Dodaj do ulubionych

Ile macie maseczek?

15.05.20, 13:40
Dzisiaj, wychodząc z domu rzuciłam okiem na wieszak przy drzwiach , który zawsze był pusty, nie licząc składanej parasolki i łyżki do butów i uświadomiłam sobie, że wszystkie haczyki są zajęte przez maseczki-naliczyłam osiem, plus jedna dyżurna w torebce, nie otworzona nawet i jedna luzem w samochodzie.Do spółki z dzieckiem te maseczki-ale chodzi o to,że nawet nie wiem, kiedy i jak się nazbierały przez te kilka tygodni.smile
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 13:41
      3 wielorazowe i zapas ok.10 jednorazowych
    • slonko1335 Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 13:42
      8 z dzieckiem? ja mam z 15 tylko swoich przynajmniej, oczywiście wielorazowych bo oprócz tego mamy jednorazowe medyczne
    • leni6 Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 13:43
      Mam dużo więcej, myślę że w sumie ok 30 w domu, przy dwójce dorosłych i dwójce dzieci.
    • str8.up Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 13:45
      3 kominy, pewnie około 20-30 apaszek i 2 maseczki bawełniane, ale mi w nich niewygodnie, więc są awaryjne, na wypadek gdybym zużyła wszystkie chusty 😉
    • pyza-wedrowniczka Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 13:45
      My mamy 10 na trzyosobową rodzinę. Na bieżąco pierzemy i prasujemy, więc wystarcza.
    • mona-taran Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 13:47
      Dwie ładne wielorazowe i ze 30 ffp3 od chłopa z pracy. Z tym, że u nas wymagane są tylko w komunikacji miejskiej ( nie jeździmy) i zalecane w sklepach ( chłop zakupy robi raz w tygodniu, w masce) więc jakoś nam nie schodzą.
      • mona-taran Re: Ile macie maseczek? 16.05.20, 07:33
        Wczoraj jeszcze od gminy przyszły- 6 sztuk czarnych wielorazówek a'la ninja :p
    • jehanette Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 13:48
      Trzy, ale używam komina jak zimno albo apaszki jak ciepło. Te trzy to pokłosie nieudanych prób znalezienia czegoś co sie da nosić. Komin i apaszka sa lekkie, łatwo je zsunąć i nasunąć.
    • anika772 Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 13:55
      Jedną dyżurną w samochodzie na okoliczność pojechania po zakupy. Mąż i dzieci też po jednej. I jeszcze trochę jednorazówek (zostały po pandemii 2009)
      Na spacery, rower i bieganie nie zabieram.
    • leanne_paul_piper Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 14:00
      Jedną ciepnieta do torebki. U nas już nawet pan gospodarz nosi na brodzie. Zła Leanne, daje zły przykład😁😎
      • mia_mia Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 14:34
        Jesteś raczej jak pijany kierowca Tira pędzący z nadmierną prędkością na autostradzie, jak walniesz w starego malucha pewnie, choć nie na 100%, nic ci się nie stanie.
    • przepio Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 14:07
      Ja dziś zrobiłam zdjęcie. Na kaloryferze suszy się 7 maseczek.. W ogóle chyba zrobię sobie koronaalbum
      • przepio Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 14:08
        A w odpowiedzi na pytanie-3 osobowa rodzina, 3 maseczki uszyłam, 8 kupiłam i z 8 dostaliśmy w prezencie.
      • andaba Re: Ile macie maseczek? 16.05.20, 13:22
        Zainspirowałaś mnie smile
        Choć po uszyciu pierwszej partii też zrobiłam fotkę.

Co z tym będzie jak już nie będzie trzeba nosić? Przerobić na kagańce, czy na zmywaki?

• lot_w_kosmos Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 14:10
      dla 4 domownikow z 15.
    • b.bujak Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 14:24
      5 sztuk jednorazowych;
      młodszy ma szmacianą z logo klubu - bardziej jako gadżet smile
      w większości używamy chustek/ kominów, w pracy używam przyłbicy
      nie dorobiłam się jeszcze maseczki bawełnianej i zaczynam się czuć z tym faktem jak dziwak wink
    • joanna_poz Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 14:29
      opk. 10 sztuk jednego rodzaju kupilismy - sa beznadziejne, częsci nawet nie ruszylismy, kilka używamy ale tylko na takie krotkie założenie.

7 sztuk innego rodzaju - bawełna 100% - dostałam z pracy, sa ok.

na trzy osoby.
      • pani-nick Re: Ile macie maseczek? 16.05.20, 08:24
        Te z fresha? Dla mnie całkiem ok.
        • joanna_poz Re: Ile macie maseczek? 18.05.20, 15:14
          nie, nie, jakis lokalny biznes, sasiad mnie namowil.. ale jak kupowalam, nie sadzilam, ze tak sie bedzie fatalnie nosic..

aczkolowiek nasze gminne byly jeszcze bardziej beznadziejne, tak oszczedzili na gumkach, ze sie nie dalo w ogole na uszy nalozyćwink
    • monique_alt Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 14:33
      Maz ma dwie, ja uszyłam sobie dwie, plus dali dwie z gminy. Wielorazowe do prania.
      Miałam uszyć jeszcze jedną ale jakos nie ma potrzeby. Uzywamy ich bardzo sporadycznie w czasie zakupów, plus jak idę z dziećmi na rower. Oprócz tego czas raczej spędzamy w domu, ogrodzie lub na spacerach w lesie, tam maseczek nie trzeba. Pracujemy oboje z domu.
    • mia_mia Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 14:39
      Za dużo, bo odpuściłam noszenie, bo prawie wszyscy odpuścili temat, więc idea, że chronimy się wzajemnie upadła.
    • andaba Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 14:51
      Dużo, bo nas dużo, a wolałam uszyć więcej niż prać codziennie.
      Każdy ma po okolo 8-10 sztuk.
      Tylko mi się zmywają podpisy, a wyszywać inicjałów mi się nie chce, niby flamastry do tkanin, a guzik warte. Marker muszę kupić.
      • snajper55 Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 16:58
        andaba napisała:

> Dużo, bo nas dużo, a wolałam uszyć więcej niż prać codziennie.
        > Każdy ma po okolo 8-10 sztuk.
        > Tylko mi się zmywają podpisy, a wyszywać inicjałów mi się nie chce, niby flamas
        > try do tkanin, a guzik warte. Marker muszę kupić.

Zrób krzyżyki (igłą z nitką). Każdemu inną liczbę krzyżyków przydziel. Pół godziny jednorazowej roboty. Może mniej.

S.
      • jak_matrioszka Re: Ile macie maseczek? 16.05.20, 10:26
        U mnie pisaki z KappAhl sie sprawdzaja na skarpetkach. Odkad potomstwo ma podobny rozmiar nogi, i do tego podobne zapotrzebowanie na skarpetki, wprowadziłam oznakowanie podpisem na spodzie. Troche blaknie, ale da sie doczytać które czyje smile
        • andaba Re: Ile macie maseczek? 16.05.20, 13:17
          Skarpetkami to sobie nawet gitary nie zawracam, synowie mają wszyscy w jednym pudle, co wybiorą, to biorą, tylko mężowi odkładam eksta (więc kupuję takie, żeby się odznaczały).
    • milva24 Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 15:21
      Ja nie mam ani jednej (używam szali i apaszek), mąż ma 5, dzieci po 3.
    • iza232 Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 15:30
      4 uszyła dla nas teściowa, których i tak nikt nie nosi. Ja używam cienkiej apaszki, jak wchodzę do sklepu a mąż - komina. Dzieci nie noszą. Na szczęście udało mi się nie kupić żadnej.
    • lucyjkama Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 15:32
      18 uszyłam i są super. Jedną kupiłam z ciekawości w Lidlu. Robiona przez fabrykę rajstop. Porażka.
      Domowników 5 ale jedno za młode i nie ma obowiązku chodzenia w maseczce, mimo to jedną swoją dostało.
    • pani-nick Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 15:32
      Uzywam od 2 tyg jednorazówek.
    • mika_p Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 16:54
      6, z czego dwie to pierwsze eksperymenty z szyciem masek, nie noszę ich, 2 sobie uszyłam, 2 kupione.
      Plus 2 buffy, jeden stary, noszony w torebce na wypadek nagłego ochłodzenia/zlej oceny sytuacji za oknem, a drugi sobie własnie dokupiłam.
    • kaka-llina Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 16:58
      Nie posiadam w ogóle, nie ma takiej potrzeby.. Jedyne zalecenie to w transporcie zbiorowym... Ja poza spacerami nigdzie nie chodzę (czasami do lokalnego sklepu ale tam tez nie trzeba jak na razie).
    • snajper55 Zero :) /nt 15.05.20, 16:58
      S.
    • panna.nasturcja Re: Ile macie maseczek? 15.05.20, 18:19
      Używam jednorazowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka