majenkir 27.06.19, 20:23 Czy możecie jakieś polecić? Chciałam powiedzieć rodzicom co maja sobie kupić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Klimatyzator przenośny 27.06.19, 21:24 Jak bede przy kompie to sprawdze jakie modele sie pokrywaja z tym co mielismy Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Klimatyzator przenośny 27.06.19, 21:32 Chodzi ci o taki "prawdziwy" klimatyzator z rurą do okna, czy o te "klimatyzery" po 400 zl? ten drugi to taki wiatrak, do ktorego dodaje sie wode lub lód. Warczy jak odkurzacz i wiele nie zmienia. Te klimatyzatory, ktore maja czynnik chlodzacy tanie nie sa, a za porownywalna cene mozna kupic prawdziwa montowana na scianie klimatyzacje, ktora jest naprawde wydajna. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Klimatyzator przenośny 27.06.19, 23:56 ida_listopadowa napisała: > Te klimatyzatory, ktore maja czynnik chlodzacy tanie nie sa, a za porownywalna > cene mozna kupic prawdziwa montowana na scianie klimatyzacje, ktora jest napraw > de wydajna. Klimatyzatory przenośne są dla niektórych jedynym wyjściem, np. gdy mieszkają w wynajętym mieszkaniu lub nie mogą uzyskać pozwolenia na zamontowanie klimatyzatora na elewacji budynku. Są też tańsze - w miarę dobry można kupić już za ok 1,5 tys zł, a w miarę dobry klimatyzator ścienny to koszt minimum 2,5 tys zł. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 28.06.19, 04:11 ida_listopadowa napisała: > Chodzi ci o taki "prawdziwy" klimatyzator z rurą do okna, czy o te "klimatyzery > " po 400 zl? ten drugi to taki wiatrak, do ktorego dodaje sie wode lub lód. War > czy jak odkurzacz i wiele nie zmienia. Myslalam raczej o tym "wiatraku", tak zeby postawic i zeby dzialal . Bez pieprzenia sie z rurami, oknami, etc. Nie wiedzialam, ze one sa takie niedobre . Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: 28.06.19, 09:51 Ależ one są dobre, tyle tylko, że to tylko wiatraki (z maleńkim plusikiem), więc jeżeli oczekujesz efektu jaki daje wiatrak to będziesz zadowolona. Klimatyzacją te urządzenia jednak nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: 28.06.19, 17:51 te 'schladzacze powietrza' nie sa takie najgorsze, firmy to tez honeywell i elektrolux ale linkow nie podam, bo znowu impala sie bedzie czepiac w urzadzeniu jest cos w rodzaju 'filtra' z karbowanego kartonu, ktory nasiaka woda i obniza temperature wydmuchu, dlatego najlpiej wode w zborniku schladzac lodem lub zamrozonymi wkladami (elektrolux daje w wyposazeniu), co jest wazne, schladzacz powinien stac przy otwartym! oknie, w zamknietym pomieszczeniu zrobi sie wilgotny ciezki zaduch, o tym zreszta pisze w instrukcji, mamy nieduzy elektroluxa i wielka maszyne honeywella, na tarasie sprawdzala sie bardzo dobrze moja mamuska stawiala blisko okna (albo i na oknie) wiatraki, takie typu 'wieza', mowila ze pomagaja Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: Klimatyzator przenośny 27.06.19, 21:38 Rodzice wiedzą, że dopłacą ok 80 zł miesięcznie za prąd? Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Klimatyzator przenośny 27.06.19, 22:00 mildenhurst napisała: > Rodzice wiedzą, że dopłacą ok 80 zł miesięcznie za prąd? Bzdura. Rachunek mam większy o ok 15 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Klimatyzator przenośny 27.06.19, 22:35 Przeciętny klimatyzator monoblok: pobór mocy ok 1 kW, praca 4 godz na dobę to 120 kWh miesięcznie. Rzeczywiście koszt to około 80 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Klimatyzator przenośny 28.06.19, 04:13 Dobre samopoczucie jest imo warto duzo wiecej niz 80 zl . Odpowiedz Link Zgłoś
iimpala Re: Klimatyzator przenośny 27.06.19, 23:39 nie możemy polecić bo to jest kryptoreklama. Ale ja mam blaupunkta. Oczywiście, każde właczenie do sieci kosztuje. Można wybrać, czy bardziej lubi się zdychanie bez niczego, czy jednak komfort z klimatyzatorem. To pewnie zależy od tego, kto jest zainteresowany klimatyzatorem. Jesli spadek znaczny to rodzina może odradzać uzywanie klimatyzatora. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Klimatyzator przenośny 28.06.19, 01:45 z delonghi taki: www.delonghi.com/pl-pl/produkty/komfort/klimatyzacja/klimatyzatory-przenosne/pinguino-pac-ank92-silent dosc cichy, tylko funkcja chlodzenia (klima, wetylator), jedna rura, nawet nie taki wielki z honeywella dosc stary model: www.uni-lux.eu/item_162_Klimatyzator_Honeywell_AMH1200E.html kawal pudla, dosc glosny, dwururowy, z funkcja grzania ale bardzo wydajny Odpowiedz Link Zgłoś
iimpala Re: Klimatyzator przenośny 28.06.19, 02:01 mysiulek08, ja nawet rozumiem twoją cheć pomagania (staram sie zrozumiec) ale...masz dośwoiadczenia z każdym z tych klimatyzatorow? uzytkowalaś je osobiscie? czy tylko znalazłaś w internecie? I tu przypomina mi sie pewien obrazek Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Klimatyzator przenośny 28.06.19, 02:22 tak, te konkretne modele uzywalismy, zreszta pisalam wyzej, ze takich poszukam, te delonghi jest nawet wlaczane od czasu do czasu nawet teraz gdy kotom za mocno slonce w szyby przyswieci ps ja rozumiem Twoja krucjate antyspamowa, ale na litosc, nie kazdy jest w marketingu szeptanym czy dostaje dole od reklamowania Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Klimatyzator przenośny 28.06.19, 02:23 a rysunek to chyba do Ciebie bardziej pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
iimpala Re: Klimatyzator przenośny 28.06.19, 03:47 to chyba strasznie kiepskie te klimatyzatory, skoro musialaś je wymieniac? tak często.... a "borysowski", na temat ktorego nic nie wiesz, to z jakiej racji tu się znalzl? bo ci się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Klimatyzator przenośny 28.06.19, 05:16 czy napisalam, ze wymienilam? kilka dobrych lat byly uzywane w rejonie gdzie 40stp jest w lecie norma , po prostu przeprowadzce po do nowego domu zostala zamontowana klima typu split i duze pudlo nie bylo potrzebne a mniejszy delonghi czasami sie przydaje, o czym tez pisalam, ale trzeba umiec czytac co do borysowskiego, kiedys szukalam czegos o klimie bez jednostek zewnetrznych i tyle a swoja droga ty masz chyba jakas obsesje Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Klimatyzator przenośny 28.06.19, 01:49 jeszcze cos takiego, bez wielkiego remontu: borysowski.com/klimatyzacja/bez-jednostki-zewnetrznej.html ale nic na ten temat nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Klimatyzator przenośny 28.06.19, 07:58 Mam od kilku lat elektroluxa ale z rurą wylotową. U mnie akurat odpływ ciepłego powietrza jest "zainstalowany" w kominie, ale testowaliśmy również wystawienie rury oknem(są akcesoria) i nie ma problemu. Chciałam podać link, ale nie ma ich już w sprzedaży , są nowsze modele. Sprawdza się idealnie. Chłodzi górę domu-ok 100metrów-przesuwam go co jakiś czas do odpowiedniego pokoju i już. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Klimatyzator przenośny 28.06.19, 10:21 Ja też mam Elektroluxa i jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś