Dodaj do ulubionych

Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego syna

02.06.20, 02:00
"Znana Youtuberka Myka Stauffer oddała czteroletniego syna adoptowanego z Chin do nowej rodziny. Na Twitterze odpowiedziała na krytykę fanów, mówiąc, że syn( 4 letni, autystyczny) "chciał tej decyzji w 100 procentach"."
Pani jest youtuberką parentingową a jej filmik z adopcji miał największą liczbę odsłon, aż 5,5 mln. Teraz, po trzech latach oddała dziecko innej rodzinie, a syn jak twierdzi chciał tego w 100 % Komentujący artykuł zwracają uwagę, że pani wbrew temu co obecnie twierdzi, wiedziała w momencie adopcji o problemach dziecka i była ostrzegana przez ośrodek adopcyjny, że sobie nie poradzi (były filmiki, które skasowała), prosiła ludzi o wpłacanie pieniędzy aby mogła adoptować tego chłopca z Chin, a na koniec nie zwróciła dziecka do ośrodka adopcyjnego tylko skorzystała z luki prawnej "rehoming" i oddała dziecko nowej, niesprawdzonej rodzinie.
Biedne dzieckosad

www.edziecko.pl/rodzice/7,79361,25992022,youtuberka-oddala-do-adopcji-czteroletniego-autystycznego-syna.html#opinions
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwa Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 03:02
      No przecież to USA, takie mają prawo cudowne, więc czemu się dziwisz?
      To nie pierwsze i nie ostatnie dziecko, które w końcu, po tułaczce, wyląduje u jakiegoś pedofila, mordercy, albo... w zakładzie psychiatrycznym.
      Dziwi mnie jedynie fakt, że rządy wielu krajów wciąż zgadzają się na adopcje do stanów pomimo tego, że od lat wiadomo, jak tam sprawa tych sprowadzonych dzieci wygląda.
      • vodyanoi Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:32
        Ostatnio oglądałam szósty sezon "Girls". I tam jeden z drugoplanowych bohaterów, homoseksualny słynny, bogaty dziennikarz, stał się bohaterem skandalu, gdyż wyszło na jaw, że chciał kupić BIAŁE dziecko. Kilkakrotnie tam było podkreślane WHITE BABY. WHITE. I dlatego ten skandal. Bo gdyby chciał kupić black, pink, green whatever, no to cóż, przecież on mu daje samo dobro, nawet jak kupuje. Tak jak wszystkie gwiazdy i gwiazdeczki, które sobie leciały do innego kraju i wybierały jak pomidory na targu. Ale WHITE?
        • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 11:37
          A widziałyście taki film "Tropic Thunder"? Wygląda jak durna komedia, ale jest bardzo ciętą satyrą na amerykańskie społeczeństwo. W tym jest naprawdę duża, wredna szpila wymierzona w celebrytow kupujących dzieci, żeby się nimi lansować...
    • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 07:45
      to ze oddala - pol biedy. to jak to sie odbylo - ze dzieciak przestal sie pojawiac jak gdyby nigdy nic i dopiero jak ludzie zaczeli cisnac okazalo sie... pierwszy raz w zyciu uswiadomilam sobie jak bezbronne jest dziecko kupione w adopcji miedzynarodowej - nie ma zadnych mechanizmow ktore by je chronily - mozna na smietnik wyrzucic
      • beaucouptrop Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:40
        》pierwszy raz w zyciu uswiadomilam sobie jak bezbronne jest dziecko kupione w adopcji miedzynarodowej - nie ma zadnych mechanizmow ktore by je chronily - mozna na smietnik wyrzucic.《
        W US tak yo wygląda. W Europie adopcja miedzynarodowa wygląda inaczej. Jest wiele formalnych wymogów i regulacji prawnych. Nie ma możliwości przekazania adoptowanego dziecka do innej rodziny, bo nagle okazuje się że wyzwanie przeroslo rodzicow adopcyjnych.
        A dlaczego piszesz "kupione"? Skrot myslowy czy uwazasz, ze w ten sposob kupuje sie dziecko.
        • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:52
          BO to jest kupowanie dziecka.
          • beaucouptrop Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:58
            Ale w tym konkretnym przypadku czy ogólnie adopcja to kupowanie dziecka?
            • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 11:14
              W przypadku adocji w USA z innych krajów. W USA masz normalna adopcje i mozesz sobie "kupić" dziecko z innego kraju.
            • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 12:52
              sek w tym ze to dziecko nie bylo adoptowane zgodnie z miedzynarodowa procedura adopcji tylko pojechali kupili, stan Ohio sie wypowiedzial ze nie wiedza gdzie to dziecko jest i co sie z nim dzieje bo w ogole nie wiedza ze jest jakies dziecko.
              • annajustyna Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 13:01
                No to jak je w ogóle do Stanów wwieźli?
                • bi_scotti Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:49
                  annajustyna napisała:

> No to jak je w ogóle do Stanów wwieźli?

And that's the right question! Przeciez nie przemycili w walizce. Jakies documents musieli miec. I gdy dziecko zostalo komus tam oddane, tez jakas jego sytuacja prawna musiala byc dyskutowana, chocby to jakie owo dziecko ma w tej chwili obywatelstwo. Cokolwiek nie jest przedstawiane publicly, to tylko jakies fragments uncertain Life.
                  • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 19:20
                    po prostu pewnie adoptowali zgodnie z przepisami chinskimi - wiec dziecko mialo chinskie papiery ze oni sa rodzicami i na nie wjechalo. Pytanie co sie powinno stac dalej - czy oni np powinni ta adopcje gdzies zglosic, zalatwic dziecku obywatelstwo etc...
                    • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 19:25
                      nter-American Convention on Conflict of Laws Concerning the Adoption of Minors, 1984 (US not signed or ratified)[99]
                      US bilateral agreement with Viet Nam on 1 Sept 2005[98][100]
                      United Nations General Assembly Declaration on Social and Legal Principles Relating to Adoption and Foster Placement of Children Nationally and Internationally (adopted without vote)
                      Hague Adoption Convention on the Protection of Children and Co-operation in Respect of Inter-Country Adoption (Hague Adoption Convention). The US has acceded to (signed) but the Senate has not ratified the Hague Convention.[101] The US also made a declaration that this convention does not supersede Title 18, United States Code, Section 3190 relating to documents submitted to the United States Government in support of extradition requests.[102][103]
                      United Nations Convention on the Rights of the Child. The US signed (16 Feb 1995)[104] but the Senate has not ratified because of states' rights to execute children (minors tried as adults). This was deemed unconstitutional by Supreme Court in 2005, but the Senate has not reversed its position.[105]

generalnie jakies spore zaniedbanie. Jako ciekawostke moge dodac ze od 2012 Rosja zakazala Amerykanom adopcji rosyjskich dzieci wlasnie dlatego ze dzieci przepadaly bez wiesci
                      • bi_scotti Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 21:00
                        Przyznam, ze nie mam pojecia jak dziala prawo u sasiadow wzgledem international adoptions. U nas dziecko przybywa z documents potwierdzajacym, ze jest Permanent Resident i po okreslonym czasie moze zostac regular citizen. Niemniej zeby do international adoption moglo dojsc, zainteresowani rodzice przechodza przez dokladnie taka sama selekcje/przygotowanie jak rodzice, ktorzy chca adopt locally. To jest process. Jakos sobie nie wyobrazam pary przylatujacej z Chin z niemowleciem czy wiekszym dzieckiem bez odpowiednich documents do okazania na granicy (lotnisko tez granica). Documents z Chin to jedno a documents w kraju docelowym to druga sprawa. Interesting, eh. Cheers.
    • araceli Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 07:52
      Trafiłam kiedyś na jakiś jej filmik - takie typowe instalie. Szkoda dziecka sad
    • anorektycznazdzira Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 07:55
      Historia będąca najtrafniejszym podsumowaniem i kwintesencją "wartości" internetowych "autorytetów" w rozmaitych dziedzinach, tu "super-ekspertów" od wychowania. To ich ludzie słuchają, wyświetlają porady, kierują się uwagami, a nawet wpłacają im kasę...
    • barattolina Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 09:42
      Najwidoczniej przeszacowała swoje siły.
      Nie trafia do mnie argument o tym, że widziała.
      Bo i owszem, wiedziała, ale widocznie nie wiedziała co to oznacza w praktyce.

Nie wiem jakie jest wyjście z tej sytuacji.
      Oddać? - źle. Żyć z niechcianym dzieckiem ? - też źle.

Chyba zdawała sobie sprawę z tego, że po oddaniu wyleje się na nią wiadro z pomyjami.
      A pomimo tego oddała.

• ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:03
        pani wypytywala tez w mediach jaka niepelnosprawnosc ludziom wydaje sie ciezka a jest latwa. no i jak dziecko dwuletnie ssalo kcik oklejali mu lapke tasma zeby przestal.
        • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:04
          zeby nie bylo ze kazdemu sie zdarza w desperacji -
          • trampki-w-kwiatki Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:49
            To z kciukiem jest tak absurdalne, że to nie może być prawda 😲
            • alpepe Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:41
              Ja mojej owinęłam, ale miała półtora roku, miesiąc był ciężki, a smoczka nigdy nie chciała, tylko lewy kciuk. Pomogło. Nie, to nie jest absurdalne.
              • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:51
                dla mnie troche jest. w zyciu by mi nie przeszkadzalo ze dzieciak sobie lapke ssie. komu to szkodzi?
                • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:55
                  Dziecku szkodzi? Deformuje palce, uszkadza skórę, sprawia, że się zaraża bakcylami z otoczenia?
                  • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:58
                    I zeby sie krzywią. Dziecku sie tłumaczy ze ze smoczka wyrosło, nie ma smoczka, troche jest rozpaczy i tyle. kciuka nie zabierzesz...
                  • szmytka1 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:00
                    potwierdzam z uszkodzeniem skóry, na kciuku robi się taka niby narosl ze skóry zgrubiałej i nieraz ropa się tam zbiera, trzeba usunąć, oczyścic, posmarować jakąś mascią z antybiotykiem, to znou sie martwisz, czy ta maść spozyta nie poszkodzi, ogólnie bleee, ponadto dziecko nie kontroluje teraz ssiemy paluszekl bo umyte rączki a teraz nie ssiemy, bo brudne. Ładuje palec do buzi bo go naszedł nastrój akurat. No i szkodzi na zgryz, mojemu dolne zęby rosną dziwnie... Owszem wygląda to uroczo, ale chciałabym żeby się oduczyło. Ssie jak zmęczone, senne, z nudów podejrzewam ze tez.
                    • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:22
                      MOj brat miał zmacerowany paznokiec. Do tej pory taki ma. A od 23 nie ssie :
                      • szmytka1 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:28
                        mojemu paznokiec rozdwaja się i jest tez jakby uszkodzony, jak po walnieciu czyms cięzkim i odrośnieciu krzywym.
                      • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:34
                        Nie można mieć "zmacerowanego" paznokcia przez 23 lata.
                        • szmytka1 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:35
                          ma pewnie uszkodzony ten paznokiec, zły dobór słowa, ale uszkodzenie niestety rzeczywiste uncertain
                        • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:35
                          No dobra wygląda jak zmacerowany. Lekarz mowił ze uszkodził sobie macierz i dlatego taki mu rosnie.
                          • szmytka1 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 17:42
                            o to chyba ma moje dziecko już, a ssie 3 a nie 7 uncertain
                            • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 19:15
                              Może nie...kolezanka tes ssała i jej mama mówi ze przez 2 lata po przestaniu tez był brzydki a potem zrobił sie normalny.
                  • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:31
                    Wymyślanie.
                    • szmytka1 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:37
                      jakie wymyślanie? Chcesz się może w przyszłości dorzucić do aparatu ortodontycznego mojego dziecka? Albo chcesz usuwac ropę z palucha w moim zastępstwie?
                • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:58
                  MOj brat ssał do...7 roku życia. MOja mama na rzęsach stawała i nic. Było potem prostowanie zebów a kciuk do dzisiaj (ma 30 lat) jest chudszy.
                  Jak moja młodsza zaczeła sobie wsadzać kciuk do paszczy szybko jej zamieniałam na smoczek. Młoda pediatra mnie wtedy opierniczyła, ze kciuk taki naturalny....dziękuje bardzo.
                  • szmytka1 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:04
                    a mnie neonatolog, ordynator oddziału kazała smoczek dać, prsta rpawda, smok wyrzucisz, palca nie. Niestety dziecko nie nabrało sie na podmianę i smoczka nie zaakceptowało i tego kciuka nieszczęsnego ciągnie do dziś uncertain
                    • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:09
                      widzialas kiedys normalnego doroslego ssacego kciuk? Jednak wiekszosc ludzi w koncu przestaje. Ja np gryzlam drewno, zjadalam papier - po rpostu w pewnym momencie przestalo mi to byc potrzebne. spokojnie mialam powyzej 10 lat a bilet autobusowy to mi sie zdarzalo i na studiach obgryzc.
                      • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:16
                        Ciekawe🤔 To rodzaj jakiejś stymulacji przy podwrażliwości.
                        • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:29
                          zaburzenie pica
                        • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:34
                          Pica
                          • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 17:58
                            Dzięki, nie słyszałam wcześniej.
                      • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:17
                        Nie musi byc dorosły wystarczy ze 7 lat ssie. Mojej młodszej smoczka zabrałam jak miała 2 latka. Był chwle płacz, potem teskniła całe 3 dni. Palca nie zbaierzesz. W kazdej chwili gorszego samopoczucia, jak dziecko coś boli czy jest zmecozne kciuk wędruje do buziaka. Brat kciuka ssał 7 lat, zeby miał prostowane troszke krócej. Nie chciałabyś miec takiego kciuka jak on ma teraz.
                        • berdebul Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 18:24
                          Właśnie z tego problemu wzięły się opowieści o człowieku z nożyczkami zamiast dłoni, który przychodzi nocą i odcina paluszki, które się ssie. big_grin Bardzo urocza opowiastka dla dzieci.
                          • szmytka1 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 21:16
                            całe szczęście nie ssałam palca i nie dane mi było poznać tej "bajki" big_grin
                      • majenkir Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:34
                        ichi51e napisała:
                        > widzialas kiedys normalnego doroslego ssacego kciuk?

W telewizorze widzialam. Liczy sie? Bylo na TLC My Strange Addiction
                        Albo to

Moj syn tak dlugo ssal kciuk, ze juz myslalam, ze dolaczy do zacnego grona adult thumbsuckers big_grinbig_grin. Przeszlo mu (dzieki bogu) jak mial jakies 7-8 lat.
                    • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:15
                      Moja dała zamienić, aczkolwiek dobry miesiac musiałam pilnować (wypluwała smoczka brała kciuk). Pani pediatra mnie przekonywała ze smoczek taki sztuczny, palec naturalny. Jak dziecko dorosnie to samo zrezygnuje. No moj brat zrezygnował w wieku lat 7 bo mu wstyd było
                  • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:33
                    Jedna z moich sióstr długo sala kciuk, druga nigdy. Obie musiały nosić aparat stały. Ssanie kciuka przez małe dzieci nie przekłada się na żadne wady. Problem pojawia się dopiero przy wieloletnim ssaniu palca, ale to nie dotyczy 1.5 roczniaków.
                    • szmytka1 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:39
                      moj ssie 3 lata, przekłąda się owszem, tak twierdzi stomatolog co te zęby oglądał, są skierowane do środka, pogłebia wadę zgryzu i źle ustawia zęby, mleczaki wypadną i mam nadzieję, że ich złe położenie nie będzie rzutować na prawidłowe wyrzynanie sie potem zębów stałych
                    • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:50
                      A jak chcesz 1,5 roiczniaka odzwyczaic od palca? Widziałaś zgryz 7latka ktory dopiero porzestał ssać palca. To ze ludzie nie ssący kciuka tez muszą nosić aparat nic nie tłumaczy...
              • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:30
                A gdybyś nie owinęła silver tape'm palca 1.5 rocznemu dziecku, które miało ciężki okres to co by się straszliwego wydarzyło...? Oprócz tego, że taki Silver tape odchodzi razem ze skórą, wiec można zrobić gigantyczną krzywdę dziecku, z utratą palca włącznie?
                • alpepe Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 11:39
                  memphis90 napisała:

> A gdybyś nie owinęła silver tape'm palca 1.5 rocznemu dziecku, które miało cięż
                  > ki okres to co by się straszliwego wydarzyło...? Oprócz tego, że taki Silver ta
                  > pe odchodzi razem ze skórą, wiec można zrobić gigantyczną krzywdę dziecku, z ut
                  > ratą palca włącznie?
                  >

Jeśli to do mnie, to najpierw odpieluchowałam córkę, by pozbawienie uspokajacza nie było tak problematyczne, a potem wzięłam się za kciuk, był przyklejony plastrem do reszty palców. Nie użyłam silvertape. To był taki plaster bez opatrunka, nie pamiętam, czy nie jedwabny, taki, jakim się plastruje przepuklinę pępkową, ale nie pamiętam, to było dawno temu. Jedna córka nie miała ani smoczka ani nie ssała kciuka, druga ssała kciuk przed snem, smoczków nie chciała nigdy. Pomyślałam, że przecież, gdyby miała wypadek i zabandażowaną dłoń, to też musiałaby była się obejść, Stąd zabandażowanie.
                • majenkir Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 22:05
                  memphis90 napisała:
                  > taki Silver tape odchodzi razem ze skórą,

Nie odchodzi wink. Sama, bywalo, uzywalam na luszczyce.
          • szmytka1 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 13:35
            A pomoglo chociazb bo moje 3 letnie nadal ssie kciuka tongue_out Maz proponuje malowac lakierem gorzkim na obgryzanie pazurow
            • yuka12 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 00:20
              Ja przestałam ssać jako nastolatka. Kciuk był dla mnie najbliższym przyjacielem, pocieszycielem i wsparciem. Jak na mnie nakrzyczano, zbito, nie rozumiano, jak nie mogłam zasnąć, jak było mi smutno i samotnie. Jak byłam trochę starsza czyli na początku sp ssałam po kryjomu. A i tak mama wymyślała setki sposobów, żebym przestała np. smarowała cuchnącymi substancjami. A ja jako kilkulatka płakałam, zmywałam i ssałam kciuka, żeby się pocieszyć.
              Szmytka, dużo dzieci ssie smoczka w UK nawet do 8 rż. Nie twierdzę, że przez problemy emocjonalne czy nadwrażliwość, może być to również kwestia nawyku. Jeżeli chcesz, aby syn przestał, dowiedz się przyczyny. Być może pomoże odwracanie uwagi czy przytulenie, jak zamierza ssać. Jestem zdecydowaną przeciwniczką metod pt. wiązanie taśmą, bo jeżeli nawet pomoże, to u większego dziecka nie pozostanie bez wpływu na psychikę.
              Ps. Zgryz miałam leczony i tylko z własnej winy nie doprowadziłam korekcji do końca. Lepiej zresztą nosić aparat niż radzić sobie z nieciekawymi wspomnieniami.
              • szmytka1 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 21:57
                8 l to hardkorowo, ssie jak jest senny, zmeczony, jak się nudzi czasem, kiedyś przy oglądnaiu bajek go przyłapywałam na tym,
            • berdebul Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 09:52
              Nie da się przestawić na gryzak logopedyczny? Łatwiej zadbać o czystość, można wyparzyć, a dostarcza stymulacji paszczy.
              • szmytka1 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 21:56
                wiesz jak w wieku neimowlęcym nie dał się przestawić na smoczka, to raczej teraz nie przestawi się na gryzak
      • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:51
        Powinien przejśc teraz normalną procedure, dostać teraz odpowiednią rodzinę.
        • berdebul Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 11:33
          Chyba nie wiesz, jak wyglądają adopcje z krajów azjatyckich. Jak nie wezmą dzieciaka, to w najlepszym razie trafia do domu dziecka (pomijam opis jak to wyglada), w najgorszym na ulicę, lub do burdelu.
          • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 11:41
            Ale tu nie musi trafić lepiej. Tu nowa rodzina nie ejst rpawdzona. pamietam historie dziecka chyba z Etiopii , które zostało zabite. Nikt niw edzieła, zgineło z systemu. Jak zaczeli drązyć to 3 razy zmieniało w ten sposób rodzine zanim trafiło na oprawców.
      • taki-sobie-nick Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 00:00
        Bo i owszem, wiedziała, ale widocznie nie wiedziała co to oznacza w praktyce.

Zatem nie należało adoptować.
        • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 08:55
          to moze byc plus albo minus - zalezy jak spojrzec. sledze taka jedna matke dwoch corek - mlodsza z autyzmem prowadza przedszkole. no i ta starsza pojawia sie okazjonalnie. Pewnie dlatego ze rozumie ze to troche jednak obciach, mniej fotogeniczna, nie daje sie pewnie ubierac mamusi wiec mniej odpicowana - a matka widac estetka. Ale dzieciak juz sie pojawia to widac ze niechetny temu pozowaniu. i dobrze wrzucanie cudzych zdjec wydaje sie jednak nie do konca etyczne.
    • tzn.aga Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 09:50
      No niestety, ostatnio w mediach (widocznie w stanach też) kreuje się niepełnosprawne (a autystyczne to już w ogóle) dziecko jako coś cudownego a rodziców jako bohaterów. Potem ludzie chcą być takimi bohaterami i myślą, że będą je kochać i od tej miłości ono będzie zdrowsze.
      • berdebul Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:11
        Adopcja zza granicy, niepełne dane medyczne, diagnoza dopiero w nowym domu, 4 bio dzieci. Znaleźli rodzinę, która chciała adoptować dziecko i znała pełną historie medyczną. Co w tym złego?
        • triss_merigold6 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:19
          W tym, że w cywilizowanych krajach adopcja ma służyć dobru dziecka, a nie realizowaniu fanaberii celebrytów wannabe.
          • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:21
            ktorzy mimo ze dosc majetni na starcie zorganizowali zbiorke na "zagraniczna adopcje dziecka"
            • triss_merigold6 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:27
              Cóż, w tak dzikim kraju jak USA handel dziećmi kwitnie.
          • astrologia333 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:29
            👍
          • lauren6 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 11:20
            Widocznie Polska nie jest cywilizowanym krajem, a triss ominął wątek o pewnej instagramerce od dzieci z ZD.
        • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:41
          Bo to nie przedmiot, tylko człowiek. 4 bio w domu nie ma najmniejszego znaczenia. Pani doskonale znała dane medyczne.
          • berdebul Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 11:35
            Człowiek, który trafił do domu, gdzie jest chciany i nie musi rywalizować z gromadką innych dzieci o uwagę.
            • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 11:40
              A, czyli ogólnie uważasz, że oddawanie dzieci, bo się po 5 latach dorosłym odwidzialo i już nie są "chciane" jest ok? Bo gdzieś są "chciane bardziej" (np burdelmama chętnie przyjmie lekko upośledzoną wczesną nastolatkę) . To dotyczy tylko kupionych obcych bękartów czy własne bio też można oddać?
              • berdebul Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 12:58
                Uważam, że rozwiązanie adopcji nie jest zbrodnią. Nie do burdelu, nie na ulice, tylko do porządnej rodziny, która będzie dla dziecka lepsza.
                • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 13:02
                  sęk w tym, że nikt nie kontroluje tzw "porządności" następnej rodziny
                • asia_i_p Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 13:18
                  Z psem też tak wolno? Bo pamiętam tutaj oburzenie, że psa nie można od tak oddawać innej rodzinie, on ma uczucia.
                  • berdebul Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 18:29
                    Tak, z psem też tak wolno. Jeżeli opiekun nie zaspokaja potrzeb psa, to należy psu znaleźć opiekuna, który te potrzeby będzie zaspokajał. Tylko nie w wydaniu sznurek i drzewo, albo najbliższe schronisko, a nowy, odpowiedzialny opiekun.
                    • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 18:43
                      Tutaj to piesek nie zaspokajal potrzeb pańci, a nie odwrotnie.
                • araceli Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 13:25
                  berdebul napisała:
                  > Uważam, że rozwiązanie adopcji nie jest zbrodnią.

Wiele krzywd wyrządzonych ludziom nie jet zbrodnią. Tylko co z tego?
                  • annajustyna Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 13:29
                    Ale Wy tak w sensie prawnym czy moralnym?
                • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:08
                  A skąd wiesz ze porządna? Dziecko było zakupione. Teraz jest przekazane...czytałaś na jakis zasadach działa to przekazywanie?
                • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:15
                  Po 5 latach? A jak nastolatek kupiony w niemowlęctwie zacznie pyskować, zamiast być wdzięcznym i poslusznym, to też można oddać? A jak po 10 latach ulegnie wypadkowi i będzie wymagał opieki, za to nie da się go już wrzucić na insta na sweet foci- to też do zwrotu?
        • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:48
          Chyba nie widziałaś wcześniejszych filmów. Było kilka, ze ośrodek im odradzał, dostali na pismie jakąs diagnoze ze nie podołają, ze dziecko bardzo obciążone. Tak ja wiem ze nikt nie ejst na to gotowy...ale oni byli uprzedzeni, że dziecko ma uszkodzony mózg. Pani jasno to olewała (pan pewnie tez ale jego na filmikach nie było) i była podjarana jak przed zakupem nowego piska...sorry ale takie miałam odczucia i zrezygnonwałam ze śledzenia tego kanału.
          • majenkir Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 19:13
            hanusinamama napisała:
            > Chyba nie widziałaś wcześniejszych filmów. Było kilka, ze ośrodek im odradzał,
            > dostali na pismie jakąs diagnoze ze nie podołają,

Lekarz w Chinach odradzal i lekarz w Stanach, po obejrzeniu wynikow badan, tez odradzal. Ale im sie chcialo gwiazdowac uncertain
    • lauren6 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:05
      Influencerka adoptowała, influencerka oddała? Ja tam na zdjęciach widzę dwie osoby dorosłe: mężczyznę i kobietę. Tylko ona adoptowała to dziecko? To była jedynie jej decyzja? Jeśli nie to dlaczego piszesz tylko o kobiecie?

Ciężko mi rzucić kamieniem w tych ludzi. Myślę, że nie zdawali sobie sprawy co to znaczy być rodzicem ciężko niepełnosprawnego dziecka i jak to wpływa na całą rodzinę. Zapraszam do wątku obok o samobójstwie 14-latki.

Prawdopodobnie ci ludzie na prawdę mieli dobre chęci. Ale wszyscy znamy powiedzenie o dobrych chęciach. Problemem jest to, że do tej adopcji doszło i ciężko chore dziecko poszło do wielodzietnej rodziny, gdzie są małe dzieci również wymagające regularnej opieki, a rodzice najwyraźniej nie byli świadomi konsekwencji swojej decyzji.

Stało się, do adopcji doszło. Co dalej się działo w tej rodzinie możemy się tylko domyślać. Czy potępiam tych ludzi, że wybrali zdrowie psychiczne swoich 4 biologicznych dzieci? Nie. Nie zazdroszczę im, że musieli podjąć taką decyzję.

Zanim zaczniecie krytykować USA i Chiny to przypomnę, że i w Polsce niepełnosprawne dzieci idą do adopcji jeśli tylko ktoś się po nie zgłosi (nieśmiało przypomnę pewną instagramerkę z Polski).
      • asia_i_p Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:09
        To prawda, ale w Polsce jeśli adopcja nie wypali nie ma opcji, żeby to rodzice, którzy z niej rezygnują, wybierali następną rodzinę. To naprawdę wygląda bardzo ryzykownie.
        • sasanka4321 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:17
          >To prawda, ale w Polsce jeśli adopcja nie wypali nie ma opcji, żeby to rodzice, którzy z niej rezygnują, wybierali następną rodzinę

W ich wypadku to takze nie oni wybrali nastepna rodzine dla chlopca. W tym zalinkowanym artykule jest wiele bledow.
          • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:45
            Poczytaj czym jest rehoming...to nie jest powrót dziecka do ośrodka adopcyjnego.
        • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:19
          otoz to. rehoming to jest wyrzucenie dziecka - nawet jesli 4 latek jest "100% za zmiana domu" adoption.com/rehoming-the-underground-marketplace-for-adopted-children
          • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:44
            "chłopiec wykazywał większe zainteresowanie ta drugą rodziną, stąd przekonanie, że woli ich"

Idąc tym tropem moje dzieci powinni wychowywać znajomi, z którymi średnio co 2 lata spędzamy wakacje. Podczas "czasu, który obie rodziny spedzają razem" moje dzieci zdecydowanie są bardziej zainteresowane "tą drugą rodziną".
            • tzn.aga Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 11:05
              O to to.
            • annajustyna Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:09
              🤣🤣🤣
      • araceli Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:13
        lauren6 napisała:
        > Influencerka adoptowała, influencerka oddała? Ja tam na zdjęciach widzę dwie os
        > oby dorosłe: mężczyznę i kobietę. Tylko ona adoptowała to dziecko? To była jedy
        > nie jej decyzja? Jeśli nie to dlaczego piszesz tylko o kobiecie?

Pani się dostaje bo to ona prowadziła kanał lajfstajlowo-parentingowy na YT - pod własnym imieniem i nazwiskiem.

Przed porzuceniem pracy na rzecz dużej rodziny utrzymywanej chyba właśnie z YT, Instagrama i pochodnych pani była pielęgniarką - powinna mieć jednak ciut większą świadomość od przeciętnego człowieka. Komentujący sprawę zauważyli, że państwo mimo majętności nie wykazywali oznak szukania pomocy w radzeniu sobie z sytuacją - np. pomocy terapeuty czy niani. Po prostu realizowali dalej marzenie o wielkiej rodzinie, edukacji domowej itd.

Jak swoim dzieciom wytłumaczą, że ich brata oddali bo okazał się zbyt chory? Tego nie ogarniam sad
        • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:20
          sory ale patrzac na zdjecia to nasuwa sie "nie pasowal do naszej rodziny"
        • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:45
          Bo to nie żaden brat. Tamte były "moje biologiczne".
        • lauren6 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 11:26
          > Komentujący sprawę zauważyli

Bicz pliz, swoją wiedzę o sytuacji tej rodziny czerpiesz z komentarzy jakiś randomów?

Co z tego, że pani była pielęgniarką? Niby dlaczego np pielęgniarka onkologiczna ma mieć większą wiedzę o autyzmie niż sprzedawczyni butów?

Do tej adopcji po prostu nie powinno było dojść. Wszystko co było dalej to już tylko szukanie mniejszego zła.
          • araceli Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 11:57
            lauren6 napisała:
            > Bicz pliz, swoją wiedzę o sytuacji tej rodziny czerpiesz z komentarzy jakiś ran
            > domów?

Możesz pooglądać filmiki pani. Jak pisałam - kiedyś się na nie natknęłam.

> Co z tego, że pani była pielęgniarką?

> Niby dlaczego np pielęgniarka onkologiczn
            > a ma mieć większą wiedzę o autyzmie niż sprzedawczyni butów?

Bicz pliz wink
            • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 11:59
              Nie może...sprawdziłam pokasowali wszystko co by się nie zgadzało z aktualnym przekazem.
              • araceli Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 12:04
                hanusinamama napisała:
                > Nie może...sprawdziłam pokasowali wszystko co by się nie zgadzało z aktualnym p
                > rzekazem.

Może pooglądać piękne obrazki instakłamstwowej rodzinki.
          • anorektycznazdzira Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:44
            Lauren, błagam: znam kilka pielęgniarek onkologicznych, ma w rodzinie pielęgniarki (różne) plus położne: w tym zawodzie kończy się szkoły, więc TAK, mają i powinny mieć wiedzę o niepełnosprawnościach większą, a nawet ZNACZNIE większą niż sprzedawca butów.
            • potworia116 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:57
              Nie wiem jak w Stanach, w Polsce połowa pediatrów nie rozpoznaje autyzmu, choćby sobie wybili nim oko.
              Nie wiem jak z pielęgniarkami, wg moich doświadczeń często przerastają lekarzy pod względem wnikliwości obserwacji klinicznych i intuicji, ale w sprawie autyzmu wciąż większość ludzi wierzy w mityczną kannerowską wizję małego zombie, wypranego z emocji i walącego głową w ścianę.
              • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 17:00
                nie przesadzaj, może jakichś lżejszych form nie są w stanie dobrze zdiagnozować, głębokiego upośledznia nie sposób przeoczyć
                • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 17:38
                  problem polega na tym ze dziecko z sierocinca ma najpewniej caly wachlarz zaburzen. poczynajac od rozrywkowej matki, wczesniactwa, fas, niedotlenienie, zaniedbanie, traumy okolorozwojowe, brak milosci i to tylko na poczatek. Na to dopiero nakladaja sie zaburzenia na tle genetycznym - i nie wiesz czy to autyzm czy trauma. Przy czym tak naprawde roznica zadna - np widac po Genie. w pewnym moemencie nie da sie powiedziec co bylo pierwsze jajko czy kura. www.theguardian.com/society/2016/jul/14/genie-feral-child-los-angeles-researchers
                  • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 18:47
                    podłoże genetyczne autyzmu to wciąż tylko teoria
                    • potworia116 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 19:57
                      Nieprawda.
                      • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 20:38
                        prawda, są takie głosy, ale do tego żeby to była powszechna oficjalna opinia, to jeszcze daleko
                        • potworia116 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 21:05
                          Wskaż mi jednego kompetentnego badacza /zespół badawczy, który zaprzecza temu, co nazywasz "teorią".
                    • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 07:05
                      ze tego ojca wczesniej nie wychwycili. sam po przejsciach, jedno dziecko w niemowlectwie wykonczyli, drugie bite, trzecie Genie. No i ten syn jego tez swoim corkom zycie zatruwal.
                • potworia116 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 18:12
                  95 procent to "lżejsze formy". Co nie znaczy, że nie wymagają jak najwcześniejszej diagnozy i interwencji. Każdy miesiąc jest na wagę złota.
                  • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 18:49
                    95% to lekka przesada, albo wrzucanie do jednego wora wszystkiego, na co się nie ma pomysłu
                    • potworia116 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 18:56
                      Nie bardzo rozumiem. Kto na co nie ma pomysłu?
                      • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 20:41
                        terapeuci, diagnostycy, jak nie mają wystarczającej wiedzy, albo im się nie chce szukać przyczyny objawów
                        • potworia116 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 21:08
                          A ty z jakiej pozycji i według jakich kryteriów diagnostycznych negujesz oceny, jak by nie było, specjalistów?
                          • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 22:12
                            z pozycji rodzica, i na specjalistów się napatrzyłam, niewielu zna się na autyzmie, a jeszcze mniej na skutecznej terapii
                            najpowszechniejsze stanowisko "nie wiadomo co mu jest, więc to na pewno autyzm"
                            • potworia116 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 22:22
                              A w jakim wieku i ile po diagnozie?
                              • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 10:47
                                średnio późny nastolatek, jakoś pcham to sama, jest poprawa, ale czy kiedykolwiek sobie porozmawiamy to nie wiem, po diagnozie naście lat, full zrobionych badań, full wykluczonych przyczyn, w tym genetyczna, dziecko klinicznie zdrowe "nie wiemy, Pani, czemu on taki jest", full terapii przetestowany dość długofalowo, by wiedzieć co ma sens a co nie, ech... a wokół wdzę dzieci które robią mega postępy
                                przypadek z tych książkowo ciężkich, nie chcę wchodzić w szczegóły na forum
                                • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 11:00
                                  Mój też ciężki i niezrozumiały dla spotkanych dotychczas terapeutów. Nie reaguje na szablonowe działania a takie najczęściej mamy oferowane.
                                  • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 11:57
                                    no właśnie, nawet na pomoc nie ma co liczyć, bo terapeuci pracują tylko z dziećmi, które rokują
                                    nawet mega droga terapeutka z 30 letnim stażem ABA zrezygnowała, bo jak twierdzi, to autyzm nietypowy, a jest jakiś typowy ??? sama musiałam pracować, dużo rzeczy udało się naprawić, dalej idziemy do przodu, ale ja nie mam wykształcenia w tym kierunku, poza tym cwiczenia muszą być dopasowane do potrzeb, to mnie przerasta, tracimy koszmarnie dużo czasu, nie mówiać o tym, że uczyć swoje dziecko, nawet zdrowe, jest ciężko
                            • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 01:24
                              Uważam podobnie. Dziecko lat 15, 12 lat po diagnozie.
                              • potworia116 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 07:05
                                Wg doświadczeń moich i większości rodziców, z którymi się zetknęłam, do trzeciego roku życia, kiedy zaburzenia komunikacji stają się oczywiste, większość pediatrów nie widzi problemu, zarzuca rodzicom nadwrażliwość, "wymyślanie" i "jaki autyzm, przecież na mnie popatrzył".
                                Dwa tygodnie przed diagnozą szefowa dziecięcej neurologii powiedziała mi wręcz, że "siebie powinnam leczyć".
                                Nigdy nie zetknęłam się z przypadkiem pomyłki w drugą stronę. Czasem autyzm okazuje się sprzężony z jakąś chorobą metalboliczną, czasem z zespołem genetycznym, ale zalecenie kontynuowania diagnostyki jest standardowym elementem tzw. przekazania wniosków diagnostycznych, przynajmniej w szanujących się placówkach.
                                Co do dobrania terapii i znalezienia kompetentnych terapeutów, to rzeczywiście rzeczywiście odyseja. Ale nie o tym była mowa.
                                • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 07:37
                                  W szanującej się placówce (najbardziej w Pltongue_out) moje kolejne dziecko dostało łatkę diagnozy „za brata ze spektrum” a było to tylko proste opóźnienie mowy.
                                  Diagnozę schowałem do szuflady, z postanowieniem, że ją wyjmę, jeżeli napłyną sygnały z zewnątrz o trudnościach dziecka. Teraz ma lat prawie 11 i nic jeszcze mnie nie skłoniło do jej aktywizacji.
                                  Znam też inne dzieci, z diagnozą na wyrost lub z innymi trudnościami.
                                  Po prostu diagnozy są stawiane zbyt wcześnie, bo takie mamy warunki udzielania pomocy. A powinny być ostatecznie weryfikowane, może poza oczywistymi przypadkami, około 6 r.ż. Nie mylić z brakiem udzielania pomocy
                                  • potworia116 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 09:07
                                    Wiesz, naprawdę cieszy mnie to, co piszesz, może rediagnoza w kierunku neurotypowości nie jest taka rzadka jak myślałam?
                                  • agata_abbott Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 09:58
                                    Ale w Polsce trzeba mieć diagnozę żeby otrzymać pomoc.
                                • chocolatemonster Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 09:18
                                  Potworia...mnie do psychiatry wysylali: pediatra, tesciowa, logopeda, nauczyciel dzieci autystycznych, znajomi
                                  Maz, na szczescie, 'tylko' wykupil mi spa bo 'zestresowana jestes kochanie'.
                                  • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 09:35
                                    Wiecie, ja czternaście- trzynaście lat temu też byłam zbywana, traktowana jako panikara. Mam teraz autystycznego 15- latka, z ogromnymi problemami. Ale później, po kilku latach wahadło jakby się przechyliło w drugą stronę i zauważyłam, że zamiast wnikać co dziecku jest, zbyt łatwo przyczepia się diagnozę spektrum. Niemniej mając do czynienia z 2-4 - latkami często sugeruję rodzicom oprócz innych badań „wykluczenie zaburzeń ze spektrum autyzmu”. Bo jest to jedna z opcji.
                                    Nie powinno być jednak tak, że najpierw potwierdzamy autyzm a potem wykluczamy choroby, mogące dawać podobne objawy. Oczekuję odwrotnej kolejności.
                                    Ale to off topic.
                                  • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 10:50
                                    mnie też wysłali do "spychiatry", bo to na pewno moja wina, zimna matka, jak mi się polepszy to i jemu też, kufa nać!!!
                                    • chocolatemonster Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 10:57
                                      Standard. Mi probowali wmawiac,ze nie kocham corki i dlatego na sile szukam w niej 'feleru'. Kiedy martwilam sie,ze dwulatka nie cieszy sie na moj widok gdy wracam z pracy to slyszalam,ze pewnie nie okazuje jej milosci.
                                      • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 11:59
                                        mnie zarzucali min, że w poczekalni u psy wpinam dziecko do spacerówki, a nie trzymam na kolanach, taka zimna suka ze mnie
                                        a ja bałam się tylko jednego, że mi się wyrwie i zniknie gdzieś za rogiem szpitalnego korytarza, dziecko sprężyna z fiksacją na drzwi, do dziś zamykam wszystko na klucz
                                        • annajustyna Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 12:23
                                          Przypomniało mi się, jak w latach 70 leżałam w szpitalu po reakcji alergicznej na szczepionkę na ospę prawdziwą (miałam niecałe półtora roku), to ordynatorka robiła wyrzuty mojej matce, że jak dziecko może tak za nią płakać zamiast grzecznie spać. Że co to za matka!
                                          • chocolatemonster Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 13:05
                                            Widzisz. Nigdy nie dogodzisz.
                                • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 10:53
                                  najgorsze jest to, że każdy rodzic musi studiować medycynę i terapie na własną rękę bo lekarze nie są zainteresowani, wiadomo, autyzmu nie da się wyleczyć, to po co się wysilać? To szukanie pomocy po omacku wykańcza. Tyle straconych lat, a gdyby się trafiło na coś skutecznego na początku, zupełnie przypadkiem, może wszystko mogło być inaczej, ech....
                                  • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 14:04
                                    Nie wiem jak 15 lat temu obecnie moje ma 7 i uwazam ze wahadlo jest przesuniete w druga strone moim zdaniem. Na wszelki wypadek dzieci dostaja diagnoze a ze na autyzm najwiecej przysluguje wklepuje sie autyzm.
                                    • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 16:11
                                      Ale czy coś za tym idzie konkretnego? Pomoc, wsparcie, skuteczna terapia?
                                      • potworia116 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 17:04
                                        Tak, dostajesz orzeczenie o kształceniu specjalnym (prawo do nauczyciela wspomagającego na każdym etapie edukacji), wczesnym wspomaganiu rozwoju w wypadku maluchów, specjalistycznych usług opiekuńczych, w zależności od stopnia niepełnosprawności różne mniejsze i większe udogodnienia.
                                        Nie mieszkasz w Polsce?
                                        • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 18:09
                                          Ok, ale czy wszystkie te działania są skuteczne? Pewnie dla lżejszych przypadków tak, ale one by i pewnie się wykaraskały i bez pomocy. Ja niestety, ze wszystkich proponowanych nam opcji nie wyciągam pozytywnych wniosków, sztuka dla sztuki, żeby coś robić i przy tym zarobić, a że na niepełnosprawności, to kogo to obchodzi. Z perspektywy czasu szystkie działania oceniam jako nieskuteczne. Mieliśmy i lekcje w normalnej szkole przez lata z indywidualnym opiekunem, i nauczanie indywidualne, i logopedę, i SI, tomatisa, ABA, diety, suplementy, itp, itd,
                                          Pozytywnie oceniam ABA i dietę BGKCS, była potrzebna, dużo dobrego zrobiła, zapoczątkowała zmiany, ABA VB ciągniemy od lat.
                                          • potworia116 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 18:27
                                            Pytasz ogólnie? Przecież wiadomo, że jedne są, inne nie, temu pomaga to, innemu tamto. Protestuję tylko w kwestii tych "lżejszych przypadków, które same by się wykaraskały"- wśród badaczy i praktyków przekonanie o skuteczności wczesnej interwencji jest powszechne. Wśród rodziców, z którymi mam kontakt - też.
                                            Sama nic nie mogę powiedzieć - córeczka ma dwa i pół roku, dopiero zaczęła terapię.
                                          • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 18:29
                                            Mam podobne spostrzeżenia.
                                            I tak jak jeszcze kilka lat temu dość optymizmu i nadziei, tak teraz im bliżej dorosłości, tym trudniej patrzeć w przyszłość.
                                            • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 18:46
                                              Będzie dobrze. Tak sobie mówię codziennie. Myśląc o przyszłości. Co mogę innego?
                                              Szeptucha, jesteśmy na podobnym etapie, ja rok dalej, ale co to rok?
                                              Wstawać rano coraz trudniej. Staram się jednak zachować pogodę ducha, tzn robię co mogę by odganiać czarne myśli. Komu potrzebna depresyjna matka? A jeszcze jakby mnie szlag trafił ze zgryzoty to już wogóle. Jeszcze będzie pięknie, choć przez chwilę.
                                              • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 19:25
                                                Trzymajmy sięsmile
                                                • potworia116 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 19:41
                                                  Trzymajcie się, Wy i Wasze chłopaki.
                                                • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 19:54
                                                  Tak, trzymajmy się, co nam innego pozostało wink
                                                  Jak ja mam dość bycia dzielną, po prostu po dziurki w nosie.
                                      • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 17:29
                                        wczesne wspomaganie rozwoju, tusy, logopeda, terapia SI, cwiczenia na zaburzenie przetwarzania sluchowego no i majac orzeczenie mozesz zapisac do przedszkola/szkoly specjalnej czy integracyjnej (wieksze dofinansowanie, przedszkole/szkola ma obowiazek realizowac co masz w ks wpisane), no i jak zalatwisz orzeczenie o niepelnosprawnosci masz kase i dofinansowanie - u nas w przedszkolu dzieci z oon mialy hipoterapie za darmo.
                                        • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 17:41
                                          10 lat temu było to wszystko na piśmie. Kolejki były na 2-3 lata.
                                          Może teraz jest lepiej.
                                          Na komisji orzekającej o niepełnosprawności spotkałam geniusza psychiatrę, który twierdził, że spektrum A nie ma, są tylko różne postaci schizofrenii.
                                          Odmówiono mu pkt 7, chociaż na kwadrans go nie mogę zostawić i muszę być na zajęciach. Odwoływać się nie miałam siły, bo sama zmagałam się z chorobą. Zaraz będzie stawał na komisji dla dorosłych (jako 16- latek).
                                          • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 18:12
                                            nasza pierwsza diagnoza to była psychoza dziecięca, do schizofrenii niedaleko
                                        • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 18:11

no dzięki, na co mi terapie nieskuteczne za darmo, sorry
                                    • potworia116 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 16:37
                                      Nawet jeśli tak jest (nie spotkałam się, słyszałam tylko o zmianie diagnozy z autyzmu dziecięcego na ZA) uważam, że to dobrze. Lepiej na zapas wspomóc rozwój, komunikację i przetwarzanie sensoryczne niż dopuścić do powstania poważniejszych deficytów, nawet jeśli ich źródłem nie jest autyzm (choć co innego mogłoby nim być?)
                                      • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 17:16
                                        Gorzej jak diagnozę ZA dostaje dziecko z Zespołem Łamliwego X.
                                        Jak wrócił do mnie chłopiec z takim rozpoznaniem, mający ewidentne cechy zespołu oraz takie cechy mieli inni członkowie jego rodziny, to załamałam się.
                                        Pomoc dla ZA może nie była szkodliwa ale nieeystarczająca.
                                        • potworia116 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 17:29
                                          Ale standardowa diagnoza psychiatryczna zawiera zalecenia regularnych konsultacji w poradni genetycznej i metabolicznej (inna rzecz, że czas oczekiwania zwala z nóg, a prywatne konsultacje i testy kosztują krocie - ja wykluczałam zespół Retta).
                                          Ten przypadek, o którym mówisz wskazuje na jakieś koszmarne zaniedbanie.
                                          I tak, diagnozy dla zdrowych dzieci są bardzo dziwne i nie powinny mieć miejsca. Mimo wszystko nie wydaje mi się, że zdarzają się często.
                                          • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 17:36
                                            Może nieczęsto ale bywają. Zależy od zespołu diagnostycznego.
                                        • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 18:13
                                          szkodliwa może nie ale na pewno źle ukierunkowana, na szczęście my mamy takie rzeczy wykluczone
                                      • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 17:19
                                        Ale jeżeli diagnozę dostaje zdrowe dziecko, tak jak moje najmłodsze to jest dziwne. Niedawno wyciągnęłam papiery - opis zdrowego dziecka i wnioski- wskazuje na zaburzenia.
                                        Albo inna historia - starsze dziecko spektrum A a młodsze też zdiagnozowane jako spektrum, choć przyczyną dziwnych zachowań był ból spowodowany chorobą fizyczną.
              • majenkir Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 19:17
                Ta kobieta nie miala juz licencji, a stracila ja po tym jak sie wziela za lby z jakas wspolpracownica, ktora to byla w ciazy big_grinwink.
      • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:43
        Prawda ale byli uprzedzani. Oni to dziecko tak jakby kupili. Jak szczeniaczka...a okazało sie ze jednak za trudno to przekazali do innego domu. Trafiają się nietrafiona edopcje, orzwiązuje się je i jest to tragedia zaówno dla rodziców jak i dla dzieci...ale tutaj to jest jak kupowanie szczeniaczka. Ja pamietam filmy, w ktorych ona była nakrecona, bo osrodek jej odradzał adopcje, bo dziecko trudne, bo nie podołają...ale ona da rade. Pisze o niej bo to były akurat jej filmy. n
      • trampki-w-kwiatki Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:51
        Słuszna uwaga, że tam jest dwoje rodziców adopcyjnych, a pomyje znowu lecą na kobietę.
        • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:54
          Tutaj lecą na nią bo to ona występowała na tym kanale. Ja nie wtierdze ze to jej wina, oboje tak samo porąbani..ale kanał był Pani. Sorry Pani na nim robiła kase i zdobywała sławe, to Pani sie teraz oberwało.
          • trampki-w-kwiatki Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 13:06
            No tak.
          • majenkir Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 19:20
            Ten jej maz ma swoj dobrze prosperujacy kanal - Stauffer Garage. Ponoc na jednym filmie zarobil ponad $40K.
    • kk345 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:24
      >pani wbrew temu co obecnie twierdzi, wiedziała w momencie adopcji o problemach dziecka

Ten fragment mnie zastanawia. Pani adoptowała, jak rozumiem roczniaka i już wtedy ośrodek ostrzegał ją, ze dziecko jest autystyczne i że sobie nie poradzi? Można zdiagnozowac autyzm w pierwszym roku zycia dziecka? To dlaczego tu na forum radzi sie zaniepokojonym matkom coś innego, bo "tego nie da się tak wcześnie zdiagnozować"?
      • triss_merigold6 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:26
        Państwo jutuberstwo pokasowali mnóstwo filmów, z których wynikało, że odradzano im tę adopcję.
        • kk345 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:32
          Ja rozumiem, ale jak to możliwe, ze już osrodek adopcyjny zdiagnozował autyzm u roczniaka???
          • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:35
            nie autyzm mowiono o uszkodzeniu mozgu. wiadomo bylo ze dziecko bylo niedotlenione.
          • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:40
            Nie autyzm, tylko ze dziecko ma uszkodzony mózg. Oni chcieli dziecko z guzem mówzu (sic!!) a dostali z autyzmem...
            • trampki-w-kwiatki Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:53
              Jak to chcieli dziecko z guzem mózgu?
              Eee?
              • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:55
                Ona była przygotowana na guz mózgu, nawet byli pogodzeni ze dziecka nie da się odratować. Mi to trzeszczy strasznie...
                • anorektycznazdzira Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:47
                  >Ona była przygotowana na guz mózgu, nawet byli pogodzeni ze dziecka nie da się odratować.

Jezu... 0_0
                  • majenkir Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 21:14
                    Tak, oni ponoc zrobili sobie liste 100 chorob, zastanowili sie i wyszlo im, ze mogliby sie zdecydowac na 99 wink. Chcieli chore dziecko, bo takie sa wydawane szybciej, no i videos na yt ciekawsze uncertain.
              • szara.myszka.555 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 11:19
                Chyba chodziło o to, by dziecko szybko zmarło, a kasa za filmy i od sponsorów by się zgadzała. I mieliby opinię "bohaterów".
                A tu kurcze dzieciak z autyzmem, z potrzebą opieki na całe życie...
          • szmytka1 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 13:44
            Od urodzenia mojego dziecka wiedzialam, ze cos jest nie tak, obraz mozgu i uszkodzen jakos w 3 miesiacu mialam po usg. Niektore dzieci juz od porodu sa obciazone i o tym wiadomo. Niedotlenienie i wylewy moga narobic wiele szkod.
    • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:39
      I koniecznie sówj wielku ból po "stracie dziecka" trzeba było pokazać w necie. Tak życie z chorym dzieckiem jest trydne, wiedzą to najlepiej osoby , które mają takie dzieci. Adopcja pewnie trudniejsza bo jednak to nie jest biologiczne dziecko...ale zmroziło mnie, ze oni byli przygotowani na dziecko z guzem mózgu a nie na dziecko autystyczne. Moze jestem dziwna ale przeszło mi przez myśl, ze oni liczyli sie z tym ze to dziecko poprostu umrze za jakiś czas...a ono przezyło.
      Przekazywanie dziecka do kolejnego domu na tych zasadach to jakiś żart, bardzo straszny żart.
      • trampki-w-kwiatki Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 10:56
        ale przeszło mi przez myśl, ze o
        > ni liczyli sie z tym ze to dziecko poprostu umrze za jakiś czas...

Coś mi się wydaje, że planowali zająć się biedną, śmiertelnie chorą sierotką przez jakiś ściśle określony czas, a potem pochować go w pięknej trumience przy której zrobiliby sobie sesję na instagrama. A gdy uświadomili sobie, że ten chłopiec będzie żył, że całe jego dorosłe życie też będą musieli zajmować się chorym synem, to odpuścili.
        • 1matka-polka Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 11:04
          "Coś mi się wydaje, że planowali zająć się biedną, śmiertelnie chorą sierotką przez jakiś ściśle określony czas, a potem pochować go w pięknej trumience przy której zrobiliby sobie sesję na instagrama"

No raczej, ludzie z ludzkimi uczuciami nie wystawiaja swojego zycia w odcinkach na youtube, czy instagrama.
      • araceli Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 11:02
        hanusinamama napisała:
        > Moze jestem dziwna ale przeszło mi przez myśl, ze oni liczyli
        > sie z tym ze to dziecko poprostu umrze za jakiś czas...a ono przezyło.

A może odwrotnie - liczyli, że guza da się zoperować i wszystko będzie ok. Bohatersko uratują dziecko z 'trzeciego świata' uncertain
        • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 11:16
          no może...mam nadzieje.
        • lauren6 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 11:36
          A co w tym złego jeśli faktycznie tak myśleli?

Nieudane adopcje to cały czas jest temat tabu. Nic dziwnego, skoro jak widzimy po tym wątku na rodziców- głównie matkę - wylewane jest wiadro pomyj. Tymczasem nie wszystkie dzieci są "adopcyjne". Być może tak było w tym przypadku: rodzice myśleli, że adoptują dziecko, które po operacji będzie w miarę normalnie funkcjonować, a dostali dziecko głęboko niepełnosprawne, które nigdy nie nawiąże więzi z adopcyjną rodziną.

To wszystko gdybanie. Plotki z internetowego magla to trochę za mało by zmieszać tych ludzi z błotem.
          • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 11:44
            Lauren napisałabym ci zebys sobie przejrzała wczesniejsze jej filmy...ale nie. Pani skasowała. Ja to przestałam śledzić jak ona to dziecko...dostała. Juz wtedy z męzem mowiliśmy ze to takie kupowanie szczeniaczka jest. nieudane adopcje to jest tabu i jest tragedia (dla obu stron) ale nie porównuj. O ile w PL rodzice dostają dziecko bęz info o stanie zdrowia a potem wychodzi np FAS to tutaj osrodek adopcyjny im mowił jasno ze przypadek bardzo ciężki. Nie wiem tez czemu oni sie tak zafiksowali na raka mózgu, były papiery ktore mowiły o uszkodzeniu mózgu juz wżyiu płodowym. Ten dzieciak był przebadany.
            • majenkir Re: 03.06.20, 22:22
              hanusinamama napisała:
              > Nie wiem tez czemu oni sie tak zafiksowali na raka mózgu, były papiery ktore mowiły o uszkodzeniu m
              > ózgu juz wżyiu płodowym.

Bo chcieli, zeby dzieciak najpierw zarobil na YT, a potem sobie grzecznie umarl, a cala rodzina elegancko by go oplakiwala. To jest makabryczne, ale taka motywacja jednak sie wylania.
          • spirit_of_africa Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 11:58
            A ty dalej swoje.
            Już ci dziewczyny wyjaśniły powyżej ze pomyje lecą na panią, bo to ona publikowała w internecie cały proces. I owszem są dzieci „nieadopcyjne”, ale tutaj rodzina była uprzedzona o stanie dziecka, nikt im nie wcisnął chorego dziecka na sile. I to nie są plotki z magla tylko informacje które rodzina sama publikowała
          • araceli Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 12:02
            lauren6 napisała:
            > A co w tym złego jeśli faktycznie tak myśleli?

Krzywda dziecka.

> Nieudane adopcje to cały czas jest temat tabu.

I? Czy to znaczy, że pani może sobie zbijać kaskę na rodzinym instalie a potem nagle jak Filip z konopi wyskoczyć z komunikatem 'och - za trudno było'?. Remodel a house - rehome a child! uncertain

> To wszystko gdybanie. Plotki z internetowego magla to trochę za mało by zmiesza
            > ć tych ludzi z błotem.

Pooglądaj filmiki, wyrób sobie zdnie.
            • sasanka4321 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 12:18
              >Pooglądaj filmiki, wyrób sobie zdnie.

Ja ogladalam. Zaczelam sledzic ten kanal dokladnie wtedy, kiedy adoptowali malego. Ogladalam tylko filmiki z Huxleyem. Przestalam jakis rok temu. Tak ze zdanie mam wyrobione. I uwazam, ze najlepsze co mogli zrobic, to rozwiazac adopcje. Tyle, ze powinno to sie stac duzo wczesniej. Tam sie nigdy nie wytworzyla wiez miedzy ta kobieta a malym. Nic - pustka i obustronna niechec. Wszelkie proby nawiazania wiezi, pokazywane, a jakze, i glosno reklamowane na kanale, wygladaly tak zalosnie, ze mi sie na placz zbieralo. Nie bylo tez wiezi miedzy malym a rodenstwem - ta mlodsza dziewczynka go akceptowala i tyle. Jedyna wiez, jaka byla, a i to ograniczona, to pomiedzy chlopcem a adopcyjnym ojcem. Nie moze byc gorszego zycia dla dziecka, niz zycie w domu, w ktorym sie nie jest chcianym, kochanym. Jak bardzo ciezkie nie byloby dla niego przeniesienie go do innej rodziny, daje mu to chociaz jakas szanse, nawet jesli niewielka, ze bedzie lepiej, ze bedzie kochany. W tym domu, tej szansy nie bylo. Milosci nie da sie wymusic.
              • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 13:01
                w całej sprawie nie chodzi chyba o to że dziecko oddali, tylko jak to zrobili
                myślę że każdy myślący i czujący człowiek się zgodzi, że ta kobieta nie nadawała się na matkę tego dziecka
                problem w tym, że dziecko zniknęło z radarów jakiejkolwiek instancji kontrolującej los dzieci adoptowanych, jeśli kiedykolwiek na tych radarach było. teraz może mu się stać wszystko i pies z kulawą nogą nie będzie miał w to wglądu, żadnej pomocy, żdadnej opieki, żadnych wieści aż do, boże uchowaj, pierwszych stron gazet, albo i nie
                • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 13:16
                  o to to! jesli cala ta sprawa pomoze zeby uszczelnic system to juz wszyscy beda wygrani. jak to jest mozliwe ze ktos przywozi dzieciaka z zagranicy, wychowuje 2 lata i pies z kulawa noga sie losem tego dziecka nie interesuje? Rownie dobrze mogli go zakopac w piwnicy
                  • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 13:31
                    w USA dzieje się dużo dziwnych niepojętych dla mnie rzeczy, mnie ręce opadły po obejrzeniu dokumentu o targach adopcyjnych
              • asia_i_p Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 13:54
                To jest podejście zdroworozsądkowe. Natomiast statystyki mówią, że psychika dziecka znosi bodajże do trzech jazd "przywiązuję się - tracę", potem zaburzenia więzi masz gwarantowane.
                • sasanka4321 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:05
                  >To jest podejście zdroworozsądkowe. Natomiast statystyki mówią, że psychika dziecka znosi bodajże do trzech jazd "przywiązuję się - tracę", potem zaburzenia więzi masz gwarantowane.

A co statystyki mowia na temat spedzenia calego dziecinstwa w domu, w ktorym jest sie jedyna nieakceptowana, niechciana, nielubiana osoba? I to trwa latami. Uwazasz, ze z tego wychodzi sie bez zaburzen?

No to mial trzy jazdy. A najprawdopodobniej to dwie - on wyladowal w sierocincu chyba od razu po urodzeniu, nie pamietam juz, czy cos na ten temat mowili. Ma jeszcze szanse.
                  • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:30
                    Czy ty rozumiesz ze oni sobie to dziecko kupili zeby obrazem słodko pierdzącej rodzinki był lepiej sprzedawany?
                  • asia_i_p Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:36
                    Pani twierdzi, że dziecko bardzo kocha, tylko nie daje rady i musi zadbać o dobro swoich biologicznych dzieci, więc raczej niemówimy o jednoznacznym nieakceptowaniu, niechceniu, nielubieniu.
                    Jeżeli dziecko jest w piekle, no to się je zabiera z piekła, bo wiadomo, że priorytetem jest fizyczne przetrwanie. Ale trzeba mieć świadomość, że tłumaczenie "Nie robię nic złego, bo oddaję rodzinie, która będzie mieć więcej cierpliwości, będzie kochać bardziej, bardziej się na dziecku skupi" to optymistyczne uproszczenie. To co, jak znajdziemy jeszcze o oczko lepszą, to oddajemy tej jeszcze lepszej? Stabilność też się liczy i liczy się bardzo. Stabilna rodzina spełniająca część potrzeb dziecka jest lepsza niż podróż przez dwie czy trzy aż się dotrze do idealnej.
                    Ludzie, którzy odczuwali w domu brak akcpetacji, czasami z tego wychodzą, nawet na e-mamie spotykamy dziewczyny, które z terapią dają sobie radę. Ludzie, którym niestabilne dzieciństwo zafunduje zaburzenia więzi mają na wyjście z tego znacznie mniejsze szanse, dopiero niedawno w ogóle zaczęto robić nadzieje, że to się w ogóle daje w jakimś stopniu odkręcić.
                    • asia_i_p Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:44
                      Inaczej - to nie jest tak, że masz wybór życie w rodzinie nieakceptującej i życie w rodzinie kochającej. To dziecko żyjąc w tej nowej kochającej rodzinie - nawet jeśli zrobimy założenie, że rzeczywiście trafili idealnie - równocześnie żyje w tej nieakceptującej. To, że oni to dziecko ze swojej rodziny usunęli, nie usunęło ich z rodziny tego dziecka, oni dalej dla niego są i ono żyje niakceptowane przez nich i tego nieakceptowania ma namacalny, ostateczny dowód - bo je oddali. Załózmy, że wybrali mu idealną następną rodzinę - OK, ale tym, co zrobili, znacznie zmniejszyli jego szansę na skorzystanie z tego, co ta idealna rodzina oferuje.
                      • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:53
                        Jeżeli jest bardzo zaburzone to bardziej przywiązuje się do miejsc i przedmiotów a nie do ludzi.
                      • sasanka4321 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:05
                        >Załózmy, że wybrali mu idealną następną rodzinę - OK, ale tym, co zrobili, znacznie zmniejszyli jego szansę na skorzystanie z tego, co ta idealna rodzina oferuje.<

Oddaniem go do kochajacej go rodziny zmniejszyli jego szanse na skorzystanie z tego, co ta idealna rodzina oferuje??? Czytasz co piszesz? Gdyby go tej rodzinie nie oddali, to by zwiekszyli jego szanse na skorzystanie z milosci tej drugiej rodziny???

Oni nie powinni nigdy tego dziecka adoptowac. Albo inaczej - nikt nigdy nie powinien im tego dziecka dac. Oni sa glupawi i mysla jak mysla. Masa ludzi jest glupawych. Niemniej w osrodkach adopcyjnych powinni pracowac ludzie ogarnieci i takie pomysly stopowac.
                        Niemniej, jesli sie stalo co sie stalo, i youtubowa rodzinka dostaje zaburzone dziecko do adopcji i pokazywania w sieci, to im szybciej im sie to dziecko zabierze, tym lepiej.
                        • asia_i_p Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:13
                          Tak, czytam to co piszę. Dziecko mogło do tego stopnia stracić zaufanie do otoczenia, że emocjonalnie nie skorzysta z tej nowej sytuacji w ogóle.

Zrozum, że dla dziecka to odrzucenie nie jest i jeszcze długo nie będzie jednorazowym faktem z przeszłości, tylko czymś, z czym się mierzy codziennie i co je określa.

Z drugą połową się zgadzam, nie powinni w ogóle tego dziecka adoptować. Ale w momencie kiedy już adoptowali, to przyjmowanie interpretacji, że naprawili to oddając je w ogóle nie uwzględnia, czym dla psychiki dziecka jest oddanie przez rodzinę, do której się przywiązało.

W niektórych sytuacjach po prostu nie ma happy endu. Fajnie byłoby, gdyby był, ale nie ma. I nie ma co udawać, że jest.
                          • sasanka4321 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:36
                            >Tak, czytam to co piszę. Dziecko mogło do tego stopnia stracić zaufanie do otoczenia, że emocjonalnie nie skorzysta z tej nowej sytuacji w ogóle.

Byc moze nie skorzysta. Szanse ma raczej niewielkie. Ale jakies ma, i nalezy mu je dac.

>Zrozum, że dla dziecka to odrzucenie nie jest i jeszcze długo nie będzie jednorazowym faktem z przeszłości, tylko czymś, z czym się mierzy codziennie i co je określa.

Niewatpliwie. Natomiast jesliby go nie oddali, musialby rowniez mierzyc sie codziennie z faktem, ze nikt go w tym domu nie kocha i nie chce, jest poprostu takim bledem popelnionym przez rodzicow lata temu i zawadza nie tylko w zyciu prywatnym rodzicow ale i zawodowym, bo na filmikach zle wychodzi. Pamietam filmik, w ktorym Myka zapomniala mu dac ciastko. Cos swietowali, nie pamietam co, i kazdemu dziecku postawila na stole talerzyk z ciastem, poza Huxleyem. Maz jej przypomnial po jakims czasie, i wtedy dostawila. Mogli tego nie pokazywac swiatu, ale oni takich drobiazgow nawet nie zauwazali najprawdopodobniej.
                            Jedyna osoba, ktora to dziecko lubila, byl ojciec. Przynajmniej na poczatku, pozniej tez zaczelo sie to chyba odwracac. Gdzies ludzie wyciagneli jakis czas temu, ze Myka wypytuje po internecie co zrobic, bo maly ma obsesje na punkcie jedzenia, i ciagle na nich patrzy jak jedza, i jej maz nie moze juz zniesc tego gapienia sie na niego. Nie wiem, na ile to prawda, na ile jej interpretacja - tak dlugo jak ja ogladalam te filmy jakies slady sympatii ze strony ojca do Huxleya byly na pewno. Ze strony matki nie bylo nic, poza ogromna niechecia i jednoczesnym szczebiotaniem do kamery, jaki to Hux jest cudowny i jakie robi postepy.d

Gdybym musiala wybierac, wolalabym, zeby moje dziecko musialo sie mierzyc codziennie z odrzuceniem rodzicow, bedac jednoczesnie wsrod ludzi,ktorzy je kochaja, niz zeby musialo sie mierzyc codziennie z odrzuceniem ludzi, wsrod ktorych zyje, i nie ma nikogo innego.

To malzenstwo jest puste w srodku jak baloniki. Oczekiwanie od nich zrozumienia czegokolwiek i kajania sie jest strata czasu. Przeciez oni zyja wlasnie z tego narcyzmu, skupiania sie na sobie i pokazywania sie przed kamera caly dzien. Nie zmienia to faktu, ze oddanie dziecka bylo najlepsza rzecza, jaka mogli dla tego dziecka w tej chwil zrobic.
                            Owszem nie ma happy endu, ale wciaz jest gorsze i mniejsze zlo do wyboru.
                        • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:18
                          Ale to była adopcja dzieca z innego kraju. pewnie dziecka z USA by nie dostali dlatego kupili sobie to. Własnie tu o to chodzi ze nad takimi kupionymi dziecmi z Azji czy Afryki nie ma śladu częso. Nikt nie sprawdza co sie z dzieckiem dzieje
                        • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:40
                          >Oddaniem go do kochajacej go >rodziny zmniejszyli jego szanse na >skorzystanie z tego, co ta idealna >rodzina oferuje???
                          Oczywoscie, że tak. Dziecko z wygenerowanym zaburzeniem tworzenia więzi nie będzie tworzyć więzi. Choćby go adpotowala Najświętsza Panienka na braciszka dla Jezuska.
                          • sasanka4321 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:49
                            Oni mu nabruzdzili pare lat temu tym, ze go zaadaptowali. Co w sumie tez nie jest takie pewne, bo ciezko zaburzone dzieci w sierocincach w Chinach koncza tez nie lepiej przewaznie.
                            Teraz, po latach, do wyboru bylo oddac dziecko komus, kto bedzie je kochal, albo zostawic. I ja twierdze, w tej sytuacji jaka byla, dla dobra dziecka lepiej je oddac. Moze nie "dla dobra dziecka" ale "dla mniejszego zla".
                          • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:02
                            ale zaburzenie wiezi wcale nie znaczy ze dziecko nie tworzy wiezi tylko ze tworzy ja inaczej/gorzej niz by moglo.
                    • sasanka4321 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:58
                      Alez to dziecko BYLO w piekle. Pani moze sobie twierdzic obecnie co chce. Filmiki z malym i calym ich rodzinnym zyciem byly na ich rodzinnym kanale "Stauffer life", ktory zostal kompletnie wyczyszczony, nie na jej osobistym kanale "Myka". Ja to sledzilam prawie 1,5 roku. Nie, pani nie kocha dziecka, i nigdy go nie kochala. Podejmowala nawet jakies zalosne proby, od czasu do czasu, nawiazania wiezi. Typu: trzymanie go sila u siebie na kolanach i zmuszanie do patrzenia jej w oczy, jednoczesnie slodko pierdzielac. Trudno bylo stwierdziec, ktore sie bardziej z tym meczylo - pani czy dziecko... Tego sie nie da ukryc - kompletnego braku sympatii do tego dziecka ze strony pani. Na kazdym kroku to bylo widac, ze to dziecko jedynie przeszkadza, jest nielubiane, niechciane, niesympatyczne. Pozostale dzieci traktowaly go jak powietrze. W kazdym razie na filmikach - a pokazywali to, co wedlug nich najlepsze, wiec co byla niepokazane, nie chce wiedziec.

To sie zdarza czasem nawet u matek, ktore dziecko osobiscie urodzily. Wiez nie powstaje. Matka nie kocha dziecka. To JEST pieklo. I to pieklo trwajace calymi latami. Jeszcze gorzej jest, jesli jest sie jednym z kilkorga dzieci, i jedynym odrzuconym.

Gdybym musiala wybierac dla moich dzieci - tkwienie do doroslosci w rodzinie, ktora ich nie lubi (o milosci to juz w ogole nie wspominam) lub druga adopcje - wybieram druga adopcje bez chwili zastanowienia.
                      • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:00
                        Tylko pytanie do jakiego domu trafi teraz...bo to jest zwykłe przekazanie. Nie bedzie sprawdzona rodzina, nie będzie dobierana pod kątem problemów dziecka
              • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:11
                Ale czy ty rozumiesz ze to nie ejst zwyczajne rozwiązanie adopcji (dziecko wraca do DD i tam ma szukaną nową rodzine). Ono jest przekazane (oddane) do innej bez żadnej kontroli komu sie oddaje. Niestety w USA mozna sobie kupić kolorowe dzieci i system nie ma nad nimi żadnej pieczy.
                Przypominam tez ze łzawy filmik jak to oni to przezywają powstał po długim czasie słodko-pierdzących, gdzie ten mały nie występował. Sledzący jej kanał cisneli ją gdzie jest dziecko i po długim czasie (słodziakowych filmików jak to mają nadal cudownie) powstał film "och jak my bardzo cierpimy" przy czym filmy z czasów adopcji z duzej częsci wykasowali (bo sie nie zgadzały z aktualną tezą).
          • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 12:24
            >Tymczasem nie wszystkie dzieci są >"adopcyjne"
            To jakie są w takim razie? Bernadetkowe...?

>rodzice myśleli, że adoptują dziecko, >które po operacji będzie w miarę >normalnie funkcjonować
            To tym gorzej świadczy o ich intelekcie. Pani pielęgniarka chyba wie doskonale, że po leczeniu guza mózgu jest ogromne ryzyko uposledzenia, padaczki, zgonu, a nie szczęśliwego cwałowania na jednorozcu w stronę instagramowej tęczy.
          • samawsnach Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 13:59
            "Tymczasem nie wszystkie dzieci są "adopcyjne".
            A możesz to rozwinąć? Bo ja nie rozumiem. Decyzja o adopcji jest decyzją o dziecku. Nie udanym, mądrym, zdrowym dziecku, ale po prostu o dziecku z całym ryzykiem takiej decyzji.
            • annajustyna Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:03
              Nie każde dziecko nadaje się do adopcji. Istnieją przypadki tak trudne, że nie idzie.
              • araceli Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:05
                annajustyna napisała:
                > Nie każde dziecko nadaje się do adopcji. Istnieją przypadki tak trudne, że nie
                > idzie.

Nie nadaje się czyli co konkretnie?
                • annajustyna Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:07
                  Aspołeczne, taki Damienek z Omenu?
                  • araceli Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:10
                    annajustyna napisała:
                    > Aspołeczne, taki Damienek z Omenu?

Jak urodzisz takie to co?
                    • annajustyna Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:17
                      No wiesz, pewne cechy to też wynikowa przeżyć we wczesnym dzieciństwie. A moje własne jest czasem bardzo trudne, częściowo też przez przeżycia związane z odejściem jej ojca. Zaciskam zęby i do przodu.
                      • araceli Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:34
                        annajustyna napisała:
                        > No wiesz, pewne cechy to też wynikowa przeżyć we wczesnym dzieciństwie.

W dzieciństwie własnych biologicznych dzieci również a jednak 'zaciskasz zęby i do przodu'. Nadal nie rozumiem głupio powtarzanego stwierdzenia 'nie nadaje się do adopcji'.
                    • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:32
                      To tez bardzo trudna sytuacja...natomiast wiekszość problemów tych dzieci wynika z faktu, jakie miały życie od samego urodzenia (czasami od poczęcia jezeli matka chlała lub ćpała).
                    • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:21
                      Czego byśmy nie myśleli, nie powiedzieli i nie chcieli, rodzicielstwo to w bardzo dużej mierze biologia, hormony. O ile w przypadku dzieci biologicznych hormony odgrywają swoją bardzo silną rolę, o tyle w przypadku adopcji raczej nie. Nie wiem czy miałabym siłę, by opiekować się adoptowanym ale pierwotnie jednak cudzym dzieckiem, gdyby okazało się że będzie to wiązało się z cierpieniem i wyrzeczeniami do końca moich dni. Śmiem twierdzić, że w przypadku rodzicielstwa bilogicznego sprawy są jednak bardziej "oczywiste". Dlatego rozumiem pojęcie dzieci "nieadoptowalnych". Adopcja sama w sobie jest trudnym przedsięwzięciem, jeśli dorzucić do tego zaburzenia, choroby, kalectwo, czasem po prostu przerastającym możliwości przeciętnego rodzica adopcyjnego.
                      • araceli Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:35
                        fitfood1664 napisał(a):
                        > Nie wiem czy miałabym siłę, by opiekować się adoptowanym ale pierwotnie jednak cu
                        > dzym dzieckiem, gdyby okazało się że będzie to wiązało się z cierpieniem i wyrz
                        > eczeniami do końca moich dni. Śmiem twierdzić, że w przypadku rodzicielstwa bil
                        > ogicznego sprawy są jednak bardziej "oczywiste". Dlatego rozumiem pojęcie dziec
                        > i "nieadoptowalnych".

Ale to nie kwestia dziecka tylko dorosłego nie nadającego się na rodzica adopcyjnego. Przypisywanie defektu dziecku jest okrutne i krzywdzące.
                        • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:45
                          adopcja i rodzicielstwo to relacja dwustronna, każda ze stron musi się do tego nadawać
                          na pewno okrutne i krzywdzące ale bliskie prawdy a nie myślenia życzeniowego
                          • araceli Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:51
                            fitfood1664 napisał(a):
                            > adopcja i rodzicielstwo to relacja dwustronna, każda ze stron musi się do tego
                            > nadawać
                            > na pewno okrutne i krzywdzące ale bliskie prawdy a nie myślenia życzeniowego

Dorosły może nie nadawać się na rodzica. Dziecko zawsze nadaje się na dziecko. Źli, okrutni ludzie czyszczą sumienie 'nienadawaniem się dziecka'.
                            • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:58
                              jakie to górnolotne i słodkopierdzące
                              mam nadzieję że piszesz to z pozycji adopcyjnego rodzica trudnego dziecka
                              inaczej to tylko pierdu pierdu
                              łatwo oceniać innych
                              • araceli Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 17:04
                                fitfood1664 napisał(a):
                                > jakie to górnolotne i słodkopierdzące
                                > mam nadzieję że piszesz to z pozycji adopcyjnego rodzica trudnego dziecka

Nie - piszę z pozycji dorosłego, który otwarcie twierdzi, że się na takiego nie nadaje a nie zwala na dziecko.
                                • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 17:07
                                  czyli typowe pitu pitu
                                  • araceli Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 17:09
                                    fitfood1664 napisał(a):
                                    > czyli typowe pitu pitu

Potrafisz odróżnić - JA się nie nadaję od DZIECKO się nie nadaje? Cyba nie skoro to dla ciebie 'pitu pitu.
                              • potworia116 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 17:11
                                Jak ktoś zamierza adoptować dziecko, to powinien się najpierw dowiedzieć tego i owego na temat mechanizmów adaptacyjnych i możliwych scenariuszy. Naprawdę wystarczy powierzchowny research, żeby wiedzieć, że to sprawa dla twardzieli i nigdy nie jest różowo.
                                Adaptować, zebrać brawa od publiki, po czym po cichu podać dalej - sorry, na wzór rodzicielstwa i etyki mi to nie wygląda.
                                Mali autyści nie są zdegenerowanymi psychopatami, tylko dziećmi wymagającymi szczególnej atencji, cierpliwości i wielkiego nakładu pracy, dzięki którym mogą uzyskać zaskakująco wysoki poziom funkcjonowania. Życzę chłopcu, żeby tym razem na takich ludzi trafił.
                                Instakłamowi rodzice są nie do obrobienia, a przerzucanie odpowiedzialności na dziecko, to wyjątkowo szmatławy przykład relatywizmu.
                                • potworia116 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 17:22
                                  Są nie do obronienia. Obrobić ich można bez wysiłku.
                        • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 22:44
                          Okrutne i krzywdzące jest to co sie w PL robi z dziecmi z rodzin patologicznych. Chroni sie rodzine, nie dziecko. Dzieci jeżeli są zabierane są tak mocno okaleczone. To są często braki których juz sie nie nad robi ( nie mowie ze nie warto próbować). Kazde dziecko ma problemy, jedno wieksze drugie mniejsze. Ale to są naprawde spore problemy czasami na lata, na zawsze. Biedna sierotka, ktora była kochana ale straciła rodziców jest adoptowana przez rodzinę. Jezeli dziecko trafia do DD tzn ze przeszło wielk, wielką traume. Juz pomijam temat dzieci pozostających w DD, bo nie maja uregulowanej sprawy prawnej. Latami sie czeka az sie rodzice ockną...a dzieci tracą dzieciństwo.
                      • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 18:51
                        >rodzicielstwo to w bardzo dużej >mierze biologia, hormony
                        "Hormony" to oksytocyna, wydzielana w czasie porodu. U kobiet. Wyłącznie - no bo tylko one rodzą. U mężczyzn w trakcie orgazmu, więc nie idźmy tą drogą w kontekscie dzieci. Gdyby to była kwestia tylko oksytocyny, to kobiety po cc albo ojcowie nie mieliby więzi. Albo do jej wytworzenia wystarczyłoby szczypanie w brodawki i wgapianie się w zdjęcie potomka.
                • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:31
                  Poczytaj sobie o trudnych dzieciach adopcyjnych. Są takie przypadki, ze lepiej zeby dziecko było w dd bo zwyczajnie sie do rodziny nie nadaje. Taki efekt mamy, bo w PL rodzina jest świeta. I dzieci są zabierane jak jest dużo za póxno na to...
                  • araceli Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:36
                    hanusinamama napisała:
                    > bo zwyczajnie sie do rodziny nie nadaje.

Rozwiniesz to stwierdzenie?

Dziecko 'nie nadające się do rodziny' 'nadaje się' do dd????
                    • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:44
                      Dzieci z bardzo dużymi deficytami. Są takie dzieci. Ludziom sie wydaje, ze dziecko w DD to słodka sierotka którą miłość uratuje...a te dzieci nie znają miłości. Jezeli nie są niemowlakami to bardzo często nie da sie odwrócić zniszczen i zmian w psychice u takiego dziecka. To nie jest tak ze kazda rdzoina bedzie lepsza niz DD. I lepiej oddać do kogoś i tam będą go kochać...są dzieci którym miłośc nic nie pomoże. Niestety ale latami miały tak zaburzony obraz stosunków miedzyludzkich, były tak skrzywdzone ze są nie do odratowania.
                      • araceli Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:51
                        hanusinamama napisała:
                        > Dzieci z bardzo dużymi deficytami.

Konkrety poproszę. Co sprawia, że dziecko 'nie nadaje się do rodziny' a 'nadaje się' do DD.
                        • zetkaad Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:52
                          Osobowość psychopatyczna
                          • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:01
                            Tez al;e nie tylko. Czasami te dzieci są tak zniszczone ze nawet w DD nie mogą być. Znam przypadek dziecka które jako 6 latek musiało być leczone psychiatrycznie.
                            • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:59
                              I dziecko leczone psychiatrycznie lepiej odnajdzie się w dd niż w rodzinie (nie mówię, że "zwyklej", para, której wizja rodzicielstwa po czy się na fociach na insta w żadnym razie nie powinna dziecka z problemami dostać)? W takim razie może należałoby odbierać "psychiatryczne" dzieci ze zwykłych rodzin, skoro dd lepszy?

Natomiast o tym, jak wygląda diagnoza psychiatryczna dzieci w dd można sobie poczytać :
                              www.swiatksiazki.pl/czy-bog-wybaczy-siostrze-bernadetcie-5668712-ksiazka.html
                              • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:52
                                Nie nie lepszy. Ale wymagał takiego leczenia ze nie było mowy o adopcji.Chłopak był niebezpieczny dla siebie i dla otoczenia.
                                • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 18:58
                                  W zasadzie konieczność stałego leczenia psychiatrycznego nie wyklucza adopcji czy opieki rodziny zastępczej. Nawet ciężko chora psychiatrycznie osoba odnosi korzysc z odwiedzin i obecności osób bliskich. Natomiast skoro dziecko "nie nadawało się " do życia z rodziną, bo jej i sobie zagrażało, to można z całą pewnością (!!!) powiedziec, że absolutnie NIE nadawało się do dd, gdzie dzieci są zostawiane bez nadzoru (ale pod kluczem) na całą noc.
                                  • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 19:04
                                    mowimy o dziecku co mialo 2 lata jak adoptowali i 4 jak oddali
                        • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:53
                          Bardzo skrzywione dzieci, np gwalcone analnie noc w noc przez kilkanascie lat, powinny zostać w dd i gwalcic kolejne pokolenia podobnych sobie odpadów, których również nikt nie chce, bo się "nie nadają do rodziny" . A różne siostry Bernadetty mogą realizować swoje życiowe powołanie (bicie, głodzenie, gwałty, poniżanie, zmuszanie do nagości, a w Kanadzie to wręcz podlaczanie do krzesła elektrycznego dla uciechy biskupa) , których nie zrealizowałyby na normalnych dzieciach. Jak już się je wykopie na ulicę po ukończeniu 18 rz, to szybciutko narobią sobie kłopotów, kogoś zabiją, kogoś zgwałcą i trafia do więzienia, gdzie przez kolejne lata będą "resocjalizowani" gwałtami i przemocą.
                  • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:56
                    nie ma opcji "dom dziecka lepszy" tylko ze nie zawsze da sie znalezc rodzine ktore chce umie i ma srodki. Takich ludzi jest po prostu skrajnie malo.
                    • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:02
                      Nie, są opcje gdzie dzieci np finalnie konczą w szpitalu psychiatrczynym w takim stanie je zabrno ze szpitala. Sa naprawde skarjnie zniszczone dzieci.
                      • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:11
                        Oprotestuję sformułowanie: kończą w oddziale psychiatrycznym. Oddziały są po to, by dzieci zdiagnozować, dobrać leczenie i finalnie poprawić funkcjonowanie.
                        Znam wiele dzieci, które o szpital zahaczyły.
                        Bólem jest dopiero ciągle życie w takiej placówce.
                      • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:01
                        I powrót ze szpitala do dd, gdzie będą znów gwalcone, bite i głodzone będzie dla nich taki świetny?
                        • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 18:07
                          Dla większości dd to stwierdzenie jest krzywdzące.
                          • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 19:01
                            Mówimy o małych rodzinnych dd, rodzinach zastępczych czy wioskach dziecięcych sos, czy molochach typu przybytek siostry Bernadetty? Bo nie ma czegoś takiego jak "dobry dd" , jeśli mówimy o molochach.
                    • araceli Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:02
                      ichi51e napisała:
                      > nie ma opcji "dom dziecka lepszy" tylko ze nie zawsze da sie znalezc rodzine kt
                      > ore chce umie i ma srodki. Takich ludzi jest po prostu skrajnie malo.

No więc twierdzenie 'są dzieci nienadające się do adopcji' jest po prostu głupie i krzywdzące.
                      • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:20
                        Krzywdzące jest niezabieranie dzieci z miejsc ktore je niszczą. A nie stwierdzenie faktu po szkodzie.
                        • araceli Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:36
                          hanusinamama napisała:
                          > Krzywdzące jest niezabieranie dzieci z miejsc ktore je niszczą. A nie stwierdze
                          > nie faktu po szkodzie.

Ależ logika! Jeżeli dziecko jest w rodzinie maltretowane to oczywiście, że lepsze dla niego jest zabranie ale do jasnej ch..y nie piszmy, że maltretowanie to takie nic!
                  • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:48
                    >Są takie przypadki, ze lepiej zeby >dziecko było w dd
                    Czyli dla niektórych dzieci lepiej, żeby były latami gwalcone przez wychowanków, bite i głodzone przez opiekunów? Po tym, jak często przeszły takie pieklo w domu rodzinnym?

Tak, nie każde dziecko nadaje się do "zwyklej" adopcji. Wiele wymaga profesjonalnej pomocy z powodu zaburzeń, które wygenerowali w nich dorośli. Ale tym bardziej miejscem dla tych dzieci nie są żadne domy siostry Bernadetty, no kończy się tak, jak się kończy.
                    • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 18:09
                      Masz jakąś skrzywiona wizję dd i oddziałów psychiatrycznych. Większość funkcjonuje nieźle i dzieci są zadbane. Budujesz wizję rzeczywistości na skrajnych zdarzeniach.
                      • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 19:04
                        Oddziałów psychiatrycznych? Ja nie napisałam absolutnie ani jednego słowa o oddziałach psychiatrycznych. Natomiast opinia o tym, jak szkodliwe są państwowe /kościelne molochy jest doskonale ugruntowana. Ale jasne, można się oszukiwać, że siostra Bernadetta była jedna jedyna. Tylko potem okazuje się, że jednak nie.
                        • lauren6 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 19:48
                          To co proponujesz w zamian? Trzymanie dziecka w rodzinie, która tego dziecka nie chce i codzienne narażanie na bycie odrzucanym przez adopcyjnych rodziców? To dopiero jest trauma.
                          Nie wiem jak to wygląda w Stanach, ale w Polsce kilka % adopcji jest rozwiązywanych. Czyli nie zawsze pobyt w rodzinie jest lepszy od dd. Po rozwiązaniu adopcji dziecko ma przynajmniej szansę na nowy dom, rodzinę, która go zaakceptuje. W starej rodzinie adopcyjnej takiej szansy już nie miało.
              • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:20
                No to jakoś jednak "poszło" gdzie indziej....
          • iuscogens Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 18:48
            A gdzie jest powiedziane, ze to dziecko z autyzmem była tak głęboko niepełnosprawne, ze nigdy (??) nie nawiąże więzi z rodzina? Tym bardziej, ze Pani twierdzi, ze dziecko chciało pójść do innej rodziny, wiec niby z inna rodziną nawiązało. Poza tym ogólnie sugerowanie, ze niepełnosprawni w tym autystycy nie są w stanie nawiązać więzi to poziom wiedzy psychologicznej z czasów epoki kamienia łupanego. Autystycy jak najbardziej więzi nawiązują, szczególnie z osobami bliskimi, z rodziną, nawet jeśli tego nie okazują w sposób standardowy. Osoby upośledzone, nawet głęboko tak samo. To naprawdę nie jest jakaś wiedza tajemna.
            • lauren6 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 19:52
              Nie jest również wiedzą tajemną, że dzieci po domach dziecka cierpią często na silne zaburzenia więzi, RAD itd. Dodaj do tego autyzm, dodaj do tego guza mózgu. Prawdopodobnie mówimy, że mówimy o niepełnosprawności sprzężonej: komu chcesz wmówić, że to lekka przypadłość?
            • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 20:51
              Ja nie wiem czy oni pracowali z jakims specjalistą. Pani z tego co pamietam to miłością chciała go leczyć..tylko ze tam chyba tej miłosci brakło.
              • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 22:16
                może uwierzyła, że autyzm bierze się z oziębłości matki, jak sądzono XX lat temu
                miłość nie wystarczy, potrzebna jest rzetelna rehabilitacja, niestety to kawał roboty, pod okiem kogoś kto się zna na tyle dobrze, że potrafi dopasować wszystko do potrzeb i deficytów dziecka, co jest niebywale trudne
    • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 12:04
      dranie
      ciekawe co wskazywało na to że dziecko jest 100% za zmianą domu?
    • bigzaganiacz Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 13:14
      Nie sprawdzil sie w podbijanu lajkow czy tam subow na kanale to zostal zwolniony
      • majenkir Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 21:29
        Alez wlasnie sprawdzil sie swietnie! Ponoc kanal tej kobiety rozkwitl w momencie, kiedy sobie wymyslila ta adopcje. I kasa zaczela plynac z prawa i lewa wink.
    • amast Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 13:37
      A pamięta ktoś historię polskiego rodzeństwa adoptowanego w 1997 roku przez amerykańską rodzinę? Tamte dzieci nawet nie były w żaden sposób chore, tylko po prostu "trudne".
      • annajustyna Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:06
        Nie, ale ta zmroziła mi krew w żyłach:

wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/541011,pajeczyna-groznych-powiazan-oplotla-polskie-dzieci.html
        • amast Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:17
          No to polecam na początek film "Tata, i love you". Potem zostały nakręcone 2 kontynuacje, po kilku i po kilkunastu latach. A pamiętam, że w czasie jak dzieci były adoptowane, to cała Polska przezywała ekstazę, jakie to szczęście je spotkało.
        • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:27
          Moim zdaniem osrodki adopcyjne powinny byc tylko panstwowe, co to znaczy katolicki osrodek adopcyjny? I jeszcze "ma jasno postawione wymagania....rodzice muszą być katolikami" - jakby to gwarantowało cokolwiek...
      • afro.ninja Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:33
        Na jutubir jest cały film obietnica dzieciństwa.
        • amast Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:37
          To jest trzecia część. Pierwszy był "Tata, I love you".
          • afro.ninja Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:42
            Mega ciężkie filmy!
            • amast Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:44
              Niestety.
      • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:47
        Dokładnie pamiętam.
        Najpierw im kibicowałam a potem kolejną część oglądałam z przerażeniem.
        To były dzieci z trudnościami, po przejściach, jedno z większymi problemami.
        Ostatecznie, jakoś sobie życie poukładali. Nie sądzę, żeby w Polsce wyszło im lepiej.
        • amast Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:53
          Może w Polsce nie wyszłoby im lepiej, ale nie można powiedzieć, że po adopcji było im dobrze. A ci pożal się Panie "rodzice" adopcyjni jakiś koszmar. Ja rozumiem, że ludzie nie lubią dzieci, ale tak im w życiu "wyjdzie", że mają własne i fundują im traumy. Ale nie lubić dzieci i wziąć sobie gromadkę obcych, żeby zafundować im traumy? Niepojęte.
          • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:57
            Ci „rodzice” dziwni byli, to fakt.
      • konsta-is-me Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 00:07
        A byla chyba na forum tu?
        O ile pamietam
        Izieci zostaly zjechane ze nie docenily wspanialej amerykanskiej rodziny, ktora przeciez musi byc wspaniala , bo jest amerykanska...
    • afro.ninja Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:12
      Kiedyś ogladalam dokument, jak para z Danii zaadaptowala dwojke rodzeństwa z Afryki . Matka miala hiv, czy juz aids i miala umrzec. Oddala dzieci, chlopiec w wieku do 2 lat, dziewcxnka starsza. No i po jakims czasie ta para z Danii oddala dziewczynke do domu dziecka, a Dania nie chciala oddav matce dziecka do Afryki. To byl straszny film, ta para w ogole nie miala żadnych problemów z tym, ze oddala dziecko, a ta matka w Afryce, wciaz zyla i maksymalnie cierpiała z powodu tej sytuacji. moze i dla tej dziewczynki lepiej, ze nie zyla z ta nowa rodziną, ale stracila matke, brata, ojczyznę, wszystko.
    • saszanasza Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:41
      „ Do tego dopisała jeszcze, że podczas czasu, który obie rodziny spędziły razem, chłopiec okazywał więcej zainteresowania tą drugą rodziną, stąd jej przekonanie, że woli ich”

Już widzę jak autystyczne, zaburzone dziecko garnie się do nowej rodziny. Kobieta pozbyła się dziecka jak zabawki.
      • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 14:49
        Jestem sobie w stanie to wyobrazić. Mój syn w wieku 2-3 lat chciał wchodzić na kolana obcych brodatych mężczyzn, bo właśnie brody go fascynowały.
        • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:03
          Autystyk?
          • potworia116 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 17:31
            Niewykluczone. Moja au nie zna strachu, nie rozumie koncepcji dystansu społecznego. Obce dzieci przytula, daje buziaki, dorosłych bierze za ręce, nawija do kogokolwiek, kto się nawinie. Wzorce zaburzenia bywają różne.
            • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 20:45
              bardzo bardzo różne, jak i przyczyny, dlatego denerwujące jest kiedy się próbuje zespół objawów, który jako taką chorobą nie jest, wrzucić do jednego wora pt "podłoże genetyczne"
            • chocolatemonster Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 10:14
              Moja corka tak miala w wieku 4 lat. Teraz ma prawie 8 i czasem zagada do obcej osoby w stylu 'o! Jaki piekny kapelusz!'. Natimiast nie zgodze sie,ze osoby z autyzmem nie tworza wiezi. Tworza tylko inaczej sie to manifestuje. Moja corka potrafi powiedziec do mnie 'idz sobie,nie chce cie tu' a za chwile przychodzi sama,przytula sie i mowi 'to nadal jestem mala osmiorniczka a ty moja mama osmiornica?'.
              • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 10:38
                Zgadza się. Dzieci się przywiązują i to według tych samych wzorców co dzieci bez autyzmu.
                Inaczej się to manifestuje.
                Można tej manifestacji nie zauważyć, nie zrozumieć.
                Mój syn np. w wieku ok 4 lat nie rozpoznawał mojej twarzy (prozopagnozja) i np. na podwórku odróżniał mnie po ubraniu. Gdy raz zdjęłam kurtkę, wpadł w panikę „gdzie jest moja mama”, stojąc obok albo chciał iść z osobą o podobnych cechach zewnętrznych, czy stroju.
                Jak sobie zdałam sprawę z tego jak on to postrzega, to ciary mnie przeszły, że świat może wydawać się tak chaotyczny i niezrozumiały.
                • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 10:56
                  mój nas nie dostrzegał, mogło nas nie być, a on szedł przed siebie, mógł tak iść długo nie obejrzawszy się za siebie, obojętnie gdzie by nie był
              • potworia116 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 10:43
                Ośmiorniczkasmile)) Ocham to!
          • szeptucha.z.malucha Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 18:09
            Tak
            • memphis90 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 19:08
              A to ciekawe, dobrze wiedzieć.
    • asia_i_p Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 15:01
      Ja podejrzewam, że ten mały po urodzeniu się niemowlaka był wobec tego niemowlaka agresywny. Kobieta utrzymuje, że gdyby jej własne biologiczne dziecko miało taki problem, to zrobiłaby to samo (w tym artykule to jest źle przetłumaczone, przełożyli present unreal conditional jako past real). Ile zrobili rzeczywiście, żeby dziecku pomóc oswoić się z nową sytuacją, jak szybko zrezygnowali, tego nie wiem. Więc samego faktu rozwiązania adopcji nie podejmuję się oceniać.

Co mnie oburza, to to, żeon robi z siebie ofiarę, że całkowicie neguje krzywdę, jaka się stała temu dziecku. Ona nie chciała źle, więc nie ma krzywdy, a najbiedniejsza jest ona. I to sprzedaje jako komunikat publiczny osoba z jakimś tam wpływem, podczas gdy jedyny komunikat jaki mogłaby w tej sytuacji sprzedawać uczciwie to "Zastanówcie się przed adopcją sto razy, wyobraźcie sobie wszytkie możliwe sytuacje, bo to nie jest decyzja, którą można cofnąć nie krzywdząc dziecka".

No i kompletnie jest dla mnie nie do przyjęcia, żeby istniały luki prawne pozwalające na przekazywanie dziecka rodzinie bez zbadania sytuacji w tej rodzinie przez kogoś kompetentnego. Na jakiej to zasadzie w ogóle działa, ten rehoming?
      • beauty_agadir Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:54
        To dziecko trafiło do rodziny zastępczej, nie do domu na stałe.Wystarczy wyśledzić dalsze losy. Może zostać przeniesione jeszcze gdzieś.Pani kłamie mówiąc że znalazła nowy dom Małemu.
    • piesiedwa Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 16:44
      Wg mnie poki sa glupi ludzie ktorzy marnuja swoj czas na taki low life entertainment to beda takie akcje. Serio nie szkoda ludziom zycia? Zamiast czytac, doksztalcac sie itd? A pozniej mamy statystyki se 80% spoleczenstwa to debile. Life
      • majenkir Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 21:38
        Haha, a to inna sprawa. Takich idiotyzmow to nawet ja nie ogladam big_grinwink. I tak sie teraz zastanawam - kto jest odbiorca? Inne matki? kobiety, ktore planuja macierzynstwo? pedofile?
    • saszanasza Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 22:49
      Ja sie zastanawiam, kiedy mama „cudaków” stwierdzi, ze wychowywanie 4 dzieci, w tym dwójki z ZD ją przerasta. W ogóle dziś weszłam na jej instagram i doznałam olśnienia. Bardzo, ale to bardzo współczuję temu zdrowemu dziecku. Cały insta w zasadzie kręci się wyłacznie wokół dwojki dzieci z ZD, tego zdrowego dziecka praktycznie nie ma, a już na pewno nie ma na rodzinnej ostatniej sesji zdjęciowej.
      • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 23:45
        Ja o tym mysałam os samego poczatku. Mam wsród znajomych rodzine z 2 dzieci, jedno ma ZD. Rodzice zafiksowani na to ze dzieciaka zrehabilitują i będzie normalny. Drugie dziecko zyje w cieniu...no ale przeciez ma dobrze "bo jest zdrowy". Baardzo, bardzo smutne.
        Druga rodzina ma dziecko na wózku. Tez duza czesc ich kasy i czasu, zainteresowania jest skierowana na dziecko upośledzone...ale tutaj naprawde widać ze starają sie jak mogą aby drugie, zdrowe dziecko nie było pominięte, nie zyło jako brat tego chorego.
        • mamamisi2005 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 21:47
          Moja przyjaciółka, ma 2 dzieci, obecnie już na progu dorosłości. Młodsze ma ZD. Długo niemal całą energię wkładała w holowanie młodszego. Starszy to dzieciak utalentowany, zwłaszcza sportowo (bardzo), choć nie tylko.
          Doznała otrzeźwienia, gdy starszy jako ok. 12 latek wykrzyczał, że jego osiągnięcia są niedoceniane, a każdy najmniejszy postęp brata nagradzany owacją na stojąco. I że ma o to wielki żal do matki (ojciec dużo wcześniej zniknął w ich życia). Użył innych słów, ale nie chcę, żeby post poleciał. Matka bardzo to przeżyła, ale opamiętała się i zrewidowała swoje postępowanie.
      • taka_pani_jedna Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 00:14
        Trzeba było opis sesji przeczytać. To jest zdjęcie z czasów, kiedy ten zdrowy jeszcze nie wylazł z brzucha. Z resztą się zgadzam - przeraża mnie zafiksowanie pani na dzieciach z ZD. I sądze, że za parę lat pani zda sobie sprawę, na co się porwała.
      • ichi51e Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 07:15
        to moze byc plus albo minus - zalezy jak spojrzec. sledze taka jedna matke dwoch corek - mlodsza z autyzmem prowadza przedszkole. no i ta starsza pojawia sie okazjonalnie. Pewnie dlatego ze rozumie ze to troche jednak obciach, mniej fotogeniczna, nie daje sie pewnie ubierac mamusi wiec mniej odpicowana - a matka widac estetka. Ale dzieciak juz sie pojawia to widac ze niechetny temu pozowaniu. i dobrze wrzucanie cudzych zdjec wydaje sie jednak nie do konca etyczne.
      • berdebul Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 09:56
        Przecież już narzeka, ze ten zdrowy jest taki marudny i ciagle domaga się uwagi, nie to co lepsze rodzeństwo. tongue_out Koszmarny jest ten insta profil.
        • fitfood1664 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 10:58
          Przykre to niezmiernie. Bardzo trudno zachować równowagę w takim układzie, ale można się chociaż starać...
    • taki-sobie-nick Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 02.06.20, 23:55
      Pani jednak powinna mniej myśleć nad fryzurą, więcej nad własnymi decyzjami.

"Są gotowi zaopiekować się każdym dzieckiem, nawet z największymi schorzeniami na świecie" brzmi niezmiernie infantylnie.

A pani ma w ogóle jakieś własne dzieci?
    • brenya78 Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 10:53
      Absolutnie nie potępiam rodziców. Chciało im się, chwała im za to, bez względu na motywację wzięli na siebie ogromny obowiązek, z ogromnym bagażem emocjonalnym - osobiście nigdy nie podjęłabym się czegoś takiego ergo żadnemu takiemu dziecku nie pomogłabym. Czy to mnie czyni lepsza od nich, bo skoro nie adoptowalam to nigdy też takiego dziecka nie oddam? Oni dali dziecku kilka lat w normalnej rodzinie, prawdopodobnie następna będzie dla niego lepsza. Uważam, że zrobili wiele więcej dobra niż ja, czy ktokolwiek inny. Alternatywa, czyli chiński dom dziecka nie jawi mi się jakoś lepsza opcją...
      • hanusinamama Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 17:27
        Widziałas chociąz jeden odcinek gdzie to dziecko było? Normalna rodzina?
    • taki-sobie-nick Re: Youtuberka- Adoptowała i oddała autystycznego 03.06.20, 22:35
      Ja jej czytać nie mogę. "Nie ma takiej uncji (dosłownie!) naszego ciała, która nie kochałaby Huxleya."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka