blanka-78
07.07.19, 16:41
Moja córka chciałaby wyjechać z koleżankami do naszego domku nad jezioro. Pięć dziewczyn w wieku 13-14 lat. Na razie zapytała mnie co myślę, czy by mogła. I tu mam dylematy :
1) Czy jechać z nimi ? Osobiście uważam że tak , że są za młode na samodzielny wyjazd. Od jakiego wieku pozwolić na samodzielny wyjazd ?
2) Jak ustalić z ich rodzicami kwestię transportu ok 80-90 km w jedną stronę .
3) Jak rozwiązać sprawę wyżywienia ?
Oczywiście noclegi w naszym domku gratis. Nie będę nic od nich brała nawet za media ( miejscowość turystyczna , najtańszy nocleg to koszt ok 40 zł od osoby za jedną noc ) , no ale nie uśmiecha mi się sponsorować całodniowe wyżwienie dla 5 dodatkowych osób , co innego gdyby to była jedna koleżanka czy pobyt tych pięciu ale na jedną noc a nie na 5-7 nocy .
4) W miejscowości są różne oczywiście płatne atrakcje dla dzieci oraz budki gastronomiczne , stragany, pamiątki , też by wypadało dać do zrozumienia by dziewczyny miały jakieś własne pieniążki na lody, gofry , czy gdyby chciały iść do parku linowego ,na gokarty ...
Nie wiem jak porozmawiać z rodzicami tych dziewczyn , jakie podjąć z nimi ustalenia dotyczące powyższych kwestii. Znam te mamy z zebrań szkolnych, nie mamy bliższych relacji. Nasze dzieci chodzą do jednej klasy, spotykają się poza szkołą też w domach więc dziewczynki są mi znane.