Dodaj do ulubionych

Porada średnio kulinarna potrzebna

09.09.19, 21:07
Dziewczyny, ostatnio kupiłam ser blue, wyglądający tak jak na zdjęciu. Zy on przypadkiem nie jest spleśniały? W ogóle jak poznać że ser z pleśnią się spleśniał🤔

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/de/cj/pffu/DA2cbkhcgB6ZYLZUBB.jpg
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: Porada średnio kulinarna potrzebna 09.09.19, 21:20
      To jest tzw. pleśń szlachetna, jadalna. Z niej bierze się nazwa sera - blue. Oczywiście, może się zdarzyć, że ser jest już bardzo, bardzo dojrzały i wtedy dosyć intensywnie pachnie (śmierdzi). Ser może być też pokryty dywanikiem z białej pleśni (jak brie)/ albo skórka robi się gruba i brązowawa, wtedy może być dla niektórych ciężko strawny, ale raczej nie trujący, bo to ciągle jest jadalna pleśń, jak grzyby. Ten ze zdjęcia jest jednak w stanie optymalnym do spożycia.
    • jak_matrioszka Re: Porada średnio kulinarna potrzebna 09.09.19, 21:23
      Jak na blue pojawia sie white, to spleśniały wink

Ja bym zjadła taki jak ze zdjecia, albo sos na nim zrobić możesz. Z góry zaznacze, że ja odrobina pleśni na serze nigdy sie nie przejmuje, z wyjatkiem pleśni na twarożku.
      • 35wcieniu Re: Porada średnio kulinarna potrzebna 09.09.19, 21:31
        "Z góry zaznacze, że ja odrobina pleśni na serze nigdy sie nie przejmuje, z wyjatkiem pleśni na twarożku."

I to jest ten moment, kiedy czlowiek myśli że przeczytał tu już wszystko, a jednak nie. big_grin
        • snakelilith Re: Porada średnio kulinarna potrzebna 09.09.19, 21:38
          Ale jak_matrioszka zachowuje się jak większość normalnych ludzi, bo biała pleśń (czy nawet już bradzo dojrzała więc trochę żołtawo-brązowawa), o którą tu chodzi jest jadalna.
          • 35wcieniu Re: Porada średnio kulinarna potrzebna 09.09.19, 21:43
            Na innym niż ser pleśniowy?
            • jak_matrioszka Re: Porada średnio kulinarna potrzebna 09.09.19, 22:20
              Na żółtych i typu brie zjem bez zastanowienia, bardziej mnie obrzydza wystudzony budyń (nie rusze). Na fecie, halloumi czy mozarelli by mi przeszkadzało.
      • snakelilith Re: Porada średnio kulinarna potrzebna 09.09.19, 21:35
        jak_matrioszka napisała:

> Jak na blue pojawia sie white, to spleśniały wink
        >

To nie jest prawda. Warstwa białej pleśni jest na serach blue normalką.

https://wit20082988.eu/wp-content/uploads/2018/11/Bleu-du-beaujolais.jpg
        • 35wcieniu Re: Porada średnio kulinarna potrzebna 09.09.19, 21:39
          Myślę że raczej chodziło o charakterystyczny puszek wewnątrz tongue_out
          • snakelilith Re: Porada średnio kulinarna potrzebna 09.09.19, 21:56
            Co to jest "charakterystyczny puszek wewnątrz"?
            Tu masz sera typu blue obrośnięty z zewnątrz biało-różową pleśnią. Jak wytniesz z krążka kawałek, to po pewym czasie krawędzie będą zarastać pleśnią, tą samą, co na powierzchni, najpierw pojawi się biały meszek, potem zacznie różowieć. To normalne i jadalne, świadczy tylko o stopniu dojrzałości.

https://blog.liebherr.com/hausgeraete/de/wp-content/uploads/sites/2/2018/04/Schimmelkäse_panthermedia_B63167187_1748x1165-721x400.jpg
            • jak_matrioszka Re: Porada średnio kulinarna potrzebna 09.09.19, 22:23
              A ikonka " wink " sie u Ciebie nie wyświetla? Przecież pytanie można odczytać jako "czy pleśń pleśnieje?", ot taki drobny żart smile
    • kosmos_pierzasty Re: Porada średnio kulinarna potrzebna 09.09.19, 21:28
      Nie jest to przypadkiem polskiej firmy na L? Ja ostatnio kupiłam spleśniały. Czym się różnił? Śmierdział inaczej i brzydko, był ciemnożółty miejscami i tej pleśni było zdecydowanie za dużo i w dziwnych miejscach, tak jakby płatami rosła, a nie w ciapki.
    • snakelilith Re: Porada średnio kulinarna potrzebna 09.09.19, 21:31
      Jak na serze robią się jednak takie plamy, to znaczy, że nie nadaje się do jedzenia:

https://www.schimmel-hilfe.com/grafik/content/schimmel-essen-4.jpg https://as1.ftcdn.net/jpg/00/32/99/22/500_F_32992236_ey0mOTBp8SWFVG1G47WQyNEgXl4IbwM5.jpg
      • edelstein Re: Porada średnio kulinarna potrzebna 09.09.19, 22:00
        Dlaczego nie? Wlasnie zolty stal sie szlachetnym blue😃
        • snakelilith Re: Porada średnio kulinarna potrzebna 09.09.19, 22:10
          Nie stał się "schlachetnym blue", bo to poza kolorem zupełnie inny rodzaj pleśni. Prostuję, bo ktoś mógłby uwierzyć, a to ryzyko dla zdrowia.
    • aerra Re: Porada średnio kulinarna potrzebna 09.09.19, 21:37
      Ta biała pleśń mi podejrzanie wygląda i sama bym raczej nie zjadła.
      • gaga-sie Re: Porada średnio kulinarna potrzebna 09.09.19, 21:59
        No, nie zachęca. Nawet jeśli jest dobry, to ja bym to odkroiła.
        • snakelilith Re: Porada średnio kulinarna potrzebna 09.09.19, 22:14
          Ludzie mają różne upodobania. Niektórzy lubią sery stosunkowo młode, dla innych ser musi niemalże sam wybiegać z lodówki. Ale ten ser ze zdjęcia jest co najwyżej dojrzały, w żadnym wypadku za dojrzały. Smakosze kupują sery pleśniowe na granicy daty przydatności do spożycia. Odkroić (za) dojrzałą warstwę pleśni z zewnątrz zawsze jednak można, szkoda byłoby wyrzucać cały kawełek.
    • jola-kotka Re: Porada średnio kulinarna potrzebna 09.09.19, 21:47
      No dobry ser o co chodzi? Nie ma plam jest rownimiernie pokryty nie jest ciemny .
    • bialeem Re: Porada średnio kulinarna potrzebna 09.09.19, 22:26
      Kierowałabym się równym rozłożeniem pleśni i bym zjadła. Wygląda jakby plecha niebieskiej pleśni rozszerzyła się na ser, bo był ukrojony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka