Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy.

08.03.19, 14:38
Chce wymienić. Dziecko lat 7, 25kg. Co mają wasze dzieci? Tak pytam orientacyjnie, wiadomo, że muszę dopasować też do samochodu. A tak w ogóle, do jakiego wieku dzieci mają foteliki? Starsze nie buntuje się, że już nie chcą?
Obserwuj wątek
    • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 14:46
      agrypina6 napisała:

> Chce wymienić. Dziecko lat 7, 25kg. Co mają wasze dzieci? Tak pytam orientacyjn
      > ie, wiadomo, że muszę dopasować też do samochodu. A tak w ogóle, do jakiego wi
      > eku dzieci mają foteliki? Starsze nie buntuje się, że już nie chcą?

Fotelik jest do 12 lat, lub 150 cm wzrostu. Zależy, co szybciej. A siedmiolatki to u mnie jeździły po prostu na poddupnikach, przypięte normalnym pasem.

Pozdrawiam histeryczki antypoddupnikowe, zaraz pewnie przyjdą smile
      • agrypina6 Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 14:50
        Ale taki poddupnik to jest bez sensu podobno?..
        • boo-boo Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 14:54
          W jakim sensie jest bez sensu ?
        • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 15:01
          agrypina6 napisała:

> Ale taki poddupnik to jest bez sensu podobno?..

Podobno. Jest, oczywiście, słabszym zabezpieczeniem, niż pełny fotelik, ale gdyby poddupniki nic nie dawały, to znaczyłoby to też, że nic nie dają po prostu pasy bezpieczeństwa. Dla mnie to była kwestia miejsca w samochodzie. Po prostu w pewnym momencie więcej fotelików by się nie zmieściło, a poddupniki spokojnie.

• boo-boo Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 15:21
            Napisz jeszcze, że poddupnik zapewnia ochronę boczną tak jak fotelik.
            Trzeba było kupić większe auto lub mniej dzieci mieć jak cię nie stać na zapewnienie im bezpieczeństwa.
            • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 15:56
              boo-boo napisała:

> Napisz jeszcze, że poddupnik zapewnia ochronę boczną tak jak fotelik.

A po jakiego wafla mam tak napisać, skoro właśnie napisałem coś wręcz przeciwnego?

> Trzeba było kupić większe auto lub mniej dzieci mieć jak cię nie stać na zapewn
              > ienie im bezpieczeństwa.

Poddupnik zapewnia bezpieczeństwo. A poziom bezpieczeństwa zapewnianego w samochodzie jest U KAŻDEGO kompromisem między poziomem zabezpieczeń i ceną. U Ciebie też. Jakim samochodem wozisz dzieci, hę? Bo z całą pewnością nie zabezpieczasz ich właściwie.
              • boo-boo Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 23:06
                Zaręczam, że lepszym niż ty i nie na poddupnikach bo mi się za dużo dzieciaków zrobiło i nie mam w ucie miejsca na foteliki i nie stać mnie na samochód w którym można zamontować tyle fotelików ile potrzeba. Siedmiolatek na poddupniku- na głowę upadłeś.
                • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 09.03.19, 12:53
                  boo-boo napisała:

> Zaręczam, że lepszym niż ty i nie na poddupnikach bo mi się za dużo dzieciaków

A, no jak pani szanowna jeździ Passerati w tedeiku, to przepraszam suspicious

> zrobiło i nie mam w ucie miejsca na foteliki i nie stać mnie na samochód w któr
                  > ym można zamontować tyle fotelików ile potrzeba. Siedmiolatek na poddupniku- na
                  > głowę upadłeś.

No i po co ci to było? Zapytałem i wymiękłaś, pozostało ci tylko spróbować obrażania mnie. Czyli w rzeczywistości masz jakieś jeździdełko bezpieczne w starciu z rowerem, ale szpanujesz, jakbyś dziecko czołgiem woziła.
                  • biernat.angela Re: Fotelik samochodowy. 09.03.19, 14:47
                    w passerati mam reverso plus dla dziecka 2 letniego i jest spoko smile
                  • boo-boo Re: Fotelik samochodowy. 09.03.19, 16:55
                    Ale po co ci miałam pisać czym jeżdżę jak już i tak wiesz, że nie zabezpieczam ich odpowiednio....
                    Na "jeździdełko", które obecnie mam, w życiu cię stać nie będzie, skoro cię nie stać na najtańsze większe auto żeby dzieciakom foteliki zamontować.
                    Wymiękłam- nie sądzę. Nie dyskutuję z trollami aż tak zaciekle.
                    • hanusinamama Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 14:24
                      Ja sie zastanawiam w jakim samochodzie sie nie miesci fotelik dla 7 latka. Ja mam spory ok ale spokojnie wchodzą 3!!! foteliki dla dzieci w tym wieku. Ostatnio wiozłam 2 7latek i 6latke...w jaki samochod nie wchodzi jeden fotelik czy nawet dwa?
                  • hanusinamama Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 14:23
                    Jakie to ma znaczenie??? Czy jak jezdze nowym volvo duzym to mam dziecko wozić luzem?? Albo na poddupniku ktory chroni li i jedynie przed mandatem a nie chroni dziecka przed niczym??? Ryzykujesz zdrowiem i zyciem dzieci w ramach skąpstwa twoja sprawa. Znma ludzi majacych smaochody uzywane i małe ale porzędne foteliki.
            • hanusinamama Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 13:38
              Ani bocznej (nie chroni ani miednicy ani obręczy barkowej ani głowy) a w razie wypadku z uderzeniem z tyłu lub z przodu wylatuje spod delikwenta i dziecko sie dusi...są filmiki z testami zderzeniowymi i takim poddupnikiem. Ja ma 2 samochody i 2 porządne foteliki. Na czyms innym moge oszczędzać. Poza tym w jakim samochdozi nie miesci sie fotelik??
              • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 14:27
                hanusinamama napisała:

> Ani bocznej (nie chroni ani miednicy ani obręczy barkowej ani głowy) a w razie
                > wypadku z uderzeniem z tyłu lub z przodu wylatuje spod delikwenta i dziecko sie

O właśnie! Jakiś taki niedosyt czułem i teraz już wiem, czego brakowało. Bajki o wypadających poddupnikach. Co prawda wszystkie normalne mają zaczepy na pas, ale co to za przeszkoda dla troskliwej ematki.
                • thea19 Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 15:22
                  nie wszystkie, nie pitol https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQAlX97-30e4_pHBP5uX8FHfdz_yhTEszb5hpJRdCEmzAk3Zec-
                  • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 15:23
                    thea19 napisała:

> nie wszystkie, nie pitol https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:A
> Nd9GcQAlX97-30e4_pHBP5uX8FHfdz_yhTEszb5hpJRdCEmzAk3Zec-

Wszystkie NORMALNE, wyraźnie to napisałem.
                    • hanusinamama Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 23:00
                      O wooooooooooow zaczep na pas. IA jak takie cudo chroni obrecz barkową i miednice?? I głowe przed uderzeniem w szybę. Mozesz sobie udowadniac jakie to porządne poddupniki kupujesz...nie zmienia to faktu, ze oszczedzasz na bezpieczenstwie dzieci...cóz twoje dzieci. I nadal nie wiem w jakim to samochodzie nie mieszczą sie 2 foteliki?
                      • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 14.03.19, 09:48
                        hanusinamama napisała:

> O wooooooooooow zaczep na pas. IA jak takie cudo chroni obrecz barkową i miedni
                        > ce?? I głowe przed uderzeniem w szybę. Mozesz sobie udowadniac jakie to porządn

Jakbyś czytała ze zrozumieniem, a nie tylko wyłapywała podniecające Cię hasła, to byś po prostu nie zadała takiego pytania człowiekowi, który dyskusję zaczął od stwierdzenia, że oczywiście pełne foteliki zabezpieczają w większym stopniu.

> e poddupniki kupujesz...nie zmienia to faktu, ze oszczedzasz na bezpieczenstwie
                        > dzieci...cóz twoje dzieci. I nadal nie wiem w jakim to samochodzie nie mieszcz
                        > ą sie 2 foteliki?

Nie mam pojęcia, gdzie się nie mieszczą 2 foteliki. Nie pisałem o takim, to głupota Twojej produkcji.
                    • thea19 Re: Fotelik samochodowy. 14.03.19, 10:32
                      a jakieś porównanie w testach wykazało który jest normalny a który nienormalny?
          • kyrelime Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 15:27
            Skoro sam przyznajesz, że to mniejsze zabezpieczenie to czemu nazywasz osoby, które myślą tak samo histeryczkami?
            • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 15:57
              kyrelime napisała:

> Skoro sam przyznajesz, że to mniejsze zabezpieczenie to czemu nazywasz osoby, k
              > tóre myślą tak samo histeryczkami?

Bo te osoby, które tak nazywam, twierdzą, że w ogóle nie jest zabezpieczeniem.
              Oraz chamsko chcą za mnie decydować, jaki powinienem mieć samochód i ile dzieci.
              • kyrelime Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 16:06
                Ok, dzieki za odp. Zgadzam się co do tego, że każdy decyduje za siebie, dopóki jego decyzje są zgodne z prawem. Sama jednak dopóki moje dzieci mieszczą się w fotelikach tak je przewożę i nie wyrażam zgody, żeby np.osoby z rodziny przewoziły je na poddupnikach. Foteliki też staram się wybierać z dobrymi testami, co nie znaczy, że uważam, że inni powinni kupować takie same. Wkurza mnie jednak, że ci inni uważają mnie za fanatyczkę, która przesadza- ja sie nie wtrącam do ich wyborów, więc nie podoba mi się, jak przewracają oczami w związku z moimi wyborami.
                • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 16:13
                  kyrelime napisała:

> Ok, dzieki za odp. Zgadzam się co do tego, że każdy decyduje za siebie, dopóki
                  > jego decyzje są zgodne z prawem. Sama jednak dopóki moje dzieci mieszczą się w
                  > fotelikach tak je przewożę i nie wyrażam zgody, żeby np.osoby z rodziny przewoz
                  > iły je na poddupnikach. Foteliki też staram się wybierać z dobrymi testami, co
                  > nie znaczy, że uważam, że inni powinni kupować takie same. Wkurza mnie jednak,
                  > że ci inni uważają mnie za fanatyczkę, która przesadza- ja sie nie wtrącam do i

Uważam, że przesadzasz z okazjonalnym przewożeniem na poddupnikach, ale daleko mi do uznania Cię za fanatyczkę wink
                  • kyrelime Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 16:16
                    O to uff😊 a tak poważnie: bliska mi osoba miała wypadek samochodowy praktycznie pod domem, na mało uczeszczanej ulicy. Poważny w skutksch wypadek. Dlatego nie uznaję przewożenia dziecka na poddupniku, bo kawałek itd. Skoro ma porządny fotelik to ma z niego korzystać póki się mieści. Sama dostarczam ten fotelik i montuje w aucie osoby, która chce z dzieckiem jechać, żeby nie było, że robię komus problemy.
                  • boo-boo Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 23:07
                    Bo wypadki zdarzają się tylko wtedy jak się jedzie gdzieś nieokazjonalnie.
                    • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 09.03.19, 12:56
                      boo-boo napisała:

> Bo wypadki zdarzają się tylko wtedy jak się jedzie gdzieś nieokazjonalnie.

Bo prawdopodobieństwo wypadku podczas podróży długiej, lub wielu krótkich jest większe, niż podczas jednej krótkiej. Owszem, gęstość prawdopodobieństwa jest (nie wchodząc w detale) taka sama.

• hanusinamama Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 23:01
                    Okazjonalnie mozna miec spory wypadek....pech i tyle.
                    • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 14.03.19, 09:49
                      hanusinamama napisała:

> Okazjonalnie mozna miec spory wypadek....pech i tyle.

Okazjonalnie można oberwać kawałkiem osypującego się gzymsu w głowę. Jakoś nie widziałem, żebyś zakładała dziecku hełm na spacer.
          • straggly Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 15:52
            To ile nasz tych dzieci? Przeciez nawet przy 3 mozna jedno z przodu przyjąć, a dwa dowolne fotele na tył Ci wejdą i jeszcze 1 miejsce zostaje... albo młodsze tylem do kierunku jazdy, do 15-17 kg spokojnie i wtedy masz na tyle np dwa przodem plus na srodku 1 tylem i sie miesci wszystko elegancko.
            • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 16:00
              straggly napisała:

> To ile nasz tych dzieci? Przeciez nawet przy 3 mozna jedno z przodu przyjąć, a
              > dwa dowolne fotele na tył Ci wejdą i jeszcze 1 miejsce zostaje... albo młodsze

W to jedno miejsce, co zostaje między fotelikami z tyłu, to można dorosłego wcisnąć na, powiedzmy, kwadrans. Jak nie jest za gruby.

> tylem do kierunku jazdy, do 15-17 kg spokojnie i wtedy masz na tyle np dwa przo
              > dem plus na srodku 1 tylem i sie miesci wszystko elegancko.

Ale wiesz, że są różnej wielkości samochody, co? W moim obecnym mógłbym tak robić, ale jak kupowałem poddupniki, to miałem coś wielkości, powiedzmy, Megane.

• jowita771 Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 15:45
        Nie do 12, a do 18 lat, to się zmieniło chyba w 2017.
        • 35wcieniu Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 15:53
          big_grin big_grin hahah. Dobre. Parsknelam big_grin
        • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 16:10
          jowita771 napisał:

> Nie do 12, a do 18 lat, to się zmieniło chyba w 2017.
          >
          Hm. Rzeczywiście, kopię w ustawie i nie widzę tych 12 lat. No ale to i tak w zasadzie na jedno wychodziło z tymi 150 cm.
    • boo-boo Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 14:53
      Poczytaj o BeSafe Izi Up. Mój ma 9 lat i w wakacje już raczej pożegna się z fotelikiem- wzrostowo wyrośnie. Kupię latem poddupnik z isofixem. Rozważałam jeszcze zakup Diono Monterey 2. Zanim kupisz przymierz do dziecka i samochodu.
      • agrypina6 Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 15:03
        Dzięki. Sprawdzę te opcje.
        • straggly Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 15:50
          Concord transformer jest jeszcze spory, przy wydłużaniu zagłówka automatycznie poszerzające w barkach. Moj 6,5 roku, 22 kg ma jeszcze w nim duuuzo miejsca. Nasz drugi fotel to Recaro monza nova 2 i tez jest Ok, szczegolnie jak nasz pochylanie oparcie tylnej kabapy, to mozesz oparcie fotelika lekko pochylić ba podróże podczas snu dziecka.
          • boo-boo Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 23:09
            Największą regulację ma jednak Diono.
            • blablanie Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 14:10
              U córki w diono źle pas przechodził. I ten dolny-za bardzo na brzuchu chyba, a ten górny spadał z ramienia. Ale córka jest mała i drobna, 6,5r. 110cm i 19 kg. I ten który mamy jest idealny.
      • barefoot_duck Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 20:25
        Diono Monterey ma mega regulację i może być naprawdę wielki, jeśli tylko pasuje do auta, to świetny fotel za małą kasę.
      • blablanie Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 12:01
        My mamy jakiegoś najnowszego besafe 15-36, chociaż nie chciałam już tej marki, ale ten jest super. Przymierzałam inne do dziecka najpierw, ale pasy szły źle, czasem biodrowe, czasem te przy szyi, a czasem oba, przymierzałam z 10-11 modeli.tylko w tym było ok. I on ma taką fajna rzecz, że te osłony boczne od środka samochodu można odmontować i mieszczą się 3 foteliki (2 z odmontowanym jednym bokiem a jeden, na środku z dwoma). Naprawdę super sprawa!
    • jusiakr Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 15:53
      Mój jeździ w Diono Monterrey i nie narzeka. Mamy też podkładkę na sytuacje awaryjne. Syn ma prawie 9 lat.
    • ichi51e Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 16:11
      Cybex pallas. Nie buntuje sie wrecz wyraza zaniepokojenie brakiem fotelika jesli brak badz nie spelnia standardow.
    • szmytka1 Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 16:24
      11 lat. Wlasnie osiagnal 36 kg wiec moglby juz niby bez fotelika ale ja mam opory.
      • larix_decidua77 Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 16:30
        Waga nie ma nic do rzeczy. Ważny jest wzrost. Musi mieć 150 cm.
        • szmytka1 Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 18:26
          Waga 36 kg lub 150 cm. Dopiero od niedawna eksperci fotelikowi neguja kryterium wagowe, ale wg prawa waga wazna.
          • panna.z.wilka Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 19:06
            No właśnie wg prawa obowiązek jest do 150cm. O wieku i wadze już w ustawie nie piszą bezpośrednio, jedynie w kontekście używania fotelików zgodnie z ich przeznaczeniem.
          • larix_decidua77 Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 19:14
            Nigdy w ustawie nie było wagi.
            • ichi51e Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 20:58
              tam jest cos takiego ze jesli wieziesz 3 dzieci na tylnej kanapie to to srodkowe moze bez fotelika jesli wazy wiecej niz 36kg
              • thea19 Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 21:32
                to nie do końca tak: trzecie powyżej 3 lat może jechać bez fotelika na środku jeśli w samochodzie nie da się zamontować trzeciego fotelika czyli tylko, jeśli przednie siedzenie jest również zajęte
      • piekna_remedios4 Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 15:40
        11 latek w foteliku?! big_grin
    • muchy_w_nosie Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 16:39
      Ja pojechalam po fotelik do faceta z bloga osiem gwiazdek, właściwie od poczatku mamy od niego foteliki i to x 2 bo do dwóch samochodów.
      Pojechałam po coś zupełnie innego niż przywiozłam. Facet wziął 3 foteliki i okazało się że najlepiej dopasowany jest ten wybrany przez niego.
      U męża było prosciej bo pasowały wszystkie foteliki więc wybrałten co chciał.
      Ja mam diono monterey 2, mąż ma Takata Maxi.
    • thea19 Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 18:28
      mój ma ponad 8 i jeździ w foteliku, nie buntuje się, czemu miałby? Modeli nie ma co polecać bo to najgorszy przedział wagowy do kupna - pas musi dobrze przechodzić po udach a nie brzuchu czyli trzeba mierzyć.
    • bywalec.hoteli Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 18:34
      Kidfix 2 XP.
    • katriel Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 20:14
      > Co mają wasze dzieci?

Mamy dwoje dzieci i dwa auta, w każdym na stałe britax evolvę, plus jeden poddupnik przekładany w miarę potrzeby (tzn. jeśli dwoje dzieci jedzie jednym autem, to starszy na poddupniku).

> do jakiego wieku dzieci mają foteliki? Starsze nie buntuje się, że już nie chcą?

10-latkowi o wzroście 143 cm ciągle w foteliku jest wygodnie.
    • barefoot_duck Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 20:35
      Moja ponad 8 latka (137 cm, ale chuda glizda) w jednym samochodzie ma Recaro Kidfix xp sicta (nie wiem czy dojeździ do końca kariery fotelikowej). Do nowego samochodu pojechaliśmy niedawno do foteliki.info i dobraliśmy Besafe izi flex fix i-size - obszerniejszy niż Recaro, ale czy na ponad 3 lata starczy - nie wiem. Zawsze zostaje jeszcze Diono Monterey 2. Poddupnik nie jest opcją.
      • yadrall11 Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 21:56
        Moj 9 latel jezdzi w Diono Montorey 2 i pojezdzi jeszcze dobra chwile. I nie, nie buntuje sie. Wrecz twierdzi,ze mu wygodnie i wszystko widzi przez okno.
    • wilan.an Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 22:34
      9 i 7 obie w Be Sądzę. Lubią, nie marudzą i mają jeszcze zapas w każdą stronę.
      • wilan.an Re: Fotelik samochodowy. 08.03.19, 22:34
        Be safe😅
    • barefoot_duck Re: Fotelik samochodowy. 09.03.19, 12:47
      Kusił nas KneeGuard, ale zapytałam o ten podnóżek Pawła Kurpiewskiego z fotelik.info - biomechanika zderzeń i eksperta od przewożenia dzieci. No i jednak odradził, bo o ile taki podnóżek dziecka nie zabije, ale w razie wypadku duże ryzyko połamania kości stóp. Doradził w zamian pod nogi blok styropianu owinięty stretchfolią - w czasie wypadku rozpadnie się i krzywdy nie zrobi.
      • bywalec.hoteli Re: Fotelik samochodowy. 09.03.19, 17:33
        Trochę nie za dużo tej kryptoreklamy ? Pan od fotelików niech sobie w googlu wykupi reklamy kontekstowe.
        • thea19 Re: Fotelik samochodowy. 09.03.19, 19:46
          pan sobie reklamy robić nie musi, pan jest znany na rynku bardzo dobrze. Przecierał szlaki rwf w Pl.
        • barefoot_duck Re: Fotelik samochodowy. 09.03.19, 20:56
          Ten pan reklamować się na forum nie musi. Znany autorytet. Reklamą mi bardziej zajechał ten wpis o podnóżkach.
    • unaluna Re: Fotelik samochodowy. 09.03.19, 22:56
      Dziecię obecnie 6,5 roku, 23 kg. Znów muszę zareklamować foteliki.info wink Dobrali mi fotelik do dziecka i do samochodu. Tylko jeden pasował-Recaro Monza. Dziecię śpi (jeszcze się to zdarza w czasie jazdywink) w nim jak przyklejone wink Do drugiego samochodu kupiliśmy na szybko Chicco Oasys i też jest ok.
      • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 12.03.19, 13:46
        unaluna napisała:

> Dziecię obecnie 6,5 roku, 23 kg. Znów muszę zareklamować foteliki.info wink Dobra
        > li mi fotelik do dziecka i do samochodu. Tylko jeden pasował-Recaro Monza. Dzie

"Tylko jeden pasował" big_grin No zbawca po prostu. Kolo jest świetny w manipulowaniu naiwnymi mamuśkami smile
        • kyrelime Re: Fotelik samochodowy. 12.03.19, 16:01
          Hmm, jeśli nie chcesz być atakowany na zasadzie- miej mniej dzieci, inne auto itd.to może daj spokój z tymi "naiwnymi mamuśkami"? Jeśli ktoś decyduje się na rwf to faktycznie są modele aut, do których mało co pasuje. A Ty wypowiadasz się autorytatywnie, jakbys doskonale wiedzial, o jakie foteliki chodziło, jaki to byl samochód itd. Nie wiesz nic, ale wiesz, ze facet nie mial racji i w dodatku staje się to okazją do wytkniecia naiwności mamuskom😜
        • utka007 Re: Fotelik samochodowy. 12.03.19, 16:05
          45rtg napisał:

> unaluna napisała:
          >
          > > Dziecię obecnie 6,5 roku, 23 kg. Znów muszę zareklamować foteliki.info wink
          > Dobra
          > > li mi fotelik do dziecka i do samochodu. Tylko jeden pasował-Recaro Monza
          > . Dzie
          >
          > "Tylko jeden pasował" big_grin No zbawca po prostu. Kolo jest świetny w manipulowani
          > u naiwnymi mamuśkami smile

Wywoływałeś do tablicy histeryczki fotelikowe, a tu się okazuje że sam jesteś histeryk zafiksowany na temacie big_grin
        • boo-boo Re: Fotelik samochodowy. 12.03.19, 21:49
          Jak widać nawet pojęcia nie masz co to fotelik.info jest.
          • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 09:27
            boo-boo napisała:

> Jak widać nawet pojęcia nie masz co to fotelik.info jest.

Taka odmiana stacji tuczenia gęsi za ich własne, duże pieniądze, jak widzę. Moje drogie, to, że dajecie się wkręcać w panikę firmie większej, czy mniejszej, nie zmienia istoty sprawy.
            • thank_you Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 10:00
              Rodzice dzieci z wypadku pod Mszczonowem też nie dali się wkręcić w panikę - wszak prawa fizyki dotyczą wszystkich innych, tylko nie nas... Jakim cudem dzieci przewożone w fotelikach w jednym aucie wyszły z kraksy bez szwanku, a trójka dzieci - z czego dwoje na poddupnikach - zginęła? Prędkość była identyczna, masa aut właściwie identyczna, gabaryty aut prawie takie same - a co za tym idzie, siły rozłożyły się tak samo. Wszystkie drzwi można było otworzyć. A z tyłu dramat - trójka dzieci zginęła.

• 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 10:06
                thank_you napisała:

> zieci - z czego dwoje na poddupnikach - zginęła? Prędkość była identyczna, masa
                > aut właściwie identyczna, gabaryty aut prawie takie same - a co za tym idzie,
                > siły rozłożyły się tak samo. Wszystkie drzwi można było otworzyć. A z tyłu dram
                > at - trójka dzieci zginęła.

Ale fachowa analiza robiona na palcach smile Jak zespołu Macierewicza smile
                • utka007 Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 10:16
                  Ale co ci, dziadku, przeszkadza jak kto wozi swoje dzieci? Woź sobie w bagażniku, nikt się ciebie przecież nie czepia. To ty łazisz za ludźmi i międlisz ten temat jak jakiś fanatyk.
                  • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 10:32
                    utka007 napisała:

> Ale co ci, dziadku, przeszkadza jak kto wozi swoje dzieci? Woź sobie w bagażnik
                    > u, nikt się ciebie przecież nie czepia. To ty łazisz za ludźmi i międlisz ten t
                    > emat jak jakiś fanatyk.

Wozi? A niech sobie wozi owinięte folią bąbelkową, skoro ma taką potrzebę. Tylko niech nie wsiada od razu na ludzi, którzy racjonalniej kalkulują bezpieczeństwo i szerzej je w ogóle pojmują, że wożą dzieci w bagażniku suspicious
                    • thea19 Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 10:38
                      fanatyczne wypowiedzi nie przynoszą ci chwały, idź nauczać gdzie indziej. jak sam powiedziałeś, każdy niech dba o dziecko wg swojego uznania i zakończ te durne wypociny, skoro racjonalni są tylko z poddupnikami.
                    • utka007 Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 10:42
                      Koło racjonalności to ty nawet nie stałeś, jeśli nie widzisz że to ty bijesz piane na temat fotelików. Jakoś wszyscy potrafili się wypowiedzieć na temat, tylko ty pokrzykujesz o tym że lepiej kalkulujesz ryzyko i nie dajesz się manipulować. Ktoś cię w ogóle do czegoś przekonuje, komentuje to w czym przewoziłeś swoje dzieci? Nie, to ty brzęczysz na temat cudzych fotelików.

Smutny, natrętny dziadek który by chętnie pouprawiał manspaining, ale nikt go nie chce słuchać.
                      • thank_you Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 10:47
                        Jego argumenty to:

passerati w tedeiku
                        wymiękłaś
                        jeździdełko
                        naiwne mamuśki
                        fanatyczki
                        dajecie się wkręcać w panikę

I ten gość myśli, że ktokolwiek będzie traktował go poważnie? Żadnych merytorycznych argumentów, od lat, jedynie umniejszanie poprzez obrażanie rozmówcy.
                        • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 10:59
                          thank_you napisała:

> Jego argumenty to:
                          >
                          > passerati w tedeiku
                          > wymiękłaś
                          > jeździdełko
                          > naiwne mamuśki
                          > fanatyczki
                          > dajecie się wkręcać w panikę
                          >
                          >
                          > I ten gość myśli, że ktokolwiek będzie traktował go poważnie? Żadnych merytoryc
                          > znych argumentów, od lat, jedynie umniejszanie poprzez obrażanie rozmówcy.

Aleście się zbiegły udowadniać mi, że się nie znam smile Tak Wam nie zależy, że aż furczy smile

• thank_you Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 11:01
                            Stary, nie moje dzieci - nie mój problem. smile)) Ja jak nosiłam pod sercem, to dbam. Proste. smile
                            • utka007 Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 11:17
                              To już ta faza demencji, że wykracza poza "wszystkie dzieci nasze są". 45rtg stoi też na straży kieszeni biednych, oczadziałych matek, które nie chcą podążać jego świętym przykładem i wożą swoje dzieci w jakichś wynalazkach. Wredne fanatyczki, które uparły się ignorować jego nieproszone porady.

Zaczynało się pewnie niewinnie. Ot, na spacerze zaczepił jakąś matkę "czy to dziecko nie powinno być w czapeczce?", później przeszedł do ofensywy w Lidlu "a wie pani że ta eko marchewka niczym się nie różni od zwykłej, proszę to odłożyć, dała się pani zmanipulować. Nie ma za co!", teraz już na forum wywołuje "która tu wozi swoje dzieci w fotelikach zamiast na poddupnikach? pójdźcie, ja was uczyć każę!"

Następny krok to już tylko aluminiowa czapeczka i śledzenie chemitrails..
                              • thea19 Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 11:34
                                ja się zastanawiam gdzie tu racjonalność w tych poddupnikach? przeciez to nieekonomiczne: najpierw kupujemy fotelik 0-13, potem 9(0)-18 (25tylko rwf tak naprawdę, poza jakimś joie) i potem co? od razu poddupnik? dla 4latka? no chyba fotelik 15-36. skoro już jest ten fotelik 15-36 to po co poddupnik?
                              • thea19 Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 11:35
                                dodaj jeszcze zmasowane usuwanie tuj w ogrodzie - w końcu są śmiertelnie toksyczne
                                • utka007 Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 11:42
                                  Tematu tuj nie znam, ale w ogóle mnie nie dziwi że takie przemądrzałe dziadki znają się na wszystkim, od ogrodnictwa do kubeczków menstruacyjnych. Wszak to ludzie renesansu.
                                  • thea19 Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 11:51
                                    kobieto, żyjesz w takim zagrożeniu i nie wiesz??? już spieszę z informacjami: piły w ruch, uprzedź rodzinę, donieś na upartego sąsiada
                                    • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 12:31
                                      thea19 napisała:

> kobieto, żyjesz w takim zagrożeniu i nie wiesz??? już spieszę z informacjami: [
                                      > url=https://www.odkrywamyzakryte.com/tuje-toksyczne-zywoploty/]piły w ruch[/url
                                      > ], uprzedź rodzinę, don
                                      > ieś na upartego sąsiada

Proszę, jak wystarczy raz na jakiś czas szturchnąć, i zaraz skaczecie wzajemnie sobie pokazywać, jakie jesteście fajne, mądre i dowcipne pelikanki smile
                                      • thank_you Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 13:25
                                        My przynajmniej jesteśmy dowcipne, czego o tobie napisać nie można. wink
                                        • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 13:27
                                          thank_you napisała:

> My przynajmniej jesteśmy dowcipne, czego o tobie napisać nie można. wink

Ależ można, przecież nikt nie broni. No, chyba że thea, ona się strasznie rzeczywiście spina, jak ktoś nie chce kupować fotelika według jej widzimisię.
                                          • thea19 Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 15:19
                                            powtórzę się bo widzę, że nie dociera: dla mnie możesz wozić dziecko w pudełku po butach, podobnie jak wszyscy inni ale nie chcę słuchać farmazonów o poddupnikach, nadgorliwości, przewrażliwieniu i wydawaniu pieniędzy. Kupuj co chcesz, mam to w doopie ale odwal się od moich zakupów i poglądów, za swoje kupuję.
                                            • 45rtg Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 15:26
                                              thea19 napisała:

> powtórzę się bo widzę, że nie dociera: dla mnie możesz wozić dziecko w pudełku
                                              > po butach, podobnie jak wszyscy inni ale nie chcę słuchać farmazonów o poddupni
                                              > kach, nadgorliwości, przewrażliwieniu i wydawaniu pieniędzy. Kupuj co chcesz, m
                                              > am to w doopie ale odwal się od moich zakupów i poglądów, za swoje kupuję.

Ja w tym wątku słowem się do Ciebie nie odezwałem, dopiero w tej gałązce dwa ostatnie posty wspominają o Tobie. Więc z czym do ludzi, pani opanowana, co? Wyrywasz się do mnie z pretensjami całkowicie z własnej inicjatywy, mimo, że wyrażam po prostu własne zdanie.

Dobra, za śmieszne jesteście w tym swoim syndromie sztokholmskim. Starczy szturchania klatki.
                                              • utka007 Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 15:33
                                                hehe, oddala się buńczucznie, dyskretnie liżąc rany
                                              • thea19 Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 15:42
                                                sam wypominasz dawne wątki. Zaraz wybieram się na zakupy z moim dzieckiem, które będzie jechało w bardzo drogim besafe izi modular zamontowanym tyłem. Kupiłam go za własne pieniądze (zobacz ile poddupników można za niego kupić), których mi absolutnie nie było szkoda, nikt z tego powodu głodu nie cierpiał, dziecku się podoba, nie chce wysiadać. Niech wizja kolejnego dziecka w rwf będzie ci ciążyć.
                                                • thank_you Re: Fotelik samochodowy. 14.03.19, 09:22
                                                  Z RWF-ami to w ogóle żadnej filozofii nie trzeba, wystarczy przejechać się miejskim autobusem, gdzie kierowcy przewożą pasażerów jakby worki kartofli wozili - jedno mocniejsze hamowanie i wszyscy lecą do przodu. Dlatego absolutnie zawsze siadam z dzieckiem tyłem do kierunku jazdy, bo wciska go wtedy w oparcie.
                • thank_you Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 10:40
                  Jakim cudem przeżyli rodzice w dwóch autach i dzieci poprawnie przewożone w jednym aucie? Hmm?

foteliki-pod-lupa.pl/wypadki/tragiczny-wypadek-3-dzieci-nie-zyje-nowe-fakty/?fbclid=IwAR2zqiFnHrMIkTqTPxb8QiEnDNZGJl5JG8auxnPHgtMaHeVQ4wCgk9bkGh0

• thank_you Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 10:42
                    Mam auto mega bezpieczne i nie wyobrażam sobie przewozić 7-latka na poddupniku - mimo iż ma kurtyny boczne i milion innych systemów.
        • unaluna Re: Fotelik samochodowy. 15.03.19, 23:19
          No tak zmanipulował mnie smile Przymierzaliśmy kilka foteli. Mnie podobał się najbardziej ten najdroższy, najbardziej rozkładany do spania. Problem polegał na tym, że pas po przymierzeniu tego fotelika do samochodu i do dziecka przebiegał tak, że nietrudno było zauważyć, że nie jest to zbyt bezpieczne dla dziecka. W związku z tym pan od fotelików zmanipulował mnie, żebym jednak kupiła ten tańszy fotelik...za to idealnie dopasowany do dziecka. Hmm...chyba lubię taką manipulację, bo po pierwsze korzystne to dla bezpieczeństwa dziecka, a po drugie dla mojej kieszeni smile
    • nataliam2 Re: Fotelik samochodowy. 09.03.19, 23:09
      Mój syn ma 12 lat. Nie osiągnął jeszcze odpowiedniego wzrostu by jeździć bez fotelika. Córka 10 lat i też jeździ w foteliku. Mamy cybexy z isofixem.
    • biernat.angela Re: Fotelik samochodowy. 12.03.19, 13:41
      mamy 2 Transformery XT dla dziecka 8 i 9 lat. Przedział wagowy 15-36kg
    • utka007 Re: Fotelik samochodowy. 12.03.19, 13:43
      Jedne się będą buntować a inne nie, ale to nie jest kwestia w której dziecko decyduje. Co zrobisz jak się zbuntuje i nie będzie chciało myć zębów?

A co do fotelika to tak, trzeba dopasować indywidualnie do dziecka i auta.
      • hanusinamama Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 14:33
        Dokładnie. Tak samo jazda w kasku...nie ma innego wyjścia.
        • utka007 Re: Fotelik samochodowy. 13.03.19, 15:39
          Znam jednego tatusia, który uważa że kaski są niebezpieczne, bo dziecko zbyt pewnie się czuje i nie uważa tak jak powinien. Podobny poziom racjonalności jak pan powyżej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka