Dodaj do ulubionych

Podatek od kopert

15.08.20, 15:24
innpoland.pl/161349,koperty-wreczane-nowozencom-tez-podlegaja-opodatkowaniu?SGNT=&_ga=2.81494739.532971988.1587295989-1898074258.1587065387 jak sądzicie - zniknie zwyczaj koperty czy wesela?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Podatek od kopert 15.08.20, 16:38
      Nic nie zniknie. Rzadko kto daje w kopercie kilka tysięcy złotych. Gdybyś wysilił sie przeczytać artykuł, który linkujesz, to miałbyś dokładne kwoty zwolnione od podatku od spadków i darowizn w poszczzegolnych grupach.
      • snajper55 Re: Podatek od kopert 16.08.20, 00:56
        mika_p napisała:

> Nic nie zniknie. Rzadko kto daje w kopercie kilka tysięcy złotych. Gdybyś wysil
        > ił sie przeczytać artykuł, który linkujesz, to miałbyś dokładne kwoty zwolnione
        > od podatku od spadków i darowizn w poszczzegolnych grupach.

Ja się wysiliłem i przeczytałem. Dzięki temu wiem że zwolnienie od podatku nie zwalnia od obowiązku zgłoszenia darowizny. Czyżbyś się nie wysiliła i nie doczytała?

"Należą do tzw. zerowej grupy podatkowej i w ich przypadku wystarczy złożyć zawiadomienie w terminie 6 miesięcy od otrzymania darowizny, by nie musieć się dzielić pieniędzmi z państwem."

Nie zgłosisz - to płacisz podatek. Nawet od koperty, którą dostałaś od mamusi.

"Swoistą karą za nieujawnienie darowizny jest specjalny podatek w wysokości 20 jej proc."

S.
        • iwles Re: Podatek od kopert 16.08.20, 02:13

Darowizna to umowa cywilno-prawna.
          Kasa w kopercie, z podpisem często tylko np. Ciocia Krysia, nie spełnia warunkow umowy.
          • snajper55 Re: Podatek od kopert 16.08.20, 04:18
            iwles napisała:

> Darowizna to umowa cywilno-prawna.
            > Kasa w kopercie, z podpisem często tylko np. Ciocia Krysia, nie spełnia warunko
            > w umowy.

Jest to darowizna w myśl ustawy podatku od spadków i darowizn a to nas tutaj interesuje:

"Art. 1. 1. Podatkowi od spadków i darowizn, zwanemu dalej „podatkiem”, podlega nabycie przez osoby fizyczne własności rzeczy znajdujących się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub praw majątkowych wykonywanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, tytułem:
            (...)
            2) darowizny, polecenia darczyńcy;"

S.
    • zosia_1 Re: Podatek od kopert 15.08.20, 23:44
      A jak udowodnią nowożeńcom Ile zebrali, żeby opodatkować?
    • niktmadry Re: Podatek od kopert 15.08.20, 23:51
      Chwała Bogu za możliwość wręczenia gotówki. Za kilkanaście lat zostaną nam już tylko przelewy, bliki itp.... zwiększa się wtedy wpływy do budżetu.
      • niemaznaczenia Re: Podatek od kopert 15.08.20, 23:54
        Tanebo i wszystko jasne wink
    • filizanka_czarnej_kawy Re: Podatek od kopert 16.08.20, 01:17
      A już myślałam, że pojawił się projekt podatku od kopert dla ksiezy i tac kościelnych, a tu takie rozczarowanie 😅

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka