Dodaj do ulubionych

realizacja podstawy programowej

07.04.19, 16:11
Czytam w necie o obawach, że w razie przedłużającego się strajku konieczne będzie prowadzenie lekcji w weekendy albo wydłużenie roku szkolnego z powodu obowiązku rozliczenia się przez nauczycieli z realizacji podstawy programowej.
I tak sobie myślę, że moje dzieci w szkołach nigdy nie miały do końca zrealizowanych programów, nawet z kluczowych przedmiotów (j. polski, matematyka, jęz. obcy, przyroda, w starszych klasach bilogia, fizyka itd.). Piszę o dużym, wojewódzkim mieście, szkołach ogólnie ocenianych jako bardzo dobre, w dobrych dzielnicach. Kilka razy zmienialiśmy szkoły. W każdej to samo.
Czyli jednak nie ma obowiązku rozliczenia się z realizacji całej podstawy programowej?
Obserwuj wątek
    • skumbrie Re: realizacja podstawy programowej 07.04.19, 19:26
      Nie miały zrealizowanej podstawy czy podręczników?
      • sunheart Re: realizacja podstawy programowej 07.04.19, 20:16
        Coś napisała byleby napisać
        A, że nie ma bladego pojęcia o temacie - to już nieważne...
        • mysiaapysia Re: realizacja podstawy programowej 07.04.19, 20:48
          Wypraszam sobie takie komentarze. Nieważny temat, jasne... Czego mam niby nie rozumieć? Jest podstawa programowa dla danej klasy i są podręczniki. Tak, zadałam sobie trud, żeby porównać podstawy i podręczniki. Nigdy moje dzieci nie miały zrealizowanych podręczników do końca. Około 10 czerwca zdawanie podręczników do biblioteki szkolnej, ćwiczenia nie wypełnione do końca.
          Hitem były nie zrobione 4 unity z 9 w podręczniku do jęz. angielskiego. W roku szkolnym mieli jedną nauczycielkę, nie chorowała jakoś zbyt długo. We wrześniu pani była oburzona moim pytaniem, czy w takim razie skończą ten podręcznik zanim przejdą do następnego podręcznika. Nie, nie skończyli.
          Moje dzieci osiągają świetne wyniki w konkursach, starsze dziecko przez 3 lata zdobyło 9 tytułów laureata konkursów kuratoryjnych. Na swojej drodze spotkało tylko 1 zaangażowaną nauczycielkę, niestety tylko przez 2 lata nauki. Reszta nauczycieli palcem nie kiwnęła, nawet nie podpowiadała z czego się uczyć do konkursów. Podręczniki kupuję sama, niezależnie od pożyczanych z biblioteki szkolnej. Moje dzieci tylko dzięki zaangażowaniu nas jako rodziców mają wszystko przerobione i wytłumaczone do końca, do ostatniego rozdziału. Ale pozostałe dzieci z klasy obawiam się, że nie mają tak zaangażowanych rodziców.
          • skumbrie Re: realizacja podstawy programowej 07.04.19, 20:58
            >Około 10 czerwca zdawanie podręczników do biblioteki szkolnej, ćwiczenia nie wypełnione do końca.
            Tak myślałam smile. Podręcznik zawiera dużo więcej materiału niż podstawa programowa. Żeby ją zrealizować, nie trzeba przerabiać całego.
            Choć 4 unity z 9 rzeczywiście najlepiej nie wyglądają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka