cosmetic.wipes 28.06.19, 12:25 Młoda dostała się do LO pierwszego wyboru. Uff 😊 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arwena_11 Re: Rekrutacja 28.06.19, 12:27 O gratulacje - szybko u was się kończyła rekrutacja. Progi wzrosły? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Rekrutacja 28.06.19, 12:30 Jeszcze nie znam szczegółów, na razie tylko dostałam powiadomienie z aplikacji, że się dostała. Odpowiedz Link Zgłoś
plasmaplus Re: Rekrutacja 28.06.19, 12:33 Gratulacje! Gdzie tak szybko ogarnęli się z rekrutacją? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Rekrutacja 28.06.19, 12:50 Gratulacje, my czekamy do 16 lipca. Odpowiedz Link Zgłoś
buziaczekgosiaczek Re: Rekrutacja 28.06.19, 12:50 Gratulacje i zazdroszczę, że tak szybko macie wakacje! Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Rekrutacja 28.06.19, 12:55 A moje dziecko sie dostalo do orpeg wlasnie mi napisali... Odpowiedz Link Zgłoś
anatewka11 Re: Rekrutacja 28.06.19, 12:57 U nas też już są wyniki, syn dostał się tam gdzie chciał. Liceum w małym mieście powiatowym z dużym miksem uczniów (takich co mają ponad 280 pkt jest całkiem sporo ale progi generalnie niskie). Punkty skoczyły o ok 20 w stosunku do zeszłego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
miniofilka Re: Rekrutacja 28.06.19, 13:06 Gratulacje! Zdolna dziewczyna a ja czekam do 16 lipca Odpowiedz Link Zgłoś
mamid Re: Rekrutacja 28.06.19, 13:07 Mój też się dostał, do tego do którego najbardziej chciał ufff )) Mamy wakacje))) Odpowiedz Link Zgłoś
s.ivona Re: Rekrutacja 28.06.19, 13:17 Krakow. Wyniki rekrutacji dzis. Syn mial 185 pt nie dostal sie do szkoly pierwszego wyboru cxyli do technikum.dostal sie do LO jako drugi wybor. I teraz mam pytanie 1. Co sie stanie jesli nie potwierdzi checi bycia w LO? 2. Jak dowiedziec sie jakie byly progi punktowe? System tego poki co nie podal. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Rekrutacja 28.06.19, 13:46 Musicie potwierdzić, bo inaczej wypada z systemu. Nie przeszkadza to w tym aby się odwoływać. Progi punktowe powinny być podane. Niestety zewsząd informacje, ze progi wyższe niż w zeszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
s.ivona Re: Rekrutacja 28.06.19, 13:51 Ale gdzie te progi sa podane? Szkola pierwszego wyboru info nie podaje. Przynajmniej przez telefon. Czy na szkole sa wywiesxone listy kandydatow z punktacja? Odpowiedz Link Zgłoś
plasmaplus Re: Rekrutacja 28.06.19, 14:01 Ile masz czasu na potwierdzenie, pewnie kilka dni, spokojnie przeanalizujcie sytuację. Szkoła powinna podać próg punktowy. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Rekrutacja 28.06.19, 13:28 Co do progów - powinny być na listach przyjętych ( najniższy próg ). W Warszawie były też w tabeli z wolnymi miejscami, po pierwszej rekrutacji. Można też pojechać do szkoły - zresztą musisz żeby odebrać papiery. Wtedy warto się dowiedzieć jak z odwołaniami ( niektóre przyjmują jeszcze przed oficjalnymi terminami ) Jak nie potwierdzisz - to dziecko wypada z systemu. W zeszłym roku w Warszawie w wielu szkołach ( nie wiem czy we wszystkich ), pierwszeństwo miały dzieci, które się nigdzie nie dostały. Jak jest u was - trzeba się zapytać w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
plasmaplus Re: Rekrutacja 28.06.19, 14:03 Nie dostały czy nie potwierdziły? System chyba wie, że gdzieś się dostałeś, ale jeśli nie potwierdziłeś, to też masz pierwszeństwo przed innymi? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Rekrutacja 28.06.19, 15:49 Tak było w zeszłym roku w Warszawie. Jak nie potwierdziłaś ( czyli nie doniosłaś świadectwa ), nie było cię w systemie, czyli wychodziło że nigdzie się nie dostałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Rekrutacja 28.06.19, 15:50 A odwołania składasz bezpośrednio w szkołach - już poza systemem Odpowiedz Link Zgłoś
husmus Re: Rekrutacja 28.06.19, 13:58 Jestem z Krakowa, właśnie wróciłam ze szkoły, bo nie było szans zalogować się do systemu. Na listach przyjętych wywieszone są progi. Mamy wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Rekrutacja 28.06.19, 20:47 Serio w technikum był próg powyżej 185? To brzmi niewiarygodnie? To są gołe punkty rekrutacyjne? Można się dowiedzieć jakie to technikum? Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Rekrutacja 28.06.19, 22:14 a co w tym takiego dziwnego i niewiarygodnego? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Rekrutacja 28.06.19, 22:23 Próg 185 pkt jest niewiarygodnie wysoki. Do najbardziej obleganego Technikum Łączności dwa lata temu (ostatnia normalna rekrutacja w Krakowie) progi wahała się w granicach 120,8 do 162,4 pkt. w zależności od klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
s.ivona Re: Rekrutacja 28.06.19, 22:39 W tym roku do klasy programowania bylo 173 a do klasy informatycxnej 171 i 168.35 bo byly dwie klasy. Co ciekawe progi dla uczniow po 8 klasie byly ciut wyzsze niz po gimnazjum.... Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Rekrutacja 28.06.19, 22:47 s.ivona napisała: > Co ciekawe progi dla uczniow po 8 klasie byly ciut wyzs > ze niz po gimnazjum.... Ciekawe to by było gdyby było odwrotnie. Oczywiście, że dla ósmoklasistów będą wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
s.ivona Re: Rekrutacja 28.06.19, 22:57 A niby czemu? Egzamin srednio nie wypadl wcale az tak dobrze...widocznie uczniowie ktorzy sue tam dostali mieli naprawde super super wyniki... Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Rekrutacja 29.06.19, 08:03 Wypadł lepiej niż po gimnazjum, był łatwiejszy no i z 3 a nie 9 przedmiotów. Praktycznie wszędzie progi dla podstawówek wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Rekrutacja 28.06.19, 22:41 Warszawski mechatronik z Wiśniowej ma progi w okolicach 150-168 pkt, przynajmniej do tej pory. A to najlepsze technikum w Polsce. 185 to miewają LO typu Czacki czy Staszic (oczywiście, jeśli próg nie wypada na laureacie). Odpowiedz Link Zgłoś
s.ivona Re: Rekrutacja 28.06.19, 22:37 O jejku ale blad zrobilam...to chyba z tych enocji...przepraszam. syn mial 168.1 puntkow. Najnizszy prog do klasy ktora wybral w technikum lacznosci to bylo 168.35. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Rekrutacja 28.06.19, 22:40 odwołuj się. Wcale nie jest powiedziane, że wszyscy potwierdzą wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Rekrutacja 28.06.19, 22:41 Błąd zrobił, ze nie wpisał tez innych klas, zawsze sę jakieś przetasowania, jakby się dostał do innej klasy w obrębie szkoły, to łatwiej by się przeniósł, nieraz rezygnowali, niektórzy już w listopadzie. Teraz to może być ciężko... Odpowiedz Link Zgłoś
s.ivona Re: Rekrutacja 28.06.19, 22:52 Tez mu to mowilam ale no coz...inne kierunki go nie interesowaly. Ciagle sie zastanaeiam czy odwolanie ma sens...czy ktos w ogole to bierze i czyta czy od razu do kosza wyrzuca? Jesli ktos dostal sie do tak dobrej szkoly to chyba nie po to zeby rezygnowac lub nie potwierdzac wyboru.... A tak w ogole to czy ktos sie orientuje kiedy sa wyniki takiego odwolania? W sierpniu? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Rekrutacja 28.06.19, 23:01 Niech jedzie, pisze podanie i pożebrze trochę, nieraz się zdarza, ze ktoś ma miejsce np w prywatnym, ale gdzieś musi wybrać z elektronicznej rekrutacji i wybiera technikum, potem jednak sie rozmyśla. Powiedzą mu, czy ma szanse, czy nie ma... punktów sporo, a nuż się uda. U mojego syna zrezygnowało kilku, jeden się przeniósł do LO, jeden do mechanika, jeden sobie nie radził i poszedł na Limanowskiego - to wszystko do półrocza. Czasem ktoś idzie bo polecają, a potem jednak stwierdza, że to nie to, na przykład dojeżdżający - ci nieraz idą z Bochni, Trzebini, potem sie przenoszą do ogólniaków u siebie, bo ich dojazdy męczą, a na internat wydaje się za blisko. W szkołach średnich wbrew pozorom są duże przetasowania na początku, naprawdę szkoda, że nie dał mniej punktowanej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Rekrutacja 29.06.19, 07:13 Zabrakło mu troszeczkę, więc się odwołujcie. Chyba że syn na drugim miejscu ma szkołę, w której też chciałby być. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Rekrutacja 29.06.19, 07:48 Też uważam, że jeśli synowi zależy na technikum, trzeba od razu złożyć odwołanie - motywując dodatkowo zainteresowaniami zbieżnymi z profilem szkoły, może nawet wskazując drugą klasę (jeśli go też interesuje). Wolne miejsca pojawiają się. Ryzyko jest żadne. Punktów zabrakło niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
plasmaplus Re: Rekrutacja 28.06.19, 14:49 Kraków - nie dostało się 2,5 tys. uczniów krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,24943905,rekrutacja-do-szkol-srednich-w-krakowie-2-5-tys-uczniow-na.html Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Rekrutacja 28.06.19, 15:18 qrwa, przepraszam, ale tak cholernie mi żal tych dzieci. Ja wiem, że nie każdy musi kończyć liceum ale dlaczego maja cierpieć za durne decyzje dorosłych??? Najpierw stres prze trzy lata a potem jeszcze takie podcięcie skrzydeł I jak pomyślę, że pewne babsko szczerzy się w Brukseli, bo społeczeństwo na to pozwoliło to mnie po prostu szlag trafia. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Rekrutacja 28.06.19, 19:00 Rany, czemu wy tak pieprzycie, no litości. Co Zalewska jest winna, że jakiś idiota wpisał tylko najlepsze szkoły i żadnej gorszej alternatywy? Zapewniam cię, ze takie "problemy" były na długo przed reformą, dokładnie od momentu wprowadzenia rekrutacji elektronicznej. Nie jestem zwolenniczką reformy, moim dzieciom tez zrobiła koło pióra, ale zwalanie winy za wszystkie głupie posunięcia kandydatów na ministerstwo fatalnie świadczy jedynie o piszących. Ty sama pisałaś tu o swoim dziecku, które miało ładne wyniki. Aż się chce powiedzieć "inteligencji to po matce nie odziedziczyło". Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Rekrutacja 28.06.19, 20:55 Z 6 lat temu córka znajomej, mająca coś 155-160 pkt tak obstawiła szkoły, że się nigdzie nie dostała. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Rekrutacja 29.06.19, 08:22 Progi dużo wyższe niż w poprzednich latach. Zawsze byli tacy, co się nie dostali ale czegoś takiego nie było nigdy. Natomiast wyzywanie dzieciaków od idiotów nie najlepiej świadczy o tobie. Z tych 2500 osób na dzień dzisiejszy pewnie większość znajdzie miejsce w jakiejś szkole. Wiem, że są szkoły, gdzie nawet chętnych nie było. Wiem też, że wielu z tych, co wskazali jedną szkołę mają zaklepane miejsce w szkole prywatnej. Nie zmienia to faktu, że żadna inna rekrutacja nie odbywała się w takiej atmosferze, problemy z powodu tłoku i kumulacji ujawnią się we wrześniu a osoba za to odpowiedzialna nie powinna dostać stanowiska w europarlamencie. Dla Ciebie mogę być idiotką jeśli Ci to poprawi humor. Miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Rekrutacja 29.06.19, 10:09 >Progi dużo wyższe niż w poprzednich latach. W Krakowie? W Krakowie w niektórych szkołach dka absolwentów gimnazjum nawet niższe, po podstawówce - trochę wyższe (co było do przewidzenia, bo egzamin lepiej poszedł) - ale tez statystycznie nie był to jakiś dramatyczny wzrost. W zeszłym roku było po I turze rekrutacji 1,2 tys osób bez przydziału, teraz jest 2,5 tys przy podwójnej rekrutacji. Czyli dramatu raczej nie ma. Faktem jest jednak, że w Krakowie mieli więcej miejsc (we wszystkich szkołach) niż kandydatów, w miastach z niedoborem miejsc sytuacja może być inna. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Rekrutacja 29.06.19, 11:06 morekac napisała: W Krakowie w niektórych szkołach dka absolwentów gimnazjum nawet ni > ższe, po podstawówce - trochę wyższe Pozwolę sobie przekleić z innego wątku wypowiedź indra2: "Spojrzalam na strone waszaedukacja.pl na progi klas mat fiz inf z zeszlego roku i tak: LO nr 1 klasa 1a 170,6 zeszly rok 173,45 ten rok i klasa 1b 173,4 zeszly rok i 178,05 ten rok LO nr 2 klasa 1a 175,8 zeszly rok 177,3 ten rok i klasa 1b 170,6 zeszly rok i 169,85 ten rok LO nr 6 klasa d 167,6 zeszly rok 169,85 ten rok LO nr 8 klasa mat fiz inf 168,4 zeszly rok 171,05 ten rok LO nr 10 klasa f 155,8 i 163,35 ten rok i klasa g 152,8 zeszly rok 163,35 ten rok Wiec najbardziej skoczyly progi w tym "najmniej topowym" liceum." Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Rekrutacja 28.06.19, 17:13 Uderzyła mnie jedna informacja: pomimo składania do nieograniczonej ilości szkół i klas (btw, nie wiedziałam ze Kraków tez ) 500 uczniów wskazało tylko jedna klasę ! Mam nadzieje, ze to Ci, którzy maja miejsce w placówkach niepublicznych, bo jeśli nie to mało odpowiedzialne to było. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Rekrutacja 28.06.19, 18:29 i zapewne również laureaci mam nadzieję, ze z tej 500 zdecydowana wiekszość zdecydowała się na taki wybór swiadomie Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Rekrutacja 28.06.19, 18:55 Albo kandydaci zamiejscowi, którzy chcieli się dostać w Krakowie do tej jednej szkoły, a jeśli nie, to pójdą u siebie do liceum czy technikum. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_n Re: Rekrutacja 28.06.19, 21:02 Dokładnie. Sama w początkach elektronicznej rekrutacji składałam do jednej klasy w jednej szkole. Poza tym, składałam do szkoły w moim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Rekrutacja 28.06.19, 16:03 Te punkty z boku przy szkołach to są punkty delikwenta, które miał do danej szkoły, czy progi punktowe do szkoły? Bo ja nie wiem ile miał punktów, on ma to w odwłoku i mu się nie chce sprawdzić, a ja zgłupiałam, bo jakoś mnie te liczby dziwią. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Rekrutacja 28.06.19, 16:18 gratulacje u nas jeszcze tydzień czekania Odpowiedz Link Zgłoś
sylwik7 Re: Rekrutacja 28.06.19, 18:45 Moja córka też już w liceum pierwszego wyboru. Co ciekawe wszystkie dzieciaki po zalogowaniu się otrzymywały info, że kandydat jest nie zakwalifikowany. Wiem na pewno o dwóch liceach w mieście. Na listach wywieszonych w szkole te same osoby oczywiście przyjęte. Córka była o 12.00, żeby złożyć oryginały więc widziała się od razu na liście i nie zdążyła się zdenerwować tym komunikatem w systemie. Ale sporo dzieci i rodziców , które najpierw sprawdziło w systemie postresowało się trochę. Znowu coś nie poszło. Miasto powiatowe w Małopolsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Rekrutacja 28.06.19, 19:13 sylwik7 napisała: > Moja córka też już w liceum pierwszego wyboru. Co ciekawe wszystkie dzieciaki p > o zalogowaniu się otrzymywały info, że kandydat jest nie zakwalifikowany. fantastycznie Odpowiedz Link Zgłoś
kretka42 Re: Rekrutacja 28.06.19, 19:48 O rety. Ale nerwy.. Ja planuję podjechać pod szkołę. A dziecko będzie dzwonić ze środka obozu Gratuluję przyjętym!!! Fajnie , że terminy w KRK szybkie. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Rekrutacja 28.06.19, 18:57 Gratulacje! Fajnie, że macie juz za sobą ten stres Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Rekrutacja 29.06.19, 06:57 A skąd sie biorą takie różnice w terminach ogłoszenia wyników?Tu koniec czerwca-pozostałe województwa połowa lipca? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Rekrutacja 29.06.19, 09:51 1unia4 napisał(a): > A skąd sie biorą takie różnice w terminach ogłoszenia wyników?Tu koniec czerwc > a-pozostałe województwa połowa lipca? Tego nie wie nikt Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Rekrutacja 29.06.19, 09:57 1unia4 napisał(a): > A skąd sie biorą takie różnice w terminach ogłoszenia wyników?Tu koniec czerwc > a-pozostałe województwa połowa lipca? Harmonogram rekrutacji jest ustalany przez kuratorów wojewódzkich. A dlaczego są inne terminy tego nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś