Dodaj do ulubionych

Warszawianki - LO

10.07.19, 23:32
Pomożecie zidentyfikować te licea?
m.facebook.com/wiceprezydentrenatakaznowska/photos/pcb.2660151660679671/2660169244011246/?type=3&theater
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Warszawianki - LO 10.07.19, 23:59
      Raczej ciężko będzie, takie nazwy profili to w zasadzie w każdej szkole są... Ale po progach widać, że przy dobrym ułożeniu listy do liceum się nie było aż tak trudno dostać. Owszem, pytanie co to za liceum.
      • asia_i_p Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 10:49
        Tak na oko to powinny być trzy kolejne w numeracji - nie pomaga to w żaden sposób w identyfikacji? Na przykład, gdyby to miało być liceum nr 1, 2 i 3 albo 4, 5 i 6 - pasuje? Bo nie sądzę, żeby coś przeklejała, po prostu wydrukowała stronę zestawienia i zaczerniła nazwy.
        • zlosliwebydle Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 10:57
          One są wg dzielnic. I wg numerów rzymskich alfabetycznie big_grin Czyli XL będzie po LX big_grin
          • mum2004 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 11:05
            Już to mamy, Staff, Reytan, Królówka , wszystko pasuje.
            • dzikka Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 13:20
              To są chyba bardzo dobre licea? Nie znam szkół warszawskich. Progi nie za wysokie. To dobrze. trzymam kciuki we wtoreksmile
              • zlosliwebydle Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 13:23
                Reytan bardzo dobry (stabilna druga dwudziestka). W sensie rankingów, bo atmosfera taka sobie. Królówka - bardzo przyzwoity średniaczek z tradycjami. Staff - zyskuje na współistnieniu z najlepszym technikum w Polsce, dynamicznie się rozwija, ale zwykle bywał n-tym wyborem.
              • betty_bum Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 13:46
                Bez przesady, najlepsza z tych szkół, czyli Reytan, to połowa drugiej dziesiątki. W skali kraju bardzo dobra szkoła, w skali Warszawy raczej szkoła z tradycjami niż topowa.
                • morekac Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 13:59
                  betty_bum napisał(a):

> Bez przesady, najlepsza z tych szkół, czyli Reytan, to połowa drugiej dziesiątk
                  > i. W skali kraju bardzo dobra szkoła, w skali Warszawy raczej szkoła z tradycja
                  > mi niż topowa.

Niemniej dobra i jeśli ktoś lubi tamtejsze klimaty, to nie można powiedzieć, że dostanie się tam jest klęską dka bardzo dobrego ucznia.
        • morekac Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 13:54
          I jeśli się ustawi (chociażby w excelu z zeszłorocznymi punktami):
          Mokotów
          LO
          To te 3 licea ustawiają się
          Staff
          Reytan
          Królówka.
          • iwoniaw Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 14:01
            No tak, patrząc po dzielnicach (i że to Mokotów, o którym debatowano wtedy właśnie) to chyba dokładnie ktoś to odszyfrował.
    • plasmaplus Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 00:04
      Co ciekawe widać, że sporo wyższe są progi do klas po podstawówkach niż po gimnazjum.
      co było do przewidzenia
      • morekac Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 00:20
        Nie zawsze sporo wyższe.
      • dido_dido Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 08:11
        Jak mogły wzrosnąć progi po podstawówce skoro ich jeszcze nie ma?
        W zeszłym roku nie było rekrutacji po podstawówce więc nie ma się z czym porównywać.
        Oczywiście jakimś odnośnikiem są progi po gimnazjum ale to raczej do porównywania szkół między sobą.
        Ale nie można porównywać punktacji po gimnazjum i po podstawówce - dzieciaki pisały zupełnie różne egzaminy, o różnym zakresie programowym, różnej ilości tych egzaminów, innej trudności
        Tak jak jabłek i gruszek - nie da się tego porównać
        • mum2004 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 08:31
          Jest link do 3 lo tegorocznych
          • dido_dido Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 09:09
            Nie o to chodzi
            Nie ma zeszłorocznych progów po podstawówce
            Tegoroczne progi będą pierwsze
            Dla podstawówki nie ma co wzrosnąć ani zmaleć
            Zmienią się progi ale dla gimnazjum
            Dzieci po podstawówce i po gimnazjum mogą mieć całkiem inne 'osiągnięcia' punktowe bo pisały całkiem różne egzaminy.
            • zlosliwebydle Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 09:20
              Ale punktem odniesienia dla nas są progi gimnazjalne. Wystarczy sobie dodać te 5-7 punktów, i mamy przewidywane progi po SP. Bo w całej Polsce progi po SP są właśnie o te 5-7 punktów wyższe, bo średnio o tyle lepiej napisali swoje egzaminy.

Z dużym marginesem bezpieczeństwa można założyć, że próg po SP to ubiegłoroczny próg gimnazjalny +10 pkt.
              • mokrasa71 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 10:36
                Mam nadzieję, że to właśnie duży margines bo liczę troche że młoda się dostanie do szkół z ubiegłorocznym progiem 166-168 smile

zlosliwebydle napisała:

> Ale punktem odniesienia dla nas są progi gimnazjalne. Wystarczy sobie dodać te
                > 5-7 punktów, i mamy przewidywane progi po SP. Bo w całej Polsce progi po SP są
                > właśnie o te 5-7 punktów wyższe, bo średnio o tyle lepiej napisali swoje egzami
                > ny.
                >
                > Z dużym marginesem bezpieczeństwa można założyć, że próg po SP to ubiegłoroczny
                > próg gimnazjalny +10 pkt.
                • mum2004 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 10:48
                  Córce też 10 pkt marginesu wystarczy ale to już maks... a widzę, że bywa i 20.
            • plasmaplus Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 09:21
              Ok, ale nikt nie pisał o zeszłorocznych progach po podstawówce (bo ich nie było). Porownalam progi do tych samych klas po SP i po gimnazjum. Po SP są wyższe, czego należało się spodziewać.
            • mum2004 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 09:21
              Rozumiem ale mając dane z innych szkół z TEGO roku można próbować prognozować jak zmiana formuły egzaminu przełożyła się na punkty (plus większa ilość 8 klasistów).
              • plasmaplus Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 09:42
                Tak właśnie uważam, ale tutaj ktoś pisze, że nie ma co patrzeć na progi i porównywać sp z gim. Właśnie należało patrzeć na zeszłoroczne i założyć że po SP będą większe (z powodów które przytoczylaś), a wrzucone zdjęcie potwierdza to założenie i tego dotyczył mój początkowy wpis.
                • dido_dido Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 09:52
                  Ok, rozumiem, chcemy mieć jakikolwiek punkt odniesienia
                  Tylko przestrzegam przed wpadaniem w panikę, że olaboga dzieci z gimnazjum mają lepiej/gorzej niż te z podstawówki.
                  Po prostu mają inne punkty
            • lena2222 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 10:11
              dido_dido napisała:

> Nie o to chodzi
              > Nie ma zeszłorocznych progów po podstawówce
              > Tegoroczne progi będą pierwsze
              > Dla podstawówki nie ma co wzrosnąć ani zmaleć
              > Zmienią się progi ale dla gimnazjum
              > Dzieci po podstawówce i po gimnazjum mogą mieć całkiem inne 'osiągnięcia' punkt
              > owe bo pisały całkiem różne egzaminy.

Co z tego że pisały inny egzamin. Pkt jest tyle samo.
              • koko8 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 11:02
                lena2222 napisał(a):

> dido_dido napisała:
                >
                > > Nie o to chodzi
                > > Nie ma zeszłorocznych progów po podstawówce
                > > Tegoroczne progi będą pierwsze
                > > Dla podstawówki nie ma co wzrosnąć ani zmaleć
                > > Zmienią się progi ale dla gimnazjum
                > > Dzieci po podstawówce i po gimnazjum mogą mieć całkiem inne 'osiągnięcia'
                > punkt
                > > owe bo pisały całkiem różne egzaminy.
                >
                > Co z tego że pisały inny egzamin. Pkt jest tyle samo.

Oczywiscie - to samo miałam napisac. W rekrutacji obowiązywała taka sama liczba punktów. Młodzież pisała egzaminy dostosowane do swojej podstawy programowej. Który egzamin była trudniejszy (np. z mamtematyki), nie będę się wypowiadać. Napiszę tylko, ze w ramach niedzielnej popoludniowej rozrywki rozwiązałam oba i mam swoje zdanie.
                Per saldo liczba punktów do zdobycia była taka sama.
                • zlosliwebydle Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 11:17
                  Ale istotny jest nie wynik jako taki, tylko wynik na tle innych zdających, czyli staniny. I nieważne, czy egzamin był łatwiejszy, czy trudniejszy. Progi co roku troszeczkę się zmieniały właśnie w zależności od tego, jak młodzież napisała egzaminy - jeśli więcej było doskonałych wyników, progi rosły. Upraszczając: w normalnej rekrutacji jeśli w mieście mamy 10 szkół średnich i każda przyjmuje 200 uczniów, do najlepszej dostanie się 200 kandydatów z najwyższymi wynikami. Nieważne, jakimi - 170 punktów czy 120. Muszą być tylko najwyższe w danym roku, wśród danej populacji.
                  • koko8 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 11:29
                    To zrozumiałe, co roku inaczej wygladaja wyniki na skali staninowej - więc idąc tym tokiem myślenia, nie można by było odnosić sie również do gimnazjalnych progów z ubiegłych lat, bo "młodzież może różnie napisać egzaminy".
                    • zlosliwebydle Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 11:35
                      Egzaminy gimnazjalne były całkiem nieźle skalibrowane, więc można było oczekiwać, że wynik egzaminów będzie +/- ten sam. Śledziłam wyniki w mojej dzielnicy - różniły się rok do roku o 1-2 punkty procentowe, czasem łatwiejsza była matma, czasem polski, czasem przyrodnicze, ale średni wynik był mniej-więcej jednakowy.
                  • dido_dido Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 13:03
                    zlosliwebydle napisała:

> Ale istotny jest nie wynik jako taki, tylko wynik na tle innych zdających, czyl
                    > i staniny. I nieważne, czy egzamin był łatwiejszy, czy trudniejszy. Progi co ro
                    > ku troszeczkę się zmieniały właśnie w zależności od tego, jak młodzież napisała
                    > egzaminy - jeśli więcej było doskonałych wyników, progi rosły. Upraszczając: w
                    > normalnej rekrutacji jeśli w mieście mamy 10 szkół średnich i każda przyjmuje
                    > 200 uczniów, do najlepszej dostanie się 200 kandydatów z najwyższymi wynikami.
                    > Nieważne, jakimi - 170 punktów czy 120. Muszą być tylko najwyższe w danym roku,
                    > wśród danej populacji.

O właśnie o to chodzi - nie jest ważne ile masz punktów, ważne jest ile punktów ma cała reszta

A co do egzaminów po podstawówce i gimnazjum - tak sprawdziłam w kilku wybranych znanych mi szkołach, które mają i gimnazjum i podstawówkę to wyniki z polskiego i z matematyki różniły się tak na plus jak i na minus
                    A same egzaminy - moim zdaniem te z gimnazjum są trudniejsze. Bo:
                    - jest ich aż 6
                    - 2 dziennie czyli większe obciążenie i zmęczenie
                    - większy zakres bo wchodzi także historia, wos, geografia, fizyka i chemia
                    Do tego tak, macie racje, nie da się nawet dokładnie porównać egzaminu gimnazjalnego rok do roku bo mogą mieć różne skale trudności. Lepszy obraz dadzą centyle czyli na którym centylu jest np 70% dla poszczególnych egzaminów.

Nie bez znaczenia jest także coraz większa świadomość w podchodzeniu do rekrutacji - kiedyś punkty za wolontariat miały nieliczne osoby. Teraz nieliczne ich nie mają. Kiedyś liczba punktowanych konkursów była znacznie mniejsza niż dziś. Stąd też moim zdaniem lekka zwyżka w ilości zdobytych punktów a to ma wpływ na progi
    • joanna05 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 00:28
      Załuję, że to widzę - progi dla nas nieosiagalne,poza humaną, kórej nie chcemy.Oby yo byly topowe, potrm srednie
      • plasmaplus Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 00:32
        Mi to wygląda na średnie, topowe powyżej 170 obstawiam.
        • mokrasa71 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 11:01
          Drugie to Reytan czyli 2 dziesiątka

plasmaplus napisał(a):

> Mi to wygląda na średnie, topowe powyżej 170 obstawiam.
    • zlosliwebydle Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 00:32
      Pierwsze od góry to Staff, na pewno. Drugi może Reytan? Mało jest w Warszawie liceów, w których można wybrać hiszpański albo rosyjski. Trzeci prawdopodobnie Mickiewicz, ewentualnie Norwid.
      • zlosliwebydle Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 00:33
        Albo Królówka. To trzecie.
      • plasmaplus Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 00:38
        To chyba licea z jednej dzielnicy, pierwsze pasuje do Staffa, więc reszta też Mokotów
        • zlosliwebydle Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 00:43
          To Staff, Reymont i Królówka. Tam nie ma innych szkół z takimi językami i progami.
          • bardoszka Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 00:48
            Reymont jest na Bielanach.
          • morekac Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 01:04
            To Reymont czy Reytan?
            • zlosliwebydle Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 01:15
              Reytan, oczywiście! Dla dziubdziusi ciut za wysoko, więc szczęśliwie pomerdałam patronów.
        • bardoszka Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 00:46
          Tak, to Staff. Staff był trzeci na liście mojego dziecka i dziubdziuś mieści się w progach. Gdyby tak jeszcze o te dwa oczka w górę...
      • morekac Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 00:43
        A w Sraffie nie były po 2 klasy?
        • plasmaplus Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 00:45
          Po SP są trzy
          • zlosliwebydle Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 00:47
            Pol-ros to jedyna taka kombinacja w całej Warszawie...
          • morekac Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 00:47
            I klasa dzielona na języki?
      • bardoszka Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 00:57
        Drugi Reytan, bo mieli mieć po siedem klas i tak to wygląda na tym zdjęciu.
        • morekac Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 01:11
          Wiecie co? Jakiegoś dramatycznego wzrostu progów to nie widzę.
          • kurt.wallander Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 01:17
            morekac napisała:

> Wiecie co? Jakiegoś dramatycznego wzrostu progów to nie widzę.

Ja też nie (patrzyłam tylko na klasy pogimnazjalne), pozostaje mieć nadzieję, że w innych dzielnicach będzie podobnie.
            >
          • plasmaplus Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 01:24
            Sprawdzam i patrzę pierwszą klasę w Staffie w tamtym roku 142 (cześć z hiszpańskim) i 133 z niemieckim, a teraz po gimnazjum 161 i 152, czyli 20 punktów więcej...
            • morekac Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 01:36
              Bo tę klasę obstawiają pewnie wszyscy, którzy do mechatronika startują.
            • morekac Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 01:39
              A poza tym w Staffie już od kilku lat rosną progi. Dość znacznie, z roku na rok, niezależnie od innych zawirowań rekrutacyjnych.
          • zlosliwebydle Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 01:26
            Po gimnazjum są ciut niższe niż rok temu (przynajmniej te rozpatrywane przez dziubdziusię), po SP do 5 pkt wyższe. Mokotów jest od nas daleko, tyle że na linii metra, więc to były szkoły n-tego wyboru.
            Już wiem, że dziubdziusia raczej się nie dostanie do drugiego wyboru, na pewno dostanie się do trzeciego, ale co z wymarzoną? Ona jest na styk...
          • mum2004 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 07:55
            W Reytanie (po podstawówce) niewielki wzrost, Staff ok 20 pkt, Królówka ok 10. To nie nasze szkoły, trzeba czekać...
            • kretka42 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 08:01
              Dobre jesteście! Ja tylko Reytana odgadłam po ilosci w klasie. I tak sobie myślę, że gdzie dawali po 31 to będzie 36. A gdzie 36 to i 40.
            • dziewczyna_kolegi Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 08:45
              W Reytanie skok o ok 8 pkt, będziemy musiały się odwoływaćsad. Za ta w razie czego Królówka, pkt ma więcej i mamy tę szkołę na liście... dobrze myślę?
              • mum2004 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 08:53
                Nie widzę tego skoku o 8, mam wrażenie że mniej.
                • szeptucha.z.malucha Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 08:57
                  Na pewno za to jest różnica między Gim A SP o 5-9 punktów przeważnie.
                  • mum2004 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 09:06
                    To niestety fakt.
                • dziewczyna_kolegi Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 09:02
                  Masz rację, zerknęlam tylko na biol chem, ale ten biol mat to jakieś 3-4 pkty więcej
      • arwena_11 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 11:06
        W Reytanie nie było hiszpańskiego.
        • koko8 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 11:10
          arwena_11 napisała:

> W Reytanie nie było hiszpańskiego.

Był.
          • arwena_11 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 11:37
            W którym roczniku? Bo syn właśnie skończył i nie miał trzy lata temu hiszpańskiego do wyboru, rok później też nie było i rok temu też.
        • kretka42 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 11:10
          teraz będzie
          • arwena_11 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 11:38
            Ok, czyli mają nowego nauczyciela
    • szeptucha.z.malucha Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 08:28
      Zadam głupie pytanie: do jakich zestawień się odnosicie? Nie widzę nic poza postami.
      • maniaczytania Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 08:32
        Kliknij w link
      • iwoniaw Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 08:34
        W poście startowym masz linka do zdjęcia umieszczonego na FB przez wiceprezydent Warszawy.
        • szeptucha.z.malucha Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 08:48
          Ok, u mnie otwierał się link do profilu vice, nie do zdjęcia. W końcu wpadłam na to, żeby wśród zdjęć poszukać.
    • senoj Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 08:41
      To świństwo tak podgrzewać atmosferę. Jeśli maja wyniki niech publikują. Dlaczego Pani wiceprezydent tak się bawi, czemu ma to służyć?

• triss_merigold6 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 08:45
        Bo jeszcze wczoraj trwały rozmowy z dzielnicami i dyrektorami szkół na temat możliwości dodania po 1-2 miejsca w klasach i tworzenia nowych klas, każdą zmianę system musi przemielić i poprzydzielać miejsca na nowo.
        • iwoniaw Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 08:52
          Dokładnie jak Triss pisze - robią co mogą, żeby upchnąć jak najwięcej dzieciaków w szkołach. A i tak wygląda to źle. We wrześniu za to wszyscy poupychani będą mieli dla odmiany inne problemy 😕😕😕
        • skumbrie Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 09:54
          Jestem ciekawa, kim obsadza etaty w tych klasach.
          • betty_bum Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 09:58
            Katechetami, strażakami i służbą więziennąwink
            • skumbrie Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 16:30
              Budująca perspektywa 😉
        • senoj Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 10:08
          Rozumiem rozmowy o możliwościach zwiększenia liczby uczniów w klasach, ale nie rozumiem czemu ma służyć pokazanie tych wyników. I nie rozumiem tego mitycznego mielenia mielenia systemu. Ile to trwa? Kilka dni?
          • iwoniaw Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 12:45
            nie rozumiem czemu ma służyć pokazanie tych wyników

Biorąc pod uwagę, co tam jest zakreślone markerem (liczba wolnych miejsc wszędzie = 0), to prawdopodobnie miało to pokazać, że sytuacja jest poważna, w szkołach średnioprogowych nie ma miejsc (podejrzewam że specjalnie nie wybrali do demonstracji tych szkół, gdzie progi tworzą olimpijczycy, bo wtedy każdy mógłby stwierdzić "tam nigdy się wszyscy chętni nie dostawali") i chyba ma to być przekaz do opinii publicznej "właśnie dlatego miasto dyskutuje ze szkołami o możliwościach powiększania klas lub tworzenia dodatkowych i na to potrzebuje czasu".

I nie rozumiem tego mitycznego mielenia mielenia systemu. Ile to trwa? Kilka dni?

Nie, kilka dni trwa ustalanie każdej poprawki, która jest wprowadzana do systemu. Każda szkoła musi wiedzieć, czy np. x uczniów w klasie w ogóle fizycznie zmieści się im w salach lekcyjnych (czyli prozaicznie - ile ławek i krzeseł im tam wchodzi na styk) zanim w system się klepnie klasy x-osobowe. Albo czy kolejna dodatkowa klasa da się jeszcze wcisnąć w plan lekcji. System wyniki "wypluwa" właściwie zaraz, tylko że to nie ma sensu (żeby je ogłaszać tym bardziej) dopóki nie wprowadzi się wszystkich zmiennych - a te właśnie miasto w porozumieniu z poszczególnymi szkołami usiłuje korygować tak, żeby jak najmniej uczniów zostało na lodzie. Co i tak skończy się armagedonem w przepełnionych szkołach we wrześniu i wcale nie jestem pewna, czy to słuszna droga, choć bez wątpienia tak się na razie będzie wydawało np. tym, co się dostaną, a do mniej licznych klas by się nie dostali.
            • mum2004 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 13:07
              iwoniaw napisała:

> nie rozumiem czemu ma służyć pokazanie tych wyników
              >
              > Biorąc pod uwagę, co tam jest zakreślone markerem (liczba wolnych miejsc wszędz
              > ie = 0), to prawdopodobnie miało to pokazać, że sytuacja jest poważna, w szkoła
              > ch średnioprogowych nie ma miejsc

Też tak zrozumiałam, ale to nie dziwne, że przed potwierdzeniem nie ma miejsc, jakim cudem miałaby być jak do tych szkół jest kilkuset chętnych?
              • iwoniaw Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 13:26
                Masz rację, ale kwestia jest taka, że im więcej osób dostanie się do szkół w pierwszej rekrutacji (nieważne, do którego swojego wyboru), tym mniejszy bałagan będzie w drugiej - miasto widzi, na jaką skalę braknie miejsc w wersji obecnej ilości i liczebności klas i po prostu próbuje to choć minimalnie rozładować. To, że ktoś niezadowolony z przydziału nie potwierdzi miejsca i pójdzie do szkoły poza warszawskim systemem (jeśli tam się dostał) to będzie tylko bonus dla miasta, ale nie mogą przecież liczyć, że zrobią to tysiące kandydatów, choć pewnie w wydziale edukacji by tego chcieli, bo byłoby gdzie umieścić osoby nieprzyjęte nigdzie w 1. rzucie.
      • mum2004 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 08:46
        To raczej my się bawimy...czekając na wyniki.
      • filipianka Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 08:54
        W Staszicu posp otwierają dodatkową klasę mat-fiz i wszystko się przemieli.
        • triss_merigold6 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 08:58
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24979869,dyrektorzy-liceow-o-problemach-z-przyjeciem-podwojnego-rocznika.html#s=BoxOpMT
          (...) Z kolei w XIV Liceum Ogólnokształcącym im. Stanisława Staszica w Warszawie zostaną otwarte w sumie trzy nowe klasy. A byłoby ich jeszcze więcej, gdyby nie fakt, że zwiększono tam liczbę uczniów w klasach do 34. Kandydatów zostanie przyjętych 510, chętnych jest 750. (...)
          • magia Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 11:26
            No właśnie, to jedną czy 3.
            I tylko mat-fix czy może też biol-chemu wpadnie
    • helena31 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 11:18
      wg ostatniego rankingu Perspektyw
      Staff -59 miejsce
      Reytan- 16 miejsce
      Królowej Jadwigi- 45 miejsce
      168 pkt w matematycznej klasie w 59 LO - sporo .
      • mokrasa71 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 11:20
        Ktoś wcześniej tłumaczył że to LO przy tym najbardziej obleganym technikum i progi co roku idą baaardzo w górę
        helena31 napisała:

> wg ostatniego rankingu Perspektyw
        > Staff -59 miejsce
        > Reytan- 16 miejsce
        > Królowej Jadwigi- 45 miejsce
        > 168 pkt w matematycznej klasie w 59 LO - sporo .
        • helena31 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 11:25
          teraz przejrzałam dalsze wyniki , w sumie w Reytanie do mat-fiz taka sama liczba pkt . Musi cos w tym być, że tak oblegane.
        • morekac Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 11:32
          Staff jest raczej niemiarodajny, jeśli idzie o wzrost progów, bo ostatnio skoczył mocno do góry - i w rankigu liceów, i w progach. 7 lat temu były tam progi rzędu 90 punktów, kilka lat temu szkoła pętała się w rankingach między 70 a 84 miejscem.
    • volta2 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 13:08
      jak wy tu rozpoznajecie że to chodzi o reytana czy staffa?\
      • mokrasa71 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 13:14
        po profilach klas i językach smile
        • volta2 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 13:25
          ale co druga szkoła ma te same profile i języki. do reytana składaliśy podanie i nijak nie rozpoznaję, że to ta szkoła. do piętnastu klas złożyliśmy na mat fiz/chem z konkretnym językiem i połowa z tego tu śmiało może pasować. a takich szkół z takimi profilami, które z uwagi na odleglość nas nie interesowały to jest pewnie jeszcze z 2x tyle.
          no jakoś sceptyczna jestem
          • zlosliwebydle Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 13:29
            Dziubdziusia składała podanie do wszystkich trzech tu wymienionych. Profile, języki i progi znam na pamięć big_grin Nawet skróty do klas pamiętam big_grin

Wcale nie co druga szkoła, nie ma dużo w Warszawie szkół z rosyjskim i takimi progami, wbrew pozorom.
            • kretka42 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 13:39
              plus tego dnia omawiali Mokotów
            • volta2 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 13:40
              zaryzykuję stwierdzenie, że nie jest to normalne
              o ile rozumiałabym że dziubdziusia jest tak zaangażowana ale matka?

no nic, ja sobie pozostanę sceptyczna co do tej tabeli.
              • plasmaplus Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 13:52
                Chyba tylko Staff ma profil polsko-rosyjski
              • dorotkamaskotka Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 14:02
                volta2 napisała:

> zaryzykuję stwierdzenie, że nie jest to normalne
                > o ile rozumiałabym że dziubdziusia jest tak zaangażowana ale matka?
                Zaangażowanie ematki objawia się wchodzeniem na wątki rekrutacyjne i uprawianie masochizmu level masterbig_grin
                Dla przykładu: moje dziecko jest wyjątkowo spokojne, a przynajmniej stresu nie okazuje. Ja nie mam już pazurów do gryzienia z tego stresuwink
                • volta2 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 14:08
                  no więc o ile wchodzenie w wątki rekrutacyjne mieści się jakoś w normie o tyle śledzenie profili w całym mieści i rozpoznawanie symboli z każdej szkoły już przekracza w/g mnie "normalność"

moje dziecko też się wydaje spokojne, też nie okazuje stresu, ja również nie popadam w rozpacz, choć jeśli te progi z reytana się potwierdzą, to mój syn się tam nie dostanie - a to już był jeden z ostatnich naszych wyborów lo. czyli dobrze nie jestsmile
                  • morekac Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 14:11
                    Tu akurat sprawę bardzo ułatwił niespotykany profil w Staffie.
                    • volta2 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 15:22
                      a jakiż to znowu niespotykany ten profil? staff to wiśniowa? o ludzie... jeszcze się okaże, że tam też aplikujemy
                      • zlosliwebydle Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 15:23
                        pol-ros - to jedyne takie rozszerzenie w całej Warszawie. Staff to liceum na Wiśniowej, w zespole szkół z mechatronikiem.
                        • volta2 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 15:30
                          rozumiem, że to dla ukraińcow taki profil? rozszerzenie z rosyjskiego jako profil?
                          • zlosliwebydle Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 15:40
                            pytaj dyrekcję Wiśniowej big_grin Ale profil jest i rok temu jak na taki dziwoląg w nietopowym liceum miał dosyć wysoki próg.
                          • iwoniaw Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 15:48
                            Naprawdę jedyne, co przyszło ci do głowy na wieść, że jakaś szkoła prowadzi nabór do klasy z rozszerzeniami z polskiego i rosyjskiego, to "profil dla Ukraińców"? Pogratulować horyzontów big_grin
                            • volta2 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 15:55
                              ale masz z tym problem? czy jak? bo rozumiesz, że mnie trudno fobie na tle rosyjskiego zarzucić - parę lat rosyjski był moim podstawowym językiem na co dzień, do dziś jak słyszę akcent wschodni od razu przechodzę na rosyjski, nawet gdy rozmówca nie chce.

takie to mam te swoje wschodnie horyzonty, nie dziwne że od razu to mi przyszło do glowy,
                              • iwoniaw Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 16:08
                                ale masz z tym problem?

Ja? To ty się dziwujesz "co to za profil, dla Ukraińców?", jakby to były jakieś zdumiewające rozszerzenia bez żadnego zastosowania w planowanych studiach czy pracy.

jak słyszę akcent wschodni od razu przechodzę na rosyjski, nawet gdy r
                                > ozmówca nie chce

Pogratulować również i stosunku do napotykanych ludzi big_grin
                                • volta2 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 16:18
                                  podobny do stosunku jaki sama prezentujesz

dziwujesz się, dyskutujesz nawet gdy rozmówca nie za bardzo ma ochotę (jakbyś nie zauważyła podpisałam się pod bydlem złośliwem)
                                  • iwoniaw Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 16:20
                                    Cóż, to jest forum dyskusyjne. Jeśli ci nie pasuje, że ktoś skomentował twoją wypowiedź i nie masz ochoty na dalszą dyskusję, zawsze możesz nie odpowiadać, takie czary big_grin
                                    • volta2 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 16:23
                                      ty nie komentujesz, ty napadasz i to raczej w chamskim stylu.
                                      czary czy nie, nie jestem zdziwiona
                                      • iwoniaw Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 16:48
                                        Chamski to był twój komentarz o "profilu dla Ukraińców".
                                        • volta2 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 16:52
                                          oczywiście, każdy mierzy swoim chamstwem. i horyzontami
                              • milka_milka Re: Warszawianki - LO 12.07.19, 11:18
                                No popatrz, że też mi to nie przyszło do głowy, że profil dla Ukraińców. A rosyjskim posługuję się biegle co dzień, z automatu przechodzę na ten język, gdy słyszę, że ktoś w nim mówi, a jednak śmiem twierdzić, że mam szersze horyzonty.
                                Kiedyś, gdy Cię czytałam, miała o Tobie bardzo dobre zdanie, ale ostatnio je zmieniłam. Wydajesz się być mocno ograniczona.
                  • zlosliwebydle Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 14:24
                    Moje dziecko ma bardzo konkretne wymagania co do szkoły, i ich spełnienie wymagało dokładnego wgryzania się we wszystkie warszawskie szkoły - w końcu dziecko wybrało 7 szkół, 10 klas. Potem jeszcze kilka razy dziecko zmieniało kolejność, konsultowało ze mną, pomagałam jej robić tabelkę w exelu, a mam dobrą pamięć wzrokową. Siłą rzeczy pamiętam profile i języki we wszystkich wybranych przez nią szkołach. A tu się akurat te trafiły big_grin
                    I wchodzę w wątki rekrutacyjne, bo tak sobie redukuję stres - nienawidzę czekania.
                  • mum2004 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 14:26
                    Nie tyle profili w całym mieście, co akurat profilu prezydent odpowiedzialnej na rekrutację. A dopasowanie profilu jest proste jeśli ma się tę szkołę w wybranych, ilość klas, profili, języków- często się nie powtarza. Akurat tych szkół nie miałam ale na ematkę zawsze można liczyć.
                  • bardoszka Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 14:49
                    Nie jest dobrze, bo lista była źle ułożona. Jeśli macie w odwodzie miejsce w szkole prywatnej, to luz. Jeśli nie, to nieciekawie. Ja poświęciłam rekrutacji dziubdziusiątka tyle czasu i energii, że mogłabym się z tego doktoryzować. I już wiem, że dziubdziusiątko w najgorszym razie wyląduje w Staffie na Wiśniowej. Ale rozrzut punktowy na liście mojego dziecka wynosił około 80 punktów.
                    • mokrasa71 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 14:56
                      U nas rozrzut około 70 punktów. Widzę, że młoda do Reytana by się z pewnym zapasem dostała, ale nie mamy na liście właśnie ze względu krążące opinie o tamtejszej atmosferze.

bardoszka napisała:

> Nie jest dobrze, bo lista była źle ułożona. Jeśli macie w odwodzie miejsce w sz
                      > kole prywatnej, to luz. Jeśli nie, to nieciekawie. Ja poświęciłam rekrutacji dz
                      > iubdziusiątka tyle czasu i energii, że mogłabym się z tego doktoryzować. I już
                      > wiem, że dziubdziusiątko w najgorszym razie wyląduje w Staffie na Wiśniowej. Al
                      > e rozrzut punktowy na liście mojego dziecka wynosił około 80 punktów.
                      • milka_milka Re: Warszawianki - LO 12.07.19, 11:19
                        Ja mam o Reytanie bardzo dobre zdanie.
                    • lena2222 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 15:06
                      bardoszka napisała:

> Nie jest dobrze, bo lista była źle ułożona. Jeśli macie w odwodzie miejsce w sz
                      > kole prywatnej, to luz. Jeśli nie, to nieciekawie. Ja poświęciłam rekrutacji dz
                      > iubdziusiątka tyle czasu i energii, że mogłabym się z tego doktoryzować. I już
                      > wiem, że dziubdziusiątko w najgorszym razie wyląduje w Staffie na Wiśniowej. Al
                      > e rozrzut punktowy na liście mojego dziecka wynosił około 80 punktów.

My mamy zapas około 100 pkt, ale mimo że ja się tą rekrutacją interesowałam to i tak nie uniknęłam błędów. Generalnie słabo informacyjnie ta rekrutacja przebiega.
                  • kurt.wallander Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 17:08
                    volta2 napisała:

jeśli te progi z reytana się potwierdzą, to mój syn się t
                    > am nie dostanie - a to już był jeden z ostatnich naszych wyborów lo. czyli dobr
                    > ze nie jestsmile

To jakoś dziwnie wybieraliście szkoły, zważywaszy, że w Reytanie progi pozostały takie same jak rok temu lub minimalnie się zmieniły... Liczyliście na drastyczny spadek progów w tym roku, skoro to liceum ostatniego wyboru?
                    • volta2 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 17:18
                      powiedzmy, że zależy nam na nieco innej szkole, reytan jest dobry lokalizacyjnie i dlatego trafił na listę w tym a nie innym miejscu. raczej pod koniec seriismile
                      • kurt.wallander Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 17:26
                        volta2 napisała:

> powiedzmy, że zależy nam na nieco innej szkole, reytan jest dobry lokalizacyjni
                        > e i dlatego trafił na listę w tym a nie innym miejscu. raczej pod koniec serii:
                        > )

Czyli wyżej macie szkoły o niższych progach niż Reytan? Rozumiem.
                        • volta2 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 18:10
                          chyba właśnie docelową. ale nie mogę sprawdzić, bo jak weszłam do systemu to nic tam nie ma poza info że trwa przydział.
                          • kurt.wallander Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 18:35
                            volta2 napisała:

> chyba właśnie docelową. ale nie mogę sprawdzić, bo jak weszłam do systemu to ni
                            > c tam nie ma poza info że trwa przydział.

Tak, w tym momencie juz nie mozna wejśc do systemu. Moja córka też ma np. na 4. miejscu szkołę teoretycznie słabszą (z niższymi progami) niż na 5. i 6. wyborze. No, ale co poradzić, jak do tej szkoły bardziej chce się dostać niż do tych kolejnych? A ponieważ znane są przypadki, gdy własnie do tych szkół "słabszych" progi rosły o wiele bardziej niż do "topowych", to różnie to może ostatecznie wyglądać.
    • kinka3 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 14:36
      czy może mnie ktoś oświecić co oznacza pk
      • bardoszka Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 14:44
        Na mój nos liczba wszystkich uczniów, którzy tę szkołę mieli na swojej liście.
    • helena31 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 15:52
      Widać tez , jak 2 język ma wpływ na punktację - może to być nawet 10 pkt w obrębie tego samego profilu. Tak tez było w zeszłym roku . Jeśli szkoła, jest szkoła marzeń i pasuje z różnych względów, można było zrezygnować z preferowanego języka - nie wiem, czy wszyscy o tym myśleli w czasie rekrutacji .
      • volta2 Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 15:57
        pewnie, że przyszło, my oprócz niemieckiego preferowanego wyżej braliśmy w tych samych szkołach rosyjski - dziecko sporo rozumie, więc czemu nie?
      • esperantza Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 17:09
        Zawsze było . Moi tez dopuścili hiszpański choć woleliby kontynuować niemiecki. Ale już nie skusili się na francuski choć zwykle ten język ma najniższe progi
        • kurt.wallander Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 17:16
          esperantza napisała:

> Zawsze było . Moi tez dopuścili hiszpański choć woleliby kontynuować niemiecki.
          > Ale już nie skusili się na francuski choć zwykle ten język ma najniższe progi

To moja odwrotnie, hiszpański na nie, a francuski uznała, ze ujdzie smile
      • kurt.wallander Re: Warszawianki - LO 11.07.19, 17:15
        helena31 napisała:

Jeśli szkoła, jest szkoł
        > a marzeń i pasuje z różnych względów, można było zrezygnować z preferowanego ję
        > zyka - nie wiem, czy wszyscy o tym myśleli w czasie rekrutacji .

Nie wiem, czy wszyscy, ale moja córka, owszem, oprócz preferowanego zaznaczała też inne języki, o ile profil pasował, a szkoła się spodobała. To często jest ten sam oddział, tylko przeznaczone jest np. 8 miejsc na francuski, 8, na niemiecki i 16 na hiszpański (lub w innych konfiguracjach). Niestety, albo stety (o ile to ten preferowany język) w tym roku wiele szkół okroiło wybór drugiego języka.
    • karanissa Re: Warszawianki - LO 12.07.19, 10:20
      Patrze sobie na te punkty, mamy na liscie Krolowke, ale na dalszym miejscu, bo rozszerzenie z filozofii nie bardzo pasuje. W stosunku do zeszlego roku punkty w tej szkole tylko nieznacznie poszly w gore. I tak zreszta zabrakloby syusiowi kilku punktow. A tu czytam w dzisiejszym artykule (tak, tak, masochistycznie wchodze w kazdy artykul i watek nt. rekrutacji), ze:

"W „Kamyku” [chodzi o liceum im. Aleksandra Kamińskiego na Ursynowie] trzeba było mieć o 30 pkt więcej niż rok temu, podobnie w „Królówce” [liceum im. Królowej Jadwigi na Mokotowie]. Mówimy o podniesieniu progu ze 130 do 170 pkt – mówi nasz informator."

warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,24986095,190-punktow-nie-wystarczylo-by-dostac-sie-do-liceum-w-warszawie.html#s=BoxLoWaImg3

To jak to w koncu jest? Mam nadzieje, ze informator sie myli...
      • kurt.wallander Re: Warszawianki - LO 12.07.19, 10:35
        karanissa napisała:

> To jak to w koncu jest? Mam nadzieje, ze informator sie myli...
        >

Przeczytaj odpowiedzi w tym wątku, to się dowiesz.
        • karanissa Re: Warszawianki - LO 12.07.19, 10:53
          No. Czytam bardzo dokladnie. I nijak nie wychodzi skok o 30 pkt do poziomu 170 w Krolowce, jak twierdzi "nasz informator".
          • kurt.wallander Re: Warszawianki - LO 12.07.19, 11:07
            karanissa napisała:

> No. Czytam bardzo dokladnie. I nijak nie wychodzi skok o 30 pkt do poziomu 170
            > w Krolowce, jak twierdzi "nasz informator".

I masz odpowiedź.
            >
      • morekac Re: Warszawianki - LO 12.07.19, 11:01
        I wszyscy uczniowie ze 190 punktami będą zastanawiali się, czy to ich nigdzie nie przyjęło...
        • mum2004 Re: Warszawianki - LO 12.07.19, 11:11
          No jeśli dali jedną szkołę to niech się zastanawiają.
      • dido_dido Re: Warszawianki - LO 12.07.19, 11:29
        Sprawdziłam zeszłoroczne progi w Królówce - po pierwszej rekrutacji. Żadna klasa nie miała 130 pkt
        Najniższy to 144,8 (1A1) [O] pol-hist-wos (ang-fra)
        Najwyższy 162,4 (1B2) [O] mat-fiz-inf (ang-niem)
        • kretka42 Re: Warszawianki - LO 12.07.19, 11:38
          Mat fiz inf z ang i hisz miał max 172.8
          • kretka42 Re: Warszawianki - LO 12.07.19, 11:39
            kretka42 napisał(a):

> Mat fiz inf z ang i hisz miał max 172.8

Ups. Jasne ze trzeba podac najnizszy. Mea culpa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka