Dodaj do ulubionych

Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉

17.05.19, 21:45
Jak mnie ostatnio w...ja ludzie...Przyzwyczajeni, ze jestem herbatnikiem: milym, uprzejmym i pomocnym. Od jakiegos czasu juz mnie to uwiera bo wiekszosc zamiast docenic - wlazlaby na glowe i nasrala. Nie wchodzac w szczegoly:miarka sie przebrala. Nauczylam sie w koncu mowic 'nie, nie moge, nie mam czasu'. Polowa znajomych poobrazanych (w tym np jedna, ktora byla zbulwersowana gdy wpadla bez zapowiedzi na wieczorne pogaduchy (?!) a ja w tym czasie bylam z mezem w knajpce).
W pelni rozumiem Danke. Ja tez chcialabym miec smoka. Co chwile sycze pod nosem 'Dracarys!!!'. Koniec z herbatnikiem. Ech...
Obserwuj wątek
    • pade Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 17.05.19, 21:49
      Rozumiem Cię doskonale. Tak trzymaćsmile
    • eliszka25 Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 17.05.19, 21:59
      W rakiem razie popieram zmianę i nie przejmuj się. Prawdziwi przyjaciele zrozumieją, a resztą nie ma co zawracać sobie głowy.

Smoka też zadroszczę. Od 5 lat jeden taki uprzykrza nam życie i bardzo chętnie syknęłabym „dracarys”. Ech rozmarzyłam się.... 😊
      • eliszka25 Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 17.05.19, 22:00
        Nie chciałam pisać o żadnym raku, miało być „w takim razie”.
        • chocolatemonster Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 17.05.19, 22:12
          😁
    • chatgris01 Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 17.05.19, 22:15
      Po prostu dojrzewasz wink
    • potworia116 Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 17.05.19, 22:17
      Nie wiem, co za Danke i to drugie, ale kibicuję Monsterowi w Tobie.
      • chocolatemonster Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 17.05.19, 23:26
        Gra o Tron😁 Jedna blondyna sie wkurzyla i spalila miasto (ujezdzajac smoka). No i ja sie z nia identyfikuje😁
    • aerra Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 17.05.19, 22:21
      Smoka to chyba prawie każdy by chciał wink Ja mogę przygarnąć nawet takiego, który nie zieje ogniem. I mniejszy może być, bo na krowy dla tych dużych, to chyba jednak nie wyrobiłabym finansowo.

Ale jak można się obrazić, jeśli się wpada bez zapowiedzi i kogoś nie ma? To chyba logiczne, że "bez zapowiedzi" ma w pakiecie "mogę pocałować klamkę"?
      • daniela34 Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 17.05.19, 22:36
        Bo zawsze wpadała bez zapowiedzi i Potwór był, a teraz Potwór ośmielił się wyjść na kolację z mężem smile wiesz jak się dziecko przyzwyczai, że mamusia zawsze jest na każde stęknięcie a mamusi raz nie będzie to dziecko ryczy. Koleżanka widocznie emocjonalnie nie wyszła ponad poziom niemowlęcia
      • chocolatemonster Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 17.05.19, 23:07
        Dla Ciebie i dla mnie logiczne. Dla roszczeniowych, egoistycznych dziun nie bo 'a ja pol wieczoru wydzwaniam, ty nie odbierasz, przyjezdzam a Was nie ma a ja takie klopoty mam!'( no sorry, dziunia, osmielilam sie pojsc na randke z wlasnym mezem i zapomniec o bozym swiecie).
    • agata_abbott Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 17.05.19, 22:53
      Niezapowiedziane wizyty to jest coś, czego nie rozumiem i nigdy nie zaakceptuje - tak wiec w pełni popieram Twój wku*w.
      I dlaczego oni się obrażają, ze nie masz czasu?Ale jak to?
      • chocolatemonster Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 17.05.19, 23:08
        Bo zawsze mialam, nawet kosztem siebie i swojej rodziny. Jak powiedzialam 'basta' to sie wielkie larum podnioslo. Nie warto byc milym i uczynnym.
        • chatgris01 Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 17.05.19, 23:13
          Bo zdrowy egoizm to jest to.
          • chocolatemonster Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 17.05.19, 23:27
            Wlasnie. Pozno sie tego nauczylam tzn ucze w bolach i na pelnym w..rwie.
        • wapaha Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 08:22
          Warto
          • chatgris01 Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 08:37
            Warto nie zawsze i nie dla każdego.
    • pani_libusza Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 17.05.19, 23:31
      I dobrze, twoje zdrowie dziewczyno! Ps jak nie lubiłam Danki ( w filmie bo w książkowa lepiej rozumiem) tak po ostatnim odcinku zyskała moja sympatie, może tez cierpię na syndrom braku smoka. Dracarys.
      • chocolatemonster Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 17.05.19, 23:35
        Ja mam problem bo z jednej strony doskonale rozumiem jej w..rw , z drugiej te dzieci i kobiety...Choc usmiechnelam sie gdy zobaczylam wpis na fb 'you ho girl! Burn them all bi...ches'😁
        • chocolatemonster Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 17.05.19, 23:36
          'go'
    • kura17 Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 07:43
      Potworze, dobrze Cie rozumiem! tak trzymac!

u mnie jest podobnie, ale ... zupelnie inaczej wink
      tez jestem herbatnikiem (piekne okreslenie!), ludzie nawet za bardzo sie nie narzucaja, ALE ja sama w sobie istnieje tylko i wylacznie, gdy mnie potrzebuja. inaczej jestem dla nich niewidzialna uncertain siegaja po herbatnika, zjadaja i ja znikam ... nawet nikogo smokiem postraszyc nie moge, bo sie zwyczajnie mna nie interesuja ...
      • chocolatemonster Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 07:48
        A to tez. Gdy ja mam jakies problemy czy nawet zwyczajnie, po ludzku, chcialabym pogadac itd to 'nire ma nas' a w druga strone musze byc na zawolanie. Zapytalam ostatnio mojego meza co ze mna jest nie tak a on 'za dobra jestes i za grzeczna'.
        • wapaha Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 08:26
          A ja uważam, że jesteście super. Takie osoby są bardzo potrzebne. Wam sie wydaje , że niedostrzegalne-a macie większy wpływ na otoczenie niż wam się wydaje. Herbatnik daje poczucie bezpieczeństwa. Dopóki jest herbatnik, wiadomo że jest dobrze. Dopóki jest świadomość, że herbatnika można zjeść ssanie z niepokoju jest mniejsze a lekkość bytu większa
          Można to nazwać trybem pasożytniczym ale czy na pewno ? Może to raczej to taka rola i miejsce plastra w tym całym ulu. Egoizm zdrowy-jak najbardziej, miłość jak najbardziej- ale otwarcie na świat i na innych - koniecznie by on nie zasyfiał. O takich ludziach się mówi "przywracają wiarę w człowieka".
          Nie jesteś za dobra i za grzeczna
          Jesteś zmęczona. To normalne.
          Musisz odpocząć .
          I dalej być sobą

kiss
          • kura17 Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 08:46
            Wapaha, ale taki herbatnik mysli, ze nikt go nie lubi i nie szanuje (tylko wykorzystuje) - to nie jest fajne.
            juz kiedys pisalam na forum - czy jesli sami o sobie myslimy, ze jestesmy "super" (tzn jestesmy na przyklad herbatnikami dajacymi bezpieczenstwo), a nikt nam nigdy nie daje informacji zwrotnej, ze inni tez tak mysla - to czy jestesmy naprwde super, czy tylko nam sie wydaje? ...

apel herbatnika: jesli kochacie herbatniki, to im to czasem powiedzcie!
            • wapaha Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 09:07
              No tak, tu jest problem herbatnika, że zamiast zachowań kruchość -trochę zmiękł i zawilgotniał.
              Biofeedback jest bardzo ważny- to prawda
              • kura17 Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 09:12
                LOL
                choc zwilgotniejie takie zle nie jest ...
                • wapaha Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 09:18
                  big_grin
                • chocolatemonster Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 09:24
                  😂
          • chocolatemonster Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 10:11
            Musze odpoczac- to prawda. Tylko przyzwyczailam ludzi do tego, ze zawsze jestem i mam czas. I,ze np ktos rzuca 'a wiesz bo my jedziemy na wakacje na 3 tyg i nie mamy co zrobic z psem, papuga i dwoma kotami' , ja rzucam 'to dajcie do nas' i nie oczekuje zadnej wdziecznosci a za gdy za rok znow rzucaja 'a bo my...' i ja mowie 'przykro mi ale w tym czasie tez nas w domu nie ma ' to slysze 'to my ze zwierzyncem zrobimy?!' (wypowiedziane oburzonym tonem...).
          • boogiecat Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 11:01
            wapaha napisała:

> A ja uważam, że jesteście super.
            > Jesteś zmęczona. To normalne.
            > Musisz odpocząć .
            > I dalej być sobą
            >
            Tez tak uwazam; oczywiscie sa granice bycia herbatnikiem- nie przekraczajcie ich
            I powiem wam, ze sporo ludzi nie naduzywa herbatnikowej dobroci i potrafi docenic/ wynagrodzic wartosc takiej osobowosci
        • kura17 Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 08:43
          > A to tez. Gdy ja mam jakies problemy czy nawet zwyczajnie, po ludzku, chcialabym pogadac itd
          > to 'nire ma nas' a w druga strone musze byc na zawolanie.

ja to nawet nie potrzebuje tych ludzi "do klopotow", bo na ogol miele sama w glowie lub z bardzo bliskimi przyjaciolmi. ja jestem dla nich zwyczajnie niewidzialna towarzysko. albo inaczej - sa tak przyzwyczajeni, ze zawsze mozna na mnie liczyc, ze juz mnie nawet nie lubia i nie szanuja uncertain
          • chocolatemonster Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 10:13
            A to tez. Do problemow i sytuacji awaryjnych wal w Chocolate jak w dym. Koncert, wyjscie do pubu, wycieczka do Belfastu? Zapomnij o Chocolate. To w sumie nie byloby problemem bo my sobie sami rodzinnie rozne fajne rzeczy organizujemy ale czasem troche przykro.
            • pade Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 10:22
              Tak czytam ten wątek i myślę, i przyszło mi na myśl powiedzonko, które kiedyś usłyszałam od koleżanki "jak sama siebie nie uszanujesz, to nikt cię nie uszanuje".
              Co prawda herbatnikiem jestem jedynie dla własnej rodziny, ale mam też durną przypadłość, która polega na tym, że kiedy coś z kimś ustalam, załatwiam sprawę, to zawsze rezygnuję z czegoś dla siebie, z części siebie, żeby rozwiązać problem i by wszyscy byli zadowoleni.
              Uświadomiłam sobie to tydzień temu, dopiero big_grin Nie jest łatwo, bo przyzwyczajenie jest drugą naturą.
          • boogiecat Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 10:55
            kura17 napisała:

> > sa tak przyzwyczajeni, ze zawsze mozna na mnie
            > liczyc, ze juz mnie nawet nie lubia i nie szanuja uncertain
            >
            >
            Kuro i wszystkie herbatniki tego forum,
            Ci znajomi/ rodzina innych ludzi tez tak naprawde nie lubia czy szanuja bardziej niz ciebie, tylko z toba sie nie staraja bo wiedza, ze sie nie obrazisz, nie zemscisz, nie pomyslisz o nich zle
            Jezeli brakuje ci zewnetrznych oznak niby lubienia i niby szacunku, to stan sie troche biczom (Dankom😉)- po poerwszych obrazach majestatu na pewno szybko szacunek wroci

Ale mozesz tez zadac sobie pytanie, czy ci to wszystko wogole potrzebne

A co do tego, ze nawet nie masz z kim pogadac:
            - a ematka?😁
            - na powaznie: radzisz sobie sama bo jestes silna, podejrzewam
      • mokka39 Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 19:04
        kuro, bardzo dobrze cię rozumiem, mam tak samo. A z jakiej części Polski jesteś, jeśli można zapytać?
        • kura17 Mokka 18.05.19, 19:58
          > kuro, bardzo dobrze cię rozumiem, mam tak samo. A z jakiej części Polski jesteś, jeśli można
          > zapytać?

Mokka, jestem z krakowa (ubieram buty i wychodze na pole LOL), ale od lat mieszkam w niemczech.
          a moja rodzina pochodzi z sadeczyzny.

czemu pytasz?
        • boogiecat Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 19:58
          mokka39 napisała:

> A z jakiej części Polski jesteś
          > , jeśli można zapytać?
          >

Hmmm jak to bylo?
          utkwil mi tampon
          Ps jestem z Gdanska
          😁😁
    • wapaha Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 08:17
      Przeżywam ostatnio codzienną irytację ludźmi w pracy. Do białości. Nic tylko nadziać na pal.
      Ale ja bardzo potrzebuję urlopu. Może u Ciebie to jest to samo, odpoczniesz i Sansa wróci
      • miruka Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 08:23
        Mam podobnie, i po zmianie zauważyłam, że jestem gorzej postrzegana w pracy, fajnie było mieć uległego jelonka, nie...
        i wiesz co - to jest żadna cena w tym przypadku
        • wapaha Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 08:29
          Ostatnie co można akurat o mnie powiedzieć, to że jestem uległa wink Wręcz przeciwnie, inni ulegają mi wink Herbatnik zmienia świadomość, herbatnik zmienia byt wink
    • kanna Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 10:24
      Problem jest taki, że dzieci się nie uczy okazywania wdzięczności.

Przeciętne dziecko ma (rozwojowe) przekonanie, ze mu się wszystko należy. Rodzic podtrzymuje to przekornie. Robi kanapeczki, ale nie oczekuje że dziecko powie "dziękuje". Nie oczekuje, ze dziecko jemu zrobi kanapeczki. Czasem warto nawet odmówić zrobienia kanapeczek, bo się nie ma czasu ani ochoty. I powiedzieć "wiesz, czasem wolno mi nie mieć ochoty cię karmić. tam jest chleb i ser". I dziecko się uczy, ze owszem, ono jest ważne, ale mamusia i inni też. Z czasem zaczyna doceniać, oraz dokonywać wymian z rodzicami . Typu - rodzic robi ulubione kanapeczki, a dziecko w zamian odkurzy.

Ale jak rodzic nie zaordynuje tego treningu, to nastolatek, a potem dorosły pozostaje w przekonaniu, ze mu się wszystko należy. I stąd te święte oburzenia, że ktoś nie może przyjąć moich siedmiu papug, albo bezczelnie wyszedł do opery, jak ja planowałam przyjść.

Nie masz obowiązku być na zawołanie wszystkich. I super, ze to czujesz i stawiasz granic. tak trzymać!
      • miruka Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 10:30
        Zgadzam się, choć walka bywa długa, ja mam z córką umowę, robię jej śniadania, w tym do szkoły, bo wcześniej wstaję, ale kolacja jest po jej stronie, ma zrobić dla siebie, ja mam specjalna dietę, wspólnie jadamy tylko obiady, no i czasem muszę zacisnąć zęby, jak widzę że woli pójść głodna spać, bo się nie chce tej kanapki zrobić, ale trudno, może się kiedyś nauczy, co jakiś czas przypominam o umowie
    • czarniejszaalineczka Re: Watek pasywno-agresywny z elementami GoT😉 18.05.19, 11:10
      kup se ges kanadyjska i napuszczaj na ludzi

https://media.giphy.com/media/dbdB8znnV9ZGU/giphy.gif

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka