chersona 14.11.19, 09:49 Czy ktoś może mi wyjaśnić co to jest "słynny efekt szwaczki", o którym mówił niedawno w wywiadzie dotyczącym 4dniowego tygodnia pracy profesor Andrzej Blikle... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
purchawka2017 Re: efekt szwaczki 14.11.19, 09:52 Też się zastanawiam, google milczy na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: efekt szwaczki 14.11.19, 09:54 Efekt szwalni. Wystarczylo obejrzec material (bo zapewni to nie byly szwaczki tylko jakoes inne robotnice a profesor przekrecil i dlatego nie mozna znalesc) W fabryce poprawiano robotnicom oswietlenie i wydajnosc rosla potem pogorszono i wydajnosc znowu urosla. Okazalo sie ze pracownik dla ktorego tobiono cokolwiek bardziej sie przykladal wiec wydajnosc zawsze bedzie rosla niezaleznie co zrobisz. Chodzi o to ze trudno pokazac co tak naprawde wplywa na wydajnosc Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: efekt szwaczki 14.11.19, 09:59 Dlaczego ty tak niechlujnie piszesz? To jakies zaburzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
chersona Re: efekt szwaczki 14.11.19, 10:00 w kontekście tego, co piszesz - dzięki za streszczenie - czemu stanowiłoby to według profesora zagrożenie? Że najpierw dadzą nam 4 dni - wydajność wzrośnie a potem wrócą do 5? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: efekt szwaczki 14.11.19, 10:10 Bardziej chodzilo o “podchodzilbym sceptycznie do twierdzenia ze to 4 dniowy tydzien pracy zwiekszyl wydajnosc bo bylo doswiadczenie ktore pokazalo ze kazdy ruch przy poprawianiu wydajnosci ja poprawia” Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: efekt szwaczki 14.11.19, 09:58 Przecież w programie profesor dokładnie wyjaśnia co ma na myśli...tylko trzeba obejrzeć...dwie minuty raptem... Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2017 Re: efekt szwaczki 14.11.19, 10:34 Zepsuł mi się dzwięk i nic nie slyszę. Odpowiedz Link Zgłoś