Dodaj do ulubionych

jak pomóc rybce?

17.04.20, 17:45
choruje nam rybka. tetra. ma wzdęty brzuszek i wynosi ją na powierzchnię. odkaziliśmy akwarium (5 dniowy cykl tabletkami akwarystycznymi) zamówiliśmy akwarystyczny antybiotyk, czekamy na dostawę. Podejrzewamy problemy z pęcherzem pławnym. Jak jeszcze (jak w ogóle) można temu biedactwu jeszcze pomóc? ktoś z was zna się na akwarystyce?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: jak pomóc rybce? 17.04.20, 18:11
      Choroba gazowa?
    • rozwiane_marzenie Re: jak pomóc rybce? 17.04.20, 18:12
      Czy to duża rybka czy mała? Bo istnieją gatunki ryb (szczególnie te większe), u których takie schorzenia są bardzo częste? Czy rybkę odwraca do góry nogami, czy tylko wynosi ją do góry? To mogą być problemy pokarmowe, czy rybka zjadła pokarm sypany na powierzchnię (bo mogła nałykać się powietrza)? Jeśli to "brzuszek" to objawy powinny ustąpić po kilku dniach, nawet nie potrzeba leczenia? Jak stara jest rybka?
      • rozwiane_marzenie Re: jak pomóc rybce? 17.04.20, 18:13
        Telefon wstawił mi za dużo pytajników, przepraszam.
        • maadzik3 Re: jak pomóc rybce? 17.04.20, 18:42
          dość mała (ok. 2,5 cm długości), zarówno wynosi do góry jak i ustawia "na głowie". Ma ok 1,5 roku (my mamy ją od roku). Jedzą pokarm suchy (sypany).
          • rozwiane_marzenie Re: jak pomóc rybce? 17.04.20, 19:13
            To może być wina pokarmu, nałapała się powietrza. Staraj się może najpierw go namoczyć i dopiero podać, żeby tonął. I jutro daj tylko pół porcji, głodówka czasem pomaga. Poleca się też masaż brzucha, ale przy tak małej rybce, hm... chyba bałabym się, że jeszcze jej zaszkodzę. Musisz czekać i tak póki co nie jesteś w stanie jej pomóc sad.
            • maadzik3 Re: jak pomóc rybce? 17.04.20, 21:36
              sad dzięki
            • maadzik3 Re: jak pomóc rybce? 17.04.20, 22:23
              spróbowałam masażu dwoma palcami. Remis. Rybce się nie pogorszyło (poza tym że się boi jak zaglądam do akwarium) ale i nie poprawiło sad
    • krwawy.lolo Re: jak pomóc rybce? 17.04.20, 18:18
      Jeśli rypka pływie dogóry brzuszkiem to nie mam zbyt optymistycznych wyobrażeń. A główka jak? Popsuta?
      • maadzik3 Re: jak pomóc rybce? 17.04.20, 18:43
        pływa bardziej na boku. próbuje nurkować, ale wynosi ją do góry
        • krwawy.lolo Re: jak pomóc rybce? 17.04.20, 18:49
          To normalne. Płetwonurkowie opasują się ołowianymi ciężarkami, żeby zrównoważyć wypór wody. Może strzel do niej z wiatrówki?
    • kanna Re: jak pomóc rybce? 17.04.20, 18:30
      Kiedyś był tutaj wywiad z wetem, co się specjalizuje w rybkach i nawet im operacje robi. Poszukaj, napisz do niego maila, może coś podpowie...
    • jusiakr Re: jak pomóc rybce? 17.04.20, 18:59
      U nas takie objawy miała tęczanka. Internet zalecił masaż brzuszka. Ja stwierdziłam ze to już przesada. Szczerze mówiąc to myślałam ze jest po rybkach, ale zrobiłam im pare dni postu i wszystko wróciło do normy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka