Dodaj do ulubionych

Problem z suszarka

13.10.19, 11:07
Dziewczęta, czy może któraś z Was miała podobny problem? Suszarkę mam 5 lat. Uzywam praktycznie codziennie. I od ok pół roku coraz częściej pojawia się problem (ostatnio to w zasadzie za każdym razem) na cyklu bawełna extra suche. Susze na tym programie ręczniki i pościele. Pokilkunastu minutach suszarka zaczyna pikac i pojawia się znaczek, ze wody za dużo w zbiorniku. Wystarczy, ze otworze i zamknę drzwiczki i błąd znika. Pranie odwirowuje w 1400 stopniach wiec to nie jest kwestia za dużej ilości wody. Nie jest to tez kwestia przeładowania. Bo problem pojawia się również przy dwóch poszwach na kołdrę, a suszarkę mam z 8kg wsadu. Zastanawiam się nad wezwaniem jakiegoś serwisu do przeczyszczenia? Nie wiem sama... poradzicie coś? Bosh serie6. Pralka pod suszarka (logixx8 sensitive) łazi już tfu tfu 12 lat). Miałam nadzieje na podobny staż suszarki. 😭
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Problem z suszarka 13.10.19, 11:20
      1400 stopni? big_grin Niesamowita jakość wirowania.
      • pani-nick Re: Problem z suszarka 13.10.19, 11:40
        😂🔥
    • jak_matrioszka Re: Problem z suszarka 13.10.19, 11:21
      Otwierasz drzwiczki suszarki i alarm sie zeruje? A gdybyś wysuneła na chwile zbiornik wody, to co wtedy?
      Możesz olać alarm i bedzie suszyło dalej?
      • pani-nick Re: Problem z suszarka 13.10.19, 11:40
        Nie próbowałam 🤔
        • annpierle Re: Problem z suszarka 13.10.19, 11:48
          W mojej tez tak sie zaczęło ( bosch) i tez po pięciu latach. Powiedziano mi, że klasyka problemow tej suszarki jest niewydolna pompa, która "nie ma sily" wypychac wody odciagnietej. Byc moze u Ciebie to cos innego, dzielę sie tylko moim doswiadczeniem.
          • pani-nick Re: Problem z suszarka 13.10.19, 11:59
            I jak się skończyło?
          • chatgris01 Re: Problem z suszarka 13.10.19, 13:18
            No proszę, mnie też Bosche (2 zmywarki, pralka i odkurzacz) zaczynały wariować po 5 latach (z wyjątkiem lodówki, która wariowała od początku). Une date fatidique?
    • b-b1 Re: Problem z suszarka 13.10.19, 12:55
      U mnie po ok 4 latach był problem, choć nie pamiętam jak się zaczęło-ale też pikał pojemnik na wodę. Suszarkę eksploatuję na maksa-włącznie z derkami i czaprakami końskimi.(i 8 futer w domu). Kilogramy sierści już wypluła. Przyjechał pan z boscha, miał taką wielka strzykawę, rozkręcił tył suszarki-tam jest jeszcze jakiś filtr, strzykawą przepłukiwał "coś" , odciągnął wodę i już . Podobno się zdarza-suszarka oprócz filtrów które widzimy i czyścimy, ma też z tyłu "coś", które tylko serwisant wie jak poczyścić. (podejrzewam, że można znaleźć na YouTubie co i jak) Za przyjazd serwisanta było 124zł za usługę 20zł.
      • pani-nick Re: Problem z suszarka 13.10.19, 13:33
        Właśnie doczytałam ma forum elektroda o tym czyszczeniu. Dzięki!
    • snakelilith Re: Problem z suszarka 13.10.19, 13:03
      A czyścisz filtry? W mojej Miele było podobnie. Po klku minutach zaczęła pikać i pokazywać, że koniec programu, podczas gdy pranie było ewidentnie mokre. Okazało się, że filtr znajdujący się pod taką klapką był całkowicie zapchany kłakami. Po wyczyszczeniu skrócił mi się nawet czas suszenia.
    • banowanyzaprawde1 Re: Problem z suszarka 13.10.19, 13:09
      A co straż pożarna na te 1400 stopni?
    • e-ness Re: Problem z suszarka 13.10.19, 14:07
      5 lat suszarka pracuje i nigdy nie była serwisowana?
      niw dziwie się ze przestała współpracować.
      Prawdopodobnie zspchane przewody odpływowe. Serwis koniecznie

Nasza co 6-8 miesięcy jest czyszczona przez serwisanta i tyle syfu co z niej wyciąga to aż trudno uwierzyć.
      • chatgris01 Re: Problem z suszarka 13.10.19, 14:22
        Moja pracuje szósty rok i w życiu serwisanta nie widziała... Myję dokładnie wewnętrzny filtr minimum raz na 6 miesięcy (tak radzą w instrukcji) i starcza (a kocich kłaków u mnie dostatek tongue_out ).
    • banowanyzaprawde1 Re: Problem z suszarka 13.10.19, 14:28
      Moja suszarka na balkonie nigdy się nie zepsuła przez całe 45 lat.
      • pani-nick Re: Problem z suszarka 13.10.19, 15:27
        smile ja bym musiała ze cztery mieć, ale jak kiedyś faktycznie używałam to ciagle mi się łamały te metalowe coski do wieszania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka