Dodaj do ulubionych

Legalna aborcja przechodzi do historii

04.04.19, 11:09
Czytam na stronie Polityki, że po śmierci prof. Dębskiego, Szpital Bielański już nie wykonuje legalnych aborcji, a w każdym razie można się tam spotkać z odmową.

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/1788276,1,coraz-wiecej-polek-nie-moze-znalezc-szpitala-ktory-wykona-legalna-aborcje.read?src=mt&fbclid=IwAR0TFT-GfrjFSwvWnX66soLIQXmXVj5GlGD_M16lHdCYUnksVmwuStLYRK0
Nie wiem w zasadzie jak to skomentować. Nie trzeba zmieniać przepisów, jak widać. Dla wielu z Was pewnie już obojętne, mnie jednak trochę nieswojo, bo planowałam jeszcze jedną ciążę. Układanie planów B, C i D zrobi się jednak znacząco trudniejsze (i droższe).
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 11:18
      Powiem wprost: ja po prostu boję się zachodzić w ciążę w Polsce rzadzonej przez PIS. Boję się, że osierocę dwójkę dzieci lub urodzę dziecko, które na tym świecie czeka tylko umieranie w meczarniach.

Na ostatniej wizycie u gina poprosiłam o wypisanie antykoncepcji do jesieni. Swoje plany prokreacyjne uzależnia od wyników wyborów parlamentarnych. Tyle jeśli chodzi o politykę demograficzną PIS i ich zachętę do rodzenia dzieci big_grin

A najśmieszniejsze jest to, że gdybym zaszła w niechcianą ciążę to nie miałabym żadnego, ale to absolutnie żadnego problemu z usunięciem jej za pieniądze. W tym kraju życie utrudnia się jedynie kobietom, które są w upragnionej, wyczekanej ciąży oraz ofiarom gwałtu.
      • martishia7 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 11:23
        > A najśmieszniejsze jest to, że gdybym zaszła w niechcianą ciążę to nie miałabym żadnego, ale to absolutnie żadnego problemu z usunięciem jej za pieniądze. W tym kraju życie utrudnia się jedynie kobietom, które są w upragnionej, wyczekanej ciąży oraz ofiarom gwałtu.

Powtarzam to od lat. Aborcja na żądanie, z powodu "zaszłam a nie mam ochoty" jest organizacyjnie dostępna i realnie niedroga, jeżeli tylko kobieta nie jest analfabetką i, najlepiej - ma dostęp do internetu. Prawdziwe schody zaczynają się w ciążach chcianych i planowanych, a obarczonych problemem.
        • pani-nick Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 11:30
          No a wtedy nie można już zapłacić za zabieg?
          • martishia7 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 11:37
            Można, ale robi się sporo drożej i trudniej. Najbliższy czynny taras widokowy - w Holandii. Diagnozy o wadach płodu nie dostaniesz w pierwszym trymestrze, a to jest moment graniczny w Czechach, na Słowacji, w Niemczech.
            • pani-nick Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 11:47
              Większość badań diagnostycznych pod katem wad płodu robi się między 10 a 20 tyg, przy czym najczęściej chyba koło 16tego. To nadal 3 symestr. Organizacja zabiegu to maks tydzień.

Żeby nie było wątpliwości - uważam, ze to przenoszenie odpowiedzialności na pacjentki. I jest to chamstwo w czystej postaci.
              Tylko komentarze typu „nie zajdę w ciaze, jeśli PiS będzie rządził” są dziecinne i sprawy nie załatwiają.

Podobnie zreszta jak olanie sprawy spiralki na NFZ i machnięcie ręka na odmowę.

• araceli Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 11:50
                pani-nick napisała:
                > Większość badań diagnostycznych pod katem wad płodu robi się między 10 a 20 tyg
                > , przy czym najczęściej chyba koło 16tego. To nadal 3 symestr.

16-20 tydzień to nie jest pierwszy trymestr.
              • brenya78 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 11:53
                3 symestr? Coz to za twor?
                Podejrzenie wad mozna miec juz 10-12 tyg, ale na amniopunkcje trzeba czekac do 16ego, plus ze dwa tygodnie na wyniki. W przypadku, gdy nie bylo podejrzen w 10-12 tygodniu, kolejne usg polowkowe robi sie w 20 tyg. Tydzien na ustalenie terminu amnio, dwa czekaniaa na wyniki i robi sie 23 tydzien. Baaardzo ciasno czasowo.
                • pani-nick Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 12:03
                  Pierwszy.
                  • pani-nick Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 12:06
                    Dobra faktycznie - zle policzyłam.
              • lauren6 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 11:56
                > Większość badań diagnostycznych pod katem wad płodu robi się między 10 a 20 tyg, przy czym najczęściej chyba koło 16tego.

Zazwyczaj wygląda to tak:
                - usg genetyczne + PAPPA - 11-14tc
                Jeśli coś pójdzie nie tak to amnio, której też nie robią z dnia na dzień, a na wyniki czeka się 4 tygodnie.
                Czyli papier uprawniający do aborcji masz najwcześniej w 17 tc, a znam przypadki kobiet, które dostawał wyniki po 20tc.

Taka aborcja to nie jest taki prosty zabieg jak w pierwszym trymestrze. Czasami wymagane są warunki szpitalne, co zawęża i liczbę miejsc i podnosi koszty. Już nie mówimy o tanim zabiegu na Słowacji, ale drogim w Holandii. Dla Ciebie to może hop siup, ale dla wielu Polek to może być niemożliwe do załatwienia.
              • martishia7 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 12:07
                Praktycznie nie ma szans na diagnozę w pierwszym trymestrze, dziewczyny napisały poniżej. W zasadzie jedyna szansa, to jeśli kobieta robi testy typu NIFTY/Panorama (płatne), i polega na ich wyniku. Nie wiem ile kobiet bada się w ten sposób- 1-2%?
                • kropkacom Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 12:33
                  Te badania są wskazaniem na legalną aborcję?
                  • martishia7 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 13:40
                    Nie, ale jak kobieta i tak zamierza zrobić aborcję za granicą, to bez znaczenia.
                    • brenya78 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 15:35
                      Nikt normalny nie zrobi aborcji na podstawie wynikow samej NIFTY. Chyba.
                      • martishia7 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 15:39
                        A masz na myśli wykonawcę - klinikę, czy kobietę?
                        • brenya78 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 15:41
                          Oboje.
                • brenya78 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 13:18
                  Tak, czy siak NIFTY potwierdza sie amniopunkcja, wiec najwczesniej 16tydzien + czekanie na wyniki.
                • lauren6 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 15:26
                  Jeśli zrobi NIFTY w 11tc to na wynik czeka 2 tygodnie czyli jest już za późno na legalną aborcję na życzenie za granicą. Tzn słyszałam, że na Słowacji czasami usuwają na życzenie ciąże z 13tc, ale jest to nielegalne.
                  • martishia7 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 15:36
                    Dlatego własnie pisze, że to tylko szansa. NIFTY można teoretycznie robić już w 10 tc, powiedzmy że można się załapać na granicy. O żadnym potwierdzaniu wyniku amniopunkcją nie ma wtedy mowy.
                    • brenya78 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 15:44
                      Nikt nie zrobi NIFTY w 10tc bo to jest data graniczna, lepiej poczekac tydzien dwa, zeby miec pewnosc, ze badanie w ogole wyjdzie (wystarczajaca ilosc DNA plodu w krwi matki).
                    • brenya78 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 15:45
                      Poza tym, NIFTY to prawie 4000 zl, z tego co sie orientuje. Ktora kobiete stac na wywalenie tej kasy, a potem jeszcze na aborcje?
                      • flegma_tyczka Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 15:46
                        A powinno... Utrzymanie zdrowego dziecka też kosztuje.
                        • brenya78 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 15:55
                          Co to ma do rzeczy? Dyskutujemy tu o bezplatnym dostepie do gwarantowanych swiadczen, a nie o tym jakie cuda na patyku kazda kobieta powinna moc zapewnic sobie i dziecku. Biednych kobiet nie stac nawet na pokatna aborcje, wiec tym bardziej nie beda w stanie zawalczyc o swoje prawa, jesli beda musialy jeszcze wykonywac NIFTY w celu zapewnienia sobie planu B. I o tym tu piszemy.
                      • martishia7 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 15:53
                        Mniej. Konkurencja na rynku wzrosła, ceny nieco spadły, NIFTY już ok. 2000. Pisze o nim przykładowo, testy są różne, z różnym zakresem. Te najbardziej podstawowe (trzy trisomie) mieszczą się w przedziale 2000-2500, takie bardziej wypaśne (ok. 10 wad) - jakieś 3000.
                        • martishia7 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 15:55
                          Co oczywiście nadal jest dużo, dlatego pisze o tym, że zapewne niewiele kobiet się decyduje. Ale te które się decydują, to są te które stać na to, żeby sobie poradzić w razie pecha.
                          • brenya78 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 15:56
                            Tak czy siak, normalna kobieta nie zrobi aborcji na podstawie wyniku NIFTY.
                            • martishia7 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 05.04.19, 11:53
                              Biorąc pod uwagę, jakie trudności pojawiają się wraz z upływem czasu trwania ciąży - to racjonalna decyzja.
                              • brenya78 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 05.04.19, 12:15
                                Test NiFTy nie jest nieomylny.
                      • pani-nick Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 16:48
                        Może zatem walczyć o dofinansowanie tego testu.
                      • lauren6 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 18:00
                        > Poza tym, NIFTY to prawie 4000 zl,

Taniej, 2500 zł.
                      • raczek-nieboraczek Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 05.04.19, 12:36
                        badaniaprenatalne.pl/gdzie-mozna-wykonac-test-nifty/2400
                    • hanusinamama Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 05.04.19, 13:03
                      KOlezanka robiła w 11 tygodniu i w Czechach nie wymagali amniopunkcji jako potwierdzenie.
                      • raczek-nieboraczek Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 05.04.19, 13:11
                        bo w Cz. można do 12 tygodnia - każdą ciążę

problemem są ciążę późniejsze, do przerwania np. w Holandii
                        ale nawet tam samo nifty nie wystarcza
      • rulsanka Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 12:56
        Wiele kobiet rozumuje jak ty. Mając 2 dzieci myśli się czasem o następnym, ale rozsądna kobieta bierze pod uwagę ryzyko. Niestety w naszym kraju to ryzyko jest obecnie zbyt duże. Jeśli będą problemy ze zdrowiem kobiety lub wykryte zostaną wady płodu, to taka kobieta jest w czarnej dupie, bo nie będą jej leczyć, aborcja nie przysługuje. Jedyna nadzieja, że społeczeństwo wreszcie się ogarnie, odbije od tego kościółkowego dna.
        • sniyg Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 13:51
          Przecież w Polsce od lat rodzi się mało dzieci, czy za PIS czy za PO. Podobny trend jest właściwie w całej Europie. Kobiety coraz później zachodzą w ciążę i mają coraz mniej dzieci.
          • flegma_tyczka Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 15:01
            To tym bardziej czemu nie legalna aborcja dla każdej zainteresowanej?
      • flegma_tyczka Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 14:54
        Lauren, Ty jesteś starsza pani już więc z tego powodu jeżeli faktycznie planujesz kolejne dziecko to nie baw się w antykoncepcję bo będzie za późno.
        • lauren6 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 15:28
          Mam jeszcze dużo czasu. Ematki po 40-stce zachodzą od jednego strzału, więc czym mam się przejmować?
          • flegma_tyczka Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 15:36
            E-matka to może zajść nawet od strzału w gardziołko big_grin
          • brenya78 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 15:36
            big_grin
    • astrologia333 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 12:47
      Masakra...coraz gorzej. A najgorsze, że to nie kwestia sumienia a strach przed władzą.

A tak przy okazji. Wiem, że ww profesor wykonywał legalne aborcje, ale kilka historii jego pacjentek polegało na tym, że uratował im ciążę i życie/ zdrowie jednocześnie, a wcześniej proponowano im tylko aborcję. Czyli proponowano ale bez możliwości wykonania?
    • flegma_tyczka Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 14:53
      Naprawdę? Nie wierzę.
      Tak czy inaczej wyszło na moje. Mówiłam Wam, że pokojowy marsz z parasoleczkami nic Wam nie da i nie zmieni sytuacji. Bierzcie przykład z górników i rolników, może wtedy coś drgnie, a nawet jak nie to przynajmniej się wyżyjecie.
      • lauren6 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 15:29
        Zgadza się. Parasolki - tak, ale trzeba je komuś wsadzić w rzyć, żeby komunikat dotarł.
        • szarsz Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 16:52
          Same sobie to robimy. "My" w sensie kobiety. Z nieświadomości, z mnietoniedotyczy, z oportunizmu, ze źle pojętej religijności.
          • triss_merigold6 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 18:25
            Przypomnij mi, ile ematek pozwoliło na chrzest dzieci i pozwala chodzić im na religię?
            • szarsz Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 18:47
              a weśśś mnie nawet nie denerwuj.
            • pani-nick Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 19:17
              Religia to jedno - nikomu nic do tego. Hierarchia kościelna to drugie i to coś co powinno być ruszone.
              • szarsz Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 21:21
                Nie będzie ruszone, póki panksiądz będzie miał boski nimb nad głową. A ma w oczach milionów.
              • martishia7 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 05.04.19, 11:57
                Mam do tego. Mam bliską koleżankę, wierząca, z religijnego domu. I ona swojej matce powiedziała (na pytanie czemu przestała chodzić), że dopóki kościół będzie wyglądał tak jak wygląda, między innymi w kwestii miejsca kobiet w kościele - jej noga nie postanie oraz nie da ani grosza na nic. Bo chodząc i dając legitymizuje się ten bardak.
              • boo-boo Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 07.04.19, 00:23
                Nie religia- wiara.
          • bazia8 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 18:41
            Współczuję kobietom, które planują ciążę. Mam zaprzyjaźniona ginekolog, ale czy po 12 tygodniu zapewniłaby mi pomóc - tego nie wiem.
    • anorektycznazdzira Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 19:15
      Ależ to się dzieje od lat.
      Mieszkam w dużym mieście, szpitali jest sporo, a przed jednym lepiej mi znanym co i raz oszołomstwo stoi z transparentami ze zdjęciami z rosyjskich skrobanek drutem zrobionych 50 lat temu.
      Było i tak, że dyrektor, ustawiony i sławny profesor, wychodził tylnymi drzwiami, tak się aferowano od frontu.
      W innym szpitalu na drugim końcu miast nie wiem jak jest, bo nie bywam, ale często przejeżdżam obok bilboardu wykupionego przez life-nazi najwyraźniej na stałe, bo stale zaklejonego tymi samymi zdjęciami i nazwą tego szpitala.
      • flegma_tyczka Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 04.04.19, 21:36
        Czemu nikt nie zawoła policji? A gdzie są feministki, które tłumnie wychodziły z parasolkami? Zniknęły? Wystarczy uwtorzyć wydarzenie na FB, że pod szpitalem stoją tacy, a tacy i żeby przyszły kobiety z parasolkami choć w połowie tak tłumnie jak na marsze to by wystarczyło by przepędzić hołotę.
    • arwena_11 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 05.04.19, 11:56
      nawet za Dębskiego nie robiono tam aborcji każdemu. Alicji Tysiąc też nie zrobiono - bo Dębski uważał, że nie ma wskazań.
      • flegma_tyczka Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 05.04.19, 12:22
        W każdym państwowym szpitalu ta usługa powinna być dostępna.
      • martishia7 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 05.04.19, 12:33
        Zgadza się. Tak samo jak wspominał w wywiadach, że odmówił aborcji płodu, który miał stopy końsko-szpotawe. Ale jeżeli ten szpital się "zamknął" na aborcję całkowicie, to to jest dla kobiet katastrofa.
        • flegma_tyczka Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 05.04.19, 12:41
          A potem wziął na utrzymanie to dziecko? Łatwo lekarzowi skazywać na kalekie dziecko innych rodziców.
          • hanusinamama Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 05.04.19, 12:56
            Akurat dziecko z takimi stopami znam. Pewnie ze po 3 operacjach i szeregu rehabilitacji...nie jest dzieckiem upośledzonym. To akurat jest wada ktora mzoan korygować.
          • martishia7 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 05.04.19, 12:58
            To się leczy, gazet, ciemniaku bez sensu jątrzący.
            • flegma_tyczka Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 06.04.19, 10:21
              Nawet jeżeli się leczy to dlaczego zmuszać ciężarną do urodzenia skoro ona takiego dziecka nie chce?
              • brenya78 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 06.04.19, 10:54
                Dębski nie był liberałem aborcyjnym. Stosował prawo. Tyle i aż tyle. On wcale aborcji nie chciał robić, wielokrotnie to mówił, ale stosował prawo. I wg niego stopy szpotawe to nie była ciężka i nieuleczalna wada płodu. I wg mnie miał rację. Wg prawa nie była.
                • flegma_tyczka Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 06.04.19, 11:10
                  Według prawa w Polsce może miał rację. Według prawa moralnego nie można zmuszać żadnej kobiety do kontynuowania niechcianej ciąży, zwłaszcza z defektem fizycznym, nawet uleczalnym bo jedna to potem dziecko będzie cierpieć przechodząc kolejne operacje i często bolesne, długotrwałe rehabilitacje, a rodzice też będą ponosić dodatkowy koszt psychiczny, a w Polsce (brak szybkiego dostępu do rehabilitantów, więc konieczność prywatnych) także i finansowy.
                  • aerra Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 06.04.19, 11:49
                    Ale lekarza obowiązuje prawo w Polsce, a nie prawo moralne gazeciarza wink
                    • flegma_tyczka Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 06.04.19, 21:57
                      W tej materii jak pokazują liczne przykłady nie obowiązuje żadne prawo, lekarz zawsze może umyć ręce, a to kobieta zostaje z problemem.
                      • aerra Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 06.04.19, 23:59
                        I to jest też karygodne - i owszem, tu się jak najbardziej zgadzam. I w zasadzie mogę powtórzyć: Lekarza powinno obowiązywać prawo w Polsce, a nie jego widzimisię. Czy czyjeś.
                  • brenya78 Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 06.04.19, 12:07
                    "nie można zmuszać żadnej kobiety do kontynuowania niechcianej ciąży, zwłaszcza z defektem fizycznym"

Ale chyba nie o tym jest dyskusja?
                    • flegma_tyczka Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 06.04.19, 21:56
                      O tym też. Gdyby nie durne prawo w Polsce nie byłoby tylu nieszczęść bo nie tylko usuwałyby bez problemu te co po prostu niezależnie od wszystkiego nie chciałyby ciąży, ale także te których ciąża jest z chorym płodem. I nie ważne czego dotyczy choroba, ważne, że ciężarna (a jeśli nie usunie - matka) nie akceptuje tego rodzaju choroby.
    • hanusinamama Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 05.04.19, 12:55
      Ja sie martwie w jakim kraju przyjdzie zyc moim córkom. Moja znajoma mając ciąze z wadą letalna...pojechała do Czech usunąć. Nie chciała sie w PL z koniem kopać ani przed ksiedzem w szpitalu uciekać. Tez bym tak zrobiła.
    • spirit_of_africa Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 06.04.19, 07:37
      kto jest teraz ordynatorem gin w Bielańskim?
    • thebeat Re: Legalna aborcja przechodzi do historii 06.04.19, 08:09
      Swoją drogą Dębski miał raczej konserwatywne poglądy na temat aborcji. Po prostu przestrzegał obowiązujących przepisów prawa. Ale w Polsce uchodził za twarz pro-choice, jeśli nie za rozszalałego aborcjoniste w retoryce anticzojsów.
    • taki-sobie-nick Bardzo ciekawa informacja 07.04.19, 00:48
      Szpital Bielański już nie wykonuje legalnych aborcji, a w każdym razie można się tam spotkać z odmową.

To nie wykonuje czy można się spotkać z odmową? Między jednym a drugim jest spora różnica. A jeszcze większa między każdą z tych informacji a tytułem wątku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka