Dodaj do ulubionych

książki na lato

18.06.20, 19:07
Było o wakacyjnych serialach, a macie jakieś ulubione wakacyjne książki do których co roku wracacie?
Ja mam chrapkę na "Boczne drogi" Chmielewskiej, a najchętniej to bym to sobie obejrzała na ekranie. Czemu nikt nie kręci Chmielewskiej? Byłybyście chętne do oglądania?
Obserwuj wątek
    • kotejka Re: książki na lato 18.06.20, 19:10
      Bo urok chmielewskiej nie jest w wartkirj akcji tylko cudownym języku a to chyba trudno oddać na ekranie smile
      • 21mada Re: książki na lato 18.06.20, 19:14
        No ale są tam przecież i smaczki obyczajowe, i urocze zakątki, no i w Bocznych drogach akurat była wartka akcja. Zresztą nie każdy lubi wartką akcję. Myślę, że dałoby się nakręcić fajny serial o perypetiach Joanny w latach 70-80, oddać ten klimat.
        • kotejka Re: książki na lato 18.06.20, 19:18
          no ale kogo obchodza perypetie joanny lat 70-80?
    • mika_p Re: książki na lato 18.06.20, 19:23
      Dwie powieści zostały sfilmowane
      - Klin jako "Lekarstwo na miłość" www.filmweb.pl/film/Lekarstwo+na+mi%C5%82o%C5%9B%C4%87-1966-7239
      - Upiorny legat jako "Skradziona kolekcja" www.filmweb.pl/film/Skradziona+kolekcja-1979-9588
      • kotejka Re: książki na lato 18.06.20, 19:29
        ano widzisz
        cos chyba nawet ogladalam, ale musialo byc na tyle nieinsteresujace ze nie pamietam
        a ksiazki zostaja na zawsze
        podobnie jak niziurski na przyklad
        to sa ksiazki arcydziela
        smakowite dowcipne, przemycajace wiele wiedzy dla mlodego czytelnika, ale bez smrodku dydaktycznego
        a film? siakis taki
        • kebabbathehutt Re: książki na lato 19.06.20, 00:43
          Niziurski... ha, dzięki za przypomnienie. Nazwisko mi zupelnie z głowy wyleciało, ale po przeczytaniu twojego postu cos gdzieś tam świta. Cos ze czytałam i bardzo lubiłam, poszukam zaraz w necie smile
        • kebabbathehutt Re: książki na lato 19.06.20, 00:48
          Poszukalam i rzeczywiście, uwielbiałam jego książki jako dziecko! Za dużo tytułów, zeby wymienić, jeszcze raz dziękuję bardzo za przypomnienie. Raczej nie posiadam nic na wlasnosc, ale z przyjemnością kupie kilka książek, zeby sobie pamięć odswiezyc smile
        • szarsz Re: książki na lato 19.06.20, 08:39
          Niziurski? Oj nie. Uwielbiałam jego książki jako dziecko, ale gdy próbowałam do nich wrócić pare lat temu, to okazały się niestrawne. Język, postaci, fabula, wszystko takie ZBYT. Może spróbuje jeszcze kiedyś, skoro ktos jednak poleca?
      • tt-tka Re: książki na lato 18.06.20, 19:31
        Byly rowniez dwa lub trzy spektakle teatru TV na podst. Chmielewskiej, tytulow niestety nie pamietam, jeden na motywach Romansu wszechczasow - niestety nie bardzo udane mimo znakomitej obsady. To znaczy - to, co smieszne w czytaniu okazalo sie srednio smieszne pokazane tongue_out
        • dvdva Re: książki na lato 18.06.20, 21:13
          Randka z Diablem. Englert i Olszowka. Mnie sie podobalo.
          • tt-tka Re: książki na lato 19.06.20, 08:33
            Tam diablem byl Kowalewski ? Mimo wszystko nie smialam sie tak jak przy ksiazce.

Mialam na mysli inny spektakl, z Jolanta Lothe, ale tez srednio sie posmialam, choc aktorstwo first class.
    • ana119 Re: książki na lato 18.06.20, 19:25
      Dom letni z basenem

Middlesex
    • ewa_mama_jasia Re: książki na lato 18.06.20, 19:34
      Chmielewska nie miała szczęścia do ekranizacji. "Klin" był taki sobie, zresztą dużo inny niż książka, jeszcze było coś niepowalajacego czego nie pamiętam, a do jednej z ekranizacji (bodajże w ZSRR, nie pamiętam tytułu) nie chciała się przyznać, tak była kiepska. Zresztą podobnie jak Nienacki z Panem Samochodzikiem. Poza "Templariuszami" nie miał szczęścia do ekranizacji.
      • tt-tka Re: książki na lato 18.06.20, 19:47
        ewa_mama_jasia napisała:

> Chmielewska nie miała szczęścia do ekranizacji. "Klin" był taki sobie, zresztą
        > dużo inny niż książka, jeszcze było coś niepowalajacego czego nie pamiętam, a d
        > o jednej z ekranizacji (bodajże w ZSRR, nie pamiętam tytułu) nie chciała się pr
        > zyznać, tak była kiepska.

Koszmarna byla, usilowalam ogladac - "Szto skazal pakojnik" , co mialo byc Calym zdaniem nieboszczyka. O matko. O matulu. Po co mi to przypomnialas...
        • kotejka Re: książki na lato 18.06.20, 19:53
          o kurde, teraz to mnie zaintrygowalas
          musze znalezc pokojnika big_grin
          • tt-tka Re: książki na lato 18.06.20, 20:05
            Masochistka !
            • kotejka Re: książki na lato 18.06.20, 21:16
              o ludzie, a to serial jest big_grin dodala do listy wink
    • daniela34 Re: książki na lato 18.06.20, 19:36
      Tajemnicza historia w Styles i Boże Narodzenie Herkukesa Poirot. Dlaczego? Bo mam bardzo miłe wspomnienia wakacyjne związane z tymi książkami
    • daniela34 Re: książki na lato 18.06.20, 19:38
      A tak jak ty z Chmielewską ja mam z Dotothy Sayers, dlaczego nikt nie kreci nowych wersji. Stare są niestety już bardzo archaiczne
    • kebabbathehutt Re: książki na lato 19.06.20, 00:50
      Czytam cały rok nie przejmując sie czy to lato czy zima smile Chociaż jak jest lato to częściej czytam na zewnątrz wink
    • czekoladazkremem Re: książki na lato 19.06.20, 07:14
      "Boczne drogi" to jedna z moich ukochanych książek, znam ją na pamięć a i tak często wracam, rechocząc z różnych fajnych sytuacji, typu zgubione zęby Teresy. Przeczytaj koniecznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka