Dodaj do ulubionych

Dzień Wagarowicza

21.03.19, 09:51
Jak teraz wyglada Pierwszy Dzień Wiosny w szkołach -czy ci starsi uczniowie, powiedzmy 14+, chodza na grupowe wagary? Jak to jest z Waszymi dziecmi? Moje licealne twierdzą, ze dzis pol klasy nie przyjdzie, ale nie dlatego, ze sie gdzieś urwą całą paczką, tylko, że rodzice pozwolili im nie isc dziś do szkoły. Dla mnie jakieś to słabe...
Obserwuj wątek
    • saskia44 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.19, 09:59
      Pierwszy dzien wiosny to byl wczoraj (u mnie), dzien wagarowicza nie istnieje. Nie wyobrazam sobie czegos takiego nawet.
    • triss_merigold6 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.19, 10:01
      Syn powiedział, że połowa jego klasy zamierza się urwać ze szkoły. On nie, ma na to wywalone. Poinformował, że wybiera się do szkoły, w której musi mieć wzorowe (co nie jest do końca prawdą, ale nie szkodzi) i nikt się go nie czepia i nie namawia.
      • bei Re: Dzień Wagarowicza 21.03.19, 12:13
        Masz fajnego syna😊. Mojemu jak kiedys usiłowali dokuczać, ze kujon (ma po prostu dość dobre oceny)- to powiedział, ze on uczy się dla pieniędzy (stypendia)😊

Myślę, ze jak połowa klasy mówi, ze ucieknie z lekcji-to urwie się jedna ósma😊
        • triss_merigold6 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.19, 12:20
          Nie ma połowy. Ich problem, naprawdę nikt tym dziś nieobecnym nie zazdrości wyluzowania.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Dzień Wagarowicza 21.03.19, 12:52
            Nie rozumiem Twojego ścisku.
    • beata985 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.19, 10:06
      W szkołach są od lat dni otwarte, idą na luzie, zajęć nie ma, przynoszą babeczki itp.
      • damascena Re: Dzień Wagarowicza 21.03.19, 11:23
        Tak samo było u mnie, raczej nie było w tych dniu zwykłych lekcji tylko zajęcia i to skrócone, więc nie było większego sensu uciekać.
    • mail-na-gazecie Re: Dzień Wagarowicza 21.03.19, 10:09
      Dziś to raczej nauczyciele nie dadzą wolnego, bo szykują się do strajku. To już byłoby przegięcie!
    • ga-ti Re: Dzień Wagarowicza 21.03.19, 10:31
      Młodszy nastolatek poszedł przykładnie do szkoły, ubrany w zieloną bluzę (no taka akcja w szkole, zielony dziś obowiązuje).
      Starszy pospał sobie dłużej, poszedł na drugą lekcję, jęczał, że większości klasy nie będzie, bo właśnie zostali w domach, według mnie też słabe, co to za wagary. Dałam mu zielone światło na dzisiejsze wagary, choć wydaje mi się, że 'duch w narodzie umarł' wink
      • triss_merigold6 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.19, 10:47
        W sensie, że się nie buntują przeciwko systemowej opresji? Nie opłaca im się, przecież nie będą na Starówce ganiać się z policją czy strażą miejską.
        • ga-ti Re: Dzień Wagarowicza 21.03.19, 10:52
          Pewnie racja. W szkole moich dzieci dochodzi do paradoksów typu -15 punktów za jakąś pierdołę, która się przytrafiła raz jeden jedyny, bo zadziałały niefajne okoliczności i jednocześnie olewanie młodych zbirów, bo im i tak już nic nie zaszkodzi, byleby szybciej ze szkoły poszli. Więc pewnie i rozliczanie dzisiejszych wagarów pójdzie tym torem uncertain
          • triss_merigold6 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.19, 11:00
            Przypuszczam zresztą, że oleją te dzisiejsze wagary tzn. szkoła nie będzie wpisywać punktów ujemnych. Po prostu wagary tuż przed egzaminami się nie opłacają, tak samo jak lekceważenie nauczycieli, od których zależy średnia ocen na końcowym świadectwie.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Dzień Wagarowicza 21.03.19, 11:18
            Ojtam. Zawsze mozna dziubdziusiowi usprawiedliwić.
    • z_lasu Re: Dzień Wagarowicza 21.03.19, 10:36
      Z tego co się zorientowałam to Dzień Wagarowicza, będący pierwotnie inicjatywą oddolną, został przejęty przez instytucję szkoły. Placówki w tym dniu organizują dzieciom czas w sposób niecodzienny (konkursy, wycieczki piesze, przebrania itp.). W tym roku w szkole syna uczniowie mieli się ubrać kolorowo, lekcje mają być prowadzone przez dzieci (chyba nie będzie w ogóle normalnych zajęć), ma być pokaz talentów, wycieczka, nie wiem co jeszcze. Jak na to reagują starsze roczniki nie wiem (syn w V klasie).
    • zuleyka.z.talgaru Re: Dzień Wagarowicza 21.03.19, 10:51
      Został w domu. Ogarnia ze mną egzystencję. Ale lepiej jakby poszli grupowo gdzieś.
    • jan2211 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.19, 11:41
      Tradycja już zaginęła.
    • hungaria Re: Dzień Wagarowicza 21.03.19, 12:00
      A w Warszawie nie ma już koncertów połączonych ze zbiorowym chlaniem na Agrykoli?
    • bei Re: Dzień Wagarowicza 21.03.19, 12:16
      Nasi maja sprawdziany i kartkówki. Jeśli przesuną, to tez źle, bo dzieciaki nie lubią przygotowywać się kolejny raz .
    • asia_i_p Re: Dzień Wagarowicza 21.03.19, 12:19
      U nas w szkole Drzwi Otwarte, a klasa córki poszła na targi edukacyjne do drugiej szkoły (u nas byli w piątek na specjalnych zajęciach). Od paru lat unieszkodliwiamy w ten sposób dzień wagarowicza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka