asiairma 12.01.20, 20:23 Przeczytałabym coś lekkiego w typie serii diabelsko-anielskiej Miszczuk, serii o Nikicie czy Dorze Jadowskiej lub cyklu Dożywocie Marty Kisiel? Coś, ktoś? I najlepiej aby było na legimi ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiairma Re: poleccie lekką fantastykę 12.01.20, 20:28 PS. A Gdzie śpiewają raki czytałam, ni kryminał ni obyczajowa- ale warta kilku godzin! Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: poleccie lekką fantastykę 12.01.20, 20:28 urban fantasy czyli? Milena Wójtowicz może? "Post scriptum". "Załatwiaczki" nie polecam, bo od lat czekam na dalszy ciąg. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: poleccie lekką fantastykę 12.01.20, 20:48 Dzięki, tego nie czytałam. I znam już definicję gatunku, fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: poleccie lekką fantastykę 12.01.20, 21:27 ... z MO to II tom. Pierwszy tom cyklu to "Wampir z M-3" Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: poleccie lekką fantastykę 12.01.20, 21:41 Da się załapać bez tomu I, a moim zdaniem tom I znacznie gorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: poleccie lekką fantastykę 13.01.20, 14:33 Dzięki! I wampiry i jakubowe i bez jakubowe czytałam (a właściwie słuchałam, Pilipiuk ma ogromne szczęście do lektorów, tylko dla nich wracam do opowieści o Jakubie). Kuzynki jeszcze ok, ale Oko jelenia już mi nie podeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: poleccie lekką fantastykę 12.01.20, 21:37 Droga Cienia, ale tylko pierwszy tom, reszta znosna ale już jednak nie to, co pierwszą. Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: poleccie lekką fantastykę 12.01.20, 21:49 Bardzo, bardzo dobrze czytało mi się Annę Brzezińską i jej serię z cyklu "Wilżyńska Dolina"- Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: poleccie lekką fantastykę 13.01.20, 00:25 Popieram! Z tej samej seri czyli podobne stylowo i humorystycznie jeszcze Baniewicz - trylogia niezbyt cnotliwych księżniczek (trylogia o czarokrążcy) Książki o Kamieniu były niezłe póki nie zrobiły się trochę nudne, ale kilka pierwszych tomów bdb. Olga Gromyko też nieźle pisała. Trochę za naiwne jej książeczki były, ale przyjemne. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: poleccie lekką fantastykę 13.01.20, 06:21 Też chciałam Brzezińską i Babunię Jagódkę podpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: poleccie lekką fantastykę 13.01.20, 18:31 conena napisała: > Też chciałam Brzezińską i Babunię Jagódkę podpowiedzieć. > Nie śmieję się zbyt głośno, gdy czytam, a Brzezińskiej udało się to kilka razy- wybuchałam śmiechem, gdy czytałam o Babuni Jagódce. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: poleccie lekką fantastykę 13.01.20, 07:42 Daria Doncowa Marina Polakowa Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: poleccie lekką fantastykę 14.01.20, 19:04 alicia033 napisała: > Daria Doncowa > Marina Polakowa > Polakowa ma na imię Tatiana. Seria o Żeni i Anfisie wydaje mi się bez porównania lepsza niż inne jej książki. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: poleccie lekką fantastykę 13.01.20, 10:17 Kim Harrison cykl Zapadlisko. Trudno Canavan cykl Gildia magów i Trylogia zdrajcy. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: poleccie lekką fantastykę 13.01.20, 22:10 Malgorzata Lisniska-seria Tropiciel Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: poleccie lekką fantastykę 14.01.20, 00:32 Aleksandar Ruda-wszystko z tej serii. Dozywocie ma kolejne czesci! Sila nizsza i Male licho, w miedzyczasie jest Szlawila. Plus tej autorki Nomen Omen, Pierwsze slowo-zbior opowiadan, Oczy uroczne. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: poleccie lekką fantastykę 15.01.20, 00:33 Smok Jego Królewskiej Mości (tytuł oryg. His Majesty’s Dragon) – powieść fantastyczno-historyczna autorstwa Naomi Novik, pierwsza część cyklu Temeraire. Bardzo się zdziwiłam ze mi sie podobała ta seria, bo fantastyka zazwyczaj mnie irytuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: poleccie lekką fantastykę 15.01.20, 03:07 Seria Anne Bishop-Inni. Piec czesci powstalo. Aleksandra Ruda-seria Rodowy Sztylet i Ola i Otto-bardzo przypomina Gromyko humorem. Magdalena Kubasiewicz-Wiedzma jego krolewskiej mosci i Spalic Wiedzme Ilona Andrews-seria o Kate Daniels. Kim Harrison-seria Zapadlisko Maggie Stiefvater-Wyscig smierci Olga Gromyko-Plus minus i Wiedzmie Opowiesci McGuire Seanan-seria October Daye Aneta Jadowska-seria szamanska, seria o Nikicie, Dynia i jemiola Martyna Raduchowska-Szamanka od umarlakow, Demon luster, Falszywy piesniarz Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: poleccie lekką fantastykę 15.01.20, 07:39 Polecam serię Kossakowskiej o aniołkach, nawet fajnie się czyta, zwłaszcza pierwsze tomy. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: poleccie lekką fantastykę 15.01.20, 18:07 To nie jest lekka fantastyka, dość ciężko się czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: poleccie lekką fantastykę 15.01.20, 16:44 Dzięki! Zrobiłam sobie listę. Marty Kisiel, Ilony Andrews (jedyna co mi średnio podeszła), Anety Jadowskiej i Martyny Raduchowskiej czytałam właściwe wszystkiej. Mamy fajne dziewczyny od lekkiej fantastyki Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: poleccie lekką fantastykę 15.01.20, 17:35 Wszystko znajdziesz na chomikuj. Czytalas Jadowskiej nowa serie o hoteliku przy plazy? Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: poleccie lekką fantastykę 15.01.20, 17:53 Trup na plaży? Pobrałam - w moim mieście w bibliotekach można dostać kody legimi co miesiąc, bardzo to sobie chwale. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: poleccie lekką fantastykę 15.01.20, 18:01 asiairma napisała: > Trup na plaży? Pobrałam - w moim mieście w bibliotekach można dostać kody legi > mi co miesiąc, bardzo to sobie chwale. Mnie ta książka rozczarowała - po jej poprzednich spodziewałam się i lepszego dowcipu, i suspensu. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: poleccie lekką fantastykę 16.01.20, 16:11 Poszla troche w pozna Chmielewska, to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: poleccie lekką fantastykę 16.01.20, 17:08 hamerykanka napisała: > Poszla troche w pozna Chmielewska, to fakt. > No właśnie, a późna Chmielewska to nie jest komplement. Za to opowiadania "Dynia i jemioła" podobały mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: poleccie lekką fantastykę 16.01.20, 18:17 Mi tez. Nikita tez ujdzie. Seria szamanska mnie wpienia. Odpowiedz Link Zgłoś