Dodaj do ulubionych

Tłusty czwartek

• thea19 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 17:18
      nienawidzę lukru, może być puder albo nic, nadzienie dobre więc pseudo różane odpada, może być bita śmietana i karmel
    • zasiedziala Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 17:26
      Będę w mniejszości, tylko z cukrem pudrem. Nadzienie najlepiej różane, a w ogóle to najbardziej lubię małe pączusie smile
    • snakelilith Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 17:48
      A ja za pączkami aż tak nie przepadam i wbrew tradycji upiekę sobie amerykany. Są łatwe, ale z lukrem i do tego mniej kaloryczne. Chyba. big_grin
      • kintsugi Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 21:46
        Zapomniałam o istnieniu amerykanek! Rozbudził we mnie Twój wpis wspomnienia z dzieciństwa, niczym magdalenka zanurzona w herbacie, za co dziękuję- nieświadomie zrobiłaś obcej osobie wieczór 😀
        • snakelilith Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 22:11
          You're welcome. smile
      • lumeria Re: Tłusty czwartek 20.02.20, 01:13
        Ja myślałam, ze Ci Snake chodzi o oponki, które są dietetyczne przez ta dziurę big_grin
        • snakelilith Re: Tłusty czwartek 20.02.20, 01:30
          Nie, nie dounatsy, choć też są dobre. big_grin Ale nie znasz amerykanów? To taki duży płaski i miękki wypiek, jak czapka Chińczyka, pokryty z jednej strony lukrem. W PRL-u popularny, ale w sumie nic specjalnego. Ja bardzo jednak lubię i to bardzo łatwe do upieczenia, pączki domowe są trudne.
        • snakelilith Re: Tłusty czwartek 20.02.20, 01:44
          Ale znalazłam pączki bez kalorii! big_grin
    • iza232 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 17:49
      Nie znoszę z pudrem ani tych mini pączków ani faworków ani donatów. Lubię wyłącznie z lukrem, posypane skórką pomarańczową (ale niekoniecznie), z tradycyjnym nadzieniem. Nie znoszę nadzienia kremowego, śmietanowego ani różanego.
      • pani07 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 17:58
        Czyli wychodzi na to, że większość emam ma zamiar jutro pączki jeść, więc dla pewności przypomnę smile
        • snakelilith Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 18:02
          Tradycyjnie też można. To tylko sprawa interpretacji. big_grin
          • pani07 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 18:03
            big_grin big_grin big_grin
            • snakelilith Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 18:10
              A w razie czego:
    • marianna1960 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 18:06
      Tylko posypane cukrem pudrem takie domowe te z lukrem w marketach sprzedaja..
    • default Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 18:09
      Pyszne pączki mają w sklepie monopolowym koło mojej pracy. Smazą na miejscu. Na pewno ktoś się jutro tam kopsnie z rana i przyniesie. Juz mi na nie ślinka leci - duże, tłuste, z lukrem i skórką pomarańczową, jednocześnie puszyste i wilgotne, mniam.
      • pani07 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 18:11
        Sama nie robię pączków, kupuję, ale też jak czytałam o składach, to zamiast tych pączków "promocja 90 gr.", to jednak wolę takie porządne za 2,50 czy 3 zł, z piekarni niedaleko mojego mieszkania, gdzie wiem, że sa smaczne i porządnie zrobione, chociaż droższe.
    • koko8 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 18:32
      Tylko z pudrem, nadzienie obojetne, i tak je wydłubię. Co roku pracodawca obdarza nas pączkami z lukrem (fuj) i skórką pomarańczy (podwójne fuj), a ja pracowicie obieram te pączki z lukru i skórki, pożeram zazwyczaj takich golasów z 5-6.
    • kochamruskieileniwe Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 18:57
      lukier, skórka pomarańczowa - ale miękka (taka domowa, z syropu) i kwaskowaty dżem.
      Róża i różopodobne dżemy absolutnie wykluczone.
      I tylko te, które sama usmażę.
      Kupnych mój żołądek nie lubi. Jakieś 100 lat temu, w Warszawie - Blikle miał dobre i Jankowski w pawilonach na rogu Świętorzyskiej i Marszałkowskiej. Ale były to czasy, gdy pączki smażone były na miejscu i sprzedawane prosto ze smażenia. I tylko wtedy były dostępne. Nie było ich w ciągłej sprzedaży.

Generalnie nie mogę, ale złamię się i jednego zjem. Bo będę smażyć.
    • tojamarusia Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 18:57
      Z lukrem i konfiturą. Jem pączka raz w roku, z okazji tłustego czwartku. W tym roku wyjątkowo zjadłam dziś nie patrząc na dietę, ze słonym karmelem. Boru jaki był słodki😬😬
    • aurinko Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 19:04
      Z lukrem, bez skórki pomarańczowej na wierzchu, nadzienia wszystkie byle nie różane. Zjem pewnie ze dwa-trzy w pracy i jednego w domu.
    • szmytka1 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 19:23
      z nadzieniem z dzemu wieloowocowego bez zadnych posypek ani polew smakują mi najbardziej, niestety takie nielukrowane cięzko kupić
      • bywszy Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 22:07
        Komuno, wróć! tongue_out
    • jolie Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 19:29
      Nie lubię pączków przez składniki, ktorych nie lubie tak ogólnie czyli: lukier/cukier puder, skórkę pomarańczową i konfiturę z róży. Bardzo lubię natomiast oponki serowe, a ponieważ rzadko gdzie mozna je kupić, a nie chce mi się ich smażyć, to ich pewnie nie zjem.
    • mama-ola Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 20:12
      U mnie w pracy będą smile Po dwa na osobę. W zeszłym roku zjadłam trzy, bo kolega z pokoju nie przyszedł i jeden wzięłam za niego. Uwielbiam pączki z marmoladą i lukrem smile
      • dominika9933 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 20:33
        Z lukrem, nadzieniem z róży i bardzo chętnie ze skórką, ale niekoniecznie. I tylko ze sprawdzonej cukierni ( kiedyś Michałek, dawno nie jadłam). Nigdy z marketu. A chrust domowy to inna bajka, Mama robi pyszny. Smacznego i pozdrawiamsmile
    • liliawodna222 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 20:31
      Lubię prawie wszystkie smile Najbardziej z lukrem i dżemem/konfiturą. Niestety, jak zwykle nie zjem - świadomość 500 kalorii (niemalże) blokuje mi skutecznie na nie apetyt wink
    • agusiah Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 20:39
      Dajcie jakiś prosty przepis na pączki , może bym podziałała kulinarnie....
    • spirit_of_africa Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 20:55
      Domowe z powidłami lub róża nieposypane i niepolukrowane uwielbiam. I faworki i róże karnawałowe w wersji babci mojego M.
    • mid.week Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 20:59
      Wszystkie pączusie kocham jednakowo. Jutro bede je zagryzala faworkami. Male i duze, z lukrem i bez, hiszpanskie, smazone i pieczone. Mniam.
    • waleria_s Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 21:00
      Z lukrem. Lubię nadzienie budyniowe, różane, kokosowe, ujdzie też biała czekolada, nutella- byle mało.
    • daniela34 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 21:15
      Z różą i cukrem pudrem. A jak z lukrem to delikatnym, a nie tym mazidłem gęstym. Jutro albo nie zjem ani jednego, albo jakimś cudem ktoś przyniesie do pracy, to wtedy może mi się jeden trafi. Nie będę miała ani chwili jutro, żeby kupić.
      Zazwyczaj w Tłusty Czwartek zjadam 1 lub 2. Ostatnie moje obżarstwo pączkowe miało miejsce chyba z 15 lat temu
    • fazifokus Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 21:22
      Z lukrem i nadzieniem różanym, bez kandyzowanej pomarańczy 😉
      Jutro mąż przed 7 rano ma kupić 25 szt.
      Syn ma przynieść 3 dla nauczycieli (wychowawcy pomysł, nie nasz). Ja biorę 8 do pracy dla kolegów. Reszta do podziału dla nas.
      Dzieciaki zapowiedziały, że zjedzą po 5.
      Lubię ten dzień 😀
    • szafireczek Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 21:25
      Zjem z cukrem-pudrem, ale po otrzepaniusmile Nadzienie różane, wiśniowe i śliwkowe. Lubię też bez nadzienia - tylko ciasto.
      • waleria30 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 21:41
        Siostro smile
        (no moze oprocz tego paczka beznadzieniowego wink )
    • kornelia_sowa Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 22:37
      Nie przepadam za pączkami, a najgorsze są w tłusty czwartek.
      Totalną masówa
    • fitfood1664 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 22:45
      A pączki od Bliklego dalej takie dobre, czy popsuli się jak wszystko? Kiedyś jadłam i nic mi tak nie smakowało, a wogóle to lubię czerstwe pączki smile
      • thea19 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 22:50
        w życiu gorszych nie jadłam - ciemne, spalone, śmierdzące. Dodatkowo na terenie mojej uczelni mieli produkcję - jeżu kolczasty, jak tam waliło spalonym tłuszczem
        • thea19 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 22:50
          i to było 15lat temu, więc teraz gorzej już chyba nie może być
          • fitfood1664 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 22:54
            Ja je jadłam bardzo dawno. Oni mają kilka sklepów, ostatnio jadłam je na południu, chyba robią je lokalnie?
            • kochamruskieileniwe Re: Tłusty czwartek 20.02.20, 07:07
              Blikle miał dobre pączki tylko wtedy, gdy miał jedną cukiernię w Warszawie - na Nowym Świecie i pączki smażone w pracowni na zapleczu. Okna od strony pomnika jelenia i przedszkola. I niiekiedy dało sie podglądac ich pracę wink
              Wtedy pączki znikały z prędkością światła. Nie było tak - ze były dostępne ciągle.
              Ale to było w ubiegłym wieku. I wcale nie pod koniec - tylko w drugiej połowie i trzeciej jego cwierci tongue_out
      • rinoa_woman Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 22:56
        Skusiłam się niedawno na pączka z nadzieniem z solonego karmelu - obrzydliwy! Nie polecam. A pokładałam duże nadzieje z tą marką.
        • fitfood1664 Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 23:01
          Ja lubię tylko klasyczne smaki, lukier, skórka pomarańczowa, konfitura z róży. Te co kupiłam parę lat temu mnie nie zachwyciły, były bardzo drogie a wcale nie lepsze od marketowych. A dobre były sto lat temu ... Myślałam że tylko na prowincji się popsuły, ale pewnie wszędzie, w stolicy też.
    • rinoa_woman Re: Tłusty czwartek 19.02.20, 22:54
      Lubię z lukrem, ale z pudrem też mogą być. Nadzienie owocowe, nie znoszę różanego i adwokatowego. A z mniej tradycyjnych to uwielbiam oponki serowe też z lukrem.
    • madzioreck Re: Tłusty czwartek 20.02.20, 02:08
      Żadnych za bardzo nie lubię. Poświętuję chipsami albo czymś z majonezem 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka