thea19 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 17:18 nienawidzę lukru, może być puder albo nic, nadzienie dobre więc pseudo różane odpada, może być bita śmietana i karmel Odpowiedz Link Zgłoś
zasiedziala Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 17:26 Będę w mniejszości, tylko z cukrem pudrem. Nadzienie najlepiej różane, a w ogóle to najbardziej lubię małe pączusie Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 17:48 A ja za pączkami aż tak nie przepadam i wbrew tradycji upiekę sobie amerykany. Są łatwe, ale z lukrem i do tego mniej kaloryczne. Chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
kintsugi Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 21:46 Zapomniałam o istnieniu amerykanek! Rozbudził we mnie Twój wpis wspomnienia z dzieciństwa, niczym magdalenka zanurzona w herbacie, za co dziękuję- nieświadomie zrobiłaś obcej osobie wieczór 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Tłusty czwartek 20.02.20, 01:13 Ja myślałam, ze Ci Snake chodzi o oponki, które są dietetyczne przez ta dziurę Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Tłusty czwartek 20.02.20, 01:30 Nie, nie dounatsy, choć też są dobre. Ale nie znasz amerykanów? To taki duży płaski i miękki wypiek, jak czapka Chińczyka, pokryty z jednej strony lukrem. W PRL-u popularny, ale w sumie nic specjalnego. Ja bardzo jednak lubię i to bardzo łatwe do upieczenia, pączki domowe są trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Tłusty czwartek 20.02.20, 01:44 Ale znalazłam pączki bez kalorii! Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 17:49 Nie znoszę z pudrem ani tych mini pączków ani faworków ani donatów. Lubię wyłącznie z lukrem, posypane skórką pomarańczową (ale niekoniecznie), z tradycyjnym nadzieniem. Nie znoszę nadzienia kremowego, śmietanowego ani różanego. Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 17:58 Czyli wychodzi na to, że większość emam ma zamiar jutro pączki jeść, więc dla pewności przypomnę Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 18:02 Tradycyjnie też można. To tylko sprawa interpretacji. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 18:06 Tylko posypane cukrem pudrem takie domowe te z lukrem w marketach sprzedaja.. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 18:09 Pyszne pączki mają w sklepie monopolowym koło mojej pracy. Smazą na miejscu. Na pewno ktoś się jutro tam kopsnie z rana i przyniesie. Juz mi na nie ślinka leci - duże, tłuste, z lukrem i skórką pomarańczową, jednocześnie puszyste i wilgotne, mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 18:11 Sama nie robię pączków, kupuję, ale też jak czytałam o składach, to zamiast tych pączków "promocja 90 gr.", to jednak wolę takie porządne za 2,50 czy 3 zł, z piekarni niedaleko mojego mieszkania, gdzie wiem, że sa smaczne i porządnie zrobione, chociaż droższe. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 18:32 Tylko z pudrem, nadzienie obojetne, i tak je wydłubię. Co roku pracodawca obdarza nas pączkami z lukrem (fuj) i skórką pomarańczy (podwójne fuj), a ja pracowicie obieram te pączki z lukru i skórki, pożeram zazwyczaj takich golasów z 5-6. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 18:57 lukier, skórka pomarańczowa - ale miękka (taka domowa, z syropu) i kwaskowaty dżem. Róża i różopodobne dżemy absolutnie wykluczone. I tylko te, które sama usmażę. Kupnych mój żołądek nie lubi. Jakieś 100 lat temu, w Warszawie - Blikle miał dobre i Jankowski w pawilonach na rogu Świętorzyskiej i Marszałkowskiej. Ale były to czasy, gdy pączki smażone były na miejscu i sprzedawane prosto ze smażenia. I tylko wtedy były dostępne. Nie było ich w ciągłej sprzedaży. Generalnie nie mogę, ale złamię się i jednego zjem. Bo będę smażyć. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 18:57 Z lukrem i konfiturą. Jem pączka raz w roku, z okazji tłustego czwartku. W tym roku wyjątkowo zjadłam dziś nie patrząc na dietę, ze słonym karmelem. Boru jaki był słodki😬😬 Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 19:04 Z lukrem, bez skórki pomarańczowej na wierzchu, nadzienia wszystkie byle nie różane. Zjem pewnie ze dwa-trzy w pracy i jednego w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 19:23 z nadzieniem z dzemu wieloowocowego bez zadnych posypek ani polew smakują mi najbardziej, niestety takie nielukrowane cięzko kupić Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 19:29 Nie lubię pączków przez składniki, ktorych nie lubie tak ogólnie czyli: lukier/cukier puder, skórkę pomarańczową i konfiturę z róży. Bardzo lubię natomiast oponki serowe, a ponieważ rzadko gdzie mozna je kupić, a nie chce mi się ich smażyć, to ich pewnie nie zjem. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 20:12 U mnie w pracy będą Po dwa na osobę. W zeszłym roku zjadłam trzy, bo kolega z pokoju nie przyszedł i jeden wzięłam za niego. Uwielbiam pączki z marmoladą i lukrem Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 20:33 Z lukrem, nadzieniem z róży i bardzo chętnie ze skórką, ale niekoniecznie. I tylko ze sprawdzonej cukierni ( kiedyś Michałek, dawno nie jadłam). Nigdy z marketu. A chrust domowy to inna bajka, Mama robi pyszny. Smacznego i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 20:31 Lubię prawie wszystkie Najbardziej z lukrem i dżemem/konfiturą. Niestety, jak zwykle nie zjem - świadomość 500 kalorii (niemalże) blokuje mi skutecznie na nie apetyt Odpowiedz Link Zgłoś
agusiah Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 20:39 Dajcie jakiś prosty przepis na pączki , może bym podziałała kulinarnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 20:55 Domowe z powidłami lub róża nieposypane i niepolukrowane uwielbiam. I faworki i róże karnawałowe w wersji babci mojego M. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 20:59 Wszystkie pączusie kocham jednakowo. Jutro bede je zagryzala faworkami. Male i duze, z lukrem i bez, hiszpanskie, smazone i pieczone. Mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_s Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 21:00 Z lukrem. Lubię nadzienie budyniowe, różane, kokosowe, ujdzie też biała czekolada, nutella- byle mało. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 21:15 Z różą i cukrem pudrem. A jak z lukrem to delikatnym, a nie tym mazidłem gęstym. Jutro albo nie zjem ani jednego, albo jakimś cudem ktoś przyniesie do pracy, to wtedy może mi się jeden trafi. Nie będę miała ani chwili jutro, żeby kupić. Zazwyczaj w Tłusty Czwartek zjadam 1 lub 2. Ostatnie moje obżarstwo pączkowe miało miejsce chyba z 15 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
fazifokus Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 21:22 Z lukrem i nadzieniem różanym, bez kandyzowanej pomarańczy 😉 Jutro mąż przed 7 rano ma kupić 25 szt. Syn ma przynieść 3 dla nauczycieli (wychowawcy pomysł, nie nasz). Ja biorę 8 do pracy dla kolegów. Reszta do podziału dla nas. Dzieciaki zapowiedziały, że zjedzą po 5. Lubię ten dzień 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 21:25 Zjem z cukrem-pudrem, ale po otrzepaniu Nadzienie różane, wiśniowe i śliwkowe. Lubię też bez nadzienia - tylko ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria30 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 21:41 Siostro (no moze oprocz tego paczka beznadzieniowego ) Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 22:37 Nie przepadam za pączkami, a najgorsze są w tłusty czwartek. Totalną masówa Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 22:45 A pączki od Bliklego dalej takie dobre, czy popsuli się jak wszystko? Kiedyś jadłam i nic mi tak nie smakowało, a wogóle to lubię czerstwe pączki Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 22:50 w życiu gorszych nie jadłam - ciemne, spalone, śmierdzące. Dodatkowo na terenie mojej uczelni mieli produkcję - jeżu kolczasty, jak tam waliło spalonym tłuszczem Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 22:50 i to było 15lat temu, więc teraz gorzej już chyba nie może być Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 22:54 Ja je jadłam bardzo dawno. Oni mają kilka sklepów, ostatnio jadłam je na południu, chyba robią je lokalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Tłusty czwartek 20.02.20, 07:07 Blikle miał dobre pączki tylko wtedy, gdy miał jedną cukiernię w Warszawie - na Nowym Świecie i pączki smażone w pracowni na zapleczu. Okna od strony pomnika jelenia i przedszkola. I niiekiedy dało sie podglądac ich pracę Wtedy pączki znikały z prędkością światła. Nie było tak - ze były dostępne ciągle. Ale to było w ubiegłym wieku. I wcale nie pod koniec - tylko w drugiej połowie i trzeciej jego cwierci Odpowiedz Link Zgłoś
rinoa_woman Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 22:56 Skusiłam się niedawno na pączka z nadzieniem z solonego karmelu - obrzydliwy! Nie polecam. A pokładałam duże nadzieje z tą marką. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 23:01 Ja lubię tylko klasyczne smaki, lukier, skórka pomarańczowa, konfitura z róży. Te co kupiłam parę lat temu mnie nie zachwyciły, były bardzo drogie a wcale nie lepsze od marketowych. A dobre były sto lat temu ... Myślałam że tylko na prowincji się popsuły, ale pewnie wszędzie, w stolicy też. Odpowiedz Link Zgłoś
rinoa_woman Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 22:54 Lubię z lukrem, ale z pudrem też mogą być. Nadzienie owocowe, nie znoszę różanego i adwokatowego. A z mniej tradycyjnych to uwielbiam oponki serowe też z lukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Tłusty czwartek 20.02.20, 02:08 Żadnych za bardzo nie lubię. Poświętuję chipsami albo czymś z majonezem 😉 Odpowiedz Link Zgłoś