Dodaj do ulubionych

Adrenalina w samolocie

19.04.19, 10:44
Jak lece samolotem i mam w opakowaniu adrenaline w strzykawce - to musze miec jeszcze jakies papiery? Czytam “nie zapomnij o recepcie i zaswiadczeniu” Jakiej recepcie skoro juz wykupilam?
Ktos lecial ze strzykawka?
Obserwuj wątek
    • betty_bum Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 10:52
      Nie receptę, a informację od lekarza. Chociaż „strzykawka” z adrenaliną raczej niczyjej uwagi nie zwróci. Często latam z ciężko chorą osobą, leki, worki itd. Nigdy nie było potrzeby wyciągania papierów, chociaż oczywiście wiele zależy od kraju czy lotniska.
      • memphis90 Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 13:28
        Swoją drogą bez sensu, bo już widzę, jak na lotnisku w Tajlandii odczytują zaświadczenie z polskiego POZ. Bo obowiązku wystawiania zaświadczeń w obcych językach póki co nie ma....
        • betty_bum Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 13:35
          W interesie chorego jest mieć przetłumaczone dokumenty.
        • fuzja-jadrowa Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 19:26
          O tlumaczenie musisz zadbac sama.
    • berber_rock Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 10:53
      Zaświadczenie od lekarza, że jest Ci to niezbędne w trakcie lotu.
      Tak, duże prawdopodobieństwo że to akurat ci zabiorą jak nie będziesz miała papierów.
      • ichi51e Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 11:19
        ale kto o tym decyduje? bo na stronie lot jest ze moge miec leki. Nie ma nic ze nie wolno wozic igiel i strzykawek. za to jest ze nie mozna miec Samsunga Galaxy Note 7.
        • 35wcieniu Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 11:24
          big_grin Czym samsung zawinił?
          • berber_rock Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 11:31
            Wybuchal
      • brenya78 Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 11:38
        "Tak, duże prawdopodobieństwo że to akurat ci zabiorą jak nie będziesz miała papierów."

Adrenalinę zabiorą? Porąbało Cię?
        • 45rtg Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 13:50
          brenya78 napisała:

> "Tak, duże prawdopodobieństwo że to akurat ci zabiorą jak nie będziesz miała pa
          > pierów."
          >
          > Adrenalinę zabiorą? Porąbało Cię?

A skąd będą wiedzieli, że to adrenalina?
          • ichi51e Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 15:24
            Stad ze jest w pudelku i ma ulotke?
            • 45rtg Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 15:28
              ichi51e napisała:

> Stad ze jest w pudelku i ma ulotke?

Półtoralitrowa butla wody sodowej też ma naklejkę z napisem, czym jest, a nie wejdziesz z nią.
              Nie wiem, jak kontrola bezpieczeństwa traktuje takie rzeczy, ale strzykawka z "czymś" może być bronią, a pudełko z ulotką to można sobie nawet samemu zrobić, albo znaleźć w śmietniku. Tak ogólnie rzecz biorąc. Więc domaganie się, żeby uwiarygodnić, że naprawdę się potrzebuje tej strzykawki może i jest paranoiczne, ale nie bezpodstawne.

• ichi51e Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 17:13
                przepisy jasno mowia ze mozesz wniesc 100ml w jednej czesci max wiec po co ta butelka? Za to mowia tez ze mozesz miec leki.
      • misza73 Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 14:30
        Dziesiątki lotnisk na świecie bez problemu i żądania okazania zaświadczeń czy recept nie miało zastrzeżeń do przewożonej insuliny (peny, osobne ampułki i igły). W krajach, które często uważamy za "dzikie" bez problemu wiedzieli na jaką chorobę są to leki i nawet pytali dlaczego wyrzucałam napoje - bo wystarczyło powiedzieć, że mam cukrzycę i mogę wnieść napój na pokład (sama byłam bardzo zaskoczona). Jedyne miejsce gdzie pracownicy mieli jakieś "ale" to Pyrzowice - ale tam zawsze mają problem smile
        • majenkir Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 14:44
          misza73 napisał:
          Jedyne miejsce gdzie pracownicy mieli jakieś "ale" to Pyrzowice - ale tam zawsze mają problem smile

A mojej corce przegladal caly ten zestaw w Amsterdamie big_grin. Wybebeszyl wszystko z pudelek, mizial jakims pedzelkiem czy waleczkiem, juz nie pamietam. List od endokrynologa wtedy pomogl. Ale to bylo jeden jedyny raz, facet jakis nadgorliwy byl wink.
    • sfornarina Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 11:32
      Zawsze mamy, nigdy nie zwrócono uwagi. Ale może po prostu mieliśmy szczęściewink
    • berdebul Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 11:40
      Leciał. Bez papierów. Nikt nie zwrócił uwagi.
    • evee1 Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 15:09
      Regularnie lataliśmy ze strzykawkami z adrenalina dla dzieci. Nigdy nie zdarzyło nam się, żeby ktoś na lotnisku kwestionował ich posiadanie. Chyba to żadna nowość dla nich i wiedzą co to jest.
    • lidek0 Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 17:31
      Zapytaj u źródła, skąd my możemy wiedzieć??? Nawet jak ktoś leciał i mu nie zabrali nie oznacza, że to było legalne i zgodne z prawem, mógł mieć akurat szczęście.
      • ichi51e Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 17:33
        No wlasnie na stronir lotu jakos niejasno (tzn jasno ze mozna ale...)
        • lidek0 Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 19:09
          No to zadzwoń, to chyba nie problem i dokładnie dopytaj co i jak
    • mysiulek08 Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 19:17
      Zaswiadczenie (w jezyku angielskim) od lekarza wystarcza, oczywiscie jesli nie masz hurtu w walizce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka