Dodaj do ulubionych

problem ortograficzny

27.04.19, 09:11
O co chodzi z tym pisaniem wielką literą zaimków "Ja, My, Nasz". Skąd to się wzięło i dlaczego piszący w ten sosób nie mają poczucia obciachu, a przynajmniej śmieszności?
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: problem ortograficzny 27.04.19, 09:16
      Poczucie wyższości mają większe niż śmieszności.
      • ga-ti Re: problem ortograficzny 27.04.19, 09:17
        choć zakładam też niewiedzę albo ignorancję.
    • aguar Re: problem ortograficzny 27.04.19, 09:18
      To ja się podepnę. Np. moja koleżanka na fejsie pisze o swoim synu "Syn", "Jego", podobnie o swojej mamie "Mama" w środku zdania. Owszem, jak piszesz list czy mejla do teściowej (albo do matki o ile zwracasz się do niej per "mama"), to wtedy tak. Ale nigdy, gdy opisujesz ją w trzeciej osobie!
      • triss_merigold6 Re: problem ortograficzny 27.04.19, 09:28
        Twoja koleżanka jest niedouczona, możesz jej to przekazać w moim imieniu.
        Dziękuję za uwagę.
      • jowita771 Re: problem ortograficzny 27.04.19, 09:42
        Też właśnie pisałam o tym Synu, ale teraz mi się przypomniało coś jeszcze: mam znajoma, która ma hodowlę psów rasowych. Psy jakieś utytułowane i może dlatego jak pisze o nich na stronie, to też wielką literą: nasi Podopieczni, kochane Psiaki itp.
        • triss_merigold6 Re: problem ortograficzny 27.04.19, 09:46
          Maniera hodowców. Część hodowców kotów też tak pisze, ich strony www to orgie wielkich liter, kolorowych zakreślaczy i migających serduszek.
          • jak_matrioszka Re: problem ortograficzny 27.04.19, 12:20
            Aż oczy krwawia sad
    • maniaczytania Re: problem ortograficzny 27.04.19, 09:24
      Nie spotkałam się jeszcze z czymś takim chyba, więc nie mam pojęcia. Może chodzi po prostu o podkreślenie.
      • triss_merigold6 Re: problem ortograficzny 27.04.19, 09:27
        Poczytaj ogłoszenia na OLX, fb Dej, mam horom curke, fb gramatyczni naziści, kwejka, różne spotted, screeny z rozmówek małolatów na messangerze.
      • double-facepalm Re: problem ortograficzny 27.04.19, 09:41
        Albo lepiej wystaw na OLX jakies sprawne, nawet drobne AGD lub lampę do hybryd w sekcji "oddam za darmo" i poczytaj wiadomości, jakie przyjdą na skrzynkę (nie licząc tych od imigrantów z Ukrainy).Sama na serio oddawalam ww i tez ortografia futurystyczna co poniektórych osób mnie porazila (nie licząc autokorekt na urządzeniach mobilnych)
        • triss_merigold6 Re: problem ortograficzny 27.04.19, 09:42
          Podoba mi się śmiałe określenie ortografia futurystyczna.
          • double-facepalm Re: problem ortograficzny 27.04.19, 10:01
            To już było jakieś 100 lat temu 😂😂😂
            pl.m.wikipedia.org/wiki/Nuż_w_bżuhu
        • jak_matrioszka Re: problem ortograficzny 27.04.19, 12:22
          Wystaw na OLX za darmo, ale dla osoby, która najlepiej pisze po polsku wink
    • triss_merigold6 Re: problem ortograficzny 27.04.19, 09:25
      Ponieważ piszący nie zostali przez NAUCZYCIELI wytresowani w kierunku prawidłowego używania zaimków osobowych, a w dodatku płody swoich ... ekhem... przemyśleń upubliczniają masowo w mediach społecznościowych <kiedyś tylko rodzina wiedziała, że Stasio debil i cudów się po nim nie można spodziewać>.
      • nangaparbat3 Re: problem ortograficzny 27.04.19, 09:40
        Wiesz, do tego wątku sprowokowało mnie pismo pani wykładowczyni uniwersyteckiej, w którym wielokrotnie pojawiało się "Nasze" , odmieniane przez przypadki.
        • triss_merigold6 Re: problem ortograficzny 27.04.19, 09:43
          Pani wykładowca także jest produktem polskiego systemu oświaty i zapewne przeszła przez gimnazjum oraz zdawała giertychowską maturę <sprawdzić, czy do matury nie kwalifikował sołtys>.
          • nangaparbat3 Re: problem ortograficzny 27.04.19, 09:58
            Nie, pani wykładowczyni zdecydowanie 40 plus.
            • double-facepalm Re: problem ortograficzny 27.04.19, 10:12
              Kierunek humanistyczno-społeczny czy filologia?
              • nangaparbat3 Re: problem ortograficzny 27.04.19, 12:34
                Nie. Bardziej matematyczny.
    • aerra Re: problem ortograficzny 27.04.19, 09:30
      Mnie też to trochę śmieszy, a trochę irytuje.
      Ale mam koleżankę, poza tym bardzo fajną, która ma taką manierę (no, nie My i Nasz, ale Syn, Mąż) i próbowałam jej dość delikatnie zwrócić na to uwagę - i wyszło, że ona to traktuje, pisząc w necie, jako taki zamiennik imion, których nie chce używać na blogach/forach. Więc jak zamiast imienia to wielką literą. Sugerowałam, że jak napisze prawidłowo, to też będzie ok, ale jakoś tutaj nie mogę dotrzeć.
    • jowita771 Re: problem ortograficzny 27.04.19, 09:39
      Też mnie śmieszy takie pisanie. Widziałam też nie raz opisy jakichś sytuacji rodzinnych, gdzie pisano wielka literą On, Jego itp., gdy chodziło o męża lub syna, nawet malutkiego. Syn też był wilka literą, Syn, nie syn. Co ciekawe, nie zauważyłam, żeby ktoś pisał o Córce, same zwykłe córki.
      • triss_merigold6 Re: problem ortograficzny 27.04.19, 09:44
        Na tym forum kilka ematek pisze w ten sposób. Czy muszę dodawać, że żadna z nich nie jest gigantem intelektu?
    • heca7 Re: problem ortograficzny 27.04.19, 10:05
      Widziałam już na tym forum wszystko. Łącznie ze zwrotami Nasz Maluszek.

Ostatnio weszłam na stronę jednego z liceów warszawskich a tam zaproszenie na dzień otwarty zakończone podpisem- dErekcja. Opadły mi ręce...
      • hosta_73 Re: problem ortograficzny 27.04.19, 10:43
        Pewnie napisała to sykretarka 😉
        Na stronie szkoły mojej córki widniała kiedyś krótka notka z błędem ortograficznym, napisana przez nauczycielkę. Zastanawiałam się czy nie wysłać do niej wiadomości, żeby sobie byka poprawiła ale nie znam jej, nie uczy mojego dziecka i machnęłam na to ręką.
    • tryggia Re: problem ortograficzny 27.04.19, 11:06
      Niewiedza. Coś jak odgiety paluszek. Ma być godnie, ale nie wiem co i jak.
      Czasem używam wielkiej litery poza zasadą, ale raczej jako ironicznego wzmocnienia ( np. Ten Problem) lub by komuś okazać szacunek (np pisząc do kogoś o jego mamie).
    • jak_matrioszka Re: problem ortograficzny 27.04.19, 12:18
      Ja mam: Ciebie, Twój, i chyba jeszcze jeszcze jakieś z dużej litery w słowniku i zazwyczaj nie chce mi sie poprawiać. Ostatnio pisałam o spaniu i też wyszło z dużej, bo Spania to Hiszpania po norwesku. Czasem widze jak forumki z anglojezycznych krajów w środku zdania maja duże "i" smile ale to nieczesto, pilnuja sie big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka