Dodaj do ulubionych

doniczka/podstawka

18.02.20, 10:27
Są rośliny, co do których zaleca się, aby miały wilgotne powietrze, ale nie mogą stać w wodzie, tylko trzeba do podstawki włożyć drugą dnem do góry i na to stawiać doniczkę. Czy ktoś widział podstawki z wypukłym dnem albo specjalne doniczki do takich roślin? Szukam, szukam i nie znajduję. No nie chce mi się wierzyć, aby kapitalizm, system, który wytwarza silikonowe osłonki na pazury dla kotów i kremy osobno do każdej części ciała, nie wytworzył czegoś takiego.
Obserwuj wątek
    • qwirkle Re: doniczka/podstawka 18.02.20, 10:52
      A wsypywalas kamyki / keramzyt do takiej podstawki?
    • h_albicilla Re: doniczka/podstawka 18.02.20, 10:58
      Wystarczy szeroka podstawka i ustawienie doniczki na kamykach/keramzycie żeby woda nie dosięgała.
      • mmoni Re: doniczka/podstawka 18.02.20, 11:44
        No wiem, ale nie za bardzo mi się chce kupować wór keramzytu dla jednej begonii, która i tak pewno zdechnie (bo zanim doczytałam, to się kierowałam radą pani z kwiaciarni "podlewać na spodek"). Nie, nie mam zielonych palców.
        • qwirkle Re: doniczka/podstawka 18.02.20, 15:49
          mmoni napisała:

> No wiem, ale nie za bardzo mi się chce kupować wór keramzytu dla jednej begonii
          > , która i tak pewno zdechnie (bo zanim doczytałam, to się kierowałam radą pani
          > z kwiaciarni "podlewać na spodek"). Nie, nie mam zielonych palców.
          >
          Wydaje Ci się, że nie masz.
        • lumeria Re: doniczka/podstawka 18.02.20, 18:42
          Nie trzeba worka - można np. w sklepie zoologicznym kopic żwirek do akwarium albo w kwiaciarni takie szklane kamyczki - a sa sprzedawane w niedużych woreczkach, i efekt dają bardzo fajny, bo można dobrac kształty i kolory.
          • lumeria Re: doniczka/podstawka 18.02.20, 18:50
            Albo z dziećmi wybrać się nad rzekę, i nazbierać kamyczków

https://i.pinimg.com/736x/92/a3/b9/92a3b9cd5b43927f9724ea93fa2e9056.jpg

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1464/8424/products/51YYR0Il-ZL._SL1200.jpg?v=1541397083
    • solejrolia Re: doniczka/podstawka 18.02.20, 11:54
      Są w większości doniczek do kwiatów rabatowych, tego typu
      egarden24.pl/8565-doniczka-wiszaca-pro-27cm-terakota-6-5l-prosperplast

A do stojących wystarczy na większy spodek ułożyć drobny kamyk, typu otoczak/płukanka żwirowa, i na kamykach postawić doniczkę. Nadmiar wody ścieka między kamyki, roślina "nie stoi w wodzie" i ma wilgotne wokół siebie powietrze.
    • princy-mincy Re: doniczka/podstawka 18.02.20, 13:31
      Oczywiscie- wiekszosc oslonek dla storczykow tak wlasnie wyglada, znajdziesz w pierwszym lepszym Leroy, Obi czy Castoramie.
    • magia Re: doniczka/podstawka 18.02.20, 17:57
      Wszystkie doniczki do storczyków są takie:
      sklep.swiatkwiatow.pl/images/thumbnails/320/320/detailed/63/prz.jpg

W zależności od producenta ta wypukłość jest większa albo mniejsza.
      • thea19 Re: doniczka/podstawka 18.02.20, 18:04
        z osłonki dla storczyka woda nie ma jak parować bo jest zamknięta doniczką storczyka. Taka doniczka jest zaprojektowana by odprowadzać nadmiar wody a nie robić za nawilżacz.
        • magia Re: doniczka/podstawka 18.02.20, 18:57
          Wystarczy kupić większą osłonkę niż doniczka i woda będzie odparowywać
          • thea19 Re: doniczka/podstawka 18.02.20, 19:25
            osłonki do storczyków nie występują w większych rozmiarach
            • magia Re: doniczka/podstawka 18.02.20, 20:33
              Maja ograniczenia rozmiarów, tak jak i sotrczyki nie sa wielkosci jukk.ale do średnicy ok 16cm, może więcej powinno się znaleźć. Takie największe nam.
    • thea19 Re: doniczka/podstawka 18.02.20, 18:06
      begonia nie ma specjalnych wymagań, jak chcesz ją nawilżać, to albo ją zraszaj albo postaw obok pojemnik z wodą albo zrób dystans z plastra wyciętego z plastikowej butelki/nakrętek, czegokolwiek w podstawce jeśli nie masz keramzytu.
      • lumeria Re: doniczka/podstawka 18.02.20, 18:47
        Albo do normalnej podstawki położyć niedużą odwróconą plastikowa zakrętkę aby podnieść doniczkę by nie stalą w wyciekającej wodzie.
        • thea19 Re: doniczka/podstawka 18.02.20, 19:25
          przecież to napisałam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka