Dodaj do ulubionych

mBank, opłaty od 19.08

06.08.19, 06:17
Czy ja dobrze rozumiem, że warunkiem braku opłaty za karte jest zapłata nią na kwotę 350zl?
Obserwuj wątek
    • sundace46 Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 07:43
      A co w tym dziwnego? W wielu bankach to funkcjonuje i to od dawna, np. w ING. Nie dokonasz w miesiącu płatności karta na minimum 350zł.?
    • bywalec.hoteli Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 08:46
      a co się zmienia? dotychczas trzeba było zrobić 5 albo 6 przelewów.
      • iwles Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 08:52
        Jakich przelewow?
        • bywalec.hoteli Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 08:57
          sorry, płatności, dzięki za czujność.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 08:58
      Do tej pory trzeba bylo płacić 100 zł, teraz będzie 350. Dla mnie to raczej problemem nie będzie. Jak ktoś płaci kartą mało, to w sumie po co mu karta?
      • damartyn Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 09:53
        Płace za kartę cały czas. Nie byłam w stanie zapłacić nią co miesiąc 100zł, bo mieszkam zagranicą. Z karty korzystam przy przylotach do Polski. Płacz i płaćsad, rachunek w Polsce jest mi potrzebny.
        • mdro Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 09:59
          A potrzebna Ci karta do rachunku?
          • 35wcieniu Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 10:31
            Wiekszosci ludzi potrzebna nawet jak wola placic gotowka. Do wyplaty z bankomatu.
            • bialeem Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 10:48
              akurat tutaj wystarczy blik.
              • kk345 Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 11:06
                A czy blik można ustanowić na zagranicznym numerze telefonu? W sumie nigdy się nad tym nie zastanawiałam...
              • kokosowy15 Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 16:58
                Trzeba mieć smartfon.
            • mdro Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 10:49
              Ale ona pisze, że nie mieszka w Polsce, bywa tu tylko czasem. Mogłaby więc po prostu przelewać pieniądze na jakieś inne konto.
              • kk345 Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 11:06
                Przelewanie na zagraniczne konto może się nie opłacać
                • mdro Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 11:21
                  No to trzeba sprawdzić, co opłaca się bardziej. (Btw. może przelewać na konto kogoś zaprzyjaźnionego w kraju i wybierać pieniądze za jego pośrednictwem).
                • damartyn Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 12:34
                  kk345 napisała:

> Przelewanie na zagraniczne konto może się nie opłacać

Spokojniewink ja potrzebuję tego polskiego konta. Mam na nim stałe wpływy. Dokonuje też rożnych transakcji, rozliczeń tyle, że z karty korzystam tylko przy pobycie w Polsce 2, 3 razy do roku i to zazwyczaj wybieram gotówkę, żeby mieć np jak zapłacić za zakupy na bazarku.
                  • mdro Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 13:55
                    A nie masz - jak pisałam - kogoś, komu byś te 2-3 razy w roku przelała pieniądze i on by Ci wybrał gotówkę?
                    • damartyn Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 14:31
                      mdro napisała:

> A nie masz - jak pisałam - kogoś, komu byś te 2-3 razy w roku przelała pieniądz
                      > e i on by Ci wybrał gotówkę?
                      >
                      Dzięki za chęć pomocy ale jak jadę do Polski , to zazwyczaj w celach rekreacyjnych -nad morze, w góry i tylko czasami odwiedzam znajomych, czy dalszą rodzinę w innej części kraju. I nie chce nikogo kłopotać. Przeboleję tę kilkadziesiąt złotych rocznie tyle, ze myślę, że karta powinna po prostu być darmowa, ewentualnie jakaś mała opłata za jej wydanie.
                      • alpepe Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 16:06
                        Ja nie mam karty do swojego konta, więc jak potrzebuję gotówki, to idę do odziału ing i wtedy pracownica mi niejako ładuje, przynajmniej tak było ostatnim razem, coś w rodzaju karty roboczej i wybieram, ile potrzebuję.
                        • kk345 Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 16:55
                          Jak już jesteś w oddziale, to prościej jest wypłacić w okienku, niż kombinować z jakimiś kartami roboczymi
          • tapatik Re: mBank, opłaty od 19.08 10.08.19, 22:45
            mdro napisała:

> A potrzebna Ci karta do rachunku?

Trzeba jakoś wypłacić kasę z konta.
            Wiem, że można wypłacić w kasie, ale ta metoda jest obarczona specjalną opłatą, po to, żeby ludzie łazili do bankomatu.
        • araceli Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 10:08
          damartyn napisał(a):
          > Płacz i płaćsad

Tak to już jest, że za usługi się płaci.
          • bialeem Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 10:50
            Z tym, że realnie to depozyty są czymś na czym bank zarabia opychając moje pieniądze w kredytach i biorąc za to suty %smile
            mbank jest jednym z droższych banków. Zawsze można poszukać innego, bardziej przyjaznego szaraczkowi.
            • bywalec.hoteli Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 10:55
              bialeem napisał:

> Z tym, że realnie to depozyty są czymś na czym bank zarabia opychając moje pien
              > iądze w kredytach i biorąc za to suty %smile
              > mbank jest jednym z droższych banków. Zawsze można poszukać innego, bardziej pr
              > zyjaznego szaraczkowi.
              >

A co lepsze polecisz?
              • dyzurny_troll_forum Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 10:59
                bywalec.hoteli napisał:

> A co lepsze polecisz?

Millennium

BTW, po polsku chyba powinno być "lepszego"
                • bywalec.hoteli Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 11:02
                  Przecież Millenium to mBank.
                  Co do polszczyzny, to szczerze nie wiem jak prawidłowo smile
                  • jana111 Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 11:15
                    No chyba nie. Pomylilo ci sie z Multibankiem, tez na "M".
        • rozalia_olaboga Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 11:14
          Mam taką samą sytuację. Chyba kartę zamknę i koniec.
          Do podróży za granicę polecam konto i kartę Revolut.
          • rulsanka Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 12:14
            Revolutem super się płaci również w Polsce, nie ma żadnego problemu.
            • rozalia_olaboga Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 20:47
              No wiem, o to mi chodziło. Dla mnie Polska to właśnie zagranica smile
      • iwles Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 09:58
        Zeby wyplacac z bankomatu.
        Np. moja mama- nie lubi placic karta w sklepie, no tak juz ma, ze woli placic gotowką, wyplaconą z bankomatu.
        • bywalec.hoteli Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 10:55
          iwles napisała:

> Zeby wyplacac z bankomatu.
          > Np. moja mama- nie lubi placic karta w sklepie, no tak juz ma, ze woli placic
          > gotowką, wyplaconą z bankomatu.

Nawet zbliżeniowo nie chce płacić kartą? Wtedy nie musi przeliczać tych wszystkich drobnych na ręce, co dla starszych ludzi bywa problemem.
          • iwles Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 11:16
            Nie.
            Mama jest emerytowana ksiegowa, nie ma problemu z przeliczaniem drobnych, a ma to we krwi ☺
            No nie zmienie, probowalam. Czasami placi karta, ale bardzo rzadko, na pewno nie killa razy w m-cu.
            Nie wnikam, nie przekonune juz.
            Dopoki nie narzeka, uwazam, ze jest ok.
            Karta sluzy jej do bankomatu, stad moja odp. na post "po co komu karta, jak nie placi".
          • rozalia_olaboga Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 20:48
            Na bazarku za jakieś pomidory i miod raczej trudno zapłacić kartą.
          • tapatik Re: mBank, opłaty od 19.08 10.08.19, 22:52
            A w czym płacenie zbliżeniowe jest lepsze od gotówki?
            • sol_13 Re: mBank, opłaty od 19.08 11.08.19, 20:24
              Jest szybsze niz odliczanie drobnych, wydawanie reszty itd, poza tym nie musisz nosic gotowki.
              • tapatik Re: mBank, opłaty od 19.08 11.08.19, 21:07
                Jak wychodzę z domu, to łatwiej jest mi po prostu zamknąć drzwi i nie zamykać ich na klucz, a jednak robię to.
                Poza tym trzeba pamiętać o noszeniu karty.
                • sol_13 Re: mBank, opłaty od 19.08 13.08.19, 11:34
                  To możesz płacić telefonem zbliżeniowo jesli nie chce Ci się pamiętać o noszeniu karty. Serio gotowka jest juz... sooo last year😉
                  • tapatik Re: mBank, opłaty od 19.08 13.08.19, 21:53
                    sol_13 napisała:

> To możesz płacić telefonem zbliżeniowo jesli nie chce Ci się pamiętać o noszeniu karty.

Z deszczu pod rynnę. Mam jeszcze coś na telefonie instalować?
                    Uważasz, że płacenie zbliżeniowe jest bezpieczne?

> Serio gotowka jest juz... sooo last year😉

Jak na Cyprze kilka lat temu politycy zrobili skok na kasę, to gotówka była królem.

Politykom bardzo zależy na wyeliminowaniu gotówki. Jak masz gotówkę w kieszeni, to możesz coś kupić i to jeszcze anonimowo, jak masz tylko konto w banku, to konto można zablokować i wtedy jesteś w czarnej dupie mimo, że na koncie masz miliony.
                    • sol_13 Re: mBank, opłaty od 19.08 15.08.19, 20:56
                      Nie musisz instalować bankowości mobilnej jeżeli nie chcesz, możesz korzystać np. z Google Pay lub Apple Pay, Samsung Pay etc. Tak są bezpieczne, naroslo wokół nich niestety wiele mitów.
                      Co do wyeliminowania gotówki przez polityków, to raczej jak dla mnie teoria spiskowa😉 Raczej chodzi o dochód banków i właścicieli terminali platniczych z interchange oraz obniżenie kosztów obrotu gotówką.
                      • tapatik Re: mBank, opłaty od 19.08 16.08.19, 18:05
                        sol_13 napisała:

> Nie musisz instalować bankowości mobilnej jeżeli nie chcesz, możesz korzystać
                        > np. z Google Pay lub Apple Pay, Samsung Pay etc. Tak są bezpieczne,
                        > naroslo wokół nich niestety wiele mitów.

I nie trzeba ich instalować na telefonie?
                        Trzeba.
                        I jeszcze trzeba podpiąć kartę debetową pod aplikację.

> Co do wyeliminowania gotówki przez polityków, to raczej jak dla mnie teoria
                        > spiskowa😉

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1540740,Szwecja-staje-sie-pierwszym-na-swiecie-krajem-bez-gotowki
                        Natomiast w Polsce jest propagowana akcja "Polska bezgotówkowa" oraz wprowadzenie e-paragonów, czyli likwidacja paragonów papierowych.
                        Czyli nasi politycy również marzą o wycofaniu gotówki z obiegu.

> Raczej chodzi o dochód banków i właścicieli terminali platniczych z interchange oraz
                        > obniżenie kosztów obrotu gotówką.

Czy słyszałaś o aferze Cambridge Analytica?
                        Na podstawie danych co kto ogląda na Facebooku udało się określić na kogo zagłosuje konkretna osoba. I osobom, które wahały się podsyłano materiały pomniejszające wiarygodność Clintonowej.
                        niebezpiecznik.pl/post/skandal-cambridge-analytica-to-nie-wyciek-ale-facebook-ma-ogromny-problem/
                        Wyobraź sobie, że jesteś politykiem. Masz możliwość podejrzenia, którzy obywatele wspierają partię opozycyjną. Możesz to zrobić obserwując przelewy.
                        Wiesz z kim spotyka się lider opozycji, wiesz od kogo dostaje wsparcie, wiesz gdzie kupuje ulotki albo plakaty.
                        I wobec tego do drukarni obsługującej opozycję, wysyłasz kontrolę skarbową, drukarnia nie jest w stanie wydrukować plakatów i opozycja nie ma możliwości oplakatowania miasta.

Kuszące?
      • dyzurny_troll_forum Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 10:38
        mebloscianka_dziadka_franka napisała:

> Do tej pory trzeba bylo płacić 100 zł, teraz będzie 350. Dla mnie to raczej pro
        > blemem nie będzie. Jak ktoś płaci kartą mało, to w sumie po co mu karta?

Może ktoś jest w Polsce tydzień czy dwa w roku. I chce przyoszczędzić na przewalutowaniu, i zamiast płacić swoją domową kartą, płacił mBankiem?
        • double-facepalm Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 11:04
          Fakt, przez te 2 tyg można wyrobić kartę gdzie indziej gdzie nie robią problemów. Jeśli ma się główny ROR w mBanku to żaden kłopot, ale w innych sytuacjach bywa różnie.
        • kk345 Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 11:08
          To w takiej wersji najlepszy jest Revolut...
      • agnieszka_kak Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 20:54
        Mam konto w mbanku i rowniez korzystam z niego rzadko. Z karty dawno zrezygnowalam. Mam inne konta i inne karty.
    • nitka111 Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 12:14
      A może zrobić tak? :

Opłata za konto – wyższa opłata zwalniająca

Zmieniają się warunki zwalniające z opłaty za kartę wydawaną do konta. Dotychczas wystarczy wykonać 5 transakcji na dowolną kwotę, aby karta była bezpłatna. Po 19 sierpnia będzie trudniej, gdyż mBank zmienia opłaty z ilościowej na kwotową i aby nie ponosić opłaty należało będzie wykonać transakcje bezgotówkowe na kwotę min. 350 zł, a zmiany dotyczą eKonta, eKonta Standard, eKonta Plus, eKonta m dla osób w wieku powyżej 25. roku życia.

Co zrobić, jeśli nie możesz lub nie chcesz wykonywać transakcji na kwotę >= 350 zł?

zmienić obecne konto na eKonto osobiste, dla którego wystarczy wykonać min. 1 transakcję na dowolną kwotę, aby nie ponosić opłaty za kartę albo
    • h_albicilla Re: mBank, opłaty od 19.08 06.08.19, 15:43
      Można zmienić konto na "eKonto osobiste"- póki co wymogiem jest 1 transakcja kartą o dowolnej wartośći i zmiany można dokonać online. W kilka minut dostałam potwierdzenie zmiany typu rachunku. Numer rachunku i karta zostają te same.
    • tawananna Re: mBank, opłaty od 19.08 11.08.19, 20:32
      Tak jak napisały dwie osoby wyżej - zmienić na eKonto osobiste. Robi się to on-line, zajmuje to maks. 5 minut, a warunki są nawet lepsze niż dotychczas (wystarcza 1 transakcja w miesiącu, żeby karta była bezpłatna; są też lepsze warunki wypłat z bankomatów.

Swoją drogą, to bardzo sprytne ze strony mBanku... Jakaś część osób pewnie zrezygnuje, ale sporo zostanie na starych warunkach i bank będzie na nich więcej zarabiał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka