Dodaj do ulubionych

kult religijny

04.04.20, 11:25
Jak wiadomo, Nasze Wspaniałe Państwo (NWP) zezwala na "przemieszczanie się związane ze sprawowaniem lub uczestniczeniem w sprawowaniu kultu religijnego, w tym czynności lub obrzędów religijnych".

Zgodnie z definicją:

"Religia – system wierzeń i praktyk określający relację między różnie pojmowaną sferą sacrum (świętością) i sferą boską a społeczeństwem, grupą lub jednostką. Manifestuje się ona w wymiarze doktrynalnym (doktryna, wierzenia), w czynnościach religijnych (np. kult, rytuały), w sferze społeczno-organizacyjnej (wspólnota religijna, np. Kościół) i w sferze duchowości indywidualnej (m.in. mistyka). "

(źródło: wikipedia.org)

Czyli wynikająca z moich wierzeń i życiowych doktryn oraz indywidualnej sfery duchowości relacja, pomiędzy mną-jednostką, a moim sacrum- np. rowerem i związane z tą relacją obrzędy religijne polegające na regularnej jeździe, nie powinny interesować NWP?
Obserwuj wątek
    • z_lasu Re: kult religijny 04.04.20, 11:30
      Jak by Ci to powiedzieć... NWP wiele rzeczy nie powinno interesować. A jednak.
      • piataziuta Re: kult religijny 04.04.20, 11:36
        przepis dotyczący ograniczeń związanych z przemieszczaniem, nie precyzuje o jakie religie chodzi

więc w tym kontekście mój obrzęd związany z rowerowych sacrum, powinien być praworządny
        • piataziuta Re: kult religijny 04.04.20, 11:36
          rowerowym*
        • ichi51e Re: kult religijny 04.04.20, 12:24
          Ale to musialabys miec jakis rowod np wstapic do kosciola rowerowcow albo go chociaz zalozyc
          • ichi51e Re: kult religijny 04.04.20, 12:26
            m.facebook.com/pages/category/Religious-Organization/Church-of-Cycling-44276130059/ Prosze nawet istnieje
            • piataziuta Re: kult religijny 04.04.20, 12:28
              nie no, padłam big_grin
              dzięki ich51e!

• aerra Re: kult religijny 04.04.20, 15:15
              Bo dobra, ale czemu ten łańcuch jest w kształcie krzyża? Powinien być nomalnie - na dwóch zębatkach.
              • piataziuta Re: kult religijny 04.04.20, 18:52
                Też tak uważam!
    • krwawy.lolo Re: kult religijny 04.04.20, 12:06
      Dzisiaj mam zamiar dokonać rytualnej ablucji również mojego obiektu kultu. Od wtorku mianowicie wróciłem do uprawiania po prawie trzymiesięczej, wymuszonej przerwie. Przy okazji umyję też obiekt kultu innej wiary, samochód. Podobno trzeba to robić w rękawiczkach. Zapewne, żeby nie zarazić karoserii albo szczególnie wrażliwych opon.
      • piataziuta Re: kult religijny 04.04.20, 12:11
        ja się zastanawiam, czy znajdę w szafie czarno-zielone stroje, żeby się ten
        stopić z drzewami tongue_out
        • krwawy.lolo Re: kult religijny 04.04.20, 12:13
          I na okrzyki leśniczego udawaj głuchą. Jak pień.
          • piataziuta Re: kult religijny 04.04.20, 12:21
            źle podpięłam posta,
            to o religijności, to do Ciebie, eat
          • boogiecat Re: kult religijny 04.04.20, 22:12
            wobec absurdu sytuacji, proponuje zalozenie platformy crowdfundingowej na mandaty Ziuty

o pozwie do TEPC za dyskryminacje religijna pomyslimy pozniej, jak sie skrzykniemy z wyznawcami kultu ciala
    • piataziuta Re: kult religijny 04.04.20, 12:20
      dzięki pandemii zrozumiałam, że jestem bardzo religijną osobą

"kult drzew,
      jedna z ważnych odmian kultu przyrody;
      rozpowszechniony niemal we wszystkich religiach, gł. prehist. i staroż.; przedmiotem kultu drzew są ich szczególne cechy (zieloność, wielkość, trwałość, zdolność do regeneracji) i dotyczy on zwykle pewnych gatunków (dęby w religiach eur., figowce w religiach wschodnich); typowym przykładem kultu drzew jest Yggdrasill u Germanów."

(encyklopedia.pwn)
      • aandzia43 Re: kult religijny 04.04.20, 12:49
        A ja to nawet zrozumiałam, że jestem ortodoksem big_grin
    • ichi51e Re: kult religijny 04.04.20, 12:23
      pytanie np czy neopoganom wyznawcom Swaroga i Peruna mozna zabronic wstepu do lasu? Jak dla mnie troche przegiecie.
      Co do tematu rowerowania - na 100% znaldzie sie koszulka z napisem typu pedalowanie - moja religia, o cycology np tez powinna styknac. I co jezdzisz i glosisz...
      • piataziuta Re: kult religijny 04.04.20, 12:27
        obrzędy są dozwolone, więc zgodnie z rozporządzeniem, wyznawcy drzew mogą wejść do lasu
        • aerra Re: kult religijny 04.04.20, 15:18
          Niestety to tak prosto nie działa.
          Las jest państwowy i jest zamknięty. Jak masz swój prywatny albo należący do wspólnoty wyznawców drzew las - to możesz wejść. (tak, nawet sprawdzałam już czy mogę sobie kupić gdzieś w okolicy kawałek lasu wink )
      • ira_08 Re: kult religijny 04.04.20, 12:27
        Nie trzeba szukać wyznawców Swaroga - luteranie mają w beskidzkich lasach tzw. leśne kościoły z czasów kontrreformacji...
    • grrrrw Re: kult religijny 04.04.20, 13:28
      ministerstwo administracji itd. - spis rejestrowanych związków wyznaniowych.
      • piataziuta Re: kult religijny 04.04.20, 13:34
        w przepisie dotyczącym ograniczeń związanych z przemieszczaniem się nie ma mowo tym, że kult dotyczy tylko religii zarejestrowanych tongue_out
    • ultimate.strike Re: kult religijny 04.04.20, 15:19
      Czyli feministki płci obojga powinny mieć prawo do kupowania spodni pomimo mortodemii.
      • ultimate.strike Re: kult religijny 04.04.20, 15:20
        Ciekawe czy NWP zapewnia feministkom płci obojga dostępność miejsc kultu, w których wierni mogą oddawać się praktykom kupowania spodni, poświęcania swoich dzieci na ołtarzu feminizmu-maczyzmu?
    • stephanie.plum Re: kult religijny 04.04.20, 18:59
      wiesz, jak to jest.

obwieś rower jakimiś złociutkimi obrazeczkami, opleć plastikowym kwieciem, zamontuj świecznik,
      dosztukuj feretron ze wstęgami, przyodziej się w powłóczyste giezło i jedź intonując odpowiednio świątobliwie brzmiące pieśni.

raczej nikt Cię nie zatrzyma, a jak tak, to powiesz, że pielgrzymujesz w intencji.

:~/
    • te_de_ka Re: kult religijny 04.04.20, 19:14
      No to ja niniejszym wstępuję do Kościoła Rowerowców, jakiegoś sakramentu typu chrzest ktoś mi udzieli? Kto jest głową mojego Kościoła? Rozumiem, że wyznawcy to wszyscy, którzy brali udział w Masie Krytycznej?
      Jutro idę na rower, mandatu nie przyjmuję, przed sądem będę udowadniać, że jeździłam w ramach kultu.
      Co jeszcze powinnam wiedzieć o moim Kościele?
      • panna_lila Re: kult religijny 04.04.20, 22:42
        wszystko zależy od tego gdzie będziesz jeździć np w Wągrowcu, "nie ma przebacz"

Wobec powyższego zgodnie z brzmieniem § 5. cytowanego przepisu, w okresie od dnia 1 kwietnia 2020 r. do dnia 11 kwietnia 2020 r. zakazuje się na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej przemieszczania się osób przebywających na tym obszarze. Obowiązują również wyjątki od tego zakazu, lecz tylko te określone w dalszej części paragrafu i żadne inne. Słowa te należy interpretować dosłownie i wprost, jako obowiązek pozostania w domu. Dotyczy on bezwzględnie wszystkich obywateli kraju. Legislator nie uznał w tym przypadku dobrowolności stosowania przepisu np. poprzez słowo „może”, więc stosowanie zakazu jest obligatoryjne, chyba, że spełniona jest jedna z przesłanek wymieniona w paragrafie jako wyjątek. Jak pan Bartek ma potrzebę przemieszczania się rowerem, może to czynić w drodze do pracy. Reasumując , bez względu na liczebność grupy, taki wyjazd rowerem, wyjście na wędkowanie, dłuższy spacer, pojechanie na cmentarz aby zrobić porządki na grobie, wszystkie tego typu zachowania będą traktowane jako złamanie prawa.

a w Warszawie, można jeszcze dyskutować

Rządowe rozporządzenie jasno nie zakazuje aktywności sportowej. To z kolei rodzi wiele pytań wśród sportowców-amatorów. Rzecznik warszawskich policjantów, Sylwester Marczak, mówi że przede wszystkim powinniśmy się zastanowić, czy warto w tym czasie wychodzić z domu. A jeśli już wyjdziemy, to możemy się liczyć z kontrolą.

– We wszystkich interwencjach policjanci zadają pytania, analizują dokładnie czy to, co robimy jest dozwolone. Pamiętajmy o ograniczeniach związanych z parkami i z bulwarami, po których nie możemy się poruszać – mówił policjant.

Dopiero wówczas mundurowi decydują o wystawieniu mandatu, upomnieniu lub zakończeniu interwencji. – Zachęcamy do tego aby poćwiczyć jednak domu i ograniczyć wyjścia na zewnątrz – dodał rzecznik.

Jak mówi nadkom. Sylwester Marczak, wyjścia z domu podczas epidemii najlepiej ograniczyć do minimum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka