Dodaj do ulubionych

Wybór profilu LO

01.06.20, 20:25
Ematka doradzi mojej córce? Mat-fiz, biol-chem, human generalnie takie do wyboru w naszych liceach. Dziecko zalamane. Nienawidzi historii, więc humana skreśla od razu mimo że bardzo lubi polski. Kocha angielski ale dwujęzyczna z rozszerzoną historia u nas zatem odpada. Lubi biologię ale jest niematematyczna i boi się rozszerzenia z chemii...da niematematyczne dziecko radę z chemią rozszerzoną? Za chemia nie przepada ale nie nie znosi tak jak historii...klasa 7 więc ma jeszcze chwilę ale obecnie jest zrezygnowała i zdemotywowana kompletnie bo i tak nie ma szkoły do której chce iść...
Obserwuj wątek
    • majarzeszow Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 20:34
      mój syn jest w 1 klasie liceum, więc ten wybór za nami. On akurat wiedział, jaki profil, ale martwię się o córkę, dla której profilu jeszcze nie wymyślili. Szok przeżyłam jak się dowiedziałam, że teraz nie ma już profili ogólnych. Tylko nazwa została "liceum ogólnokształcące". Będziemy mieli podobny problem za 2 lata, jak przyjdzie się do czegoś dopasować.
      • ga-ti Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 01:23
        O, mam tak samo z dziećmi. Może jeszcze wymyślą profil dla naszych dzieci? wink
    • zwyczajnamatka Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 20:44
      Da radę z chemią jeśli ktoś jej dobrze wytłumaczy. Chemia jest łatwiejsza niż fizyka czy nawet matma. Z resztą nawet po biol chemie nie musi przecież zdawać chemii na maturze.
      • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 20:51
        Co ciekawe z fizyki ma najlepsze oceny w klasie i twierdzi że nic nie kumawink eh...A co znaczą że chemia jest rozszerzoną? Znaczy ile jest jej więcej w porównaniu do profilu z nierozszerzona?
        • zwyczajnamatka Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 20:55
          Tego nie wiem. Kończyłam boil chem lata temu. W podstawówce byłam średnia z chemii a w ogólniaku ja pokochałam. Wszystko zależy od nauczyciela.
        • nickbezznaczenia Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 21:34
          W rozszerzeniu to chyba z pięć godzin chemii jest.
        • taki-sobie-nick Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:07
          Tak, więcej godzin, a co za tym idzie, więcej materiału. Pojęcie przedmiotu rozszerzonego chyba nie zmieniło się?
          • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:40
            W moich czasach na mat-fizie była po prostu godzina więcej fizyki i matematyki. Nie było czegoś takiego jak matura rozszerzona. Teraz to jednak inaczej wygląda.
            • sabina211 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:48
              Nie trzeba zdawać matury rozszerzonej z każdego rozszerzonego przedmiotu. Więcej - można zdawać rozszerzenia spoza profilu (choć trudniej się do nich pzygotować samemu/poza szkołą.)
            • taki-sobie-nick Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:52
              A widzisz, to może być kwestia przedmiotu. Ja miałam rozszerzony niemiecki i mieliśmy go 6 tygodniowo. Profil za to ogólny. Przełom lat 80 i 90.
            • esperantza Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 14:19
              Matura z matematyki po mat -fizie wyglądała inaczej niż po innych profilach. Wiecej i trudniejszych zadań.
              • szeptucha.z.malucha Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 14:59
                Ale mówisz o rozszerzonej?wink
                Bo to ta sama, co np. po mat-geo oraz dla humanistów, którzy rozbudzili w sobie miłość do matmy.
              • ophelia78 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 15:07
                Przestańcie wreszcir wspominać profile i mature sprzed ćwierć wieku. Teraz to naprawdę wyglada zupelnie onaczej
                • taki-sobie-nick Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 23:45
                  To lepiej napisz jak, bo ograniczyłaś się do czepialstwa.
                  • waleria_s Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 10:06
                    Matura rozszerzona z matematyki jest taka sama dla każdego profilu. Może sobie i do niej podejść ktoś z humanistycznego, wiodące przedmioty profilu nie oznaczają, że trzeba je zdawać na maturze i nie można dobrać innych.
                    • arwena_11 Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 11:28
                      musisz chyba wybrać na maturę dwa z trzech rozszerzeń. Oczywiście rozszerzeń możesz zdawać ile chcesz - jeżeli dasz radę się przygotować.
                      • kurt.wallander Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 12:53
                        arwena_11 napisała:

> musisz chyba wybrać na maturę dwa z trzech rozszerzeń.

Ja dostałam od szkoły taką informację w sprawie przyszłorocznej matury w zakresie rozszerzonym. Nic nie piszą, że trzeba wybrać przedmiot/przedmioty rozszerzane:

Absolwent, przystępując do egzaminu maturalnego,
                        zdaje obowiązkowo w części pisemnej:
                        - wybrany przedmiot na poziomie rozszerzonym lub w przypadku
                        j. obcego nowożytnego na PR albo dwujęzycznym – wybór
                        spośród podanych:
                        biologia,
                        - chemia,
                        - filozofia,
                        - fizyka,
                        - geografia,
                        - historia,
                        - historia muzyki,
                        - historia sztuki,
                        - informatyka,
                        - j. język łaciński i kultura
                        - antyczna,
                        - język mniejszości etnicznej (język łemkowski),
                        - język mniejszości narodowej (wybór spośród
                        następujących języków: białoruski, litewski,
                        niemiecki, ukraiński),
                        - język obcy nowożytny (wybór spośród
                        następujących języków: angielski, francuski,
                        hiszpański, niemiecki, rosyjski, włoski),
                        - język polski,
                        - język regionalny (język kaszubski),
                        - matematyka,
                        - wiedza o społeczeństwie.

Pomijając, że zdanie wstępu jest jakoś dziwnie sformułowane, to ja rozumiem je, że można wybrać dowolny przedmiot/dowolne przedmioty z listy. Czy ja źle interpretuję?
                        • arwena_11 Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 12:59
                          Dobra, dopytam się u znajomego, który musi wiedzieć. Jak mam info z czasów syna, czyli z ok września 2018 - że co najmniej dwa rozszerzenia z trzech uczonych musi. Mój akurat pisał rozszerzenia ze wszystkich trzech.
                          • kurt.wallander Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 13:06
                            Może się zmieniło, może ja mam niepełne informacje. Chyba większośc uczniów tak czy siak pisze rozszerzoną z rozszerzanych przedmiotów. Szkoła corki ma status szkoły eksperymentalnej, ale chyba akurat na matury nie ma to wpływu.
                    • taki-sobie-nick Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 21:57
                      A to rozszerzenie to ile godzin?
                      • arwena_11 Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 22:00
                        A to zależy od szkoły ( w sensie jak obrotny dyrektor ). Nie wiem jak w czteroletnim, ale moja córka ma np. 7h angielskiego - w siatce jest 5. Od pierwszej klasy miała już jedną godzinę więcej matematyki ( w siatce było 4, ona miała 5 ) i dwie godziny historii ( w siatce 2 ona miała 4 ).
    • mika_p Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 20:50
      Co to znaczy - jest niematematyczna? Może ma zaległości, niefajnego nauczyciela albo co?
      • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 20:59
        Nie ma umysłu ścisłego zdecydowanie, ie ma myślenia matematycznego. Jest pilna i nueglupia więc się potrafi wyuczyc i ma generalnie dobre oceny ale jak cis jest inne niż szablon i trzeba pokombinować to ani w ząb.
        • kannama19 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:16
          Chemia to parę schematów- da rade. Tylko czy polubi?
        • asia_i_p Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:47
          Ale to pozaschematowe myślenie też jest wyuczalne, to nie jest na zasadzie masz to albo nie masz, po prostu trzeba się zdobyć na odwagę. Może jak macie jeszcze rok to warto? Może zacząć od zadań matematycznie banalnych, ale wymagających myślenia, od Żaczka i Malucha na Kangurku? Nie chodzi o to, żeby z niej zrobić matematyczkę, tylko żeby wybierała według tego, co lubi, a nie według tego, czego się boi.
        • mika_p Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 23:31
          Wiesz, żeby wyjść za schemta, trzeba się najpierw perfekcyjnie w nim poruszać, a to wymaga ćwiczeń. W matematyce także zadań przekrojowych czy - jak Asia radzi - konkursowych z młodszych lat.
          • mama_kotula Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 21:39
            > Wiesz, żeby wyjść za schemta, trzeba się najpierw perfekcyjnie w nim poruszać, a to wymaga ćwiczeń.

Tak, ale są osoby, które od razu widzą inne sposoby rozwiazania, pewne zależności, patterny itp - a są osoby, które nie wyjdą daleko poza schemat, choćby zrobiły tysiąc zadań. Zgadzam się jednak, że w obecnej chwili większości dzieci totalnie brakuje biegłości, więc poza schemat wychodzą głównie te naturalnie uzdolnione matematycznie.
    • mama_kotula Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 20:53
      Moja córka miała bardzo podobne dylematy. Poszła do liceum, gdzie w pierwszej klasie nie ma profilowania, będzie mieć czas na wybór dowolnych rozszerzeń w drugiej klasie. Nie wiem, gdzie mieszkacie, takie szkoły raczej rzadkością są, ale istnieją.

Niemniej z chemią powinna sobie poradzić, warto nie narobić sobie zaległości od samego początku. Z drugiej strony, jak nie będzie chemii do chemii wink, to męczyć się przez 4 lata z niechcianym rozszerzeniem... słabo trochę.
      • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 20:57
        Najbliższa 130 km od nas. Rozwazala już internat tam....kurde ale mieszkamy w dużym mieście i jeżdżenie ponad 100 km do szkoły to przegięcie trochę....
        • zwyczajnamatka Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 21:04
          Moim zdaniem trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie co chciałaby zdawać na maturze, wiem, że to chore podejmować takie decyzje w wieku 14 lat, ale takie są realia. Gdyby poszła na biol chem mogłaby zdawać rozszerzony polski, angielski i biologię.
          • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 21:25
            Na razie matura to abstrakcja. Chce na chwile obecna pracować z dziećmi, interesuje ja psychologia, pedagogika, hipoterapia. Twierdzi ze bedzie psychologiem. Kocha zwierzeta(konie najbardziej) i bardzo lubi i swietnie sie dogaduje z malymi dziecmi.
            • esperantza Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:11
              Przy takich zainteresowaniach ta chemia jest psu na budę.
              • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:21
                Fizyka lub historia lepsze?
                • daniela34 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:27
                  Chodziłam do klasy, która mimo szumnej nazwy profilu była tak naprawdę klasą humanistyczną (rozszerzona historia)- większość moich koleżanek z klasy skończyła pedagogikę, resocjalizację, dwie-psychologię. Wygląda na to, że human jest niezłym profilem przy takich planach na przyszłość. Co oczywiście nie znaczy, że inne profile wykluczają wybór takich studiów.
                  • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:35
                    Z tego co widzę wymagają na maturze rozszerzenia z biologii, chemii, geografii, historii lub fizyki na naszym uniwerku ale kurcze jej 5 razy się jeszcze moze odmienić więc pod kątem tego co po liceum chyba bym nie rozpatrywał a a bardziej pod kątem z czym jej będzie przyjemniej i łatwiej .
                    • daniela34 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:43
                      slonko1335 napisała:

>pod kątem z czym jej będzie przyjemniej i łatwiej .

Nie wiem jakie macie dokładnie profile do wyboru, ale nie jestem przekonana, że przy niespecjalnej miłości do chemii rozszerzona chemia to dobry pomysł w takim razie.
                      • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:58
                        Biol-chem z lubiana biologia, lubi Panią i ma spokojnie 5 i niespecjalnie lubianą chemia(z chemia w szkole nie ma problemów, ma same 5, Panią bardzo lubi a jednak chemia twierdzi ze nie). Mat-fiz z przedmiotami z którymi jej nie po drodze.( Z fizyki ta sama pani co z chemii same 5 i 6 ale tam mało zadań na razie było a dużo teorii. z matmy Pani nie lubi ma spokojnie 4) Human z lubianym polskim i znienawidzona historia(oba 4. z polskiego mega wymagająca nauczycielka którą bardzo lubi, z historii ukochany wychowawca naciagnal jej na ta 4 , bo nie mógł przeżyć 3 nigdy z niczego troi nie miała, zawsze miała 5 z historii ale nie potrafila się w tym roku przemoc i nie uczyła kompletnie tej historii, jechała na tym co pamięta z lekcji).
                        • esperantza Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 14:27
                          Nie ważne czy lubi nauczyciela, ważne jaki na stosunek do materii.
                          Biologia, historia, geografia dla mnie to pamieciowki, fizyka, matematyka, chemia trzeba zrozumieć problem, robić zadania.
                          • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 14:51
                            Zgadzam się i dlatego właśnie zaznaczam że z takiej np. Chemii nie idzie o nauczycielkę bo tą naprawdę lubi ani o oceny bo te ma bardzo dobre tylko o niechęć do przedmiotu i strach że na dalszym etapie sobie nie poradzi nie będąc umysłem ścisłym. Ja chemię w liceum miałam tylko przez rok i nie mam pojęcia jak wygląda chemia rozszerzona i czy jej doradzać ten biol-chem że względu na lubiana biologię czy jednak zniechęcać z powodu chemii...
                            • esperantza Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 18:41
                              Chemia w liceum to o wiele poważniejszy i trudniejszy przedmiot niż w podstawówce/gimnazjum. Ja uwielbiałam .
                          • mama_kotula Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 21:36
                            > Biologia, historia, geografia dla mnie to pamieciowki, fizyka, matematyka, chemia trzeba zrozumieć problem, robić zadania.

W fizyce trzeba umieć odnieść teorię (niespodzianka, pamięciówka!) do zjawisk w rzeczywistości i potem w zadaniach. W szkole uczy się jej od dupy strony, teoria jest zupełnie oderwana, a dzieciaki rozwiązują zadania wg schematu "mam wzór, przekształcę, coś tam podstawię i powinno wyjść".

Z kolei historia nie powinna być czystą pamięciówką, powinna być nauką kojarzenia faktów ze sobą, układania łańcuchów przyczynowo-skutkowych, połączona z osadzaniem zjawisk w kontekście. Again, w szkole uczona jest źle.
                • arwena_11 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:32
                  patrząc pod kątem zdawania na psychologię - to wszystko jedno. Np na UW liczą się polski, matematyka, język i jeden przedmiot rozszerzony ( do wyboru zarówno historia, geografia jak i fizyka, biologia czy chemia ). Pewnie u was podobnie.
                  Tylko trzeba patrzeć na przeliczniki - bo podstawy *0,6 a rozszerzenia *1.

• little_fish Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:44
                Ale biologia się przyda jak najbardziej
            • lily_evans11 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:30
              Popatrzcie, jakie przedmioty są brane na takie kierunki. No i wreszcie, są u nas klasy z profilem "psychologicznym".
              • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:37
                Taa i rozszerzoną matematyką....ale nie powiem zastanawia się....ale to raczej słaby pomysł...
                • pade Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 18:59
                  Wybierzcie human. Nie ma znaczenia jaką będzie miała ocenę z historii, i tak nie musi jej zdawać na maturze, ważne, by przechodziła z klasy do klasy.
            • mea8 Re: Wybór profilu LO 04.06.20, 08:32
              Jak tak ja ta psychologia ciagnie to może klasy psychologiczne? Są takowe. Na pewno ma LO Integracyjne na Woj. Polskiego i chyba Katolik.
              • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 04.06.20, 08:49
                katolik odpada , wiem, że ma to na wojska - z rozszerzoną chemię właśnie, stąd nie wiem czy ją namawiać
    • berdebul Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 21:02
      Nie ma żadnych nietypowych typu ang-geo, czy inne „turystyczne”? Jeżeli ma problem z kombinowaniem i myśleniem matematycznym to chemia i matma będą uciążliwe.
    • wapaha Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 21:09
      Jeszcze macie trochę czasu wiec najlepiej zrobić research dotyczacy nauczycieli
      Bo jeśli kocha j.polski, kocha j.angielski to pokocha i historię- bo w dużej mierze to kwesti nauczyciela a historia z j.polskim ma wiele wspólnego i ciągle się przeplatają i uzupełniają. Na pewno łatwiej polubić historię jeśli trafi się na dobrego nauczyciela ( dobry to nie znaczy fajny ale taki który potrafi zainteresować i sprawi że dla dziecka poznawanie historii stanie przyjemnością) niż polubić matmę- gdy nie ma się matematycznych umiejętności, zwłaszcza że dochodzi jeszcze rozszerzona chemia

Czyli pozostaje : Lubiany polski, lubiany angielski -nielubiana historia
      lub Lubiana biologia nielubiana matma i nielubiana chemia

Wg mnie stawiać trzeba na to- co daje więcej szans na przyjemne dni, czyli kierunek w którym są lubiane przedmioty ale- ważne jest prześwietlenie kadry bo jeden zgiłek może zbrzydzić całe nauczanie
      • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 21:16
        Historia odpada. Nauczyciela uwielbia. Ja ja rozumiem bo ja też nienawidziła historii...Historia określona na starcie a szkoda bo klasa w liceum niedaleko nas jest dwujęzyczne z rozszerzoną historia...
        • em_em71 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:03
          A IB?
      • princy-mincy Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 13:06
        wapaha napisała:

> Jeszcze macie trochę czasu wiec najlepiej zrobić research dotyczacy nauczycieli
        > Bo jeśli kocha j.polski, kocha j.angielski to pokocha i historię- bo w dużej mi
        > erze to kwesti nauczyciela a historia z j.polskim ma wiele wspólnego i ciągle s
        > ię przeplatają i uzupełniają.

Niekoniecznie.
        Ja sama polski uwielbialam, historii nie znosilam (jedynie XX wiek mnie interesowal, reszta na zasadzie zzz).
    • ajr27 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:07
      Kiedyś było coś takiego jak profil ogólny. Teraz nie ma?
      • ophelia78 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 09:57
        >Teraz nie ma?

Od lat już nie ma....
        • ajr27 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 10:31
          To głupie.
          Swoją drogą, syn rok temu zdawał maturę, a ja już nie pamiętam jakie były profile w LO😉
          • ophelia78 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 10:56
            Oczywiście, że głupie, bo teraz dzieciaki de facto w 8 klasie decydują co będą zdawać na maturze.
            Niemniej klas ogolnych nie ma od lat
    • esperantza Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:09
      Chemia potrzebuje matematyki ale nie musi to być matematyka rozszerzona
      • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:12
        Tak ale czy niematematyczne dziecko da radę z rozszerzoną chemią?
        • arwena_11 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:41
          Koleżanka mojego syna zaczynała od profilu mat-biol-chem. Niestety z matematyką rozszerzoną nie było jej po drodze ( była w tej samej szkole co mój syn ). W klasie maturalnej przeniosła się do biol-chem-ang. Inaczej by nie zdała. Z chemią sobie nieźle radziła, podobnie jak z matematyką podstawową.
    • majenkir Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:16
      To niech idzie do klasy ogolnej, co to za problem?
      • nickbezznaczenia Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:19
        Najbliższa szkoła z profilem ogólnym jest 130 kilometrów dalej.

To jest problem.
        • wapaha Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:23
          Nie,
          130km dalej jest szkoła, w której nie ma profilowania w 1 klasie
          • nickbezznaczenia Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:27
            Racja.
          • lily_evans11 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:32
            Ale i tak profili ogólnych w naszym mieście nie ma jako takich.
      • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:22
        Nie masz pojęcia jak wyglądają obecne licea?
        • majenkir Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:52
          Nie mam. Ostatnie liceum, w ktorym bylam to moje wlasne i w naszym roczniku byly 2 klasy ogolne, jedna mat-fiz i jedna biol-chem.
          • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:59
            To tak jak w moich czasach.niestety zmieniło się.
            • majenkir Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 23:05
              No to chyba na zle sie zmienilo, bo sama nazwa mowi liceum OGOLNOKSZTALCACE. wink
              • nickbezznaczenia Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 23:07
                Ogólnokształcące ponieważ młodzież uczy się wielu przedmiotów i ma z czego wybrać na maturze.
              • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 23:09
                Tylko profile ogólne zniknęły wraz z rozszerzonymi maturami i jak człowiek na mat fiz pójdzie to nagle się okazuje że ma ich po 6 tygodniowo zamiast 2 wink
                • arwena_11 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 23:19
                  Ja kocham historię, nie znoszę polskiego. Wylądowałam na mat-fizie - bo z dwojga złego wolałam fizykę niż polski.
                  Moja córka za to ma profil o jakim ja marzyłam - mat-hist
                • sasanka4321 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 19:05
                  W sumie to nie wiem po co w liceum to przypisanie do konkretnej grupy uczniow jak chlop do roli przez pare lat. Dlaczego nie mozna sobie wybrac dowolnych dwoch przedmiotow na rozszerzenie. Ja w moich licealnych czasach wybralabym sobie matematyke i polski i bylabym szczesliwa. Niestety profile byly z gory narzucone a taki nigdzie nie istnial. Jak to jest w innych krajach? U mnie dopiero na studiach - poza krajem - tak to funkcjonowalo.
                  • wapaha Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 19:27
                    1. Rozszerzenie się wybiera w trakcie nauki
                    2. Nie trzeba zdawać matury z przedmiotu, który się ma przez 3-4 lata. Można mieć tylko rok biologii i zdawać z niej maturę
                    • sasanka4321 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 19:37
                      >1. Rozszerzenie się wybiera w trakcie nauki
                      2. Nie trzeba zdawać matury z przedmiotu, który się ma przez 3-4 lata. Można mieć tylko rok biologii i zdawać z niej maturę

No i to ma sens. Jak pojde na emeryture, bede miala czas na zostanie ministrem edukacji to wprowadze cos takiego:

1. pierwsza klasa ogolna, wybor profilu dopiero od drugiej klasy
                      2. na rozszerzenie mozna sobie wybrac dowolne dwa przedmioty
                      • ophelia78 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 20:39
                        I w podpunkcie 2 padniesz na ukladaniu planu lekcji jak na 30 psob w klasie bedzie 25 różnych kombinacji razy X klas w calej szkole.
                        • sasanka4321 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 21:06
                          >I w podpunkcie 2 padniesz na ukladaniu planu lekcji jak na 30 psob w klasie bedzie 25 różnych kombinacji razy X klas w calej szkole.

Dlaczego padne? suspicious
                          Poprostu w jednym roczniku uczniowie na rozne lekcje beda chodzili w roznym skladzie, zaleznie od tego, jakie rozszerzenie sobie wybrali. Jas sobie bedzie chodzil na rozszerzony polski i matematyke a podstawowa historie fizyke. A Marysia w tym samym czasie dokladnie odwrotnie.Zrobienie sztywnych profili nic tu nie zmieni, bo szkola i tak musi zaoferowac wszystkie te cztery przedmioty zarowno w wersji rozszerzonej jak i podstawowej. Poprostu bedzie inaczej. Moze sie okazac, ze nawet mniej trzeba bedzie roszerzen oferowac niz w obecnym systemie, bo na wiele nie bedzie chetnych.
                          • sasanka4321 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 21:11
                            Nie wiem czy jasno mowie, ale ja nie widze sensu w liceum robienia czegos takiego jak "klasy" i sztywnego przypisania ucznia do takiej klasy. Czyli, jesli w klasach pierwszych (nazwijmy to pierwszym rokiem nauki) jest razem 150 uczniow, to oni mogliby, w zaleznosci od zainteresowan i wybranych rozszerzen, chodzic na lekcje w roznym skladzie.
                            • sasanka4321 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 21:31
                              No tak, ale wtedy zaliczanie przedmiotow tez nie mogloby byc przypisane do roku nauki. I w ten sposob ladujemy na studiach. Eh, ja sie wyraznie do szkoly nie nadawalam, dopiero studia wydaly mi sie normalnym i zdrowym systemem...
                      • kurt.wallander Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 21:44
                        sasanka4321 napisała:

> No i to ma sens. Jak pojde na emeryture, bede miala czas na zostanie ministrem
                        > edukacji to wprowadze cos takiego:
                        >
                        > 1. pierwsza klasa ogolna, wybor profilu dopiero od drugiej klasy
                        > 2. na rozszerzenie mozna sobie wybrac dowolne dwa przedmioty

Tak jest w LO jednej z moich córek. Jedynie język obcy jest rozszerzany od pierwszej klasy, więc oddziały wybiera sie wedle preferencji języka.
                  • arwena_11 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 20:41
                    Tak mają często szkoły prywatne. Są w stanie zorganizować rozszerzenie nawet dla 1 ucznia. Kwestia tylko godzin.
    • sabina211 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:37
      Trochę tak miała moja córka. Bardzo chciała mieć dwa rozszerzone języki obce, najlepiej z polskim na dokładkę, ale takich rozszerzeń nie było w całej Warszawie.Był ang-niem/frac-geo, albo hist. Obu przedmiotów nie cierpiała.Z powodu dojazdu wybrała klasę lingwistyczną z historią. Zapewniliśmy ją, że ma się skupiać na językach, a historię tylko zaliczać po najmniejszej linii oporu. Wnik pod koniec 2 klasy jest ok. Córka rozwija się językowo (i cieszy się, że to profil lingwistyczny, a nie klasa dwujęzyczna), poza szkołą uczy się trzeciego języka. Historii nie polubiła jakoś szczególnie, ale osoba nauczycielki (wychowawczyni) sprawiła, że zaczęła ten przedmiot rozumieć i doceniać. A że uczyć jej się nie chce to oscyluje wokół 3. I ok, szła tam ze względu na języki. Nadal planuje studiować lingwistykę stosowaną, więc historia na maturze jej po nic.
      • daniela34 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 22:44
        No i to brzmi rozsądnie
        • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 23:02
          I generalnue mi sie wydaje ze tej historii mozna po prostu czasami sie nauczyc na tyle zeby zdac a te scisle to jednak trzeba rozumiec no i ogarniac umyslem ale niestety haslo historia powoduje natychmuastowa reakcje i nie, nie, nie, nigdy w zyciu ...juz wole Matmę....
          • zwyczajnamatka Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 23:12
            Ja ja rozumiem bo całe życie nienawidziłam historii, a teraz tak samo nienawidzi jej moja córka. Ale my jesteśmy ścisłe i córka będzie na pewno rozszerzała matmę.
            • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 23:13
              Tak jak ja. Nie znosilam historii ale jestem scisla a tu kurma ani to ani tamto..
              • arwena_11 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 11:18
                Wrew pozorom, historia wcale nie jest humanistyczna.
                • szeptucha.z.malucha Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 15:02
                  Ani nie jest pamięciówką. Ale, niestety, tak jest nauczana - zapamiętaj daty, nazwiska i te cholerne bitwy.
                  Historia to rozumienie procesów społecznych, psychologicznych, gospodarczych. Można snuć się po niej, dyskutować, spierać.
                • esperantza Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 15:17
                  Ale trzeba się jej wyryć na pamięć. W przeciwieństwie do matematyki która trzeba zrozumieć i nabrać wprawy w robieniu zadań o rożnym poziomie trudności. Kompletnie dwa światy .
                  • arwena_11 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 16:34
                    Nigdy się nie uczyłam historii na pamięć. Za to bardzo dużo czytałam książek historycznych. Daty same wchodziły do głowy.
                    • esperantza Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 18:43
                      A ja nie umiałam inaczej. Nic tam dla mnie nie byli do zrozumienia .
                      • arwena_11 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 20:40
                        Może jakiś wpływ miało to, że moja mama mi czytała Jasienicę zamiast bajek od kiedy poszłam do szkoły big_grin
                        • szeptucha.z.malucha Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 11:05
                          Moja babcia czytała mojemu ojcu historię do poduszki, ja swoim dzieciom.
                          I chociaż spośród moich dzieci dwójka to ścisłowcy, to orientację mają i mimochodem z historii wymiatająwink
    • kornelia_sowa Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 23:09
      Hmmm

Mimo, że mój starszy jest dopiero w 5 klasie trochę się już nad tym zastanawialiśmy.

Ma podobnie jak A.
      Lubi polski-ma 6 , ale nie cierpi historii, choć twierdzi że nauczyciel mega ciekawie uczy. Tylko książka durna ( tu się zgadzam).
      Też ma 6 ale on jest zdolny po prostu, jakoś tak przyswaja łatwo.

Matematyka-Nie , tzn umie bdb ale myśli szablonowo i się nie rozwinie w tym kierunku.

No i byłam przekonana że będzie miał straszny problem za 2-3 lata. Tym bardziej że on już będzie zdawał po 8 klasie przedmiot dodatkowy.
      Aż tu nagle, przeglądam stronę mojego starego LO i widzę klasę z rozszerzonym.polskim i ekologią (która bardzo lubi).
      Jest zdecydowany wink

LO takie sobie, choć w rankingach z roku na rok wyżej-wyprzedza wiele krakowskich. Blisko. To plus.
      Choć sporo kadry jeszcze mnie uczyli i byli to słabi nauczyciele.
      Może trafi na ta druga polowe-mlodsza i nie zabija w nim chęci do zdobywania wiedzy.
      Byle nie trafił na moja polonistkę.

Dramat .

• kornelia_sowa Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 23:10
        Rozszerzonym polskim i biologia-nie ekologią.
        Wrrrrr
      • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 23:12
        Fakt ksiazka z historii w 5 tragedia ale moj o dziwo historie lubi chociaz pani juz nie. Z mlodszym z wyborem problemu nie bedzie bo to typowy scislowiec i kocha matmę. Za to z polskim kulejewink
        • kornelia_sowa Re: Wybór profilu LO 01.06.20, 23:47
          No, tak to.juz bywa.
          Partnerka taneczną syna jest taka matematyczna. Za to nie cierpi polskiego.
          Jej mama mówi, że każde streszczenie lektury zamyka w 6 zdaniach wink
    • szafireczek Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 09:36
      Nie ma czegoś takiego jak "niematematyczne dziecko"...ma braki na pewnym etapie, a potem to już tylko konsekwencja...
      Program rozszerzony nic nie oznacza, bo wszystko zależy od poziomu nauczania...ale może sie bardzo zdziwić, jeśli dotyczyła ją sytuacja: "z historii ukochany wychowawca naciagnal jej na ta 4..." Może się okazać, że liceum jednak nie dość swobodnie podchodzi do tematu naciągania ocen...Faktycznie - przy takich kryteriach wyjściowych - nie ma odpowiedniego profilu w typowanym liceum i należałoby zmienić szkołę...
      • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 11:07
        oczywiście, że jest, są umysły ścisłe i humanistyczne. Młoda z matmy ma zawsze między 4 a 5 ale wynika to z wyuczenia się schematów i dużej ilości ćwiczeń, nie zmienia to faktu, że z matematyką jej nie po drodze i jak zadanie wykracza poza schematy to nie potrafi go zrobić, nie potrafi oszacować, nie widzi, w ogóle, ze wychodza jej jakieś bzdury i niedorzeczności, nie widzi i już. Profile są podobne wszędzie i tu jest problem bo jest albo matematyka albo chemia albo historia w rozszerzeniu.
        • szafireczek Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 19:58
          Słonko, rozważ więc 2 warianty - pozytywny - córka wybiera, biol-chem, a chemie zalicza, by zdać, ale też i pesymistyczny - nie radzi sobie, więc + korepetycje a może i powtarzanie roku, a może nawet zmiana szkoły i nawet strata roku = jeśli takie ryzyko do zaakceptowania i nawet skrajny wariant pesymistyczny nie będzie stanowił w ogólnym rozrachunku problemu - niech wybiera biol-chem i szczęście niech jej sprzyja..smile Nie ma co dzielić włosa na czworo, bo medal zawsze ma dwie strony i ważne jest by rozpatrzyć koszty obusmile
    • ophelia78 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 09:53
      >Kocha angielski

A dwujęzyczna hiszpańska w 14LO?
      Słyszałam też, że mają otworzyć dwujązyczą angielską (podobno od września 2020 juz)

A klasy językowe w 1LO? Są rózne, lingwistyczno-teatralna, lingwistyczno-turystyczna. Tam dość sensownie to wyglada jeśli chodzi o jezyki (zresztą, 1lo ma duże dświadzcenie w tej kwestii, jako jedyne lo u nas miało poszerzone języki już w latach 90)

O 1lo i 14lo mam jak najlpesze zdanie. Tzn solidne szkoły, które nie zarżną Ci dziecka.
      • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 11:34
        lingwistyczno-teatralna ma rozszerzoną historię, patrzyła na nią, ta druga ma rozszerzony neimiecki-może niesłusznie założyłyśmy, że trzeba mieć jakiś poziom języka niemeickiego na starcie-moja zaczęła się go uczyć w tym roku i pouczyła raptem semestr...w 14 językowa znowu rozszerzona matma bo to klasa matematyczno-językowa....
        • ophelia78 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 15:11
          A mozna wybrac z wloskim zamiast niemieckiego? Cos mi sie kojarzy ze tak... Wloski na bank będzie od podstaw.
          • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 15:15
            A sprawdzę czy będzie od podstaw. Włoski może się jej nawet spodobać.
            • ophelia78 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 17:17
              Sprawdz ale wątpię zeby bylo inaczej - jakos nie widze tłumów 8klasostow ktorzy w sp mieli włoski.
              Jak lubi angielski to faktycznie wloski moze jej podejść
            • ophelia78 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 17:18
              W ub roku bylam w 1lo (sluzbowo) i widzialam sale od wloskiego. Na ścianach wisiały tablice zrobione przez uczniów z odmiana czasownikow. Na wyzszych poziomych nikt juz odmiany w ten sposób nie wkuwa... raczej poziomy a1/a2.
        • magia Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 17:20
          No z dwojga złego lepiej mieć rozszerzona matematykę nie z chemię.
          • esperantza Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 18:46
            Ja jestem nieobiektywna bo i matma i chemia to moje przedmioty , ale patrząc na dyna w mat-fiz to jak się nie nie ma sympatii dla matematyki do w życiu nie pchałabym się na rozszerzenie. Ciężko wtedy bez obrzydzenia zrobić z setkę zadań przed sprawdzianem,
            • szeptucha.z.malucha Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 20:12
              Ale dzieciak może się zmienić. Mój w gimnazjum jechał na 2-3 a na koniec 3 klasy poprawił wszystko na 5 i oświadczył, że idzie na rozszerzenie z matmy. Wcześniej wygrał parę ko kursów z historii i uklepane było, że wybiera humanistyczną. A tu taki suspens. Nic nie mówiłam, choć obawiałam się, że obleje pierwszy rok. Zaczął od stabilnej 2, jak pół klasy, teraz pod koniec 1 LO wspiął się na 3. W międzyczasie, nie będąc w humanie, o mało co nie doszedł do finału olimpiady historycznej i przedsiębiorczości.
              To jest wiek zmian, czasem dzieciak zaskoczy, byle mu skrzydeł mie podciąć. Oczywiście, może się sparzyć ale to też nauka.
            • magia Re: Wybór profilu LO 04.06.20, 09:48
              Łatwiej z chemii?
              Mam dzieciaka w 1 klasie lo, takiego co t z wszystkiego będzie dobry jeśli nauczyciel będzie ok i mówi, że chemia w lo jest masakryczna bo i pamieciowka i zadania. To już lepiej sama matma, gdzie tylko zadania.
    • lily_evans11 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 10:57
      Ech, słonko, te dylematy. Moje dziecko - w moim odczuciu też bez szczególnego myślenia matematycznego - identyczna sytuacja, "normalne" zadania trzaska, ale przy wymagających pokombinowania zawiesza się. Wymyśliła sobie profil z matmą i ewentualnie fizyką, bo "tam nie trzeba się uczyć, tylko myśleć". Na dokładkę języki - dziewczyna z ryzyka dysleksji, której zapamiętywanie pisowni itp. latami szło jak krew z nosa i wymagało sporo pracy, żeby jednak mieć to bdb.
      Nawet chciała się przymierzać do tego dodatkowego egzaminu językowego do LO XIV, tam jest klasa dwujęzyczna z matmą, to już jest niestety kawał roku, bo nie sądzę, żeby go zdała na tyle, żeby tam się załapać.
      Nie wiem, skąd takie dziwne pomysły (tzn. podejrzewam, że w klasie uchodzą za najbardziej topowe i rozwijające) - szczerze boję się, że się przeliczy, i że będzie jechała na 2 i 3.
      No i naprawdę nie jestem w stanie inwestować przez cały przyszły rok szkolny w korki z matmy i angielskiego, jak się nie dostanie, to będzie musiała wybrać jednak coś innego, bardziej po swoich predyspozycjach. Tylko szkoda, wybierać szkoły głównie pod kątem własnych nierealistycznych oczekiwań. A ja z matmy ni w ząb nie pomogę.
      • lily_evans11 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 11:04
        No i najgorsze - prawie całą 6 klasę mieli matmę po prostu z gamoniem, bo nauczycielka musiała wyjechać do rodziny do UK, bardzo dobra, sumienna, z dnia na dzień ich zostawiła. Pan uważał się za debeściaka, rozpuścił dzieci jak dziadowski bicz, niektórzy potrafili na lekcji spisywać rozwiązania z brainly albo ściągi, on gapił się w kompa, z trudem się go pozbyliśmy, przyszła kolejna sumienna pani, wyrównała co nie co. I się zesr... teraz większość robią sami, matmy są chyba 2 lekcje online, reszta samemu, nie ma cudów, żeby to się nie odbiło na poziomie wiedzy.
        I jeszcze córka sama mówi, że na pewno nie pójdzie na żadne studia techniczne.
        Po prostu jej się wydaje, z naciskiem na wydaje, na mat-fizie jest mało nauki.
      • berdebul Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 11:44
        I? Oceny z liceum nie liczą się przy przyjęciu na studia. Można mieć same dwóje, zdać dobrze maturę i iść na wybrany kierunek. suspicious

• lily_evans11 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 11:52
          Chodzi mi o to, że z rozszerzona matma sobie zanadto nie poradzi, nic z tego nie wyciągnie w czasie szkoły, a i matura będzie słaba. Chyba bez sensu jest iść na profil, do którego trzeba się ostro podciągac, nie ma to nic wspólnego z "tam jest mało nauki". Młoda jest bardzo dobra z polskiego, historii.
          • berdebul Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 13:04
            Zainwestuj w książkę do rozszerzonej matmy, albo druknij dziecku arkusze maturalne z rozszerzonej matmy. Koszt od paru groszy po kilkadziesiąt złotych. Raczej się zniechęci.
            • lily_evans11 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 13:09
              No właśnie coś tam jej kupiłam z tych niby egzaminacyjnych rzeczy, nic nie ruszyła, ale nadal jest przekonana, że błysnie geniuszem. Moja córka jest zawsze mocna w planach, ale nigdy nic nie doprowadza do końca. No nic, może po prostu trafi tam, gdzie ma predyspozycje i problem z głowy.
      • esperantza Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 15:20
        A jechanie na 2 i 3 to jakiś problem? Problem to gdy się jedzie na jedynkach.
        • berdebul Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 16:21
          Zależy ile musisz czasu poświecić na to dwa. Jeżeli dniami i nocami walczysz o dwóję z matmy, której nie będziesz zdawać na maturze, a odłogiem leży biologia, którą zdajesz rozszerzoną, to imho jest poważny problem.
          • lily_evans11 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 17:13
            O to właśnie mi chodziło. Podczas gdy na innym profilu możesz mieć z czegoś to 3 nic nie robiąc, bo jest to dla ciebie łatwe i przyjemne, i niemal samo wchodzi, a jak się ogarniesz, to naprawdę się rozwiniesz z "kierunkowych" przedmiotów.
            • berdebul Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 18:19
              Zupełnie inaczej odebrałam Twój pierwszy post. Brzmiał raczej jak „ja wiem lepiej co jest dla niej dobre”. Stad pewnie oburzenie wink
              • lily_evans11 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 21:37
                Nie, to raczej obserwacja predyspozycji i zamiłowań od kilku lat. Akurat cenię sobie także zdolności matematyczne i jak najbardziej cieszyłabym się, gdyby je miała. Ale obawiam się, że się może przeliczyć.
        • lily_evans11 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 17:15
          Jest, bo jak musisz wymeczyc te 3 z matmy, to i matura raczej nie pójdzie gładko, i w sumie pójście na trudny, i niezgodny z własnymi predyspozycjami profil staje się stratą czasu.
          • esperantza Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 18:51
            Nie zgodzę die choć dowody będę mieć za dwa lata. Syn w lo ma rozszerzona matme, 1 klasa. Pierwszy semestr skończył z jedynka, drugi z trójka , ale za tym stoi kupa zadań. A ze jest leniem to jest to wymęczone . Szkoła jednak ma przyzwoite wyniki matury rozszerzonej i liczę ze i on będzie miał takowy.
            • szeptucha.z.malucha Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 20:14
              No, to syn mówi, że u niego ten kto ma 3 na rozszerzeniu z matmy to maturę zdaje na bank co najmniej na 80.
              • lily_evans11 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 21:30
                Ale my w Szczecinie mamy względnie normalne szkoły, choć też wymagające - a nie takie, w których zatrudnia się psychopatów...
                • birch70 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 22:07
                  Szkoda, że dopiero znalazłam ten wątek, bom też ze Szczecina... Mam w domu ósmoklasistkę, która mimo, że do rekrutacji 2 tyg., wciąż nie może na nic się zdecydować. Z angielskiego świetna, zdecydowanie bardziej human niż ścisłowiec, chociaż np. biologię bardzo lubi, a historię i geografię nieco mniej. Najchętniej poszłaby na profil, gdzie uczyłaby się tylko języków plus ewentualnie biologii, może też fizyki. I weź tu znajdź taką szkołę z takim profilem!
                  Wstępnie jest opcja na 1LO (któraś z klas lingwistycznych), 4LO (human). Nie wiem, co myśleć o 11 (profil europejski) i 16LO - tam zdaje się jakiś nowy kierunek będzie od nowego roku szkolnego (z j. włoskim). Nie wiem, co te dwie ostatnie szkoły sobą reprezentują i czy warto brać je pod uwagę, może coś wiecie, podpowiecie?...
                  • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 22:28
                    Moja chciała iść do 11 bo na sąsiednim osiedlu i była dwujęzyczna klasa z bilogią ale to w zeszłym roku...W tym jest tylko z historią sad o 4 wiele dobrego słyszę z każdej strony, o 1 różnie. 16 to to na wojska?nic obecnie nie słyszałam na temat tej szkoły ale mają profil z psychologia i pedagogika które chcialaby córka tylko znowu rozszerzenia jej nie pasują..
                    • lily_evans11 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 23:10
                      LO16 to kompletnie nowa szkoła i raczej słaba.
                      W LO11 fajne są te języki właśnie. W tej klasie europejskiej z kolei w ogóle nie ma biologii.
                      Moja chciałaby obstawiać LO2, 14 i 9, ale żeby nie było tak, że zostanie z niczym, teraz jest mnóstwo uczniów z bardzo dobrymi ocenami i wysoką punktacją z egzaminów. Na mobilizację do konkursów jest jednak ciut za leniwa.
                      • birch70 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 23:23
                        Lily, myśmy też zastanawiali się początkowo nad 14, ale ostatecznie córka zrezygnowała, nieodwołalnie. W ogóle mało co jej się podoba uncertain Najchętniej uczyłaby się właściwie tylko angielskiego, uwielbia to, jest zresztą finalistką kuratoryjnego z tego języka. Ale cóż, jeszcze takiego profilu nikt nie stworzył, który by moją córkę zadowolił.
                    • birch70 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 23:15
                      16 to ogólniak, który powstał ledwo bodajże 3 lata temu po zlikwidowanym Gimnazjum nr 9 - Pomorzany. W tym roku wypuścili pierwszy rocznik maturzystów. Mało jest opinii o tej szkole albo wręcz wcale, niczego się nie mogę dowiedzieć bliższego o tej szkole... A ten nowy profil, to takie miszmasz - lingwistyczno-europejsko-turystyczny. Na plus rozszerzenie z angielskiego i włoski od podstaw.
                      • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 05:29
                        A juz wiem . A to gimnazjum było słabe? Kadra tam została z tego co wiem. No i jeżeli było słabe to kwestia jeszcze czy z powodu rejonu czy kadry . Ktos mi akurat je chwalil ostatnio.
                • esperantza Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 07:07
                  Z tymi psychopatom to przegięłaś. Li szanujące 4 i 5 to zwykle mało wymagająca szkoła. Aczkolwiek jeśli przy tym wyniki matur są dobre to w sumie tylko się cieszyć.
                  • lily_evans11 Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 09:18
                    Nie wiem, czy szafujące - dobre oceny do osiągnięcia przez dobrego, myślącego ucznia, a wyniki matur takie, że uczniowie spokojnie dostają się na wybrane kierunki, w tym też i poza naszym grajdołem, co jest bardzo istotne.
                    Po prostu dla mnie ocena ma odzwierciedlać umiejętności ucznia zgodnie z WSO dla danego profilu, a nie z kosmosu wzięte wymagania. Gnojenie ludzi przez parę lat, żeby potem napisali maturę na maxa, przy zaniżanych ocenach rocznych typu 2, 3 - to jest kosmos. Na szczęście nigdy nie miałam takich nauczycieli. A maturę i wstępne zdałam super, na luziku, choć nikt się nie bał, że rozpuści dobrych uczniów piątkami i czwórkami.
                    • esperantza Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 09:33
                      Patrząc po moich synach to im totalnie zwisa jakie maja oceny i nie widzę cienia frustracji z takich rocznych. Na pewno nie czuja się gnojeni. Ja na pewno się przejmuje bardziej ale ja z pokolenia gdzie nie było 2.
                      Mam jednak przekonanie graniczące z pewnością ze w niczym im to nie przeszkodzi w dostaniu się na studia.
                      • szeptucha.z.malucha Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 11:09
                        Mój dyń też nie czuje się gnojony a matematyka ceni i uważa za bdb nauczyciela.
                        • szeptucha.z.malucha Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 11:09
                          *syn
                    • pade Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 11:11
                      Lily, czasy się zmieniły. Teraz jest inaczej i trzeba się z tym pogodzić.
                      • lily_evans11 Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 12:12
                        W jakim sensie? wink
                        • pade Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 15:39
                          lily_evans11 napisała:

> W jakim sensie? wink
                          >

Ano w takim na przykład, że rozszerzony mat-fiz w liceum, to nie tylko więcej godzin, ale poziom z pierwszego roku polibudy, czasem nawet drugiego. Mój syn miał po 9 godzin matmy, fizyki i angielskiego. Do tego polski i historia, plus jakiś michałek.
                          Rozszerzenia liceów za naszych czasów inaczej wyglądały.
                          Teraz nie liczą się w ogóle oceny na świadectwie tylko wynik matury.
                          U nas świadectwo miało znaczenie.
                          I tak dalej, i tak dalej.
                          Poza tym, od tego roku będą licea czteroletnie. Czyli tak naprawdę nie wiadomo jak będzie. Pewnie dużo zmian.
                          Nie ma co się nastawiać, trzeba obserwować i mieć świadomość, że nawet jak się wybierze nieodpowiedni profil, czy klasę, to zawsze można go zmienić.
                          • lily_evans11 Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 15:45
                            No właśnie gorzej, jak już uczeń do klasy się przyzwyczai, a tu profil nietrafiony...
                            • lily_evans11 Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 15:46
                              BTW te rozszerzenia to jakiś koszmar wink.
                            • pade Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 15:54
                              lily_evans11 napisała:

> No właśnie gorzej, jak już uczeń do klasy się przyzwyczai, a tu profil nietrafi
                              > ony...
                              >

Wiem.
                              U mojego syna połowa klasy po pierwszym roku przeszła gdzie indziej. Z tego co słyszałam, to była to wręcz norma. Czyli od drugiej klasy tworzyła się tzw. klasa właściwa, czyli ta, z którą szło się do matury. Wychodziło 1,5 roku integracji...Masakra totalna.
                    • arwena_11 Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 11:40
                      W dużej mierze te oceny są odzwierciedleniem wiedzy. Po prostu zadania są trudniejsze. Ale mieszczą się w podstawie programowej.
                      U syna nawet była kontrola z kuratorium. Znaleźli we wszystkich sprawdzianach tylko jedno zadanie wykraczające poza program. Tylko co z tego jak pozostałe zadania były dużo trudniejsze niż w podręczniku i nawet na rozszerzonej maturze( np w podręczniku 1 przykład, na sprawdzianie 3 przykłady połączone ). Dało się zrobić, ale po prostu trzeba było mieć tak wyćwiczone - że robiło się, a nie zastanawiało nad sposobem. W innym przypadku brakowało czasu. Ale osoba mająca 3 z matematyki spokojnie zdawała rozszerzenie na 80/90%
            • arwena_11 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 20:38
              To podobnie jak mój syn kilka lat temu. Z tym, że u niego w szkole dotarcie do 3 klasy nie oznaczało dopuszczenia do matury rozszerzonej z matematyki. Ale fakt - jak już pozwolili zdawać rozszerzenie to minimum 80% było właściwie gwarantowane big_grin
              • lily_evans11 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 21:31
                Przecież to jest po prostu chore. Oceny powinny być adekwatne do umiejętności i programu danego profilu.
                • berdebul Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 22:18
                  Arwena pisze o mega specyficznej szkole. To nie jest norma w Warszawie. Fakt, po tym LO jest wjazd na mechatronikę i inne top kierunki, ale koszt psychiczny jest często wysoki, sporo osób odpada, innym się dziękuje z sugestią, że jeżeli chcą zdać/podejść do matury to lepsza będzie inna klasa/inny zestaw przedmiotów maturalnych, lub wręcz inna szkoła.
                  • lily_evans11 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 23:05
                    No właśnie. U nas wymagają w dobrych liceach, ale takich odjazdów nie ma nawet w tym słynnym na całą Polskę LO13. I trójczyny z jakiegoś przedmiotu przez całą szkołę raczej odzwierciedlają faktycznie słaby poziom umiejętności, a nie wygórowane oczekiwania nauczyciela.
                    • esperantza Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 07:11
                      Jeżeli trojczyne dostaje się przy 70% to jak się przysiadzie przed matura to i 80% można wyciągnąć jak nie więcej.
                      Z polskiego u syna trzeba mieć 60% na zaliczenie czyli ocenę 2.
                      Poziom jego umiejętności na pewno nie jest wybitny ale czy słaby? Szkoła w warszawskiej pierwszej dwudziestce.
            • lily_evans11 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 21:35
              Dla mnie to nie jest normalne. Jak uczeń dobrze sobie radzi, to i oceny ma przyzwoite. Jeśli nauczyciel zaniża oceny, to jest nie w porządku - tak samo, jak i wtedy, kiedy zawyża.
              Powiem więcej, chodziłam w moim mieście do jednego z najlepszych LO, które co roku jest w pierwszej 50-tce rankingu Perspektyw - wymagania owszem były, gnojenia czy celowego zaniżania ocen absolutnie nie było.
              Jeśli z kolei syn jest leniem, nie masz gwarancji, że będzie mu się chciało przygotować do tej matury tak, żeby był z tego jakiś pożytek.
              Zresztą leń czy nie leń - moja córa do matmy się jakoś wcale nie pali, tylko koleżanki zgodnie uznały profil matematyczno-językowy albo dwujęzyczny z matmą za najbardziej rokujący i prestiżowy, ot i cała tajemnica.
    • monique_alt Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 12:16
      Nie poradzę ale łączę się w bólu.
      Brak klas ogólnych to poważny problem.

U mnie córka jest dobra z matmy i fizyki, lubi biologię, nie przepada za historią i chemią. Dobra z polskiego, ma rekę do opowiadań, ale problemy z ortografią. Jest przy tym jest typem artystycznym - świetna plastycznie i muzycznie, swoją przyszłość widzi w szkole filmowej lub w projektowaniu wnętrz.

Nie pasuje je ani mat-fiz, ani biol-chem ani humanistyczny. Najlepszy byłby profil ogólny.
      Cały czas nie podjęła jeszcze decyzji, został miesiąc ... ale chyba stanie jednak na klasie humanistycznej, teatralno - filmowej.
    • aqua48 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 13:21
      Dałabym w tej sytuacji dziecku dobre korki z historii oraz chemii i czas na zastanowienie się co przemawia bardziej i SAMODZIELNĄ decyzję.
      • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 13:37
        ja jej w życiu nie zmuszę do historii po lekcjach bo ona jej nienawidzi i nie ma takiej opcji...jej nie są korki potrzebne bo jak się uczy to ma z historii z palcem 5, w tym roku odpuściła ją kompletnie i na półrocze miała 4 , na drugie tez ma 4 ale naciągane nieco( średnia ważona 3,7) no ale trudno mieć piątki jak nie uczyła się zupełnie, tylko pisała sprawdziany z marszu. Oceny z chemii: 5, 5, 5, 3/5, 6, 5 z czego ma mieć te korki? jak była chora to jej studentka wytłumaczyła materiał ale poza tym ma same 5 z tej chemii...ma tyle godzin w szkole, ze musiałabym upaśc na głowe żeby ją dodatkowo chemią w tej sytuacji katować...
        • aqua48 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 15:15
          Korki nie dlatego że ma złe oceny i należy je poprawić, ale by rozszerzyć materiał i pokazać że można uczyć się tych przedmiotów u kogo innego z przyjemnością.
          A jeśli historii nienawidzi i nie da się namówić, to jeden profil już macie wyeliminowany. Pozostaje zastanowić się co chciałaby robić po szkole.
    • princy-mincy Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 16:53
      Bardzo ciekawy i pouczajacy watek.
      Ciekawe jak bedie z moja corka za 3 lata- obecnie dla niej istnieje tylko siatka ale w przyszlosci chcialaby studiowac architekture (wiem, zmieni sie jej jeszcze wiele razy). Nawet nie wiedzialam, ze az tyle roznych profili jest obecnie dostepnych.
      • ophelia78 Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 17:20
        Jak architektura to w zasadzie tylko mat-fiz. Cokolwiek innego będzie bez sensu.
        • princy-mincy Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 17:36
          Czemu mat-fiz? Na egzaminie jest tez rysunek.
          • kurt.wallander Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 18:49
            princy-mincy napisała:

> Czemu mat-fiz? Na egzaminie jest tez rysunek.

Rysunek mozna ogarnąc na dodatkowych kursach.
          • zwyczajnamatka Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 18:52
            Jeśli architektura na politechnice to tylko mat-fiz, bo będzie miała braki i później będzie chodzić na korki z fizyki (na studiach).
            Chyba, że pójdzie na architekturę na ASP, ale tam bardzo trudno się. Trzeba być bardzo uzdolnionym artystycznie. Przygotowuje sie teczkę z pracami i dodatkowo egzamin z rysunku i rzeźby. Koleżanki córka dostała się do Poznania i na roku było 10 osób.
            • princy-mincy Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 19:25
              Tak, tam zawsze było się trudno dostać i wątpię by córka chciała na ASP (teraz to uniwersytet artystyczny chyba). No ale to wciąż odległa przyszłość, zobaczymy czy się jej odmieni.
    • zwyczajnamatka Re: Wybór profilu LO 02.06.20, 18:54
      A w ogóle jestem ciekawa jak w tym roku będą wyglądały progi.
    • mea8 Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 13:42
      Za wczesnie na zmartwienia. Rok temu też nie bylo profilu dla mojego. Strasznie kombinowaliśmy. A teraz pyk i są, nawet w kilku szkołach. Profile co roku się ciut zmieniają. Mój wybrał prawno - ekonomiczne 2 języczne. Zobaczymy - test 8 klasisty za 2 tyg, egzamin wstępny z angielskiego za niecały miesiąc. Jak to szybko minęło smile
      • slonko1335 Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 14:01
        Powodzenia! Fakt strasznie szybko minęło.
    • evolventa Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 15:00
      a nie ma w żadnym liceum klasy z tzw. koszykami? gdzie dziecko samo może sobie wybrać konkretny przedmiot z "koszyka" przedmiotów? I wtedy bierze to co jej pasuje? U nas w jednym liceum tak jest.
    • scarlett74 Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 17:53
      Ja bym radziła ten human,.Polski ok, ang też, a matury z rozszerzonej historii zdawać nie musi. Z tego co piszesz, córka ma dobrą pamięć, może tej nieszczęsnej historii uczyć się na zasadzie trzech zet ( nie czterech 😜). Może za rok będą inne profile?
    • kanga_roo Re: Wybór profilu LO 03.06.20, 21:02
      ja powiedziałam synowi, żeby wybrał taki profil, z którym mu będzie najłatwiej. i tyle. padło na mat-fiz, albo wręcz technikum, bo wszystkie klasy artystyczne mają rozszerzoną tę nieszczęsną historię...a szkoda, bo i z polskiego wymiata, i z artystycznych jest niezły, i języki lubi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka