Dodaj do ulubionych

Co za cholera?

27.06.20, 21:30

Drugi raz w życiu mam coś na kształt wysypki. Pojawia mi się JEDEN wyprysk np na całym brzuchu, który jednak powoduje, że swędzi cały brzuch. Kostka podchodzi płynem, następnie przysycha. I pojawia się nastepna. Jednorazowo na całym ciele mam takich pięć, może sześć. Jedne przysychają, inne się pojawiają. Jednak zasięg swędzenia mają spory i w sumie jest to ciężkie do wytrzymania.
Pije wapno z czymś tam i jest odrobinę lepiej, ale nowe wyskakują cały czas.
Jakiekolwiek pomysły?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Co za cholera? 27.06.20, 21:32
      Potówki wykluczone?
    • madame_edith Re: Co za cholera? 27.06.20, 21:33
      No ja tak kiedys mialam. Jakies bylo moje zdziwienie jak mi zdiagnozowane półpasiec!
      • madame_edith Re: Co za cholera? 27.06.20, 21:34
        Edit: *Jakież i *zdiagnozowano
    • black.emma Re: Co za cholera? 27.06.20, 21:35
      Ja bym celowała w półpasiec. Idź do lekarza.
      • asia.sthm Re: Co za cholera? 27.06.20, 21:41
        A polpasiec nie powinien pierunsko bolec? Ten to jakies zarty... krostka po krostce i troche swedzenia.
        Ja ma paranoje od kiedy zobaczylam u sasiadki polpascca na pol twarzy wlacznie z okiem. Widok i jej cierpienie nie do zapomnienia.
        • nangaparbat3 Re: Co za cholera? 27.06.20, 21:44
          Półpasiec jest przede wszystkim na połowie ciała, jak nazwa wskazuje. Więc łatwo sprawdzić.
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Co za cholera? 27.06.20, 22:26
            Ale góra-dół czy lewo-prawo?
            • wapaha Re: Co za cholera? 28.06.20, 09:29
              Albo na lewej albo prawej stronie ciała ( może być na górze może byc nizej)
        • panna.nasturcja Re: Co za cholera? 27.06.20, 22:03
          Mnie półpasiec bolał potwornie, spędzial okropnie a wapno i leki antyhistaminowe na to nie pomagają, bo inna jest przyczyna swędzenia, no i krosty były skupione koło siebie, ale było ich bardzo dużo.
    • nisar Re: Co za cholera? 27.06.20, 21:54
      Potówki nie, półpasiec też raczej nie, swędzi ale nie boli.
      • wapaha Re: Co za cholera? 27.06.20, 22:00
        Półpasiec swędzi
        Boli- jesli przyatakował szlak nerwowy w tym miejscu. Mnie półpasiec na plecach bolał najmniej, tylko swędział. Ale na łokciu- "odjął" mi całe ramię, ból przeookropny- na szyi- bolał okrutnie i uszkodził błędnik ( brak leczenia)
        • memphis90 Re: Co za cholera? 27.06.20, 22:04
          Półpasiec zawsze atakuje "szlak nerwowy", bo wirus siedzi uśpiony w zwojach nerwowych i korzysta z nerwów jak z drogi szybkiego ruchu wprost na skórę.
          • wapaha Re: Co za cholera? 27.06.20, 22:06
            ale nie zawsze w jednakowym stopniu są to miejsca wrażliwe na ból
          • jolunia01 Re: Co za cholera? 28.06.20, 12:50
            No, niestety nie zawsze; chyba że człowiek ma "szlak nerwowy" na półdupku.
      • madame_edith Re: Co za cholera? 27.06.20, 22:40
        Mnie półpasiec okropnie swędział, a kompletnie nie bolał.
      • segregatorwpaski Re: Co za cholera? 28.06.20, 09:37
        Bywa różnie, u mnie lekko swędział i ogromnie bolał!
    • wapaha Re: Co za cholera? 27.06.20, 21:58
      półpasiec
      • pasquda77 Re: Co za cholera? 27.06.20, 22:02
        Świerzb?🤔
        • szafireczek Re: Co za cholera? 27.06.20, 22:10
          Alergia...
    • poecia1 Re: Co za cholera? 27.06.20, 22:14
      Łupież Gilberta
      • maja0026 Re: Co za cholera? 27.06.20, 23:48
        One nie swędzą i jest tylko jedna większa ta pierwsza a reszta drobną po całym ciele rozsypana
        • poecia1 Re: Co za cholera? 28.06.20, 20:59
          Mnie okrutnie swędziało, a wszystkie były mniej więcej tego samego rozmiaru.
    • andaba Re: Co za cholera? 27.06.20, 22:22
      A jesteś pewna, że cię nic nie ugryzło? Ugryzienia różnych owadów dają różnego wyglądu odczyny - poza tym zależy też od osoby.
      Jak tak swędzi i nie ma tego dużo, półpasiec wykluczasz, to ja bym stawiała na zoologię.
    • mikams75 Re: Co za cholera? 27.06.20, 23:34
      ospa?
    • lily_evans11 Re: Co za cholera? 27.06.20, 23:38
      Tak miałam na początku ospy wietrze, którą złapałam od dziecka.... po kilku dniach ciało i gęba taka, że byłam pewna, że już nigdy z domu nie wyjdę big_grin.
      • nisar Re: Co za cholera? 28.06.20, 10:17
        Ospe miałam z hukiem, nie wiem czy można mieć ponownie? Może jakaś wersja poronna? Ukąszenia też chyba nie, zaczęło się od piekącej czerwonej twarzy, za to bez krostek. Potem te pojedyncze krostki, swedzace i przysychajace. Nawet pójście do lekarza nie bardzo mi się widzi, akurat mogę nie mieć mu co pokazać.
        A, zabawa się zaczęła tuż przed diagnozą zapalenia dróg żółciowych, może to ma jakiś związek? No ale to lecze już prawie miesiąc, to i skóra powinna odpuszczać chyba.
        • nisar Re: Co za cholera? 28.06.20, 10:19
          Chociaz w sumie, geba juz nie piecze, zostały te pojedyncze krostki...
        • wapaha Re: Co za cholera? 28.06.20, 11:05
          Ospę przechodzi się raz
          Potem u niektórych ( przy osłabieniu organizmu) wraca ona w postaci półpaśca. Zrób zdjęcie. ( nie dla nas, dla siebie , będziesz miała do porównania/pokazania lekarzowi)
          • milka_milka Re: Co za cholera? 28.06.20, 12:57
            Nie jest to prawda, że raz. Bywa, że dwa.
            • wapaha Re: Co za cholera? 28.06.20, 17:50
              Serio ? Nie słyszałam/czytałam o takich przypadkach ale właśnie o tym ,że wraca owszem ale jako półpasiec
    • bei Re: Co za cholera? 28.06.20, 12:56
      Półpasiec?
      • mus_tang1 Re: Co za cholera? 28.06.20, 14:32
        Miałam takie krostki, bolące, dość małe.. Lekarz kazał wycisnąć jeśli się da. Maść bactroban dostałam. Co jakiś czas się powtarza. Przyczyny nie znam. Półpasiec zaliczyłam rok temu, więc rozpoznaję, to bardziej jak bolący pryszcz u mnie było..
        • nisar Re: Co za cholera? 28.06.20, 16:38
          U mnie nie boli, swędzi za to cała okolica w promieniu nastu centymetrów.
          • wapaha Re: Co za cholera? 28.06.20, 17:52
            Półpasiec. Idź do apteki kup heviran bez recepty - tyle żebyś miała dawkę na dzisiaj ( powinnaś wziąć 5x800g) . Jutro idź do lekarza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka