aaa-aaa-pl 19.07.20, 09:10 Nie wiem czy to stosowne pytanie. Jeżeli nie- poproszę o kosz. Tak, trochę na fali ślubu kościelnego p.Kurskich, nasunęło mi się pytanie- chodzicie w każdą niedzielę do kościoła( pytanie do osób wierzących)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tanebo001 Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 09:15 Nie, nie byłem ze 20 lat. Nawet modlitw już nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 09:30 Ja nie byłam chyba nawet dłużej, ale pojawiam się sporadycznie na pogrzebach. Pamiętam wszystkie modlitwy, wszystkie te prawdy wiary i błogosławieństwa, katechizm, z grubsza prawo kanoniczne. Mszę też mogłabym odprawić samodzielnie bez patrzenia w ściągę. Moja mama jest bardzo wierząca. Jestem z katolickiej rodziny, ale nie katolskiej To zostaje chyba w głowie na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
joyce_byers Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 17:16 Pytanie jest do osob wierzących 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Chodzicie do kościoła? 20.07.20, 14:00 Dlaczego tylko wierzących? Jestem niemal pewna, że pan i pani Kurska to raczej niewierzący są - gdyby byli wierzący, to nie robiliby tak ostentacyjnego drugiego ślubu kościelnego... Odpowiedz Link Zgłoś
sabina211 Re: Chodzicie do kościoła? 20.07.20, 14:16 Na pewno by go nie robili, a w ten sposób to już w ogóle byłoby wykluczone, gdyby kierowali się przyzwoitością i społecznym odbiorem swoich (jako osób publicznych) poczynań...A czy są wierzący, jak wierzący itd to już nie do oceny forum. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 09:25 Jeżeli nie chodzę, mam kliknąć w kosz? Ok, klik 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 09:33 Klik, jeżeli uznasz, że pytanie narusza twoją prywatność. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 17:24 ?? Przeciez nie ma obowiazku odpowiadac.. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 09:27 Chodze. Tyle, ze nie do katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 09:43 I dodam jeszcze, ze wkurza mnie czasem, ze w jezyku wielu ludzi "osoba wierzaca" = katolik, a "chodzenie do kosciola" oznacza zawsze KRK. Jakos nikomu sie nie kojarzy, ze pobozny hidus czy buddysta to tez osoby wierzace. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 10:01 Dlaczego ? Wierzący, to nie tylko katolik. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 10:24 Wiem, ale wiele osob uzywa tych dwoch slow jako synonimu. Moze w duzych miastach albo bardziej otwartych srodowiskach nie. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha_z_malucha Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 21:00 Statystyka lokalna. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja46 Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 09:28 Nie. Wyjątkiem są służby i pogrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 09:37 Bardziej wchodzę niż chodzę. Lubię zwiedzać kościoły, posiedzieć w ciszy. Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 09:44 Pytanie do osób wierzących, a odpowiadają dyżurne ateichy. Czyżby ateichy miały problem ze zrozumieniem słowa pisanego? Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 10:06 Osoby wierzące to chyba bez pytania rozumie się samo przez się, że chodzą? I że ogólnie żyją zgodnie z wykładnią swego kościoła? Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 10:15 Jestem wierząca. Od kilku lat do kościoła na msze nie chodzę. Tylko na zwiedzanie. Nie akceptuje odejscia KK od wykladnii Ewangelii. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 10:18 Ale kiedy rozpoznałaś, że KRK odszedł od wykładni Ewangelii, jak to napisałaś? W końcu Credo jest dość jednoznaczne w treści, to które mówisz na każdej mszy i to drugie, które powinnaś mówić w pacierzu. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 10:22 alaveda napisała: > Pytanie do osób wierzących, a odpowiadają dyżurne ateichy. > > Czyżby ateichy miały problem ze zrozumieniem słowa pisanego? > A te które bw którymś momencie przestały chodzić mogą się wypowiedzieć?? Czy nie pozwolisz ;p Ja przestałam, choć byłam wychowana w tej tradycji i rodzice co niedziela chodzą... Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 10:45 alaveda napisała: > Pytanie do osób wierzących, a odpowiadają dyżurne ateichy. > > Czyżby ateichy miały problem ze zrozumieniem słowa pisanego? > Skoro juz zarzucasz komuś problemy ze zrozumieniem słowa pisanego, to sama zastanów się, czy takich nie masz, bo gdybyś nie miała, napisałabyś krótko: tak chodzę/nie nie chodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 11:24 Określenie innych osób w tym wątku mianem 'dyżurne ateichy mające problem ze zrozumieniem słowa pisanego" to takie inaczej ujęte przekazanie, abyśmy się wzajemnie miłowali. A potem ubywa praktykujących... 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 11:31 ginger.ale napisała: > Określenie innych osób w tym wątku mianem 'dyżurne ateichy mające problem ze zr > ozumieniem słowa pisanego" to takie inaczej ujęte przekazanie, abyśmy się wzaje > mnie miłowali. A potem ubywa praktykujących... > 😉 > No bo to jest taka nowomowa chrześcijańska🤣 Nie chodzimy do kościoła to nie wiemy😅 Dobrze, że jest to forum, przynajmniej można się czegoś od bliźniego swego nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 15:07 ginger.ale napisała: > Określenie innych osób w tym wątku mianem 'dyżurne ateichy mające problem ze zr > ozumieniem słowa pisanego" A słowo ,,katol" Cię nie oburza? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 21:31 sarah_black38 napisała: > ginger.ale napisała: > > > Określenie innych osób w tym wątku mianem 'dyżurne ateichy mające problem > ze zr > > ozumieniem słowa pisanego" > > A słowo ,,katol" Cię nie oburza? > > A użył gdzieś ktoś tu takiego słowa i czy to był ateista? > Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 12:36 Biorąc pod uwagę, że w Polsce większość jest ochrzczona, a więc - zdaniem KRK - "wierząca", to nawet te "ateichy" mają święte prawo się wypowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha_z_malucha Re: Chodzicie do kościoła? 20.07.20, 12:08 Ktoś kiedyś już publicznie powiedział, że w Polsce jest się zazwyczaj ateistą katolickim Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 15:25 alaveda napisała: > Pytanie do osób wierzących, a odpowiadają dyżurne ateichy. > > Czyżby ateichy miały problem ze zrozumieniem słowa pisanego? > A twoja odpowiedz na pytanie gdzie? Masz problem z czytaniem ze zrozumieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 16:13 Może tu takich nie ma, co chodzą? Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 10:23 Ślub Kurskich to jest coś poniżej krytyki i dyskusji. Do kościoła chodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 10:45 Jestem wierząca. Nie, od jakichś 5 lat nie chodzę do kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Chodzicie do kościoła? 20.07.20, 18:46 Czyli jesteś wierząca niepraktykujaca. Ja praktykuje od czasu do czasu, ale od pandemii w ogóle. Ale wierze w Boga. I to nie musi sie to wiazac z chodzeniem do kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Chodzicie do kościoła? 20.07.20, 19:03 Nie ma czegoś takiego jak wierzący niepraktykujący. Jest niewierzący. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 10:50 Ja chodzę w zasadzie co niedzielę. Nie chodzę 3 maja i 11 listopada. Nie chodzę kiedy pracuję. Nie byłem 2 tygodnie temu bo jechałem z synem do mnie. Nie byłem tydzień temu bo wracałem do domu po odwiezieniu syna do mamy Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 13:29 Nie mogłeś iść z synem do kościoła? Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Chodzicie do kościoła? 20.07.20, 12:10 Teoretycznie mogłem ale podróż i tak trwała zbyt długo. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 20 lat temu papierz błogosławił Kurskiemu i jego 19.07.20, 11:04 kochance(skoro nie byli małżeństwem a jednak mieszkali z sobą i mieli dzieci). Kurski podpisał zdjęcie z tym jako najważniejsze wydarzenie w życiu. Ciekawe czy często papież błogosławi ludzi z kochankami? Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: 20 lat temu papierz błogosławił Kurskiemu i j 19.07.20, 11:06 Widocznie nic nie pomogło Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: 20 lat temu papierz błogosławił Kurskiemu i j 19.07.20, 11:26 Po latach okazało się, że najpiękniejszy dzień to jednak ślub z kochanką w obecności Jarosława. 🤣 Plus pewnie obowiazkowe złożenie kwiatów na Wawelu. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: 20 lat temu papierz błogosławił Kurskiemu i j 19.07.20, 11:37 Nowy ład moralny, cieszmy się Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: 20 lat temu papierz błogosławił Kurskiemu i j 20.07.20, 11:55 wIĘKSZOŚĆ LUDZI POBIERA SIĘ ZE SWOIM KOCHANKIEM/ Z KOCHANKĄ. Chyba że nazwe kochanka zawęzimy do osoby z którą się zdradza małżonka, oficjalnego partnera. Więc wtedy 21 lat temu to nie była jego kochanka, nałóżnica Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: 20 lat temu papierz błogosławił Kurskiemu i j 19.07.20, 13:30 Ta, brzydziłabym się błogosławieństwem od patrona pedofilów. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 11:11 Jestem wierzaca, modle sie, do kosciola nie chodze. Staram sie unikac w zyciu hipokryzji. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 15:31 "Staram sie unikac w zyciu hipokryzji" Hipokryci rzucają taką frazę z lekkością, przeciwnikom hipokryzji przychodzi znacznie trudniej Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 15:39 Skąd wiesz, ze jej to przyszło łatwo? Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 16:56 Jak tam belka w twoim oku? Lepiej nie sądź, tiszku, abyś nie był sądzony, bozia nawet wyborców Trzaska kocha tak samo mocno jak ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 17:40 A jak wiadomo kogo Pan Bóg kocha temu krzyże zsyła. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 20:35 No jasne! A łobuz kocha najbardziej 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 20:01 >, bozia nawet wyborców Trzaska kocha tak samo mocno jak ciebie. Spotkałam się nawet z teorią, że najbardziej i tak kocha ateistów, bo mu głowy bzdetami nie zawracają... Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 11:17 Ja przestałam chodzić w marcu. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 11:39 Nie, zaliczam tylko Komunie/ śluby/ pogrzeby, ale i tak tylko wybiórczo Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 11:44 Na śluby, komunie, chrzciny, pogrzeby chodzę i święcić jajka. Chodzę też oglądać szopki na BN. Chodzę też do innych świątyń jak mam zaproszenie na ww. imprezy. Umiem się zachować, naśladując innych w innych wyznaniach. Modlitwy nasze katolickie znam. Nawet po łacinie we Włoszech sobie śpiewałam modlitwy jak trafiłam kiedyś na Boże Ciało, przy okazji zwiedzania. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_pieprzu Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 13:25 Tak, chodzę. Moja rodzina również chodzi. I nie, nie uważamy się za ciemnotę. Nie jesteśmy też beneficjentami 500+, jak wiele z Aas uważa. Nie rozumiem wszechobecnego hejtu i nagonki na osoby chodzące do Kosciola. Skoro Polska to naród tolerancyjny i akceptujacy różne "odstepstwa od normy", to czy nie warto by było przestać krytykować osoby praktykujace? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 15:28 Czy zgadzasz sie ze wszystkim, co ksiadz mowi w kazaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_pieprzu Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 16:50 iwles napisała: > > Czy zgadzasz sie ze wszystkim, co ksiadz mowi w kazaniu? > > Tak, ponieważ u mnie w Kosciele żaden ksiadz nie porusza tematów społeczno-politycznych. Kazanie jest związane z Ewangelia i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 17:03 Chodzę generalnie co niedzielę do kościoła. Czasami msza online jeśli nie pójdziemy. Na wyjazdach nie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś