Dodaj do ulubionych

Osoba tolerancyjna

26.10.19, 16:14
Skąd pomysł, że osoba tolerancyjna ma tolerować wszystko?

IMHO Powinno się 'tolerować" rzeczy, których może nie lubimy, ale dotyczą tylko osoby, której te rzeczy dotyczą. Nie nas.

Natomiast założenie, że osoba tolerancyjna ma tolerować WSZYSTKO, łącznie z przemocą, włażeniem innych w swoje zycie, itd, itp jest nadużyciem.
Obserwuj wątek
    • miss_fahrenheit Re: Osoba tolerancyjna 26.10.19, 16:28
      A skąd pomysł istnienia takiego założenia?
      • chococaffe Re: Osoba tolerancyjna 26.10.19, 16:40
        Z lektury forum smile
    • laaisa Re: Osoba tolerancyjna 26.10.19, 16:38
      Tolerancja to nie to samo co przyzwolenie.
    • nangaparbat3 Re: Osoba tolerancyjna 26.10.19, 16:39
      Nie, osoba tolerancyjna absolutnie nie powinna tolerować krzywdzenia innych. Problem w ty, co dla kogo jest krzywdzeniem sad
      • chococaffe Re: Osoba tolerancyjna 26.10.19, 16:44
        Czy można uznać, że osoba dorosła może robić to na co ma ochotę, o ile nie krzywdzi innych?

I czy można uznać, że nie można tolerowac kogoś, kto tę wolność, nie krzywdzącą nikogo, kwestionuje?
        • ultimate.strike Re: Osoba tolerancyjna 26.10.19, 17:06
          Ad.1 tak
          Ad 2 tak.
        • nangaparbat3 Re: Osoba tolerancyjna 27.10.19, 08:03
          Tak.
    • ultimate.strike Re: Osoba tolerancyjna 26.10.19, 17:05
      A kto twierdzi, ze tolerancja ma obejmować przemoc, agresję i szantaż?
    • asfiksja Re: Osoba tolerancyjna 26.10.19, 17:25
      "Tolerancyjny" to jest takie trochę niemodne już stare słowo. W zasadzie nie słyszę tego słowa w ostatnich latach w pozytywnym kontekście, najwyżej z przekąsem. Więc trudno powiedzieć, jakie jest źródło założeń twojego rozmówcy co do jego znaczenia.
      • tiszantul Re: Osoba tolerancyjna 26.10.19, 21:18
        Lewackie wynalazki się szybko zużywają, na tym polega "postęp". W tej chwili mają całkiem nowe słowa kluczowe do tresowania ludzi, co wolno mówić, a czego nie wolno. Jedyny sens polega na tym, że lewak decyduje o innych ludziach, treść zarządzeń to już rzecz wtórna
    • jehanette Re: Osoba tolerancyjna 26.10.19, 19:34
      Jeśli masz na myśli wątek o.ktorym ja mysle, to tamte trolle typowo pomylily tolerancje z sympatia. Tolerancja.nie oznacza ze lubimy to co tolerujemy.
      • flegma_tyczka Re: Osoba tolerancyjna 26.10.19, 20:25
        Tolerujesz czyjeś poglądy, ale nie zgadzasz się z nimi więc dyskutujesz, krytykujesz, ale nie wygaszasz.
        Poglądów nie można wygasić.
    • tiszantul Re: Osoba tolerancyjna 26.10.19, 21:16
      Życzę dużo zdrowia, przyda się przy rozkminianiu lewackich pomysłów
    • demodee Na przykład kelner z tatuażem 27.10.19, 07:48
      Będąc klientką restauracji zauważam, że kelnerowi podającemu mi menu wyłazi wytatuowany pająk spod rękawa koszuli. Proszę o przysłanie niewytatuowanego kolegi, bo tatuaże mnie brzydzą.

Czy jestem tolerancyjna czy nie?
      • nangaparbat3 Re: Na przykład kelner z tatuażem 27.10.19, 08:06
        Nie, nie jesteś.
        Nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia dla obrzydzenia, jest raczej jakiś osobisty problem.
        Co innego gdyby kelner miał żałobę za paznokciami.
        • demodee Re: Na przykład kelner z tatuażem 27.10.19, 08:29
          > Nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia dla obrzydzenia, jest raczej jakiś osobisty problem.

Czyli są pewne obszary życia, które musimy akceptować, chociaż wewnętrznie się przeciwko nim buntujemy. Takim obszarem jest tatuaż - muszę go akceptować w przestrzeni publicznej.

Co jeszcze muszę akceptować i przeciwko czemu protestować mi nie wolno? (Pytam, bo nie chciałabym uchodzić za ciemnogrodziankę).
          • nangaparbat3 Re: Na przykład kelner z tatuażem 27.10.19, 08:55
            Owszem, nie ma obiektywnych powodów dla nieakceptowania tatuaży. Pozostaje tolerować. Podobnie jak wielkie brzuszyska, łyse pały i zaciśnięte wargi. Stroje, jakie jeszcze za mojego życia pozwoliły rozpoznać prostytutkę, upierścienione tłuste paluchy, szkielety w leginsach. Nawet zapachy niedomytych pach. Można by tak bez końca.
      • chococaffe Re: Na przykład kelner z tatuażem 27.10.19, 08:35
        Zakładam, że korzystasz z osiągnięc nauki. Otóż nauka nie widzi zagrożenia dla Ciebie w cudzym tatuażu. Może widzieć w brudzie i braku higieny.
        • demodee Re: Na przykład kelner z tatuażem 27.10.19, 08:45
          >Otóż nauka nie widzi zagrożenia dla Ciebie w cudzym tatuażu

Czyli to nauka mówi mi, w jakich okolicznościach mam być tolerancyjna? W sensie jakiś profesor lub inny docent?
          • nangaparbat3 Re: Na przykład kelner z tatuażem 27.10.19, 08:57
            Nauka mówi, co Ci zagraża. Cudzy tatuaż w żaden sposób.

Przypuszczam, że mnóstwo ludzi toleruje widok Twego stroju, makijażu, fryzury. Czemu miałabyś być mniej tolerancyjna od nich?
            • demodee Re: Na przykład kelner z tatuażem 27.10.19, 09:05
              > Przypuszczam, że mnóstwo ludzi toleruje widok Twego stroju, makijażu, fryzury. Czemu miałabyś być mniej tolerancyjna od nich?

Ja się akurat nie wychylam i na ogół, w kwestii stroju, makijażu i fryzury, stosuję się do konwencji.
              • nangaparbat3 Re: Na przykład kelner z tatuażem 27.10.19, 09:12
                A mnie brzydzą ludzie konwencjonalnie ubrani. (Nieprawda, ale mogłoby tak być.)
                To jest mój problem, nie ich.
    • ira_08 Re: Osoba tolerancyjna 27.10.19, 08:03
      Nie ma tolerancji dla braku tolerancji.

Ktoś uważa, że katolicyzm to jedynie słuszna religia? Ok. Ktoś uważa, że wszyscy w Polsce powinni żyć po katolicku? Nie Ok.
      • chococaffe Re: Osoba tolerancyjna 27.10.19, 08:33
        No właśnie.
    • ichi51e Re: Osoba tolerancyjna 27.10.19, 08:09
      Ja np nie toleruje Polanskiego chociaz osobiscie mnie nie dotyka... ze tez temu czlowiekowi ktos reke podaje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka