nangaparbat3 01.08.20, 13:26 Pierwszy raz w życiu kupiłam mix sałat gotowy do spożycia, wyraźnie napisane, że umyte. Jecie takie? Czy ktoś nie myje i żyje? Tak, mam własne fobie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kk345 Re: sałaty 01.08.20, 13:33 Informacja, że są umyte nie oznacza automatycznie zakazu ponownego mycia... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: sałaty 01.08.20, 13:50 Nie chce mi się. Przygotowywanie posiłków tylko dla samej siebie jest trochę smutne, staram się skracać i upraszczać na maksa. No ale widzę, że lepiej myć, to będę być Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: sałaty 01.08.20, 14:23 W przygotowaniu posiłków dla samej siebie bardzo pomagają audiobooki Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: sałaty 01.08.20, 13:35 Ja nie mylam i zyje ale ktos tu na forum opisal rozne straszne rzeczy i zaczelam myc. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: sałaty 01.08.20, 13:49 Ojej, szkoda, bez mycia szybciej. Dzisiaj zjadłam bez mycia, jak przeżyję, to już będę myła Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: sałaty 01.08.20, 14:09 Nie chodzi o mycie,tylko o to,że w tych szczelnych foliowych opakowaniach rozwijają się bakterie,groźne dla zdrowia, było jakieś duże zatrucie takimi sałatami w Anglii,stosunkowo niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: sałaty 01.08.20, 14:14 Chyba nie tyle w opakowaniach, co w trakcie uprawy. Były śmiertelne zatrucia sałatami i kiełkami, bakterie pochodziły z upraw hydroponicznych. Kupuję te umyte i od razu idą na stół. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: sałaty 01.08.20, 14:21 Myłam, ale odkąd zobaczyłam program o procesie "produkcji" takiej sałaty, przestałam. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: sałaty 10.08.20, 18:15 cauliflowerpl napisała: > Myłam, ale odkąd zobaczyłam program o procesie "produkcji" takiej sałaty, przes > tałam. Co było w tym programie? Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: sałaty 10.08.20, 18:54 Proces ręcznego zbioru, a potem już wszystko maszynowo, do samego zaklejenia worka z sałatą. Nikt jej więcej nie dotykał, za to była porządnie myta. To nie był ten program, ale też widać cały proces. 21-Fabricando Made in Spain - Bolsas de ensalada Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: sałaty 10.08.20, 20:36 Nie myję, często korzystam, czasem w drodze do pracy kupuję, z koleżanką mamy słój winegretu domowego w lodówce pracowej i sobie rozrabiamy, ona też nie myje. W domu też wszyscy żyją, mają się dobrze, nigdy nie zatruli się. Jedyne co robię to jak przynoszę ze sklepu i chowam do lodówki to rozcinam trochę ten foliowy worek, bo moim zdaniem lepiej się przetrzymują jak dostęp powietrza jest. Nie są takie mokre. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: sałaty 01.08.20, 14:32 Pewnie trzeba by umyć, ale nie robię tego, bo mnie wkurza suszenie a z wodą nie zjem. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: sałaty 01.08.20, 14:39 Polecam wirówkę do sałaty. Genialna recz, nie tylko do sałaty. Odpowiedz Link Zgłoś
buuenos Re: sałaty 10.08.20, 20:41 triismegistos napisała: > Polecam wirówkę do sałaty. Genialna recz, nie tylko do sałaty. > Wirowke mam, ale zaciekawilas mnie, do czego jeszcze sie przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: sałaty 10.08.20, 20:51 buuenos napisała: > triismegistos napisała: > > > Polecam wirówkę do sałaty. Genialna recz, nie tylko do sałaty. > > > Wirowke mam, ale zaciekawilas mnie, do czego jeszcze sie przydaje. Do wirowania wypranych ręcznie staników😁🙉 Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: sałaty 01.08.20, 14:59 zawsze myję. I rzadko kupuje mix, wole jedną sałatę w całości. Jakoś widze jak wyglada, czy świeza tp. Najwyzej co tydzień kupuje inną. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: sałaty 01.08.20, 15:25 Na poczatku mylam, a pozniej przestalam. Nigdy nic sie nie stalo, a salat jem duzo i zoladek mam czuly. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: sałaty 10.08.20, 19:10 Nie myję, najgorsze podobno siedzi w środku, i nie da się tego usunąć ani wodą ani niczym, ale jednak coś trzeba jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
my_fair_lady Re: sałaty 10.08.20, 19:45 Od jakichś 25 lat (czyli odkàd mieszkam poza tzw. granicami 😉) jadam regularnie paczkowane mixy sałat. (Regularnie tzn. parę razy w tygodniu.) NIGDY nie myję.. No, na razie mamy się wszyscy dobrze 🤞. P.S. Ale ja również nie myję mięsa czy grzybów..... Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: sałaty 10.08.20, 19:52 Od kiedy przeczytalam, ze w takich salatach znaleziono bakterie kalowe myje. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: sałaty 10.08.20, 20:19 A w czym myjesz sałatę, by ją pozbawić ewentualnych bakterii kałowych? Bo ciepła woda raczej nie wystarczy... Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: sałaty 10.08.20, 20:30 Goraca woda. To chodzi raczej o psychike niz faktyczne pozbycie sie bakterii. To samo mam z miesem. Odpowiedz Link Zgłoś