Dodaj do ulubionych

Druty do robótek - pytanie

13.01.20, 23:08
Nieświadomie naciskam na druty i przez to je wyginam. Druty rozmiar 2, gdyby ktoś był ciekaw.

Z czego muszą być zrobione, żebym nie dała rady wygiąć?
Obserwuj wątek
    • prezent_urodzinowy Re: Druty do robótek - pytanie 13.01.20, 23:14
      Metalowe, ale nie aluminiowe. Nie wiem, stalowe chyba? Moja babcia takie miała i nie wyginaly się, a używałam ich do zabawy też.
      • taki-sobie-nick Re: Druty do robótek - pytanie 13.01.20, 23:19
        Metalowe wyginam, prawdę mówiąc, nie wiem, z czego są.

Druty mają być na żyłce, o co trudno stacjonarnie, a w necie nie piszą mi, z jakiego są metalu.

A karbonowe?
        • mooi Re: Druty do robótek - pytanie 13.01.20, 23:41
          plastikowe też wyginasz?
          Moze takich spróbuj. Prędzej złamiesz niz wygniesz, chociaż ja nigdy ani nie wyginalam, ani nie łamalam.
          Kup porzadne druty, firmowe.
          Ja mam takie od 30 lat, a nawet starsze (mamy) i wszystkie sa zdatne do uzytku.
          • taki-sobie-nick Re: Druty do robótek - pytanie 13.01.20, 23:46
            Uważasz, że na złamanych się łatwiej robi niż na wygiętych?

"Porządne druty, firmowe" - czyli jakiej firmy konkretnie?

To, że ty masz druty od 30 lat, niewiele mi pomaga.

Obecnie wygięły mi się niemieckie Addi. Fakt, trudniej im to przyszło niż aluminiowym, ale jednak.
            • mooi Re: Druty do robótek - pytanie 14.01.20, 01:49
              nie zrozumiałaś.
              druty raczej sie nie wyginają (nigdy tak mi sie nie zdarzyło). Przy duzym nacisku predzej się złamią i wtedy sie je wyrzuca (też mi sie nie zdarzyło ale dopuszczam, że ty jestes w stanie to zrobić, szczególnie przy duzym poziomie wścieklicy).
              "Firmowe" to np. AERO, angielskie (to są te 30-letnie, właściwie 40-letnie nawet). Przypuszczam, że dziś nie ma żadnego problemu, zeby znaleźć dobre druty, ktore nie wyginaja sie. pewnie wystarczy zacząć szukac, zamiast wściekac sie o byle goowno.
              • taki-sobie-nick Re: Druty do robótek - pytanie 15.01.20, 21:25
                Ja się nie o nic "wściekam" w powyższym podwątku i nie miewam "wścieklicy", tylko stres permanentny, znane ci jest takie pojęcie?

Poza tym EOT.
                • 35wcieniu Re: Druty do robótek - pytanie 15.01.20, 21:35
                  No i masz, nawet w wątku o drutach nie możesz się powstrzymać.
                  A wścieklicę to owszem masz, ewidentną.
        • prezent_urodzinowy Re: Druty do robótek - pytanie 14.01.20, 00:14
          No to nie wiem. Nie wyobrażam sobie, żebym mogła wygiac takie druty, jakich używała babcia. Może teraz inne robią...
          • taki-sobie-nick Re: Druty do robótek - pytanie 15.01.20, 21:28
            Moja babcia nie używała żadnych i nie dałaby się do tego namówić, więc nie mam pojęcia.
    • chatgris01 Re: Druty do robótek - pytanie 13.01.20, 23:17
      Najmniej gnące to ze stali nierdzewnej, ale jak się mocno postarać, to pewnie i te się da wygiąć, dwójki są cienkie.
    • andaba Re: Druty do robótek - pytanie 14.01.20, 00:03
      Potwierdzam,ze stali nierdzewnej najtrudniej zgiąć, ale nie wiem, czy w naszych sklepach są, ja mam kilka par, ale z "ciuchów".
    • notting_hill Re: Druty do robótek - pytanie 14.01.20, 09:14
      Na 2 robisz? Czemu? To bardzo rzadki rozmiar jest. I bardzo cienki, w sumie jak mocno naciskasz to się każde wygną.
      Najbardziej wytrzymałe się Chiaogoo, mają nawet 1 i 1,5 do robienia serwet i są bardzo twarde. Im druty dłuższe (ta część metalowa) tym łatwiej wygiąć.
      • andaba Re: Druty do robótek - pytanie 14.01.20, 10:10
        Rzadki? Teraz może faktycznie styl się trochę zmienił, ale przez lata nie używałam innych drutów niż "dwójki", sweterki tak robione wyglądały jak maszynowe smile
        • notting_hill Re: Druty do robótek - pytanie 14.01.20, 10:26
          No rzadki, IMO. Posiadam milion par drutów w różnych rozmiarach, 2,0 są najcieńsze i używam ich jedynie do robienia skarpet. Moje kumpele od drutów również. Najbardziej popularnym rozmiarem, jak ktoś robi z cienkiej włóczki to 3,0. Robienie na 2 uznawane jest za dziewiarstwo ekstremalne, dlatego się zdziwiłam.

Autorka zdaje się trochę ma mało doświadczenia z robieniem na drutach, stąd moje pytanie. W zamierzchłych czasach młodości, a już z pewnością przed raverly miałam dwie pary drutów, cieńsze i grubsze. I tak robiłam, nawet całkiem sporo. Z braku laku, naturalnie, bo druty były dostępne w małym wyborze. I wydawało mi się, że to bez większego znaczenia. Obecnie już wiem, że narzędzia są bardzo ważne smile.
          • andaba Re: Druty do robótek - pytanie 14.01.20, 10:51
            Ja do uczenia się dostałam plastikowe "4", ale wtedy jak piszesz wybór był żaden, kupiłam '2" z białymi kuleczkami na końcach, które mam do dziś (prawie 40 lat), bo innych nie było, najpierw robiłam głównie na tych plastikowych, potem polubiłam cienkie - przy braku możliwości kupienia włóczki dostarczały rozrywki na dłużej.
          • taki-sobie-nick Re: Druty do robótek - pytanie 15.01.20, 21:32
            Ja robię na dwójkach rzeczy przeznaczone na druty grubsze (próbka 20/28) i o dziwo próbka wychodzi mi tylko wtedy, kiedy robię ściśle.

Koronek żadnych, nie cierpię ażurów ani chust, lecę na tych dwójkach dżersejem albo ściągaczem i martwię się, że nie mam jedynek do ściągaczy. tongue_out
            • abecadlowa1 Re: Druty do robótek - pytanie 15.01.20, 22:16
              Intrygujące. Aż przeszukałem ravelry w poszukiwaniu schematów dla dwójek i jest ich bardzo niewiele - skarpety, rękawiczki i ubranka dla lalek barbie. Jeśli robisz na dwójkach swetry w ludzkim rozmiarze to jestem pod wrażeniem. Mrówcza robota.
              A jeżeli chodzi o rodzaj drutów to spróbuj może stalowych albo drewnianych.
              • notting_hill Re: Druty do robótek - pytanie 15.01.20, 22:21
                Drewniane dwójki prawdopodobnie się złamią... Te knitpro z serii symfonie mają niestety taką tendencję przy małych rozmiarach- łamią się przy nasadzie.
              • taki-sobie-nick Re: Druty do robótek - pytanie 15.01.20, 22:22
                Dlaczego? Próbka wychodzi mi w zasadzie identyczna. Sama nie wiem, jak to robię, że próbka mi się zgadza. Myślisz, że na czwórkach też by się zgadzała? Byłoby faktycznie łatwiej.
                • abecadlowa1 Re: Druty do robótek - pytanie 15.01.20, 22:57
                  No nie. Wydaje mi się, że jak na dwójkach próbka ci się zgadza, to na czwórkach będzie za luźna. Chyba robisz bardzo luźne oczka. Ale spróbuj kiedyś zrobić próbkę na czwórkach. Może akurat ci przypadają i będą ok. Na pewno wygodniej je się trzyma niż dwójki
            • agonyaunt Re: Druty do robótek - pytanie 15.01.20, 23:25
              >Ja robię na dwójkach rzeczy przeznaczone na druty grubsze (próbka 20/28) i o dziwo próbka wychodzi mi tylko wtedy, kiedy robię ściśle.

I nie wychodzi Ci z tego sztywna dzianina?

Na marginesie: próbka nie musi "wychodzić", próbki są po to, żeby sobie policzyć oczka i zużycie włóczki; jeśli męczysz się z 2 tylko dlatego, żeby się próbka zgadzała, to sama sobie życie utrudniaszsmile
              • mama_kotula Re: Druty do robótek - pytanie 16.01.20, 09:27
                > Na marginesie: próbka nie musi "wychodzić", próbki są po to, żeby sobie policzyć oczka i zużycie włóczki;

Większość ludzi nie ma pojęcia, jak sobie przeliczyć wzór, by im pasował do ich próbki, wiesz wink
                • mama_kotula Re: Druty do robótek - pytanie 16.01.20, 09:29
                  Znaczy nie wiem, jak u nas, mam doświadczenie głownie z Amerykankami. Nie mają pojęcia, co zrobić z probką. Ale one również wrzucają na grupę posty: udało mi się kupić blachę <tu rozmiary>, wreszcie mogę zrobić ciasto z tego przepisu, bo on wymaga konkretnie takiej!
                  • agonyaunt Re: Druty do robótek - pytanie 16.01.20, 11:12
                    U nas pewnie też coraz gorzej, ale na litość, przecież to są podstawy matematyki!
                  • andaba Re: Druty do robótek - pytanie 16.01.20, 11:19
                    Wiecie co, robię na drutach od lat, zrobiłam w międzyczasie dziesiątki swetrów - robiłam swego czasu na zamówienie, nigdy się nie zastanawiałam nad tym, jaka próbka z czego wychodzi, mniej więcej wiem ile oczek na jakie druty nabrać, żeby wyszła pożądana szerokość.
                    Fakt, nie korzystam z wzorów, nie bardzo wiem o o w nich chodzi, ale jak popatrzę na sweter to potrafię go odtworzyć.
                    Na "chłopski rozum" to jakoś znacznie prościej zawsze jest, niż wynika z opisu i schematu.
                    • mama_kotula Re: Druty do robótek - pytanie 16.01.20, 11:40
                      > Na "chłopski rozum" to jakoś znacznie prościej zawsze jest, niż wynika z opisu i schematu.

A to zależy, co się robi. Jak się robi swetry typu boxy czy proste robione od góry w jednym kawałku, to wiadomo, ale są rozmaite fancy konstrukcje, gdzie wzór i schemat się jednak przydają.
                    • taki-sobie-nick Re: Druty do robótek - pytanie 16.01.20, 22:30
                      To niezła jesteś. Ja odnoszę się do konkretnego wzoru, mam mieć 20 oczek na 10 cm.
    • eliszka25 Re: Druty do robótek - pytanie 14.01.20, 12:07
      Druty z żyłką mam bambusowe. Nie ma siły, żeby się wygięły. Nie wiem, co musiałabym robić, żeby się złamały.
      • m.y.q.2 Re: Druty do robótek - pytanie 14.01.20, 15:27
        Mam ze 20 par różnych drutów z żyłką. Przez wiele lat używania żyłka się w niektórych pozaginała, jeden ze stalowych drutów "wyskoczył" z żyłki, ale nie zdarzyło mi się drutów wygiąć. Niedawno chciałam sobie kupić druty na krótkiej żyłce, żeby się nie plątała przy dzierganiu szalika i sprzedawczyni podała mi coś, o istnieniu czego nie wiedziałam. Były to dwa szydełka połączone żyłką. Kupiłam, a jakże, odpaliłam wujka googla i okazało się, że da się, dziergając szydełkiem, uzyskać wzory jak na drutach robione. Szydełka z żyłką są wersją szydełka tunezyjskiego.
        youtu.be/lbtdHD7jUwk
        • sandrasj Re: Druty do robótek - pytanie 14.01.20, 22:15
          Może bambusowe ale one się wycierają.
          Ale lepsze może akrylowe, i tak elastyczne? Np moje ukochane Prym Ergonomics
          • eliszka25 Re: Druty do robótek - pytanie 15.01.20, 08:52
            W jakim sensie bambusowe się wycierają? Na moich nie widzę żadnej różnicy, są takie same od nowego.
            • sandrasj Re: Druty do robótek - pytanie 15.01.20, 17:24
              Końcówki mi się wycierają, tracą ostrość, zresztą aluminiowe także.
              • m.y.q.2 Re: Druty do robótek - pytanie 15.01.20, 18:14
                A ja wolę, jak trochę stępieją, dziur w palcach sobie nie robię.
              • eliszka25 Re: Druty do robótek - pytanie 15.01.20, 22:19
                A, w takim sensie, to tak, trochę się jakby stępiły, ale mnie to akurat nie przeszkadza.
                • taki-sobie-nick Re: Druty do robótek - pytanie 15.01.20, 22:27
                  O, mnie by też nie przeszkadzało, bo o włóczkę zahaczają.
      • taki-sobie-nick Re: Druty do robótek - pytanie 15.01.20, 21:27
        Siłę w ręku mieć. tongue_out
        • eliszka25 Re: Druty do robótek - pytanie 15.01.20, 22:22
          Siłę można mieć, ale z drutami siłować się ani trochę nie trzeba. To jest delikatna robota, a przynajmniej zawsze tak myślałam 🤔
          • taki-sobie-nick Re: Druty do robótek - pytanie 15.01.20, 22:23
            Przecież piszę, że nieświadomie naciskam.
    • mama_kotula Re: Druty do robótek - pytanie 15.01.20, 21:39
      Karbonowe nie powinny się wyginać. Mają za to inne wady big_grin.
      Z tymi cieniutkimi ogólnie jest problem, bo metalowe/stalowe się wyginają, a drewniane dość łatwo łamią. Akrylowe cieńsze niż 4-5 gną się jak wściekłe, w ogóle można zapomnieć
    • agonyaunt Re: Druty do robótek - pytanie 15.01.20, 21:42
      A próbowałaś popracować nad techniką? Może za mocno ściskasz druty w ogóle, a jak się nagrzeją, to łatwiej je pogiąć. Nie bolą Cię dłonie/nadgarstki?

Spróbowałabym drutów z obrotową żyłką, wtedy możesz kręcić drutem i ten nacisk jest równomierny, więc co się wygnie, to się wyprostuje. Może to jest jakaś metoda?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka