Dodaj do ulubionych

Urny wyborcze

12.07.20, 22:51
Powiem wam, że mnie zaskakują urny zupełnie przeźroczyste. Dlaczego takie?
Obserwuj wątek
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Urny wyborcze 12.07.20, 22:52
      Bo pis tak uchwaliło.
    • 35wcieniu Re: Urny wyborcze 12.07.20, 22:53
      Żeby było wiadomo że w momencie rozpoczęcia głosowania jest pusta.
      • bulzemba Re: Urny wyborcze 12.07.20, 23:05
        Byłoby wiadomo, że urna jest pusta nawet jeśli byłaby bardziej matowa na tyle żeby nie można odczytać co jest na karcie zaznaczone. Bo w tym momencie głosowanie nie jest do końca niejawne.
        • mika_p Re: Urny wyborcze 12.07.20, 23:16
          § 5. Po otrzymaniu karty do głosowania wyborca udaje się do miejsca w lokalu wyborczym zapewniającego tajność głosowania.
          § 5a. Tajność głosowania zapewnia się w szczególności przez przygotowanie w lokalu wyborczym odpowiedniej liczby łatwo dostępnych miejsc umożliwiających każdemu wyborcy nieskrępowane zapoznanie się z kartą do głosowania oraz jej wypełnienie w sposób niewidoczny dla innych osób.
          § 6. Wyborca wrzuca kartę do urny znajdującej się w dostępnym i widocznym miejscu lokalu wyborczego, w taki sposób, aby strona zadrukowana była niewidoczna.
          • mika_p Re: Urny wyborcze 12.07.20, 23:17
            Jeśli chodzi o to ostatnie, to u mnie w komisji zwracano uwagę, żeby kartę do głosowania złożyć przed wrzuceniem do urny
            • amast Re: Urny wyborcze 12.07.20, 23:21
              U mnie w komisji prawie nikt nie składał. I tak większość krzyżyków była w tym samym miejscu wink
              • katriel Re: Urny wyborcze 13.07.20, 02:43
                U mnie w pierwszej turze ludzie składali, ale tak jakoś luźno składali, bez przyciskania, W drugiej karta była mniejsza, nawet jak ktoś luźno złożył, to się w trakcie spadania w urnie rozkładała.
        • 35wcieniu Re: Urny wyborcze 12.07.20, 23:18
          Jak ktoś myśli że ktoś inny może podejrzeć na kogo głosowal, a się wstydzi, to jest taki super trik, że kartę można złożyć na pół albo i na czworo dla większej pewności.
    • mia_mia Re: Urny wyborcze 12.07.20, 22:57
      To akurat byłoby ok, gdyby nad każdą była kamerka, 27.000 komisji i jeden sfałszowany głos w tych wyborach to może być wygrana rezydenta.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Urny wyborcze 12.07.20, 23:16
      No ale twoja karta przykleiła się do szyby i oberwałas od męża czy co?
      Można zgiąć kartę nawet w kosteczkę jak się wstydzisz wyboru.

• alessa28 Re: Urny wyborcze 13.07.20, 08:08
      bulzemba napisała:

> Powiem wam, że mnie zaskakują urny zupełnie przeźroczyste. Dlaczego takie?

Ale podpisałas się na tej karcie czy jak? 🤦‍♀️🤣🤣🤣
    • lauren6 Re: Urny wyborcze 13.07.20, 08:24
      Nie wiem, ale byłam dumna z sąsiadów, bo w przeźroczystej urnie nie zauważyłam ani jednego głosu na Dudę.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Urny wyborcze 13.07.20, 08:45
      Ja nawet się nie przyglądałam kartkom w urnie. Wrzuciłam i cześć.
    • agnieszka_kak Re: Urny wyborcze 13.07.20, 08:47
      Moja karte zazwyczaj po prostu skladalam na pol, myslalam, ze wszyscy tak robia. Ale w I turze widzialam, ze bylam wyjatkiem big_grin W II turze stalam sobie w kolejce przed ta urna i widze kazdy dumnie wrzuca niezlozona karte z krzyzykiem przy drugim nazwisku. Duza u mnie w komicji mial poparcie raptem 11%, glosujacy bylo niemal jednomyslni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka