smiechupara 06.08.19, 06:17 Czy ja dobrze rozumiem, że warunkiem braku opłaty za karte jest zapłata nią na kwotę 350zl? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sundace46 Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 07:43 A co w tym dziwnego? W wielu bankach to funkcjonuje i to od dawna, np. w ING. Nie dokonasz w miesiącu płatności karta na minimum 350zł.? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 08:46 a co się zmienia? dotychczas trzeba było zrobić 5 albo 6 przelewów. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 08:57 sorry, płatności, dzięki za czujność. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 08:58 Do tej pory trzeba bylo płacić 100 zł, teraz będzie 350. Dla mnie to raczej problemem nie będzie. Jak ktoś płaci kartą mało, to w sumie po co mu karta? Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 09:53 Płace za kartę cały czas. Nie byłam w stanie zapłacić nią co miesiąc 100zł, bo mieszkam zagranicą. Z karty korzystam przy przylotach do Polski. Płacz i płać, rachunek w Polsce jest mi potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 09:59 A potrzebna Ci karta do rachunku? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 10:31 Wiekszosci ludzi potrzebna nawet jak wola placic gotowka. Do wyplaty z bankomatu. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 11:06 A czy blik można ustanowić na zagranicznym numerze telefonu? W sumie nigdy się nad tym nie zastanawiałam... Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 10:49 Ale ona pisze, że nie mieszka w Polsce, bywa tu tylko czasem. Mogłaby więc po prostu przelewać pieniądze na jakieś inne konto. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 11:06 Przelewanie na zagraniczne konto może się nie opłacać Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 11:21 No to trzeba sprawdzić, co opłaca się bardziej. (Btw. może przelewać na konto kogoś zaprzyjaźnionego w kraju i wybierać pieniądze za jego pośrednictwem). Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 12:34 kk345 napisała: > Przelewanie na zagraniczne konto może się nie opłacać Spokojnie ja potrzebuję tego polskiego konta. Mam na nim stałe wpływy. Dokonuje też rożnych transakcji, rozliczeń tyle, że z karty korzystam tylko przy pobycie w Polsce 2, 3 razy do roku i to zazwyczaj wybieram gotówkę, żeby mieć np jak zapłacić za zakupy na bazarku. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 13:55 A nie masz - jak pisałam - kogoś, komu byś te 2-3 razy w roku przelała pieniądze i on by Ci wybrał gotówkę? Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 14:31 mdro napisała: > A nie masz - jak pisałam - kogoś, komu byś te 2-3 razy w roku przelała pieniądz > e i on by Ci wybrał gotówkę? > Dzięki za chęć pomocy ale jak jadę do Polski , to zazwyczaj w celach rekreacyjnych -nad morze, w góry i tylko czasami odwiedzam znajomych, czy dalszą rodzinę w innej części kraju. I nie chce nikogo kłopotać. Przeboleję tę kilkadziesiąt złotych rocznie tyle, ze myślę, że karta powinna po prostu być darmowa, ewentualnie jakaś mała opłata za jej wydanie. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 16:06 Ja nie mam karty do swojego konta, więc jak potrzebuję gotówki, to idę do odziału ing i wtedy pracownica mi niejako ładuje, przynajmniej tak było ostatnim razem, coś w rodzaju karty roboczej i wybieram, ile potrzebuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 16:55 Jak już jesteś w oddziale, to prościej jest wypłacić w okienku, niż kombinować z jakimiś kartami roboczymi Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: mBank, opłaty od 19.08 10.08.19, 22:45 mdro napisała: > A potrzebna Ci karta do rachunku? Trzeba jakoś wypłacić kasę z konta. Wiem, że można wypłacić w kasie, ale ta metoda jest obarczona specjalną opłatą, po to, żeby ludzie łazili do bankomatu. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 10:08 damartyn napisał(a): > Płacz i płać Tak to już jest, że za usługi się płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 10:50 Z tym, że realnie to depozyty są czymś na czym bank zarabia opychając moje pieniądze w kredytach i biorąc za to suty % mbank jest jednym z droższych banków. Zawsze można poszukać innego, bardziej przyjaznego szaraczkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 10:55 bialeem napisał: > Z tym, że realnie to depozyty są czymś na czym bank zarabia opychając moje pien > iądze w kredytach i biorąc za to suty % > mbank jest jednym z droższych banków. Zawsze można poszukać innego, bardziej pr > zyjaznego szaraczkowi. > A co lepsze polecisz? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 10:59 bywalec.hoteli napisał: > A co lepsze polecisz? Millennium BTW, po polsku chyba powinno być "lepszego" Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 11:02 Przecież Millenium to mBank. Co do polszczyzny, to szczerze nie wiem jak prawidłowo Odpowiedz Link Zgłoś
jana111 Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 11:15 No chyba nie. Pomylilo ci sie z Multibankiem, tez na "M". Odpowiedz Link Zgłoś
rozalia_olaboga Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 11:14 Mam taką samą sytuację. Chyba kartę zamknę i koniec. Do podróży za granicę polecam konto i kartę Revolut. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 12:14 Revolutem super się płaci również w Polsce, nie ma żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
rozalia_olaboga Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 20:47 No wiem, o to mi chodziło. Dla mnie Polska to właśnie zagranica Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 09:58 Zeby wyplacac z bankomatu. Np. moja mama- nie lubi placic karta w sklepie, no tak juz ma, ze woli placic gotowką, wyplaconą z bankomatu. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 10:55 iwles napisała: > Zeby wyplacac z bankomatu. > Np. moja mama- nie lubi placic karta w sklepie, no tak juz ma, ze woli placic > gotowką, wyplaconą z bankomatu. Nawet zbliżeniowo nie chce płacić kartą? Wtedy nie musi przeliczać tych wszystkich drobnych na ręce, co dla starszych ludzi bywa problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 11:16 Nie. Mama jest emerytowana ksiegowa, nie ma problemu z przeliczaniem drobnych, a ma to we krwi ☺ No nie zmienie, probowalam. Czasami placi karta, ale bardzo rzadko, na pewno nie killa razy w m-cu. Nie wnikam, nie przekonune juz. Dopoki nie narzeka, uwazam, ze jest ok. Karta sluzy jej do bankomatu, stad moja odp. na post "po co komu karta, jak nie placi". Odpowiedz Link Zgłoś
rozalia_olaboga Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 20:48 Na bazarku za jakieś pomidory i miod raczej trudno zapłacić kartą. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: mBank, opłaty od 19.08 10.08.19, 22:52 A w czym płacenie zbliżeniowe jest lepsze od gotówki? Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: mBank, opłaty od 19.08 11.08.19, 20:24 Jest szybsze niz odliczanie drobnych, wydawanie reszty itd, poza tym nie musisz nosic gotowki. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: mBank, opłaty od 19.08 11.08.19, 21:07 Jak wychodzę z domu, to łatwiej jest mi po prostu zamknąć drzwi i nie zamykać ich na klucz, a jednak robię to. Poza tym trzeba pamiętać o noszeniu karty. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: mBank, opłaty od 19.08 13.08.19, 11:34 To możesz płacić telefonem zbliżeniowo jesli nie chce Ci się pamiętać o noszeniu karty. Serio gotowka jest juz... sooo last year😉 Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: mBank, opłaty od 19.08 13.08.19, 21:53 sol_13 napisała: > To możesz płacić telefonem zbliżeniowo jesli nie chce Ci się pamiętać o noszeniu karty. Z deszczu pod rynnę. Mam jeszcze coś na telefonie instalować? Uważasz, że płacenie zbliżeniowe jest bezpieczne? > Serio gotowka jest juz... sooo last year😉 Jak na Cyprze kilka lat temu politycy zrobili skok na kasę, to gotówka była królem. Politykom bardzo zależy na wyeliminowaniu gotówki. Jak masz gotówkę w kieszeni, to możesz coś kupić i to jeszcze anonimowo, jak masz tylko konto w banku, to konto można zablokować i wtedy jesteś w czarnej dupie mimo, że na koncie masz miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: mBank, opłaty od 19.08 15.08.19, 20:56 Nie musisz instalować bankowości mobilnej jeżeli nie chcesz, możesz korzystać np. z Google Pay lub Apple Pay, Samsung Pay etc. Tak są bezpieczne, naroslo wokół nich niestety wiele mitów. Co do wyeliminowania gotówki przez polityków, to raczej jak dla mnie teoria spiskowa😉 Raczej chodzi o dochód banków i właścicieli terminali platniczych z interchange oraz obniżenie kosztów obrotu gotówką. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: mBank, opłaty od 19.08 16.08.19, 18:05 sol_13 napisała: > Nie musisz instalować bankowości mobilnej jeżeli nie chcesz, możesz korzystać > np. z Google Pay lub Apple Pay, Samsung Pay etc. Tak są bezpieczne, > naroslo wokół nich niestety wiele mitów. I nie trzeba ich instalować na telefonie? Trzeba. I jeszcze trzeba podpiąć kartę debetową pod aplikację. > Co do wyeliminowania gotówki przez polityków, to raczej jak dla mnie teoria > spiskowa😉 www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1540740,Szwecja-staje-sie-pierwszym-na-swiecie-krajem-bez-gotowki Natomiast w Polsce jest propagowana akcja "Polska bezgotówkowa" oraz wprowadzenie e-paragonów, czyli likwidacja paragonów papierowych. Czyli nasi politycy również marzą o wycofaniu gotówki z obiegu. > Raczej chodzi o dochód banków i właścicieli terminali platniczych z interchange oraz > obniżenie kosztów obrotu gotówką. Czy słyszałaś o aferze Cambridge Analytica? Na podstawie danych co kto ogląda na Facebooku udało się określić na kogo zagłosuje konkretna osoba. I osobom, które wahały się podsyłano materiały pomniejszające wiarygodność Clintonowej. niebezpiecznik.pl/post/skandal-cambridge-analytica-to-nie-wyciek-ale-facebook-ma-ogromny-problem/ Wyobraź sobie, że jesteś politykiem. Masz możliwość podejrzenia, którzy obywatele wspierają partię opozycyjną. Możesz to zrobić obserwując przelewy. Wiesz z kim spotyka się lider opozycji, wiesz od kogo dostaje wsparcie, wiesz gdzie kupuje ulotki albo plakaty. I wobec tego do drukarni obsługującej opozycję, wysyłasz kontrolę skarbową, drukarnia nie jest w stanie wydrukować plakatów i opozycja nie ma możliwości oplakatowania miasta. Kuszące? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 10:38 mebloscianka_dziadka_franka napisała: > Do tej pory trzeba bylo płacić 100 zł, teraz będzie 350. Dla mnie to raczej pro > blemem nie będzie. Jak ktoś płaci kartą mało, to w sumie po co mu karta? Może ktoś jest w Polsce tydzień czy dwa w roku. I chce przyoszczędzić na przewalutowaniu, i zamiast płacić swoją domową kartą, płacił mBankiem? Odpowiedz Link Zgłoś
double-facepalm Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 11:04 Fakt, przez te 2 tyg można wyrobić kartę gdzie indziej gdzie nie robią problemów. Jeśli ma się główny ROR w mBanku to żaden kłopot, ale w innych sytuacjach bywa różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 11:08 To w takiej wersji najlepszy jest Revolut... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_kak Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 20:54 Mam konto w mbanku i rowniez korzystam z niego rzadko. Z karty dawno zrezygnowalam. Mam inne konta i inne karty. Odpowiedz Link Zgłoś
nitka111 Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 12:14 A może zrobić tak? : Opłata za konto – wyższa opłata zwalniająca Zmieniają się warunki zwalniające z opłaty za kartę wydawaną do konta. Dotychczas wystarczy wykonać 5 transakcji na dowolną kwotę, aby karta była bezpłatna. Po 19 sierpnia będzie trudniej, gdyż mBank zmienia opłaty z ilościowej na kwotową i aby nie ponosić opłaty należało będzie wykonać transakcje bezgotówkowe na kwotę min. 350 zł, a zmiany dotyczą eKonta, eKonta Standard, eKonta Plus, eKonta m dla osób w wieku powyżej 25. roku życia. Co zrobić, jeśli nie możesz lub nie chcesz wykonywać transakcji na kwotę >= 350 zł? zmienić obecne konto na eKonto osobiste, dla którego wystarczy wykonać min. 1 transakcję na dowolną kwotę, aby nie ponosić opłaty za kartę albo Odpowiedz Link Zgłoś
h_albicilla Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 15:43 Można zmienić konto na "eKonto osobiste"- póki co wymogiem jest 1 transakcja kartą o dowolnej wartośći i zmiany można dokonać online. W kilka minut dostałam potwierdzenie zmiany typu rachunku. Numer rachunku i karta zostają te same. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: mBank, opłaty od 19.08 11.08.19, 20:32 Tak jak napisały dwie osoby wyżej - zmienić na eKonto osobiste. Robi się to on-line, zajmuje to maks. 5 minut, a warunki są nawet lepsze niż dotychczas (wystarcza 1 transakcja w miesiącu, żeby karta była bezpłatna; są też lepsze warunki wypłat z bankomatów. Swoją drogą, to bardzo sprytne ze strony mBanku... Jakaś część osób pewnie zrezygnuje, ale sporo zostanie na starych warunkach i bank będzie na nich więcej zarabiał. Odpowiedz Link Zgłoś