Dodaj do ulubionych

herbaty, zioła

29.06.20, 08:58
co pijecie i polecicie co nie jest czarną herbatą, kawą, wodą i zieloną herbatą? to pije i już pomysłów nie mam, a zielona mi chyba nie służy na cerę sad
Jakieś zioła, herbaty ziołowe?
Obserwuj wątek
    • mona-taran Re: herbaty, zioła 29.06.20, 09:01
      Miętę z cytryną.
    • sineado Re: herbaty, zioła 29.06.20, 09:04
      Miętę, melisę, szałwię, czystek, rumianek
    • anika772 Re: herbaty, zioła 29.06.20, 09:32
      Teraz w sezonie po prostu wychodzę z nożyczkami po pokrzywę, skrzyp i miętę, zaparzam, schładzam, dodaję pasterki cytryny i ogórka i mam ice teawink
    • triismegistos Re: herbaty, zioła 29.06.20, 09:35
      Pokrzywę, do smaku można się szybko przyzwyczaić, zwłaszcza jeśli słodzisz i cytrynisz. A jak fajnie od niej włosy rosną smile
      Mieszankę miodokrzewu, jaśminu i shisandary. Jasmin i shisanddara w ogóle podnoszą walory smakowe herbat.
      Skrzyp i bratek, ale to już nie to. Pijam czasem rozsądkowo, bo na robią dobrze na włosy i cerę.
      Mięta oczywiście.
    • laura.palmer Re: herbaty, zioła 29.06.20, 09:38
      Zależy od potrzeb. Szałwia koi gardło i redukuje nadpotliwość. Rumianek jest dobry na ból brzucha i stany zapalne gardła lub jamy ustnej. Jak zmarznę lub czuję że łapie mnie przeziębienie to parzę lipę. Melisa wiadomo, na sen i rozstrój nerwowy. Miętę piję często po jedzeniu, zwłaszcza czegoś ciężkiego i tłustego. Mam jeszcze w szafce skrzyp polny i pokrzywę, z których robię płukanki na włosy, ale można też oczywiście pić. Teraz latem robię sok z pokrzywy i piję pół szklanki dziennie przez dwa tygodnie. Ponoć zdrowo. smile

A i mam jeszcze kilka gotowych mieszanek ze sklepów zielarskich - na trawienie, na gardło i na płaski brzuch (czyli na wzdęcia, tłuszczu nie usunie). Bardzo lubię zioła.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: herbaty, zioła 29.06.20, 09:39
      U mnie ciocie zrywają zioła. Piję mieszankę domową: pokrzywa, skrzyp, liście malin, ogonki wiśni, dziurawiec, rumianek, i taka roślina chwast co w ziemniakach rośnie - nie wiem jak się zowie.
    • szafireczek Re: herbaty, zioła 29.06.20, 09:46
      Ja piję malinową, całorocznie, bo uwielbiamsmile
      Ziołowych nie lubię, no może miętę z cytryną ostatecznie bym wypiła...albo taki wieoskładnikowy mix, który można kupić w zwykłym sklepie - wtedy te smaki jakoś się wyrównują.

Teraz sezonowo można kupić herbaty herbapolu do picia na zimno, np. truskawka i rabarbar albo mango i mięta...całkiem smaczne.

• bywalczyni.hosteli Re: herbaty, zioła 29.06.20, 09:53
      yerba mate, pokrzywa, rumianek, a bratek trojbarwny na cerę pomaga
      Lubie tez pić sam wrzątek
      • grey_delphinum Re: herbaty, zioła 29.06.20, 09:56
        Dwa-trzy razy dziennie gotową herbatkę verdin. Wiem, ze lepsza byłaby naturalna mieszanka, ale jakoś mi nie po drodze ze sklepem zielarskim. Po tej herbatce bardzo dobrze się czuję i lubię jej smak.
      • kosmos_pierzasty_x Re: herbaty, zioła 29.06.20, 16:29
        Mate bardzo pobudza, jak autorka nie chce herbat i kawy, to mate też może być nieodpowiednia.
        • bywalczyni.hosteli Re: herbaty, zioła 29.06.20, 17:26
          to prawda, mate pobudza mocno
    • lellapolella Re: herbaty, zioła 29.06.20, 09:55
      Bratek, pokrzywę, czarny bez z różą i co mi tam w rękę w ogrodzie wpadnie. Suszona katalpa jest dobra, ale trzeba sypać z czuciem, bo ma goryczkę. Polecam herbaty samodzielnie fermentowane, właśnie zbliża się kwitnienie wierzbówki kiprzycy i można zrobić sobie "iwanczaj". My mamy co roku zamówienia od całej rodzinysmile
      • helka.pentelka Re: herbaty, zioła 29.06.20, 10:20
        Ja robię iwan czaj z dodatkiem kwiatu wrzosu - przepyszna.
        Można też fermentować bergenię, ma ciekawy lekko garbnikowy smak
        • lellapolella Re: herbaty, zioła 29.06.20, 13:14
          O, z wrzosem spróbuję, nie robiłam. Bergenię fermentowałam, jest niezła, dodatkowo fermentuję też liście malin i jeżyn, w zeszłym roku kwiat jabłoni- cały poniemiecki sad szedł do wycięcia w porze kwitnieniauncertain W tym roku ekstra kwiaty lilaka- nie warto było. Smak mocno taki sobie, a dłubania w kwiatkach mnóstwo.
    • helka.pentelka Re: herbaty, zioła 29.06.20, 10:15
      cytryna miód i świeża mięta - codziennie nastawiam wielki dzbanek
    • chococaffe Re: herbaty, zioła 29.06.20, 10:23
      Mięta, pokrzywa, biała herbata
    • mdro Re: herbaty, zioła 29.06.20, 10:39
      To ja się wyłamię z ziołowego zdrowego trendu i polecę gotowe herbatki owocowe big_grin

Jak specjalnie za takowymi nie przepadam, tak smakują mi mieszanki Tekkanne. Mają też dodatek liści stewii, więc i lekko słodkawy smak.
      • alpepe Re: herbaty, zioła 29.06.20, 14:11
        Raczej Teekanne. Ja z Teekanne biorę jedną, Marokanische Minze, jest idealna latem.
        • kosmos_pierzasty_x Re: herbaty, zioła 29.06.20, 16:31
          Teekanne ma często sztuczne aromaty.
        • mdro Re: herbaty, zioła 29.06.20, 17:38
          "Raczej Teekanne"

Jasne. Nie ten klawisz mi się podwoił.

Co do aromatów - nie twierdzę, że to samo zdrowie. Po prostu mi smakują (ale marokańskiej mięty u nas nie widziałam).
    • rulsanka Re: herbaty, zioła 29.06.20, 10:45
      Lubię jiaogulan, konopie, różeniec, bazylię tulsi oraz sarsaparillę.
      • bywalczyni.hosteli Re: herbaty, zioła 29.06.20, 17:27
        brzmi wszystko egzotycznie, nic z powyższych nie znam, sama chętnie spróbuję
    • mikams75 Re: herbaty, zioła 29.06.20, 10:54
      mieta i pokrzywa
      poza tym herbata biala i czerwona
      • teliszon Re: herbaty, zioła 29.06.20, 14:52
        www.kuchnieorientu.pl/produkt/herbata-zielona-z-prazonym-ryzem-genmaicha-200g-japonska/

Gorącą,na zimno, litrami.
        Bardzo odpowiada mi wyczuwalny posmak ryżu.
        Delikatna w smaku,bez goryczy.
        • lellapolella Re: herbaty, zioła 29.06.20, 17:00
          Uwielbiam tę herbatę♥
          • teliszon Re: herbaty, zioła 29.06.20, 17:30
            Ja teżsmile Uzależniona jestem.
            KIedyś na pierwszym miejscu była zielona z jaśminem,po pierwszym spróbowaniu tej z ryżem,jaśminowa została zdetronizowana.
            • kosmos_pierzasty_x Re: herbaty, zioła 29.06.20, 17:32
              Fajna jest, ale nadal to herbata.
              • teliszon Re: herbaty, zioła 29.06.20, 17:59
                Kawa zbożowa klasyczna Anatol,ale tylko po ostudzeniu.Super przy upałach.
            • lellapolella Re: herbaty, zioła 29.06.20, 18:21
              Chyba mamy podobny gustwink U mnie jaśminka obecnie na trzecim, na drugim Milk Oolong.
    • kosmos_pierzasty_x Re: herbaty, zioła 29.06.20, 16:26
      Yogi tea
      Herbatka na dzień dobry, Dary Natury
      Rooibos, są różne, ale ostatnio truskawkowy i brzoskwinowy Astra pijemy.
      • kosmos_pierzasty_x Re: herbaty, zioła 29.06.20, 16:27
        Jeszcze Pukka Love i inne Pukka 🙂
    • kosmos_pierzasty_x Re: herbaty, zioła 29.06.20, 16:34
      www.healthline.com/nutrition/golden-milk-turmeric

To jeszcze mi się przypomniało, mleko naturalnie nie musi być krowie.
    • grey.heart34 Re: herbaty, zioła 29.06.20, 16:45
      Wodę z imbirem, tzn. imbir zalany wrzątkiem, można po kilka razy. Zależnie od plasterków imbiru łagodna lub ostrzejsza. Do tego np. plaster cytryny lub plaster pomarańczy nabijany goździkami.
    • pingus Re: herbaty, zioła 29.06.20, 17:20
      Czasem przygotowuję napar z pokrzywy albo czystka i po schłodzeniu dolewam do niego soku z żurawiny.
    • b.bujak Re: herbaty, zioła 29.06.20, 17:40
      herbaciany ogród Herbapolu - zawsze mam kilka rodzajów i piję co tam mi pasuje w danym momencie;
      teekanne też ma fajne owocowe herbaty, ale ze sztucznymi dodatkami;
      z ziołowych mam zawsze miętę z cytryną i miętę z pomarańczą Herbapolu a jak mam ochotę na typowe zielsko to piję "złoty bukiet ziół" Bastek albo veertea ziołowa
    • mysiulek08 Re: herbaty, zioła 29.06.20, 18:20
      kiedys mamuska przyslala serie owocowych herbat (mnie, oddanej fance czarnejsmile), ona nie lubila czarnej i zielonej, ziol tez nie, wiec albo kawa albo owocowe, mieszanki byly typu malina, rabarbar,truskawka itp, raczej z dodatkiem aromatow,

dalo sie to pic, szczegolnie w upalne lato i mowie to ja, ktora oprocz czarnej herbaty (no i bialej i zoltej) i wody innych napojow bezalkoholowych nie uznaje, ale bardzo bardzo smakowala lokalsom

o ile pamietam to byla jakas seria biedronkowa Twoj Ogrod czy jakos tak

Herbapol ma tez owocowe herbaty Owocowy ogrod, tez pijalam

o ile pamietam to byla seria biedronkowa Twoj Ogrod czy jakos tak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka