Dodaj do ulubionych

Ceny nieruchomości

20.03.20, 09:30
Macie jakieś obserwacje, przemyślenia, prognozy? Wiem, wróżenie z fusów, ale teraz tak ze wszystkim...

Śledziłam od dłuższego czasu ogłoszenia. Na rynku wtórnym więcej niż połowa zniknęła... Myślicie, że tak ludzie wykupili czy się sprzedający powycofywali? Te, które zostały, trzymają ceny sprzed wirusa.
Obserwuj wątek
    • bib24 Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 09:31
      teraz nikt nic nie kupi ani nie sprzeda.
      • heca7 Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 10:53
        Wychodzę dziś ze sklepu i słyszę, że ktoś coś krzyczy. Odwracam się i widzę kobietę dobre 80m ode mnie. Drze się do telefonu- DZWONIĘ W SPRAWIE TEJ DZIAŁKI DO SPRZEDANIA!!!!! AKTUALNE?!? wink Pół osiedla słyszało.
        • znowu.to.samo Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 10:55
          😂
          • bib24 Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 15:20
            zawsze są pojedyncze wyjątki.
    • emmi-nika Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 09:34
      Ludzie maja po prostu na glowie co innego, niż zajmowanie się nieruchomościami, tak mi się wydaje.
      A ci, co powystawiali, działają bardziej zachowawczo, czemu się w sumie nie dziwie.
    • bei Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 09:37
      Nie kupi? Dużo ludzi ucieka z pieniędzmi- nieruchomość nawet jak traci na wartości, to później odbija cena do góry.
      • alpepe Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 09:40
        dokładnie, betonowe złoto to jedyna wartość, o ile nie jest przeszacowane w zakupie.
        • frequenter.light Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 09:48
          Betonowym złotem się nie najesz ani nie opłacasz pracowników w sytuacji braku gotówki.
          • olena.s Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 10:02
            Ale 1.z 500 tysięcy nie zrobi ci się 380 (inflacja), ani też
            2. Rząd który rozpirzył kasę po pińsetach i mierzejach nie zrobi wariantu cypryjskiego i nie zajumie 7 czy 15% depozytu bankowego.
            • znowu.to.samo Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 10:45
              czy nie opłaca się bardziej po prostu kupić złota i trzymać gdzieś zadekowane???
              • olena.s Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 10:56
                Czy ja mam kryształową kulę?
                1. Złoto ktoś może ci zwędzić, skonfiskować na granicy
                2. Bywało już w historii tak, że handel prywatnym złotem był zakazany/niekorzystnie reglamentowany, a sprzedawanie poza prawem to trudność w zbyciu i ryzyko oszustwa.
                Niemniej istnieje dość powszechny pogląd, że należy mieć w kruszcach parę procent zasobów. Bo w ogóle zasoby powinno się dywersyfikowac, zwłaszcza jak ktoś nie jest fachowcem (ja nie jestem, na przykład).
            • frequenter.light Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 11:16
              A jak kupisz mieszkanie za 500 tys a po kryzysie bedzie warte 200?
              • olena.s Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 11:29
                Wiesz, to jest wielka, wielka tajemnica, ale znaj moją dobroć:
                KAŻDA INWESTYCJA JEST OBARCZONA RYZYKIEM!
                • alpepe Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 11:32
                  like it!
                • emmi-nika Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 11:38
                  Ale ryzyko tez można oszacować.
                  A w kryzysie przewidywalność jest mniejsza niż w okresie stabilizacji.
                  Majac nieruchomości teraz bym na pewno nie sprzedawala.
                  Ale odwrotnie, to już nie takie pewne, ze się nie starci (sporo).
                  • olena.s Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 11:43
                    Tak, możesz oszacować ryzyko, nie tylko zgodnie z zasadami rynku, ale i tym, jak postrzegasz rzeczywistość.
                    Ja na przykład, ponieważ wiem, że rząd nie ma żadnych pieniędzy poza tymi, które ukradnie obywatelom, uwazam, że będzie to działanie po wyborach/wirusie intensyfikował. Ale nie wiem, czy pod postacią wariantu cypryjskiego, czy poprzez kataster, czy przez hiperinflację, oberpodatki czy coś jeszcze.
                    Mogę się mylić? Naturalnie. Ale gdybym dziś miała podejmować decyzje inwestycyjne, to także i te moje obawy musiałabym jakoś włączyć do równania.
                    • konsta-is-me Re: Ceny nieruchomości 17.05.20, 02:14
                      A ktokolwiek na swiecie uwaza ze rzad ma wlasne pieniadze wyhodowane na drzewie /wykopane ze studni etc ?
                      Rzad nie moze krasc pieniedzy, co najwyzej moze nimi zle gospodarowac
                      • bywalec.hoteli Re: Ceny nieruchomości 17.05.20, 14:56
                        Rząd ma głównie z podatków pieniądze smile
                        • konsta-is-me Re: Ceny nieruchomości 17.05.20, 19:11
                          Mnie fascynuje, ze dla niektorych to jest "odkrycie"...
          • alpepe Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 11:31
            Ach widzisz, a właśnie mnie w B. ratuje właśnie to betonowe złoto. Moja firma siadła kompletnie, bo jest związana silnie z Horeca i branżą reklamową, a te właśnie upadają, a za coś muszę się w B. utrzymać.
    • frequenter.light Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 09:37
      Tez jestem ciekaw, bo szukam domu i będę miał mieszkanie do sprzedania i kupienia.
      • olena.s Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 13:18
        To ja ci poradzę serio: jeżeli chcesz kupić nieruchomość jako przestrzeń do życia na kolejne lata, to ją kup (o ile stać cię z górką - strata części lub całości dochodu). Nie licz na superanckie biznesy, bo nawet spece mogą się teraz przejechać. W najgorszej wersji pandemii szlag trafi dużo ludzi. Nie wiadomo, co będzie z migrantami, z gospodarka, ze złotówką, z polityką, z Rosją, z Chinami. W najlepszej wersji za 2 miesiące zaczniemy ostrożnie stawiać na nogi świat.
        WIęc nie zgadniesz i pewnie nie trafisz w żadne maksima.
        • alpepe Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 13:57
          Najlepiej to kupić nieruchomość komercyjną, którą będzie wynajmował zakład pogrzebowy. Ja mam taką, którą wynajmuje administracja wspólnot mieszkaniowych, ale kasy z tego za wiele nie ma, bo biuro maciupkie, za to pieniądze pewne.
          • snakelilith Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 15:07
            Hmm, tyle tylko, że ta administracja też może się zwinąć, gdy członkowie wspólnoty zaczną sami odczuwać finansową presję, a maciupkiego biura tak łatwo w recesji nie wynajmiesz. W moim kompleksie mieszkaniowym jest takie biuro, co chwila zmienia właściciela (administracja wspólnoty też przez pewien czas była), a że w budynku są ograniczenia, nie można wprowadzić tam każdego biznessu, dlatego nieraz długimi miesiącami pomieszczenie stało puste.
            • alpepe Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 15:16
              Nie, słonko, znam tego administratora, bo on również administruje moim nieruchomościami w trzech różnych wspólnotach, w zasadzie południowo-wschodni Berlin to on.
              • snakelilith Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 15:33
                Acha, czyli wasza znajomość przed ekonomicznymi interesami. Sowją drogą, cały południowo-wschodni Berlin w maciupeńkim biurze, wer’s glaubt, wird selig. Mimo wszystko, dużo szczęścia życzę.
                • alpepe Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 19:08
                  Nie musisz wierzyć. To były przypadek, znamy się faktycznie dwanaście lat, bo kiedyś byłam lokatorką w zarządzanym przez niego prywatnym mieszkaniu. Facet ma zamiar przejść na emeryturę za trzy lata, ale póki co, radzi sobie dobrze. Kiedy nagle jego biuro było wystawione na sprzedaż przez tego samego właściciela, od którego kupowałam właśnie mieszkanie, i to w cenie garażu, musiałam kupić, po prostu musiałam.
          • znowu.to.samo Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 17:02
            W ogóle ja musze powiedzieć że z wynajmu kokosów nie ma🙄
        • frequenter.light Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 15:08
          Olena, serio,ale jak mam kupic jak nikt obecnie nie chce pokazywać? smile
          • olena.s Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 15:31
            Spacer wirtualny? Cesja nieistniejącego jeszcze budynku?
    • dyzurny_troll_forum Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 09:40
      trut_u napisał(a):

> Macie jakieś obserwacje, przemyślenia, prognozy?

A jak myślisz?! Dokąd pójdziemy?

Popyt na najem runie, ludzie w ogólności zostaną pozbawieni kasy, masowe zwolnienia, PLN chwilowo się odbił ale był już powyżej 4.6...
      • dyzurny_troll_forum Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 13:27
        dyzurny_troll_forum napisała:

> Popyt na najem runie, ludzie w ogólności zostaną pozbawieni kasy, masowe zwolni
        > enia, PLN chwilowo się odbił ale był już powyżej 4.6...

A i jeszcze całę airbnb się wysra na jakiś czas....krótszy lub dłuższy...
        • frequenter.light Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 15:09
          AirBnB i booking się chyba juz wysraly?
        • hipinka Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 15:23
          dokładnie, tez tak sądzę
          1. gospodarka będzie leżeć więc rynek najmu siłą rzeczy też będzie miał sie gorzej
          2. myślę, że sporo mieszkań z najmu krótkoterminowego trafi na długoterminowy, co może obniżyć ceny
          3. jest szansa, że przy recesji pojawi się więcej mieszkań na rynku (więcej ludzi będzie pod, nomen omen ścianą, więc będą sprzedawać), tak więc cena może spaść, pewnie nie jakoś znacznie, ale jednak
          • frequenter.light Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 16:18
            Na grupach inwestorów w mieszkania na wynajem krótko i długoterminowy, flipy, handel cesjami itp. zaczyna się panika i wyprzedaż.
            • asia.sthm Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 16:30
              < panika i wyprzedaż.

No to kupuj. Jak widac trzymasz palec na pulsie.
              Kup dzisiaj bo jutro nie bedzie, a jak bedzie, to bedzie drozej. To jest regula nr1 w czasie kazdego kryzysu.
              jesli sie ma pieniadze oczywiscie big_grin
              • frequenter.light Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 16:35
                Ale ja nie szukam teraz mieszkania, zwłaszcza 50 metrów przerobionych na 3 "mikrokawalerki", a tego dotyczy ta panika.
                Teraz szukam domu.
                Mieszkanie owszem kupię jak ceny mocno spadną.
                • afro.ninja Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 17:14
                  Ceny mocno nie spadną, tu jest Polska.
                • asia.sthm Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 17:14
                  Gdybys mial glowe do interesow to juz dawno te male bys kupowal i sprzedawal z zyskiem jak ceny lecialy w gore - mialbys teraz kapital na kupno domu. A poki co mecisz, czaisz sie, wybrzydzasz, kombinujesz po gore.
                  Teraz bedziesz musial odczekac kryzysy, dzieci ci wyfruna i tak do emerytury nie ruszysz palcem. Tak koncza marudnicy.
            • dyzurny_troll_forum Re: Ceny nieruchomości 21.03.20, 14:24
              frequenter.light napisał:

> Na grupach inwestorów w mieszkania na wynajem krótko i długoterminowy, flipy, h
              > andel cesjami itp. zaczyna się panika i wyprzedaż.

Lynk?
              • frequenter.light Re: Ceny nieruchomości 21.03.20, 14:39
                To są zamknięte grupt na feju
      • norra.a Re: Ceny nieruchomości 23.03.20, 08:07
        Jak będzie z najmem długoterminowym nie jest takie oczywiste. W czasach kryzysu ludzie odkładają ryzykowne decyzje o kupnie nieruchomości, banki ostrożniej dają kredyty, a mieszkać gdzieś trzeba. To jest podstawowa potrzeba, a w Polsce wciąż jest deficyt mieszkań. Historyczne dane z USA pokazują, że mimo spadków cen nieruchomości najmy szły powoli w górę. A mieszkania z airbnb, to są mikrokawalerki, które nie zaspokoją potrzeb rodzin.
        • frequenter.light Re: Ceny nieruchomości 23.03.20, 10:00
          Mikrokawalerki zarówno jak i ceny 8-10 tys to patologia która być może się ukróci
    • bialeem Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 09:56
      Notariusze nie przyjmują, banki siedzą zdalnie, kryzys idzie. Ciężko będzie teraz coś sprzedać, a kupić ryzykownie.
      • trut_u Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 10:47
        No właśnie nie do końca. Wiele kancelarii pracuje, banki też, chociaż nie wszystkie dają kredyty. Stopy procentowe niskie, poza tym niektórzy przecież kupują za gotówkę.
    • olena.s Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 10:00
      Bo ceny są oczywiście sprzed wirusa.
      Tyle,że obecnie nie ma właściwie transakcji, ludzie nie chcą się spotykac, oglądąć, a część notariuszy zamknęła biura.
    • znowu.to.samo Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 10:47
      Po wirusie może coś się ruszy
    • znowu.to.samo Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 10:50
      Po wirusie może coś się ruszy, ale szału na pewno nie będzie
    • fredzia098 Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 11:35
      Myślę ,że sprzedający się wycofali. W obecnej sytuacji pewnie wolą mieć mieszkanie niż pieniądze z jego sprzedaży z którymi nie wiadomo co się stanie.
      • aqua48 Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 13:30
        A ja sądzę, że nie chcą też pokazywać mieszkań innym. Boją się tego oglądania.
        • fandorina Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 22:39
          Dlaczego boją się pokazywać?
          • frequenter.light Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 23:46
            boją się wpuszczać obcych do domu - żeby nie zarazili.
    • afro.ninja Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 14:04
      Jesli sytuacja potrwa 3 miesiace, moim zdaniem nie wplynie to znaczaco na rynek.
    • alfa36 Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 18:24
      A co sądzicie o deweloperach? Nie upadną?
      • dyzurny_troll_forum Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 18:35
        alfa36 napisała:

> A co sądzicie o deweloperach? Nie upadną?

Myślę, że deweloperzy mają z czego ciąć, więc to oni będą tymi co za inicjują spadek cenek to (1)

(2) Koszty deweloperów właśnie wracają do siebie na Ukrainę, tak więc będzie im łatwiej przetrwać przestój.
        • alfa36 Re: Ceny nieruchomości 20.03.20, 21:00
          Czyli ceny nieruchomości spadną?
    • mrs.solis Re: Ceny nieruchomości 21.03.20, 02:28
      Ja po cichu licze na to, ze kupujacy przestana podbijac ceny wyjsciowe.
      • frequenter.light Re: Ceny nieruchomości 21.03.20, 09:18
        W USA czy PL?
    • frequenter.light Re: Ceny nieruchomości 21.03.20, 09:52
      Widziałem ogłoszenie sprzedaży x mieszkan które maja być dopiero wybudowane. Cena nizsza niż obecna dewelopera. Sadze wiec ze ceny spadną i to bardzo.
      • alfa36 Re: Ceny nieruchomości 21.03.20, 14:21
        W jakim. Mieście?
        • frequenter.light Re: Ceny nieruchomości 21.03.20, 14:38
          Tam gdzie kokosowy mieszka
          • alfa36 Re: Ceny nieruchomości 23.03.20, 07:09
            No taksmile nie wpadłam na to wink
    • frequenter.light Re: Ceny nieruchomości 23.03.20, 00:50
      a jakie są twoje obserwacje na dzień dzisiejszy?
      • trut_u Re: Ceny nieruchomości 23.03.20, 08:37
        Ogłoszeń dalej malutko. Pojawiły się że 3 nowe, więc nie wiem, czy na tej podstawie można wyciągać wnioski, ale ceny są raczej wyższe, na pewno nie niższe.
    • frequenter.light Re: Ceny nieruchomości 23.03.20, 18:38
      KTOŚ COŚ? :d
    • bywalec.hoteli Re: Ceny nieruchomości 16.05.20, 19:22
      a dziś?
      • alfa36 Re: Ceny nieruchomości 16.05.20, 23:17
        W jakimś wątku było, że mieszkania nie tanieją, ale pojawiły się promocje. Sama rozmawiałam z deweloperem, który stwierdził, ze w kwietniu sprzedali połowę tego, co zwykle, a maj rozpoczął się zdecydowanie lepiej. Według niego wszystko wraca do normy, ale czy ktoś sprzedający mieszkania jest wiarygodny, jeśli o takie pytanie chodzi, tego nie wiem.
        • bywalec.hoteli Re: Ceny nieruchomości 17.05.20, 00:32
          no deweloper raczej zawsze będzie straszył, że dobrze się sprzedają i będzie drożej. Bo co ma powiedzieć? Żeby nie kupować teraz bo ceny spadną?
      • mrs.solis Re: Ceny nieruchomości 17.05.20, 01:42
        Mi po trzech latach szukania i ogladania nieruchomosci w koncu sie udalo. Niezupelnie tam gdzie do tej pory szukalismy, ale to wcale nie znaczy , ze miejsce jest gorsze. Za niecaly miesiac jak wszystko dobrze pojdzie , bede sie przeprowadzac.
        • bywalec.hoteli Re: Ceny nieruchomości 17.05.20, 10:46
          A cenowo korzystnie? Dom?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka