mam jedna okropna sytuacje w pamieci, ktora na wiele lat zniechecila mnie do jakichkolwiek kontaktow z polskim konsulatem w TO. Bylam swiadkiem gdy bardzo (bardzo!!!) mlody "pan" consul krzyczal, wrecz darl sie na mocno starszego pana, ze ten mu zawraca glowe sprawa, ktorej i tak (!!!) sie nie da zalatwic a mianowicie przewiezieniem prochow zmarlej zony tego starszego pana do Polski. Zmarla pani nie byla obywatelka polska i tu byl problem. Pan byl starenki, drzal caly, lzy mu ciekly po policzkach gdy mowil o tej zonie, ktora byla brytyjska kombatantka, w ogole piekna postac jak sie w koncu of pana dowiedzielismy, on jej prochy chcial pochowac w rodzinnym grobie w Krakowie, bo tam tez i sam mial byc kiedys pochowany wiec zeby byli razem ... No caly dramat a przy tym naprawde piekna story ... A ten smarkacz, naprawde smarkacz consul sie na tym starszym panu wyzywal. W koncu nie wytrzymalismy: ja, jakis inny pan, jakas pani z kolejki i metoda ematki zrobilismy "Jihad" Skonczylo sie na tym, ze starszego pana przyjal w gabinecie jakis inny consul i sprawe, oczywiscie (!!!), zalatwil od reki. Ale co czlowiek zobaczy/uslyszy nie jest tak latwo odzobaczyc/oduslyszec. Ja tego smarkacza sobie zapamietalam na dlugo i to, ze zaden z obecnych tam urzednikow konsulatu nie wkroczyl zanim my, przypadkowi klienci, nie zaprotestowalismy przeciwko takiemu traktowaniu petenta. Jak to w ogole jest mozliwe, ze ktos taki reprezentowal Polske? Sorry, ulalo mi sie na wspomnienie. Moge tylko miec nadzieje, ze ten akurat consul byl jednym jedynym zgnilym jablkiem/czarna owca/wypadkiem przy pracy HR. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 16:31 Ja nie mam żadnych doświadczeń z ambasadami, przynajmniej do tej pory i niech tak zostanie. Sam powód zgłoszenia się zwykle wesoły nie jest. Z innymi ambasadami - I owszem moja ulubiona to właśnie z Kanady. Kiedy testowali coś w rodzaju pre-entry clearance do wjzadów bezwizowych. Nie był jeszcze obowiązkowy, ale ja, jako porządny obywatel chciałam wypełnić. Padłam na pytaniu o nr mojej wizy kanadyjskiej z lat 80 A jak ja mam to pamiętać?? Wpisywanie "0-0-0- itd) też nie pomoglo. A bez wpisania nie dało się przejść na następną stronę. Dodzwonienie się do Ambasady - kilka dni. Kiedy się dodzwoniłam ..zapropnowali wpisanie "0-0-0.. ", A jak powiedziałam, że się nie da, to poradzono mi, żebym sobie odpusciła wypełnianie wniosku P.S. O urzędnikach imigracyjnych na lotnisku w Toronto szkoda mowić - to odrębna kategoria mentalna na większości granic. Odpowiedz Link Zgłoś
zlota.ptaszyna Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 18:40 Skoro wy uwazacie ze jak pojdziecie zlozyc podanie o dowod osobisty to was w okienku obsluguja ambasadorzy i konsulowie to sie nie dziwie ze pracownicy sie na was " dra " i " wyzywaja" bo oni tez maja ograniczona cierpliwosc ..... No litosci Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 21:44 Co ty bredzisz..... Kto by nie obsługiwał to powinien to zrobić profesjonalnie, a nie tak jakby za karę tam był za darmo pracował. I teraz się zdziw- tak- w okienku w Katarze konsul we własnej osobie mnie obsługiwał. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 18:41 brenya78 napisał(a): > Dwie nieprawdy napisalas. Po pierwsze oczekiwanie na wizyte w konsulacie polski > m w Londynie to sa miesiace. Nie wiem, jak jest w Londynie, Ile się tych miesięcy czeka? Dwa? Trzy maks. W Manchesterze mój mąż czekał dwa tygodnie na spotkanie, paszport odebrał kilka tygodni później. Wyrabiał paszport pod koniec zeszłego roku. Po drugie, konsulat nie wyrobi Ci paszportu jeśli > nie mieszkasz w UK - wiem, przerabialam na samym poczatku mojego pobytu w UK gd > zie musialam blagac konsula o zgode na zlozenie wniosku, bo wg niego nie ma dow > odow, ze mieszkam w UK. Mialam wrocic do Polski i tam paszport wyrabiac... Kilkanaście lat temu, po roku mieszkania w Anglii wyrabiałam paszport w Konsulacie. Po prostu złożyłam wniosek, zdjęcia, a potem przysłano mi paszport pocztą, to raz. Dwa, nigdzie nie napisałam, że paszport Ambasada/Konsulat wyrabia każdemu, kto się w Anglii pojawił. A jeśli jakiemuś turyście zginie paszport, to może wrócić do Polski bez niego i na miejscu wyrobić nowy. > > Co do prawa jazdy, to tez mialam to przerobione, tylko nie zgubione a ukradzion > e. NIE MA MOZLIWOSCI wymiany prawa jazdy na angielskie jesli nie masz polskiego > do oddania. To byl w ogole paragraf 44, bo zeby wyrobic prawo jazdy, mozesz to > zrobic wylacznie w Polsce i w miejscu zamieszkania. Jako, ze nie mam adresu za > meldowania w Polsce - nie moglam wyrobic w Polsce prawa jazdy! Absurd. Wniosek > o prawo jazdy jest tak skonstruowany, ze oswiadczasz, ze mieszkasz pod takim i > takim adres pod odpowiedzialnoscia karna. Wiec sklamalam, pod odpowiedzialnosci > a karna, zeby to prawo jazdy wyrobic. Wiec sprawa jest duzo bardziej skomplikow > ana niz to co napisalas. Nie ma mozliwosci wyrobienia brytyjskiego prawa jazdy > jesli nie masz do okazania polskiego. Mozesz jedynie zdawac na prawo jazdy. No widzisz. A ja w ten sposób odnowiłam swoje zaginione prawo jazdy. Pewnie bym tego nie zrobiła, ale miałam sprawę w sądzie o niezapłacony mandat i przy okazji wyszło, że zginęło mi prawo jazdy i tam zostałam poinstruowana, gdzie co mam zrobić, żeby wyrobić sobie wtórnik. Po prostu musiałam się zgłosić do DVLA. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 22:19 Na normalny termin do konsulatu w Londynie czekało się swego czasu ok 4 miesięcy. Jak miałaś do załatwienia paszport pilnie, bo np. ci ukradli (mi niestety kradli dwa razy wiec dwa razy miałam nieprzyjemność), nie było możliwości umówienia wizyty ekspresowej. Ja byłam w takiej sytuacji świeżo po przyjeździe do UK, paszport ukradli mi przed przyjazdem w innym kraju, wjechałam do UK na dowód, a paszport potrzebny mi był na wyjazd jakoś w następnym miesiącu, plus musiałam jeszcze odnowić wizę amerykańska. No i była chryja, bo pani w okienku kategorycznie odmówiła możliwości wydania paszportu w UK. Miałam wracać do Polski, bo 5 dni po przyjeździe do UK, pomimo przedstawionej umowy o pracę, pani stwierdziła że ja w UK nie mieszkam i mi paszportu nie wyrobi. To były jeszcze czasy, gdy wnioski przyjmowali w ambasadzie, potem zmienili na konsulat i zrobili internetowe zapisy z 4 msc czasem oczekiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:53 No to nie zarzucaj mi kłamstw tylko na podstawie innych własnych doświadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 16:42 Nie chodzi o doswiadczenia, tylko stan faktyczny. Napisalas dwie nieprawdy w poscie: "Po drugie paszport można sobie wyrobić nie wyjeżdżając z UK. Wystarczy udać się do Ambasady czy Konsulatu Polskiego." Pierwsza nieprawda. Jesli ktos nie mieszka w UK to nie moze wyrobic paszportu w UK. A o takich ludziach mowa w tym watku. " Prawo jazdy (jeśli zgubisz, np. polskie), to też bez wyjeżdżania do polski wyrobisz sobie na miejscu, ale z automatu będzie angielskie ofkors. " Druga nieprawda. Bo nie mozna dostac brytyjskiego prawa jazdy nie zdajac polskiego. Jesli zgubisz polskie, to musisz je na nowo wyrobic w miejscu zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 07:46 Jestes Kierowca ciezarowki czy spedytorem? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 07:58 Lol. Bo firmy transportowe składają się tylko i wyłącznie z kierowców Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 08:31 To by było na tyle w kwestii specjalistycznej wiedzy Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 09:20 No mowie ci bardzooo zabawne, "spedytorem" widzialas to? Firmy transportowe skaldaja sie z kierowcow, spedytorow, , z pracownikow ktorzy rozliczaja min.diety, sa tez osoby TYLKO do kontaktu z kierowcami. Odpowiedz Link Zgłoś
spotkania_z_tarotem Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 10:00 Odczują ci, którzy zajmują się wymianą handlową/HR/transportową. Ludzie, którzy wcześniej wyjechali do UK już tam pewnie zostaną, ale część wróci, bo po pierwsze wszystko w UK podrożeje, a po drugie wzrośnie ksenofobia. Polak zawsze będzie tym "cwaniaczkiem", który "załapał się" na czasy, gdy UK otworzyła się na "biedaków ze wschodu". Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 11:45 Nawet jak podrożeje to i tak siła nabywcza pieniądza będzie większa niż w PL. " a po drugie wzrośnie ksenofobia."- serio ? Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 12:25 Juz wzrosła a czy może jeszcze bardziej? Nie wiadomo. Jak odczują problem, to może wręcz przeciwnie-znowu zatęsknią? p.s. przypominam, że to nie Unia "zmuszała" UK do przyjęcia Polaków. UK dobrowolnie otworzyła granicę/rynek pracy bez zachowania okresu przejściowego jak zrobiły to np chyba Niemcy. Na ochotnika wyskoczyła przed szereg, a teraz tłumaczy, że UE zła. Skąd my to znamy. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 12:31 "i tak siła nabywcza pieniądza będzie większa niż w PL". A to się okaże. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 13:06 sumire napisała: > "i tak siła nabywcza pieniądza będzie większa niż w PL". > A to się okaże. 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 14:45 A tak, zapomniałam, że ostatnio UK odtrąbiła sukces podpisania umowy handlowej z Wyspami Owczymi. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 21:41 Napisz lepiej jakie to sukcesy odtrąbiła ostatnio Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Negatywne skutki Brexitu 16.02.19, 09:06 To nie jest wątek o Polsce. Prawda taka, że jeśli nastąpi no deal Brexit, to owszem, cała Europa to odczuje, ale w naprawdę czarnej d... będzie wtedy UK. Ale cóż, sami chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 11:39 I? Nawet pomijając nieudolność obecnej władzy, Polska pozostaje w Unii, nikt się nie musi martwić o eksport, import, przepływ usług i ludzi, opiekę medyczną w innych krajach unijnych. Wszystko jest uregulowane. Tymczasem w przypadku Brytfanny jest całkiem realna szansa, że te regulacje wkrótce przestaną obowiązywać, a nowych nie ma, bo rząd UK przez ponad dwa lata nie zrobił nic, żeby zapewnić swoim obywatelom możliwie gładki transfer z obecnej sytuacji do sytuacji "poza UE". Tak, Europa na tym straci, ale przede wszystkim straci Wielka Brytania - ludzie już odczuwają skutki Brexitu. A forumowe emigrantki broniące tej idei z zapałem godnym lepszej sprawy przywodzą na myśl żonę, która broni męża, bo dał jej w mordę i obwinił za całe zło świata, ale potem obiecał, że będzie pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 11:52 Zapominasz ze Brytyjczycy podjeli decyzje o wyjscia z unii i wynik nowego referendum (jesli by takie bylo) wcale nie musialby byc inny. EU probuje ukarac uk as to ze osmielila sie wyjsc, nikt nie wierzyl w taki wynik, a jednak. Nie ma obowiazku bycia w EU. Nie pisz tez ze rzad nic nie zrobil bo May wynegocjowala warunki wyjscia korzystne glownie dla unii, nadal rodzac sie na regukacje unijne. Problem jest glownie granica z Irlandia i tu wlasnie unia robi problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 11:58 Nawet pomijając nieudolność obecnej władzy, Polska pozostaje w Unii, nikt się nie musi martwić o eksport, import, przepływ usług i ludzi, opiekę medyczną w innych krajach unijnych. Wszystko jest uregulowane. Do czasu. Unia nieuchronnie zbliza sie do punktu w ktorym bedzie musiala dokonac zmian i to nie kosmetycznych, juz zreszta jest unia dwoch predkosci, moze sie okazac ze powstanie zupelnie inna unia i kraje Europy Wschodniej niekoniecznie beda do niej nalezac. Czas pokaze. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:59 > powstanie zupelnie inna unia i kraje Europy Wschodniej niekoniecznie beda do niej nalezac. Czas pokaze. Być może - ale nie stanie się to za sześć tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:02 Ojej, niedobra UE. Karze Brytfannę za to, że ta chce wyjść, ale zbiera się do tego wyjścia tak, że w sumie stoi w drzwiach w nadziei, że albo pozwolą jej zostać, albo ją po prostu wykopią i wtedy będzie na kogo zwalić winę za całe to fiasko. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:15 UK nie chce zostac, wyjscie jest przesadzone, pytanie tylko na jakich warunkach. A ty masz chyba jakis problem z uk sadzac po agresji z jaka sie wypowiadasz w temacie. Ciesz sie jak dlugo mozesz swoja Polsza ktora nadal pozostaje pod skrzydlami unii w tej postaci bo bez niej jakby bylo to wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:20 Problem polega na tym, że ani przed ogłoszeniem referendum ani w kampanii ani 2 lata po referendum sama UK nie wie jak chce wyjść (bo chyba nawet największy oszołom w UK nie zakładał, że UK sobie wyjdzie ale zachowa wszelkie przywileje). Przez tyle czasu nikt w UK nie zauważył, że istnieje Irladnia (wUE.) Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:23 maaria33 napisała: > Problem polega na tym, że ani przed ogłoszeniem referendum ani w kampanii ani 2 > lata po referendum sama UK nie wie jak chce wyjść Jak na razie nikt z unii nie wszedl I od poczatku bylo wiadomo ze bedzie to trudne. Problem w tym ze z unii wyjsc nie mozna a w najlepszym wypadku na warunkach korzystanych dla unii. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:25 Można wyjśc, ale nie na zasadzie "wychodzę, ale zachowuję wszystkie przywileje" Ale o tym się myśli PRZED referendum a nie PO. Nikt UK siłą w UE nie trzyma, mogą sobie wychodzić - i ponosić konsekwencje. Tylko oni nie chcą tych konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:31 Teoretycznie powinno być tak, że politycy, którzy zadali pytanie w referendum, powinni przedstawić od razu po ogłoszeniu wyników plan lub dwa plany wyjscia (uwzględniając Irlandię) , które mogłyby być dyskutowane przez te dwa lata. Ale okazało się, że żadnych planów nie było, "nikt nic nie wie" a bohaterzy schowali się do szafy. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:32 p.s. a winna oczywiscia UE - skąd my to znamy? Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:54 maaria33 napisała: > Można wyjśc, ale nie na zasadzie "wychodzę, ale zachowuję wszystkie przywileje" Hahahaha. Obecny problem wlasnie na tym polega ze backstop oznaczalby praktyczne pozostanie w unii razem z 'przywilejami'. A.co do konsekwencji to jakie i dlaczego w ogole jakies konsekwencje powinno sie ponosic wychodzac z unii? UK jest w unii dosc dlugo i korzystala tak jak inne kraje. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:58 Ale nie rozumiesz, że nikt UK nie trzyma siłą? Jest opcja twardego brexitu - wychodzą i Unia może im nagwizdać. Tylko...wróć..wyjdziemy i co dalej? Jakieś umowy może? Może z UE..to może jednak nie twadry brexit...ojej..to umowy nie polegaja na tym, że my mówimy czego chcemy a reszta się zgadza? Ojej, ojej Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:03 Ojej, ojej, uk sobie poradzi a no deal bedzie problemem zapewne duzym dla uk ale tez duzym dla unii Ojej ojej unia nie jest tak cudowna jakby sie wydawalo i ojej ojej ale unia zaczyna to rozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:06 No to super, że sobie poradzi. Nie wiem dlaczego w takim razie rząd UK unika twardego Brexitu? Po co? Po PM jeździ jak z motorkiem w te i nazad skoro UK sobie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:24 maaria33 napisała: > No to super, że sobie poradzi. Nie wiem dlaczego w takim razie rząd UK unika tw > ardego Brexitu? Po co? Po PM jeździ jak z motorkiem w te i nazad skoro UK sobie > poradzi. Wiesz doskonale dlaczego unika. Unikniecie no deal byloby najlepszym wyjsciem, mniej problemow dla kraju ale to oznacza pozostanie w unii czyli brak to square one i rozlam partii. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:25 Powtórzę pytanie - jakie kary ze strony UE grożą UK za no-deal? Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:28 zaraz, zaraz ..piszesz, że pozostanie w UE oznaczałoby mniej problemów dla kraju i byłoby najlepszym wyjsciem? Jednak to napisałaś? I partia ponad dobrem państwa? B to co dobre dla kraju spowoduje rozlam w partii? Hłe, hłe Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:07 Długiego stania po wizę do UK życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:09 Przypominam, że Polacy nie musieli miec wizy na długo zanim weszli do UE. Gdyby UK wprowadziła teraz wizy dla obywateli UE to dopiero byłby strzał w stopę. Albo raczej w płuco. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:00 Konsekwencją jest to co zwykle się wiąże z wypowiedzeniem jakiejs umowy - nie obowiązują cie ani obowiązki ani PRZYWILEJE. Utrata tych przywilejów jest konsekwencją. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:17 maaria33 napisała: > Konsekwencją jest to co zwykle się wiąże z wypowiedzeniem jakiejs umowy - nie o > bowiązują cie ani obowiązki ani PRZYWILEJE. Utrata tych przywilejów jest konsek > wencją. > Tu nie chodzi tylko o utrate jakis tam przywilejow, chodzi o niemoznosc rezygnacji z nich bez poniesienia kary. Tak jest skonstruowana unia. Opcje sa dwie albo deal co w praktyce oznacza pozostanie w unii bez korzystania z tych mitycznych przywilejow lub no deal co oznacza kary furie unii. Wszyscy zdaja sobie z tego sprawe, dlatego jest problem. Obecnie sa dwie opcje, uk pozostanie w unii albo wyjdzie z no deal. May probuje przekonac swoja partie do deal ale na to sa raczej niewielkie szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:19 p.s. jakie konkretne kary za no deal Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:24 Tak każda umowa jest skonstruowana. Tu głównym problemem jest Irlandia. Jedyne satysfakcjonujące wyjście dla brytoli to wyjście Irlandii razem z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:30 Już padła propozycja.... will you "re-join UK" Re-join Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:42 saskia44 napisał(a): > Jak na razie nikt z unii nie wszedl I od poczatku bylo wiadomo ze bedzie to tru > dne. Problem w tym ze z unii wyjsc nie mozna a w najlepszym wypadku na warunka > ch korzystanych dla unii. Acha, czyli umyj mnie, tylko nie nie zmocz? UK wychodzi u Uni, czyli pozbywa się wszystkich obowiązków, a reszta zostaje jak do tej pory? Ty chyba sama nie wierzysz, w to co piszesz. Za wyjście z Unii płaci się odstępne i ponosi konsewkencje tego, że nie posiada się już karty klubu i drinki nie są już po cenie z rabatem. Brtyjczycy mieli do tego mnóstwo czasu, by uzyskać warunki dla siebie korzystniejsze od uzyskanych i może by się udało gdyby mieli konkretny plan i do tego wszyscy ciągnęli w jednym kierunku, ale oni najwyraźniej sami nie wiedzą, czy wysłali w tym celu odpowiednią osobę i niedowierzają własnemu rządowi. Przecież to jest cyrk, co tam w tym waszym parlamencie się dyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:30 Przeciwnie, bardzo lubię UK, odwiedzam kilka razy w roku i jestem z nią mocno emocjonalnie związana, z różnych przyczyn. W "Polszy" od paru lat spędzam stosunkowo niewiele czasu, bo praca wymaga podróżowania po UE. Natomiast byłabym wdzięczna, gdybyś w choć jednym wątku odpuściła sobie personalne wycieczki, jeśli w ogóle potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:25 sumire napisała: >Natomiast byłabym wdzi ęczna, gdybyś w choć jednym wątku odpuściła sobie personalne wycieczki, jeśli w > ogóle potrafisz. ??? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:30 Problem to masz tylko, bo w zacięty sposób bronisz Brexitu, pomysłu, w sprawie którego nawet Brytyjczycy nie są zgodni. Referendum wypadało bowiem na korzyść tej decyzji z bardzo niewielką przewagą zwolenników Brexitu. I zapominasz, że Unia Brexitu nigdy nie chciała i nadal nie chce, to Brytyjczycy chcą wyjść. A May uzyskała taką, a nie inną, słabą umowę, bo Brytyjczycy się ze swoimi mrzonkami o impire przeliczyli. Unia nikogo nie ukarała, tylko dba o swoje interesy. Tak jak Brytyjczycy dbali o swoje idąc do urny głosowania. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:09 UK sama się karze swoją niezbornoscią w podejmowaniu decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:17 maaria33 napisała: > UK sama się karze swoją niezbornoscią w podejmowaniu decyzji. > UK decyzje podjela i sie jej trzyma a unia ma problem z ta decyzja co zniecheca nawet tych ktorzy byli za pozostaniem, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:21 Jaką decyzję UK podjęła? Jak chce wyjść z tej UE?? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:36 > UK decyzje podjela i sie jej trzyma a unia ma problem z ta decyzja Jaki konkretnie problem ma Unia? A skoro UK nie ma problemu, to o czym tyle dyskutują w parlamencie? Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 11:57 Napisz mi teraz jakiej idei ja bronię- żeby przynajmniej wiedziała. I napisz mi koniecznie jakie to super sukcesy w ostatnim czasie ogłosiła Polska- bez wykrętów, że to nie jest wątek o Polsce. To tak jak byś nabijała się, że ktoś chodzi w starych ubraniach, a sama w worku po kartoflach zapierniczasz. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:13 Off top - przypomina mi się "a u Was Murzynów biją" a rebours Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:15 Jak napisałam wyżej - jeśli nie zrozumiałaś, powtórzę - Polska przynajmniej pozostaje w UE, mimo paskudnego rządu i jego wybryków, i jej obywatele prowadzący z UE biznesy lub mieszkający w jej krajach nie muszą się martwić o to, co się z ich biznesem stanie ani o to, ile będą płacić za szpitalne leczenie, jeśli im się zawał trafi na wakacjach w Hiszpanii. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:20 Jeszcze nie musza. I nie martw sie, Hiszpania zarabia na turystach z uk oraz na odbiorcach warzyw i owocow tyle ze zapewne nadal bedzie chciala z uk sprzedawac, pytanie tylko Ile unia pozowli bo wiadomo unia rzadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:22 brzmisz jak najtwardsza polska prawica - nie dziwi popularność PiS i Kukiza w UK - Unia to spizek. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:24 Nie ma pojecia kto to kukiz ani co chce pis. Nie interesuje mnie to zupelnie. Natomiast jaka jest unia kazdy widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:26 Nie trzeba wiedzieć, wystarczy ta sama mentalność. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 16:23 "Polska przynajmniej pozostaje w UE, mimo paskudnego rządu i jego wybryków, i jej obywatele prowadzący z UE biznesy lub mieszkający w jej krajach nie muszą się martwić o to, co się z ich biznesem stanie." I właśnie dzięki temu paskudnemu rządowi i jego wybrykom musisz się martwić cały czas co się z twoim biznesem stanie i to tylko na arenie narodowej. Co trochę to ten rząd ma nowe pomysły jak biznesmenom życie utrudnić i jak z nich zedrzeć kasę. "ani o to, ile będą płacić za szpitalne leczenie, jeśli im się zawał trafi na wakacjach w Hiszpanii. " Ale wiesz, że jest coś takiego jak ubezpieczenie ? Rozumiem, że na wakacje do nie UE latasz bez ubezpieczenia zdrowotnego ? Tak czy siak- powiedziałam to już kilka lat wcześniej w czasie kryzysu- wolę kryzys w UK niż ten "dostatek" w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 21:26 Ale właśnie o ubezpieczenie mi chodzi, Sherlocku. Z EKUZ nie muszę się martwić, kto załatwi sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 14:53 No tak...wszak zajebiście trudne jest wykupienie ubezpieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 13:24 Zawodowo nie powinnam, przynajmniej nie bezpośrednio, bo UK to nie mój rynek. Turystycznie pewnie tak, skoro wszystko podrożeje - trudno, najwyżej nigdy tam nie pojadę. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 13:39 Ja nie. Moi koledzy z oddziału w Londynie dostali propozycję relokacji do Francji albo zmiany pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 16:08 Wszyscy mieszający w UK stracą. Oto wyliczenie wzorstu cen (KPMG International) produktów w UK na tzw. Full English Breakfast w przypadku hard Brexit: sok pomarańczowy + 34% oliwa +30% masło +25% marmelada +24% pork sausages +20% baked beans +18% pomidory +14% grzyby +13% brown sauce +10% bacon +9% kawa +8% Jedynie mleko, chleb i jajak produkowane są głównie w UK Liczba straconych już miejsc pracy w bankowości 630. Dalsze 5800 są zagrożone. Wielką Brytanię opuszczają też przedsiębiorstwa jak Easy Jet, Nomura, Daiwa, Panasonic, Sony, Lloyd`s. Hermes. Aż 42 przedsiębiorstw opuściło UK tylko do Holandii. Obecnie po Europie krąży 38 tys. brytyjskichTirów. Po hard Brexit UK zostanie UK tylko 3816 licencji dla Tirów. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 23:17 >Jedynie mleko, chleb i jajak produkowane są głównie w UK znowu jakies glupoty propagandowe, tak jakby w Niemczech produkowano oliwe i pomarancze lol. UK produkuje 61% swojej zywnosci, reszta to produkty ktorych nie produkuje zaden polnocny kraj typu kawa etc. Cytuje www.countryfile.com/news/can-the-uk-feed-itself-after-brexit/ The UK grows 61% of the food it eats, according to the National Farming Union (NFU),Tim Lang, Professor of Food Policy at City, University of London, and DEFRA’s Agriculture in the UK paper (July 2017). Government sources sometimes quote a figure of 75% but this excludes ‘non-indigenous’ items such as exotic fruit – bananas and mangoes, tea, coffee and spices – foods that cannot be grown (either at all or on a meaningful scale) in the UK. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 23:23 >Liczba straconych już miejsc pracy w bankowości 630. Dalsze 5800 są zagrożone. Olaboga! Olaboga! Gdzie ty takie glupoty wyczytujesz? Przeciez to jest nic. Zadne powazne zrodlo nie cytowaloby tak malych cyfr. W okresie recesji 2008-2010 w UK prace stracilo 1.3 miliona ludzi przeciez. www.telegraph.co.uk/finance/jobs/7066404/1.3m-people-have-lost-their-jobs-in-the-recession-finds-report.html www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/3542572/Financial-crisis-UK-job-losses.html a 8.7 mln w calej Europie wtedy stracilo. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 23:35 princesswhitewolf napisała: > Olaboga! Olaboga! Gdzie ty takie glupoty wyczytujesz? Przeciez to jest nic. Zad > ne powazne zrodlo nie cytowaloby tak malych cyfr. No to super, że dla ciebie to ciągle za mało, choć Brexitu jeszcze nawet nie mamy. Niedługo trzaśniesz na glebę rzeczywistości i będziemy wspólnie się naśmiewać z kolejnych liczb bezrobotnych na tej twojej wyspie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 23:32 princesswhitewolf napisała: > znowu jakies glupoty propagandowe, tak jakby w Niemczech produkowano oliwe i po > marancze lol. Nie, nie produkuje, ale Niemcy nie wychodzą z Unii i nie będą płacić na te produkty cła. Podałam ci kalkulację KPMG poważnego instytutu, jednej z największych firm na świecie świadczących tzw. usługi profesjonalne (audyt, doradztwo podatkowe i doradztwo gospodarcze), ale ty dalej pierniczysz swoje bzdety. Załóż sobie raczej wątek o nowej konturówce księżnej Kate, to jest temat, na którym się lepiej znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Negatywne skutki Brexitu 16.02.19, 01:57 Ty wogule rozumiesz co linkujesz UK has a huge deficit in fruit and vegetable production. In 2015, imports of fruits to the UK were valued at £3.1 billion; imports of fresh vegetables (excluding potatoes) at £2.1 billion. Can the UK feed itself? NO says Meurig Raymond, president of the NFU YES says Professor Tim Lang “Yes, but it depends on what we eat,” says Professor Tim Lang. “We’ll have to cut eating meat down to once a week. W Brokula moze zjesz na swieta a tak to poridge zimniory troche sera i raz w tygodniu mieso Odpowiedz Link Zgłoś
zlota.ptaszyna Re: Negatywne skutki Brexitu 16.02.19, 10:35 bigzaganiacz napisał(a): > Ty wogule rozumiesz co linkujesz > Spoleczenstwo i wladze UK jak widac generalnie zbyc bystrzy nie sa wiec co sie dziwisz? Ja sie martwie tylko jak bedzie ze sklepami kosmetycznymi bo tylko stamtad mi sie oplaca zamawiac kosmetyki, pewnie ceny pojda w gore i przeniesiemy sie na europejskie sklepy a tamte pojda w ruine tak jak cale panstwo…. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 14:09 princesswhitewolf napisała: > UK produkuje 61% swojej zywnosci, reszta to produkty ktorych nie produkuje zade > n polnocny kraj typu kawa etc. Moze jest jak piszesz a moze nie jest. Akurat wczoraj obejrzalam dosc dlugi reportaz z ... Holandii na temat przygotowan Dutch onion (!!!) producers do potencjalnej utraty badz zmniejzenia sie rynku zbytu w UK po Brexit. Wiec procz tych cytryn, kawy i mango UK cos tam jednak kupuje w EU z produktow well ... nieegzotycznych Anyway, good luck! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 14:57 W zeszłym tygodniu widziałam podobny reportaż (o handlu warzywami na przykładzie holenderskiej cebuli) przygotowany przez BBC. Holendrzy mają problem ale to sieci handlowe w UK mają olbrzymi problem ponieważ większość warzyw i owoców jest dostarczana bądź przez Holendrów bądź też przez Holandię (porty). Logistyka była tak zorganizowana że od zamówienia do dostawy do sklepu było max 12 godzin więc sieci handlowe w UK zlikwidowały lub bardzo zmniejszyły powierzchnie magazynowe na warzywa i owoce i polegały na szybkich dostawach z Holandii. Już wiadomo że szybkich dostaw nie będzie, w przypadku twardego Brexitu termin dostawy może wydłużyć się do kilku/kilkunastu dni i nagle Brexit dla supermarketów okazał się większym wyzwaniem niż myśleli. Składowanie towaru i koszty z tym związane oznaczają też wzrost cen owoców i warzyw dla konsumenta. Lista warzyw i owoców była dość długa i nie były to tylko cytryny, kawa i mango Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 14:28 Bardzo ciekawe i bardzo wybiórcze. Bo w samym artykule w podsumowaniu masz zarówno wersję tak, UK się wyżywi jak i nie - UK się nie wyżywi. Co ciekawe: www.businessinsider.com/no-deal-brexit-percentage-british-food-imported-shortages-2019-1?IR=T www.theguardian.com/environment/2016/jan/06/more-than-half-of-uks-food-sourced-from-abroad-study-finds Ten sam Związek Rolników (NFU) pisze, że w latach 40' UK będzie w stanie wyprodukować żywność zapewniającą co najwyżej połowę krajowego zapotrzebowania. A tu masz oficjalne, rządowe statystyki: www.gov.uk/government/publications/food-statistics-pocketbook-2017/food-statistics-in-your-pocket-2017-global-and-uk-supply UK 50% żywności; UE 30% żywności. Co więcej - UK importuje gigantyczne ilości warzyw i owoców, czego nie nadrobi w ciągu jednego czy dwóch lat. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 11:52 EasyJet wyprowadził się co najmniej rok temu, przenieśli siedzibę i przerejestrowali samoloty do Austrii. Negocjowali z paroma krajami, najlepsza ofertę dostali od Austryjakow. Moja firma właśnie kończy przeprowadzkę na kontynent, 2 oddziały i prawie 2000 pracowników z rodzinami, szacuje się ze 20% zrezygnuje z pracy i zostanie w UK, reszta zdecydowała się na przeprowadzkę. 2 wieżowce w Londynie wracają do „obiegu”, zwolni się tez sporo miejsc w hotelach bo oraganozowalismy dużo międzynarodowych konferencji. Też były negocjacje z kilkoma krajami bo sporo miast było chętnych na przyjęcie nowych miejsc pracy i w efekcie każdy z oddziałów trafił do innego kraju. Tak samo wyprowadza się większość międzynarodowych banków i przenosi europejskie centrale na kontynent. W City na pewno zrobi się spokojniej jak połowa firm się wyprowadzi (cześć firm robi to bez rozgłosu). Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Negatywne skutki Brexitu 15.02.19, 17:46 Podejrzewam, że mogą zdrożeć angielskie materiały plastyczne, a mają dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
clk Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 10:58 Miejsce zamieszkania Niemcy . Firma dla której pracuję ma trzech dostawców części z Wielkiej Brytanii . Od kilku miesięcy jest akcja poszukiwania innych dostawców Żeby zastąpić tych angielskich . My nie stracimy, straci UK. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 11:32 Sadzisz ze w UK nie podpisuja innyc umow? Nikt nic innego nie robi tu w rozmaitych firmach.Zreszta w piatek bylo ustalono ze samoloty i ciezarowki beda jezdzic w ramach Europwan Comission Contingency Plan Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:11 Sadzisz ze w UK nie podpisuja innyc umow? Z kim? z firmami z państw, z którymi UK nie ma żadnych umów? (bo miała tylko jako UE) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:16 Wkleilam juz tu kiedys dluga liste umow handlowych ktore maja wlasnie miejsce a dotycza lotnictwa, przemyslu zbrojnego itd Jesli chodzi o zywnosc to juz od dawna masa jest sprowadzana z Ameryki.Pd zima a aktualnie z Maroka. W sumie z zakupow to jesli chodzi o Europe tylko pomidory sa z Hiszpanii i z Wloch( ale i tu w Kent sa mike.szklarni z pomiodrami), avocado z Hiszpanii ( mimo watku o avocado z Kolumbii i wycinaniu lasow wiekszosc pochodzi z Hiszpanii w Europie a nie Ameryki pd), cytryny sa z Wloch. Z firmami z ktorymi nie miala umow jako EU tez sie dogaduje. Chyba nie sadzisz ze czekaja na straty i nie beda sprzedawac " na zlosc" bo chca zmniejszyc swoje obroty. Na szczescie to kapitalizm Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:20 Tak, pamiętam tamtą liste, po której tłumaczyłaś się, że przez pomyłkę linki były Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:34 Jeden o Saudi Arabia byl omylkowo. Inne sama moglas przeczytac dotyczyly umow handlowych. Tu masz kolejny www.bbc.co.uk/news/amp/uk-politics-47251643 W ogole ja mam teorie ze caly ten Brexit to sprawka USA dlatego Nigel Farage szybko robote tam znalazl. USA z niezrozumialego dla mnie powodu chce slabego UE. Ja tego nie pojmuje bo UE w koncu to glowny USA sojusznik w Nato Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:35 A tu pasz prawidlowego linka w zastepstwie tamtego odnosnie trade deal z tymi mordercami z Saudi www.arabnews.com/node/1261706/business-economy Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:49 Chyba nie tylko USA - od pewnego czasu są wyciągane rosyjskie wątki, też dość interesujące. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:59 Nie zdziwilabym sie tez. YouTube bylo pełne filmikow namawiajacych do Brexitu produkowanych przez ruskie trolle Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:04 > YouTube bylo pełne filmikow namawiajacych do Brexitu produkowanych przez ruskie trolle Aha, czyli ruskie trolle winne A co obiecywały? Cameron też dał się nabrać? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 21:58 Sluszna uwaga. Cameron robi to co jest sluszne dla fundatorow jego partii. A ci mieli Brexit od poczatku w wielkim interesie Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:03 princesswhitewolf napisała: > Wkleilam juz tu kiedys dluga liste umow handlowych ktore maja wlasnie miejsce a > dotycza lotnictwa, przemyslu zbrojnego itd To była pewno lista pobożnych życzeń. Liam Fox chciał bowiem mieć w marcu 2019 roku 40 umów handlowych. Do tej pory istnieją tylko trzy, z Chile, z Wyspami Owczymi i umowa ze Szwajcarią, która wchodzi w grę w przypadku twardego Brexitu i pokazuje, że UK traci wtedy umowy z 27 krajami Europy i 70 krajami na świecie. Wiele krajów wbrew brytyjskim oczekiwaniom nie miało zamiaru przyjmować UK z otwartymi rękami. Japończycy nie tylko nie akceptują brytyjskich warunków, a już zpowiedzieli, że fabryka Nissana w Sunderland nie będzie produkowała swojego nowego modelu. Niedługo ludzie tam pracujący będą mogli hodować cały dzień pomidory. Acha, a dzisiaj Flybmi ogłosiło z powodu Brexitu bankructwo. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 06:25 Japończycy nie tylko nie akceptują brytyjskich warunków, a już zpowiedzieli, że fabryka Nissana w Sunderland nie będzie produkowała swojego nowego modelu. Niedługo ludzie tam pracujący będą mogli hodować cały dzień pomidory. I tak to cię cieszy, podła osobo? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 15:01 Ja juz jej nie czytam i nie wchodze w dyskusje bo szkoda czasu Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 15:07 Nie dziwię się. Ściąganie różowych okularów to zawsze trudny i nieprzyjemny proces; jak widać w Twoim przypadku bardzo bolesny (i nieskuteczny). BTW - właśnie gruchnęła wieść, że Ratcliffe, jeden z najbogatszych Brytyjczyków i gorący zwolennik Brexitu planuje przenieść rezydencję podatkową do Monako. Szczury uciekają z tonącego okrętu jakim jest UK a po dupie dostaną jak zwykle szarzy obywatele. Ale zaklinaj dalej rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 15:41 >Ale zaklinaj dalej rzeczywistość. w tym watku napisalam chyba z 10 razy, ze uwazam ze Brexit to katastrofa i dla Europy ( 13% dochodu EU to Brexit) jak i dla UK oczywiscie. Ale tez nie zakladam tragedii bo zapewne i ty i ja przezylismy w Polsce 1989-1995 kiedy to z komunizmu rodzila sie dopiero kapitalistyczna, ludzie do roboty chodzili, swiat sie toczyl. A w porownaniu z tym recesja jakas jaka nas czeka to pikus moze max na miare 2009-2010. Przezyjemy i to. A psychicznie chorych po prostu nie czytam. Z Toba rozmawiam bo to kulturalna dyskusja pomimo ze czasem masz odmienne opinie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 15:43 *13% dochodu EU to Britain mialo byc Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 16:02 A dla UK import z UE to ponad połowa handlu a eksport prawie połowa. Nie licząc usług, dla których eksport to 40% a import też około 50. Bilans - 67 miliardów na minusie. Według danych Komisji za 2017 UK jest na 7 miejscu jeśli chodzi o eksport dóbr wewnątrz UE (i jest to 5,5 %) za to są na ostatnim miejscu jeśli chodzi o deficyt handlowy, który mają najwyższy... ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Intra-EU_trade_in_goods_-_recent_trends#Intra-EU_trade_in_goods_by_Member_State Europa po bezumownym Brexicie sie zatrzęsie; UK padnie na kolana. Przede wszystkim dlatego, że ostatnie dwa lata zmarnowała - gdyby od początku zdano sobie w UK sprawę, że będzie wyjście bez umowy to nie wątpię, że Brytyjczycy już byliby w jakimś stopniu do tego przygotowani. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 16:39 Zakladasz ze UK tylko nad dealem pracowala ostatnie 2 lata ( bo tylko tak podaje prasa w EU? jak podejrzewam) i nie ma innego rozwiazania I jedynym partnerem do handlu jest Europa. Gdyby tak byloby to faktycznie byloby ciezko. Izolacja ekonomiczna UK bo: UK- 2.2 trillion pounds economy, druga ekonomia w Europie po Niemczech 3, 1 trillion pounds UK importuje z EU 53% swojej produkcji, a EU Importuje z UK 43% produkcji UK. Do czego zmierzam=> W UK numerem 2 partnerem handlu jest USA do ktorego eksportuje Uk 13% produkcji. Trump ( ktory moim zdaniem za tym Brexitem stoi bo on chce nowego rynku zbytu I najchetniej trzymac w potrzasku cala Europe) podpisal juz czesc, I podpisuje dalej trade agreements z UK wlasnie www.bbc.co.uk/news/uk-politics-47251643 Albo taki inny z tymi mordercami z Arabii Saudyjskiej www.arabnews.com/node/1261706/business-economy na 90 miliardow Australia www.ft.com/content/ac8918d8-30e0-11e9-8744-e7016697f225 albo Japonia ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/eu-japan-economic-partnership-agreement/ Inne juz na miejscu umowy to ze Szwajcaria ( leki) , Afryka poludniowa I Faroe Islands ( o zywnosc egzotyczna chodzi ktora przechodzila przez EU umowy) Oczywiscie ze to bedzie trzesienie ziemi, ale jednoczesnie caly czas trwaja prace nad kolejnymi umowami. Dalej 8% wszelakich importow z EU ma miejsce do Britain, a EU importuje z UK tylko 4% wszystkich swoich importow. W szczegolnosci wyjscie z EU jest fatalne dla niemiec bo Niemcy eksportuja 750 tys samochodow rocznie do UK ( a np USA tylko 494 tys). No I teraz Trump zaciera lapy bo przejmie te 750tys popytu. Dlatego tez z UK wynosza sie firmy posiadane przez Niemiecki konglomerat koncernow samochodowych. Przeciez ten cwany Brexit to wojna ekonomiczna USA z EU I dlatego sie obrazal Trump na proponowany May’s deal. USA ma trudna sytuacje z Chinami I szuka dalszych rynkow zbytu. A tu jest video ktore moim zdaniem swiadczy ze nie ma co sie obawiac kryzysu ekonomicznego, ale kryzys swiatopogladowy. Zniewoleni wasalstwem USA sie poglebi w UK, a Trump ma na celu slaba Europe by sobie tez ja podporzadkowac=> Trump: trade with UK will BOOST after Brexit Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 17:44 Tu wiecej juz z odpowiedzia Merkel na temat ewidentnie planowanej wojny ekonomicznej USA EU www.yahoo.com/news/angela-merkel-mocks-trump-administration-080630533.html Sfffinie i tyle. A Brexit to tylko etap Ludzie w EU naiwnie koncentruja sie tylko na UK ze chce wyjsc, a to czesc wiekszego planu. Byla tu niezla nagonka i propaganda za wyjsciem. A Stay in EU to takie piski byly tu i tam. Do dzis sledztwo trwa skad bylo te 8 czy 9 mln na Brexit campanie... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 15:51 princesswhitewolf napisała: > A psychicznie chorych po prostu nie czytam. Z Toba rozmawiam bo to kulturalna d > yskusja pomimo ze czasem masz odmienne opinie Taki stalinowski chwyt, kto nie jest mojego zdania, jest psychicznie chory. Ale maluj sobie dalej swoją rzeczywistość, Brexit nie będzie dla Europy żadną katastrofą, co najwyżej dyplomatyczną. Recesję to ty odczujesz przede wszystkim u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 16:36 ropy ( 13% dochodu EU to Brexit) to jest akurat mniejwiecej liczba ludnosci uk wzgledem ludnosci eu , takze nie bardzo rozumiem co chcesz przez to pokazac Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 16:42 >to jest akurat mniejwiecej liczba ludnosci uk wzgledem ludnosci eu , takze nie bardzo rozumiem co chcesz przez to pokazac a skad, to nie tak dziala ze jest idealnym odzwiercieleniem tylko ilosci ludnosci bo to tez rachunek ile daje ile bierze. Sa kraje ( 10) ktore doplacaja wiecej do EU niz otrzymuja. Sa takie ktore nadal wiecej biora bo sa rozwijajace sie. Odejscie jednego z 10ciu net payers to duzy wstrzas. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 16:55 oplacaja wiecej do EU niz otrzymuja. Sa takie ktore nadal wiecej biora bo sa rozwijajace sie. Odejscie jednego z 10ciu net payers to duzy wstrzas. firmy sie przeniosa do eu , to kraje do ktorych sie przeniosly beda placic wiecej holandia straci na sprzedazy cebuli zyska firmy z branzy finanoswej za bardzo sie tez widze podniecasz net payers , placili ale mieli profity w postaci dostepu do calego rynku eu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 16:59 bizaganiacz, o calosci tego co sadze o aktualnej sytuacji z Brexit from Hell to ja mowie 2 wypowiedzi wyzej w odpowiedzi do Profes 79 ( godz 16:42) wypowiedz, nie chce mi sie tu pisac tego samego. Tu tylko mowie ze jednak UK bylo duzym contributor i to odbije sie gorzej niz Grecja na Europie, niestety. Rowniez jako rynek zbytu Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 17:11 Tu tylko mowie ze jednak UK bylo duzym contributor w 2017 zaplacili jakies 10 miliardow euro przy calkowitym budzecie 117 miliardow nawet nie 10%, dramatu w eu nie bedzie bez wzgledu co ci w telewizorni o imperium brytyjskim wmawiaja grecja wisi 250 miliardow euro 25 lat tych wielkich kontribuszons z uk Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 17:23 jakie imperium brytyjskie? Imperium to sie skonczylo wraz z 1945. Kto w 21 wieku mowi o British Empire? Chyba ludzie w Europie albo jakies dziadki w UK ( cos na wzor moherowy) > grecja wisi 250 miliardow euro 25 lat tych wielkich kontribuszons z uk Gdyby wlewalo tylko z contributions w Grecje to niewiele by wlalo bo wyglada to tak: Grecja zadluzyla sie u konkretnych panstw. Zreszta nie ma co gdybac. Tak jak mowilam dla mnie Brexit to pierwszy etap wojny ekonomicznej z Europa Wuja Sama, a jak bedzie w UK juz powiemy za jakies 2-3 miesiace Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 17:31 o dzizas , z tego co uk wrzuca 1/3 zabiera z powrotem grecja sie zadluzyla w mfw glownie u niemcow ty sie grecja nie przejmuj , moze tez ich wywala to sobie uk z grecja zrobi unie bankrutow Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 17:46 bigzaganiacz napisał(a): > grecja sie zadluzyla w mfw glownie u niemcow I najśmieszniejsze, że niemiecki podatnik zapłacił i nawet tego nie odczuł. A ta będzie ciągle tą nieszczęsną Grecję tu przytaczać jako przykład dopustu bożego dla Europy. Guzik Europa, najbardziej ucierpieli sami Grecy. I na Brexit Niemcy też są przygotowani, więc będzie tak jak z Grecją. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 17:49 USA nie podpisuje umow z Grecja ani Saudi jakos. Dziwne porownanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 19:59 USA nie podpisuje umow z Grecja ani Nie wiem czy sie orientujesz ake kraje uni negociuja raxem a nie osobno Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 17:23 Z zainteresowaniem czytam wątek i nasuwa mi się refleksja - Brytyjczycy sami na wlasne życzenie narobili sobie i innymi bigosu a teraz się boja konsekwencji. Trzeba nie mieć mózgu żeby takie wyjście sobie wymyślić. Jestem na nich wkurwiona pod wieloma względami, bo na mnie i moje rodzinie ten Brexit tez sie też odbije. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 17:46 nie Brytyjczycy. Brytyjczycy to naiwne kozy, a jak w kazdym panstwie sa takie. Nagle sie pojawilo 9mln na Brexit campaign to ja wykorzystali i ludzie zaglosowali jak oczekiwali ci w USA. Dlaczego? Ekonomiczna wojna EU- USA dopiero sie ma zaczac a Brexit to czesc planu www.yahoo.com/news/angela-merkel-mocks-trump-administration-080630533.html Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 19:57 ? Ekonomiczna wojna EU- USA dopiero sie ma zaczac a Brexit to czesc planu No to faktycznie , lepiej zostac samemu z palcem w dupie niz byc czescia wiekszej grupy Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 17:28 "Historia nas oceni” - podkreśliła premier, zwracając się do partyjnych kolegów." Nie wątpię i nie będzie to pozytywna ocena 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 17:47 pewno ze nie pozytywna. Torysi to wasale USA Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 12:58 wyborcza.pl/1,75399,20322444,brexit-ma-wiele-przyczyn-nawet-gdyby-ue-byla-doskonala-wyspiarzom.html skutki będą takie że brytole stracą gospodarczo.Ich problemy nie mają źródeł w UK więc pogłębią się one. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:17 Wszyscy stracimy gospodarczo jesli sie nie dogadaja. UE tez i to ogromnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:21 Ależ skąd - UK nie straci , UK już podpisała lukratywne kontrakty poza UE Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:26 www.bankier.pl/wiadomosc/The-Sun-Chiny-odwolaly-negocjacje-handlowe-z-Wielka-Brytania-4203353.html taką? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:43 No to co? W planach byly umowy z 62 panstwami www.bbc.co.uk/news/amp/uk-47213842 Ja nie twierdze ze Brexit jest super bo to moim zdaniem hanba, ale tez nie prawda jest ze nikt nic nie robi i nie podpisuja new deals Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:38 Podpisala ale nigdzie i nigdy nie napisalam ze nie straci. Nie myl mnie z najma/saskia. Na chaosie.zmian kazdy traci. Nie wiem po co to bylo. Ja mam teorie ze to USA finansowalo nagonke brexitowa Kazda jedna firma aktualnie otwiera biura w Irlandii by handlowac z UE. Kazda firma negocjuje i negocjowala deals w razie Brexitu. Przeciez pracuje w biznesie i widze. Straty beda dla obu stron Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:43 wiadomosci.radiozet.pl/Swiat/Wlk.-Brytania.-Media-sponsor-Brexitu-mial-11-razy-spotkac-sie-z-ambasadorem-Rosji Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:45 No Putin na bank otwieral szampana jak uslyszal o Brexicie a teraz kombinuje jak dalej oslabic Europe. A Europejczycy zamiast sie jednocznyc jakies Brexity wymyslalaja... Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:58 Europejczycy wymyślają Brexity? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:02 Ja uważam ze slowo Brytyjczycy obejmuje slowo Europejczycy. UK jest w Europie A politycy w koncu zamiast prezyc muskuly powinni sie dogadac. Dogadali sie z Norwegia po ich referendum, dogadali ze Szwajcaria wiec niech nie rozwalaja gospodarki i europejskiej i dogadaja sie z UK chocby na zasadzie bilateral treaties jak ze Szwajcaria Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:04 Ja uważam ze slowo Brytyjczycy obejmuje slowo Europejczycy. UK jest w Europie Nie, to słowo Europejczycy obejmuje słowo Brytyjczycy Tak, to Europejczycy wymyślili Brexit...Boże Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:08 Tak, Europejczycy wymyslili Brexit, bo Brytyczycy sa Europejczykami a nie Azjatami Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:11 Tak, znam tę logikę - i Merkel sprowadziła uchodźców do Europy bo Niemcy to Europa. A że "sprowadziła" ich do Niemiec z Węgier to nieistotne. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:14 Zapomniałam, Elżbieta jest królową Europejczyków a Europejczycy jeżdżą lewą stroną Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 16:47 >Zapomniałam, Elżbieta jest królową Europejczyków a Europejczycy jeżdżą lewą stroną dyskutuj z tymi ktorzy tak uwazaja bo ja nigdzie tego nie napisalam. Ja uwazam ze Brytyjczycy jako Europejczycy wymyslili sobie podzial Europy w postaci Brexitu i to jest najglupszy pomysl sponsorowany zapewne przez USA. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:15 princesswhitewolf napisała: > A politycy w koncu zamiast prezyc muskuly powinni sie dogadac. A kto tu pręży muskuły? Nikt niczego nie pręży. Brytyjscy politycy są jak dzieci, które nie wiedzą czego chcą i co chwila wyskakują z innym pomysłem. Unia regauje tylko na sygnały wychodzące z UK. I owszem, Unia może dogadać się z UK jak z Norwegią, ale najpierw sprawdź na czym ta umowa polega i ile Norwegia za tą umowę EU płaci. To jest dokładnie to, czego "I want my money back" brytyjscy politycy nie chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 11:54 No dogadają się. Jak już UK wyleci z UE to usiądą do rozmów o układach dwustronnych. Norwegia jest tak silnie stowarzyszona z UE, że w zasadzie jest już na prawach członka tyle, że nie bierze udziału w pracach nad unijnym prawem. Od państwa członkowskiego UE różnią ją poniższe kwestie: - brak udziału we wspólnej polityce rolnej i rybołówstwa - brak unii celnej - brak wspólnej polityki zagranicznej i bezpieczeństwa (ale Norwegia jest w Schengen) - brak unii monetarnej W pewnych aspektach Norwegia jest bardziej członkiem UE niż była nim Wielka Brytania. Od pełnego członkostwa tak naprawdę dzielą ją dwie rzeczy - rybołówstwo i gospodarka rolna oraz surowce naturalne. No i stanie się od razu płatnikiem netto ze względu na wysoki PKB. Gdyby UK chciała umowy z UE na zasadach podobnych do Norwegii to w zasadzie mogłaby z tej Unii w ogóle nie wychodzić. Tymczasem UK najchętniej widziałaby wszelkie benefity członkostwa w UE ale bez ponoszenia tego członkostwa kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 12:20 profes79 napisał: >Gdyby UK chciała umowy z UE na zasadach podobnyc > h do Norwegii to w zasadzie mogłaby z tej Unii w ogóle nie wychodzić. Tymczasem > UK najchętniej widziałaby wszelkie benefity członkostwa w UE ale bez ponoszeni > a tego członkostwa kosztów. > I tu jest właśnie pies pogrzebany. Ale tego co niektórzy w tym wątku nie pojmują, inaczej nie podawali by nawet przykładu Norwegii. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:44 > Kazda jedna firma aktualnie otwiera biura w Irlandii by handlowac z UE. A propos - jakie są perspektywy zjednoczenia Irlandii po Brexicie? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 13:48 Zadne. W ogole nikt tego nie bierze pod uwage bo by sie Unionisci nie zgodzili. Irish Backstopper raczej dotyczy jak rozwiazac sprawe by nie oddzielic Irlandii pn od reszty uk a takze by nie rozdzielic Irlandii pn od Irlandii Tu fajne video o tym youtu.be/1cfI5on5n84 Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:01 No właśnie ..jakby to zrobić , jakby tu rozwiązać sprawę.... Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:00 Problem polega na tym, że mieszkańcy Irlandii (republiki) średnio chcą Irlandii Płn, z jej biedą, problemami społecznymi i politycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:03 p.s. DUP de facto szantażuje rząd w Londynie. Wesoło nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:06 Tak to prawda ze Irlandia pn jest biedniejsza niz Irlandia ( biorac pod uwage GDP/ PKB) i reszta UK, dlatego Unionisci teraz maja szanse wiele ugrac tym Irish Backstopper. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:09 Nie jest "biedniejsza" - jest biedna i ma mnóstwo problemów, których nikt nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:17 >Nie jest "biedniejsza -jest biedna A co za roznica? Srednie PKB jest ok 30 proc nizsze niz w Irlandii, ale i tak wyzsze niz w PL. Co nie czyni Polakow biednymi Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:20 Poczytaj. Bieda to nie tylko PKB i Polska nie ma tu nic do tego, bo to nie Polska ma sie połączyć z Irlandią lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 15:56 Jest to biedniejszy region oczywiscie i to powszechnie wiadomo dla kazdego kto oglada codziennie news w UK PKB jest tego wykaznikiem. Glodem nikt nie przymiera. Zreszta NRD bylo duzo biedniejsze od RFN ale chcieli sie polaczyc. Tu zadna ze stron tego nie chce, a polnocna Irlandia( unionisci) widza negocjacje jako opportunity by kontrolowac wiekszosc przeplywu towarow do UK z EU Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:07 Tak trochę w temacie a trochę obok, ciekawe są dwie rzczy 1) Czy Brexit oznacza odcięcie angielskiej artysokracji/ziemianianstwa od dopłat z UE. Jeżeli tak, to kto wyrówna im "szkody", brytyjski podatnik? 2) Ten chaos (bo nie żadne decyzje) dają wspaniałe pole do popisu wielkim spekulantom finansowym - wszytsko da się wytłumaczyć naturalną "reakcją rynku" Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:15 2. Tak i dlatego juz mowia ze brytyjska bankowosc zamiwni sie w tzw tax heaven czyli pranie brudnych pieniedzy na wzo bankowosci szwajcarskiej. Niestety. 1. nie rozumiem tego zdania. Sorry ale arystokracja w UK to jakies 2000 osob, niw wszyscy zreszta bogaci, czesc nedze cierpi. Jakie ziemianstwo? To nie 19 wiek...To UK doplaca do UE rolnictwa przeciez, bo rolnictwo w UK nie jest na rozmiar taki by exportowac i wiekszosc konsumowane jest tu w UK. Brexitowcy ( czyli nie ja) wlasnie nie chcieli codziennie wydawac 320 milionów na EU a glownie na rolnictwo. Troche w East Anglia regionie i wystarcza na 80 proc potrzeb UK. Albo nie rozumiem o czym piszesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:17 Dopłaty do rolnictwa nie sa do osoby tylko do hektarów Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:18 I nie mówimy o hektarach "Kowalskiego" tylko tych, których głos jest znaczący w ustalaniu polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:24 No to my nie mamy tu znaczacego odpowiednika PSL. Raczej sa glosy by odbudowac rolnictwo i.zmniejszyc import zywnosci Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:22 To nie ma takiego znaczenia bo ziemiaństwem Uk od industrializacji nie stoi. z Kanady czesc maki na chleb sie sciaga. Polecam to video dla zrozumienia zagadnienia rolnictwa w kontekscie brexitu youtu.be/7vlBu0Ln5so Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:28 Dżizas, jestem na granicy napisania czegoś za ca mnie wytną Jeżeli grupa stanowiąca w dużym stopniu politykę zostaje pozbawiona bardzo dużego przywileju (w swojej kieszeni), to raczej się postara, żeby kieszeń nie straciła. I pytanie czyim kosztem to się odbędzie. Industralizacja UK nie ma tu nic to rzeczy W wersję "trudno, stało się, tracimy kilkaset tysięcy funtów rocznie" srednio wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 14:34 czubek góry lodowej www.theguardian.com/uk/2005/mar/23/eu.freedomofinformation1 I annex dla princess: -tak wiem, że królowa i synek nie rządzą -tak, wiem, że nia mają partii PSL -wiem (każdy wie) jakie sa powiązania partii, z biznesem i "niepolitykami" , od edukacji poczynając na stanowiskach koncząc Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 15:29 To ja poprosze o nazwe tej grupy co niby taka duza i dotyczy rolnictwa, i prosze nie mowic o ziemianstwie z XIX wieku tylko teraz realnych grupach. Ty postrzegasz gospodarke UK jako klon procentowego podzialu gospodarki Polskiej czy Francuskiej gdzie rolnictwo stanowi duza czesc. W UK np bankowosc byla/ jest rozbudowana bardziej niz w innych krajach a rolnictwo jest mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 15:31 Znasz angielski? Obejrzyj w koncu to video too zrozumiesz kwestie rolnictwa youtu.be/7vlBu0Ln5so i dlaczego brytyjski farmer glosowal na ten durny brexit. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 15:41 Tylko jeden milion funtow zarobili na tych polaciach ktore maja royalsi? Myslalam ze Highgrove jest bardziej dochodowe .No d fakt, duzo tego tam nie ma. Z tego miliona to by nie wyzyli bo kosz t utrzymania roczny rodziny krolewskiej to 300 mln funtow. A dochodu przynosza 1.6 miliarda funtow. Turysci lubia te mapety wiec sie oplaca Ale co to ma 1 milionik ( tyle to tu przecietna chata kosztuje) do dotacji rolniczych...nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 15:53 8 minuta konkretnie tego video, tam masz o tym dlaczego Margaret wynegocjowała rabate wlasnie ze wzgl na rolnictwo bo Uk w malyn stopniu wymagalo dotacji Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 18:36 Nigdzie nie mówiłam o DUŻEJ grupie. Princess - najpierw czytaj, pomyśl zanim odpowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 18:46 taaa royals ten niebotyczny dochod 1 mln funtow z "ziemianstwa"... maaria33- najpierw czytaj, pomysl zanim cos odpowiesz. W kontekscie Brexitu to jakies dylematy z d..wyjete. Pozdrawiam i zycze milego wieczoru Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 18:57 Jeszcze raz , powoli. Pewnej SILNEJ grupie (to nie tylko royalsi) odbierze się jakąś częśc dochodu. Nie , nie zginą od tego i UK od tego nie upadnie. Ale nikt nie lubi tracić dochodów, bo do przyjemnego łatwo się przyzwyczaić. Można powiedzieć, że przełkną. Można się zastanowić czy nie będą jednak próbowali o te utracone dochody walczyć. I GDYBY chcieli tych pieniędzy bezpośrednio od brytyjskiego podatnika (którego złość "podatkowa" była skierowana na UE do tej pory) to ten podatnik mógłby się lekko wkurzyć. Nie dlatego, że będzie płacił więcej niż do tej pory, tylko dlatego, że jego złość będzie skierowana w innym kierunku. Taka złość to emocje społeczne, a te - jak pokazuje Brexit - mogą byc kiepskim "doradcą". Do tych emocji dołozy się, co by nie mówić, raczej bliższa niz dalsza zmiana na tronie królewskim i pytania "a po co nam monarchia". Te nastroje może próbować ktoś wykorzystać ku "chwale" własnej partii. A jak takie próby grania na emocjach elektoratu się kończą, widac doskonale teraz. To naprawdę nie chodzi o milion funtów dla royalsów Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 19:15 >Pewnej SILNEJ grupie (to nie tylko royalsi) odbierze się jakąś częśc dochodu a konkretnie o kim ty mowisz? o jakiej "pewnej silnej grupie"? Bo ci naprawde silni ( i wcale nie jest to zadna arystokracja) to jest jak najbardziej za Brexitem bo na tym zyska. I oni niestety tym chaosem tez steruja bo funduja Torysow Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 19:20 Europejscy własciciele latyfundiów Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 19:22 p.s. ciekawe czy najma się wypowie w sprawie "kar" UE dla UK za twardy Brexit Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 19:41 jakich Kar? chodzi jej o tzw rachunek rozwodowy z UE jak tu to nazywaja ( Divorce Bill)? no ale to nie kara tylko cos co jest wpisane w umowe przystepujac do EU i wynosic mialo £39 miliardow. Ale jesli nie bedzie innego deal to zupelnie inaczej sprawa moze wygladac bo niejako argumentem szantazu ze strony May ( i jej partii) jest to ze nie zaplaca tego rachunku w przypadku rozwodu z no deal. Deal sie oplaca obu stronom i ja nie rozumiem dlaczego tego balaganu nie chca ogarnac. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 19:34 no ale w dzisiejszych czasach to zamozni ludzie posiadaja rozne wloscia w roznych miejscach. I to wcale nie sa jakies bardzo wplywowe postaci Najbogatsi w UK to taki Jim Ratcliffe ( za Brexitem), bracia Sri i Gopi Hinduja ( za Brexitem), bracia David iSimon Reuben ( tak ci to "latyfundia" jak opisalas, sa za Brexitem), czy Len Blavatnik ( za Brexitem) albo nawet nie Brytyjski wprawdzie ale posiadajacy prase i media w UK Rupert Murdoch tez za Brexitem i wielu wielu innych tez za Brexitem Tak wiec Torysi maja pieniadze na kampanie jak widac. I ci wplywowi raczej sie ciesza z powodu Brexitu i nie zdziwilabym sie jakby maczali w nim palce. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 11:10 ajbogatsi w UK to taki Jim Ratcliffe ( za Brexitem), Jim Ratcliffe przed referendum ws. brexitu mówił, że Wielka Brytania świetnie sobie poradzi poza UE. Kilka miesięcy temu otrzymał od królowej tytuł rycerski. Teraz ma planować wyprowadzkę swoich podatków z kraju. BUAHAHAHAHAH amesa Dysona, który przeniósł siedzibę swojej firmy (znanej z m.in. odkurzaczy i suszarek) do Singapuru. next.gazeta.pl/next/7,151003,24467032,najbogatszy-brytyjczyk-chce-sie-wyniesc-z-podatkami-do-monako.html#s=BoxOpImg1 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 18.02.19, 13:41 no wiec mowie ze Ci najbardziej wplywowi nie dosc ze sponsorowali kampanie Torysow to jeszcze maja swoje wlasne cwane interesiki. O nich sie nie ma co martwic Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 15:24 Lepiej sie czujesz jak kovos ponizysz? Naucz sie rozmawiac kulturalnie. Bredzisz sama cos o ziemianstwie jakby w UK bylo niewiadomo jak rozwiniete rolnictwo nie masz pojecia o tym ze ten kraj to industralizacja a nie rolnictwo. To nie Polska. To nie Francja. To nie XIX wie, jaka arystokracja? Jakie ziemianstwo? Zero pojecia o gospodarce UK i Europy ale pierwsza do pienienia sie Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Negatywne skutki Brexitu 17.02.19, 16:15 princesswhitewolf napisała: Bredzis > z sama cos o ziemianstwie jakby w UK bylo niewiadomo jak rozwiniete rolnictwo n > ie masz pojecia o tym ze ten kraj to industralizacja a nie rolnictwo. Jaka industrializacja???????!!!!!!! Co ty bredzisz dziewczyno? UK nie ma dziś praktycznie żadnego przemysłu. Przemysł wnosił w 2014 roku do GDP już tylko 9,4 %. Z czego tzw. przemysł wymagający najwyższych technologii stanowi tylko 1/6 całości, a największą gałęzią są sektory nisko, lub średnio stechnologizowane takie jak przetwórstwo żywności i napojów, przemysł tekstylny, przetwórstwo drewna, plastiku i metalu. Do tego produktywność brtyjskiego przemysłu jest w stosunku do USA, Francji, czy Niemiec niższa o 20–30%. Prawie całość przemysłu samochodowego jest w UK w ręce zagranicznych inwestorów. UK ma za to trochę przemysłu chemiczno- farmaceutycznego. Najpierw się więc trochę doucz, a potem pouczaj innych. Odpowiedz Link Zgłoś