Dodaj do ulubionych

Cysta na nerce

25.07.19, 17:59
Taki wynik usg dostał ktoś z rodziny, cysta o wielkosci ok 9 cm. Przed wizytą u lekarza chciałam trochę poczytać ale nie mogę znaleźć informacji o wielkościach, tzn kiedy jest uwazana za duzą. Ktoś podzieli się doświadczeniami?
Obserwuj wątek
    • eliszka25 Re: Cysta na nerce 25.07.19, 18:35
      biorac pod uwage, ze sama nerka zwykle jest dlugosci 9-13 cm, to jest to duza cysta. praktycznie wielkosci nerki. gdyby tak dokladnie przebadac cala ludzkosc, to pewnie niemal kazdy mialby gdzies tam jakas cyste. najczesciej sie one powstaja i same sie wchlaniaja, ale taka duza lepiej jednak obserwowac. ja bym tez zrobila jakies dokladniejsze badania, zeby sie upewnic, czy to aby napewno cysta. u mojego mlodszego syna tez poczatkowo wykryto cyste na nerce, a potem sie okazalo, ze to nie cysta, tylko dodatkowa nerka. ostatecznie nerki mial 4, z czego jedna nie rozwinela sie prawidlowo (wlasnie ta zostala poczatkowo wzieta za cyste) i musiala zostac usunieta operacyjnie.

acha, nie chce straszyc. z dodatkowa nerka jak najbardziej mozna sobie bezproblemowo zyc. z cysta niesprawiajaca problemow tez. ja mam cyste na sledzionie, wykryta jakis rok temu. poki co jest tylko pod obserwacja, nic zlego sie nie dzieje.
    • livia.kalina Re: Cysta na nerce 25.07.19, 18:40
      Mój młodszy syn, miał cystę w nerce, zdiagnozowaną w okresie płodowym. nerka była policystyczna, nieczynna w procesie wydalania. Jest teraz po nefrektomii. Syn nie nerka wink Żyje normalnie. Pojedyncze cysty się wycina.
    • katja.katja Re: Cysta na nerce 25.07.19, 20:53
      Takiej wielkości to nie wiem, może warto jeszcze skonsultować?
      Ale ktoś bliski z rodziny miał cystę kilka lat temu, lekarz nie komentował, że trzeba coś zrobić, cysty zdarza się, że zanikają.
      Od tego czasu ta osoba miała kolejne dwa USG (profilaktyczne) i co? Cysta zniknęła smile
      Tu jest spora więc nie wiem, doradzam niehisteryczną konsultację.
    • elle-joan Re: Cysta na nerce 25.07.19, 22:30
      Dzieki. Wlasnie lekarz zalecil jeszcze tomografie zeby upewnic sie ze nic w tej cyscie nie ma gorszego. Jezeli nie- to tylko obserwacja.
      • livia.kalina Re: Cysta na nerce 25.07.19, 22:42
        Pamiętam, że syn, w okresie płodowym, miał robioną punkcje tej cysty, żeby sprawdzić, czy jest to zmiana złośliwa, czy nie. Większość jest niezłośliwa.
      • eliszka25 Re: Cysta na nerce 25.07.19, 22:51
        bardzo dobrze, ze lekarz zlecil dodatkowe badanie, ale wiekszosc cyst jest niegrozna i bardzo czesto same znikaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka