Dodaj do ulubionych

Ile potrzebujecie na swoje wydatki

01.12.19, 14:35
Dziewczyny ile potrzebujecie miesięcznie na swoje wydatki miesiecznie: odzież, kosmetyki, hobby, wyjścia?
Obserwuj wątek
    • juuuu7 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 15:05
      Tak szczerze to nie wiem...ale mam tyle, ze wystarcza spokojnie i duzo zostaje.
    • default Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 15:08
      Nie wiem. Różnie, nie w każdym miesiącu przecież kupuje ubrania czy kosmetyki. Czasem jest to 1000, czasem 0. Wyjscia/wyjazdy to mąż opłaca, wiec tym bardziej nie wiem.
    • tol8 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 15:31
      W stówie mieszczę się na luzie średnio.
      • jola-kotka Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 15:38
        Yyyy kosmetyki, ciuchy , wyjscia w stowie wierze bo musze.
        • berdebul Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 18:52
          x12 miesięcy, czyli 1200 pLn/rok, dla mnie spoko.
          • edelstein Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 19:18
            1200 to akurat na 2pary butow,no przy dobrych wiatrach na 3.A gdzie kosmetyki,ciuchy,wyjscia?
            100zl to akurat ma 2drinki w Weekend,a weekendow jest 4
            • agniesia331 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 19:25
              Trzeba też pomyśleć, że ludzie spotykają się albo w parach i z reguły placi maz, albo też z koleżankami w domach. I to wtedy popada pod jedzenie. Ja z racji częstych integracji w kraju i w centrali poza PL spotkam się na mieście sama z koleżankami może że 4 razy w roku. Większość z nas ma domy, ogródki, tarasy, spotykamy się w domu. Moje koleżanki nie mające tarasów, ogrodów przesiaduja latem u mnie, a ja do nich latam zima, jesienią. Stąd dość niskie wydatki na wyjścia. Mam mybenefit w pracy, czyli mogę brać bilety do kina, teatru, saunę, siłownię, basen. Koleżanki 2 też mają i tak czasami spotykamy się w tych miejscach.
            • berdebul Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 02.12.19, 13:32
              Noszę buty więcej niż jeden sezon, stopa mi nie rośnie. Ciuchy podobnie.
            • double-facepalm Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 03.12.19, 11:39
              tol jest miszczyniom "pozyskiwania za darmo" oraz ma duzo wolnego czasu bo nie pracuje zawodowo. grupy typu "śmieciarka jedzie - wroclaw" dzialaja dosc preznie. mozna się nie malowac i dawac rade kupic max 1 pare butow rocznie.
    • jola-kotka Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 15:37
      Nie wiem. 15 lat dawno skonczylam nikt mi kieszonkowego nie musi placic to i liczyc nie musze. A jaki sens tego pytania?
      • kosmos_pierzasty Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 16:11
        Np. ja byłam ciekawa, czy wydaję dużo, mało, czy przeciętnie. Ot tak, bez głębokich przemyśleń.
    • agnieszka_kak Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 15:49
      Kiedys liczylam 500 na ubrania, buty, kosmetyki, i 1000 na wyjscia i wyjazdy. Teraz wiecej, bo inflacja.
    • czekoladazkremem Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 16:07
      Tysiąc pięćset złotych.
      • czekoladazkremem Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 16:08
        Na podstawowe potrzeby, czasami więcej.
    • kosmos_pierzasty Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 16:09
      O, też chciałam zadać takie pytanie, ale zwątpiłam, czy ktoś napisze.

Wychodzi mi jakieś 500 zł, czasem trochę więcej, jak akurat bardziej garderobę uzupełniam.
    • asia_i_p Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 16:34
      Trudno mi powiedzieć, bo osobną pulę mam tylko na ubrania (100 zł) i hobby (150 zł), a tu też wydaję więcej, jeśli akurat potrzebuję, a są pieniądze. Kosmetyki idą z ogólnej puli na chemię i kosmetyki, nie podzieloną na osoby, wyjścia w ogóle nie są nigdzie wliczone. Myślę, że w sumie, jak się doda te dodatkowe wydatki to średnio będzie z 300-500 zł (szerokie widełki, ale niektóre rzeczy naprawdę nie wiem, jak liczyć).
      • agnieszka_kak Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 20:05
        100 zl na ubrania? Czyli na buty trzeba zbierac 3 miesiace, potem mozna zaszalec i wziac 2 bluzki na wyprzedazy, na komplet bielizny i skarpetki znowu zbierac?
        • asia_i_p Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 02.12.19, 14:18
          Nie, nie trzeba zbierać, bo jak już pisałam, jeżeli potrzebuję, wydaję więcej. A buty kupuję rzadko i rzadko za 300 zł, przeważnie około 200 zł, zdarza się taniej. Mam haluksy i proces oswajania buta bywa bolesny, więc jak już oswoję, to niechętnie rezygnuję. Innych ubrań też nie kupuję dużo, skarpetki rzeczywiście noszę aż się zedrą, a zdzierają mi się wolno. Nie jestem dzieckiem, które rośnie, jakąś bazę mam i dodawanie do niej w tym tempie zupełnie mi wystarcza.
        • iwoniaw Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 03.12.19, 08:34
          agnieszka_kak napisała:

> 100 zl na ubrania? Czyli na buty trzeba zbierac 3 miesiace, potem mozna zaszale
          > c i wziac 2 bluzki na wyprzedazy, na komplet bielizny i skarpetki znowu zbierac
          > ?

A to takie dziwne, że ktoś nie kupuje butów czy ubrań co miesiąc? Ja np. używam takich rzeczy długo, po kilka lat, mam ich sporo, więc zakładane naprzemiennie aż tak szybko się nie niszczą, jestem dorosła, więc i rozmiar dawno się ustabilizował i nie wyrastam. Gdy potrzebuję czegoś nowego to to po prostu kupuję - ale średnia miesięczna wydatków ubraniowych nie jest zbyt wysoka, bo są wszak całe miesiące, gdy koszty w tej kategorii to u mnie równe 0,00 zł.
          • kosmos_pierzasty Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 03.12.19, 12:27
            Kurczę, ja też kupuję mało ubrań i butów, bo sporo mam, co kilka miesięcy pewnie najwyżej, ale jak już mam coś do kupienia, to jednak zero na miesiąc, licząc w skali roku bo więcej to chyba bez sensu) nijak mi nie chce wyjść. Z kolei jak mam miesiąc z zakupami ciuchowymi, to przycinam książki czy wyjścia.
            • iwoniaw Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 04.12.19, 10:27
              kosmos_pierzasty napisała:

> Kurczę, ja też kupuję mało ubrań i butów, bo sporo mam, co kilka miesięcy pewni
              > e najwyżej, ale jak już mam coś do kupienia, to jednak zero na miesiąc, licząc
              > w skali roku bo więcej to chyba bez sensu) nijak mi nie chce wyjść.

No toż napisałam wyraźnie, że ponieważ CZASEM wydaję 0,00 zł na miesiąc, to owszem, tysiąc czy dwa wydane na ubrania przez cały rok (co daje średnio owe 100 - 200 ŚREDNIO miesięcznie) to wcale nie jest jakaś nierealna kwota i konieczność chodzenia nago; była to odpowiedź na sugestię wyżej, że z taką stawką to olaboga, nic kupić nie można, bo po zakupie butów na zimę to dopiero za 3 miesiące można bluzkę, a to przecież zupełnie nie tak. Są całe LATA gdy w W OGÓLE nie kupuję butów zimowych, płaszczy, kurtek czy bluzek, co nie znaczy przecież, że takowych nie mam i nie noszę. I tak, gdy potrzebuję ubrań, to je kupuję, wydając na raz i "średni budżet ubraniowy" z kilku miesięcy. Z tym, że ja nie uważam, że jeśli po zakupie kozaków potem przez kwartał nie kupuję nic do ubrania, to się jakoś strasznie ograniczam - nie kupuję PONIEWAŻ nie potrzebuję. Wiadomo, że gdybym np. zniszczyła przypadkowo dzisiaj kurtkę zimową, to miałabym nieplanowany wydatek i średnia rocznych kosztów odzieżowych by mi wzrosła. I takie przypadki mi się czasem zdarzają, ale rzadko. Chyba mam też mało (w porównaniu z przeciętnym człowiekiem w naszej strefie klimatycznej) ubrań, ale za to wszystkie używane. Nie mam więc sytuacji "olaboga, nie mam się w co ubrać, bo z piętnastu sukienek żadna nie pasuje", raczej opcję "z trzech sukienek dwie są odpowiednie, więc spoko, nie ma po co iść do sklepu" - co w efekcie daje brak przymusu wiecznych zakupów odzieżowych.
    • yadrall11 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 16:34
      Malo. Bardzo malo. Ale ja kupuje malo ciuchow, jeszcze mniej butow,a z kosmetykow szampon i plyn do higieny intymnej. Mysle,ze nie wiecej niz 100zl/miesiac.
      Ps. Nie mam zadnej sukienki, ani zadnych butow na obcasie smile
      • obrus_w_paski Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 03.12.19, 05:44
        W sensie ze spodnie i trampki pożyczasz od męża?

yadrall11 napisał(a):

> Ps. Nie mam zadnej sukienki, ani zadnych butow na obcasie smile
        • double-facepalm Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 03.12.19, 13:20
          na te "specjalne okazje" to idzie boso i zawija sie w przescieradlo.
    • zazou1980 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 16:37
      Gdzieś w okolicach 500 pln na moje indywidualne potrzeby...
    • zasiedziala Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 16:42
      Odzieży nie kupuję co miesiąc, kosmetyków praktycznie nie używam (rozumiem, że mydła nie liczymy), hobby mam bezkosztowe, więc zostają wyjścia. Jeśli liczyć wyjścia na jedzenie, to wyjdzie, 1,5-2k. Jeśli bez, to pewnie z 500 zł. Natomiast jakby wliczyć w to wydatki na zdrowie, to kwota znacznie wzrośnie.
    • alicia033 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 17:19
      na odzież i obuwie, tak szczerze, to 0, na kosmetyki powiedzmy 100 euro na rok, a jeśli chodzi o hobby i wyścia to sky is the limit.
      • pani-nick Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 18:49
        chodzisz boso?...
        • kosmos_pierzasty Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 20:46
          I nago smile
        • alicia033 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 02.12.19, 09:15
          nie, uważam, że mam już dość butów i ubrań. Czasami jeszcze kupuję ale tylko "z łakomstwa" na ładną rzecz, a nie dlatego, że nie mam w czym chodzić.
    • bialeem Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 17:22
      Odzież kupuję 2x w roku, czasem coś dokupię więc miesięcznie ciężko określić. Rocznie pewnie ok 4-5k w transzach 2x po 2k plus coś dokupić. Nienawidzę kupowania ciuchów. Trochę ratuje mnie zalando.
      To ja zaopatruje dom w tym chemię i kosmetyki więc ciężko mi powiedzieć. Pewnie ok 50-100 miesięcznie, ale to idzie na szampony, odżywki, i generalnie rzeczy higieniczne. Kolorowych praktycznie nie kupuje.
      Wyjścia to ok 500 zł miesięcznie. Może ciut więcej. Hobby mam niedrogie. Wychodziłoby ok 1k miesięcznie.
    • miss.scarlett Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 17:32
      Akurat mogę odpowiedzieć dokładnie, bo przez rok notowałam wydatki na ubrania i kosmetyki (tutaj tylko pielęgnacyjne i kolorówka, higienicznych nie wliczam). Notatki miały mi pomóc ogarnąć te 2 kwestie, ponieważ planuje iść w stronę minimalizmu gdyż moja szafa i szuflady z kosmetykami mnie zaczęły przerażać swoją objętością i postanowiłam wykorzystywać to co mam, bez zbędnych zakupów w tym roku. Ale do brzegu - od stycznia średnia miesięczna wydatków na odzież, buty dodatki to 200 zł/mies, kosmetyki 120 zł/mies. Wyjść i hobby nie liczyłam.
      • agniesia331 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 18:05
        Uprawiam minimalizm bo ciuchów mam bduzo. Wydatki w tym roku:to 100 zł bielizna, 250 zł ciuchy. Kremy, Deo, odżywki, lakier +hybryda tylko malowanoe x 4 w sezonie 300 zł, fryzjer 800 zl,czyli wychodzi ok 150 zł. Wyjścia z koleżankami że 300 zł. Za wspólne płaci maz.
        • default Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 22:54
          >>>>Uprawiam minimalizm bo ciuchów mam b.duzo.

A to ciekawe stwierdzenie wink
          • mid.week Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 02.12.19, 06:19
            Minimalizm jest dla bogatych - trzeba dużo mieć aby mało kupować big_grin
    • marianna1960 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 18:14
      0 wystarczy ale dla paniuś i co wyżej śr.. niż du.. mają nawet 10000 za mało.
      • alicia033 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 18:31
        oczywiście, że mało.
        Voyager 5 kosztuje tu 49 000
        flytoy.pl/product-pol-3775-Dron-Walkera-Voyager-5-dla-profesjonalistow.html
      • cosmetic.wipes Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 20:53
        marianna1960 napisała:

> 0 wystarczy

Chodzisz goła i bosa?
        • double-facepalm Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 03.12.19, 11:47
          o ile ma 59 lat i od jakiegos czasu nie rosnie ani nie zmienia wagi, to pewnie zdazyla nachomikowac ubran i butow. rzeczy typu krem do twarzy moze wlicza do kategorii 'chemia domowa'. zastanaiwa mnie od kogo kradnie login i haslo do netflixa, bo ja te kwote zawsze liczylam
          w wydawaniu na siebie.
          • mikams75 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 04.12.19, 09:59
            netflix nie jest obowiazkowy, poza tym moze podchodzic pod kategerie - rozrywka dla calej rodziny.
    • mid.week Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 18:16
      Ja mam w banku tylko odzież oddzielnie liczoną ale wspólnie z córką - 380 zł miesięcznie wychodzi na nas dwie.
      Jako rozrywkę pokazuje płatności w knajpach, ale włącznie z kateringiem biurowym, więc to średnio miarodajne.
      Na książki przez rok wydałam niecałe 500 zł.
    • pani-nick Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 18:26
      Za dużo
    • pani-nick Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 18:28
      Sama hybryda i rzesy, robione regularnie co 2 tygodnie to spory koszt. Co dwa miesiące fryzjer - tez nie mało uncertain.
      To wydatki stałe. Uśredniając tego fryzjera, wychodzi około 600 miesięcznie uncertain
      • double-facepalm Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 03.12.19, 11:48
        za same uslugi kosmetyczne?
    • fantomowy_bol_mozgu Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 18:31
      Po przelaniu kasy na wspólne konto zostaje mi jakieś 2000 zł. Z tego minimum 500 zł odkładam (realnie pewnie bliżej 800 zł). Reszta to moja terapia (600 zł/msc), jedzenie typu lunch w pracy czy słodycze (tu pewnie duuużo ucieka), ciuchy (myślę, że max 100 zł/msc, acz teraz więcej, bo w ciąży jestem), kosmetyki (pewnie z 50 zł/msc). I jeszcze jakieś wyjścia na miasto ze znajomymi (bez rodziny) - też ze stówka pewnie wyjdzie. Ale wystarczy jedna wizyta u dentysty (ostatnio reendo zęba, w którym inny lekarz przegapił jeden kanał) i wszystkie te wyliczenia idą w p***u wink
      • kosmos_pierzasty Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 18:40
        Jakby dentystę wliczyć, to faktycznie, wychodzi bardzo dużo więcej. Przyznam, że nie przyszło mi to jakoś do głowy smile
        • fantomowy_bol_mozgu Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 19:28
          No bo to nie jest oczywiste, co jest wydatkiem na siebie, a co "wspólnym". A przynajmniej dla mnie nie jest smile wspólne konto mamy od kilku miesięcy (po 10 latach związku i robienia sobie wzajemnie przelewów) i dalej mam dylematy, co powinno być z niego opłacane wink
    • aqua48 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 18:33
      Pytanie jest tendencyjne! Mogę wydać ile jest..
      • double-facepalm Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 03.12.19, 11:54
        aqua48 napisała:

> Pytanie jest tendencyjne! Mogę wydać ile jest..
        i dla fanaberii wydasz kilkukrotnie wiecej niz zwykle na fryzjera? nierozsadne
    • bazia8 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 18:52
      Fryzjer ok 130 zl- 150zl ale zazwyczaj co 6 tygodni
      Karnet do klubu sportowego 120 zł
      Basen 60 zł
      Odzież nie więcej niż 200 zł
      Buty średnio 100 zł
      Okulary raz na dwa lata ok 1500
      Dentysta czyszczenie 200 zł co 6 m-cy
      Kino, teatr, koncerty, ksiazki 100-200 zł mc
      Kawiarnia, restauracja 150 zl (nie licze na wyjazdach sluzbowych, na ktorych dieta krajowa wystarcza na pierogi ruskie).
      Kosmetyki 50 zł
      Henna i regulacja brwi 25 zl
      • agniesia331 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 19:19
        U mnie paradoksalnie im więcej zarabiam tym mniej wydaje. Garniturów i strojów do pracy mam full, a w weekendy stroje się tylko wieczorem w sobotę w celach rozrywkowych. Uważam że ładne żeby, odrosty, dużo kremu nawilżającego, szczupła sylwetka, klasyka w ciuchach z odrobiną szaleństwa w dodatkach sprawia że wydaje na siebie bardzo małomoze tygodniowa pensje rocznie Pewnie ze są lata gdy kupię 3 pary drogich butów, ale z reguły wtedy gdy inne uważam za dość zużyte. Przy czym dla mnie dość zużyte to są buty tylko zniszczone lekko. Dbam o ciuchy, nie chomikuje letnich lub zimowych, wszystko wisi porządnie w garderobie wyprasowane do wlozenia. Kremy też już różne wyprobowalam i średnia półka mi starcza.
    • bialeem Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 19:20
      Jak tak was czytam, to strasznie dużo wydaję na ciuchy, a wydawało mi się, że w porównaniu z resztą wydaję mało.
      • kokosowy15 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 19:36
        Ja wydaje wyłącznie na siebie, ale z wymienionych wydatków to żel do golenia 30 zł / rok, nozyki 28 zl/ rok, mydlo10 zł rocznie. Buty kupiłem w ubiegłym roku, dwie pary 250 zł, ubrania i bieliznę mam, wyjść nie praktykuje. Książki w antykwariacie to jakieś 150 zł rocznie.
      • zasiedziala Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 20:02
        U mnie wydatki na ciuchy są słabo uchwytne, a już w szczególności w skali miesiąca. Większe zakupy odzieżowe robię zazwyczaj raz w roku celem uzupełnienia garderoby, czyli kupuję głównie bieliznę t-shirty i ewentualnie buty sportowe, bo to najszybciej niszczę. Natomiast pierdólki kupuję w lumpach, a te kwoty znikają w budżecie.
    • chococaffe Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 19:45
      Trudno powiedzieć, zwłaszcza, że jestem na etapie zmiany kosmetyków i niestety niektóre się nie nadają i kupuję następne mimo, że poprzednie ledwo zaczęte. Ale jestem już coraz bliżej stabilizacji. Poza tym kosmetyczne nachodzą mi na wydatki medyczne (np dermatolog). Ciuchów i butów nie kupuję dużo, myślę, że rocznie 1000-1500 pln. Torebkki w cenie rzędu 500 pln raz na 5-10 lat. Najwięcej chyba na zainteresowania/hobby -średnio pewnie 600-1000.
      • volta2 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 20:40
        mam nadzieję że te napoczęte nie są wyrzucane tylko oddawane "na śmieciarę"
        • chococaffe Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 20:46
          Tak naprawdę cały czas siedzą u mnie w łazience. Co to znaczy "na śmieciarę"?
          • volta2 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 20:58
            zwyczajowo używanych kosmetyków się nie sprzedaje, bo nikt ich nie kupuje

ale jak chcesz oddać za darmo, to są chętne, choćby na przetestowanie, i w razie czego puszczenie dalej

śmieciara już tu była na forum opisywana, grupa oddażowa w twoim mieście
            • chococaffe Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 21:02
              Dobrze wiedzieć.
      • double-facepalm Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 03.12.19, 11:49
        z jedna torbą 10 lat do pracy chodzisz? wow
        • chococaffe Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 03.12.19, 11:57
          Nie, mam kilka toreb(ek) , uzywam ich od ponad 20 lat (jedna ma z 50 chyba big_grin).

p.s. tak z pamięci to mam dwie normalne, jedną szmacianą, jedną kopertówkę.
    • pitupitt Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 20:48
      Nie wiem, nie liczyłam, ale na pewno nie są to kwoty ruinujące budżet.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka