21.03.20, 17:06
Bardzo polecam spożywanie aronii, niesamowicie wzmacnia układ odpornościowy. Przebogate żródło witamin i minerałów. Można ją jeść na śniadanie z jogurtem, posypaną cynamonem (kolejny skarb) i pestkami słonecznika. Kombinacji zresztą jest bardzo wiele.
Obserwuj wątek
    • meduza321 Re: Aronia 21.03.20, 17:10
      ja polecam czosnek kapsułki, od wieków znany w epidemiach zazywany dziala przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, moja siostra w uk bierze 400mg czosnku u nas sa po 200mg to trzeba brac po 2 tabletki
      • etata Re: Aronia 21.03.20, 17:15
        Nie ma co wybrzydzać, zdrowie jest najważniejsze. Zwłaszcza teraz!
        Ponadto słodki jogurt łagodzi jej gorzkawy smak.
        • thea19 Re: Aronia 21.03.20, 22:54
          na poprawę odporności trzeba zdrowo się odżywiać, uprawiać sport i łykać tran a po chorobie neurovit (na receptę)
        • memphis90 Re: Aronia 22.03.20, 08:21
          Od kiedy to jogurt jest słodki?

          --
          "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
        • 1matka-polka Re: Aronia 21.03.20, 17:37
          Chyba po jednym atomie...

          --
          "po Polsce krąży groźna amerykańska choroba...zwana polityczną poprawnością. Choroba ta atakuje mózg, powodując całkowitą ...utratę zdrowego rozsądku, zdolności do racjonalnego myślenia i - co może najsmutniejsze - poczucia humoru." A. Kołakowska
    • solejrolia Re: Aronia 21.03.20, 17:17
      Ja tylko w postaci aroniówki- przepyszna!

      --
      Biorąc pod uwagę, że mogło być gorzej, to może lepiej, że jest lepiej niż wtedy, gdy wydawało się, że jest doskonale, a w rzeczywistości, jak zwykle, było jak zwykle, czyli byle jak...
    • bei Re: Aronia 21.03.20, 17:26
      Mam soki i konfiturę, nie cieszą się u domowników szczególnym wzięciem, muszę mieszać z innymi- podobnie jak przetwory z czarnego bzu.
    • tt-tka Re: Aronia 21.03.20, 17:46
      Pije sok, i to od lat.
      Suszona daje do sosow i niektorych innych potraw. Zreszta suszone jagody rodzina podjada, a kandyzowane to juz w ogole nie maja szansy polezec.
      Kiedys poczestowano mnie winem z aronii i galaretkami, czy moze marmoladkami, niezle bylo, ale sama nie probowalam robic

      --
      Ignorancja moze byc skorygowana przy pomocy ksiazek. Glupota wymaga strzelby i szpadla (pochwycone w sieci)
    • szmytka1 Re: Aronia 21.03.20, 18:33
      ale jest ochydna w smaku, mogę łyknąć jak jakas firma przmieli na proszek i zamknie w kapsułce. Mam 2 krzaki, rok w rok problem amatora na to swinstwo znaleźć.
    • mamtrzykotyidwa Re: Aronia 21.03.20, 22:02
      To jedna z najbardziej uczulających roślin, silny alergen krzyżowy dla pyłków brzozy.
      Niczego nie wzmacnia, a może być przyczyną ciągłego chorowania z powodu alergii.
      W smaku obrzydliwa, cierpka, może uszkadzać śluzówkę układu pokarmowego z powodu dużej ilości garbników.
      W zasadzie niejadalna dla człowieka.
      • srubokretka Re: Aronia 21.03.20, 22:09
        Pierwsze slysze. Moja cala rodzina uzywa conajmniej od kilkudziesieciu lat. Nikt za tym nie przepada, ale wszyscy wola to niz lekarstwa.
      • etata Re: Aronia 21.03.20, 22:27
        "Niczego nie wzmacnia, a może być przyczyną ciągłego chorowania z powodu alergii.
        W smaku obrzydliwa, cierpka, może uszkadzać śluzówkę układu pokarmowego z powodu dużej ilości garbników.
        W zasadzie niejadalna dla człowieka."

        Trollujesz w kulturalnym dietetycznym wątku? Nie wstyd ci?
          • simply_z Re: Aronia 22.03.20, 00:44
            www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/aronia-jakie-wlasciwosci-zdrowotne-ma-sok-z-aronii-aa-G9xV-Tm8h-fCR8.html
            www.medme.pl/artykuly/aronia-wlasciwosci-lecznicze-i-odzywcze,69364.html
            "onie wykazują właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i przeciwwirusowe. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, rutyny i przeciwutleniaczy wspierających układ immunologiczny, spożywanie aronii lub pozyskanego z nich soku może być pomocne przy budowaniu odporności w okresie zachorowań na infekcje sezonowe, ale nie tylko. Sok z aronii warto pić cały przez rok, zalecana dzienna dawka dla nastolatków i osób dorosłych to około 50 ml. Można też przygotować domowy syrop aroniowy.

            „Czarny skarb” skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, przede wszystkim ze względu na obecność bioflawonoidów, redukujących stany zapalne w organizmie. Może być wsparciem terapii nadciśnienia, ale i skutecznie przed nim chronić. Dlatego będzie cennym uzupełnieniem jadłospisu osób znajdujących się w grupie ryzyka zarówno omawianej dolegliwości, jak i miażdżycy czy chorób serca.

            Aronie są owocami szczególnie polecanymi osobom chorującym na cukrzycę. Wykazano, że obniżają poziom cukru we krwi, wspierają produkcję insuliny oraz powstawanie insuliny z peptydu proinsuliny. Diabetycy powinni spożywać sok z aronii bez dodatku cukru, najlepiej domowej roboty, lub po prostu świeże owoce. Stężenie glukozy we krwi chorych zauważalnie spada już po kilku tygodniach stosowania diety uzupełnionej o aronie. Chorzy powinni jednak unikać dżemów i przetworów, które na ogół są dosładzane. Omawiane owoce polecane są też przyszłym matkom cierpiącym na cukrzycę ciążową. Dzięki obecności błonnika pokarmowego i pektyn aronie dbają o dobrą kondycję i higienę układu pokarmowego. Usprawniają metabolizm, poprawiają trawienie, ponadto wspierają kondycję wątroby i trzustki. Poprawiają też perystaltykę jelit. Obiecujące wyniki aktualnych badań potwierdziły, że spożywanie aronii ma ważne znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych, dotyczy to także szczególnie groźnych nowotworów – trzustki oraz guzów mózgu. Aronie wspierają też leczenie onkologiczne, przyczyniając się do skutecznej eliminacji zmienionych chorobowo komórek."

            Indianie Ameryki Północnej podobno nazywali te owoce „krwią natury”, wierząc, że pomagają one zachować młodość. Współczesna nauka potwierdza słuszność spostrzeżeń rdzennych mieszkańców Nowego Świata. Regularne spożywanie aronii zapobiega powstawaniu zmarszczek i zauważalnie spłyca te już istniejące. Omawiane owoce stanowią bogactwo przeciwutleniaczy, które naturalną broń przed wolnymi rodnikami. Mają one też właściwości odtruwające, pomagają oczyścić organizm z toksyn. Zalety „czarnego skarbu” docenił również przemysł farmaceutyczny. Dzięki wzmacnianiu ścian naczyń krwionośnych skutecznie chronią przed powstawaniem żylaków. Zmniejszają też apetyt na słodycze, wspierając pośrednio proces odchudzania.



            Czytaj więcej na twojezdrowie.rmf24.pl/badz-fit/zdrowe-odzywianie/news-aronia-niezwykly-owoc,nId,2582134#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
            • mamtrzykotyidwa Re: Aronia 22.03.20, 00:58
              Papier i internet wszystko przyjmą, można dowolne głupoty powypisywać, a ludzie w to uwierzą, kupią i będą jeść, bo napisali, że od tego się będzie zdrowym.
              A jeszcze, jak napiszą, że od tego zmarszczki znikną, to będą jeść, choćby im się od tego żołądek na drugą stronę wykręcał.
              Ciekawe skąd tyle tych chorych, skoro tyle cudownie zdrowych rzeczy jedzą?
    • gliminstory Re: Aronia 21.03.20, 22:09
      Lubię. Dobrze posłodzony sok jest pyszny z wodą albo do herbaty. Robimy też dżemy, na ogół zmieszane z innymi owocami żeby nie były zbyt cierpkie.
      • bominka Re: Aronia 21.03.20, 22:22
        Sok z aronii jest mega smaczny w czarnej herbacie. Fajnie smakuje ta kombinacja jesienią i zimą. To dla koneserów herbat.
        Z wycisnietej aronii robię dżem, wcale nie głupi w smaku super smakuje w rogalikach drożdżowych, które okresowo robie.
    • nocnamagia Re: Aronia 21.03.20, 22:35
      Surowej nie jadam, ale co roku robię dzemy z aronii zmieszanej z czarną porzeczką, z niewieleka ilością cukru. Czarną porzeczkę mrozę, bo dojrzewa w lipcu, miesiąc czeka w zamrazalniku az dojrzeje aronia. Aronia musi być zmieszana z czymś kwaśnym albo zamrozona przed gotowaniem, wtedy wytraca tę cierpkość.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka