Dodaj do ulubionych

opieka nad seniorem - rada potrzebna

15.05.20, 11:05
Poradzcie, bo już zaczyna mi pomysłów brakować.

Senior, 87 lat, ze średniozaawansowanym Parkinsonem, kłopoty z poruszaniem się (dłuższe trasy na wózku). Od 3 miesięcy opiekun na 8 godzin i jak się nic nie dzieje to taki układ zdaje egzamin. Jednak od czasu do czasu, średnio raz na 2 tygodnie jest akcja, która kończy się telefonem do opiekuna, jego przyjazdem "na sygnale" i np. nocowaniem. Dla mnie to sygnał, że powinnam mysleć o całodobowej opiece. Opiekun dotąd wydawał się otwarty na opcje z zamieszkaniem , ale zaczyna przebąkiwac, że senior jest bardzo absorbujący i ciezko będzie mu zaakceptować zero przestrzeni dla siebie jeśli zamieszkają razem. To absorbowanie to np oczekiwanie, że opiekun będzie otwarty na ciągle interakcje, rozmowy, realizowanie zadańitp. Niestety to prawda, bo znam seniora bardzo dobrze. Dotychczasowe rozmowy przynoszą umiarkowany, krótkotrwały efekt. Mówi, że rozumie, ale ciągle wymyśla "zadania, tak, że opiekun momentami nie ma czasu na zajęcie się obiadem. Nie bardzo wierzę, że mozna "wychować" 87 latka.

I prawdę mówiąc nie wiem co robić:
- wymienic opiekuna na mniej wymagającego z zamieszkaniem- ten naprawdę jest świetny, zaangażowany, myślący; rozumiem człowieka, że nie chce tylko żyć życiem 87letniego podopiecznego; dotąd senior był mocno przeciwny, żeby ktokolwiekz nim mieszkał;
- szukać drugiej osoby do pracy w układzie 12/12; średnio mnie stać ; już dzisiaj koszt opieki to ponad 4 tyś, nie mam z czego dołożyć drugie tyle;
- DPS; dotąd brałam pod uwagę, Covid trochę ostudził mój "entuzjazm", senior nie jest nieświadomy tego co się dzieje choc momentami ma mocno ograniczoną percepcję; dotąd DPS jawił mu się jako "przedsionek piekła"
- wziąć seniora do siebie i znaleźć opiekuna na czas naszej pracy (jak w końcu do niej pójdziemy, teraz HO- biorąc pod uwagę wszystko powyższe rozwalimy sobie życie rodzinne, do tego ograniczona przestrzeń mieszkania w bloku.

Mam wrażenie, że jestem w czarnej d.... Albo oleję seniora , załatwię DPS i będę mieć nadzieje, że jakoś się przystosuje, albo covid go nie wykończy. Albo ja wykończę się finansowo lub swoją rodzinę psychicznie jeśli przeprowadzę go do swojego mieszkania.

Nie dostrzegam jeszcze jakiejś mozliwosci? Poradźcie coś...
Obserwuj wątek
    • juuuu7 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 11:10
      Kim dla Ciebie jest senior?
      • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 11:14
        ojcem
    • fraudes Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 11:23
      Mam identyczny problem, z matką, ale zamiast parkinsona jest podobne w sumie otępienie z ciałami Levi'ego. Młodsza, i jeszcze nie musi być opiekuna aż na 8 godzin, ale moment ten zbliża się milowymi krokami. A akceptacji dla tego pomysłu brak sad
      Na razie wystarczy ktos z doskoku, plus moja osoba dość regularnie i na dość długo.
      Nie wiem, czy masz tak samo, ale u mnie jest totalna odmowa prowadzenia własnego życia towarzyskiego przez mamę, przy jednoczesnym podkreślaniu się jak to usycha z nudów.
      • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 11:49
        Odmowy nie ma, ale wymaga 100% udziału drugiej strony. Ten opiekun chodzi z nim na dłuższe spacery. A że interesuje się historią to fajnie opowiada o różnych miejsca w W-wie więc zawiazało się małe grono spacerowe. Na podwórku też jest "klub dyskusyjny" psiarzy, choć ojciec nie ma żadnego psa smile
        Opiekun proponuje i słuchanie muzyki i dyskutuje o czy tam ojciec ma ochotę (to typ , który ma zdanie na każdy temat). Problem w tym że opiekun chce mić czas na sity spokój i lekturę, a mieszkanie z ojcem za pewne oznaczałby że byłby ciągle zagadywany.
    • sasanka4321 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 11:23
      Co to sa te "akcje" o ktorych piszesz, i czy sa jakos bardzo niebezpieczne dla seniora?
      • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 11:40
        Pomysły i sytuacje są różne. Poza Parkinsonem ma cewnik, ale załozony nie przez cewkę moczową tylko cystostomię (bezpośrednio do pęcherza). Co i rusz na skutek "nie wiadomo jakich okoliczności" cewnik zostaje wyrwany i mamy na cito wizytę na SOR (średnio co 2-3 tygodnie, także teraz w okresie epidemii) - to bezpośrednio obsługuję ja. Po tym jest obolały i zdezorientowany. Ostatnio opiekun został, bo baliśmy się czy przypadkiem sobie jakiejś krzywdy nie zrobi. Akcja z wczoraj - odczepił się wieszak od worka na mocz (taki do zawieszenia na łóżku) i telefon o 1.30 że wyrwany cewnik. Wszystko było ok, ale ojciec kompletnie zdezorientowany, zdenerwowany i ze słabym kontaktem.
        Chyba ten cewnik to najwieksze źródło kłopotów, choć były i pomniejsze , ale te nie rodziły koniecznosci wzywania opiekuna.
        Cała reszta nie skutkowałą wzywaniem opiekuna choć potencjalnie może być niebezpieczna tylko okoliczności sprawiły że nic się nie stało. Opiekun mocno z nim pracuje, żeby pewnych rzeczy nie robił, ale ojciec to typ, który zawsze wie lepiej i nawet jak kiwa głow to za chwile swoje.
        • mona-taran Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:40
          Kurcze, ten opiekun wydaje się być bardzo do rzeczy człowiekiem, byłoby szkoda go stracić
          • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:47
            Tak go oceniam. Po poprzednim to jest "niebo a ziemia"
          • leni6 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:56
            Też tak uważam, że świecą takiego szukać.
        • rozwiane_marzenie Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 17:29
          My mieliśmy takie same kłopoty z cewnikiem: co chwilę jak nie był "wyrwany", to znowu robił się stan zapalny, ciągle SOR. Widocznie z tymi cewnikami tak już jest sad .
    • berdebul Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 11:24
      Jak za dochodzącą opiekę, to płacisz bardzo drogo jeżeli to Polska.
      Co wymyśla senior? Bo może wystarczy przypominać „panie Janku, zrobię obiad i wtedy porozmawiamy/przestawimy”?
      Jakie senior ma rozrywki, zajęcia? Moja teściowa ma mniej głupich pomysłów, jak ją wymęczy rehabilitantka ćwiczeniami. tongue_out Pomaga tez audiobook i piosenki typu Filipinki (radio Nostalgia, albo jakoś tak).
      • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 11:31
        Płacę 140 zł /dzień. Nie wiem czy to tak strasznie dużo. Jak wcześniej pisałam na forum i płaciłam 100 zł/6 godzin to zostałam zjechana. Chciałam zapłacić na tyle porządnie aby mieć wybór i wiedzieć że drugiej stronie będzie zależeć. Juz raz się sparzyłam. Teraz opiekun spełnia wszystkie moje oczekiwania.
      • aerra Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 22:38
        Serio uważasz, że za pełen etat (8 godzin dziennie) (i nie wiadomo jak z weekendami) pełnej obsługi seniora to jest bardzo drogo?
      • ginger.ale Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 13:12
        berdebul napisała:

> Jak za dochodzącą opiekę, to płacisz bardzo drogo jeżeli to Polska.
        >
        >

A jaka wg Ciebie jest godna płacą za tak odpoqoedzialną i obciążająca psychicznie pracę? 4tys. to nie jest haj-waj w Warszawie.
        • bergamotka77 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 14:25
          Owszem jesr bo to nie jest osoba leżąca. Opieka nad małym dzieckiem jest tańsza i to dużo.
          • ginger.ale Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 17.05.20, 11:48
            bergamotka77 napisała:

> Owszem jesr bo to nie jest osoba leżąca. Opieka nad małym dzieckiem jest tańsza
            > i to dużo.
            >

Obecnie dobra opiekunka nie jest dużo tańsza, a tutaj mowa o 4 tys. za pracę z weekendami włącznie. Chyba opiekunkę miałaś kilka ładnych lat temu, nie w Warszawie.

Poszłabyś do takiej CODZIENNEJ pracy za 4k? Bo to chyba zmienia perspektywę. Zero resetu i czasu dla siebie, rodziny. 4tys. to nie jest mało, ale też nie jest dużo za taki układ.
            • triss_merigold6 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 17.05.20, 11:55
              Czy tak trudno Ci zrozumieć, że to praca dla obcokrajowców, ponieważ mają pokrycie kosztów utrzymania + wynagrodzenie na czysto? Tak pracują Polki we Włoszech i w Niemczech, i tak pracują w Polsce Ukrainki i Białorusinki. Rodzinę zostawiają za granicą, przyjeżdżają na kilka tygodni, wracają i znów przyjeżdżają.
              • ginger.ale Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 17.05.20, 15:57
                Autorka zatrudnia Ukraińca? Rozmawiamy o tym przypadku.
                Dla babci zatrudnialiśmy legalnie Panią z Ukrainy, ni kak nie wychodziło taniej.
                • ginger.ale Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 17.05.20, 16:00
                  I soboty miała wolne.
        • jedn0raz0w0 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 17.02.22, 04:36
          Wg mnie to jest zeszłoroczna stawka za prywatny ZOL z dwoma godzinami terapii dziennie z wyżywieniem. Nie wiem ile by to kosztowało teraz ale chyba nie podskoczyło o 100%. Jasne, że bez opieki takiej indywidualnej na zawołanie, ale też są tam inni podopieczni więc jest do kogo zagadać.
      • 71tosia Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 18:32
        w warszawie to nie jest duzo, to srednia cena
    • kaskaz1 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 11:29
      Prywatny dobry dom opieki w cenie ok 4 tys da się znaleźć . Ma wówczas i Opieke i towarzystwo. Opcja do domu swojego bardzo ciężka .masz na stanie dzieci?
      • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 11:32
        Mam, dwóch nastolatków, 17 lat
      • ginger.ale Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 17.05.20, 11:51
        Towarzystwa na pewno nie ma przez tyle godzin dziennie, a postów autorki wynika, że osoba żywotna i gadatliwa, potrzebuje interakcji z drugą osobą, a nie tylko poprawnie wykonanych czynności wokół niej (jedzenie, leki, porządek, wyjście na ogród).
        • hanusinamama Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 12:54
          Wtedy bierze sie pokoj 2 osobowy. MOja ciotka taki miała, bo chciała. Stać rodzine było na jedynke, ciotka wolała towarzystwo.
          Było orgtanizowane bingo, gry jakies proste karciane, oglądanie filmów. Jak najbradziej miała z kim prozmawiac, duzo wiecej mozlwiosci niz u córki ktora w ciagu dnia była w pracy, podobnie jej dzieci i mąz. (dzieci w szkole).
      • chlodne_dlonie Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 11:28
        kaskaz1 napisała:

> Prywatny dobry dom opieki w cenie ok 4 tys da się znaleźć .

Z taką ceną za dobry (!) prywatny dom opieki bym polemizowała - rok temu, nie w Warszawie, pobyt kosztował prawie 6 tys. plus leki, pampersy itp.
        • laluna82 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 12:18
          No a u mnie - też nie w Wawie - 3900 - bardzo dobry.
          Serio, z doświadczenia wiem, że nie ma reguły. Ani cenowo, ani jakościowo.
        • hanusinamama Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 12:55
          MOja ciotka pod Łodzią była za niecałe 4 tysiace.
    • k1234561 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 11:41
      Do domu bym nie brała.Kwestia czasu jak pozostałe relacje rodzinne - ty,mąż czy ty-dzieci będa dalekie od normalności.Generalnie skoro tata taki absorbujący to prędzej czy później będzie Was wszystkich wykańczał nerwowo.Cierpliwośc ludzka ma swoje granice i czasem trzeba odpocząć a mając go 24 h/ 7 dni w tygodniu raczej nie odpoczniesz.Nawet jak będziesz mieć kogoś na czas swej pracy,do pomocy w opiece.Ja bym raczej postawiła na opiekę w domu seniora,nawet od 9:00 do 20:00 jak się uda.Nie wiem czy tata może zostawac sam na noc czy już nie.Jeśli nie to DPS.W miarę blisko was i z dobrymi warunkami.Tak abyś mogła 2-3 razy w tygodniu tam podjechać i sprawdzić co się dzieje.
    • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 11:50
      Jest jeszcze opcja inna - ty zamieszkaj z tatą, wtedy opiekun na 8 godzin wystarczy.

Co do domu opieki - radzę jechać osobiście do kilku, popatrzeć jak to wygląda, porozmawiać i zastanowić się czy sama chciałabyś tam spędzić starość. Wtedy wybór będzie prostszy.
      • fraudes Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:03
        Uwielbiam takie rady - a rodzinę dotychczasową ma porzucić ?
        A rada o domu tez nietrafiona. moja mama musiała byc CZASOWO w domu opieki (prywatnym, luksusowym), bo trzeba było zobaczyć jak reaguje na leczenie przy jednoczesnym warunku dostepności opieki medycznej 24 h.
        Wybrałam luksus, że sama chciałabym tam pojechać na wczasy. A mojej mamie nie podobało się bardzo.
        • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:07
          fraudes napisała:

> Uwielbiam takie rady

Znajdź lepszą.
          • laura.palmer Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:23
            Każda będzie lepsza niż wyprowadzka od męża i dwójki nastoletnich dzieci. Rozwali sobie małżeństwo, a dzieci przecież potrzebują matki. Siedemnastoletnie też.

• bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:27
              Bo tu nie ma dobrego wyjścia a im lepsze, tym droższe.
        • chlodne_dlonie Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 11:32
          fraudes napisała:

> Uwielbiam takie rady - a rodzinę dotychczasową ma porzucić ?
          > A rada o domu tez nietrafiona. moja mama musiała byc CZASOWO w domu opieki (pry
          > watnym, luksusowym), bo trzeba było zobaczyć jak reaguje na leczenie przy jedno
          > czesnym warunku dostepności opieki medycznej 24 h.
          > Wybrałam luksus, że sama chciałabym tam pojechać na wczasy. A mojej mamie nie p
          > odobało się bardzo.

Ano właśnie, bo nawet obiektywnie super warunki (własny pokój z łazienką, dobra kuchnia, przyjaźni opiekunowie) to nie jest własny dom seniora i tu leży 'pies pogrzebany'.. uncertain
      • michalinalis Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 17.05.20, 10:55
        bo_ob napisała:

> Jest jeszcze opcja inna - ty zamieszkaj z tatą, wtedy opiekun na 8 godzin wysta
        > rczy.

No gratuluję pomysłu, kobieta ma porzucić rodzinę, by zająć się całoetatowo ojcem w jego domu. Podaj jej od razu namiary na adwokata rozwodowego wink

> Co do domu opieki - radzę jechać osobiście do kilku, popatrzeć jak to wygląda,
        > porozmawiać i zastanowić się czy sama chciałabyś tam spędzić starość. Wtedy wyb
        > ór będzie prostszy.

Heh, bo normalnie to się nie jeździ oglądać ? nie rozmawia się z personelem ? Telefonicznie się bukuje miejsce i taksówką odwozi seniora. Złote rady normalnie wink
      • hanusinamama Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 12:55
        Chyba ci sufit spadł na głowe. Ma zostawić męża, dzieci i swój dom?? Pojebawszy cię???
    • umi Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 11:53
      Sprobowalas poszukac innego opiekuna? Nie znam polskich stawek, ale wg mnie nie placisz zle. Raczej branie drugiej osoby za drugie tyle jest bez sensu. Zwlaszcza w obecnej sytuacji nie wydaje mi sie, zebys miala problem ze znalezieniem kogos, komu zaplacisz mniej niz 8 tys za zamieszkanie z seniorem i opieke. Tylko faktycznie trzeba byloby sprawdzic taka osobe w praktyce, jak sobie radzi.

• lauren6 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:04
        Przecież płaci odrobinę więcej niż wynosi stawka godzinowa w Polsce. To są dobre pieniądze? Raczej minimum.
        • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:12
          Really? Ja płacę netto. Stawka jest brutto
          • bergamotka77 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:27
            Może jakaś pani z Ukrainy? One często nie mają gdzie mieszkać więc opcja z zamieszkaniem jest dla nich korzystna. Tylko zasada, że nie zawraca głowy jej ojciec po godzinach pracy chyba ze coś pilnego się dzieje i wtedy płacisz za to dodatkowo.
          • umi Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 13:17
            Jaki jest zakres obowiazkow tego opiekuna?
            • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 15:20
              Typowt. Leki, posiłki, zakupy , ogarnięcie mieszkania, spacery, pomoc w różnych czynnościach.
          • hanusinamama Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 12:56
            Za tak cięzką pracę?? Znajdz chętnego za mniej!!!
        • m_incubo Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:32
          Tak, 4k netto to jest w Polsce minimum, nie godzi się placic takich ochłapów😄
          • leni6 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 13:03
            Przecież to jest praca łącznie z weekendami.
            • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 15:22
              Właśnie szukam zmiennika na weekend. Ale faktycznie nie planuje zapłacić więcej tylko kto inny zarobi .
      • trut_u Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 11:07
        Ktoś w ogóle godzi się na taką pracę? Całodobowa opieka z zamieszkaniem? Przecież to prawie niewolnictwo. Wiem, że praktykuje się pomoc z zamieszkaniem, ale nie w konfiguracji opiekun - podopieczny... Albo ten podopieczny mieszka z rodziną, albo na zmianę (ale taką konkretną, codziennie) przychodzi do opieki ktoś inny.
        • triss_merigold6 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 11:48
          Oczywiście, cudzoziemki. Pracują w systemie miesiąc/miesiąc, wymieniając się. Tak, są uwiązane niemal 24/7 ale mają pełne utrzymanie więc odkładają całą kasę. Identycznie pracują Polki w Niemczech, USA i we Włoszech, nie wiem co Cię dziwi.
          • trut_u Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 14:54
            Dziwi, dziwi, pierwsze słyszę. Tak jak pisałam wyżej - pracują ludzie z zamieszkaniem, ale mają kogoś, kto daje konkretne wsparcie, np. rodzina, która przejmuje opiekę wieczorem lub drugiego opiekuna na nocną zmianę. Umówmy się, że nikt nie bierze takiej opieki do ludzi, którzy wymagają niewielkiej pomocy. A jak już wymagają większej, to robota jest naprawdę 24/7, włącznie ze wstawaniem w nocy.
    • czerwonylucjan Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 11:55
      A funkcjonuja w PL mieszkania pod nadzorem opiekunow? Tj blok z kawalerkami i nadzorem opiekuna i pielegniarki. Wtedy przeprowadzic sie mozna z paroma meblami a poprzednie - czesto wieksze mieszkani sprzedac lub wynajac.
      • fraudes Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:03
        niestety nie.
      • mmoni Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 19:55
        Są, ale bardzo rzadkie. W latach 80tych niektóre spółdzielnie wybudowały tzw. Domy Złotej Jesieni. Niestety prawo spółdzielcze się zmieniło i już nie mogą takich inwestycji podejmować.
        • czerwonylucjan Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 07:35
          Tj jakie przepisy tego zabraniaja?
          • mmoni Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 10:44
            Nie wiem dokładnie. Czytałam artykulik z prasy lokalnej o takim domu i prezes spółdzielni mówił, że zmiany w prawie spółdzielczym nie pozwalają. Chociaż w 2010 TBS w Stargardzie Szczecińskim miał zacząć budować taki dom i to chyba wypaliło, sądząc po tej prezentacji. Teraz szczeciński TBS ma podobne plany.
    • kosmos_pierzasty Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 11:56
      Szukać kogoś z zamieszkaniem, trudno trzeba będzie ponownie zrobić selekcję, ale to w tym układzie jedyna sensowna opcja. Imo lepiej seniorowi w domu z opiekunem niż w DPS-ie, do własnego domu brać to opcja martyrologiczna dla świętszych od papieży, a podwojenie opłat mówisz, że nie wchodzi w grę.
      U mnie za jakiś czas będzie ten sam problem. Zdecydowanie zatrudnię kogoś z zamieszkaniem.
      • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:03
        kosmos_pierzasty napisała:

> Zdecydowanie zatrudnię kogoś z zamieszkaniem.

Może być trudno znaleźć osobę, która nie dość, że jest samotna to nie ma żadnego własnego życia ani żadnych własnych zainteresowań i swój czas chce w całości poświęcić starszemu, obcemu człowiekowi.
        • fraudes Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:04
          Jakkolwiek brutalnie to zabrzmi - to opcja czasowa.
          • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:05
            Tak, ale może trwać ładnych kilka lat.
            • triss_merigold6 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 17:03
              Zatrudnia się opiekunki z Ukrainy na zmiany. W zależności od ich preferencji i możliwości logistycznych mogą zmieniać się co 3 tygodnie albo np. co 6 tygodni. Nikt seniorowi nie obieca, że będzie miał przez długi czas jednego i tego samego opiekuna, bez przesady.
        • kosmos_pierzasty Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:07
          Przecież są osoby, które tym się zajmują zawodowo. To nie jest żadna nowatorska usługa.
          • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:08

> Przecież są osoby, które tym się zajmują zawodowo. To nie jest żadna nowatorska
            > usługa.

Opiekun jest w pracy, chcesz, żeby pracował 24 godziny na dobę?

• bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:11
              Są firmy, które oferują opiekę, ale to nie jest tak, że jednym podopiecznym zajmuje się jeden opiekun. Można zgłosić się do odpowiedniej firmy, ale całodobowa usługa jest bardzo droga i te 8 tysięcy raczej nie wystarczy.
              • kosmos_pierzasty Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:13
                bo_ob napisała:

>a i te 8 tysięcy raczej nie wystarczy.

Tak? U mnie stawki od 2000 do 4000.
                • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:18
                  Świetnie. Nasz sąsiadka ma taką firmę i od niej wiem, że opieka 24 godziny, konieczne zabiegi pielęgniarskie, plus gotowanie posiłków, plus sprzątanie i to, co normalnie robi się w domu to kwota powyżej 8 tysięcy. I nie robi tego jedna osoba, tylko pracują 2 w sytstemi zmianowym.
                  • kosmos_pierzasty Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:31
                    Pewnie to jeszcze zależy od stanu seniora. Ja się dowiadywałam o opiekę dla osoby chodzącej.
                  • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:32
                    Kontaktowałam się z firmą i faktycznie stawki opieka+zamieszkanie są na poziomie 4000.

Chyba sama sobie odpowiedziałam...
                    • bergamotka77 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:34
                      Płacisz bardzo dużo moim zdaniem jak za 8h opieki tylko. I do tego pacjent nie jest leżący.
                      • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:35
                        bergamotka77 napisała:

> Płacisz bardzo dużo moim zdaniem jak za 8h opieki tylko.

czyli za etat
                        • bergamotka77 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:41
                          Wiesz to nie jest tak, ze przez bite 8 h coś robi z seniorem, raczej jest w gotowości. Bo to nie leżąca osoba.
                          • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:44
                            bergamotka77 napisała:

> Wiesz to nie jest tak, ze przez bite 8 h coś robi z seniorem, raczej jest w got
                            > owości. Bo to nie leżąca osoba.
                            >

W poście startowym czytamy senior jest bardzo absorbujący i ciezko będzie mu zaakceptować zero przestrzeni dla siebie jeśli zamieszkają razem. To absorbowanie to np oczekiwanie, że opiekun będzie otwarty na ciągle interakcje, rozmowy, realizowanie zadań
                            • bergamotka77 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:47
                              Wybacz, ale rozmowa nie jest specjalnie trudnym zdaniem za które trzeba płacić krocie.
                              • laura.palmer Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:49
                                Opieka nad seniorem to nigdy nie jest "tylko rozmowa".
                                • bergamotka77 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:50
                                  Zależy od stanu zdrowia. Mieszkałam ładne kilka lat w rodzinnym domu z babcią leżącą i z silną demencją więc wiem jak to wygląda od środka.
                                  • bergamotka77 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:54
                                    Moja babcia wymagała opieki przy karmieniu nawet, była w pieluchach itd. To dopiero ciężka robota. Znajoma sąsiadka się nią opiekowała, ale tylko w dzień przychodziła w porach posiłków, wieczorem dłużej bo toaleta, kolacja i kładzenie spać. Nie siedziała non stop 8h. No i w nocy nie była potrzebna, gdy coś się działo to rodzice reagowali ale też przyszłaby bez problemu. Głównie babcia krzyczała bo miała zwidy.
                    • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:34
                      Ja bym na twoim miejscu szukała wśród firm, ale nie łudziłabym się, że dobrą opiekę kupię tanio. A twój tato jest bardzo absorbujący, więc łatwo nie będzie.
                  • rozaliaolaboga Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 08:47
                    Nie wiem co ma twoja znajoma, ale za 8 tysięcy to Polki w Niemczech pracują. Myślę, że gdyby w Polsce tak dobrze płacili, to by nie wyjeżdżały.

Opieka live-in, czyli 24/7 z zamieszkaniem jest bardzo popularna w UK na przykład, często pracują tak cudzoziemcy, ale i Anglicy też. Przeważnie w systemie 2 tygodnie pracy /2 tygodnie przerwy, ale i inne grafiki się zdarzają.
            • kosmos_pierzasty Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:12
              Oczywiście, że tak pracują. Mają wolne kilka godzin lub jeden dzień. Może najpierw zrób rozeznanie w usługach opiekuńczych, a potem dopiero wyważaj drzwi otwarte na oścież?
              • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:26

> Oczywiście, że tak pracują. Mają wolne kilka godzin lub jeden dzień.

Sprytnie wink
                Własna córka nie może z rodzicem wytrzymać a obcy człowiek ma wytrzymać 7 dni w tygodniu przez 24 godziny z wychodnym krótszym lub dłuższym.

• kosmos_pierzasty Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:30
                  Skoro taką ma robotę... wink
                  • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:33
                    W Polsce obowiązuje 8-godzinny dzień pracy, 5 dni w tygodniu. Reszta to płatne nadgodziny.

• bergamotka77 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:38
                      No bez przesady to nie etat. Wszędzie to tak funkcjonuje, że to szara strefa. Kogo byłoby stać na płacenie 10 tys. zł za opiekę nad seniorem aby pokryć opiekunowi zusy i ubezpieczenia? Moja dalsza kuzynka zajmuje się starszymi osobami w USA i też z nimi mieszka. Zarabia sporo, ale jest do dyspozycji 24/h, bo na 8h to są inne stawki zupełnie.
                      • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:40
                        Skoro są firmy to znaczy, że ludzie płacą nie na czarno, przynajmniej mają gwarancję, że usługa jest wykonana dobrze.

Jasne, zawsze można zatrudnić kogoś na czarno i dużo taniej ale w razie czego do kogo pretensje? Gdy, na przykład, lewa opiekunka porzuci pracę?
                        • kosmos_pierzasty_x Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 18:36
                          bo_ob napisała:

> Skoro są firmy to znaczy, że ludzie płacą nie na czarno, przynajmniej mają gwar

No właśnie przez firmę to jest do 4 tys. Te 8 to chyba w przypadku obłożnie chorego z licznymi zabiegami.
                • daniela34 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:35
                  Własna córka ma zwykle jeszcze własne dzieci i własną pracę, więc opieka 24h/dobę raczej odpada. Może oczywiście to wszystko rzucić i zająć się tylko rodzicem, ale wtedy już nie będzie mieć do czego wracać.
                  • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:36
                    kto powiedział, że ma wszystko rzucić?

• daniela34 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:38
                      No a jak to ma inaczej funkcjonować? Ktoś z seniorem musi być w godzinach pracy córki
                      • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:41
                        Gdzieś wyżej napisałam - opiekun na część dnia, na resztę doby córka, zawsze to taniej, niż drugi opiekun.
                        • daniela34 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:46
                          bo_ob napisała:

> na resztę doby córka

No czyli albo rzuca rodzinę w cholerę i przeprowadza się do seniora, albo wprowadza seniora do swojego mieszkania, w bloku, zapewne nie jest to apartament. I ciągnie opiekę po pracy. No to raczej nie jest rozwiązanie na dłuższy czas. Ale chyba autorka znalazła wyżej inne.
                          • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 13:03
                            daniela34 napisała:

> No czyli albo rzuca rodzinę w cholerę

Przecież my tu rozpatrujemy tylko różne możliwości - jedną z nich jest zastąpienie drugiego opiekuna samą sobą ze względu na to, że na drugiego opiekuna nas nie stać.

A pewną ironią losu jest sytuacja, gdy córka czy syn twierdzi, że trudno wytrzymać z rodzicem, więc szuka kogoś, kto wytrzyma z nim za pieniądze. Tak jakby wszystko dało się kupić.

Oczywiście, że starzy rodzice to zwykle duży problem i nie bardzo wiadomo jak go rozwiązać.
                            • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 13:07
                              Twoje trudno wytrzymać nie do końca oddaje sytuację. Mnie faktycznie ojca łatwiej "spacyfikować" niz osobie obcej. Ale jednak ciężko sie pracuje zawodowo i sprawuje opiekę nad seniorem prowadząc dom, mając rodzinę etc.
                              • bergamotka77 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 13:09
                                Dokładnie, to drugi etat.
                              • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 13:13
                                esperantza napisała:

> Twoje trudno wytrzymać nie do końca oddaje sytuację.

Nie myślałam o tobie, broń Boże ;- )
                                Po prostu dość często można tu przeczytać o rodzicach, z którymi nie da się wytrzymać.

Mnie faktycznie ojca łatwi
                                > ej "spacyfikować" niz osobie obcej. Ale jednak ciężko sie pracuje zawodowo i sp
                                > rawuje opiekę nad seniorem prowadząc dom, mając rodzinę etc.

Rozumiem, że sytuacja jest trudna i jakąś decyzję kiedyś będziesz musiała podjąć. Częściowa twoja opieka jest jedną z opcji, jaka przyszła mi do głowy. Do rozważenia jakby co.
                            • daniela34 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 13:14
                              bo_ob napisała:

> A pewną ironią losu jest sytuacja, gdy córka czy syn twierdzi, że trudno wytrzy
                              > mać z rodzicem, więc szuka kogoś, kto wytrzyma z nim za pieniądze.

Niekoniecznie trudno wytrzymać. Tu autorka powiedziała zresztą, o co jej chodzi. Możesz świetnie wytrzymywać psychicznie zachowanie rodzica, ale na przykład po prostu odpaść fizycznie, zwłaszcza przy łączeniu tego z pracą zawodową (ludzie pracują w różnym charakterze i w rożnych warunkach).
                              • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 13:18
                                daniela34 napisała:

> Niekoniecznie trudno wytrzymać.

Nie czytałaś tu wątków o strasznych matkach, z którymi trudno wytrzymać? Bo ja czytałam.
                                • daniela34 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 13:19
                                  Aha, czyli dyskutujemy ogólnie. Ok. Czytałam. I czasem jest tak, że owszem, obcej, niezaangażowanej emocjonalnie osobie jest dużo łatwiej wytrzymać psychicznie z trudnym seniorem.
                                  • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 13:23
                                    daniela34 napisała:

> Aha, czyli dyskutujemy ogólnie.

To była taka moja mała uwaga na marginesie

A pewną ironią losu jest sytuacja, gdy córka czy syn twierdzi, że trudno wytrzymać z rodzicem, więc szuka kogoś, kto wytrzyma z nim za pieniądze. Tak jakby wszystko dało się kupić.
                                  • fraudes Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 13:28
                                    Moja mama na przykład jest przemiła i wesoła do obcych. Przy mnie robi się narzekająca i złośliwa. Może czuć się swobodnie big_grin
                                    • daniela34 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 13:57
                                      Bywa właśnie tak. Bywa też, że obcej osobie łatwiej znieść złośliwości, bo nie dotykają jej osobiście (senior może wykorzystywać wiedzę, która ma o swoim dziecku i te złośliwości mogą być naprawdę przykre), bywa tak, że dorosłe dziecko ma rozmaite traumy z przeszłości (nie każdy senior był dobrym rodzicem), wreszcie może być też tak, że rodzic był właśnie świetnym rodzicem i dziecku trudno jest pogodzić się z przemianą (czasem łatwo powiedzieć: "dorośnij, pogódź się, zrozum" a trudniej zrobić. Nie każdy ma odpowiednią odporność psychiczną). I pewnie może być tysiąc innych powodów. W każdym razie czasem dużo łatwiej jest osobie obcej. Matka sąsiadki (miała Alzheimera) przy obcych opiekunach zachowywała się właśnie jak anioł. A córce mazała odchodami ściany.
                        • milka_milka Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 00:06
                          bo_ob napisała:

> Gdzieś wyżej napisałam - opiekun na część dnia, na resztę doby córka, zawsze to
                          > taniej, niż drugi opiekun.

Uwielbiam takie mądrale bez własnego życia.
                    • fraudes Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:42
                      Ty
        • amast Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:42
          W Warszawie dość masowo zajmują się tym Ukrainki/Białorusinki. One dostają miejsce do zamieszkania i kasę, którą mogą wysłać rodzinie. Senior dostaje całodobową gosposię, pomoc i towarzystwo. Wiem, że to nie jest opcja dla każdego, ale w najbliższej okolicy znam 3 takie układy, już od kilku ładnych lat i działają.
          • triss_merigold6 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 17:07
            U nas działa. Tyle, że muszą się zmieniać, bo opieka 24/7 bardzo eksploatuje.
    • andaba Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:36
      Czy ja dobrze zrozumiałam, że za codzienna 8-godzinną opiekę płacisz 4 tysiące?
      • bergamotka77 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:39
        andaba napisała:

> Czy ja dobrze zrozumiałam, że za codzienna 8-godzinną opiekę płacisz 4 tysiące?

Jeśli to nie Wawa to strasznie z Ciebie zdziera ten opiekun esperantza.
        • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:44
          To była moja propozycja. Świadomie nie chciałam jechać po minimum oczekiwań , bo zależy mi aby komuś "chciało się chcieć". Tym bardziej że oferuję dużo godzin a więc sensowny dochód a nie godziny które trzeba zbierać. Do tego opiekun jest już na emeryturze więc żadne tematy tylku zus, ubezpieczenia etc nie mają dla niego znaczenia.
          • bergamotka77 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:49
            Tylko dla Polki nie jest to aż taki majątek a dla Ukrainki sporo biorąc pod uwagę, że odpadają jej koszty wynajmu i wyżywienia.
          • andaba Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:52
            Tym bardziej...

Myślę, że bez problemu znajdziesz kogoś, kto za tę kwotę, nawet niższą, będzie siedział 24/7.
            Serio. I może to być zupełnie kompetentna i uczciwa osoba.

• esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 15:36
              Tylko jak ją znaleźć? Strasznie to frustrujące.
          • umi Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 13:32
            Nie wiem, czy wroce do tego watku, wiec napisze tutaj. Jesli Twoj ojciec jest chodzacy i nie potrzebuje zbyt wielu czynnosci pielegnacyjnych, to mysle, ze nie placisz zle.
            Doczytalam tez, ze opiekun jest bardzo ogarniety. Jesli i tak jest na emeryturze, to moze dogadaj sie z nim na mniejszy wymiar Waszej wspolpracy (np. 4h dziennie, te kiedy ojciec jest aktywny) za polowe stawki, a do reszty troche doloz i wez kogos na reszte czasu z zamieszkaniem?

Albo poszukac innej, ogarnietej osoby na calosc. Sporo zalezy od zakresu obowiazkow i potrzebnych umiejetnosci. Samo towarzyszenie i codzienne sprawy nie wymagaja wielkich kwalifikacji, raczej cierpliwosci i sumiennosci, a to Ci poszerza pole poszukiwan i ulatwia sprawe. Za uczciwa stawke raczej kazdemu normalnemu bedzie sie chcialo angazowac.
            • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 15:34
              Z tymi ogarniętymi to niestety różnie bywa. Opieka nad ojcem nie wymaga żadnych super skompliwanych umiejętności większych niż pomiar cukru pod warunkiem że ktoś umie wykonywać normalne czynności w domu np prowadzić racjonalnie wydatki, gotować itp. Poprzedni opiekun niestety nawet tego nie potafił - odgrzewanie gotowców i zakupy w Żabce to był szczyt jego mozliwosci .
            • volta2 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 15:43
              pewnie marzysz o tym, by ktoś ci - kompetntnej zaproponował prace na pół etatu za połowę kasy...
    • laura.palmer Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:42
      Do domu bym nie brała, a piszę z własnego doświadczenia. Miałam 15 lat, kiedy rodzice wzięli do domu babcię po wylewie w celu osobistej opieki. DPS nie wchodził w grę, mamę by chyba zjadły wyrzuty sumienia. A ja z perspektywy czasu uważam tamtą decyzję za fatalną. Mieszkaliśmy wtedy w mieszkaniu w bloku, było ciasno. Z tamtego okresu pamiętam, że jak babcia u nas zamieszkała to ojciec zaczął popijać i znikać z domu. Na szczęscie nie przeszło to w nałóg, opamiętał się po kilku latach, ale myślę że niewiele brakowało. A dla mnie i brata nikt nie miał czasu. Byliśmy niedopilnowani przez calutki okres szkoły średniej, mogłam robić w zasadzie co chciałam. W efekcie wpadłam w średnie towarzystwo i zawaliłam oceny. I znowu, dramatu niby nie było, po studiach wyszłam na ludzi, ale narobiłam dużo głupot, których do dziś żałuję i skończyłam gorsze szkoły. Oczywiście mogłam wykazać się większą dojrzałością, mogłam sama ogarniać swoje sprawy i mogłam nauczyć się odciążyć rodziców, ale prawdą jest, że nikt nie miał dla mnie czasu. Rodzice pracowali zawodowo (ojciec 1,5 etatu), mama ledwo żyła, bo po pracy zajmowała się babcią, a była to opieka wiadomo że i w dzień i w nocy. Gdzie tu czas jeszcze dla nastoletnich dzieci.

Nie daj sobie przypadkiem wmówić, jak moja matka, że musisz koniecznie zająć się seniorem osobiście i że to twój obowiązek. To jest praca ponad siły, a ty masz dzieci. Zresztą ludzie, którzy tak radzą, z reguły nie zajmowali się starszą osobą nawet przez jeden dzień i nie mają pojęcia co znaczy taka opieka.
      • k1234561 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 13:58
        laura.palmer napisała:

> Do domu bym nie brała, a piszę z własnego doświadczenia. Miałam 15 lat, kiedy r
        > odzice wzięli do domu babcię po wylewie w celu osobistej opieki. DPS nie wchodz
        > ił w grę, mamę by chyba zjadły wyrzuty sumienia. A ja z perspektywy czasu uważa
        > m tamtą decyzję za fatalną. Mieszkaliśmy wtedy w mieszkaniu w bloku, było ciasn
        > o. Z tamtego okresu pamiętam, że jak babcia u nas zamieszkała to ojciec zaczął
        > popijać i znikać z domu. Na szczęscie nie przeszło to w nałóg, opamiętał się po
        > kilku latach, ale myślę że niewiele brakowało. A dla mnie i brata nikt nie mia
        > ł czasu. Byliśmy niedopilnowani przez calutki okres szkoły średniej, mogłam rob
        > ić w zasadzie co chciałam. W efekcie wpadłam w średnie towarzystwo i zawaliłam
        > oceny. I znowu, dramatu niby nie było, po studiach wyszłam na ludzi, ale narobi
        > łam dużo głupot, których do dziś żałuję i skończyłam gorsze szkoły. Oczywiście
        > mogłam wykazać się większą dojrzałością, mogłam sama ogarniać swoje sprawy i mo
        > głam nauczyć się odciążyć rodziców, ale prawdą jest, że nikt nie miał dla mnie
        > czasu. Rodzice pracowali zawodowo (ojciec 1,5 etatu), mama ledwo żyła, bo po pr
        > acy zajmowała się babcią, a była to opieka wiadomo że i w dzień i w nocy. Gdzie
        > tu czas jeszcze dla nastoletnich dzieci.
        >
        > Nie daj sobie przypadkiem wmówić, jak moja matka, że musisz koniecznie zająć si
        > ę seniorem osobiście i że to twój obowiązek. To jest praca ponad siły, a ty mas
        > z dzieci. Zresztą ludzie, którzy tak radzą, z reguły nie zajmowali się starszą
        > osobą nawet przez jeden dzień i nie mają pojęcia co znaczy taka opieka.

Podpisuję się pod tym obiema rękami.Osoby,które nie mają bladego pojęcia o opiece nad takim wymagającym
        seniorem,będą solić farmazony,że trzeba rodzicem się zając ,choć córka czy syn pada na twarz po przyjściu z pracy i jeszcze musi dom ogarnąć i rodzinę.Że broń Boże do DPSu, że trzeba się poświęcać itd.Potem taka córka czy syn wpędzana w poczucie winy,bierze seniora do domu i cała rodzina po czasie rozwalona.A przecież można doglądać seniora w porządnym DPSie nawet i 3-4 razy w tygodniu.Moja mama na szczęście w porę się opamiętała.Inaczej z naszej rodziny zostałyby zgliszcza.Aczkolwiek wiem , że i tak i tak miała wyrzuty sumienia z powodu tego DPSu.Dalsza rodzina (ciotki,kuzynki) skutecznie nad tym pracowały, aby moja mama nie miała zbyt dobrego samopoczucia w tej kwestii niestety.Ale do pomocy w razie czego nie było nikogo z tych krytykujących.
        • madami Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 09:33
          Pamiętam jak moja ciotka dalsza obgadywała znajomą, która planowała oddać do DPSu demencyjną matkę - jak tak można? Barbarzyństwo, upadek cywilizacji, egoizm do 10000 potęgi. Tymczasem ona sama "opiekowała" się matką osobiście co jest oczywiście najlepsze! Nie wspomniała jednak, że jej matka do 96 roku była sprawna psychicznie, wszystko wokół siebie robiła, co więcej ogarniała dom gdy ciotka była w pracy, i gotowała obiady a potem spokojnie zasnęła i umarła. Ale ciotka opowiada barwne powieści jak ona dla matki się poświęcała.
          • triss_merigold6 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 10:53
            Zamieszkanie z kimś, wymagającym całodobowego dreptania oraz z objawami demencji, to prosty przepis na spieprzenie życia własnym dzieciom, a sobie małżeństwa.
        • hanusinamama Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 13:01
          Dodajmy do tego, ze na koncówce życia więź i stosunki z seniorem się pogarszają. Bo taka opieka konczy się tym, ze ma sie serdecznie dośc seniora, są zgrzyty i pretensje...
          Moja ciotka była w domu opieki - jej córka, wnuki odwiedząły babcie do 2 dni ( mieli grafik), w weekendy wpadała jej siostra. Ciotka była zadbana, miała towarzystwo.
          W tym samym czasie moja tesciowa zajmowała sie swoją matką, nie miała przystosowanego domu, łazienki, babcia robiłą sie agresywna, tesciowa prawie wpadła w deprezję, rozwaliła sobie plecy od tragania babci ( pomagał jej tesc), na koniec sama mowiła, ze juz nienawidziła własnej matki. No nie tak to poiwnno wyglądać.
    • pelissa81 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 12:44
      Poszukaj ukraiki z zamieszakaniem, bo się wykonczycie. One mogą się zmieniać co kilka tygodni - miesięcy, ale
      za taką kasę to najlepsza opcja. Opiekunka zarabia dla siebie na czysto, bo za lokal i jedzenie nie placi a zarobi tyle, ze po miesiacu -dwoch wysle do domu duzo wiecej. Sytuacja win-win

www.olx.pl/oferty/q-opieka-z-zamieszkaniem/
      • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 15:31
        Na tle tych ofert to faktycznie wygląda że jest mozliwość znalezienia kogoś z zamieszkaniem za te same pieniadze.
        Szkoda tylko, że szansa na trafienie tak dobrze jak teraz nie jest pewnie duża. Szkoda mi tego opiekuna, jest naprawdę super.
        • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 17:03
          Opieka z zamieszkaniem jest najlepsza opcja. W końcu Polki wyjeżdżają do Niemiec, Francji czy Włoch właśnie w celu opieki z zamieszkaniem i wyżywieniem. Koszty trzeba dokładnie policzyć, biorąc pod uwagę stawkę godzinową, koszty zamieszkania i wyżywienia, uzgodniona ilosc czasu wolnego - nie można wymagać od nikogo pracy ciągłej, nawet panna Andzia miała wychodne. Prowadzenie gospodarstwa domowego to też praca, jest określana nawet w tym watku jako drugi etat", więc trzeba za nią płacić.
          • ponis1990 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 05:55
            Moja kuzynka już lata tak jeździ do Niemiec, dwa miesiące jest tam, potem przyjeżdża na dwa miesiące do domu, zmienia ja koleżanka i tak kursują. Są zadowolone.
    • lwica_24 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 17:14
      Opcja z zamieszkaniem. Innej rady nie ma. Akcje wymagające jazdy na sygnale bedą się zdarzały coraz częściej i bedą coraz bardziej dramatyczne. Cos o tym wiem.
      Można rozważyć opcję mieszaną- dotychczasowy opiekun bez nocowania i Ukrainka na co dzien sprzatająca po za domem a nocująca z Seniorem w zamian za mieszkanie i śniadania i kolacje.
      To rozwiązanie byloby mniej stresujące dla Seniora, bo zna opiekuna. I mniej kosztowne dla Was.
      Nie poswięcaj całego życia Ojcu, bo sama będziesz potrzebowała pomocy.
      DPS nie jest najlepszym wyjściem, ale ostatecznością. Te naprawdę dobre w okolicach Warszawy to koszt około 5.000-6000 zł+ leki+ rehabilitacja.
      Jest też opcja miesięcznego/dwumiesięcznego turnusu rehabilitacyjnego. Drogie to jest ( nie wchodzi w grę NFZ, chyba, ze osrodek mający kontrakt z NFZ), ale daje wytchnienie opiekunowi.
      • kaskaz1 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 20:56
        Ukrainki mają zazwyczaj pozwolenie na pobyt na 3moesiace więc zanim starszy pan się przyzwyczai bedzue pora brać nastepna
        • lwica_24 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 17:42
          Niekoniecznie. Jeżeli zatrudniasz Ukrainke LEGALNIE, uzyskuje ona zgode na pracę od wojewody a nastepnie np. roczną wize. Oczywiście oprocz pensji płacisz ZUS i podatki , opiekunka ma prawo do płatnego urlopu, ale warto. My tak robimy.
          • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 17.05.20, 06:59
            Możesz napisać jaki koszt całkowity u Ciebie?
      • kasia_kar Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 09:25
        To jest chyba najlepsza z możliwych porad: "Można rozważyć opcję mieszaną- dotychczasowy opiekun bez nocowania i Ukrainka na co dzien sprzatająca po za domem a nocująca z Seniorem w zamian za mieszkanie i śniadania i kolacje."
    • rozwiane_marzenie Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 17:38
      Współczuję Ci, bo wiem jak to jest. Jesteś bardzo dobrą córką i dobrze płacisz opiekunowi, (rozumiem jak ciężko znaleźć dobrego, a ten jest tego warty).
      Chyba radziłabym niczego nie zmieniać, a opiekuna wyczulić, żeby nie jeździł na każde skinienie palcem. Starsze, schorowane osoby już takie są, że oprócz opieki potrzebują zainteresowania, rozrywki i czasami wręcz wymyślają, że coś im się dzieje, byle by tylko ktoś do nich przyszedł.
    • ga-ti Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 20:07
      A za 4 tysiące nie znajdziesz prywatnego domu opieki, jakiegoś sensownego? Nie wiem, jak ceny u Ciebie, w mojej okolicy około 3 tyś + leki.
      Jeśli wzięcie seniora do siebie będzie się wiązało ze znacznym ograniczeniem przestrzeni mieszkaniowej to nie bierz. Wiem, że się łatwo pisze, ale takie mieszkanie z seniorem jest bardzo, bardzo trudne.
      Jeszcze taki pomysł, może od czapy, ale może dałoby się wynając opiekunowi mieszkanko w niedalekim pobliżu seniora? Idealnie by było w tym samym bloku. Opiekun byłby blisko i prawie cały czas, a jednak czułby że może odetchnąć na swoim. Tylko musielibyście się dogadać co do kosztów, bo 4 tyś plus wynajem mieszkania to dużo.
      Albo seniora sprowadzić blisko Was.
      Współczuję sytuacji.
      • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 21:07
        Umieszczenie seniora w domu starców, szczególnie teraz, w czasie epidemii to dobry pomysł. Ceny powinny być niższe, bo pensjonariusze powymierali albo są w szpitalu, szanse na szybkie zejście duże. Wszystko zależy od sposobu klasyfikacji, ale np w bogatej Belgii połowa zmarłych to pensjonariusze DPS. Nie wiem, dlaczego u nas miało by być inaczej.
        • czerwonylucjan Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 08:06
          U nas tyle osob nie przebywa w DPS aby byl taki duzy udzial. U nas oczekuje sie, ze corka, synowa, wnuczka porzuci rodzine bedzie robic za opiekunke jako trzeci etat po rodzinnym...
          • hanusinamama Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 13:03
            I kokosowy tez tego pewnie wymaga...
        • gryfna-frelka Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 18:16
          kokosowy15 napisał(a):

> Umieszczenie seniora w domu starców, szczególnie teraz, w czasie epidemii to do
          > bry pomysł. Ceny powinny być niższe, bo pensjonariusze powymierali albo są w sz
          > pitalu, szanse na szybkie zejście duże. Wszystko zależy od sposobu klasyfikacji
          > , ale np w bogatej Belgii połowa zmarłych to pensjonariusze DPS. Nie wiem, dlac
          > zego u nas miało by być inaczej.

Kokosowy, poczytaj prosze o sposobie liczenia zmarlych na Covid w Belgii - brano pod uwage przypadki niezdiagnozowane ale np przebywajace w domach starcow gdzie inni mieli potwierdzony Covid.
    • hrabina_niczyja Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 20:40
      Ty płacisz opiekunowi 4000 miesięcznie za to, że 8 godzin posiedzi z ojcem, ugotuje obiad i dotrzyma mu towarzystwa? No to moja droga niania do dziecka kosztuje mniej. Dałaś się zrobić jak dziecko, a opiekun ma złota robotę. Za 4 koła też bym chętnie takiemu dziadkowi podała leki, zrobiła obiad i pogadała. Zrezygnuj z niego i bierz kogoś z zamieszkaniem. Finansowo wyjdzie na to samo.
      • lauren6 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 21:02
        Płaca minimalna to 17 zł/h.

Autorka płaci 140 zł/dzień co przy 8 godzinnym dniu pracy wynosi 17,5 zł/h. 50 groszy ponad płacę minimalną to takie kokosy?

A teraz uwaga: matematyka wyższa. Jeżeli się przemnoży kwotę 140 zł przez liczbę dni w miesiącu (opiekun przychodzi codziennie od początku do niedzieli) to właśnie wychodzi koło 4000 zł.
        • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 21:14
          Dla "humanisty" każda liczba większe niż 10 to czarna magia. Każdy chciałby zarabiać dużo a płacić mało. Czasem warto zapłacić za opiekę całość emerytury seniora i dołożyć połowę swojej pensji aby utrzymać się na rynku pracy. Nie wiem, czy u watkodajki jest pełna rodzina, ale zarówno mąż jak i siedemnastolatki mogą włączyć się przecież do opieki i prowadzenia gospodarstwa domowego.
        • m_incubo Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 21:15
          Brutto. Stawka minimalna to 17 złotych BRUTTO.
          A teraz uwaga, wiedza elementarna: wyguglaj różnicę między netto a brutto.
          Potem się dopiero bierz za "matematykę wyższą".

Nie ma znaczenia czy opiekun pracuje 30 dni w miesiącu czy standardowo 22.
          Autorka płaci mu 140 zł dziennie, z żadnej strony i w żadnej matematyce nie wychodzi z tego płaca minimalna.
          • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 21:28
            Autorka napisała, że płaci ponad 4000 miesięcznie. Oznacza to, że zatrudnia opiekuna 30 dni w miesiącu. Chciałabyś pracować codziennie, bez wolnego dnia za minimalna stawkę? Przecież to, co robi opiekun jest nazywane "drugim etatem".
            • hrabina_niczyja Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 21:48
              Tylko opiekun ma jeden etat, tylko opieka nad dziadkiem i zrobienie obiadu. Fajna robota nie ma co, niejeden by etat w korpo zostawił. Ja na pewno.
              • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 21:55
                Wraca do domu i ma drugi, podobnie jak ematka wracającą do domu z biura. A ten drugi etat w domu to na czym polega?
                • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 01:07
                  Nie ma. To emeryt który cała rodzine ma gdzie indziej.
            • kamin Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 20:29
              Płaca minimalna to obecnie 3010 brutto.
              4000 netto dalece przekracza pensje minimalną. Za takie pieniądze dowolną opiekunka z dps z dnia na dzień rzuci robotę i będzie zajmować się jednym popopuecznym zamiast 20 dziennie.
        • hrabina_niczyja Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 21:46
          A nie kokosy? Za posiedzenie z dorosłym człowiekiem i zrobienie obiadu? Poza tym sobie oblicz netto od tej stawki minimalnej to ci wyjdzie. Nianie zarabiają mniej, a odpowiedzialność większą i robota też trudniejsza. Daj mi przykład rodziców, którzy taka kasę płacą niani do dziecka, a dopiero wtedy możesz krzyczeć, że w sam raz. Ludzie na etatach tyle nie mają. Zresztą, przy takich tematach ustala się stałą stawkę miesięczną. Poglupiałyscie już chyba z tym mało i mało.
          • mia_mia Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 04:00
            Z moją babcią nie chciały, w pewnym momencie, siedzieć opiekunki za żadne pieniądze, chociaż często przez większość dnia to była miła osoba, w pełnym kontakcie. Starość to bywa paskudna sprawa, opieka nad dzieckiem przy tym to pikuś. 4000, jako koszt pracodawcy, to na rękę mniej niż 3000.
            • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 16:12
              Ja płace netto te 140 dziennie
          • eriu Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 17.02.22, 08:30
            Nie zdajesz sobie sprawy z tego co starsi schorowani ludzie potrafią wyprawiać. Jak potrafią pluć jedzeniem czy po prostu zwymiotować bo nie chcą zjeść. Albo się kłócić, że chcą gdzieś iść, załatwiać sprawy w banku i im przecież wolno, bo są dorośli, mają dowód a są po chorobach, które ograniczają ich zdolności racjonalnego myślenia i opiekunowie muszą sobie z tym radzić.
    • kaszub-ska Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 21:55
      Załatwić dzienny dom opieki na kilka godzin dziennie, w trakcie którego opiekun prowadzi swoje życie, odpoczywa, a po powrocie podopiecznego zajmuje się nim.
      Zapisać się w kolejkę do dobrego, odpowiadającego nam dps i czekać na miejsce. Zanim znajdzie się miejsce, to senior będzie miał ograniczoną zdolność do decydowania o sobie, bo takie zmiany postępują dość szybko.
      • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 21:58
        Dlaczego wogole pytać seniora o zdanie? Wysłać go do domu starców, miejsca powinny być od razu, przecież poprzedni lokatorzy wymarli, może on też się szybko wykończy, byle się epidemia za prędko nie skończyła.
        • ga-ti Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 22:49
          A co Ty się tak czepiasz tych DPS? Przecież teraz i tak nikt nikogo do DPSu nie przyjmie. Równie dobrze senior może zginąć na przejściu dla pieszych idąc po bułki na śniadanie.
          Opiekowałeś/łaś się starym, schorowanym człowiekiem? Stałeś/łaś przed wyborem moja rodzina-senior?
          To nie są łatwe sprawy. To są cholernie trudne decyzje. I podjęcie którejkolwiek ni edaje wcale spokoju i nie ucina dalszych rozważań. Gdyby Autorka chciała to by zapisała seniora w kolejkę do DPSu bez rozkmin. I bez Twoich komentarzy.
          • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 15.05.20, 23:14
            Doradzanie komuś oddania bliskich do miejsca, gdzie dochodzi do masowych zakażeń i śmierci jest conajmniej dyskusyjne. Epidemia pokazała, jak te instytucje potrafią zapewnić bezpieczeństwo swoim pensjonariuszom, i nie tylko w Polsce. Belgowie twierdzą, że połowa zgonuw na Covid w ich kraju to pensjonariusze DPS. Nie widzę powodu, żeby u nas było inaczej. Przed koniecznością opieki nad bliskimi stanąłem kilka razy, najpierw dotyczyło to Teściowej umierającej na nowotwór kości, później wraz z Żoną kilka lat opiekowaliśmy się moja Mama z demencja, w końcu zachorowała śmiertelnie moja Żona. Gdy byliśmy razem płaciliśmy za kilkugodzinna fachową pomoc podczas gdy byliśmy w pracy. Gdy cierpiała i umierała moja Żona byłem już na emeryturze, więc mogłem dać sobie radę sam. Nie każdy oczywiście musi robić tak, jak ja. Ludzie mają swoją wrażliwość, swoje podejście do życia, swoje więzi rodzinne.
            • mia_mia Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 04:03
              Niby nie jesteś młody, a goofno wiesz o życiu i starości.
            • ga-ti Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 13:28
              Przykro mi, że tyle oświadczyłeś.
              Ale każdy ma inaczej i nie dopasujesz wszystkim swojego modelu postępowania.
              Ty się opiekowałeś teściową, nie każdy zięć będzie w stanie. Podobnie, jak nie każda synowa weźmie do siebie chorą teściową i będzie się nią zajmować 24/dobę. Nie każdy ma warunki mieszkaniowe, finansowe, zdrowie i siły fizyczne. Znam osobiście małżeństwa, gdzie jedno z małżonków nie było w stanie zajmować się drugim, bo samo było schorowane. Dramaty tych ludzi są wielkie, ale czasem osobiście się nie da. I wpędzanie ich dodatkowo w wyrzuty sumienia nic nie pomoże.
              • hanusinamama Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 13:26
                On przede wszystkim oczekuje ze to kobieta w rodzinie się zajmie seniorem. Łatwo pisac facetowi...
        • hanusinamama Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 13:25
          Skoro tak to niech senior sobie sam radzi.
    • cruella_demon Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 06:16
      Do domu nie bierz, piszę to z własnego doświadczenia, wykończy to was psychicznie i rozwali ci małżeństwo i rodzinę.
      Wynajęłabym miłą Ukrainkę z zamieszkaniem, która z pocałowaniem ręki przyjdzie za takie pieniądze, albo wybrała jakiś przyzwoity dps. Wbrew pozorom są takie, są tu na forum dziewczyny które korzystały i mogłyby ci coś polecić, choćby default z tego co kojarzę.
    • triss_merigold6 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 09:04
      1. Wizyta u geriatro-psychiatry i dobranie leków uspokajających lub przeciwlękowych i nasennych, żeby ograniczyć incydenty w nocy.
      2. Opiekunka z Ukrainy z zamieszkaniem i wyżywieniem, koszt to circa about 3,5 tysiąca i zmienniczka, tak żeby co te 3-4 tygodnie mogły się wymieniać.
      3. Nie ma dobrych DPS-ow w sensie starannej i indywidualnej opieki, w każdym brakuje opiekunów. Może być świetny teren parkowy, pokoje, pielęgniarka na miejscu, czysto etc. ale opiekunów brakuje wszędzie.
      4. Absolutnie nie rozważaj zamieszkania razem.
      • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 09:21
        I to jest najbardziej rozsądna propozycja.
        • mia_mia Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 12:27
          3,5 tysiąca to na rękę jest praktycznie płaca minimalna.
          • pelissa81 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 13:18
            ???? 3,5 na reke to MINIMALNA?????

"Płaca minimalna na 2020 rok została ustalona już we wrześniu 2019 roku. Rząd zdecydował, że najniższe wynagrodzenie brutto wyniesie od 1 stycznia 2600 złotych brutto, a minimalna stawka godzinowa 17 złotych brutto. "
            le netto? Płaca minimalna 2020

Płaca minimalna netto (na rękę) w 2020 roku wyniesie około 1920,62 zł. - w przypadku pracowników z podstawowymi kosztami uzyskania przychodów + ulga podatkowa,
            1876,62 zł - podstawowe koszty uzyskania przychodu, ale bez ulgi podatkowej
            • agaagaaga123 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 06:56
              Ta placa minimalna ustawowo od 2020 roku wzrosła do ok 3000 brutto...
          • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 20:03
            Mieszkasz w pl?
      • mia_mia Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 12:26
        Moja babcia wylądowała w domu opieki (prywatnym, nie DPS), nie miała wtedy opieki na gwizdnięcie i to wbrew pozorom dobrze jej zrobiło.
        • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 12:58
          Mam nadzieję że nikt jej tam wirusa nie zawlokl i dobrze się ma. Choć gwarancji mieć nie można, wczoraj ogłoszono że w domu dla psychicznie chorych też jest zakażenie. Ciekaw jestem, czy gdyby osobisty nastolatek albo mąż uległ np wypadkowi lub zachorował i wymagał dożywotniej opieki również najlepsza opcja było by oddanie go do domu opieki? A urodzenie dziecka z porażeniem mózgowym rozwaliło by rodzinę?
          • chatgris01 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 13:05
            A mało to rodzin rozwala urodzenie się dziecka z porażeniem mózgowym czy innym upośledzeniem? Zgrywasz się? (bo nie wierzę, że nie wiesz). Głównie masa tatusiów odchodzi wtedy w siną dal.
            • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 15:55
              Z forum i prasy wiem. We własnym życiu - nie spotkałem się. Ale ja widocznie żyje w innym, nie współczesnym środowisku. Moi rodzice opiekowali się Babcia, my opiekowaliśmy się rodzicami, moi sąsiedzi również. Taka tradycja. Ale wiem, że nie każdy ma te możliwość, ja jednak gdy będę niedolezny do domu starców nie pójdę, zawsze jest inne wyjście.
              • bo_jestem_jedna Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 17.05.20, 16:28
                Mozesz sobie nie chciec jak wymyslisz alternatywna opcje, nie czarujmy sie, ale obarczanie opieka dzieci to egoizm. W zyciu nie zrobilabym tego swojemu dziecku, albo bym to sama ogarnela i zorganizowala, albo powiedziala, zeby robil tak jak jemu pasuje. Wole, zeby obcy czlowiek dupe mi podcieral. A sytuacja wiekszego ryzyka zakazenia i smierci jest tylko na plus, bo jak czlowiek jest juz na tyle niedolezny aby zamieszkac w takim domu, to lepiej zeby sie zwijal..
                • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 17.05.20, 18:46
                  Proponuję, żebys po przejściu na emeryturę powiesiła się własnoręcznie, po co ktoś ma cie wysyłać do piachu.
          • milka_milka Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 13:09
            Urodzenie się upośledzonego dziecka bardzo często rozwala rodzinę i niestety najczęściej to pan idzie w siną dał szukać szczęścia gdzie indziej.
          • ga-ti Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 13:13
            "A urodzenie dziecka z porażeniem mózgowym rozwaliło by rodzinę?"
            No sporo rodzin rozwala, niestety. Ile to tatusiów sobie nie radzi, wrażliwi tacy, że nie mogą patrzeć na cierpienie i idą w cholerę? A ci, którzy zostają też różowej rodziny nie tworzą. Niestety brak pomocy psychologicznej dla rodziny, dla rodziców i dzieci (bo te w przypadku choroby członka rodziny cierpią bardzo, nawet nie zadając sobie z tego sprawy). Brak wsparcia opiekunów dziennych. Brak wsparcia w postaci ośrodków dziennych (coś tam się tworzy, ale to kropla w morzu potrzeb). Brak miejsc, gdzie można chorego "oddać" na jakiś czas i samemu wyjechać na urlop (no tak właśnie okropnie egoistyczni są opiekunowie).
            I nie, dom opieki nie jest lepszą opcją, jest jedną z kilku. I takie decyzje są obarczone dużymi wyrzutami sumienia. To nie tak, że umieszczam dziadka w DPSie i hulaj dusza.
            Życie nie jest łatwe.
          • czerwonylucjan Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 14:39
            Rodzina, ktora sami stworzylismy zawsze powinna byc przed ta w ktorej sie urodzilismy.
            • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 15:46
              Z rodziny przez siebie stworzonej można zrezygnować, z rodziny w której się urodziłeś zrezygnować trudno (chyba, że to z ciebie zrezygnuja).
              • milka_milka Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 16:23
                Gratuluję podejścia. Mam nadzieję, że Twoja żona nie wiedziała, jakie masz podejście do stworzonej z nią przez Ciebie rodziny.
                • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 16:31
                  W mojej rodzinie od 1084 roku rozwodów nie było. Prawna możliwość rozwiązania małżeństwa nie oznacza, że trzeba z niej korzystać. Niewykorzystanie możliwości świadczy o więzi łączącej małżonków. Podobnie jak dopuszczalność aborcji nie zmusza do jej stosowania, a możliwość wzięcia 500+ nie oznacza, że trzeba je brać mimo zamożności.
                  • chatgris01 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 16:50
                    kokosowy15 napisał(a):

> W mojej rodzinie od 1084 roku rozwodów nie było.

W 1084 roku to dla nikogo rozwodów nie było, nawet dla królów cool
                    • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 17:02
                      Mylisz się. Zawsze była możliwość unieważnienia małżeństwa, wszystko zależało od pieniędzy. Tańsze oczywiście było o trucie współmałżonka, ale groziło zemsta rodowa lub bardzo wysokim odszkodowaniem.
                      • chatgris01 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 17:21
                        Nie mylę się, unieważnienie małżeństwa to nie rozwód.
                        • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 18:21
                          To nawet nie "unieważnienia małżeństwa" tylko "stwierdzenie nieważności zawarcia małżeństwa". Skutek jest dokładnie taki sam.
                          • chatgris01 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 18:29
                            Skutek skutkiem, a definicja definicją. Rozwody jako rozwody były wyklęte.
                            • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 18:31
                              Ale katabasy zawsze byli łasi na pieniądze.
                              • chatgris01 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 18:34
                                To prawda.
                  • milka_milka Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 17:17
                    Nie chodzi o możliwość tylko o podejście.
                    • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 17:30
                      Właśnie. Możliwość prawna jest, a podejście jest takie, że wykorzystanie prawnej możliwości jest wykluczone, z powodu więzi łączącej małżeństwo. Nie jest to przeciętna emama z jej ex.
                      • milka_milka Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 20:00
                        Przeczysz sam sobie.
              • czerwonylucjan Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 21:20
                Jak z niej zrezygnowac jesli ona juz istnieje? jest maz i dzieci.
          • stara-a-naiwna Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 15:59
            ty chyba nie wiesz o jakim obciążeniu psychiczno fizycznym mówisz

tak - bardzo często to rozwala rodzinę

>A urodzenie dziecka z porażeniem mózgowym rozwaliło by rodzinę?
            • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 16:18
              Oczywiście, obciążenie psychiczne i fizyczne jest olbrzymie. Ale człowiek, obdarzony uczuciami wyższymi, jest w stanie się przystosować, jak i do innych obciążeń. Ani rodziny moich rodziców opieka nie rozwaliła, ani mojej, ani moich sąsiadów. Może teraz ludzie są słabsi.
              • madami Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 17.05.20, 10:12
                Kiedyś ludzie dość szybko umierali, nie było perspektywy 20 lat z dementycyjnym i destukcyjnym starcem. Zwykle w okolicach 70 było już po sprawie.
                • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 17.05.20, 18:22
                  Babcia - 98, Mama - 96, sąsiadka - 95, sąsiad po wylewie, któremu gotuję i pomagam zjeść - 94..Tylko podopieczny z Parkinsonem jeszcze młody, ma dopiero 82.
              • hanusinamama Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 20:25
                Pod warunkiem ze to nie ty się dostosowujesz co???
          • hanusinamama Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 13:05
            Tak dziadku rozwala, najczęsciej pierwszy odpada tatuś z układanki więc daruj sobie mądrości.
    • skarolina Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 12:12
      esperantza napisała:

> - szukać drugiej osoby do pracy w układzie 12/12; średnio mnie stać ; już dzisi
      > aj koszt opieki to ponad 4 tyś, nie mam z czego dołożyć drugie tyle;

Ale przecież gdyby dotychczasowy opiekun zamieszkał, to też musiałabyś mu zwiększyć wynagrodzenie i to sporo?
      • kokosowy15 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 13:00
        Ale można odliczyć koszt mieszkania i wyżywienia. Dlatego najlepszym wyborem jest obcokrajowiec, nieposiadający własnego lokum.
        • pelissa81 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 13:20
          Zgadzam się - on nie płaci za jedzenie, srodki higieniczne, lokum - zarabia na czysto i wraca do domu 3 miesiace pracy / 3 w domu. Moim zdaniem to rozsądne wyjście i dla niego i dla ojca.
          • mava Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 15:54
            4000 zł za opiekę 24/24?

wiesz co...w odwłoku mialabym taki uklad...
            • pelissa81 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 17.05.20, 01:19
              Ja też. ALE są masy ludzi, którzy mają jako jedyny swój zasób czas i empatię. I chcą jeść...
      • pelissa81 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 13:22
        A czemu?
        www.olx.pl/oferty/q-opieka-z-zamieszkaniem/
        zobacz, że płacąc 4 na rękę byłaby w górnych widełkach rynkowych (nie do mnie pretensje) i miałaby zmienną opiekę w trybach miesięcznych a nie dobowych.
      • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 16:04
        Zamieszkanie i wikt to równowartość z 1500 zł . Razem 5500 i w tym czas wolny ze 3 godzinny dziennie. W uzgodnionym terminie płatny urlop. Czy dla osoby która ma emeryturę to takie fatalne warunki?
        • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 16:42
          esperantza napisała:

> Zamieszkanie i wikt to równowartość z 1500 zł . Razem 5500 i w tym czas wolny z
          > e 3 godzinny dziennie. W uzgodnionym terminie płatny urlop. Czy dla osoby która
          > ma emeryturę to takie fatalne warunki?

Czy dla emeryta, czyli starszej już osoby, praca w systemie 21 godzin pracy - 3 godziny odpoczynku przez 7 dni w tygodniu to dobre warunki?
          • triss_merigold6 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 16:48
            Może tej pracy nie podejmować. Jakoś Ukrainki w wieku 50++ dają radę tak pracować.
            • bo_ob Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 16:49
              oj tam, niewolnicy w dawnych czasach w ogóle nie mieli wolnego
              • triss_merigold6 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 17:06
                Nie bój się, jest rynek, są chętne. W zasadzie 3/4 warszawskiego rynku opiekunek do dzieci i starych ludzi to Ukrainki.
          • mava Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 17:09
            > Zamieszkanie i wikt to równowartość z 1500 zł . Razem 5500 i w tym czas wolny z
            > e 3 godzinny dziennie. W uzgodnionym terminie płatny urlop. Czy dla osoby która
            > ma emeryturę to takie fatalne warunki?

a, przepraszam, po wuj emerytce 5500 zł skoro i tak nie ma gdzie ich wydać???!!! albowiem jest uwiazana do chorego 24/21 ?
            no mysl troche babo....? chcialabys tak pracować???
            • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 19:54
              Jak komuś niepotrzebne to przecież nie rozważa takiej pracy. Ta dyskusja dotyczy kwoty jako takiej.
          • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 19:59
            Nie ma przymusu. Wspomniany emeryt nie tyle ma problem z układałem jak takim ile faktem ze podopieczny jest mocno angażujący lub upierdliwy mówiąc wprost.
    • mava Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 15:52
      albo bierzesz do siebie do domu + pomoc opiekuna, albo DPS.
      Nie ma innego wyjscia.
      Jesli ojciec słabo kojarzy, jak u fraudes, to jest mu chyba wszystko jedno?
      • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 16:10
        Słabo kojarzy w sytuacjach stresowych dla niego. Ma problemy z pamięcią ale nie jest to zaawansowana demencja
      • fraudes Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 17:32
        Moja mama kojarzy jeszcze nieźle. To koniec pierwszego etapu mild.
    • stara-a-naiwna Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 15:56
      MOPS mają w ofercie od niedawna dzienny dom pobytu dla seniora

czyli idzie sam albo oni przywożą na zajęcia osoby które są do nich zapisane i po 14.00/15.00 zajęcia się kończą. W programie są zajęcia, i posiłki (śniadanie + ciepły obiad)

moim zdaniem na DPS się wcale nie musisz załapać - takie są realia - że pewnie będziecie czekać latami i zawsze pierwszeństwo będą mieć osoby samotne. A Twój tato ma dzieci / dziecko i samotny w rozumieniu prawa i społecznym nie jest.

Poszukaj prywatnych domów opieki - 4 tyś na opiekę według mnie to bardzo dużo (mój budżet domowy by to odczuł bardzo) - jak by nie było to prawie 50 tyś rocznie (!) - jeśli tato ma swoje mieszkanie możecie je potem wyznając i z tego częściowo finansować jego zamieszkanie z opieką.
      Problemem jest raczej znalezienie domu opieki przyjaznego
      • mava Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 16:01
        >moim zdaniem na DPS się wcale nie musisz załapać

sa prywatne DPSy..czy jak to zwał...
        i raczej na te bym stawiała.
        • esperantza Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 16:07
          Tylko takie potencjalnie brałam pod uwagę
          • kamin Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 08:12
            Paradoksalnie państwowe lepsze. Częściej są w nich kontrole, określone minimum personelu, minimum powierzchni. W prywatnych bywa różnie. Na początku wszystko pięknie, a później okazuje się, że kąpiel raz na tydzień, a opiekunki na zmianie są dwie na czterdziestu mieszkańców (autentyk).
      • mava Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.05.20, 16:35
        > (mój budżet domowy by to odczuł bardzo)

ale senior jakies swoje dochod miał raczej? emerytura, renta?
        Bo jednak to zawsze pomniejsza twoje wydatki
        • stara-a-naiwna Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 21.05.20, 21:23
          senior pewnie dochody ma

jeśli mniej ni 2 tys - co nie jest niemożliwe - jak zapłaci czynsz i media = 700/900zł, wyda 300zł w aptece to nie zostaje jakoś szałowo żeby tym szastać na prawo i lewo (jedzenie, raz na rok jakieś buty, coś do wymiany w domu... trudno z tego cokolwiek oszczędzić
          oczywiście senior możn mieć 4 tyś emerytury netto...
          biorąc pod uwagę że w 2019 średnia wynosiła 2236zł - nie ma co liczyć na bóg wie jak wkład seniora w swoją opiekę (dobrze, jeśli się sam z tego utrzyma)
    • kamin Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 08:08
      Może dom dziennego pobytu? Wtedy w czasie dnia jest na zajęciach, ma swoje spacery i towarzystwo.
      A wieczorem/w nocy opiekun.
      Ewentualnie jakiś ŚDS, one są obecnie bezpłatne, tylko musisz mieć zaświadczenie od psychiatry/neurologa, że tata cierpi na zaburzenia psychiczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka