tanebo001 15.08.20, 15:24 innpoland.pl/161349,koperty-wreczane-nowozencom-tez-podlegaja-opodatkowaniu?SGNT=&_ga=2.81494739.532971988.1587295989-1898074258.1587065387 jak sądzicie - zniknie zwyczaj koperty czy wesela? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: Podatek od kopert 15.08.20, 16:38 Nic nie zniknie. Rzadko kto daje w kopercie kilka tysięcy złotych. Gdybyś wysilił sie przeczytać artykuł, który linkujesz, to miałbyś dokładne kwoty zwolnione od podatku od spadków i darowizn w poszczzegolnych grupach. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Podatek od kopert 16.08.20, 00:56 mika_p napisała: > Nic nie zniknie. Rzadko kto daje w kopercie kilka tysięcy złotych. Gdybyś wysil > ił sie przeczytać artykuł, który linkujesz, to miałbyś dokładne kwoty zwolnione > od podatku od spadków i darowizn w poszczzegolnych grupach. Ja się wysiliłem i przeczytałem. Dzięki temu wiem że zwolnienie od podatku nie zwalnia od obowiązku zgłoszenia darowizny. Czyżbyś się nie wysiliła i nie doczytała? "Należą do tzw. zerowej grupy podatkowej i w ich przypadku wystarczy złożyć zawiadomienie w terminie 6 miesięcy od otrzymania darowizny, by nie musieć się dzielić pieniędzmi z państwem." Nie zgłosisz - to płacisz podatek. Nawet od koperty, którą dostałaś od mamusi. "Swoistą karą za nieujawnienie darowizny jest specjalny podatek w wysokości 20 jej proc." S. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Podatek od kopert 16.08.20, 02:13 Darowizna to umowa cywilno-prawna. Kasa w kopercie, z podpisem często tylko np. Ciocia Krysia, nie spełnia warunkow umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Podatek od kopert 16.08.20, 04:18 iwles napisała: > Darowizna to umowa cywilno-prawna. > Kasa w kopercie, z podpisem często tylko np. Ciocia Krysia, nie spełnia warunko > w umowy. Jest to darowizna w myśl ustawy podatku od spadków i darowizn a to nas tutaj interesuje: "Art. 1. 1. Podatkowi od spadków i darowizn, zwanemu dalej „podatkiem”, podlega nabycie przez osoby fizyczne własności rzeczy znajdujących się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub praw majątkowych wykonywanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, tytułem: (...) 2) darowizny, polecenia darczyńcy;" S. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Podatek od kopert 15.08.20, 23:44 A jak udowodnią nowożeńcom Ile zebrali, żeby opodatkować? Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Podatek od kopert 15.08.20, 23:51 Chwała Bogu za możliwość wręczenia gotówki. Za kilkanaście lat zostaną nam już tylko przelewy, bliki itp.... zwiększa się wtedy wpływy do budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
filizanka_czarnej_kawy Re: Podatek od kopert 16.08.20, 01:17 A już myślałam, że pojawił się projekt podatku od kopert dla ksiezy i tac kościelnych, a tu takie rozczarowanie 😅 Odpowiedz Link Zgłoś