Dodaj do ulubionych

Jak co roku - menu na Sylwestra

20.12.19, 22:42
Nie Świętami żyję, a Sylwestrem.
Podpowiedzcie mi proszę, co sprawdza się do jedzenia na taką imprezę.
Intetesują mnie tylko dania ciepłe, bo to ma być moja działka. Żadne bigosy, pierogi itp.
Nic co każdy jadł w Święta..no i najlepiej do wcześniejszego przygotowania.
Będziemy w trzy pary. Myślałam i jednej zupie i dwoch daniach mięsnych.
Co sądzicie?
Obserwuj wątek
      • korag100 Re: Jak co roku - menu na Sylwestra 21.12.19, 00:08
        Jak na ciepło to bogacz lub strogonoff albo karczek z musztardą ewentualnie kotlet na ostro z 12 przyprawami. Może też być mozzarellą panierowana, panierowane pieczarki, faszerowana papryka lub pomidory. Z mięsa kotlet z ananasem w migdalach, pierś z kurczaka nadziewana feta albo schab pod pierzynka
    • mooi Re: Jak co roku - menu na Sylwestra 21.12.19, 01:19
      sądzę, że w Sylwestra nie bedzie ci się chciało stać przy garach, o ile w ogole bedziesz w stanie.
      Tak, że....
      czy sie myle jednak... ? inni beda sie bawili a ty przy garach?
      To kto wymyslił, że ty robisz dania cieple?
      Zrób żurek i pieczonego kurczaka. Znaczy, pieczone piersi z kurczka, ew. udka, podudzia. Ew, szaszłyki, ktore wcześniej przygotujesz a potem tylko wrzucisz do piekarnika. I nie zapomnij nastawić minutnika (w sensie alarmu)
      • steficzka Re: Jak co roku - menu na Sylwestra 21.12.19, 08:58
        mooi napisała:

        > sądzę, że w Sylwestra nie bedzie ci się chciało stać przy garach, o ile w ogole
        > bedziesz w stanie.
        > Tak, że....
        > czy sie myle jednak... ? inni beda sie bawili a ty przy garach?
        > To kto wymyslił, że ty robisz dania cieple?
        > Zrób żurek i pieczonego kurczaka. Znaczy, pieczone piersi z kurczka, ew. udka,
        > podudzia. Ew, szaszłyki, ktore wcześniej przygotujesz a potem tylko wrzucisz do
        > piekarnika. I nie zapomnij nastawić minutnika (w sensie alarmu)
        Dlatego właśnie interesują mnie dania do wcześniejszego przygotowania.
        Później tylko siup do piekarnika albo na ogień i gotowe. Tylko taką opcję biorę pod uwage.
    • tt-tka Re: Jak co roku - menu na Sylwestra 21.12.19, 01:22
      Czemu nie bigos ? sad ja juz w dugi dzien swiat zaczynam gotowac, taki na burgundzie, na sylwka bedzie akurat !

      Ale jesli nie chcesz, to rzeczywiscie lepiej dwie zupy (np krem z zielonego groszku i porowa z grzankami, obie lekkie, obie nieklopotliwe), a danie miesne, hm... golonka z indyka ? a jako drugie nalesniki z porami pod beszamelem, zapiec to jest chwila

      Kolezanka robi kotleciki sojowe (wiem, zgroza, choc mnie smakuja) w trzech smakach, ziolowe, pieprzowe i miodowe. Zawsze schodza do ostatniej sztuki, a niemalo robi. Mniemam, ze miesne w takiej wersji tez mozna zrobic.

      --
      Ignorancja moze byc skorygowana przy pomocy ksiazek. Glupota wymaga strzelby i szpadla (pochwycone w sieci)
    • mama-ola Re: Jak co roku - menu na Sylwestra 21.12.19, 19:02
      Upewnij się najpierw, czy wszyscy jedzą mięso (sporo osób przestaje).
      Dobre są wyfiletowane pałki kurczaka, tzn. z dziurą po kości, wypełnione smażonymi pieczarkami. Układasz je na blaszce i pieczesz. Filetowanie pałek jest czasochłonne. Można zamiast nich użyć piersi, w których robisz nacięcie nożem w środku. Nakładasz tam ten farsz i owijasz pierś plastrem bekonu, boczku lub szwarwaldzkiej. I do piekarnika.
      Farsz ze szpinaku też się nadaje. Robiłam z obydwoma.
    • nenia1 Re: Jak co roku - menu na Sylwestra 21.12.19, 19:25
      My co roku jedziemy w plener i gotujemy wspólnie, na ognisku kociołek, albo chłopaki grilla robią, sery (np. grillowany camembert z orzechami i sosem żurawinowym, oscypki) mięsa, warzywa - do wyboru. Z zup to chyba zawsze najbardziej barszcz się sprawdza, z krokietami najczęściej, może mało oryginalnie, ale po 2 w nocy zawsze są amatorzy na domowy barszcz i zawsze wszystkim smakuje. Alternatywą na ostatnich moich sylwestrach są też zupy kremy, bo koleżanka jest ich maniaczką i najczęściej na sylwestra też robi. Ogólnie wydaje mi się, że najlepiej sprawdzają się potrawy jednogarnkowe i raczej dość proste.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka