Dodaj do ulubionych

Przerwane sanatorium - zwrot

08.06.20, 22:03
Rodzice byli w sanatorium na Nfz. Jechali na 21 dni. Pobyt został skrócony o 7 dni.
Rodzice musieli dopłacić 780zl do pobytu, oraz klimatyczne. Płacili to z góry pierwszego dnia.
Przy wyjeździe powiedziano im, że pieniądze za niewykorzystany tydzień dostaną na konto.
I teraz tak - za klimatyczne muszą napisać pismo do urzędu miasta, i dostaną wzrot.
Ale jest problem ze zwrotem za sanatorium.
Fakturę wystawiło im sanatorium.
Dzwonimy, sanatorium że nfz im oddaje pieniądze po odbytym turnusie i im dali za dwa tygodnie.
Mówię Pani że rozumiem, ale chodzi o dopłatę do turnusu. Ze była za trzy tygodnie, a byli dwa. I że sanatorium wzięło te pieniądze, bo wystawiło fakture. Na fakturze dwie pozycje a. Dopłata do sanatorium na nfz 720zl b. Telewizja w pokoju 60zl.
I na moje powinni oddać te pieniądze na konto i wystawić korektę faktury.
Pani, że oni juz z nfz umowy nie maja i nowych turnusów nie będzie. I że dostali za dwa tygodnie tylko i znów to samo...
Oczywiście jutro zadzwonię do nfz, ale na moje coś mi tu śmierdzi.
Wie ktoś coś?
Obserwuj wątek
    • biala_ladecka Re: Przerwane sanatorium - zwrot 08.06.20, 22:18
      Pani albo udaje glupia, albo nie rozumie, o co Ci chodzi.
      Jedno i drugie nie wrozy nic dobrego.
      Polecony za zwrotka z opisem sytuacji i prosba o zwrot na podany nr konta z dopiskiem DW: NFZ oddzial wpisz dowolne.
      • faustine Re: Przerwane sanatorium - zwrot 08.06.20, 22:46
        a najlepsze jest to, ze gdyby rodzice z wlasnej woli chcieli skrocic pobyt, to musieliby jeszcze doplacic.
        • faustine Re: Przerwane sanatorium - zwrot 08.06.20, 22:54
          Nfz przekazuje środki finansowe za faktycznie zrealizowane leczenie i rzeczywisty czas pobytu. W rezultacie jeżeli pacjent opuści uzdrowisko wcześniej niż ustalono w skierowaniu i skróci czas trwania turnusu, to za resztę niewykorzystanych dni, pozostałych do końca turnusu, nie otrzyma ona wynagrodzenia. Rodzi to skutek w postaci straty finansowej i jeżeli nie zajdą okoliczności losowe uzasadniające konieczność wcześniejszego wyjazdu kuracjusza, to placówka ma prawo wprowadzić regulaminem opłaty, rekompensujące stratę.
          • biala_ladecka Re: Przerwane sanatorium - zwrot 08.06.20, 23:13
            Tak wiem, bylam kilkakrotnie z corka. Z tym sie w sumie troche zgadzam. Sanatorium w zalozeniu to nie wczasy...
          • grazkatoja Re: Przerwane sanatorium - zwrot 09.06.20, 05:37
            Ok ale rodzice nie chcieli opuści sanatorium tylko ich zmuszono - pandemia.
            • ichi51e Re: Przerwane sanatorium - zwrot 09.06.20, 06:38
              najlepiej wylicz ile ci maja oddac i podaj im te kwote - moze nie wiedza jak to wyliczyc?
              • grazkatoja Re: Przerwane sanatorium - zwrot 09.06.20, 07:18
                Tlumaczylam, wyliczyłam, znów tlumaczylam i nic... Zobaczymy co dziś powie nfz.
            • biala_ladecka Re: Przerwane sanatorium - zwrot 10.06.20, 10:47
              Tak rozumiem. Rodzicom nalezy sie zwrot. Gdyby zrezygnowali dobrowolnie, to oni musieliby doplacic i to jest logiczne.
          • eveeveeve Re: Przerwane sanatorium - zwrot 09.06.20, 07:38
            Jak rozumiem to nie pacjent skrócil pobyt tylko placówka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka