Dodaj do ulubionych

Dokuczliwe dolegliwości

16.03.19, 12:58
Witam dziewczyny. Taki problem mam z natury zdrowotnej. Pójdę do lekarza, bo chyba wyjścia nie mam. Odczuwam ból pod mostkiem na srodku pod żebrami. takie skurcze. Nasila się to wieczorem. Mam od czwartku. Biorę krople żołądkowe, ustaje, ale na krótko. Co to moze byc, jak do poniedziałku dotrwać? Miałyscie cos takiego? Stawiam na stres, no tak sie pocieszam chyba.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Dokuczliwe dolegliwości 16.03.19, 13:11
      Woreczek. Nic takiego, bierz nospę, ale boli. Stres plus niewłaściwe odżywianie.
      • alpepe Re: Dokuczliwe dolegliwości 16.03.19, 13:13
        Ah i pewnie zaraz jedna z drugą mnie poprawią, że pęcherzyk żółciowy, a nie "woreczek".
      • bergamotka77 Re: Dokuczliwe dolegliwości 17.03.19, 09:31
        alpepe napisała:

> Woreczek. Nic takiego, bierz nospę, ale boli. Stres plus niewłaściwe odżywianie
        > .

Ale to jest bzdura. Woreczek boli od kamieni a nie niewłaściwego odżywiania. A te robią się czasem z powodu wrodzonych skłonności.
      • bergamotka77 Re: Dokuczliwe dolegliwości 17.03.19, 09:56
        Poza tym woreczek to nie jest "nic takiego" tylko operacja czeka predzej czy pozniej.
    • alpepe Re: Dokuczliwe dolegliwości 16.03.19, 13:12
      I jeszcze zamiast kropli kup sobie raphacholin i spożywaj według zaleceń, regularnie.
      • nota_bene0 Re: Dokuczliwe dolegliwości 16.03.19, 13:20
        Dzięki kochana alpepe.
      • jola-kotka Re: Dokuczliwe dolegliwości 16.03.19, 21:21
        Ale to raczej zolc skoro w mostku na to pomaga raphacholin ? Bo on r na watrobe tylko jest czy tez na woreczek?
    • tojamarusia Re: Dokuczliwe dolegliwości 16.03.19, 13:22
      Twoja pierwsza w życiu kółka żółciowa?
    • rulsanka Re: Dokuczliwe dolegliwości 16.03.19, 13:26
      Omeprazol na wrzody. Do tego można brać kleik z siemienia lnianego.
    • asfiksja Re: Dokuczliwe dolegliwości 16.03.19, 18:48
      Tak wysoko to jest żołądek, często dopada właśnie wiosną. Spróbuj sporo wypić czegoś letniego (rozcieńcza kwas) i położyć się na plecach (lustro płynu jest w innej płaszczyźnie). Generalnie może być tak, że żołądek boli, bo za mało pijesz. Zimą się rozgrzewamy ciepłymi napojami, latem chłodzimy zimnymi, dlatego statystycznie żołądek mniej wtedy boli.
      • nota_bene0 Re: Dokuczliwe dolegliwości 16.03.19, 19:33
        asfiksja napisał:

> Tak wysoko to jest żołądek, często dopada właśnie wiosną. Spróbuj sporo wypić c
        > zegoś letniego (rozcieńcza kwas) i położyć się na plecach (lustro płynu jest w
        > innej płaszczyźnie). Generalnie może być tak, że żołądek boli, bo za mało pijes
        > z. Zimą się rozgrzewamy ciepłymi napojami, latem chłodzimy zimnymi, dlatego sta
        > tystycznie żołądek mniej wtedy boli.

Kochana, dziękuję.
        • alpepe Re: Dokuczliwe dolegliwości 16.03.19, 20:25
          Pulsujący ból w okolicy mostka to pęcherzyk, nie żołądek, moja matka miała kamienie, ja mam dziwny pęcherzyk, który też mi się odzywał tak jak u ciebie, jak np. żywiłam się przez tydzień na obozie studenckim, nie ja gotowałam, chińskimi zupkami i konserwą tyrolską. Dlatego wiem. Czasem jeszcze lekarze mówią, że to trzustka, ale to pulsowanie nie jest od trzustki, tylko do pęcherzyka.
          • asfiksja Re: Dokuczliwe dolegliwości 16.03.19, 20:41
            Pęcherzyk żółciowy jednak zwykle boli nieco niżej i po prawej stronie (oczywiście ból może promieniować w różne dziwne miejsca i czasem trudno powiedzieć). Jeśli sprawdzamy hipotezę pęcherzyka to warto przez dobę nie jeść tłuszczy, mięsa, smażonego, cebuli i czosnku.
            • ga-ti Re: Dokuczliwe dolegliwości 16.03.19, 20:50
              Ból promieniuje, boleć może cały bok człowieka, aż po środek pleców. Odrzucić też żytnie pieczywo, grube kasze, żółty ser, kapustę, strączkowe... dieta bardzo delikatna, gotowana. I obserwować.
            • sarah_black38 Re: Dokuczliwe dolegliwości 17.03.19, 09:22
              asfiksja napisał:

> Pęcherzyk żółciowy jednak zwykle boli nieco niżej i po prawej stronie (oczywiśc
              > ie ból może promieniować w różne dziwne miejsca i czasem trudno powiedzieć).

Mój dawał znać nisko w pachwinie, więc najpierw podejrzewano dolegliwości ginekologiczne .
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Dokuczliwe dolegliwości 16.03.19, 19:59
      Wrzody?
    • rosapulchra-0 Re: Dokuczliwe dolegliwości 16.03.19, 21:08
      Refluks? Czasem mi pomaga szklanka lodowatej wody.
      • nota_bene0 Re: Dokuczliwe dolegliwości 16.03.19, 21:17
        Dziewczyny drogie, przypomnialam sobie, ze w ub. roku mniej wiecej o tej samej porze mialam to samo. Krótko, przeszło samo. Bralam jakieś ziołowe pastylki, piłam kleiki no i przeszło. Ostatnio trochę stresujacych sytuacji mnie spotkało, w ub. weekend chyba zjadlam zbyt duzo pieczonego na oleju. Moze dlatego...🤔
        • jola-kotka Re: Dokuczliwe dolegliwości 16.03.19, 21:24
          No to masz rozwiazanie to jest tzw . Refluks albo zgaga jak to woli. Kup ten ranigast bo za jakis czas bedziesz jeszcze na dodatek miala bolace gardlo a to jest niebezpieczne moze doprowadzic do raka przelyku. Ranigast powoduje ze ta zolc sie nie cofa do przelyku i ustepuja takie objawy jak juz masz.
          • rosapulchra-0 Re: Dokuczliwe dolegliwości 17.03.19, 11:03
            Jola ma rację. A zimna woda pomaga zneutralizować kwas w żołądku i wtedy ból uciskowy w okolicach mostka zanika. Pamiętam, gdy pierwszy miałam refluks, to byłam pewna, że to zawał, bo miałam potężny ból w klatce piersiowej w okolicach mostka, z promieniowaniem na lewe ramię, nie mogłam z bólu normalnie oddychać. Zgaga (dla mnie), to przy tym pikuś. Nieprzyjemne pieczenie w przełyku, refluks daje własnie takie dolegliwości, jak opisałaś. Ja się wspomagam ranitidine i omeprazolem, ale ranigast też jest dobry.
            • ga-ti Re: Dokuczliwe dolegliwości 17.03.19, 11:54
              Na refluks mogę polecić także Controloc control, w aptece bez recepty.
    • jola-kotka Re: Dokuczliwe dolegliwości 16.03.19, 21:19
      Ranigast chyba inaczej sie pisze przez pare dni i minie. Siemie lniane.
      • nota_bene0 Re: Dokuczliwe dolegliwości 17.03.19, 12:03
        Jest poprawa. Nawet mam apetyt. Dziewczyny - z Wami łatwiej! Dzięki. Dzien super i słońce do tego, az inaczej człowiek żyje. Pozdrawiam Was😘
        • jola-kotka Re: Dokuczliwe dolegliwości 17.03.19, 12:12
          Super 👍🌹
          • nota_bene0 Re: Dokuczliwe dolegliwości 17.03.19, 12:20
            ✌️☺️
    • starksansa Re: Dokuczliwe dolegliwości 26.04.19, 15:12
      żoładek
    • boo-boo Re: Dokuczliwe dolegliwości 26.04.19, 15:19
      Pęcherzyk żółciowy jak nic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka